Várfi Sándor: Nincs annál fontosabb küldetésem, minthogy a színház létezzen, működjön

Pepita Magazin 2022.05.12. Járt ösvény

Várfi Sándor: Nincs annál fontosabb küldetésem, minthogy a színház létezzen, működjön

Annyira nevettető, amennyire képes csendet is teremteni. Talán a hatáskeltés az, ami taníthatatlanul Várfi Sándor sajátja. Mikor beszél akkor is képes belekapaszkodni az ember figyelmének ezer idegszálába úgy, hogy a hallgató teljes benyomást, érzést, képet kap a fejébe. Folyamatosan játszik és utazik, a Pódium Színházzal, a Pesti Művész Színházzal és a Westend Színházzal.

csanyi cikk

– Nincs hontalanság érzése a sok utazástól?

– Dehogy! Amikor elkezdtem ezt a szakmát, már akkor elindult velem egy repülőgép. Akkor felszálltam és azóta folyamatosan utazom. Minden szerep, minden színház egy újabb állomás, egy újabb kihívás. Több színházban játszom. Ezek a bázisaim. Soha nem éreztem azt, hogy üres a naptáram. Soha nem bizonytalanodtam el, mert amikor vidékre, vagy külföldre utazunk, ott minket mindig szeretettel várnak. Ez egy teltházas, hálás műfaj. Mindegy, hogy Londonba, Párizsba vagy Tápiószecsőre megyünk. Fő célom, hogy az embereket szórakoztassam.

– Hogy kezdted ezt a szakmát?

– Érettségi után a Gór Nagy Mária Színitanodában folytattam a tanulmányaimat, ahol fantasztikus tanáraim voltak, Schubert Éva, Pogány Judit, Koltai Róbert, Mikó István, Szurdi Miklós és egy színész óriás, Mensáros László volt az osztályfőnököm. Nagy élmény volt számomra az ő jelenléte, hisz egy legenda volt, mégis természetes emberként állt közénk, tette mindezt elképesztően jó humorral. Szerencsére szerette az enyémet is. A humor ugyanis egy alapforrás. Sokmindent ki lehet hozni általa emberekből. Az egy biztos pont, egy közös nevező, egy közös nyelv, főként ha  két ember megtalálja egymás felé az utat a humor által. Laci bácsival mi nagyon megértettük egymást a humor nyelvén is. Nagymamámtól kaptam egy 12 éves Skodát, ez volt az első autóm. Mivel nagyon tetszett a filmekben, hogy az autóban telefonálnak. Ezért egy akkori klasszikus telefonkagyló zsinórját elvágtam és bekötöttem a kézifékhez a végét. Behelyeztem a két ülés közé, így már nekem is volt telefonom az autóban. Laci bácsi megkért vigyem el egyik helyről a másikra, közben beszélgettünk, mikor meglátta a telefont. Mondta „Sanyikám, ez óriási!” Piros lámpát kaptunk, lehúzta a 12 éves skodám ablakát, felvette a telefont és jó hangosan, hogy minden járókelő lássa, hangosan beszélgetni kezdett. „Halló! Mensáros László beszél! Kicsit késni fogok...” Nagyon szeretek főzni, Laci bácsi imádta a spagettijeimet, közben filmeket néztünk.

– Sosem hiányzott a Színművészeti Főiskola?

– Olyan tanáraim voltak, hogy náluk jobbat nem tudtam volna elképzeli. Nem voltunk sokan, több idő jutott ránk. A színészmesterséget, a táncot, a beszédtechnikát színészóriások tanították nekünk. Amit meg lehetett tanítani, azt megtanították. Ez egy olyan szakma, ahol a technikai dolgok megtanulhatók, de leginkább az dönt, hogy van-e az embernek színészi vénája, vagy nincs.

– A színitanoda után nem volt nehéz belehelyezkedni a színházi világba?

– Nem, mert az iskola után Mikó István leszerződtetett az Arizóna Színházba. Gyakorlat közben lehet a legjobban és legtöbbet tanulni. Ezután következett Székesfehérvár, ahol Bujtor István volt a művészeti vezető és közel húsz évet töltöttem el ott. Bujtor István által folyamatos szereplője voltam a filmjeiben is, de a színházban mindig tejfel, vagy főszerepeket játszottam.

– Mik azok a tejfel szerepek?

– A hálás szerepek. Lehet, hogy csak a harmadik felvonásban lép színre az ember, de mindenki róla beszél. Szurdi Miklós is tanított, ezáltal rendezett is, így a Família Kft-ben is rendszeresen szerepeltem a Privát kopóban. A 90-es évek arról szólt, hogy bármelyik csatornát nézte anyukám, valahol mindig felbukkantam. Óriási élmény volt ez!

– Mit jelent számodra a sikerélmény?

– Ugyanazt a darabot más rendezésében többször eljátszottam, például a Hippolyt a lakájbant egyik színházban Makács Csabát játszottam, másik színházban pedig Schneider Mátyást. Elképesztő érzés egy színész számára, ha egy szerep kapcsán rágondolnak, pláne ha ugyanazon darabban két karakter is rámtalál. Talán éppen ebből fakad, hogy sosem éreztem, hogy elment volna mellettem valamilyen szerep. Mint komikus színész, szerintem minden olyan szerepet eljátszottam, amit nekem szánt a sors. Minden szerep kihívás és óriási felelősség. Ahogy Chaplin mondta: Az a nap, amelyik nevetés nélkül telik el, elvesztegetett idő. Szeretem, amikor a körülöttem lévő embereknek csillog a szeme és fülig ér a szájuk. Mindig eljön az a pillanat, mikor visítanak és tapsolnak a nézők. Nekem ez a sikerélmény. 

– Elég kreatív ez a műfaj… ez a „könnyű” műfaj.

– Például a kabaré. Amit könnyű műfajnak hívunk, de egyáltalán nem könnyű. Nem könnyű megnevettetni a nézőt. Amikor a szöveget már magaménak tudom, utána megismerem a szerep lelki, és gondolatvilágát, majd végül beleteszem saját magamat. De a vígjáték és persze a kabaré igazi ritmusát a közönség adja meg.

– Nehéz megfogni a nézőket?

– A velünk lévő közönség érzése maga a csoda. Ez a legjobb érzés. A közönség ki van éhezve a humorra, a nevetésre. Amit a szerep megenged, megteszem, de azért néha meglepem a kollegáimat. Ezt persze nem mindenkivel lehet megcsinálni. Bednai Natával nagyon tudunk együtt játszani. Összeszokott páros vagyunk. Imádok Egyházi Gézával, Harsányi Gáborral, és sok más kollégával is játszani.

– Lehet tanítani ezt a fajta ritmusérzéket?

– Nem igazán. Mindig lehet tanulni valamit, akár egy moziban is, tudat alatt. Folyamatosan tanul az ember. De az, amit kérdezel, annak benne kell lennie az emberben, mint például egy ugróképességnek. Mindenben lehet fejlődni, de valójában az alapokat hozni kell.

– Gyerekkorodban is szeretted magad körül megnevettetni az embereket?

– Nagyon szeretett a nagyapám vasárnaponként ebéd után pihenni, ilyenkor magára zárta a szobaajtót. Hároméves voltam és egy 10 fillérest bedugtam a kulcslyukba. Szeretett volna kijönni a mosdóba, de nem tudott. Nevetve álltam a sarokban és néztem, ahogy igyekszik a család nagypapát kimenekíteni.

– Drámai szerepet is játszottál, énekeltél, például a Katonadolog című musicalben Dr. Eliát. 

– Egy lázadót, negatív figurát, de most is van egy számomra kedves, negatív szerepem, a Monte Christo grófjában Danglars első tisztet játszom. Imádom ezt a darabot. Szerencsére nemcsak én, hanem a közönség és a kollégáim is. Idén a Szarvasi Vízi Színházban is játsszuk nyáron, Szomor Gyuri zenéjével és rendezésében. Rengeteg negatív figurát szinkronizálok, szeretem őket, ahogy az FBI-os kemény legényeket is. Nagyszerű feladatok ezek. Tehát nemcsak a nevettetés a kenyerem. A színházban ilyenkor nagy csendek vannak. Ezt is komoly feladat megteremteni. Ugyanolyan értéke van, mint a nevetésnek. Nincs annál fontosabb küldetésem, minthogy a színház létezzen, működjön. Megismételhetetlen csoda, akár a kislányom, aki életem főműve, akinek a világot szeretném megmutatni.

Írta: Tarnócai Éva

További cikkek

Reklám

Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Már forog A helység kalapácsa című tévéfilm

Pepita Magazin 2022.08.18.
Javában zajlik A helység kalapácsa című tévéfilm forgatása Dombrovszky Linda rendezésében. Petőfi Sándor azonos című komikus eposzának adaptációját a tervek szerint jövő januárban...

Több mint 150 programmal várja a látogatókat a Vidor Fesztivál Nyíregyházán

Pepita Magazin 2022.08.17.
Több mint 150 programmal várja a látogatókat a 21. Vidor Fesztivál Nyíregyházán augusztus 26. és szeptember 3. között - közölték a szervezők az MTI-vel kedden.

Ismét megrendezik a Szigetköz legnagyobb összművészeti fesztiválját

Pepita Magazin 2022.08.17.
Öt helyszínen, négy színpadon mintegy húsz produkcióval várják a látogatókat augusztus 19-én és 20-án Mosonmagyaróvár történelmi belvárosában, a Szigetköz legnagyobb ...

Járt ösvény

Bajomi Nagy György: A színészek sosem nőnek fel igazán

Pepita Magazin 2022.08.12.
A Tűzvonalban című tévésorozat szereplőjeként óriási népszerűségre tett szert a Jászai Mari-díjas Bajomi Nagy György. A Jordán Tamás igazgatta szombathelyi színháznak  11 évig volt ...

Balázsovits Lajos: Magyar színpadon akarok magyar színész lenni

Pepita Magazin 2022.07.06.
Balázsovits Lajos a Nemzet Színésze! 1946-ban született Nagykanizsán. 1969-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Ugyanabban az évben csatlakozott a Madách Színház társulat&a...

Balogh Bodor Attila: A színésznek a teste, a memóriája, a szellemisége, a személyisége, a hangja az eszköze.

Pepita Magazin 2022.06.23.
A groteszk filozófiát és érzelmes emberi minőséget hordozó főeunuchot játssza, voltaképp egyetlen kellékkel, valami ékszerfélével s ennek gyűrögetésével, hajigálásával, keze...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

Hangadó

Szilágyi Tibor: Óvom a hangom minőségét, a hangszeremet, ahogy egy muzsikus a hegedűjét

Pepita Magazin 2022.04.27.
Szilágyi Tibor már fiatal színészként jól keresett a szinkronizálással. Messze zengő, férfiasan öblös, igencsak karakteres hangja, ma is keresett „portéka”. Úgy gondolja, a szinkronizálá...

Csankó Zoltán: Nem túl akarok lenni rajta, hanem jól szeretném megcsinálni

Pepita Magazin 2022.03.29.
Csankó Zoltán a legkeresettebb szinkronhangok viadalában idén a második, tavaly az első lett. Bámulatosan el tudja változtatni a hangját, egészen különböző karaktereket tud megformálni vele. Például ...

Bercsényi Péter: A színpadon azt éreztem, tilos hibázni

Pataki József 2021.11.04.
Közel egy évre eltűnt a népszerű színész, dacára annak, hogy számos, nagysikerű előadásban láthatta a közönség az utóbbi több mint 15 évben. A váltás okairól és a jöv...

Kritika

Pásztor Erzsi nekiszabadul – A nevetőizmok csúcsra járatása

Pepita Magazin 2022.07.27.
Pásztor Erzsi örökifjú közönségkedvenc sokad virágzását éli. Sztár. Szeptemberben lesz 86 éves, de változatlanul rendszeresen játszik. Az egyik interjút adja a másik után. Bám...

Presser kavalkád – Egy naggyá lett ember

Pepita Magazin 2022.07.07.
Presser Gábor régi és „fiatalabb” dalai egyaránt élnek, virulnak, hatnak. Huszonegy is elhangzik belőlük az Egyedül nem megy előadásában a 6SZÍN-ben. Hét színész „megmártózik&rdqu...

Illetéktelen behatoló – A tűz és víz egymásra találása

Pepita Magazin 2022.06.30.
Schneider Zoltán és Nagy-Kálózy Eszter jutalomjátéka a Behavazva előadása. Két fölöttébb ellentétes karakterű ember, a mackós, az örök magányos, a hallgatag agglegény és az impulz&...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

A tanár

Földessy Margit: Nem vagyok jó alattvaló

Pepita Magazin 2022.07.30.
Földessy Margit túl közel engedi magához a gyerekeket, nincs távolságtartás, és nincs benne semmi tanáros. Miközben az általa harminckilencedik éve vezetett Földessy Margit Színjáték és Dr&...

„A Színművészeti különleges ékkő volt” – Hegedűs D. Géza a tanításról

Pepita Magazin 2022.05.16.
A Színház- és Filmművészeti Egyetemmel szemben elhangzott vádak, pedagógiai, szakmai szempontból értelmezhetetlen, üres, fedezetlen szavak voltak, mondja Hegedűs D. Géza, Kossuth-díjas színész, rendező, oszt&...

Szinetár Miklós: Miért kellett mindent összetörni?

Pepita Magazin 2022.03.30.
Szinetár Miklós szerint, - aki 51 évig tanított a Színművészetin, - az egyetemet renoválás helyett „felgyújtották”, megspékelve baromságokkal. Az egyik ilyen rossz döntés, hogy megszünte...

Legendák

Bíró Eszter 45 – Alkotóereje teljében van

Pepita Magazin 2022.07.21.
Bíró Eszter ma 45 éves. 17 esztendősen robbant be a magyar színházi köztudatba. Válogatáson kapta meg a Miss Saigon címszerepét. Ráadásul a jogtulajdonos kikötötte, hogy a Szegedi Szabadtéri Já...

Kováts Adél 60 – Az egyik fénykorában van

Pepita Magazin 2022.06.16.
Gyönyörű volt, és most is szép a 60 éves nagy színész, Kováts Adél. Nem véletlenül osztották rá Júlia szerepét a Nemzeti Színházban. Bele lehetett szeretni rendesen. Megvolt hozz&aa...

25 éve halt meg Kibédi Ervin – Rövid jelenetekben volt nagy

Pepita Magazin 2022.05.05.
„Én nem hiszem, hogy normális vagyok” – énekelte Kibédi Ervin egy kupléban, és ebből a fanyar előadói stílusa, az eleve fancsali ábrázata miatt, amit a színpadon még el is túlzott, hatalmas...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

A rendező

Kerkay Rita: Nem kell, hogy az emberrel minden megtörténjen ahhoz, hogy színész legyen

Pepita Magazin 2022.07.29.
Mikor megkérdeztem tőle, miért lett rendező, azonnal rávágta, hogy ő nem az. Ő színésznő. A székesfehérvári Vörösmarty Színház művésze. Olyan színésznő, aki rendez is. Úgy tűnik...

Hargitai Iván: Óriási adománya a földi kultúrának, hogy létezik a színház!

Pepita Magazin 2022.06.21.
Megrendezte a Kartonpapát, ezt a groteszk, imádnivalóan drámai, vagy talán cinikusan tragikomikus történetet arról, hogy képesek vagyunk-e illetve készen állunk-e élni szabadon, miután szinte egész &eacut...

Hoffer Károly: Mindannyiunkban ott van a késztetés, hogy újra és újra leképezzük saját magunkat és legyen egy halhatatlan lenyomatunk

Pepita Magazin 2022.05.28.
Úgy teremtett új nyelvet a báb világában a Junior Prima–díjas Hoffer Károly, hogy közben a legnagyobb tisztelettel adózik a hagyományoknak. És nemcsak játszik, hanem zenél, rendez, tervez, alkot, figyel, k...

A jövő nagyjai

Kovács Virág: Hatalmas terheket sikerült a színpadon hagynom

Pepita Magazin 2022.08.01.
Kovács Virág zenészcsaládból származik, édesapja, nővére és húga is zenével foglalkoznak, ám ő igazi lázadó, középső gyermekként mégis inkább a színésze...

Balázs Barbara: Játszani szeretek. Minél többet, minél többfélét

Pepita Magazin 2022.07.25.
Hargitai Iván nagyon erős Szutyok-rendezését, amolyan egy levegővel néztem végig. Ott láttam Balázs Barbarát. A túl rendes, szerető kis feleség unalmából szinte észrevétlenül magával vitt...

Nagy Johanna: Szerencsésnek és áldottnak gondolom magam, amiért ennyi lehetőséget kaptam a sorstól

Pepita Magazin 2022.06.27.
A gyönyörű színésznő, Nagy Johanna 2017-ben került ki a Kaposvári Egyetem Színész szakáról, ahonnan előbb Győrben, majd Zalaegerszegen kamatoztatta kivételes tehetségét a színészethez. Femme fatale...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Széles Flóra: Az álmokat kitartóan folytatni kell!

Pepita Magazin 2022.07.14.
A Jakyll és Hyde-ban Emma szerepében énekelt, a komoly énektechnikai és szakmai tudást igénylő érzelmileg telített dalbetétei lenyűgözőek, ám ez a rendkívüli hang még kicsit beelőzi az egyé...

Kádár Szabolcs János: Az önkontroll és tudatosság mellé sikerült végre bekapcsolni az ösztönöket is

Pepita Magazin 2022.06.15.
Megérintő előadásmód, nagyívű hang. Akár egy hangszer. Önfeledten játszik rajta. Azóta gondolkodom, hogy mi az, ami miatt ennyire izgalmasak Kádár Szabolcs János karakterei? Inkább vele próbáltam megfe...

Kónya Merlin Renáta: Nem érkeztem meg sehova, de jó úton vagyok

Pepita Magazin 2022.05.19.
A bűbájos, tehetséges fiatal színésznő, Kónya Merlin Renáta utolsó generációs jugoszláv, szabadkai születésű, vajdasági lány. Négyszer született újjá előttem, először N...

Emlékek

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

Felvétel

Lábodi Ádám: Sokszor el tudom felejteni, hogy dolgozom

Pepita Magazin 2022.06.28.
A Portugál című darab házasságból menekült Bece szerepére igen jó döntés volt választani Lábodi Ádámot, aki nagyon felépítette az otthonról elvágyódó, újat ...

Márkus Luca: Lehet, hogy rossz korba születtem

Pepita Magazin 2022.05.23.
Egy fiatal csapat felnőtté válásáról szól a sorozat a 80-as évek Magyarországán. Ez A besúgó, az HBO Max első, saját ötletből készült magyar sorozata. Márkus Luca (Panka), a most fiatal sz&...

Sőth Sándor: Néha igenis jó leülni barátokkal a világfájdalomról beszélgetni

Pepita Magazin 2022.04.09.
Filmes pályája 17 évesen színészként indult, ő volt a Megáll az idő Pierje, aki magyar élményanyagból táplálkozva végül rendező lett Németországban, majd producerként összehoz...