Molnár Anikó: Annyi életünk lehet, amennyit eljátszunk

Pataki József 2021.10.06. Pepita plusz

Molnár Anikó: Annyi életünk lehet, amennyit eljátszunk

Már gyerekkorában elhatározta, hogy színész szeretne lenni. Megvalósította az álmát, de mert attól fogva, hogy belecsöppent, izgatni kezdte a színház komplex világa, összességében is szeretett volna foglalkozni vele. Molnár Anikó ma is elsősorban színészként tevékenykedik, ám időről időre belekóstol a dramaturg, a drámapedagógus és a rendező hivatásba is.

Poggyasz - Cikk közben

– Ajkai születésű kislányként minek a hatására határoztad azt el, hogy színésznő leszel?

– Nagyon szerettem a nagymamámat, akit sajnos korán elveszítettem, és akkor szembesültem először a halállal. Amikor kisgyerekként hirtelen képes lettem felfogni, hogy egyszer mindenkinek meg kell halnia, nekem is, először rettenetesen megijedtem. Nem sokkal később színházba vittek a szüleim, és az előadást látva jutott eszembe, hogy milyen jó lehet a színészeknek, hiszen számtalan életet kapnak a sok-sok szerepük kapcsán, annyi életük lehet, amennyit csak eljátszanak. Ez a lehetőség nagyon megtetszett. Rögtön arra gondoltam, ha egyszer színésznő lennék, meghosszabbíthatnám az életemet, kicsit ki tudnám játszani a halált, mert nemcsak egy életem lesz, hanem akár száz is.

– Elgondolkodtató magyarázat… Képzett drámapedagógusként is többször dolgoztál már a Forrás Színházban és jelenlegi társulatodban, a Soproni Petőfi Színházban.

– Igen, a Népmesepont elnevezésű országos program keretében tevékenykedhettem 2019-től. Egy pályázat keretében valósítottunk meg a város kulturális tevékenységeit össszefogó Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft.-vel egy olyan helyszínt, ahol gyerekeknek tarthattunk foglalkozásokat. Feldolgoztunk magyar népmeséket, közösen játszottunk a kicsikkel, egyfajta fejlesztő, foglalkoztató „alegység” volt. Természetesen a színháznevelési programokat sem hagyjuk abba, a színházban mindig vannak olyan műsorok, foglalkozások, amikor a gyerekeket be tudjuk vonni a közös munkába.

– Talán ennek is köszönhető, hogy nemrég rendezőként kaptál egy szép elismerést.

– Azt mondják, semmi sem történik véletlenül. Szeptember elején keresett meg a Magyar Drámapedagógiai Társaság azzal, hogy meghívnak egy díjátadó ünnepségre, ahol többek között engem is kitüntetnek. Büszkeséggel tölt el, hogy gyémánt okleveles gyermekszínjátszó rendezővé minősítenek. Mint megtudtam, 2002-től figyelték a drámapedagógusokat, rendezőket, akik az országos gyermekszínjátszó fesztiválokon többször is arany fokozatú minősítést kaptak. Mivel én is közéjük tartozom, ennek elismeréseként jutalmaztak most a gyémánt oklevéllel.

A cikk folytatása a Pepita magazin októberi számában olvasható.

További cikkek

Reklám

Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni

Pepita plusz

Kurkó József: Folyamatosan kell a vérfrissítés

Pataki József 2021.10.11.
Hosszú utat járt be, mire világossá vált számára, hogy a színjátszásban találhat magára. Kurkó József az Újszínház tagjaként Nagy Ferót alakítja a Ricse, ricse,...

Dunai Tamás: Minden kornak megvan a maga Tevjéje

Pataki József 2021.10.11.
Negyven éve egy fantasztikus, Karinthy Frigyes és Karinthy Ferenc szövegeivel készült Micimackó-előadásban láttam, nagy élmény volt Füles szerepében Dunai Tamás játéka. Azóta persze sokfé...

Kulcsár Viktória: Pontosan ez volt az elképzelésem

Pataki József 2021.10.06.
Lendületes, különlegesség árad belőle. Kulcsár Viktória megfordult az Örkény és a budapesti Katona József Színházban, de pályája során a legtöbb időt a Pécsi Nemzeti Szính&aac...

Heti friss

Kicsiknek készült Az ember tragédiája

Pataki József 2021.10.15.
Nagyszabású ifjúsági előadás a Kolibri Színházban.

Különleges tárlat várja a Kecskeméti Katona József Színház nézőit

Pataki József 2021.10.15.
Többek között Jászai Mariról is érdekességet láthatnak.

Nemzetközi fesztiválon debütál az HBO új magyar sorozata

Pataki József 2021.10.15.
A besúgót hamarosan a magyar nézők is láthatják.
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

Életút

Anton Lachky: Nincs recept arra, hogyan lehet a testünkkel elmesélni egy történetet

Pataki József 2021.10.11.
A világhírű táncos-koreográfus a Bunker című új, formabontó filmjének munkálatairól mesélt a Pepitának, ami szlovak-magyar-cseh koprodukcióban készült, a Pusztai Ferenc vezette KMH Film...

Házhoz viszi a színházat Kroó Balázs

Pataki József 2021.09.26.
Kedvesével együtt járják a budapesti bérházakat interaktív színházi előadásukkal, amit még a pandémia alatt is tudtak játszani.

A Budapest Varietében bizonyítja tehetségét Czigány Judit

Pataki József 2021.09.19.
A csinos sztár táncol, énekel és forgat is a közeljövőben.