György Lea: Közelről tapasztaltam, miként ápolják a magyar hagyományokat a Távol-Keleten

Pepita Magazin 2022.10.19. Felvétel

György Lea: Közelről tapasztaltam, miként ápolják a magyar hagyományokat a Távol-Keleten

Angol-matematika szakon végzett, majd felköltözött Budapestre szerencsét próbálni. Külkereskedő szeretett volna lenni, mégis gyártásvezető lett egy animációs stúdióban. Azóta dolgozik a filmparban, és ma már sikeres producer. Az ő nevéhez fűződik a Wichmann Tamásról szóló díjnyertes Magyar lapát című dokumentumfilm és hamarosan bemutatják az első magyar-vietnámi koprodukciós filmjét, Az almafa virágát.

Poggyasz - Cikk közben

– Amikor belecsöppentél a film világába, érezted, hogy a helyeden vagy?

– Az első év nagyon nehéz volt, hisz azt sem tudtam, mi az a storyboard, hogyan készül a forgatókönyv, hogy színezik a figurákat? De nyitott voltam és napi 12-14 órákat dolgoztam, hogy megtanuljak mindent, ami ehhez a szakmához kapcsolódik. Egy idő után főgyártásvezető lettem. Az utómunka részt, a kifestést és a koprodukciókat irányítottam. Így sikerült együtt dolgoznom Dél-Koreával, a Sony Pictures Animationnal, a New York-i és a Los Angeles-i irodával. Ezalatt igen magas szinten sikerült elsajátítanom a szakmai angolt, valamint a speciális animációs filmnyelvet is. Tetszett a pörgés. 2002-ig dolgoztam animációs területen, majd megszülettek a gyermekeim. Szerencsére sok felkérést kaptam, így nem estem ki a szakmából. 2007-ben végül létrehoztam a saját produkciós cégemet.

– Mikor fordultál az „igazi” filmek irányába?

– Nagyon sok pályázatot készítettem, benne voltam számtalan filmterv fejlesztésében és egyre inkább megtetszett a játékfilmes világ. Több nagyjátékfilmet is legyártottam, számtalan kisfilmet készítettem. Egyszer egy ismerősöm, egy esküvőn felvetette, hogy miért nem csinálunk közösen dokumentumfilmet? Utánaolvastam, aztán elkezdett belülről piszkálni a gondolat, csak nőtt bennem, majd egyszer csak arra ébredtem, hogy miért nem csinálok filmet olyan vietnámiakról, akik Magyarországon tanultak a 70-es években, majd visszamentek hazájukba. Mi lett velük? Elkezdtük kifejteni ezt a gondolatot és megszervezni a film megvalósítását. Inkább üzletembereket kezdtünk felkutatni. Kiderült, hogy közülük sokan az államigazgatás, az oktatás, a kultúra, és a gazdaság meghatározó szereplőivé váltak.  Sikerült a Magyar Média Mecenatúra Pályázatán pénzt nyerni, 2016-ban így Vietnámba utaztam. Nagy kihívás volt, hisz olyan országban kellett interjúkat, tárgyalásokat szervezni, ahol addig soha nem jártam. Szerencsére jó kapcsolatunk volt a saigoni és a hanoi Magyar-Vietnámi Baráti Társasággal. Mindkét szervezetet olyan vietnámi diákok alapították, akik Magyarországon tanultak. Meglepetésemre mindenki nyitott volt, akit megkerestünk ebben az országban. Reggel 8-tól este 11-ig betábláztak minket, ismerkedtünk az országgal, találkoztunk kommunista vezetőkkel, a városi párttitkárral, és rengeteg programot szerveztek nekünk. Az egész olyan volt, mint egy időutazás a 70-es évek Magyarországában. Közben leforgattuk a filmünket, producer társam volt Garami Szilvia. Dunának, Mekongnak egy a hangja című filmünket először a M1-en mutatták be.

– Lett folytatása ennek a vietnámi vonalnak?

– Következő évben felkeresett egy vietnámi producer, hogy szeretnének velünk együtt egy nagyjátékfilmet készíteni. A forgatókönyvet közösen írnánk meg, magyar rendezővel és a finanszírozás is közös lenne. Közben Vietnámi küldetés címmel már elkészült egy újabb dokumentumfilmünk, amely a Magyarországról kiküldött katonákról szólt, akik részt vettek a vietnámi háborúban.

– Harcoltak magyarok a vietnámi háborúban?

– 1973-as párizsi békét követően a Magyar Népköztársaság is küldött katonákat a térségbe, mintegy kétszáz békefenntartót, többségükben hírszerzőket. De készítettünk dokumentumfilmet Partizán szerelem címmel is, amely egy olyan vietnami hölgyről szól, aki 17 évesen a vietnámi háborúban harcolt a Ho Si Minh-ösvényen, itt tanult Magyarországon, de nem költözött vissza a szülőhazájába, hanem magyar férfihoz ment feleségül. Jelenleg Gödöllőn él nyugdíjasként, de genetikusként dolgozott. A nagyjátékfilmes koprodukciós megállapodást ugyan nem sikerült megkötnünk, de a forgatókönyv elkészült. 2019 novemberében kezdtük újra a tárgyalásokat és akkor felpörgetve az állóvizet aláírtam egy megállapodást, miszerint vállaltam, hogy magyar részről 80 %-os beszállási arányban vállaljuk a film költségeit. Blöfföltem egy kicsit, gondoltam bátraké a szerencse! A Filmintézetnél egyre nyitottabbak lettek a koprodukciós filmek iránt. Előzetesen megmutattam a kész forgatókönyvet és mondtam, hogy 2020 februárjában már szeretném aláírni a végleges koprodukciós megállapodást Vietnámban. Az egyik forgatókönyvíró vietnámi volt, a másik magyar, Szűcs Dóra, aki rendezte is a filmet. Hihetetlennek tűnt, de erre azt mondták, hogy jó, írjuk alá a szerződést! Mikor márciusban hazajöttem, jött a Covid és teljesen újra kellett szervezni a dolgokat. Gyártás előkészítésre szerettünk volna pályázni, de azt a választ kaptuk, hogy mivel évek óta „előkészül” a film, adjuk be egyből gyártásra! Ez júniusban történt. Megköszöntük a bizalmat és másfél hét alatt éjjel-nappal dolgoztunk, de megcsináltuk a pályázatot. Minden készen állt, rendező, gyártásvezető, jelmeztervező, lelkesen vártuk a forgatást.

– Ez minden szempontból egy kuriózum filmnek is tekinthető! Bejött a blöff, a bátorság ezúttal aranyat ért!

– Júliusban pozitívan elbírálták a pályázatunkat, augusztus elején kezdtük előkészíteni a filmet. Mivel a Covid második hullámában voltunk, nagyon oda kellett figyelnünk, hogy mi fog kinyitni. Engedélyezték a filmgyártást, így a megfelelő óvintézkedésekkel október 16-án elkezdtünk forgatni. Egyetlen kérésem volt mindenki felé, hogy a forgatás előtt két héttel senki ne menjen buliba és ne utazzon tömegközlekedéssel. Mindenki biciklizett, vagy autózott. Nálunk semmilyen leállás nem volt a Covid miatt. A film egyik részét a BME-n, a Keleti pályaudvaron, vidéken, almás kertben, a Brunszvik kastélyban, a VIII. kerület régi utcáiban, valamint Észak-, és Dél- Vietnámban forgattuk. A film két idősíkban játszódik, a 70-es években és a mában. Sikerült két gyönyörű lányt találnunk Nguyen Narit és Lam Dzhuliy-át valamint két ragyogó fiatal színészt, Koltai-Nagy Balázst és Sütő Andrást. Sokszor elgondolkodom azon, hogy ki az a bolond, aki a Covid közepén életében először kér pénzt a Nemzeti Filmintézettől, megkapja, és neki áll forgatni egy koprodukciós filmet, nem is Európában, hanem a Távol Keleten.

– Mikor lesz látható az Almafa virága, illetve Budapest, ahol a szerelem kezdődik?

– Pontosan egy év csúszásban vagyunk. 2022 március végén kimentem tárgyalni a koprodukciós partnerrel, hogyan állnak, hisz két év lezárásuk volt. Végül áprilisban kiutazott a négyfős stáb két színésznővel, hat nap forgatásunk volt, két nap előkészítéssel. Most fejeztük be az utószinkront, a zenei anyagot elfogadták, a film fényelése megtörtént és október második felében a master végső hangkeverése is elkészült. 2023 február 16-tól lesz a mozikban látható.

– Miért mondják erre a filmre, hogy női film?

– A producerek nők, a rendező nő, a fő operatőr nő (Csepeli Eszter) a jelmeztervező (Szűcs Edit) nő. Persze voltak férfiak is, a világosítók például és azért a férfiak nyújtottak számunkra egyfajta biztonságot.

– Számodra mi volt a legszebb pillanat a filmben?

– Amikor megláttam vásznon a filmet, ugyanis pont így képzeltem el, visszakaptam azt a színvilágot, azt a melegséget, amely 70-es évek varázsát jelképezi sokunk számára, de ugyanúgy visszaköszönt napjaink frissessége is. Úgy gondolom mindkét ország szépségét, báját megmutatja ez a film, ugyanakkor Vietnám hagyományai, a család iránti tisztelet, a szabályok, a szigorúság is megjelenik. 

– 2019-ben is készültek filmjeid! Sőt, Bujtor István-díjat kaptatok a kilencszeres kajak-kenu világbajnok, Wichmann Tamás életét bemutató Kövessy Róbet által rendezett Magyar lapát című portréfilmért. 

– Az egyik film a Patthelyzet, Szűcs Dóra rendezésében. A különdíjas filmünk pedig a Simpla Manus, aminek eredeti címe a Parkolóban volt, Magyar Attila rendezésben, a két főszereplő Szőlőskei Tímea és Hajdú Steve. 2022 november 3-tól kerül a mozikba. Wichmann Tamás Magyar lapát című filmjét is mi készíthettük el. Egyszer csak felhívtak, hogy bezárják Wichmann Tamás kocsmáját. Nagyon gyorsan és hirtelen beadtuk rá a pályázatot és meg is nyertük. 2019 márciusában kezdtük a forgatást, de tudtuk, hogy Tamás már beteg. Olyan akaraterő sugárzott belőle, akkora tisztelettel voltunk iránta, hogy kéthetente forgattunk vele és még kenuzni is megtanított néhányunkat. Sikerült Tamást is beültetnünk a kenuba. Először abba a kenuba szeretett volna beülni, amelyben világbajnokságot nyert, - amúgy kilencszer! - de azt a kemoterápiás kezelések miatt már nem tudta megtartani. Három kamerával vettük… Mindenki érezte, hogy ezt meg kell csinálni, mert nekünk adatott meg ez az utolsó felvétel. És éreztük azt a hatalmas szeretetet, tiszteletet, ami körbe ölelte ezt a nagyszerű embert, és kiváló sportolót.

– Milyen plusz „mellékhatást” adományozott számodra a filmkészítés?

– Nagyon sok emberrel ismerkedtem meg, akiktől sokat tanultam, fiataloktól, idősektől egyaránt. Nem lettem külkereskedő, de rengeteget utaztam. Közelről tapasztaltam, miként ápolják a magyar hagyományokat a Távol-Keleten. Minden út egy-egy tanulság volt, de legjobban hazajönni szeretek. A dokumentumfilmeket teljes egészében a kezemben tartom. Alacsony költségvetéssel dolgozunk ugyan, de figyelek arra, hogy mindenki elégedett legyen. Úgy érzem, mindig össze tudtam tartani a csapatot.

Írta: Tarnócai Éva

További cikkek

Reklám

Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Óz, a varázsló - A klasszikus mese új köntösben a Kolibri színpadán

Pepita Magazin 2023.01.18.
Az idei évad első nagyszínpadi produkciójaként egy klasszikus mesét láthat új köntösben a Kolibri Színház közönsége; január 28-án, szombaton mutatják be az Óz, a varázsl&oacu...

Évkezdés a Radnóti Színházban

Pepita Magazin 2023.01.18.
A magyar kultúra napján a repertoár darabjai mellett közönségtalálkozóval, rendhagyó irodalomórákkal, jubileumi Szerb Antal-esttel, vendégprodukciókkal és könyvbemutatóval is várja a n&ea...

A Pick Szeged Zrt.-nél próbálnak a Szegedi Nemzeti Színház művészei

Pepita Magazin 2023.01.17.
Az önkormányzati fenntartású intézmények ideiglenes bezárása miatt a Pick Szeged Zrt. által felajánlott helyszínen folynak a Szegedi Nemzeti Színház egyik márciusi bemutatója, a Hegedűs a há...

Járt ösvény

Peremartoni Krisztina: A színészet nekem egy eszköz amivel megélhetem a saját szabadságomat

Pepita Magazin 2023.01.16.
Szenvedélyes világutazó, de leginkább a földdel bensőséges viszonyt ápoló kultúrákat szereti. Önkénteskedett Szumátrán egy orangután rehabilitációs központban, volt favág&o...

Újvári Zoltán: Valami felfalja az embert. Valami kényszer

Pepita Magazin 2022.12.20.
Pécsről eljött egy Janus Pannonius-díjjal, a következő évben megkapta a Jászai Mari-díjat, majd kamaraszínházi színészként elsőként, a legjobb férfialakítás díját is neki &iac...

Seress Zoltán: Ez olyan érzés, mint meztelenül úszni a tengerben…

Pepita Magazin 2022.11.24.
Első színháza volt a Vígszínház, két éve ismét itt játszik. Közben társulati tag volt Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Szolnokon és persze a Bárka Színházban, amelynek megsz...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

Hangadó

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Mezei Kitty: Színészként az őrült figura izgalmasabb tud lenni

Pepita Magazin 2022.10.29.
Mezei Kitty néhány éve az év legjobb női szinkronhangja lett. A szinkronstúdiók világába egyenesen a táncparkettről került be egy furcsa szituáció és egy nyelvtörő miatt. Bár váratlanul &ea...

Kritika

Ész, szív, bátorság – Gothár Péter karizmatikus Óz rendezése

Pepita Magazin 2023.01.31.
Sziporkázó humorral, megható momentumokkal, üde, friss játékossággal teli, az Óz, a varázsló előadása a Kolibri Színházban, Gothár Péter rendezésében. Sejthető volt, ha ő több...

Szín a színtelenségben – A Made in Hungária „újratöltve”

Pepita Magazin 2023.01.30.
Akár poros is lehetne a Made in Hungária, az egykori óriási siker felmelegítése, de nagyon nem az. Élettel teli, sodró lendületű előadás született ismét Fenyő Miklós dalaiból, élettörté...

Látszatélet – Magányos emberek a Kamrában

Pepita Magazin 2023.01.23.
Betódulunk a Magányos emberek szereplőinek házába. Nem zavar bennünket, hogy többen otthon vannak közülük. Végig bámuljuk a lakásukat, a vécétől a könyvespolc köteteiig.
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

A tanár

Meczner János: Volt tanítványom vitte tovább az osztályt

Pepita Magazin 2023.01.25.
Meczner János rendező, a Budapest Bábszínház korábbi igazgatója, kezdeményezte, hogy beinduljon a bábszakos képzés a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, amelyre amikor rákényszerí...

Nincs megfelelő követelményrendszer – Szakály György a táncképzésről

Pepita Magazin 2022.12.27.
„Már nem lehet azt mondani, hogy kövér vagy, kicsit le kellene fogyni, nem vagy elég ügyes”, mondja Szakály György, nemzetközi hírű, Kossuth-díjas táncos, a Magyar Táncművészeti Egyetem egykori rektora. ...

Fessük az ördögöt a falra! - Az agresszor logikája és lélektana

Pepita Magazin 2022.11.27.
Az életben nagyobb biztonságot ad, ha látjuk, hogy az agresszornak mi a logikája és a lélektana, mondja Vidovszky György, rendező, drámatanár. Sok olyan kemény produkciót állított színpadra, amiben erős...

Legendák

Jordán Tamás 80

Pepita Magazin 2023.01.15.
Jordán Tamás ma 80 éves. Kicsit lassabban mozog, mint régen, de megmaradt az egykori csillogó szemű, nagyot álmodni képes fantasztának, aki újabb és újabb dolgokat eszel ki, és amire esetleg más legyintene, h...

Húsz éve halt meg Schütz Ila

Pepita Magazin 2022.12.11.
Schütz Ilára, a karizmatikus színészre, ma 20 éve a fürdőkádjában találtak rá holtan, a gyomrában túladagolt gyógyszerekkel, a fürdővízben hajszárítóval. Máig nem tudni po...

Alföldi 55

Pepita Magazin 2022.11.22.
A ma 55 éves Alföldi Róbertet imádják és utálják. Valószínűleg sokkal többen vannak akik szeretik,  mint akik akár egyenesen gyűlölik. Az biztos, hogy tényező, és, hogy mindenki ismeri.
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

A rendező

Vaszkó Bence: Nem égettem fel magam mögött semmit

Pepita Magazin 2023.01.10.
A József Attila Színházból egy hatalmas isztiméri farmra repítette családját Vaszkó Bence színművész, aki nem sokkal előtte Anastasius volt A pápanőben. Három évvel korábban a nyíregyh&...

Puskás Tamás: Szellemek vannak mindaddig, amíg a szeretet hiányt szenved

Pepita Magazin 2022.12.14.
Nemrég olvastam egy interjút Esztergályos Károllyal, aki azt nyilatkozta, hogy szerinte az egész életművéből, egy Csehov kisregényből készült filmje, aminek történetesen az a színházigazgató volt ...

Gémes Antos: Nem kell ahhoz sanyarú sors, hogy küszködni tudjon az ember

Pepita Magazin 2022.11.08.
Fújd el a gyertyát, ami nem fog kialaludni, de úgy csináld, hogy ne hibának tűnjön, hanem gegnek. Oké. No, még egyszer. Jó, majd gondolkozunk még rajta – instruálta a Madagaszkár című musical prób...

A jövő nagyjai

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...

Kopek Janka: Mindig egy új világba csöppenek

Pepita Magazin 2022.12.19.
Kopek Janka színésznő, műsorvezető, a Vígszínház társulatának tagja. Színpadi és filmes munkák mellett nemzetközi menedzsmenttel is foglalkozik. Nemrégiben cukrász végzettséget is szerzett. Vele...

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Mester Dávid: A saját határaim állandó feszegetése természetes

Pepita Magazin 2023.01.26.
Azóta figyelem, mióta először meghallottam a Félkegyelműben, a Háború és békében majd a Liliomban a felcsendülő zenéjét. Nem megszokott, a nagy tudás mentén letér az útról és ...

Viktória grófnő Veszprémben

Pepita Magazin 2022.12.22.
Egy szórakoztató, mégis komoly drámai ívvel megkomponált Viktória előadást láthattunk a Veszprémi Petőfi Színházban, az igazgató, Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, Érdemes műv&eac...

Gaál Attila Csaba: Most nagy erővel, nagy tetteket tudok végrehajtani

Pepita Magazin 2022.11.21.
A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színész és rendező szakának hallgatója volt, ma a Veszprémi Petőfi Színház színművésze. A Nyitott ablak című előadásában nyújtott alak&iacu...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

Felvétel

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...

Thuróczy Szabolcs: Ez a szakma eléget, miközben hamuvá válik az ember

Pepita Magazin 2022.12.16.
Nem sok jogi egyetemet végzett színészünk van, sőt olyan sem sok, aki ennyiszer megkapta a legjobb férfi alakítás díját, mint Thuróczy Szabolcs. Olyan színészünk meg végképp nem sok van, aki kar&aac...

Nari Nguyen: A múlthoz való ragaszkodás akkor jár tisztelettel, ha az az embert szolgálja

Pepita Magazin 2022.11.16.
A legszebb Európában élő vietnámi lánynak választották Berlinben 11 évvel ezelőtt Nari Nguyent. A szépségkirálynő ezúttal Az almafa virága címet viselő magyar-vietnámi romantikus film é...