R. Kárpáti Péter: Szeresd, amit csinálsz és mindig ott legyél jelen, ahol éppen vagy!

Pepita Magazin 2023.04.13. Járt ösvény

R. Kárpáti Péter: Szeresd, amit csinálsz és mindig ott legyél jelen, ahol éppen vagy!

Azt mindenki tudja, hogy ő volt Berényi András, de azt kevesen, hogy eljátszhatta a világirodalom legszebb szerepeit, kiváló szervező és remekül ír. Sokat jelentenek számára Dusán sorai. „Tudod, a számla nagy, a munka se vár, S jött a hír, hogy a fiam már jár…” Ez a dal elindított benne valamit. R. Kárpáti Péter sok mindent megélt, és most kerek az élete.

csanyi cikk

Milyen az élet Őrbottyánban?

Nyugi van. Nincs tömeg, nincs zaj, nincs negativizmus. „Vidékre költözöm, A kertem öntözöm, Szabad leszek, és már semmi nem ér el, Amihez nincs közöm.” Charlie dala.

Gondolta volna húsz éve, hogy ez fontos lesz?

Nem. Az ember különböző életszakaszában, különböző dolgokat tart fontosnak. Húsz évesen kellett a bulizás és az volt a fő szempont, hogy mindenhova gyorsan oda lehessen érni, ezért minden közel legyen. Ahogy telik múlik az idő, a távolság igénye is nő a centrumtól. Az az igazság, hogy hál’ Isten mostanság nem vagyok hírértékű a celebsajtóban.

Mikor volt utoljára olyan szituációban, kamera előtt, vagy színpadon, amikor a klasszikus értékeken edződött színészi mivoltjának komfortérzése volt?

Az utolsó ilyen érzés idestova négy éve volt, a Halálügyész című film forgatása kapcsán. Akkor szakmailag jól éreztem magam. A Rákosi-diktatúra egy hűséges államügyészét játszom, aki számtalan politikai elítéltet végeztetett ki. Ha pedig nem feltétlenül a színészi mivoltomra kérdez, akkor elmondom, hogy van egy szakmai csapatom, akikkel remekül tudunk együtt dolgozni. Több emlékműsort állítottunk össze Ady, Wass Albert, II. Rákóczi, Zrínyi, Petőfi Sándor tiszteletére. Ezek egy órás oratorikus, dramatizált előadások és nagyon szívbe markoló, megérintő történetek. És mind azok közé a nagyszerű dolgok közé tartoznak, amit az ember örömmel csinál.

Ez mitől más, - felemelőbb talán? – mint amikor színpadon egy darabban játszik?

Valahogy erre az egy órára talán jobban odafigyelnek a nézők. Ezeket az emlékesteket a középiskolás nézők is élvezettel hallgatják. Ezek nem olyan úgynevezett vonalas emlékestek, mint amilyenek az emlékezetünkben élnek, amit annó, középiskolás korunkban halálra untunk. Petőfiről sok mindent nem szoktak elmondani. Elhangzott egy vers, aztán még egy. Ennyi. Mi viszont utánanéztünk az élete emberi tartalmainak is, kutattunk, nyomoztunk. S ugyanezt megtettük Wass Alberttel, és II. Rákóczi Ferenccel is. Olyan motívumokra bukkantunk, amelyeket addig sehol sem hallottunk. Sokkal közelebb érezzük őket ezáltal, a gyarlóságaikkal, tévedéseikkel együtt, igazi emberként láttatjuk őket. Tesszük persze mindezt úgy, hogy a felfedett titkok, érdekességek nem vonnak le semmit emberi és művészi nagyságukból.

Bukkantak olyan információkra, amelyen ön is meglepődött?

Hogyne. Itt van ez a szegény Petőfi, aki egy lánglelkű, ám ágról szakadt költőként él a tudatunkban. „Volt egy szegény fiú, ki mindig éhezék; Nem volt egy megevő falatja, nem szánta őt sem föld, sem ég.”

Így van, még magáról is ezt írta mindig. Persze ebben is volt része, de a kutatások közben kiderült, hogy halála előtt egy évvel a verseinek a kiadói jogát, mai áron 23 millió forintért eladta. Ez a hír Szendrey apukát is megenyhíthette, hisz kiderült, hogy nem egy szegény, csóró költőhöz, hanem egy szerencsés palihoz adta a lányát. Ezt persze nem tanítják nekünk. Magyarul, ha Petőfi nem esik el a szabadságharcban, akkor egy tehetős emberként éli le az életét. Vagy a kis Rákóczi Ferenc hogyan tanult fakarddal bajvívni családja éppen aktuális váraiban, amíg együtt élhetett édesanyjával, Zrínyi Ilonával. Ezek az igazán megérintő emberi dolgok.

Hol lehet ezeket az előadásokat látni?

Meghívások alapján visszük az előadásokat szerte az országban. Idén van Petőfi emlékéve, 200 éve január elsején született, tehát 2023-ban sűrűbb lesz a program. Szerencsére van igény ezekre az új információkat, művészeti tézisek tartalmazó színpadi művek befogadására.

Úgy látom, hogy a kőszínházi és az állandó kamera előtti jelenlétét felváltotta egyfajta rendezvényszervezői és persze előadói tevékenység.

Jól látja! Valóban nagyszerű volt színpadról, televíziós sorozatból szórakoztatni a nézőt, ám most ezekben az előadásokban lelek nagy örömöt. Ez a fő csapás. Emellett persze írom a könyveimet. S nem mondok nemet egy-egy televíziós megjelenésre sem.

Az a 18 éves srác, aki hihetetlen energiával, kedvvel készült a színi pályára, mit szólna ehhez a szakmához kapcsolódó, de mégis egyfajta kitérőhöz?

Mivel én azt vallom, hogy borzasztóan szeresd, amit csinálsz és mindig ott legyél jelen, ahol éppen vagy! Kezdj a dolgodhoz ott, ahol éppen vagy, és használj bármilyen eszközt, ami éppen a kezedbe kerül. A dolgok meg fognak találni. És ez így van!  Mert mi a legfontosabb dolog? Embertársainknak a lehető legtöbb szeretetbonbont átadni. Ha ezt a bonbont a szakmánk segítségével át tudjuk adni, akkor már tettünk valamit és változtattunk pozitív irányban. Legyen ez szórakoztatás, nevettetés, új információk átadása vagy csupán elgondolkodtatás. Ez számomra a legfőbb jó. Ezzel foglalkozom.

Ugyanolyan létjogosultsága van a színi munkának a mai világban, mint ötven éve?

A klasszikus színművészeti irányzatot alapul véve, igen. Az más kérdés, hogy van ennek egy felhígult, inkább szórakoztató, árnyalata, a celeb világ. De erre is van igény. Más kérdés, hogy egy aktor túlnyomórészt melyik oldalon mutatkozik. Ez épp olyan, hogy Vivaldi vagy éppen Presser és Dusán mellett szükség van mulatós zenére is. Az más kérdés, hogy én hogyan viszonyulok a különböző műfajokhoz. Tény, hogy igény van rá.

Ön szerint tanítható műfaj a színészmesterség?

Azt gondolom, hogy 80 százalék hozott anyag – képesség, tehetség, Istentől, vagy génekben átadott vonzalom, készség - kell hozzá. Húsz százalék tanítható. És ez is kell hozzá, természetesen. Más kérdés, ha a pályán való érvényesülés arányszámait nézzük, ezesetben 80 százalék szerencse és húsz százalék a tanult tudás és tehetség.

Hisz abban, hogy fiatalon és tehetségesen meg lehet élni ezen a pályán?

Én abban hiszek, hogy ha valakinek van valamilyen irányultsága, van vonzódása, tenni akarása, egy adott pályán, akkor csinálni kell. Mindig azt kell tenni, amiben az ember a lehető legjobban érzi magát, és amiben ki tudja fejezni önmagát. A színművészeti pályán pont annyi buktató, stressz és fájdalom van, mint bármelyik más pályán, csak azért szembetűnőbb a miénk, mert ez egy kirakatszakma.

Ha újrakezdené, színész lenne újra?

Az lennék, amihez akkor késztetést éreznék, de egy biztos, mindig valami olyan tevékenységet választanék, ami az embereknek át tud adni valamit: tudást, örömet, szeretetet.

Ha most teljesíteni tudnék egy kívánságát, mi lenne az?

Időt kérnék… Nekem már más nem kell.

Írta: Tarnócai Éva

További cikkek

Reklám

Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Kováts Adél kapta a Páger Antal-színészdíjat

Pepita Magazin 2023.05.16.
A művész vasárnap vette át elismerését.

Elhunyt Máthé Erzsi

Pepita Magazin 2023.05.09.
Kilencvenöt éves korában halt meg, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja...

Bejelentette az új bemutatóit a Vígszínház

Pepita Magazin 2023.05.03.
Bejelentette 2023/24-es évadának bérletes bemutatóit a Vígszínház. Az üvegcipő című vígjáték Mohácsi János, a Pinokkió zenés változata Keresztes Tamás, az Ármán...

Járt ösvény

R. Kárpáti Péter: Szeresd, amit csinálsz és mindig ott legyél jelen, ahol éppen vagy!

Pepita Magazin 2023.04.13.
Azt mindenki tudja, hogy ő volt Berényi András, de azt kevesen, hogy eljátszhatta a világirodalom legszebb szerepeit, kiváló szervező és remekül ír. Sokat jelentenek számára Dusán sorai. „Tudod, a számla...

Szerednyey Béla: A hatalmas fájdalom ellenére meg kell nevettetni a közönséget

Pepita Magazin 2023.03.24.
Több, mint 40 évet töltött a Madách Színházban, most szabadúszó. Imádtam a Macskákban Rumliként, ahogy gitározott, zongorázott a táncoslányok lábain. A Páratlan párosban csa...

Gazdag Tibor: Sok mindent le lehet bontani egyetlen emberről

Pepita Magazin 2023.02.27.
Hat éve a Van, aki forrón szereti című musicalban láttam Osgood Fieldinget, a hóbortos milliomost játszani a Pesti Magyar Színházban.  Meg is lepődtem, hisz Gazdag Tibor ritka vendége a vígjátéknak, szá...
mbvk 3
MBVK 4 - Kategóriák között
mbvk 2

Hangadó

Molnár Levente: Az improvizáció olyan közös nyelv, ami összeköt minket

Pepita Magazin 2023.02.02.
Molnár Levente gyerekkora óta, harminc éve szinkronizál. Hangját már a gyermekei is felismerik a mesefilmes karaktereknél épp úgy, ahogy a filmekben és reklámfilmekben is. Több mint tíz éve filmeket &eacu...

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Kritika

Kiborul a bili – Szerelemgyerek a Legközelebbi ember a Radnótiban

Pepita Magazin 2023.05.31.
Hajdu Szabolcs rendszeresen a képünkbe tolja hogyan élünk. Közelképeket mutat. Valósággal beledugja az orrunkat más emberek, családok életébe, amelyek először teljesen normálisnak, szokványosnak tűnnek...

Eszenyi Enikő visszatérése – Ünneplés, üdvrivalgások, kételyek

Pepita Magazin 2023.05.09.
Eszenyi Enikő színpadra való visszatérésének premierjén nincs hatásos, fogadótapssal kísért, primadonnás bejövetel. Nem ünnepelteti magát kapásból, hogy íme újra itt van, v&aacu...

Végveszélyben a Cseresznyéskert

Pepita Magazin 2023.04.30.
Tötyögünk egy helyben, méltán érezzük úgy, hogy kihúzzák a lábunk alól a talajt, nem jutunk egyről a kettőre, elértéktelenítik, megsemmisítik azt, amit még mindig próbálunk ...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

A tanár

Mi van a hang mögött? - A beszédhibák a személyiséget, a lélektani hibákat is tükrözik

Pepita Magazin 2023.04.26.
Illés Györgyi színésznő, egyetemi oktató, coach. Művészi beszédet tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Most főleg vállalatvezetőkkel foglalkozik és színjátszókört...

„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Pepita Magazin 2023.03.16.
„Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is&r...

Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

Pepita Magazin 2023.02.25.
„A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogy nem lehet kifejezni”, mondja Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, volt rektora, aki a Kanadai Nemzeti Sz&i...

Legendák

Andorai Péter 75 – Megjárta és meg is mutatta a poklot

Pepita Magazin 2023.04.25.
Ma lenne 75 éves Andorai Péter. Hatodszorra vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, a felvételiztetők nem túl nagy dicsőségére. Számba kellene venni hányan vannak azok a Kossuth-dí...

Békés Itala 96 – „Kossuth-díjas nagy színész, vagány örökifjú”

Pepita Magazin 2023.03.23.
Ma 96 éves Békés Itala, az örökifjúság megtestesülése. Az egészséges, de mégis totálisan szertelen életmód apostola, színházi és filmszerepek garmadájának alakí...

Cserhalmi György 75 – „Jelen van, köztünk van, nem csak papíron a Nemzet Színésze”

Pepita Magazin 2023.02.17.
Ma 75 éves Cserhalmi György, aki gyakran felkiáltójelként volt a színpadon, szinte lakmuszpapírként mutatta meg, hogy ez sincs rendben, az sincs, meg amaz sincs. Most rendezőként, interjúkban teszi ugyanezt, mert sajnos a betegs&ea...
MBVK 1 - Kategóriák között
mbvk 1
MBVK 5 - Kategóriák között

A rendező

Puskás Samu: Ilyen szülőkkel az ember örökletesen kötődik a színházhoz

Pepita Magazin 2023.04.20.
A tavalyi év legsikeresebb West End darabját tűzi műsorra hamarosan a budapesti Centrál Színház. WhatsOnStage Awards legjobb darabja, Suzie Miller Az ártatlanság vélelme (Prima Facie) című drámájának hazai ősbemu...

Szelei Dóra: Jobban érdekel a rendezés, mint a játék

Pepita Magazin 2023.03.15.
Két doboz cipelése közben találkoztam vele, közös barátnőnk költöztetésekor. Gyönyörű és fiatal, tele határozott mondatokkal, hatalmas göndör hajkoronával. Sosem láttam előtte. Ki lehet? Az...

Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Pepita Magazin 2023.02.16.
Miközben néztem Az almafa virágát, egyszerre voltam jelen a múltban és a jelenben, Magyarországon és Vietnámban, minden helyszín otthonos volt és lenyűgöző, maradtam volna benne, és éltem volna tová...

A jövő nagyjai

Koncz Andrea: Mindenhol kicsit idegennek érzem magam és egy kicsit otthon

Pepita Magazin 2023.05.17.
A Marosvásárhelyről jött Koncz Andrea játéka megindítóan őszinte, teljes érzelemmel alakítja figuráit, nem egyszer felszaladnánk hozzá a színpadra, megmenteni, átölelni, vagy éppen felemelni...

Gréczy Balázs: Hajszoltam magam és folyamatosan bűntudatom volt

Pepita Magazin 2023.03.29.
Zongorázik, gitározik, dobol és persze énekel a Pesti Magyar Színház fiatal tehetsége, Gréczy Balázs, akit Bütyök szerepében láthatunk a Tüskevárban.

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...
MBVK 3 - Kategóriák között
mbvk 5
mbvk 1

"A zene az kell..."

Bodrogi Enikő: Üvöltve éneklem ki magamból a fájdalmat

Pepita Magazin 2023.05.19.
Egész gyerekkorában úszott és vízilabdázott, így a víz is egyfajta örömforrást jelent számára. De Bodrogi Enikő színpadra született, az X-Faktor élő adásaiban megismerhettük mosoly...

Eszenszky Gergely: Akkor lennék a legboldogabb, ha öt év múlva is ezen az úton lehetnék

Pepita Magazin 2023.04.11.
A kutyasétáltatás közben a fiatal színésszel készült interjút Timon, az örökbefogadott kiskutyája színesítette, akár a Tüskevár sztoriját Matula bácsi Csikasza. Nem vélet...

A Tüskevár törvényei a Pesti Magyar Színházban

Pepita Magazin 2023.03.20.
El nem tudtam képzelni, hogy a Tüskevár, a Kis-Balaton és a Berek, hogyan fog életre kelni a Pesti Magyar Színházban. És átjött az érzés! A nomád nyaralás igénye, a természetközeli var&aa...

Emlékek

Voith Ágnes: Sosem voltam az a klasszikus értékeken edződött színésznő

Pepita Magazin 2023.05.08.
Mikor kislányként, az Irány Mexikó című filmet néztük a szüleimmel, óriási hatással volt rám Voith Ági, aki tornászként az olimpiai válogatott tagjaként debütált. Imá...

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...
mbvk 3
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

Felvétel

A Műanyag égbolt új korszakot nyit az animációs filmek világában

Pepita Magazin 2023.04.24.
Az élőszereplős, mégis animációs technikával készült Műanyag égbolt egy posztapokaliptikus mű, amely 2123 Budapestjén játszódik. A város egy kupola alatt létezik, mivel a Föld élővilága k...

Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Pepita Magazin 2023.02.10.
Nemcsak azért volt jó választás az első magyar-vietnámi film, Az almafa virága egyik főszerepére a zalamerenyei Sütő András, mert a ’70-es évek Magyarországához nagyon illő karakteres arca van, hanem az&eacut...

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...