Horváth Károly: Az élet túl rövid ahhoz, hogy csak egyféle dologgal foglalkozzak

Pepita Magazin 2022.10.26. Járt ösvény

Horváth Károly: Az élet túl rövid ahhoz, hogy csak egyféle dologgal foglalkozzak

Először beszélgettem polihisztorral. Szinte azonos fajsúllyal és tehetséggel dübörögnek benne a színpadi szerepek, mint a leírt betűk, sőt a zene bűvölete és a festészet iránti kegy is oly magasra repíti, mint barátait az általa készített világszínvonalú Sacher tortája. De ki is valójában Horváth Károly?  Sokoldalú, művészetében színész, - jó színész! – vagy gondolataiban felelős, családfenntartó művelődési nagykövet?

csanyi cikk

– Ön nemcsak színész. Volt bábszínész, újságíró a Kurírban, majd kecskeméti színészként a Taps Magazinba küldte írásait, tervezett díszleteket, darabot írt Piafról, 2000-től pedig óriási hátraarccal a kultúráért dolgozik, volt hogy egyszerre több galériát is vezetett.

– A bábszínészetet már nem gyakorlom, csak vizsgáztatok időnként. Ez egy alkati „rendellenesség”, hogy ilyen sokfelé érdeklődő típus vagyok. Már gyerekkoromban is két dolog nyűgözött le igazán, a színházszerűség és a látványszerűség. Ezek együtt motiválják az életemet, ugyanis hol itt vagyok, hol ott, de nagyon sok dolgot csináltam még ezeken kívül is.

– Például?

– Felnőtt fejjel végeztem el a Janus Pannonius Tudományegyetemet és Dajka Margit művésznőből írtam a szakdolgozatomat. Nagyon komoly kutatómunkát végeztem, ugyanis addig nem volt összerakva az életműve. Ma már a Széchenyi Könyvtárban is olvasható az általam készített anyag. Húsz éven át, megalakulásától a megszűnéséig kurátora, titkára, majd elnöke is voltam a Dajka Margit emlékére létrejött Művészeti Alapítványnak.

– Miért pont Dajka Margit?

– Ugyan régóta rózsadombi gyereknek gondolnak, de Vas megyében születtem. Falusi nagymamámmal egyszer elbattyogtunk a helyi kultúrházba, és itt ért az első moziélményem 4-5 éves koromban, a Liliomfi. Hatalmasat nevettem Dajkán, amikor megszólalt azon a jellegzetes nazális hangján! Furcsa, hogy évtizedek múltán megismertük egymást. Egy utcában laktunk és szinte unokájává fogadott.

– Ha most találkozna a nagyapjával, aki megkérdezné, mi az, amire büszke vagy fiam, és mi valósult meg az álmaidból, mit felelne?

– A nagyapám egy nagyon szigorú asztalos ember volt, aki már gyerekkoromban arra biztatott, hogy ne foglalkozzak annyi mindennel, egy dolgot kell tudni az életben, de azt nagyon. Ezt nem tudtam megfogadni. Viszont igyekeztem elkerülni mindent, amihez nem volt kedvem. Bevallom, ha valahol kikötöttem, jól éreztem magam, majd, ha ez az érzés elmúlt, távoztam. Amolyan újratervező típus vagyok. Nem tudok dolgozni, ha nincs bennem lendület, ok, vagy motiváció. Művészember vagyok, aki egy jó színész, de nem vérszínész. Ez alatt azt értem, hogy nem vagyok az a fajta színész, aki estéről estére színpadon van és szinte örökkön örökké játszani akar. Alapvetően elégedett vagyok az életemmel, de azt gondolom, a legfontosabb az élet megélése, annak kézbentartása és csak azután jön a színház, a festészet és mindenféle úri passzió.

– Vagyis mindig a család volt a legfontosabb?

– Igen. Későn ért bennünket a gyermekáldás. Emellett sok apró ünnepre van szükség. Ha az ember ügyesen osztja be az életben kapott, áldott dolgait, akkor van esélye a boldogságra.

– Az élet megélése minden színész számára fontos táptalaj.

– Az élet megélése számomra nem az átélés táptalaja. Talán itt a különbség. Számomra mindennél fontosabb. Különösen, amikor már nagyon régóta csinálunk valamit folyamatosan. Igazgató voltam, több emberért feleltem. Vezettem a Karinthy Szalont, a Ferencvárosi Művelődési Központot, a Bartók 32 Galériát, alig volt időm színészkedni. 17 év színházi lét teljesen kimaradt. Na, ekkor mentem először Indiába, majd utána a feleségemmel, vagy egy baráttal kétévente bejártuk Dél-Kelet Ázsiát.

– Egy színész, aki kurátori tevékenységéről is legalább annyira ismert.

– Képzőművészeti ismereteimet gyerekkorom óta folyamatosan gyarapítom, a legújabb generációt talán már nem ismerem annyira, de a régebbieket követem.  Négy éve El Kazovszkij kapcsán végeztem kurátori munkát, aki igen jó barátom volt. Ha a Fémszínházban, meg mondjuk, Szarvason - ilyen feladatok mellett - van egy darabom, amiben játszhatok, akkor nagyszerűen elvagyok! És jut időm a családomra is.

– Vannak olyan falusi emlékei, amelyek beleégtek a memóriájába?

– Nagyon érzékeny vagyok a szagokra, illatokra. Nálunk fűrészporos volt a kályha. Amit a nagypapám lefűrészelt, a port és az apró forgácsokat is összegyűjtötte. Egy fém hordó állt a szoba közepén, azt meg kellett tömni ezzel a fűrészporral, majd a tetejét gyújtottuk meg. Ez a henger egész éjjel izzott tűzpirosan és ez az illat meghatározta az illatmemóriámat, csodás élmény, nagyon jó erre visszaemlékezni. A másik erős szagélményem Ázsiába érkezésemhez kötődik, mikor Indiában kiléptem a repülőgépből, megcsapta az orromat egy sajátos „illat”. Első nap haza akartam jönni. Azóta viszont már hatszor voltam ott. Lenyűgöz, hogy mindenki tudja a helyét Indiában. Boldog az az ember is, aki a legnagyobb szegénység tetején ül. Sokat lehet abból a kultúrából tanulni.

– Ez azt jelenti, hogy az önbecsülése mellett állandóan jelen van a reális önértékelése?

– Igen, mert ha ez nincs balanszban, az nagyon veszélyes lehet. Ha az ember rosszul ítéli meg a saját helyzetét, saját nagyságát, képességeit, és nem ahhoz képest vannak elvárásai magával szemben, akkor torzul a személyisége. Bennem nagyon erős az önbecsülés, ezért tudok otthagyni helyzeteket, vagy például visszautasítani bizonyos reklámfilmeket is.

– A színészi pályát is otthagyta!

– Igen, mert mikor megszületett a gyermekünk, rájöttem, hogy nem élhetek ilyen felelőtlenül. Akkor szabadfoglalkozású színművész, díszlettervező, és árverésvezető voltam. Ezért megpályáztam egy vezetői állást a kultúrában.

– Ön színésznek, vagy művészeti szakembernek tartja magát inkább?

– Nincs sorrendiség. Mindkét területen elfogadom, amit csinálok. Sem a színészetben, sem a festészetben, sem a zenében nincs legjobb. Jó színész, festő, zenész viszont van. Mindig arra törekedtem, hogy ötvözzem a színészetemet egyéb művészeti műfajokkal. Legutóbb performanszokat csináltam. Általam jól ismert képzőművészek művészetét, személyiségüket próbáltam megragadni, és ábrázolni. Nem közönség előtt, hanem például kinn a pusztában Bukta Imrét, színházi körülmények között El Kazovszkijt, műteremben Gaál Józsefet, összesen kilenc művészt. Ezekben a jelenetekben én voltam a főszereplő, mint színész, egy fotográfus barátom pedig az a partnerem, akivel együtt gondolkodva, a fotó eszközeivel mindezt rögzítette. Olyan képek születtek, melyek róluk szóltak általam, és persze rólam ő általuk. Így lett a megvalósítás olykor humoros, majd groteszk, máskor lírai vagy abszurd, valamit maszkban csináltam, mást pedig majdnem mezítelenül.  Ezen két évig dolgoztunk, ez lett a Fotó-Performansz 69 kiállítás.

– Vagyis a 69. születésnapját egy kiállítással ünnepelte? Miért nem inkább jövőre, a 70-et?

– Nem ebből indult, persze ezt senki nem hiszi el nekem. Mivel 9 művészről szól a történet, megfordítottuk a számot, hisz a fotók is ki-beforgatják a művészeket. Emellett a 6-os nálunk a családban egy szent szám. Ja, és soha nem ünnepeltem meg a kerek évfordulóimat.

– Volt olyan érzése, ami annyira jó volt, hogy miután elmúlt jött a nagy üresség?

– Hogyne. Még egy premier után is lehet ilyet érezni. Azért kell utána kicsit bulizni, koccintgatni, hogy elmúljon. Igen, ez az üresség. Ez az érzés szerintem rokona az úgynevezett Stendal-szindrómának. Megrendülés, amit egy művészeti alkotással, vagy rendkívüli szépséggel való találkozás, vagy a nagy vágyak hirtelen beteljesülése okoz. Van erre hajlamom.

– Mint kurátort melyik kor nyűgözte le annyira, hogy szívesen sétálna ott egyet?

– Szerintem ezek a vágyak az életkorral változnak. Régebben biztosan az ókori Egyiptomba utaztam volna, de most az etruszkok érdekelnek. Nekem úgy tűnik, hogy az életük egy nagy buli volt, felfogásuk, ábrázolásmódjuk is ezt tükrözi. Ahogy közeledtek a túlvilághoz, azt is egy újabb bulinak fogták fel. Jó lenne megtudni az igazságot. A korok, mint életforma nem érdekelnek igazán, inkább a zene élvezete az, amely egyre inkább leköt és érdekel. Talán szívesen belehallgatnék élőben egy barokk operába. Viszont, ha ez a múltba kacsintás komoly, akkor leginkább egy Fellini forgatáson vennék részt, akár sminkesként, csak legyek ott! Mérhetetlenül rajongok érte. Szerintem a XX. századot – kis túlzással – Fellini és Picasso határozta meg.

– Ha újrakezdené, akkor is megmaradna ilyen sokoldalú művészembernek, vagy inkább elkötelezné magát egyetlen szakma mellett?

– Az élet túl rövid ahhoz, hogy csak egyféle dologgal foglalkozzak. Nem vagyok erre alkalmas. Mindent elolvasok Umberto Ecotól, aki egyszerre volt író, esztéta, tudós, filozófus, kritikus és tanár, és mindenben a csúcson volt. Kísérleteztem én is, és azokra a szintekre, amiket magamtól elvártam, azért eljutottam én is.

Írta: Tarnócai Éva

Fotók: Fém Színház

További cikkek

Reklám

Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Óz, a varázsló - A klasszikus mese új köntösben a Kolibri színpadán

Pepita Magazin 2023.01.18.
Az idei évad első nagyszínpadi produkciójaként egy klasszikus mesét láthat új köntösben a Kolibri Színház közönsége; január 28-án, szombaton mutatják be az Óz, a varázsl&oacu...

Évkezdés a Radnóti Színházban

Pepita Magazin 2023.01.18.
A magyar kultúra napján a repertoár darabjai mellett közönségtalálkozóval, rendhagyó irodalomórákkal, jubileumi Szerb Antal-esttel, vendégprodukciókkal és könyvbemutatóval is várja a n&ea...

A Pick Szeged Zrt.-nél próbálnak a Szegedi Nemzeti Színház művészei

Pepita Magazin 2023.01.17.
Az önkormányzati fenntartású intézmények ideiglenes bezárása miatt a Pick Szeged Zrt. által felajánlott helyszínen folynak a Szegedi Nemzeti Színház egyik márciusi bemutatója, a Hegedűs a há...

Járt ösvény

Peremartoni Krisztina: A színészet nekem egy eszköz amivel megélhetem a saját szabadságomat

Pepita Magazin 2023.01.16.
Szenvedélyes világutazó, de leginkább a földdel bensőséges viszonyt ápoló kultúrákat szereti. Önkénteskedett Szumátrán egy orangután rehabilitációs központban, volt favág&o...

Újvári Zoltán: Valami felfalja az embert. Valami kényszer

Pepita Magazin 2022.12.20.
Pécsről eljött egy Janus Pannonius-díjjal, a következő évben megkapta a Jászai Mari-díjat, majd kamaraszínházi színészként elsőként, a legjobb férfialakítás díját is neki &iac...

Seress Zoltán: Ez olyan érzés, mint meztelenül úszni a tengerben…

Pepita Magazin 2022.11.24.
Első színháza volt a Vígszínház, két éve ismét itt játszik. Közben társulati tag volt Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Szolnokon és persze a Bárka Színházban, amelynek megsz...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

Hangadó

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Mezei Kitty: Színészként az őrült figura izgalmasabb tud lenni

Pepita Magazin 2022.10.29.
Mezei Kitty néhány éve az év legjobb női szinkronhangja lett. A szinkronstúdiók világába egyenesen a táncparkettről került be egy furcsa szituáció és egy nyelvtörő miatt. Bár váratlanul &ea...

Kritika

Ész, szív, bátorság – Gothár Péter karizmatikus Óz rendezése

Pepita Magazin 2023.01.31.
Sziporkázó humorral, megható momentumokkal, üde, friss játékossággal teli, az Óz, a varázsló előadása a Kolibri Színházban, Gothár Péter rendezésében. Sejthető volt, ha ő több...

Szín a színtelenségben – A Made in Hungária „újratöltve”

Pepita Magazin 2023.01.30.
Akár poros is lehetne a Made in Hungária, az egykori óriási siker felmelegítése, de nagyon nem az. Élettel teli, sodró lendületű előadás született ismét Fenyő Miklós dalaiból, élettörté...

Látszatélet – Magányos emberek a Kamrában

Pepita Magazin 2023.01.23.
Betódulunk a Magányos emberek szereplőinek házába. Nem zavar bennünket, hogy többen otthon vannak közülük. Végig bámuljuk a lakásukat, a vécétől a könyvespolc köteteiig.
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

A tanár

Meczner János: Volt tanítványom vitte tovább az osztályt

Pepita Magazin 2023.01.25.
Meczner János rendező, a Budapest Bábszínház korábbi igazgatója, kezdeményezte, hogy beinduljon a bábszakos képzés a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, amelyre amikor rákényszerí...

Nincs megfelelő követelményrendszer – Szakály György a táncképzésről

Pepita Magazin 2022.12.27.
„Már nem lehet azt mondani, hogy kövér vagy, kicsit le kellene fogyni, nem vagy elég ügyes”, mondja Szakály György, nemzetközi hírű, Kossuth-díjas táncos, a Magyar Táncművészeti Egyetem egykori rektora. ...

Fessük az ördögöt a falra! - Az agresszor logikája és lélektana

Pepita Magazin 2022.11.27.
Az életben nagyobb biztonságot ad, ha látjuk, hogy az agresszornak mi a logikája és a lélektana, mondja Vidovszky György, rendező, drámatanár. Sok olyan kemény produkciót állított színpadra, amiben erős...

Legendák

Jordán Tamás 80

Pepita Magazin 2023.01.15.
Jordán Tamás ma 80 éves. Kicsit lassabban mozog, mint régen, de megmaradt az egykori csillogó szemű, nagyot álmodni képes fantasztának, aki újabb és újabb dolgokat eszel ki, és amire esetleg más legyintene, h...

Húsz éve halt meg Schütz Ila

Pepita Magazin 2022.12.11.
Schütz Ilára, a karizmatikus színészre, ma 20 éve a fürdőkádjában találtak rá holtan, a gyomrában túladagolt gyógyszerekkel, a fürdővízben hajszárítóval. Máig nem tudni po...

Alföldi 55

Pepita Magazin 2022.11.22.
A ma 55 éves Alföldi Róbertet imádják és utálják. Valószínűleg sokkal többen vannak akik szeretik,  mint akik akár egyenesen gyűlölik. Az biztos, hogy tényező, és, hogy mindenki ismeri.
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

A rendező

Vaszkó Bence: Nem égettem fel magam mögött semmit

Pepita Magazin 2023.01.10.
A József Attila Színházból egy hatalmas isztiméri farmra repítette családját Vaszkó Bence színművész, aki nem sokkal előtte Anastasius volt A pápanőben. Három évvel korábban a nyíregyh&...

Puskás Tamás: Szellemek vannak mindaddig, amíg a szeretet hiányt szenved

Pepita Magazin 2022.12.14.
Nemrég olvastam egy interjút Esztergályos Károllyal, aki azt nyilatkozta, hogy szerinte az egész életművéből, egy Csehov kisregényből készült filmje, aminek történetesen az a színházigazgató volt ...

Gémes Antos: Nem kell ahhoz sanyarú sors, hogy küszködni tudjon az ember

Pepita Magazin 2022.11.08.
Fújd el a gyertyát, ami nem fog kialaludni, de úgy csináld, hogy ne hibának tűnjön, hanem gegnek. Oké. No, még egyszer. Jó, majd gondolkozunk még rajta – instruálta a Madagaszkár című musical prób...

A jövő nagyjai

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...

Kopek Janka: Mindig egy új világba csöppenek

Pepita Magazin 2022.12.19.
Kopek Janka színésznő, műsorvezető, a Vígszínház társulatának tagja. Színpadi és filmes munkák mellett nemzetközi menedzsmenttel is foglalkozik. Nemrégiben cukrász végzettséget is szerzett. Vele...

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Mester Dávid: A saját határaim állandó feszegetése természetes

Pepita Magazin 2023.01.26.
Azóta figyelem, mióta először meghallottam a Félkegyelműben, a Háború és békében majd a Liliomban a felcsendülő zenéjét. Nem megszokott, a nagy tudás mentén letér az útról és ...

Viktória grófnő Veszprémben

Pepita Magazin 2022.12.22.
Egy szórakoztató, mégis komoly drámai ívvel megkomponált Viktória előadást láthattunk a Veszprémi Petőfi Színházban, az igazgató, Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, Érdemes műv&eac...

Gaál Attila Csaba: Most nagy erővel, nagy tetteket tudok végrehajtani

Pepita Magazin 2022.11.21.
A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színész és rendező szakának hallgatója volt, ma a Veszprémi Petőfi Színház színművésze. A Nyitott ablak című előadásában nyújtott alak&iacu...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

Felvétel

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...

Thuróczy Szabolcs: Ez a szakma eléget, miközben hamuvá válik az ember

Pepita Magazin 2022.12.16.
Nem sok jogi egyetemet végzett színészünk van, sőt olyan sem sok, aki ennyiszer megkapta a legjobb férfi alakítás díját, mint Thuróczy Szabolcs. Olyan színészünk meg végképp nem sok van, aki kar&aac...

Nari Nguyen: A múlthoz való ragaszkodás akkor jár tisztelettel, ha az az embert szolgálja

Pepita Magazin 2022.11.16.
A legszebb Európában élő vietnámi lánynak választották Berlinben 11 évvel ezelőtt Nari Nguyent. A szépségkirálynő ezúttal Az almafa virága címet viselő magyar-vietnámi romantikus film é...