Nagy Edit: A sors választotta nekem ezt a hangszert

Pataki József 2021.09.27. Pepita plusz

Nagy Edit: A sors választotta nekem ezt a hangszert

Jogász családja majdnem kitagadta, amikor kiderült, hogy a fuvolázás számára nem hobbi, hanem egy életre össze akarja vele kötni magát. Nagy Edit még a Bartók Béla Konzervatóriumban ismerte meg későbbi férjét, aki viszont az első perctől támogatta szakmai ambícióit, máig együtt muzsikálnak, boldogok, hogy a zenében is egy nyelvet beszélnek.

Poggyasz - Cikk közben

– Sokan hatévesen kezdenek hangszeren tanulni, míg te tizenhárom évesen vágtál bele. Egy kisgyerek megszokja a kötelező napi gyakorlást, de te hogyhogy nem lázadoztál?

– Érdekes történet, hogyan kezdtem el fuvolázni. Az iskolában furulyaszakkör indult, és előző nap kézhez kaptam a műanyag furulyámat és a kottás könyvet. Elolvastam a bevezetőt, és nekiláttam gyakorolni. Másnap, az első órán már a fél kötetet be szerettem volna mutatni, hiszen addig jutottam egyedül. Ám mivel ez egy könnyed csoportos foglalkozás, a tanárnéni meglehetősen leterheltnek mutatkozott, amikor a kérdéseimmel kezdtem bombázni. Éreztem, hogy ez így nekem túl lassú lesz, ezért otthon közöltem édesapámmal, hogy komolyabb hangszert szeretnék választani, írasson be a zeneiskolába fuvolaszakra. Őszintén meglepődött, de megtette, így kerültem várólistára a zeneiskolában azzal, hogy ha lesz szabad hangszer, valaki megkaphatja a sok várakozó közül.

– Előtte, gondolom, meg kellett mutatni, mit tudsz.

– Természetesen. Kicsit meg kellett érte küzdeni, gyakorlatilag versenyeztették a várólistásokat. Akkor játszottam először meghatározott céllal. Emlékszem, borzongató volt, nagyon élveztem az érzést, hogy tétje van a játékomnak. A tanárnőnek tetszett, amit bemutattam, aztán decemberben szólt, hogy engem választott. Rettentő izgatott lettem, hogy végre megkapom a vágyott hangszert. Ám az asztalon valami fémes csillogású izé volt, én pedig hátrálni kezdtem, mondogatva, hogy fuvoláról volt szó, nem erről a hideg fémdarabról. Kiderült, hogy én valójában az oboára gondoltam, amikor fuvola után vágyakoztam… Azt hiszem, inkább a sors választotta nekem ezt a hangszert, nem én. A tanárnő segítségével sikerült leküzdenem a kezdeti bizalmatlanságomat, és kellően belelendültem a fuvolázásba. Rátaláltam egy olyanfajta örömre, ami azóta is hozzáláncol. Nekem a zene lett az a meghatározó elem az életemben, ami az egészséges működéshez kell. Mindig örömből fuvoláztam, sosem kötelességből.

– Már 14 évesen bekerültél a budapesti Konziba, ami köztudottan a Zeneakadémia „előszobája”. Ennyire rövid szakmai előélettel hogyan sikerült?

– A többiekkel ellentétben nekem nem adatott meg öt-hat év fuvolázás a konzervatóriumi felvételi előtt. Mindössze másfél éve volt a hangszerem. Ez nagyon kevés idő, de fantasztikus tanárom volt, így sikerült elsajátítanom a legalapvetőbb klasszikus zenei ismereteket, Csetényi Gyula professzor pedig felvett az osztályába. A konzis évek alatt tapasztaltam meg, hogy egy jó kritikából többet tanulhatok, mint száz dicséretből.

A cikk folytatása a Pepita magazin szeptemberi számában olvasható.

További cikkek

Reklám

Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni

Pepita plusz

Kurkó József: Folyamatosan kell a vérfrissítés

Pataki József 2021.10.11.
Hosszú utat járt be, mire világossá vált számára, hogy a színjátszásban találhat magára. Kurkó József az Újszínház tagjaként Nagy Ferót alakítja a Ricse, ricse,...

Dunai Tamás: Minden kornak megvan a maga Tevjéje

Pataki József 2021.10.11.
Negyven éve egy fantasztikus, Karinthy Frigyes és Karinthy Ferenc szövegeivel készült Micimackó-előadásban láttam, nagy élmény volt Füles szerepében Dunai Tamás játéka. Azóta persze sokfé...

Kulcsár Viktória: Pontosan ez volt az elképzelésem

Pataki József 2021.10.06.
Lendületes, különlegesség árad belőle. Kulcsár Viktória megfordult az Örkény és a budapesti Katona József Színházban, de pályája során a legtöbb időt a Pécsi Nemzeti Szính&aac...

Heti friss

Kicsiknek készült Az ember tragédiája

Pataki József 2021.10.15.
Nagyszabású ifjúsági előadás a Kolibri Színházban.

Különleges tárlat várja a Kecskeméti Katona József Színház nézőit

Pataki József 2021.10.15.
Többek között Jászai Mariról is érdekességet láthatnak.

Nemzetközi fesztiválon debütál az HBO új magyar sorozata

Pataki József 2021.10.15.
A besúgót hamarosan a magyar nézők is láthatják.
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

Életút

Anton Lachky: Nincs recept arra, hogyan lehet a testünkkel elmesélni egy történetet

Pataki József 2021.10.11.
A világhírű táncos-koreográfus a Bunker című új, formabontó filmjének munkálatairól mesélt a Pepitának, ami szlovak-magyar-cseh koprodukcióban készült, a Pusztai Ferenc vezette KMH Film...

Házhoz viszi a színházat Kroó Balázs

Pataki József 2021.09.26.
Kedvesével együtt járják a budapesti bérházakat interaktív színházi előadásukkal, amit még a pandémia alatt is tudtak játszani.

A Budapest Varietében bizonyítja tehetségét Czigány Judit

Pataki József 2021.09.19.
A csinos sztár táncol, énekel és forgat is a közeljövőben.