Várfi Sándor: Nincs annál fontosabb küldetésem, minthogy a színház létezzen, működjön

Pepita Magazin 2022.05.12. Járt ösvény

Várfi Sándor: Nincs annál fontosabb küldetésem, minthogy a színház létezzen, működjön

Annyira nevettető, amennyire képes csendet is teremteni. Talán a hatáskeltés az, ami taníthatatlanul Várfi Sándor sajátja. Mikor beszél akkor is képes belekapaszkodni az ember figyelmének ezer idegszálába úgy, hogy a hallgató teljes benyomást, érzést, képet kap a fejébe. Folyamatosan játszik és utazik, a Pódium Színházzal, a Pesti Művész Színházzal és a Westend Színházzal.

Poggyasz - Cikk közben

– Nincs hontalanság érzése a sok utazástól?

– Dehogy! Amikor elkezdtem ezt a szakmát, már akkor elindult velem egy repülőgép. Akkor felszálltam és azóta folyamatosan utazom. Minden szerep, minden színház egy újabb állomás, egy újabb kihívás. Több színházban játszom. Ezek a bázisaim. Soha nem éreztem azt, hogy üres a naptáram. Soha nem bizonytalanodtam el, mert amikor vidékre, vagy külföldre utazunk, ott minket mindig szeretettel várnak. Ez egy teltházas, hálás műfaj. Mindegy, hogy Londonba, Párizsba vagy Tápiószecsőre megyünk. Fő célom, hogy az embereket szórakoztassam.

– Hogy kezdted ezt a szakmát?

– Érettségi után a Gór Nagy Mária Színitanodában folytattam a tanulmányaimat, ahol fantasztikus tanáraim voltak, Schubert Éva, Pogány Judit, Koltai Róbert, Mikó István, Szurdi Miklós és egy színész óriás, Mensáros László volt az osztályfőnököm. Nagy élmény volt számomra az ő jelenléte, hisz egy legenda volt, mégis természetes emberként állt közénk, tette mindezt elképesztően jó humorral. Szerencsére szerette az enyémet is. A humor ugyanis egy alapforrás. Sokmindent ki lehet hozni általa emberekből. Az egy biztos pont, egy közös nevező, egy közös nyelv, főként ha  két ember megtalálja egymás felé az utat a humor által. Laci bácsival mi nagyon megértettük egymást a humor nyelvén is. Nagymamámtól kaptam egy 12 éves Skodát, ez volt az első autóm. Mivel nagyon tetszett a filmekben, hogy az autóban telefonálnak. Ezért egy akkori klasszikus telefonkagyló zsinórját elvágtam és bekötöttem a kézifékhez a végét. Behelyeztem a két ülés közé, így már nekem is volt telefonom az autóban. Laci bácsi megkért vigyem el egyik helyről a másikra, közben beszélgettünk, mikor meglátta a telefont. Mondta „Sanyikám, ez óriási!” Piros lámpát kaptunk, lehúzta a 12 éves skodám ablakát, felvette a telefont és jó hangosan, hogy minden járókelő lássa, hangosan beszélgetni kezdett. „Halló! Mensáros László beszél! Kicsit késni fogok...” Nagyon szeretek főzni, Laci bácsi imádta a spagettijeimet, közben filmeket néztünk.

– Sosem hiányzott a Színművészeti Főiskola?

– Olyan tanáraim voltak, hogy náluk jobbat nem tudtam volna elképzeli. Nem voltunk sokan, több idő jutott ránk. A színészmesterséget, a táncot, a beszédtechnikát színészóriások tanították nekünk. Amit meg lehetett tanítani, azt megtanították. Ez egy olyan szakma, ahol a technikai dolgok megtanulhatók, de leginkább az dönt, hogy van-e az embernek színészi vénája, vagy nincs.

– A színitanoda után nem volt nehéz belehelyezkedni a színházi világba?

– Nem, mert az iskola után Mikó István leszerződtetett az Arizóna Színházba. Gyakorlat közben lehet a legjobban és legtöbbet tanulni. Ezután következett Székesfehérvár, ahol Bujtor István volt a művészeti vezető és közel húsz évet töltöttem el ott. Bujtor István által folyamatos szereplője voltam a filmjeiben is, de a színházban mindig tejfel, vagy főszerepeket játszottam.

– Mik azok a tejfel szerepek?

– A hálás szerepek. Lehet, hogy csak a harmadik felvonásban lép színre az ember, de mindenki róla beszél. Szurdi Miklós is tanított, ezáltal rendezett is, így a Família Kft-ben is rendszeresen szerepeltem a Privát kopóban. A 90-es évek arról szólt, hogy bármelyik csatornát nézte anyukám, valahol mindig felbukkantam. Óriási élmény volt ez!

– Mit jelent számodra a sikerélmény?

– Ugyanazt a darabot más rendezésében többször eljátszottam, például a Hippolyt a lakájbant egyik színházban Makács Csabát játszottam, másik színházban pedig Schneider Mátyást. Elképesztő érzés egy színész számára, ha egy szerep kapcsán rágondolnak, pláne ha ugyanazon darabban két karakter is rámtalál. Talán éppen ebből fakad, hogy sosem éreztem, hogy elment volna mellettem valamilyen szerep. Mint komikus színész, szerintem minden olyan szerepet eljátszottam, amit nekem szánt a sors. Minden szerep kihívás és óriási felelősség. Ahogy Chaplin mondta: Az a nap, amelyik nevetés nélkül telik el, elvesztegetett idő. Szeretem, amikor a körülöttem lévő embereknek csillog a szeme és fülig ér a szájuk. Mindig eljön az a pillanat, mikor visítanak és tapsolnak a nézők. Nekem ez a sikerélmény. 

– Elég kreatív ez a műfaj… ez a „könnyű” műfaj.

– Például a kabaré. Amit könnyű műfajnak hívunk, de egyáltalán nem könnyű. Nem könnyű megnevettetni a nézőt. Amikor a szöveget már magaménak tudom, utána megismerem a szerep lelki, és gondolatvilágát, majd végül beleteszem saját magamat. De a vígjáték és persze a kabaré igazi ritmusát a közönség adja meg.

– Nehéz megfogni a nézőket?

– A velünk lévő közönség érzése maga a csoda. Ez a legjobb érzés. A közönség ki van éhezve a humorra, a nevetésre. Amit a szerep megenged, megteszem, de azért néha meglepem a kollegáimat. Ezt persze nem mindenkivel lehet megcsinálni. Bednai Natával nagyon tudunk együtt játszani. Összeszokott páros vagyunk. Imádok Egyházi Gézával, Harsányi Gáborral, és sok más kollégával is játszani.

– Lehet tanítani ezt a fajta ritmusérzéket?

– Nem igazán. Mindig lehet tanulni valamit, akár egy moziban is, tudat alatt. Folyamatosan tanul az ember. De az, amit kérdezel, annak benne kell lennie az emberben, mint például egy ugróképességnek. Mindenben lehet fejlődni, de valójában az alapokat hozni kell.

– Gyerekkorodban is szeretted magad körül megnevettetni az embereket?

– Nagyon szeretett a nagyapám vasárnaponként ebéd után pihenni, ilyenkor magára zárta a szobaajtót. Hároméves voltam és egy 10 fillérest bedugtam a kulcslyukba. Szeretett volna kijönni a mosdóba, de nem tudott. Nevetve álltam a sarokban és néztem, ahogy igyekszik a család nagypapát kimenekíteni.

– Drámai szerepet is játszottál, énekeltél, például a Katonadolog című musicalben Dr. Eliát. 

– Egy lázadót, negatív figurát, de most is van egy számomra kedves, negatív szerepem, a Monte Christo grófjában Danglars első tisztet játszom. Imádom ezt a darabot. Szerencsére nemcsak én, hanem a közönség és a kollégáim is. Idén a Szarvasi Vízi Színházban is játsszuk nyáron, Szomor Gyuri zenéjével és rendezésében. Rengeteg negatív figurát szinkronizálok, szeretem őket, ahogy az FBI-os kemény legényeket is. Nagyszerű feladatok ezek. Tehát nemcsak a nevettetés a kenyerem. A színházban ilyenkor nagy csendek vannak. Ezt is komoly feladat megteremteni. Ugyanolyan értéke van, mint a nevetésnek. Nincs annál fontosabb küldetésem, minthogy a színház létezzen, működjön. Megismételhetetlen csoda, akár a kislányom, aki életem főműve, akinek a világot szeretném megmutatni.

Írta: Tarnócai Éva

További cikkek

Reklám

Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Tíz bemutatót tervez a következő évadban a Weöres Sándor Színház

Pepita Magazin 2022.05.19.
Tíz új bemutatót tervez a következő évadban a szombathelyi Weöres Sándor Színház - közölte az MTI-vel a teátrum csütörtökön.

Húsz előadás lesz látható a Nemzetközi Bábfesztiválon Békéscsabán

Pepita Magazin 2022.05.18.
Június 22-26. között 18. alkalommal rendezi meg a Békéscsabai Napsugár Bábszínház a Nemzetközi Bábfesztivált. Öt nap alatt 18 társulat 20 előadást tart a békési megyeszékhelyen - k&...

Jubileumi programokkal várja a közönséget a Városmajori Szabadtéri Színpad

Pepita Magazin 2022.05.18.
Fennállásának 100. évfordulóját ünnepli az idén a Városmajori Szabadtéri Színpad, amely mintegy nyolcvan produkcióval, ősbemutatókkal, koncertekkel, filmvetítésekkel, fotókiáll&iacut...

Járt ösvény

Várfi Sándor: Nincs annál fontosabb küldetésem, minthogy a színház létezzen, működjön

Pepita Magazin 2022.05.12.
Annyira nevettető, amennyire képes csendet is teremteni. Talán a hatáskeltés az, ami taníthatatlanul Várfi Sándor sajátja. Mikor beszél akkor is képes belekapaszkodni az ember figyelmének ezer idegszálába &ua...

Szűcs Sándor: Ha érzem a szeretetet, akkor sokkal többre vagyok képes

Pepita Magazin 2022.04.25.
Ő volt Dagi, az óriások csupaszív királya a Tündér Lalában, felejthetetlenné tette a Pacsirtát, az állandóan viccelődő Környei Bálint megformálásával. A Pesti Magyar Színház m...

Kalocsai Zsuzsa: Minden szerepemben ott vagyok

Pepita Magazin 2022.03.16.
Miért kéne egy műfajnak másnak lennie, amint ami, hisz ez egy szórakoztató, önazonos műfaj. A Budapesti Operettszínház művésze Kalocsai Zsuzsa vallja, hogy az operett mindig reményt ad, elvarázsol és pozitív ...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

Hangadó

Szilágyi Tibor: Óvom a hangom minőségét, a hangszeremet, ahogy egy muzsikus a hegedűjét

Pepita Magazin 2022.04.27.
Szilágyi Tibor már fiatal színészként jól keresett a szinkronizálással. Messze zengő, férfiasan öblös, igencsak karakteres hangja, ma is keresett „portéka”. Úgy gondolja, a szinkronizálá...

Csankó Zoltán: Nem túl akarok lenni rajta, hanem jól szeretném megcsinálni

Pepita Magazin 2022.03.29.
Csankó Zoltán a legkeresettebb szinkronhangok viadalában idén a második, tavaly az első lett. Bámulatosan el tudja változtatni a hangját, egészen különböző karaktereket tud megformálni vele. Például ...

Bercsényi Péter: A színpadon azt éreztem, tilos hibázni

Pataki József 2021.11.04.
Közel egy évre eltűnt a népszerű színész, dacára annak, hogy számos, nagysikerű előadásban láthatta a közönség az utóbbi több mint 15 évben. A váltás okairól és a jöv...

Kritika

A vértanú és az ősgonosz – Ütős musical ősbemutató a Madách Színházban

Pepita Magazin 2022.04.29.
Jókora merészség egy aradi vértanút musical főhősnek megtenni. Hát még olyat, aki nem is tartozik bele a 13-ba. Ahogy a darab címe is jelzi, ő A tizenötödik, akinek létéről eddig tán sokan nem is tudtak.

Óriási ribillió – Az imposztor Benedek Miklóssal

Pepita Magazin 2022.04.22.
Benedek Miklós, nagy színész játszik nagy színészt, Az imposztor előadásában, a József Attila Színházban. Spiró György darabjában ő Boguslawski, aki már túl van a fénykorán, ...

Önsorsrontás – Trianon mai szemmel, tragikomikusan

Pepita Magazin 2022.03.31.
„Te nem vagy kisebbség”, vágja Alföldi Róbert fejéhez Fülöp Tímea szabadkai színész, és Alföldi gunyoros hangsúllyal, elfintorított arccal visszakérdez, hogy „én nem vagyok kiseb...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

A tanár

„A Színművészeti különleges ékkő volt” – Hegedűs D. Géza a tanításról

Pepita Magazin 2022.05.16.
A Színház- és Filmművészeti Egyetemmel szemben elhangzott vádak, pedagógiai, szakmai szempontból értelmezhetetlen, üres, fedezetlen szavak voltak, mondja Hegedűs D. Géza, Kossuth-díjas színész, rendező, oszt&...

Szinetár Miklós: Miért kellett mindent összetörni?

Pepita Magazin 2022.03.30.
Szinetár Miklós szerint, - aki 51 évig tanított a Színművészetin, - az egyetemet renoválás helyett „felgyújtották”, megspékelve baromságokkal. Az egyik ilyen rossz döntés, hogy megszünte...

Legendák

25 éve halt meg Kibédi Ervin – Rövid jelenetekben volt nagy

Pepita Magazin 2022.05.05.
„Én nem hiszem, hogy normális vagyok” – énekelte Kibédi Ervin egy kupléban, és ebből a fanyar előadói stílusa, az eleve fancsali ábrázata miatt, amit a színpadon még el is túlzott, hatalmas...

Oszvald Marika 70 – Szubrettből komika

Pepita Magazin 2022.04.12.
A ma 70 éves Oszvald Marika nem fért a bőrébe szubrettként, szórta a poénokat, sokszorozta a cigánykerekeket, szaporázta a változatos táncfigurákat, energiái kiapadhatatlannak tűntek, sziporkázott a sz&iacut...

Bajor Imre 65 – Legenda vált belőle

Pepita Magazin 2022.03.09.
Bajor Imre ma lenne 65 éves. Az ország egyik legkedveltebb színészét, aki temérdek alkalommal nevettette meg az embereket, 57 évesen gyűrte le a gyilkos kór.
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

A rendező

Bednai Natália: Mindig az volt az álmom, hogy legyen egy csapatom

Pepita Magazin 2022.04.26.
Mesejátékokat ír gyerekeknek, állandóan szervez, játszik, felnőtt darabokat rendez, díszleteket tervez, a színház az élete. Tulajdonképpen már gyerekkorában is ezt csinálta, de azóta már ...

Cziczó Attila: A kortárs művészetnek életben kell maradnia

Pepita Magazin 2022.03.27.
Cziczó Attila kortárs író, színházi rendező, zenész, néha színész, a Fészek Színház és a FÉM Arts & Café alapítója. Színházi rendezései filmes hat&a...

Vass György: A szerelmem a századforduló

Pepita Magazin 2022.02.18.
Az Újszínházban rendezte Mikszáth Noszty fiú esetét Tóth Marival, az Art-Színtér Produkciós Irodánál Molnár Ferenc 112 éves vígjátékát, A testőrt, a Neptun Brigád &ea...

A jövő nagyjai

Bérczi Zsófia: A zarándoklatunk végső céljaként elérkezünk a rózsakert közepébe

Pataki József 2021.10.26.
Az előadóművész A szőnyeg: Sivatagi zarándoklat a belső béke megtalálásáért című előadásában egyszerre feszeget feminista és lételméleti kérdéseket.

Házhoz viszi a színházat Kroó Balázs

Pataki József 2021.09.26.
Kedvesével együtt járják a budapesti bérházakat interaktív színházi előadásukkal, amit még a pandémia alatt is tudtak játszani.
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Kónya Merlin Renáta: Nem érkeztem meg sehova, de jó úton vagyok

Pepita Magazin 2022.05.19.
A bűbájos, tehetséges fiatal színésznő, Kónya Merlin Renáta utolsó generációs jugoszláv, szabadkai születésű, vajdasági lány. Négyszer született újjá előttem, először N...

Hábermann Lívia: Fontos az olthatatlan kíváncsiság és az állandó tudásszomj

Pepita Magazin 2022.04.20.
Húsz éve foglalkozik drámapedagógiával. Ebből tizet Földessy Margit drámastúdiójában töltött asszisztensként, majd három éve a Pesti Magyar Színház színésze és sz&ia...

Hoffmann Richárd: Az éneklés a küldetésem

Pepita Magazin 2022.03.21.
Az ország talán legtöbb végzettségével és szakmájával rendelkező szín- és énekesművész Hoffmann Richárd, aki mindemellett kulturális menedzser, drámapedagógus, beszédtechniku...

Emlékek

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

Felvétel

Sőth Sándor: Néha igenis jó leülni barátokkal a világfájdalomról beszélgetni

Pepita Magazin 2022.04.09.
Filmes pályája 17 évesen színészként indult, ő volt a Megáll az idő Pierje, aki magyar élményanyagból táplálkozva végül rendező lett Németországban, majd producerként összehoz...

Demián József: Mást várnak tőlem az emberek

Pataki József 2021.10.18.
Október 28-án indul a mozikban Demian József Éjjeli őrjárat című filmje, melynek ő volt az írója, rendezője és operatőre is. Az alkotó nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Nunta de piatra vagy a Melbo...

Anton Lachky: Nincs recept arra, hogyan lehet a testünkkel elmesélni egy történetet

Pataki József 2021.10.11.
A világhírű táncos-koreográfus a Bunker című új, formabontó filmjének munkálatairól mesélt a Pepitának, ami szlovak-magyar-cseh koprodukcióban készült, a Pusztai Ferenc vezette KMH Film...