Szacsvay László: Beosztott kisiparos vagyok, ha hoznak munkát, megcsinálom

Pataki József 2022.01.29. Járt ösvény

Szacsvay László: Beosztott kisiparos vagyok, ha hoznak munkát, megcsinálom

Először Arnold Wesker A konyha című darabjában láttam a Nemzetiben Koltai Róberttel és Benedek Miklóssal. A kiváló karakterszínész akkor azt nyilatkozta, hogy a szerepet nem kilóra mérik, mert átmenni némán a színpadon, az is szerep. Sőt, úgy nézni a színpadon vagy filmen, ahogy Szacsvay László képes, nem tud senki sem.

csanyi cikk

– A nemzet színészeként vidáman teniszezhetne, mégis rengeteget dolgozik.

– Amennyi erőm van, igyekszem még használni. Dolgoztam egész életemben, most is ezt teszem. De ez csak részben munka, hiszen számomra a munka az, hogy oda kell menni és ott kell lenni, de ami ott történik, az még mindig csoda és jó dolog. A filmezés iszonyatosan fárasztó, mert rengeteget kell várakozni. Amíg átállnak, amíg világosítanak, mind ki kell várni, vagy egyeztetési gondok miatt megcserélnek jeleneteket, de küzdeni kell az időjárással is, mert vagy nagyon hideg van, vagy esik az eső. A körülmények pedig… Mostanában sokszor eszembe jutott egy a hét-nyolc éve forgatott olasz–magyar–francia–svéd háborús filmdráma, a Perlasca, amelyben Lászlót, a hegedűst alakítottam. Voltak világsztárok is a produkcióban, természetesen mindnek külön lakókocsija volt. Igen röstellték magukat, amikor látták, hogy mi, magyar színészek a járda szélén ebédelünk. Igen régóta vagyok a szakmában, de lakókocsim sosem volt. Még társbérletben sem.

– Vannak nagy sztárok, akik átfestetik a szállodaszobát más színre, mondván, a pihenésüket az az árnyalat segíti. Önnek volt ilyen vagy hasonló sztárallűrje?

– Alkalmam sem volt ilyenre, de belőlem maximálisan hiányzik ez a fajta igény. Nekem már az is jólesett, hogy így, hetven felett a forgatások alatt kapok egy széket. Antall József miniszterelnök kezelőorvosát alakítom a Blokád című filmben, amely az 1990-es taxisblokád hátterét dolgozza fel. Nagyon kedves volt mindenki és próbálták a szinte elviselhetetlen körülményeket enyhíteni. Van egy nagyon jó adottságom: szerintem bárkivel versenyben lennék a tolerancia és a tűrőképesség terén. Ilyen szempontból ebben a szakmában naponta edzésben tart az élet.

– Az élet, a körülmények vagy a partnerek?

– Erre is van egy aranyos történetem. A Te rongyos élet… című 1983-as, Bacsó Péter rendezte film a kitelepítések idején játszódik, a főszerepben Udvaros Dorottya, akinek nemes származású volt a férje, ezért őt is kitelepítették. Kiptár József tanítót és pártitkárt játszottam benne, aki feketére festette a kulákok házait. Az odaadó hit komikummá feszített drámája öltött testet a szerepemben, hiszen volt egy jelenet, amikor elkapnak a parasztok, és pirosra festenek. Tulajdonképpen nem a parasztok festettek le, hanem Andor Tomi operatőr, méghozzá nagy élvezettel. A hajamtól kezdve a talpamig teljesen piros voltam. Mivel ezt a jelenetet egyetlen egyszer lehetett felvenni, ezért több kamera vette. Mielőtt belementem ebbe a szörnyű akciójelenetbe, a reggeli érkezésemkor az első utam a gyártásvezetőhöz vezetett, kértem, mutassa meg, hol van a befűtött fűrdő, hogy a festés után azonnal lemoshassam magam. Akkor még hengeres kályhák voltak, amelyeket fűteni kellett, de mindent megmutattak, megnyugtattak. A felvételre éjféltájban került sor. Mindez Nagybörzsönyben, egy csodálatosan szép faluban történt. A jelenet olyan jól sikerült, hogy Udvaros Dorottya nagy szeretettel átölelt, viszont ettől ő is ugyanolyan piros lett, mint én. Olyan lovagias voltam, hogy felajánlottam neki a befűtött „fürdőszobámat”. Ennek az lett az eredménye, hogy hajnali négyig ültem egy pokróc alatt, amíg nagy nehezen a helyi állatorvos megengedte, hogy bemenjek a fürdőszobájába lemosakodni, bár utána még hetekig szedegettem a piros festéket a hajamból.

– Mikor érezte először azt, hogy súlya van annak, hogy színész?

– Érdekes, de az első filmemnél, 1974-ben, a Szörény Rezső rendezte Idegen arcoknál. A Keleti pályaudvarnál a MÁV-házakban forgattunk. Az egyik jelenetben át kellett mennem az udvaron egy nehéz táskával. Aztán még egyszer, majd még egyszer. A kellékes egy nálam jóval idősebb ember volt, és minden alkalommal kivette a kezemből a táskát, és visszavitte a kiindulási ponthoz. Mondtam neki, ne vicceljen már, viszem én! Mondta, hogy nem, nem. Akkor értettem meg, hogy neki ez a dolga, hiszen a színész, amikor átmegy az udvaron, azt felvehetik akár nyolcvanszor, a kellékes visszaviszi a táskát ugyanennyiszer, mégis a színész kerül vászonra. De ahhoz, hogy ez a jelenet jól sikerüljön, a kellékes is kellett.

– Milyen emberi adottságok kellenek a színi pályához?

– Kis fantázia, memória, meg legyen a színésznek legalább egy jó nézése.

– Mihez kell a jó nézés?

– Néha többet ér egy jó nézés, mintha meghallgatnak tőlem nyolcvan oldalt. Mert mire emlékezik a néző? Hát nem arra, hogy ki mit játszott. Sokszor éppen egy jó nézésére… Meg persze a rontásokra, a bakikra, a tévesztésekre és a szájról szájra járó sztorikra. Amelyeknek sokszor közük sincs a valósághoz.

– Mennyire fontos egy színész életében a humorérzék?

– Van, akinél születési ajándék, valaki pedig jól el tudja játszani. Mindenesetre a humor a legjobb gyógyszer. Nincs mellékhatása, és ajándék, mert jókedvet csinál. Bátran érheti az embert öröm is, persze arról nem nagyon beszélünk, hajlamosabbak vagyunk a bánatról szomorkodni.

– Miért van ez?

– Aminek örülünk, az jó érzés, ezért hamar komfortossá válik. A bánatok rosszak, ezért nehezebben emészti meg az ember. Rágódik rajta. Az ember tragédiája jut eszembe… Önálló gondolata már nincs a színésznek ebben a korban, csak a megfelelő idézetek jutnak eszébe. Lucifer mondja Ádámnak: „Tragédiának nézed? Nézd legott komédiának, s múlattatni fog!” És mindjárt más nézőpontba kerül a téma. Egy jó mondat, vagy a rossz hangulattól eltérő látásmód kifejezése sokat segíthet. Régen még meséltünk vicceket, voltak pesti viccek. Ma már ez is kihalófélben van. Persze valaki jól tudott viccet mesélni, például Antal Imre, valaki rosszul, de azokon lehetett a legjobban röhögni. Egyszer a szolnoki színház jótékonysági gálaestet adott az árvízkárosultak megsegítésére. Miközben vártunk a sorunkra, ment a viccmesélés. Egyik fellépő művész Kocsis Zoltán volt, egy zseni, hihetetlen aggyal. Nagyon sok mindenhez értett a zongorázáson kívül, de viccet mesélni nem tudott. Viszont nagyon szeretett. Ezek a próbálkozásai emlékezetesek és rendkívül humorosak voltak.

– Mikor nevetett utoljára úgy igazán szívből?

– Nem kell mohónak lenni. Elég, ha mindig rötyög, kuncog az ember valamin. Nem vagyok egy harsány ember, inkább szemlélődöm.

– Rengeteget dolgozik, filmben, színpadon egyaránt…

– Valaki el tudja intézni a sorsát, tudja irányítani, hogy mikor, mennyit és éppen kit játsszon. Én beosztott kisiparos vagyok, ha hoznak munkát, megcsinálom. Még életemben nem adtam vissza a saját színházamban szerepet. Játszottam vendégként Szolnokon, Veszprémben, Székesfehérváron még Bujtor István idejében, de vidéki társulat tagja nem voltam soha. 1971 óta a Nemzeti Színház, majd tíz évre rá a Katona József Színház lett a második otthonom. De a Játékszínben, Orlainál, a Turay Ida és a Karinthy Színházban is vállaltam szerepeket. Sem önálló, sem önáltató estem nem volt sosem.

– Hogyan szokott pihenni?

– Délután, ha tudok, alszom egy kicsit, vagy teniszezem. Nem mondom, hogy tudok, inkább szeretek, de így, hetven fölött azért nem rossz, ha egy-egy órát játszik az ember. Mostanában nincs rá időm, de Lukács Sanyival szoktam teniszezni, meg Piroch Gáborral, a világhírű kaszkadőrrel. Klassz gyerek, eszméletlen, miket csinált, az is egyfajta humorforrás, ahogy öltözködik. Amikor lejön a pályára, úgy néz ki, mint egy ufó, a derekán, térdén, csuklóján, mindenhol van valamilyen védő, szorító. Nekem is éppen ideje volt, hogy megműtsék a szürkehályogomat, mert vakon teniszezni nem volt éppen eredményes.

– Mekkora presztízs színésznek lenni ma Magyarországon?

– Presztízs? Ügyvédnek lenni, az presztízs. Felgyorsult a világ. Petőfi idejében az apák nem adták férjhez a lányukat egy színészhez, mert alsóbb osztályúnak tekintették. Viszont volt olyan időszak Magyarországon is, Páger Antalék idejében, amikor az egekig fel tudott menni a színészi ázsió. Páger egy filmért házat tudott venni! Garas Dezső pedig az első színész volt, aki betéve tudta a jogszabályokat és kellőképpen ki tudott állni magáért. Szilágyi Tibor is megtanulta értékelni önmagát, soha nem felejtem el, amikor a forgatáson kértek tőle valami extrát, ő pedig azt mondta: „No, ez igencsak megdrágíjja!” Én a mai napig küzdök ezzel az ár-érték arányú érdekképviselettel.

Írta: Tarnócai Éva

További cikkek

Reklám

Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Balázs Zoltán rendezte előadással nyílik a Via Carpatia nevű lengyelországi színházi fesztivál

Pepita Magazin 2022.10.05.
Balázs Zoltán rendezése, Adam Mickiewicz lengyel romantikus szerző Ősök című drámájából készült előadás nyitja szombaton a Via Carpatia nevű közép-európai színházi fesztivált ...

Kihirdették a Prima Primissima Díj 2022-es jelöltjeit

Pepita Magazin 2022.10.04.
A korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki idén a Prima Primissima Díj jelöltjei, mert az elismerés több kategóriáját is kibővítették. Az elismeréseket decemberben vehetik át a d&iac...

Bodó Viktor rendezésében mutatják be A kastélyt a Vígszínházban

Pepita Magazin 2022.10.03.
A kastély című előadás premierje látható október 8-án, szombaton a Vígszínház nagyszínpadán. A Kafka regénye alapján készült darabot Bodó Viktor rendezésében mutatj&aa...

Járt ösvény

Koltai Róbert: Minden vígjátékban van egy kis fájdalom is

Pepita Magazin 2022.09.05.
Tetőtől talpig színész, és egyedülálló egyéniség. Ugyanis csak egy olyan tehetség képes ilyen humorral, vígjátéki vénával megvillanni közel ötvenöt éven át a sz&iacut...

Bajomi Nagy György: A színészek sosem nőnek fel igazán

Pepita Magazin 2022.08.12.
A Tűzvonalban című tévésorozat szereplőjeként óriási népszerűségre tett szert a Jászai Mari-díjas Bajomi Nagy György. A Jordán Tamás igazgatta szombathelyi színháznak  11 évig volt ...

Balázsovits Lajos: Magyar színpadon akarok magyar színész lenni

Pepita Magazin 2022.07.06.
Balázsovits Lajos a Nemzet Színésze! 1946-ban született Nagykanizsán. 1969-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Ugyanabban az évben csatlakozott a Madách Színház társulat&a...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

Hangadó

Bogdányi Titanilla: Szélsőséges ember vagyok

Pepita Magazin 2022.09.12.
Bogdányi Titanilla rengetegszer adta már a hangját külföldi színésznőknek, imádnivaló mesehősöknek, filmes karaktereknek. 28 éve szinkronizál. Emellett több napi tévés sorozatban is játszott, j&...

Szilágyi Tibor: Óvom a hangom minőségét, a hangszeremet, ahogy egy muzsikus a hegedűjét

Pepita Magazin 2022.04.27.
Szilágyi Tibor már fiatal színészként jól keresett a szinkronizálással. Messze zengő, férfiasan öblös, igencsak karakteres hangja, ma is keresett „portéka”. Úgy gondolja, a szinkronizálá...

Csankó Zoltán: Nem túl akarok lenni rajta, hanem jól szeretném megcsinálni

Pepita Magazin 2022.03.29.
Csankó Zoltán a legkeresettebb szinkronhangok viadalában idén a második, tavaly az első lett. Bámulatosan el tudja változtatni a hangját, egészen különböző karaktereket tud megformálni vele. Például ...

Kritika

Gyűlölet és béke

Pepita Magazin 2022.09.29.
Hamar fájdalmas indulat, gyilkos düh követi a kedvesen bukolikus betlehemes játékot. Vérbe fordul az idillikus jelenet. A Gólem Színház kávéházi előterében, ahol kényelmes fotelokban ülünk, kezde...

Korrupció és iratmegsemmisítés – Magunkon is röhögtünk

Pepita Magazin 2022.09.06.
Az iratmegsemmisítő gép azon nyomban működésbe lép, amint bejelentik, hogy revizor érkezik a városba. Nem kell előásni valahonnan, kéznél van az íróasztalon, hosszan hallatszik a zümmögése.

Szerelmi téboly

Pepita Magazin 2022.08.30.
Tele viháncolják a színpadot a Szentivánéji álom színészei. Árad belőlük a játékkedv. Nem férnek a bőrükbe a Városmajori Szabadtéri Színpadon, a Budaörsi Latinovits Szính&...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

A tanár

Benedek Miklós: Magamra voltam hagyva

Pepita Magazin 2022.09.27.
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész csaknem húsz évig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Tőle aztán igazán lehetett belső és külső eleganciát tanulni. Maj...

Jordán Tamás: Nincs igazán képem arról, hogyan kell a színészetet tanulni

Pepita Magazin 2022.08.29.
Jordán Tamás úgy volt osztályfőnök a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, hogy ő maga nem folytatott színi tanulmányokat. Úgy gondolja, nem csak ismereteket, hanem személyiséget is át kell adni....

Földessy Margit: Nem vagyok jó alattvaló

Pepita Magazin 2022.07.30.
Földessy Margit túl közel engedi magához a gyerekeket, nincs távolságtartás, és nincs benne semmi tanáros. Miközben az általa harminckilencedik éve vezetett Földessy Margit Színjáték és Dr&...

Legendák

Mucsi 65 – Idegnyugtatóként is szolgál

Pepita Magazin 2022.09.09.
A ma 65 éves Mucsi Zoltánról a szerepei alapján tévesen gondolják sokan, hogy civilben is gyakran kiabál, sűrűn van felpaprikázott hangulatban, totálisan kiakadva, és széles mozdulatokkal, ingerülten hadonászi...

Öt éve halt meg Lorán Lenke – Áradt a humora

Pepita Magazin 2022.08.27.
Lorán Lenke ma öt esztendeje hunyt el. Kirobbanó energiái voltak csaknem a hosszú élete végéig.

Bíró Eszter 45 – Alkotóereje teljében van

Pepita Magazin 2022.07.21.
Bíró Eszter ma 45 éves. 17 esztendősen robbant be a magyar színházi köztudatba. Válogatáson kapta meg a Miss Saigon címszerepét. Ráadásul a jogtulajdonos kikötötte, hogy a Szegedi Szabadtéri Já...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

A rendező

Gaál Ildikó: Nincs más út, mint együtt. Erre való a színház

Pepita Magazin 2022.09.28.
 „Mindig beleszeretek abba a történetbe, amit csinálok éppen, a vele való munka - akkor és ott - a legfontosabb számomra.” Gaál Ildikó rendezőt mindig izgatták a férfi-női titkok, annak lélektani ker...

Szabó Szonja: Mindig ösztönösen írtam

Pepita Magazin 2022.08.30.
Filmjei, gondolatai értéket hordoznak és valahogy mindig ott felejtődnek egy-egy szereplője arcán. Ezek az ő speciális effektjei. Szabó Szonja rendező megtanult másképp gondolkozni, mégis minden kisfilmje után úgy &eacu...

Kerkay Rita: Nem kell, hogy az emberrel minden megtörténjen ahhoz, hogy színész legyen

Pepita Magazin 2022.07.29.
Mikor megkérdeztem tőle, miért lett rendező, azonnal rávágta, hogy ő nem az. Ő színésznő. A székesfehérvári Vörösmarty Színház művésze. Olyan színésznő, aki rendez is. Úgy tűnik...

A jövő nagyjai

Szivák-Tóth Viktor: Szabad világ a színházi nevelés

Pepita Magazin 2022.09.30.
Szivák-Tóth Viktor színész, drámatanár, művészeti vezető, színházpedagógus, aki egyébként vegyészmérnöknek készült. Színházi nevelési előadásokat rendez, ...

Jámbor Nándor: A sikernek kőkemény ára van

Pepita Magazin 2022.08.31.
Mikor gyerekkorában megkérdezték, mi szeretne lenni, azt válaszolta, hogy a Nemzeti Színház igazgatója. Ma már nem ez a vágya Jámbor Nándornak, de csak nem esett messze az álmaitól, hisz hat éven &aacut...

Kovács Virág: Hatalmas terheket sikerült a színpadon hagynom

Pepita Magazin 2022.08.01.
Kovács Virág zenészcsaládból származik, édesapja, nővére és húga is zenével foglalkoznak, ám ő igazi lázadó, középső gyermekként mégis inkább a színésze...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Bende Kinga: Ha akkor nem lépünk… nem mertünk volna változtatni

Pepita Magazin 2022.09.20.
Bende Kinga színésznő komolyan vette a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban bemutatott, A pillangók szabadok című Vaszkó Bence által rendezett  darab  üzenetét. Nem szabad megkötni az emberek ...

Zsuffa Tünde: Már nem tudom elképzelni a regényemet a musical nélkül

Pepita Magazin 2022.08.22.
Nem olvastam őt, csak Az Ég tartja a földet című musicalt láttam - az Erkel Színházban, - amelynek dramaturgja volt, és a történetet is ő írta.  Bevallom, az interjú után, belevetettem magam a Paprika rummal c&ia...

Széles Flóra: Az álmokat kitartóan folytatni kell!

Pepita Magazin 2022.07.14.
A Jakyll és Hyde-ban Emma szerepében énekelt, a komoly énektechnikai és szakmai tudást igénylő érzelmileg telített dalbetétei lenyűgözőek, ám ez a rendkívüli hang még kicsit beelőzi az egyé...

Emlékek

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

Felvétel

Bereményi Géza: Ezek angyali pillanatok voltak…

Pepita Magazin 2022.09.14.
Négy éves kora óta rendszeresen olvas, Dantén nevelkedett. Bölcsészkaron végzett, magyar és olasz szakon. Bereményi Géza kultikus alakja a magyar irodalomnak, a Nemzet Művésze, Kossuth-, József Attila és Bal&aa...

Benkő Bence: Érdemes megtartani a gerincünket, még akkor is, ha folyamatos szembeszél van

Pepita Magazin 2022.08.23.
Gyermekként minden este a könyvlapozásra aludt el, édesanyja szerettette meg vele az olvasást olyannyira, hogy amikor nem forgat, a szabadúszó színészként dolgozó Benkő Bence könyveket ment, illetve árul egy szek...

Lábodi Ádám: Sokszor el tudom felejteni, hogy dolgozom

Pepita Magazin 2022.06.28.
A Portugál című darab házasságból menekült Bece szerepére igen jó döntés volt választani Lábodi Ádámot, aki nagyon felépítette az otthonról elvágyódó, újat ...