Vendégelőadásokkal és új bemutatóval ünnepel a Ciróka Bábszínház

Pataki József 2021.10.07. Heti friss

Vendégelőadásokkal és új bemutatóval ünnepel a Ciróka Bábszínház

Vendégelőadásokkal és új bemutatóval ünnepli hivatásossá válásának 35. évfordulóját október 9. és 11. között a kecskeméti Ciróka Bábszínház - közölte az intézmény igazgatója az MTI-vel.

Poggyasz - Cikk közben

Kiszely Ágnes elmondta: a 3 nap 5 előadás elnevezésű programsorozat minden korosztály számára tartogat meglepetést.     A legkisebbeket, vagyis a négy éven aluliakat a KL Színház Izeg-mozog című vendégelőadására várják október 10-én két alkalommal is. A gyermekek a húszperces előadás alatt elmerülhetnek a hangok, színek, formák, ízek, szagok, fények, tárgyak világában, a végén pedig közös játékban is részt vehetnek.    

Az óvodásokat a "pirossipkás" vidám fickó, Vitéz László szórakoztatja október 9-én. A vásári játékok hőse most az elásott kincset keresi, közben pedig megküzd a pokolbéli ördögökkel, amelyben ezúttal is nagy segítségére lesz "nagymamucikája" palacsintasütője.    

A programsorozat fő eseménye, a bábszínház iskolásoknak szóló legújabb produkciója, az Ilka titka című előadás bemutatója szintén október 10-én lesz. Az izgalmakkal teli, humoros történet főszereplője Ilka, aki rendkívül kedves és szeretetreméltó kislány egészen addig, amíg szülei szófogadóan teszik, amit tőlük kíván.   

Az új évad első premierdarabjának főszerepében a társulat új színésze, Darvas Emőke mutatkozik be. Cseri Hanna - aki a darab színpadi változatának szerzője is egyben - ötödéves, végzős rendező hallgatóként állította színpadra az Ilka titkát. A zeneszerző Gyüdi Eszter ugyancsak első alkalommal debütál a Ciróka Bábszínházban. A bábok és a díszlet Grosschmid Erik munkája. A további szerepekben Fülöp József, Krucsó Júlia Rita, Lendváczky Zoltán és Szörényi Júlia látható.    

A felnőtteknek a jubileumra Fabók Mariann előadásával készülnek, aki Mikszáth Kálmán A fekete kakas című művével tér vissza a bábszínház falai közé október 11-én. A novella összes szereplőjét megannyi báb, maszk mögé rejtőzve egy személyben kelti életre a bábjátékos, az író egyik legmélyebben elgondolkodtató művében.    

Az ünnepi hétvégén a 35 éves érdeklődőket vendégként fogadják a Ciróka Bábszínházban, és mindhárom napon, az előadások végén nézőikkel együtt is megünneplik a társulat tagjai a kerek évfordulót - sorolta az igazgató.     Kiszely Ágnes felidézte: Báron László képzőművész és tanár az ötvenes évek végén alapított bábszakkört a Kecskeméti Szakmunkásképző Iskolában. Később az óvónőképző főiskolai kar elindításával egyre többen csatlakoztak a közben folyamatosan fejlődő és jelentős hazai, valamint nemzetközi sikereket elért bábegyütteshez. Nevét is ebben az időben kapta a jól ismert "Ciróka-maróka, mit főztél Katóka." kezdetű mondókáról. A társulat a nyolcvanas években a pécsi Bóbita és az egri Harlekin után 1986-ban vált hivatásos színházzá. A kezdetben a Katona József Színház tagozataként működő társulat 1991-ben lett önálló városi fenntartású intézmény.

További cikkek

Reklám

Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni

Pepita plusz

Kurkó József: Folyamatosan kell a vérfrissítés

Pataki József 2021.10.11.
Hosszú utat járt be, mire világossá vált számára, hogy a színjátszásban találhat magára. Kurkó József az Újszínház tagjaként Nagy Ferót alakítja a Ricse, ricse,...

Dunai Tamás: Minden kornak megvan a maga Tevjéje

Pataki József 2021.10.11.
Negyven éve egy fantasztikus, Karinthy Frigyes és Karinthy Ferenc szövegeivel készült Micimackó-előadásban láttam, nagy élmény volt Füles szerepében Dunai Tamás játéka. Azóta persze sokfé...

Kulcsár Viktória: Pontosan ez volt az elképzelésem

Pataki József 2021.10.06.
Lendületes, különlegesség árad belőle. Kulcsár Viktória megfordult az Örkény és a budapesti Katona József Színházban, de pályája során a legtöbb időt a Pécsi Nemzeti Szính&aac...

Heti friss

Kicsiknek készült Az ember tragédiája

Pataki József 2021.10.15.
Nagyszabású ifjúsági előadás a Kolibri Színházban.

Különleges tárlat várja a Kecskeméti Katona József Színház nézőit

Pataki József 2021.10.15.
Többek között Jászai Mariról is érdekességet láthatnak.

Nemzetközi fesztiválon debütál az HBO új magyar sorozata

Pataki József 2021.10.15.
A besúgót hamarosan a magyar nézők is láthatják.
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

Életút

Anton Lachky: Nincs recept arra, hogyan lehet a testünkkel elmesélni egy történetet

Pataki József 2021.10.11.
A világhírű táncos-koreográfus a Bunker című új, formabontó filmjének munkálatairól mesélt a Pepitának, ami szlovak-magyar-cseh koprodukcióban készült, a Pusztai Ferenc vezette KMH Film...

Házhoz viszi a színházat Kroó Balázs

Pataki József 2021.09.26.
Kedvesével együtt járják a budapesti bérházakat interaktív színházi előadásukkal, amit még a pandémia alatt is tudtak játszani.

A Budapest Varietében bizonyítja tehetségét Czigány Judit

Pataki József 2021.09.19.
A csinos sztár táncol, énekel és forgat is a közeljövőben.