Szacsvay László: Beosztott kisiparos vagyok, ha hoznak munkát, megcsinálom

Pataki József 2022.01.29. Járt ösvény

Szacsvay László: Beosztott kisiparos vagyok, ha hoznak munkát, megcsinálom

Először Arnold Wesker A konyha című darabjában láttam a Nemzetiben Koltai Róberttel és Benedek Miklóssal. A kiváló karakterszínész akkor azt nyilatkozta, hogy a szerepet nem kilóra mérik, mert átmenni némán a színpadon, az is szerep. Sőt, úgy nézni a színpadon vagy filmen, ahogy Szacsvay László képes, nem tud senki sem.

csanyi cikk

– A nemzet színészeként vidáman teniszezhetne, mégis rengeteget dolgozik.

– Amennyi erőm van, igyekszem még használni. Dolgoztam egész életemben, most is ezt teszem. De ez csak részben munka, hiszen számomra a munka az, hogy oda kell menni és ott kell lenni, de ami ott történik, az még mindig csoda és jó dolog. A filmezés iszonyatosan fárasztó, mert rengeteget kell várakozni. Amíg átállnak, amíg világosítanak, mind ki kell várni, vagy egyeztetési gondok miatt megcserélnek jeleneteket, de küzdeni kell az időjárással is, mert vagy nagyon hideg van, vagy esik az eső. A körülmények pedig… Mostanában sokszor eszembe jutott egy a hét-nyolc éve forgatott olasz–magyar–francia–svéd háborús filmdráma, a Perlasca, amelyben Lászlót, a hegedűst alakítottam. Voltak világsztárok is a produkcióban, természetesen mindnek külön lakókocsija volt. Igen röstellték magukat, amikor látták, hogy mi, magyar színészek a járda szélén ebédelünk. Igen régóta vagyok a szakmában, de lakókocsim sosem volt. Még társbérletben sem.

– Vannak nagy sztárok, akik átfestetik a szállodaszobát más színre, mondván, a pihenésüket az az árnyalat segíti. Önnek volt ilyen vagy hasonló sztárallűrje?

– Alkalmam sem volt ilyenre, de belőlem maximálisan hiányzik ez a fajta igény. Nekem már az is jólesett, hogy így, hetven felett a forgatások alatt kapok egy széket. Antall József miniszterelnök kezelőorvosát alakítom a Blokád című filmben, amely az 1990-es taxisblokád hátterét dolgozza fel. Nagyon kedves volt mindenki és próbálták a szinte elviselhetetlen körülményeket enyhíteni. Van egy nagyon jó adottságom: szerintem bárkivel versenyben lennék a tolerancia és a tűrőképesség terén. Ilyen szempontból ebben a szakmában naponta edzésben tart az élet.

– Az élet, a körülmények vagy a partnerek?

– Erre is van egy aranyos történetem. A Te rongyos élet… című 1983-as, Bacsó Péter rendezte film a kitelepítések idején játszódik, a főszerepben Udvaros Dorottya, akinek nemes származású volt a férje, ezért őt is kitelepítették. Kiptár József tanítót és pártitkárt játszottam benne, aki feketére festette a kulákok házait. Az odaadó hit komikummá feszített drámája öltött testet a szerepemben, hiszen volt egy jelenet, amikor elkapnak a parasztok, és pirosra festenek. Tulajdonképpen nem a parasztok festettek le, hanem Andor Tomi operatőr, méghozzá nagy élvezettel. A hajamtól kezdve a talpamig teljesen piros voltam. Mivel ezt a jelenetet egyetlen egyszer lehetett felvenni, ezért több kamera vette. Mielőtt belementem ebbe a szörnyű akciójelenetbe, a reggeli érkezésemkor az első utam a gyártásvezetőhöz vezetett, kértem, mutassa meg, hol van a befűtött fűrdő, hogy a festés után azonnal lemoshassam magam. Akkor még hengeres kályhák voltak, amelyeket fűteni kellett, de mindent megmutattak, megnyugtattak. A felvételre éjféltájban került sor. Mindez Nagybörzsönyben, egy csodálatosan szép faluban történt. A jelenet olyan jól sikerült, hogy Udvaros Dorottya nagy szeretettel átölelt, viszont ettől ő is ugyanolyan piros lett, mint én. Olyan lovagias voltam, hogy felajánlottam neki a befűtött „fürdőszobámat”. Ennek az lett az eredménye, hogy hajnali négyig ültem egy pokróc alatt, amíg nagy nehezen a helyi állatorvos megengedte, hogy bemenjek a fürdőszobájába lemosakodni, bár utána még hetekig szedegettem a piros festéket a hajamból.

– Mikor érezte először azt, hogy súlya van annak, hogy színész?

– Érdekes, de az első filmemnél, 1974-ben, a Szörény Rezső rendezte Idegen arcoknál. A Keleti pályaudvarnál a MÁV-házakban forgattunk. Az egyik jelenetben át kellett mennem az udvaron egy nehéz táskával. Aztán még egyszer, majd még egyszer. A kellékes egy nálam jóval idősebb ember volt, és minden alkalommal kivette a kezemből a táskát, és visszavitte a kiindulási ponthoz. Mondtam neki, ne vicceljen már, viszem én! Mondta, hogy nem, nem. Akkor értettem meg, hogy neki ez a dolga, hiszen a színész, amikor átmegy az udvaron, azt felvehetik akár nyolcvanszor, a kellékes visszaviszi a táskát ugyanennyiszer, mégis a színész kerül vászonra. De ahhoz, hogy ez a jelenet jól sikerüljön, a kellékes is kellett.

– Milyen emberi adottságok kellenek a színi pályához?

– Kis fantázia, memória, meg legyen a színésznek legalább egy jó nézése.

– Mihez kell a jó nézés?

– Néha többet ér egy jó nézés, mintha meghallgatnak tőlem nyolcvan oldalt. Mert mire emlékezik a néző? Hát nem arra, hogy ki mit játszott. Sokszor éppen egy jó nézésére… Meg persze a rontásokra, a bakikra, a tévesztésekre és a szájról szájra járó sztorikra. Amelyeknek sokszor közük sincs a valósághoz.

– Mennyire fontos egy színész életében a humorérzék?

– Van, akinél születési ajándék, valaki pedig jól el tudja játszani. Mindenesetre a humor a legjobb gyógyszer. Nincs mellékhatása, és ajándék, mert jókedvet csinál. Bátran érheti az embert öröm is, persze arról nem nagyon beszélünk, hajlamosabbak vagyunk a bánatról szomorkodni.

– Miért van ez?

– Aminek örülünk, az jó érzés, ezért hamar komfortossá válik. A bánatok rosszak, ezért nehezebben emészti meg az ember. Rágódik rajta. Az ember tragédiája jut eszembe… Önálló gondolata már nincs a színésznek ebben a korban, csak a megfelelő idézetek jutnak eszébe. Lucifer mondja Ádámnak: „Tragédiának nézed? Nézd legott komédiának, s múlattatni fog!” És mindjárt más nézőpontba kerül a téma. Egy jó mondat, vagy a rossz hangulattól eltérő látásmód kifejezése sokat segíthet. Régen még meséltünk vicceket, voltak pesti viccek. Ma már ez is kihalófélben van. Persze valaki jól tudott viccet mesélni, például Antal Imre, valaki rosszul, de azokon lehetett a legjobban röhögni. Egyszer a szolnoki színház jótékonysági gálaestet adott az árvízkárosultak megsegítésére. Miközben vártunk a sorunkra, ment a viccmesélés. Egyik fellépő művész Kocsis Zoltán volt, egy zseni, hihetetlen aggyal. Nagyon sok mindenhez értett a zongorázáson kívül, de viccet mesélni nem tudott. Viszont nagyon szeretett. Ezek a próbálkozásai emlékezetesek és rendkívül humorosak voltak.

– Mikor nevetett utoljára úgy igazán szívből?

– Nem kell mohónak lenni. Elég, ha mindig rötyög, kuncog az ember valamin. Nem vagyok egy harsány ember, inkább szemlélődöm.

– Rengeteget dolgozik, filmben, színpadon egyaránt…

– Valaki el tudja intézni a sorsát, tudja irányítani, hogy mikor, mennyit és éppen kit játsszon. Én beosztott kisiparos vagyok, ha hoznak munkát, megcsinálom. Még életemben nem adtam vissza a saját színházamban szerepet. Játszottam vendégként Szolnokon, Veszprémben, Székesfehérváron még Bujtor István idejében, de vidéki társulat tagja nem voltam soha. 1971 óta a Nemzeti Színház, majd tíz évre rá a Katona József Színház lett a második otthonom. De a Játékszínben, Orlainál, a Turay Ida és a Karinthy Színházban is vállaltam szerepeket. Sem önálló, sem önáltató estem nem volt sosem.

– Hogyan szokott pihenni?

– Délután, ha tudok, alszom egy kicsit, vagy teniszezem. Nem mondom, hogy tudok, inkább szeretek, de így, hetven fölött azért nem rossz, ha egy-egy órát játszik az ember. Mostanában nincs rá időm, de Lukács Sanyival szoktam teniszezni, meg Piroch Gáborral, a világhírű kaszkadőrrel. Klassz gyerek, eszméletlen, miket csinált, az is egyfajta humorforrás, ahogy öltözködik. Amikor lejön a pályára, úgy néz ki, mint egy ufó, a derekán, térdén, csuklóján, mindenhol van valamilyen védő, szorító. Nekem is éppen ideje volt, hogy megműtsék a szürkehályogomat, mert vakon teniszezni nem volt éppen eredményes.

– Mekkora presztízs színésznek lenni ma Magyarországon?

– Presztízs? Ügyvédnek lenni, az presztízs. Felgyorsult a világ. Petőfi idejében az apák nem adták férjhez a lányukat egy színészhez, mert alsóbb osztályúnak tekintették. Viszont volt olyan időszak Magyarországon is, Páger Antalék idejében, amikor az egekig fel tudott menni a színészi ázsió. Páger egy filmért házat tudott venni! Garas Dezső pedig az első színész volt, aki betéve tudta a jogszabályokat és kellőképpen ki tudott állni magáért. Szilágyi Tibor is megtanulta értékelni önmagát, soha nem felejtem el, amikor a forgatáson kértek tőle valami extrát, ő pedig azt mondta: „No, ez igencsak megdrágíjja!” Én a mai napig küzdök ezzel az ár-érték arányú érdekképviselettel.

Írta: Tarnócai Éva

További cikkek

Reklám

Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Hamarosan jön a Hadik film

Pepita Magazin 2023.02.07.
Március 9-én vetítik a mozik Szikora János Hadik című kalandfilmjét. A neves 18. századi hadvezér, a Berlint is elfoglaló Hadik András haditetteit feldolgozó film főszerepeiben Trill Zsolt, Molnár Áron, Szab...

Japánt idézi meg a Békéscsabai Jókai Színház új mesedarabja

Pepita Magazin 2023.02.06.
Február 14-én először Szentesen, a Tóth József Színház és Vígadó deszkáin elevenedik meg a Naplopó című japán népmese, Japánt idéző díszletekkel, jelmezekkel, zenével...

Óz, a varázsló - A klasszikus mese új köntösben a Kolibri színpadán

Pepita Magazin 2023.01.18.
Az idei évad első nagyszínpadi produkciójaként egy klasszikus mesét láthat új köntösben a Kolibri Színház közönsége; január 28-án, szombaton mutatják be az Óz, a varázsl&oacu...

Járt ösvény

Peremartoni Krisztina: A színészet nekem egy eszköz amivel megélhetem a saját szabadságomat

Pepita Magazin 2023.01.16.
Szenvedélyes világutazó, de leginkább a földdel bensőséges viszonyt ápoló kultúrákat szereti. Önkénteskedett Szumátrán egy orangután rehabilitációs központban, volt favág&o...

Újvári Zoltán: Valami felfalja az embert. Valami kényszer

Pepita Magazin 2022.12.20.
Pécsről eljött egy Janus Pannonius-díjjal, a következő évben megkapta a Jászai Mari-díjat, majd kamaraszínházi színészként elsőként, a legjobb férfialakítás díját is neki &iac...

Seress Zoltán: Ez olyan érzés, mint meztelenül úszni a tengerben…

Pepita Magazin 2022.11.24.
Első színháza volt a Vígszínház, két éve ismét itt játszik. Közben társulati tag volt Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Szolnokon és persze a Bárka Színházban, amelynek megsz...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

Hangadó

Molnár Levente: Az improvizáció olyan közös nyelv, ami összeköt minket

Pepita Magazin 2023.02.02.
Molnár Levente gyerekkora óta, harminc éve szinkronizál. Hangját már a gyermekei is felismerik a mesefilmes karaktereknél épp úgy, ahogy a filmekben és reklámfilmekben is. Több mint tíz éve filmeket &eacu...

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Kritika

Ész, szív, bátorság – Gothár Péter karizmatikus Óz rendezése

Pepita Magazin 2023.01.31.
Sziporkázó humorral, megható momentumokkal, üde, friss játékossággal teli, az Óz, a varázsló előadása a Kolibri Színházban, Gothár Péter rendezésében. Sejthető volt, ha ő több...

Szín a színtelenségben – A Made in Hungária „újratöltve”

Pepita Magazin 2023.01.30.
Akár poros is lehetne a Made in Hungária, az egykori óriási siker felmelegítése, de nagyon nem az. Élettel teli, sodró lendületű előadás született ismét Fenyő Miklós dalaiból, élettörté...

Látszatélet – Magányos emberek a Kamrában

Pepita Magazin 2023.01.23.
Betódulunk a Magányos emberek szereplőinek házába. Nem zavar bennünket, hogy többen otthon vannak közülük. Végig bámuljuk a lakásukat, a vécétől a könyvespolc köteteiig.
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

A tanár

Meczner János: Volt tanítványom vitte tovább az osztályt

Pepita Magazin 2023.01.25.
Meczner János rendező, a Budapest Bábszínház korábbi igazgatója, kezdeményezte, hogy beinduljon a bábszakos képzés a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, amelyre amikor rákényszerí...

Nincs megfelelő követelményrendszer – Szakály György a táncképzésről

Pepita Magazin 2022.12.27.
„Már nem lehet azt mondani, hogy kövér vagy, kicsit le kellene fogyni, nem vagy elég ügyes”, mondja Szakály György, nemzetközi hírű, Kossuth-díjas táncos, a Magyar Táncművészeti Egyetem egykori rektora. ...

Fessük az ördögöt a falra! - Az agresszor logikája és lélektana

Pepita Magazin 2022.11.27.
Az életben nagyobb biztonságot ad, ha látjuk, hogy az agresszornak mi a logikája és a lélektana, mondja Vidovszky György, rendező, drámatanár. Sok olyan kemény produkciót állított színpadra, amiben erős...

Legendák

Jordán Tamás 80

Pepita Magazin 2023.01.15.
Jordán Tamás ma 80 éves. Kicsit lassabban mozog, mint régen, de megmaradt az egykori csillogó szemű, nagyot álmodni képes fantasztának, aki újabb és újabb dolgokat eszel ki, és amire esetleg más legyintene, h...

Húsz éve halt meg Schütz Ila

Pepita Magazin 2022.12.11.
Schütz Ilára, a karizmatikus színészre, ma 20 éve a fürdőkádjában találtak rá holtan, a gyomrában túladagolt gyógyszerekkel, a fürdővízben hajszárítóval. Máig nem tudni po...

Alföldi 55

Pepita Magazin 2022.11.22.
A ma 55 éves Alföldi Róbertet imádják és utálják. Valószínűleg sokkal többen vannak akik szeretik,  mint akik akár egyenesen gyűlölik. Az biztos, hogy tényező, és, hogy mindenki ismeri.
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

A rendező

Vaszkó Bence: Nem égettem fel magam mögött semmit

Pepita Magazin 2023.01.10.
A József Attila Színházból egy hatalmas isztiméri farmra repítette családját Vaszkó Bence színművész, aki nem sokkal előtte Anastasius volt A pápanőben. Három évvel korábban a nyíregyh&...

Puskás Tamás: Szellemek vannak mindaddig, amíg a szeretet hiányt szenved

Pepita Magazin 2022.12.14.
Nemrég olvastam egy interjút Esztergályos Károllyal, aki azt nyilatkozta, hogy szerinte az egész életművéből, egy Csehov kisregényből készült filmje, aminek történetesen az a színházigazgató volt ...

Gémes Antos: Nem kell ahhoz sanyarú sors, hogy küszködni tudjon az ember

Pepita Magazin 2022.11.08.
Fújd el a gyertyát, ami nem fog kialaludni, de úgy csináld, hogy ne hibának tűnjön, hanem gegnek. Oké. No, még egyszer. Jó, majd gondolkozunk még rajta – instruálta a Madagaszkár című musical prób...

A jövő nagyjai

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...

Kopek Janka: Mindig egy új világba csöppenek

Pepita Magazin 2022.12.19.
Kopek Janka színésznő, műsorvezető, a Vígszínház társulatának tagja. Színpadi és filmes munkák mellett nemzetközi menedzsmenttel is foglalkozik. Nemrégiben cukrász végzettséget is szerzett. Vele...

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Mester Dávid: A saját határaim állandó feszegetése természetes

Pepita Magazin 2023.01.26.
Azóta figyelem, mióta először meghallottam a Félkegyelműben, a Háború és békében majd a Liliomban a felcsendülő zenéjét. Nem megszokott, a nagy tudás mentén letér az útról és ...

Viktória grófnő Veszprémben

Pepita Magazin 2022.12.22.
Egy szórakoztató, mégis komoly drámai ívvel megkomponált Viktória előadást láthattunk a Veszprémi Petőfi Színházban, az igazgató, Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, Érdemes műv&eac...

Gaál Attila Csaba: Most nagy erővel, nagy tetteket tudok végrehajtani

Pepita Magazin 2022.11.21.
A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színész és rendező szakának hallgatója volt, ma a Veszprémi Petőfi Színház színművésze. A Nyitott ablak című előadásában nyújtott alak&iacu...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

Felvétel

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...

Thuróczy Szabolcs: Ez a szakma eléget, miközben hamuvá válik az ember

Pepita Magazin 2022.12.16.
Nem sok jogi egyetemet végzett színészünk van, sőt olyan sem sok, aki ennyiszer megkapta a legjobb férfi alakítás díját, mint Thuróczy Szabolcs. Olyan színészünk meg végképp nem sok van, aki kar&aac...

Nari Nguyen: A múlthoz való ragaszkodás akkor jár tisztelettel, ha az az embert szolgálja

Pepita Magazin 2022.11.16.
A legszebb Európában élő vietnámi lánynak választották Berlinben 11 évvel ezelőtt Nari Nguyent. A szépségkirálynő ezúttal Az almafa virága címet viselő magyar-vietnámi romantikus film é...