Horváth Károly: Az élet túl rövid ahhoz, hogy csak egyféle dologgal foglalkozzak

Pepita Magazin 2022.10.26. Járt ösvény

Horváth Károly: Az élet túl rövid ahhoz, hogy csak egyféle dologgal foglalkozzak

Először beszélgettem polihisztorral. Szinte azonos fajsúllyal és tehetséggel dübörögnek benne a színpadi szerepek, mint a leírt betűk, sőt a zene bűvölete és a festészet iránti kegy is oly magasra repíti, mint barátait az általa készített világszínvonalú Sacher tortája. De ki is valójában Horváth Károly?  Sokoldalú, művészetében színész, - jó színész! – vagy gondolataiban felelős, családfenntartó művelődési nagykövet?

csanyi cikk

– Ön nemcsak színész. Volt bábszínész, újságíró a Kurírban, majd kecskeméti színészként a Taps Magazinba küldte írásait, tervezett díszleteket, darabot írt Piafról, 2000-től pedig óriási hátraarccal a kultúráért dolgozik, volt hogy egyszerre több galériát is vezetett.

– A bábszínészetet már nem gyakorlom, csak vizsgáztatok időnként. Ez egy alkati „rendellenesség”, hogy ilyen sokfelé érdeklődő típus vagyok. Már gyerekkoromban is két dolog nyűgözött le igazán, a színházszerűség és a látványszerűség. Ezek együtt motiválják az életemet, ugyanis hol itt vagyok, hol ott, de nagyon sok dolgot csináltam még ezeken kívül is.

– Például?

– Felnőtt fejjel végeztem el a Janus Pannonius Tudományegyetemet és Dajka Margit művésznőből írtam a szakdolgozatomat. Nagyon komoly kutatómunkát végeztem, ugyanis addig nem volt összerakva az életműve. Ma már a Széchenyi Könyvtárban is olvasható az általam készített anyag. Húsz éven át, megalakulásától a megszűnéséig kurátora, titkára, majd elnöke is voltam a Dajka Margit emlékére létrejött Művészeti Alapítványnak.

– Miért pont Dajka Margit?

– Ugyan régóta rózsadombi gyereknek gondolnak, de Vas megyében születtem. Falusi nagymamámmal egyszer elbattyogtunk a helyi kultúrházba, és itt ért az első moziélményem 4-5 éves koromban, a Liliomfi. Hatalmasat nevettem Dajkán, amikor megszólalt azon a jellegzetes nazális hangján! Furcsa, hogy évtizedek múltán megismertük egymást. Egy utcában laktunk és szinte unokájává fogadott.

– Ha most találkozna a nagyapjával, aki megkérdezné, mi az, amire büszke vagy fiam, és mi valósult meg az álmaidból, mit felelne?

– A nagyapám egy nagyon szigorú asztalos ember volt, aki már gyerekkoromban arra biztatott, hogy ne foglalkozzak annyi mindennel, egy dolgot kell tudni az életben, de azt nagyon. Ezt nem tudtam megfogadni. Viszont igyekeztem elkerülni mindent, amihez nem volt kedvem. Bevallom, ha valahol kikötöttem, jól éreztem magam, majd, ha ez az érzés elmúlt, távoztam. Amolyan újratervező típus vagyok. Nem tudok dolgozni, ha nincs bennem lendület, ok, vagy motiváció. Művészember vagyok, aki egy jó színész, de nem vérszínész. Ez alatt azt értem, hogy nem vagyok az a fajta színész, aki estéről estére színpadon van és szinte örökkön örökké játszani akar. Alapvetően elégedett vagyok az életemmel, de azt gondolom, a legfontosabb az élet megélése, annak kézbentartása és csak azután jön a színház, a festészet és mindenféle úri passzió.

– Vagyis mindig a család volt a legfontosabb?

– Igen. Későn ért bennünket a gyermekáldás. Emellett sok apró ünnepre van szükség. Ha az ember ügyesen osztja be az életben kapott, áldott dolgait, akkor van esélye a boldogságra.

– Az élet megélése minden színész számára fontos táptalaj.

– Az élet megélése számomra nem az átélés táptalaja. Talán itt a különbség. Számomra mindennél fontosabb. Különösen, amikor már nagyon régóta csinálunk valamit folyamatosan. Igazgató voltam, több emberért feleltem. Vezettem a Karinthy Szalont, a Ferencvárosi Művelődési Központot, a Bartók 32 Galériát, alig volt időm színészkedni. 17 év színházi lét teljesen kimaradt. Na, ekkor mentem először Indiába, majd utána a feleségemmel, vagy egy baráttal kétévente bejártuk Dél-Kelet Ázsiát.

– Egy színész, aki kurátori tevékenységéről is legalább annyira ismert.

– Képzőművészeti ismereteimet gyerekkorom óta folyamatosan gyarapítom, a legújabb generációt talán már nem ismerem annyira, de a régebbieket követem.  Négy éve El Kazovszkij kapcsán végeztem kurátori munkát, aki igen jó barátom volt. Ha a Fémszínházban, meg mondjuk, Szarvason - ilyen feladatok mellett - van egy darabom, amiben játszhatok, akkor nagyszerűen elvagyok! És jut időm a családomra is.

– Vannak olyan falusi emlékei, amelyek beleégtek a memóriájába?

– Nagyon érzékeny vagyok a szagokra, illatokra. Nálunk fűrészporos volt a kályha. Amit a nagypapám lefűrészelt, a port és az apró forgácsokat is összegyűjtötte. Egy fém hordó állt a szoba közepén, azt meg kellett tömni ezzel a fűrészporral, majd a tetejét gyújtottuk meg. Ez a henger egész éjjel izzott tűzpirosan és ez az illat meghatározta az illatmemóriámat, csodás élmény, nagyon jó erre visszaemlékezni. A másik erős szagélményem Ázsiába érkezésemhez kötődik, mikor Indiában kiléptem a repülőgépből, megcsapta az orromat egy sajátos „illat”. Első nap haza akartam jönni. Azóta viszont már hatszor voltam ott. Lenyűgöz, hogy mindenki tudja a helyét Indiában. Boldog az az ember is, aki a legnagyobb szegénység tetején ül. Sokat lehet abból a kultúrából tanulni.

– Ez azt jelenti, hogy az önbecsülése mellett állandóan jelen van a reális önértékelése?

– Igen, mert ha ez nincs balanszban, az nagyon veszélyes lehet. Ha az ember rosszul ítéli meg a saját helyzetét, saját nagyságát, képességeit, és nem ahhoz képest vannak elvárásai magával szemben, akkor torzul a személyisége. Bennem nagyon erős az önbecsülés, ezért tudok otthagyni helyzeteket, vagy például visszautasítani bizonyos reklámfilmeket is.

– A színészi pályát is otthagyta!

– Igen, mert mikor megszületett a gyermekünk, rájöttem, hogy nem élhetek ilyen felelőtlenül. Akkor szabadfoglalkozású színművész, díszlettervező, és árverésvezető voltam. Ezért megpályáztam egy vezetői állást a kultúrában.

– Ön színésznek, vagy művészeti szakembernek tartja magát inkább?

– Nincs sorrendiség. Mindkét területen elfogadom, amit csinálok. Sem a színészetben, sem a festészetben, sem a zenében nincs legjobb. Jó színész, festő, zenész viszont van. Mindig arra törekedtem, hogy ötvözzem a színészetemet egyéb művészeti műfajokkal. Legutóbb performanszokat csináltam. Általam jól ismert képzőművészek művészetét, személyiségüket próbáltam megragadni, és ábrázolni. Nem közönség előtt, hanem például kinn a pusztában Bukta Imrét, színházi körülmények között El Kazovszkijt, műteremben Gaál Józsefet, összesen kilenc művészt. Ezekben a jelenetekben én voltam a főszereplő, mint színész, egy fotográfus barátom pedig az a partnerem, akivel együtt gondolkodva, a fotó eszközeivel mindezt rögzítette. Olyan képek születtek, melyek róluk szóltak általam, és persze rólam ő általuk. Így lett a megvalósítás olykor humoros, majd groteszk, máskor lírai vagy abszurd, valamit maszkban csináltam, mást pedig majdnem mezítelenül.  Ezen két évig dolgoztunk, ez lett a Fotó-Performansz 69 kiállítás.

– Vagyis a 69. születésnapját egy kiállítással ünnepelte? Miért nem inkább jövőre, a 70-et?

– Nem ebből indult, persze ezt senki nem hiszi el nekem. Mivel 9 művészről szól a történet, megfordítottuk a számot, hisz a fotók is ki-beforgatják a művészeket. Emellett a 6-os nálunk a családban egy szent szám. Ja, és soha nem ünnepeltem meg a kerek évfordulóimat.

– Volt olyan érzése, ami annyira jó volt, hogy miután elmúlt jött a nagy üresség?

– Hogyne. Még egy premier után is lehet ilyet érezni. Azért kell utána kicsit bulizni, koccintgatni, hogy elmúljon. Igen, ez az üresség. Ez az érzés szerintem rokona az úgynevezett Stendal-szindrómának. Megrendülés, amit egy művészeti alkotással, vagy rendkívüli szépséggel való találkozás, vagy a nagy vágyak hirtelen beteljesülése okoz. Van erre hajlamom.

– Mint kurátort melyik kor nyűgözte le annyira, hogy szívesen sétálna ott egyet?

– Szerintem ezek a vágyak az életkorral változnak. Régebben biztosan az ókori Egyiptomba utaztam volna, de most az etruszkok érdekelnek. Nekem úgy tűnik, hogy az életük egy nagy buli volt, felfogásuk, ábrázolásmódjuk is ezt tükrözi. Ahogy közeledtek a túlvilághoz, azt is egy újabb bulinak fogták fel. Jó lenne megtudni az igazságot. A korok, mint életforma nem érdekelnek igazán, inkább a zene élvezete az, amely egyre inkább leköt és érdekel. Talán szívesen belehallgatnék élőben egy barokk operába. Viszont, ha ez a múltba kacsintás komoly, akkor leginkább egy Fellini forgatáson vennék részt, akár sminkesként, csak legyek ott! Mérhetetlenül rajongok érte. Szerintem a XX. századot – kis túlzással – Fellini és Picasso határozta meg.

– Ha újrakezdené, akkor is megmaradna ilyen sokoldalú művészembernek, vagy inkább elkötelezné magát egyetlen szakma mellett?

– Az élet túl rövid ahhoz, hogy csak egyféle dologgal foglalkozzak. Nem vagyok erre alkalmas. Mindent elolvasok Umberto Ecotól, aki egyszerre volt író, esztéta, tudós, filozófus, kritikus és tanár, és mindenben a csúcson volt. Kísérleteztem én is, és azokra a szintekre, amiket magamtól elvártam, azért eljutottam én is.

Írta: Tarnócai Éva

Fotók: Fém Színház

További cikkek

Reklám

Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Kísértettörténetet mutat be december 30-án a Centrál Színház

Pepita Magazin 2022.12.05.
December 30-án mutatják be a 2:22 (egy kísértettörténet) című produkciót a Centrál Színházban; a Magyarországon először látható darab főbb szerepeiben Martinovics Dorina, Ágoston Katalin, L...

Frida, az élet múzsája címmel tartanak bemutatót a Nemzeti Táncszínházban

Pepita Magazin 2022.12.05.
Frida, az élet múzsája címmel tart bemutatót a Duda Éva Társulat a Nemzeti Táncszínházban december 7-én, szerdán; a Frida Kahlo mexikói festőnő életét és művészetét feldol...

Ősbemutatóra készül a Déryné Társulat

Pepita Magazin 2022.11.30.
Jánosi Ferenc Szemet szemért című művét tűzi műsorra a Déryné Társulat; a darab ősbemutatóját Kis Domonkos Márk rendezésében láthatja a közönség december 9-én a Déryné...

Járt ösvény

Seress Zoltán: Ez olyan érzés, mint meztelenül úszni a tengerben…

Pepita Magazin 2022.11.24.
Első színháza volt a Vígszínház, két éve ismét itt játszik. Közben társulati tag volt Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Szolnokon és persze a Bárka Színházban, amelynek megsz...

Horváth Károly: Az élet túl rövid ahhoz, hogy csak egyféle dologgal foglalkozzak

Pepita Magazin 2022.10.26.
Először beszélgettem polihisztorral. Szinte azonos fajsúllyal és tehetséggel dübörögnek benne a színpadi szerepek, mint a leírt betűk, sőt a zene bűvölete és a festészet iránti kegy is oly magasra repí...

Koltai Róbert: Minden vígjátékban van egy kis fájdalom is

Pepita Magazin 2022.09.05.
Tetőtől talpig színész, és egyedülálló egyéniség. Ugyanis csak egy olyan tehetség képes ilyen humorral, vígjátéki vénával megvillanni közel ötvenöt éven át a sz&iacut...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

Hangadó

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Mezei Kitty: Színészként az őrült figura izgalmasabb tud lenni

Pepita Magazin 2022.10.29.
Mezei Kitty néhány éve az év legjobb női szinkronhangja lett. A szinkronstúdiók világába egyenesen a táncparkettről került be egy furcsa szituáció és egy nyelvtörő miatt. Bár váratlanul &ea...

Bogdányi Titanilla: Szélsőséges ember vagyok

Pepita Magazin 2022.09.12.
Bogdányi Titanilla rengetegszer adta már a hangját külföldi színésznőknek, imádnivaló mesehősöknek, filmes karaktereknek. 28 éve szinkronizál. Emellett több napi tévés sorozatban is játszott, j&...

Kritika

Kényszeres mániák – Csoportterápia, kis sikerekkel

Pepita Magazin 2022.11.29.
Mulattató kedvességgel mutatja be a kényszeres mániákat a Tok-tok, avagy hogy pattog a kocka? előadása a Belvárosi Színházban. Rengeteget nevetünk mások, vagy akár a saját gyengeségeinken.

Profanizált zsenialitás – Bartók és Kodály mint bohócpáros

Pepita Magazin 2022.11.28.
Ifj. Vidnyánszky Attila rendezése, Vecsei H. Miklós szövege, az Ifjú barbárok, lerántja a szobortalapzatról Bartók Bélát és Kodály Zoltánt. Némiképp profanizálják őket. Kicsit...

Kis magyar mustra – Új Alföldi rendezés, új darab

Pepita Magazin 2022.11.10.
Se veled, se nélküled típusú család tagjait mutatja Alföldi Róbert rendezése a Centrál Színházban, a magyartenger, ami Bíró Bence dramaturg első színpadra került darabja. Telivéren életk...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

A tanár

Fessük az ördögöt a falra! - Az agresszor logikája és lélektana

Pepita Magazin 2022.11.27.
Az életben nagyobb biztonságot ad, ha látjuk, hogy az agresszornak mi a logikája és a lélektana, mondja Vidovszky György, rendező, drámatanár. Sok olyan kemény produkciót állított színpadra, amiben erős...

Fullajtár Andrea: Igen csúnya kör volt

Pepita Magazin 2022.10.24.
Fullajtár Andrea továbbra is osztályfőnök szeretett volna maradni a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, de többek között ezt mondja: „Amikor már délutánonként zokogógörcseid vannak m...

Benedek Miklós: Magamra voltam hagyva

Pepita Magazin 2022.09.27.
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész csaknem húsz évig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Tőle aztán igazán lehetett belső és külső eleganciát tanulni. Maj...

Legendák

Alföldi 55

Pepita Magazin 2022.11.22.
A ma 55 éves Alföldi Róbertet imádják és utálják. Valószínűleg sokkal többen vannak akik szeretik,  mint akik akár egyenesen gyűlölik. Az biztos, hogy tényező, és, hogy mindenki ismeri.

Maros Gábor halálára

Pepita Magazin 2022.10.27.
Másodéves főiskolásként, Sancho Pansaként az Operettszínházban, a La Mancha lovagjában, robbant be a színi világba, és 75 éves múlt, amikor immár lényegében eltűnve belőle, Szeksz&aacut...

Szacsvay 75

Pepita Magazin 2022.10.27.
Szacsvay László, a kis szerepek nagy színésze, ma 75 éves. Amikor elvétve főszerepet kapott, igencsak bizonyította, hogy erre is alkalmas. De gyakran egyetlen nézésbe többet sikerül belesűrítenie, mint másnak ny...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

A rendező

Gémes Antos: Nem kell ahhoz sanyarú sors, hogy küszködni tudjon az ember

Pepita Magazin 2022.11.08.
Fújd el a gyertyát, ami nem fog kialaludni, de úgy csináld, hogy ne hibának tűnjön, hanem gegnek. Oké. No, még egyszer. Jó, majd gondolkozunk még rajta – instruálta a Madagaszkár című musical prób...

Lengyel Ferenc: Az életünkben mindig van valami, ami miatt szerepelnünk kell egy kicsit

Pepita Magazin 2022.10.12.
Ezúttal a szédítően mámorító, vérpezsdítően vad rock and roll volt az, amelynek hatására Lengyel Ferenc Jászai Mari-díjas színművész és rendező is felcsavarta a szőnyeget a József Att...

Gaál Ildikó: Nincs más út, mint együtt. Erre való a színház

Pepita Magazin 2022.09.28.
 „Mindig beleszeretek abba a történetbe, amit csinálok éppen, a vele való munka - akkor és ott - a legfontosabb számomra.” Gaál Ildikó rendezőt mindig izgatták a férfi-női titkok, annak lélektani ker...

A jövő nagyjai

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...

Mosolygó Sára: A színházban érzed, ha megáll a levegő

Pepita Magazin 2022.10.25.
Mosolygó Sára nemrég fejezte be a nagyszabású Most vagy soha! című film forgatását, amiben Petőfi Sándor feleségét, Szendrey Júliát alakítja. A színésznő a vásznon és a sz...

Szivák-Tóth Viktor: Szabad világ a színházi nevelés

Pepita Magazin 2022.09.30.
Szivák-Tóth Viktor színész, drámatanár, művészeti vezető, színházpedagógus, aki egyébként vegyészmérnöknek készült. Színházi nevelési előadásokat rendez, ...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Gaál Attila Csaba: Most nagy erővel, nagy tetteket tudok végrehajtani

Pepita Magazin 2022.11.21.
A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színész és rendező szakának hallgatója volt, ma a Veszprémi Petőfi Színház színművésze. A Nyitott ablak című előadásában nyújtott alak&iacu...

Fekete Gábor: Nem akarok olyan ember lenni, aki a múltjában ragadt, vagy a jövőjében él

Pepita Magazin 2022.10.24.
A színészek együttes munkája akkor lesz igazán értékes, akkor tudnak csapatként is nagyszerűt varázsolni a színpadra, ha a színész személyisége külön-külön is szabadon kiteljesedik. E...

Bende Kinga: Ha akkor nem lépünk… nem mertünk volna változtatni

Pepita Magazin 2022.09.20.
Bende Kinga színésznő komolyan vette a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban bemutatott, A pillangók szabadok című Vaszkó Bence által rendezett  darab  üzenetét. Nem szabad megkötni az emberek ...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

Felvétel

Nari Nguyen: A múlthoz való ragaszkodás akkor jár tisztelettel, ha az az embert szolgálja

Pepita Magazin 2022.11.16.
A legszebb Európában élő vietnámi lánynak választották Berlinben 11 évvel ezelőtt Nari Nguyent. A szépségkirálynő ezúttal Az almafa virága címet viselő magyar-vietnámi romantikus film é...

György Lea: Közelről tapasztaltam, miként ápolják a magyar hagyományokat a Távol-Keleten

Pepita Magazin 2022.10.19.
Angol-matematika szakon végzett, majd felköltözött Budapestre szerencsét próbálni. Külkereskedő szeretett volna lenni, mégis gyártásvezető lett egy animációs stúdióban. Azóta dolgozik a filmparb...

Bereményi Géza: Ezek angyali pillanatok voltak…

Pepita Magazin 2022.09.14.
Négy éves kora óta rendszeresen olvas, Dantén nevelkedett. Bölcsészkaron végzett, magyar és olasz szakon. Bereményi Géza kultikus alakja a magyar irodalomnak, a Nemzet Művésze, Kossuth-, József Attila és Bal&aa...