Nyár végéig rendeznek programokat a szekszárdi KultUdvarban

Gajasz Enikő 2021.06.15. Pepita plusz

Nyár végéig rendeznek programokat a szekszárdi KultUdvarban

Fotó: Pixabay

Kulturális, szórakoztató programokkal vár mindenkit a szekszárdi KultUdvar. A közönséget koncertek, kertmozi, színházi előadások, gyerekprogramok várják.

Poggyasz - Cikk közben

Berlinger Attila, a Babits Mihály Kulturális Központ ügyvezető igazgatója a sorozatot ismertető keddi sajtótájékoztatón elmondta: június 19-én, szombaton délelőtt kézműves foglalkozásokat rendeznek a gyerekek számára, a Csurgó zenekar pedig gyermektáncházat tart. Július 4-én Bereczki Zoltán, 25-én Szulák Andrea ad koncertet. A kertmozi előadásait péntekenként rendezik, az első alkalommal június 25-én gyermekeknek szóló, mesefilm, magyar vígjáték és egy akciófilm szerepel a műsoron.

A kulturális központ és a város önkormányzata 7,5 millió forintos támogatást nyert a Térzene program pályázatán, amelyből 12 hónap alatt 30 komolyzenei koncertet rendeznek a városban. Ezek közül néhánynak a nyári hónapokban a KultUdvar is helyet ad majd - mondta az igazgató.

Az udvarban a labdarúgó Eb mérkőzéseit kivetítőn nézhetik a szurkolók, a nyitó esemény kedden a magyar válogatott első mérkőzése lesz.

Berlinger Attila beszámolt arról is, hogy a kulturális központ pótolja a koronavírus-járvány miatt elmaradt előadásait, köztük július 28-án Koncz Zsuzsa koncertjét.

A Művészetek Házában június 19-én Baky Péter Munkácsy-díjas festőművésznek, a ház korábbi igazgatójának az életmű-kiállítása nyílik meg Visszatekintés címmel. Június 20-án itt tartja zsinagógakoncertjeinek egyikét a Budapesti Fesztiválzenekar, amelynek 12 művésze mások mellett Donizetti fúvósokra írt G-moll szimfóniáját adja elő. Az ingyenes koncerten regisztrációval lehet részt venni.

Lotz Katalin, a Magyarországi Német Színház (Deutsche Bühne Ungarn - DBU) igazgatója elmondta: a társulat három előadást mutat be a KultUdvarban német nyelven, magyar felirattal. Elsőként június 16-án a Dekameron című darabot viszik színre, majd június 29-én a Szőlőtőkék istene című összeállítást, július közepétől pedig műsoron lesz a Vőlegényfogó című vásári komédia is. Keddenként délelőtt tíz órától a Zsebszínház gyerekdarabjait játsszák két nyelven, az interaktív előadások a nyelvtanulást is segítik - tette hozzá.

Ódor János Gábor, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója beszámolt arról, hogy június 26-án, a Múzeumok éjszakáján kiállításokat, tárlatvezetést, irodalmi programokat szerveznek.

A múzeum főépületében a tavaly Simontornyán előkerült középkori éremleletből nyílik kiállítás, a kor hangulatát íjászbemutatóval, a Tabulatúra régizenei együttes koncertjével, játékokkal idézik fel. A Vármegyeházán a száz éve született Sarkantyu Simon Munkácsy-díjas festőművész és családja - Sarkantyu Judit keramikus, Mihály és Illés fotográfus - munkáit tárják a közönség elé.

A Babits Mihály-emlékházban Szabó Klarissza Médea műveiből Hangzókert címmel nyílik kiállítás. A Mészöly Miklós emlékházban az író születésének 100. évfordulója alkalmából hirdetett emlékévhez kapcsolódva közösségi felolvasóestet tartanak a Megbocsátás című kisregényből. (MTI)

További cikkek

Reklám

Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni

Pepita plusz

Eisrich Adrienn: Ha nem lehet kicsalni a színészt a színpadról, akkor nekünk kell bekúszni, igazítani, cserélni, ragasztani

Pataki József 2021.08.03.
Hol feketébe öltözött árnyék, hol jelmezbe bújt statiszta, hol pszichológus, barát, testvér, a színházi stúdiósok anyukája, vagy éppen „szoknya alatt turkáló” kaszkadő...

Bokor Juttára: Minden nadrágszerepet elénekeltem fiatalon

Pataki József 2021.07.29.
Hatévesen kezdett ismerkedni a komolyzene világával, akadémistaként egy színpadon állt a kor legnagyobb énekeseivel. Bokor Jutta később az operairodalom valamennyi nadrágszerepét elénekelte, e különös...

Hege Veronika: Most is épp egy beugrásra készülök

Pataki József 2021.07.29.
A Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karán a Bozsik-osztály negyedéves színészhallgatója, de már a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház állandó szereplője Hege Veronika. Legutó...

Heti friss

Íme Dombóvári István első, saját rendezvénye

Gajasz Enikő 2021.08.05.
A Bagossy Brothers Company lesz a sztárvendég Dombóvári István legelső, saját szervezésű rendezvényén.

Európai filmfesztivál indul szombaton a Margitszigeten

Gajasz Enikő 2021.08.05.
Nagyszabású, európai filmfesztivál indul szombaton a Margitszigeten, augusztus 22-ig európai, izraeli és távol-keleti filmalkotásokat tekinthetnek meg az érdeklődők a fővárosi, alkalmi kertmoziban.

Meghalt idősebb Matolcsy György, a Pannónia Filmstúdió alapítója

Gajasz Enikő 2021.08.05.
91 éves korában elhunyt Matolcsy György, a Pannónia Filmstúdió egyik alapítója, igazgatója, több száz animációs film stúdióvezetője.
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

Életút

Györfi Anna: Gyerekként még nincs pontos gondolatod, hogy színésznő akarsz lenni

Gajasz Enikő 2021.08.01.
2004 óta a progresszív szimfonikus jazz-rockot játszó Fugato Orchestra énekesnője, rengeteg reklámfilmben szerepelt és sok produkcióhoz adta hangját szikronszínészként. Anna már 6 éves korában a...

Az élet abszolút hallással – „Tudom, hogy dunaújvárosi benzinkúton a kézszárító hangja az C hangot ad”

Gajasz Enikő 2021.07.25.
A Pepita Magazin Balásy Szabolcs zeneszerzővel és zenetanárral készített interjút. Megtudtuk tőle, hogy az abszolút hallás, hol áldás, hol átok, miért vannak előrébb keleten a zenetanulás rész...

Vajon mit csinál a XXI. században egy várkapitány? Szentgyörgyváry Péter, a Siklósi Vár üzemeltetője most lerántja a leplet!

Gajasz Enikő 2021.07.04.
A Pepita Magazin a Siklósi Vár ügyvezető igazgatójával vagy, ahogy többen ismerik várkapitányával készített interjút, amelyből többek között kiderült, hogy mivel is foglalkozik ma egy várkapi...