Lőrinczy György: Mindig próbálok elégedett lenni

Pataki József 2021.09.27. Pepita plusz

Lőrinczy György: Mindig próbálok elégedett lenni

Komoly szakmai múlttal büszkélkedhet, több színháznál töltött be menedzseri, produceri munkakört, bőven van színházvezetési tapasztalata Lőrinczy Györgynek. Május óta irányítja a Szentendrei Teátrumot, a dunakanyari település 52 éves múltra visszatekintő intézményét. Pályázaton nyerte el az igazgatói posztot, miután Vasvári Csaba öt év már nem akart újrázni.

Poggyasz - Cikk közben

– Jó érzés lehet úgy kezdeni, hogy nem kellett érte az elődöt kitúrni. Tiszta lappal indíthattál. Sikerült már feltérképezni a teátrum ügyeit, vagy még tart az ismerkedés?

– Sok minden eszembe jutott a bevezetőd kapcsán. A szakmánk sajátja, hogy mindig vannak pályázatok, amelyeken bárkinek joga van indulni. Nyilván jobb érzés megnyerni, mint elveszíteni, és abban is igazad van, hogy jó érzés, ha emiatt nem kell valakinek lemondania egy pozícióról. Úgy gondolom, akármilyen múlt is van az ember mögött, minden nap és minden megbízásban bizonyítani kell, különösen a mai világban. Nyilván magabiztos voltam, hiszen a szakmában van egyfajta ismertségem – talán szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy elismertségem is –, de minden város, minden színház, minden helyzet más. Én gyerekkoromtól kötődöm a Dunakanyarhoz: Leányfalun élő nagyszüleimnél töltöttem a nyarakat, Szentendrén, a Ferences Gimnáziumban tanultak a szüleim és a bátyám, ráadásul a pályám elején, a ’90-es években dolgoztam egy keveset a Szentendrei Teátrumnál is. Ami nekem itt, az első nyári szezonom után nagyon pozitív, hogy kiderült, Szentendrén van egy nagyon erős értelmiségi kör, amely árgus szemmel figyeli, mit csinál az ember, de más ezt tudni és egészen más megtapasztalni. Nemcsak az ide érkezőknek, hanem az itt élőknek is kell kulturális programokat csinálni, mivel a helybéliek egyre kevésbé szeretnének bemenni a fővárosba.

– Gondolom, a visszajelzések sokkal hamarabb jönnek, leszólíthatnak például a piacon, a kompon, a közértben. Született pestiként ezt hogyan fogadtad?

– Nekem ez pozitív élmény, sok jó visszajelzést kaptam már eddig is. Pedig új helyszínünk lett a MűvészetMalomban, újfajta nézőtérrel, másfajta háttérrel, a programban kicsivel több volt a zenés színházi és a kísérleti jellegű előadás, mégis több volt a pozitív, mint a negatív kritika, észrevétel. Szóval egyelőre remekül érzem itt magam.

A cikk folytatása a Pepita magazin szeptemberi számában olvasható.

További cikkek

Reklám

Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni

Pepita plusz

Kurkó József: Folyamatosan kell a vérfrissítés

Pataki József 2021.10.11.
Hosszú utat járt be, mire világossá vált számára, hogy a színjátszásban találhat magára. Kurkó József az Újszínház tagjaként Nagy Ferót alakítja a Ricse, ricse,...

Dunai Tamás: Minden kornak megvan a maga Tevjéje

Pataki József 2021.10.11.
Negyven éve egy fantasztikus, Karinthy Frigyes és Karinthy Ferenc szövegeivel készült Micimackó-előadásban láttam, nagy élmény volt Füles szerepében Dunai Tamás játéka. Azóta persze sokfé...

Kulcsár Viktória: Pontosan ez volt az elképzelésem

Pataki József 2021.10.06.
Lendületes, különlegesség árad belőle. Kulcsár Viktória megfordult az Örkény és a budapesti Katona József Színházban, de pályája során a legtöbb időt a Pécsi Nemzeti Szính&aac...

Heti friss

Kicsiknek készült Az ember tragédiája

Pataki József 2021.10.15.
Nagyszabású ifjúsági előadás a Kolibri Színházban.

Különleges tárlat várja a Kecskeméti Katona József Színház nézőit

Pataki József 2021.10.15.
Többek között Jászai Mariról is érdekességet láthatnak.

Nemzetközi fesztiválon debütál az HBO új magyar sorozata

Pataki József 2021.10.15.
A besúgót hamarosan a magyar nézők is láthatják.
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

Életút

Anton Lachky: Nincs recept arra, hogyan lehet a testünkkel elmesélni egy történetet

Pataki József 2021.10.11.
A világhírű táncos-koreográfus a Bunker című új, formabontó filmjének munkálatairól mesélt a Pepitának, ami szlovak-magyar-cseh koprodukcióban készült, a Pusztai Ferenc vezette KMH Film...

Házhoz viszi a színházat Kroó Balázs

Pataki József 2021.09.26.
Kedvesével együtt járják a budapesti bérházakat interaktív színházi előadásukkal, amit még a pandémia alatt is tudtak játszani.

A Budapest Varietében bizonyítja tehetségét Czigány Judit

Pataki József 2021.09.19.
A csinos sztár táncol, énekel és forgat is a közeljövőben.