Peremartoni Krisztina: A színészet nekem egy eszköz amivel megélhetem a saját szabadságomat

Pepita Magazin 2023.01.16. Járt ösvény

Peremartoni Krisztina: A színészet nekem egy eszköz amivel megélhetem a saját szabadságomat

Szenvedélyes világutazó, de leginkább a földdel bensőséges viszonyt ápoló kultúrákat szereti. Önkénteskedett Szumátrán egy orangután rehabilitációs központban, volt favágó Észak-Karolinában, Alaszkában gleccsereket mászott, delfinidomárnak tanult Hondurasban, és hidat is épített Indiában. Ő ugyanaz a Peremartoni Krisztina, aki Jászai Mari-díjas színésznő, számtalan film, tévéjáték és színdarab főszereplője.

csanyi cikk

Aztán a szerelemmel útra keltél Amerikába…

...mert arra voltam kíváncsi, ki vagyok én színház nélkül.

Az utazás, a sport ugyanolyan önismereti út, mint a színészet. Ennyi utazás, sport és színművész múlt után, hogy értékeled?

Én az egész életet önismereti barangolásnak tartom. Tény, hogy a tényleges utazás jócskán belesegít önmagunk megismerésébe, mert nem hagy benne rekedni a megszokott tereidben. Ha mindenképpen ezt a szót akarod használni, persze… Amúgy minden önismeret.

Amúgy milyen szót használnál erre?

Az életet használnám. A hontalan örökké úton van, bár amikor leszáll valahol a repülőm, azonnal azt érzem, hogy otthon vagyok. Utazás alatt több alkalom adódik reflexiókra és többet van egyedül is az ember. Szükség van a csöndre. A mindennapi életben, a megszokott keretek között nagyon nehéz erre rátalálni, ahogy a napi munkás rutinban az új gondolatokra.

Amikor készülsz egy utazásra….

Soha nem készülök rá, egyszerűen elhatározom, hogy elmegyek. Szégyenletesen nem készülök. Pontosan azért nem, hogy ne legyen rutin az utazás és semmi, de semmi ne befolyásoljon. Másrészt ne legyen egy prekoncepcióm egy országról. Ha lenne, már lehet el sem utaznék. Azt akarom, hogy minden úgy érjen, ahogy az van. Ahogy az most van. Engem azok a mondatok soha nem izgattak, hogy abban az országban ezt kell megnézni, meg azt, annak az a történelme, ezért jó ott lenni, meg azért, ez ezért érdekes, meg azért. A kövek meg végképp nem érdekelnek. Ma már nem vagyok egy nagy múzeumba járó sem. Ma már nem az érdekel, hogy mi volt, hanem az, hogy mi van most!

Mindig van valami oka az utazásaidnak, vagy csak az utazás maga érdekel?

Mindig van valami, nevezzük hívó szónak egy-egy országgal kapcsolatban. Csak úgy „lár pul lár” nem szoktam utazni. Kell, hogy legyen ott valami, ami az érdeklődési körömhöz tartozik. Bár elég nehéz lenne olyan helyet találni, ahol ne lenne számomra valami érdekes. Lehet az egy esemény, egy ünnepség, egy fa, egy ügy, vagy egy népcsoport.

Milyen népcsoport?

Angolul indigenous peoples-nek nevezik őket. Magyarul úgy fordítanám, hogy földközeli emberek. Engem leginkább ők, az őslakók érdekelnek, akik vidéken élnek, történelmileg egy adott területhez kötődnek, és annyira közel élnek a természethez, hogy a mai napig ott termelik meg a nekik szükséges dolgokat. Őrzik a hagyományaikat, népük kultúráját, nyelvét. Ők érdekelnek, meg a természet.

Ha felkérnének egy izgalmas szerepre, de már eldöntötted, hogy elutazol egy számodra régóta dédelgetett országba és a kettő szinte egy időpontra esik, melyiket választanád?

A szerepet választanám.

Mindig ezt választottad volna, vagy ma már így döntenél?

Mindig az izgalmas szerep mellett döntöttem volna, hisz az úti cél nem szalad el, oda el tudok menni később is.

Semmi sem hiányzik most az életedből?

Nagyon jól érzem magam. Semmi nem hiányzik. De mégis hiányzik valami, plusz két fok a lakásomban, illetve egy jó a kazánszerelő, mert hat hete nincs fűtésem.  Jó lenne, ha lenne egy kutyám, vagy macskám. Egyszer volt kutyám, akit el kellett hagyjak és ez örökké fáj.

Mikor lepődtél meg utoljára? Legyen az élmény, szó, látvány…

Sok meglepő hatás ért utazásaim során, de utoljára Iránban lepődtem meg. Az emberek csodálatos mivolta, szeretete nem várt élmény volt számomra.

Indiában, ahol éltél is, ott nem érintett meg ugyanez?

Számtalanszor voltam Indiában, ismerem jól, egy asramban (spirituális menedékhely, amit általában egy guru vezet) éltem ott, sok mindent jót mesélhetnék az indiai emberekről, de azt a fajta szeretetet, melegséget, őszinteséget, amit az irániaknál érzékeltem, sehol máshol nem tapasztaltam. Pont azért lepett meg, mert annyira más a propaganda, annyira mást sugallnak róluk a világ felé. A propaganda nagyon működik és olykor nagyon ártalmas. Sokat tanultam erről. Mennyire oda kell figyelni, hogy az ember szűzen, befolyás nélkül tekintsen dolgokra és maga tapasztalja meg az igazságot. Ezért is mondtam, hogy kerülöm azokat a helyzeteket, hogy mások véleménye hasson rám, mert ne üljön bele az agyamba egy szó, mondat, amikor valamire ránézek. Szeretek mindent a saját szememmel látni és a saját gondolataimmal értékelni.

Volt olyan általad játszott karakter, akinek a „korában” szívesen éltél volna tovább?

Többnyire drámai szerepeket játszottam, amelyben valaki mindig szenvedett valamitől, de a csehovi világban szívesen éltem volna. Nagyon jó lenne kicsit beleugrani, kicsit élni benne.

A Cseresznyéskert Varjájaként, a Három nővér Natasájaként, vagy az Ivanov Anna Petrovnájaként?

Mindegyik szuper szerep, de talán a Cseresznyéskertben Varja volt életem egyik legnagyobb élménye. Ezt a darabot egy kolozsvári román rendező Victor Ioan Frunzӑ, rendezte a Nemzeti Színházban. A Három nővért Verebes István rendezte Nyíregyházán, azt is imádtam.

Annó, ezt írta rólad Nagy István Attila: „Peremartoni Krisztina (Natasa) teszi meg a darabban és az előadásban is a legnagyobb utat. A félénk kislányból mindenkin uralkodni akaró asszony lesz…”

A színészet nekem egy olyan eszköz csupán, amely segítségével megélhetem a saját szabadságomat.

Melyik általad játszott karaktered tulajdonságait szeretted annyira, hogy élted volna tovább az életét?

Játszottam királynőket, de egyik sem szeretnék lenni. Talán Júlia, ha nem hal meg, egy nagyformátumú nő lehetett volna belőle. Érdekes lett volna felnőni Júliaként.

Jártál olyan részén a világnak, ahol szívesen élnél?

Én mindig mindenhol szerettem volna élni. Mennyit röhögtek rajtam emiatt a barátaim. Volt, hogy egy mexikói faluban mutogattam egy kis házat: Na, itt élnék szívesen! Nevetve kérdezték tőlem, hogy mit csinálnék a harmadik napon itt az isten háta mögött? Pedig mindenhova oda tudom képzelni magam. Ez a nagy gond! (nevet) Kanadában teljesen reálisan látom az életemet, ha lenne még egy. Már nincs energiám még egyszer országot váltani. De nagy kedvencem Kanada! A többi vágyam mesébe illő és megvalósíthatatlan. Ahogy az is, hogy szívesen költöznék a Galápagos-szigetekre. Az egy csoda! Elveszett paradicsom. Gazdag állatvilága miatt az is egy nagyon meglepő hely, hisz ott az állatok egyáltalán nem félnek az embertől, mert olyan érintetlensége van a pszichéjüknek. Ezt sehol máshol nem tapasztaltam. A madarak odaszállnak a lábadhoz és felnéznek rád, nincs bennük félelem, ahogy a fókákban sincs, úszhatsz velük szabadon, boldogan. Nagyon szerettem volna tovább maradni.

Látom, hogy minden télen úszol a Balatonban! Ez nagyon embert próbáló, de egészséges is. Egész életedben sportoltál, úsztál, tekéztél, asztalteniszeztél, kézilabdáztál, teniszeztél, jógáztál. Szerinted, ha ezt a vonalat erősíted, melyik sportágban értél volna el kiemelkedő eredményt?

Szerintem egyikben sem, mert lassú vagyok. Mindenhez értettem egy kicsit, szerettem mozogni, de a versenyzés engem nem stimulál, hanem éppen frusztrál. Pedig édesapám versenyszerűen vitorlázott.  Én önmagamért sportolok, a mozgás öröméért.

Mindig nyitott voltál, rácsodálkozó, és pozitív. Hogy vagy mostanában a szerelem érzésével?

Sehogy. Ezen ugyan sokan csodálkoznak, de szerintem túlléptem azt a kort. Ma is úgy gondolom, hogy szerelmesnek lenni csodálatos, de amikor kijózanodik az ember, azt nem várom. A szerelem, mint drog, az nagyon jó, bár ezt nem lehet megrendelni, nem lehet odautazni érte és megvásárolni sem lehet. Jön, vagy nem. Ami felett nincs kontrollom, azzal nem foglalkozom. Ilyen értelemben egészségesnek gondolom magam.

Mit üzennél a 18 éves Peremartoni Krisztinának a mai tapasztalatoddal?

Nyugi, nyugi, jó lesz ez! Akkor még a magánéleti dráma volt az életem fő mozgatórugója, inkább a szerelem körül forgott az agyam, mint a pályám körül. Soha nem tudtam megkerülni, mindig megtalált a szerelem.

Írta: Tarnócai Éva

További cikkek

Reklám

Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Óz, a varázsló - A klasszikus mese új köntösben a Kolibri színpadán

Pepita Magazin 2023.01.18.
Az idei évad első nagyszínpadi produkciójaként egy klasszikus mesét láthat új köntösben a Kolibri Színház közönsége; január 28-án, szombaton mutatják be az Óz, a varázsl&oacu...

Évkezdés a Radnóti Színházban

Pepita Magazin 2023.01.18.
A magyar kultúra napján a repertoár darabjai mellett közönségtalálkozóval, rendhagyó irodalomórákkal, jubileumi Szerb Antal-esttel, vendégprodukciókkal és könyvbemutatóval is várja a n&ea...

A Pick Szeged Zrt.-nél próbálnak a Szegedi Nemzeti Színház művészei

Pepita Magazin 2023.01.17.
Az önkormányzati fenntartású intézmények ideiglenes bezárása miatt a Pick Szeged Zrt. által felajánlott helyszínen folynak a Szegedi Nemzeti Színház egyik márciusi bemutatója, a Hegedűs a há...

Járt ösvény

Peremartoni Krisztina: A színészet nekem egy eszköz amivel megélhetem a saját szabadságomat

Pepita Magazin 2023.01.16.
Szenvedélyes világutazó, de leginkább a földdel bensőséges viszonyt ápoló kultúrákat szereti. Önkénteskedett Szumátrán egy orangután rehabilitációs központban, volt favág&o...

Újvári Zoltán: Valami felfalja az embert. Valami kényszer

Pepita Magazin 2022.12.20.
Pécsről eljött egy Janus Pannonius-díjjal, a következő évben megkapta a Jászai Mari-díjat, majd kamaraszínházi színészként elsőként, a legjobb férfialakítás díját is neki &iac...

Seress Zoltán: Ez olyan érzés, mint meztelenül úszni a tengerben…

Pepita Magazin 2022.11.24.
Első színháza volt a Vígszínház, két éve ismét itt játszik. Közben társulati tag volt Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Szolnokon és persze a Bárka Színházban, amelynek megsz...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

Hangadó

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Mezei Kitty: Színészként az őrült figura izgalmasabb tud lenni

Pepita Magazin 2022.10.29.
Mezei Kitty néhány éve az év legjobb női szinkronhangja lett. A szinkronstúdiók világába egyenesen a táncparkettről került be egy furcsa szituáció és egy nyelvtörő miatt. Bár váratlanul &ea...

Kritika

Ész, szív, bátorság – Gothár Péter karizmatikus Óz rendezése

Pepita Magazin 2023.01.31.
Sziporkázó humorral, megható momentumokkal, üde, friss játékossággal teli, az Óz, a varázsló előadása a Kolibri Színházban, Gothár Péter rendezésében. Sejthető volt, ha ő több...

Szín a színtelenségben – A Made in Hungária „újratöltve”

Pepita Magazin 2023.01.30.
Akár poros is lehetne a Made in Hungária, az egykori óriási siker felmelegítése, de nagyon nem az. Élettel teli, sodró lendületű előadás született ismét Fenyő Miklós dalaiból, élettörté...

Látszatélet – Magányos emberek a Kamrában

Pepita Magazin 2023.01.23.
Betódulunk a Magányos emberek szereplőinek házába. Nem zavar bennünket, hogy többen otthon vannak közülük. Végig bámuljuk a lakásukat, a vécétől a könyvespolc köteteiig.
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

A tanár

Meczner János: Volt tanítványom vitte tovább az osztályt

Pepita Magazin 2023.01.25.
Meczner János rendező, a Budapest Bábszínház korábbi igazgatója, kezdeményezte, hogy beinduljon a bábszakos képzés a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, amelyre amikor rákényszerí...

Nincs megfelelő követelményrendszer – Szakály György a táncképzésről

Pepita Magazin 2022.12.27.
„Már nem lehet azt mondani, hogy kövér vagy, kicsit le kellene fogyni, nem vagy elég ügyes”, mondja Szakály György, nemzetközi hírű, Kossuth-díjas táncos, a Magyar Táncművészeti Egyetem egykori rektora. ...

Fessük az ördögöt a falra! - Az agresszor logikája és lélektana

Pepita Magazin 2022.11.27.
Az életben nagyobb biztonságot ad, ha látjuk, hogy az agresszornak mi a logikája és a lélektana, mondja Vidovszky György, rendező, drámatanár. Sok olyan kemény produkciót állított színpadra, amiben erős...

Legendák

Jordán Tamás 80

Pepita Magazin 2023.01.15.
Jordán Tamás ma 80 éves. Kicsit lassabban mozog, mint régen, de megmaradt az egykori csillogó szemű, nagyot álmodni képes fantasztának, aki újabb és újabb dolgokat eszel ki, és amire esetleg más legyintene, h...

Húsz éve halt meg Schütz Ila

Pepita Magazin 2022.12.11.
Schütz Ilára, a karizmatikus színészre, ma 20 éve a fürdőkádjában találtak rá holtan, a gyomrában túladagolt gyógyszerekkel, a fürdővízben hajszárítóval. Máig nem tudni po...

Alföldi 55

Pepita Magazin 2022.11.22.
A ma 55 éves Alföldi Róbertet imádják és utálják. Valószínűleg sokkal többen vannak akik szeretik,  mint akik akár egyenesen gyűlölik. Az biztos, hogy tényező, és, hogy mindenki ismeri.
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

A rendező

Vaszkó Bence: Nem égettem fel magam mögött semmit

Pepita Magazin 2023.01.10.
A József Attila Színházból egy hatalmas isztiméri farmra repítette családját Vaszkó Bence színművész, aki nem sokkal előtte Anastasius volt A pápanőben. Három évvel korábban a nyíregyh&...

Puskás Tamás: Szellemek vannak mindaddig, amíg a szeretet hiányt szenved

Pepita Magazin 2022.12.14.
Nemrég olvastam egy interjút Esztergályos Károllyal, aki azt nyilatkozta, hogy szerinte az egész életművéből, egy Csehov kisregényből készült filmje, aminek történetesen az a színházigazgató volt ...

Gémes Antos: Nem kell ahhoz sanyarú sors, hogy küszködni tudjon az ember

Pepita Magazin 2022.11.08.
Fújd el a gyertyát, ami nem fog kialaludni, de úgy csináld, hogy ne hibának tűnjön, hanem gegnek. Oké. No, még egyszer. Jó, majd gondolkozunk még rajta – instruálta a Madagaszkár című musical prób...

A jövő nagyjai

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...

Kopek Janka: Mindig egy új világba csöppenek

Pepita Magazin 2022.12.19.
Kopek Janka színésznő, műsorvezető, a Vígszínház társulatának tagja. Színpadi és filmes munkák mellett nemzetközi menedzsmenttel is foglalkozik. Nemrégiben cukrász végzettséget is szerzett. Vele...

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Mester Dávid: A saját határaim állandó feszegetése természetes

Pepita Magazin 2023.01.26.
Azóta figyelem, mióta először meghallottam a Félkegyelműben, a Háború és békében majd a Liliomban a felcsendülő zenéjét. Nem megszokott, a nagy tudás mentén letér az útról és ...

Viktória grófnő Veszprémben

Pepita Magazin 2022.12.22.
Egy szórakoztató, mégis komoly drámai ívvel megkomponált Viktória előadást láthattunk a Veszprémi Petőfi Színházban, az igazgató, Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, Érdemes műv&eac...

Gaál Attila Csaba: Most nagy erővel, nagy tetteket tudok végrehajtani

Pepita Magazin 2022.11.21.
A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színész és rendező szakának hallgatója volt, ma a Veszprémi Petőfi Színház színművésze. A Nyitott ablak című előadásában nyújtott alak&iacu...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

Felvétel

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...

Thuróczy Szabolcs: Ez a szakma eléget, miközben hamuvá válik az ember

Pepita Magazin 2022.12.16.
Nem sok jogi egyetemet végzett színészünk van, sőt olyan sem sok, aki ennyiszer megkapta a legjobb férfi alakítás díját, mint Thuróczy Szabolcs. Olyan színészünk meg végképp nem sok van, aki kar&aac...

Nari Nguyen: A múlthoz való ragaszkodás akkor jár tisztelettel, ha az az embert szolgálja

Pepita Magazin 2022.11.16.
A legszebb Európában élő vietnámi lánynak választották Berlinben 11 évvel ezelőtt Nari Nguyent. A szépségkirálynő ezúttal Az almafa virága címet viselő magyar-vietnámi romantikus film é...