Jön a hetedik Keresztény Színházi Fesztivált az Újszínházban

Pataki József 2021.10.13. Heti friss

Jön a hetedik Keresztény Színházi Fesztivált az Újszínházban

Fotó: Újszínház

Fellép többek között Böjte Csaba, Piros Ildikó és Brunner Márta is. Itt a részletes program!

Poggyasz - Cikk közben

A fesztivál fő témája továbbra is a kereszténység megélése, a szeretet parancsa és ereje, amely a művészet által nyer felmagasztosulást és útmutatást.

Színvonalas produkciók segítségével továbbra is rávilágítunk a hit és a szakralitás közösségformáló, valamint nemzetépítő es megtartó erejére.

2021. november 3., szerda

19.00 Fesztivál- és kiállítás megnyitó - Nagyszínpad

 

MAYER ISTVÁN, a Népművészet Mestere, szobrászművész és szemeskályha készítő mester kiállítása. A tárlat témái: a Káli-medencében felfedezett, romjaikban is pompás Árpádkori templomok rajzai, Mindszenty, József Attila, Tamási Áron, Mária Magdolna és a művész családját ábrázoló képek, domborművek és kisplasztikák, egy fából faragott Jézus portré, és még sok más. A Kővágóörsön alkotó művész izgalmas, letisztult látásmódja, műveiből sugárzó derű és könnyedség nyugvó pont a fesztivál mozgalmas programsorában.

 

A kiállítás a fesztivál teljes ideje alatt megtekinthető az Újszínház Galériában (Foyer I. emelet)

19.00 Csiky Gergely: A NAGYMAMA- Nagyszínpad

romantikus vígjáték két részben

Rendezte: Blaskó Balázs Jászai-díjas

 

A bájos történet a kibontakozásig, a boldog befejezésig számtalan kacagtató félreértést, megható fordulatot, bonyodalmat tartogat.

Csiky Gergely, a XIX. század utolsó harmadának legjelentősebb magyar drámaírója. Sikerei bátorságot adtak a fiatal íróknak, sőt a színház igazgatóknak is, hogy velük szerencsét próbáljanak, és igen hozzájárultak ahhoz, hogy a közönség magyar daraboktól való idegenkedését megszüntessék.

A régi színházi világban, ha egy direktor biztos, garantált kassza- és közönségsikert akart elérni, műsorra tűzte A nagymamát. E kedves vígjáték manapság is időről-időre feltűnik budapesti és vidéki színházaink repertoárjában, hiszen a négy szálon futó szerelmi történet rendkívüli szereplehetőségeket kínál fiatal, s idősebb művészek számára egyaránt.

Csiky bravúros meseszövése elismerésre méltó. A bájos történet a kibontakozásig, a boldog befejezésig számtalan kacagtató félreértést, megható fordulatot, bonyodalmat tartogat. Hogy végül sikerül-e kibogoznia a nagymamának a múltból gyökerező, bonyolult szálakat, s hogy végül ki kivel lesz boldog, erről mesél a darab.

A bemutatón, 1891-ben Prielle Kornélia játszotta a Nagymamát, később hálás szerepet jelentett többek között Blaha Lujzának, Berky Lilinek, Honthy Hannának, Dajka Margitnak, Tolnay Klárinak is.

Szereplők:

Saárossy Kinga (Jászai-díjas), Csathó Norbert, Dér Gabi, Várhelyi Dénes, Török-Ujhelyi Tamás, Nagy Barbara, Vókó János, Babócsai Réka, Balogh András, Dimanopulu Afrodité, Ivády Erika, Fodor Sára, Novák Laura, Forczek Janka, Kiss Alexandra, Szőke Olivér, Blaskó-Saárossy Zsófia, Hódosi Ildikó, Szecskó Andrea

Fotó: Gál Gábor

2021. november 4., csütörtök

 

17.30 SZAKRALITÁS A MŰVÉSZETBEN – Bubik István Stúdió

szakmai beszélgetés

 

Házigazda: Takaró Mihály

vendégei: Dörner György, Kondor Katalin, Földi-Kovács Andrea, Bogár László és Szakács Árpád

A beszélgetés témái részben a fesztivál előadásai által felvetett problémák, részben a szakralitás és a művészet (és gazdaság) kapcsolata a szakértők és a közönség aktív részvételével. A beszélgető partnerek alakítják és generálják a vitát izgalmas területek feltárásával és elemzésével, a szent és a profán örök ellentéte csap össze, így beszélgetés mindig friss és aktuális.

 

19.00 BÖJTE CSABA és színjátszói - Nagyszínpad

Csaba testvér – ahogyan mindenki szólítja – prédikációiban, könyveiben a szeretet erejét és a család fontosságát hangsúlyozza. Vélekedése szerint a szeretet az élet legfontosabb feladata, amely a cselekvésben mutatkozik meg. Ezt a cselekvő szeretetet sugározza és mutatja be kis pártfogoltjainak, a gyermekotthon lakóinak rövid műsorával, akik általában egy-egy szent életét elevenítik meg, példát adva állhatatosságról, tisztaságról és jóságról. A gyerekek ez alkalommal A muzsika hangja című világhírű musical részleteivel kedveskednek a közönségnek.

 

2021. november 5. péntek

18.00 Fazekas István: A PILLANAT ÉRKEZÉSE – Bubik István Stúdió

Gróf Széchenyi István öntusája

Gróf Széchenyi István szerepében: Jánosi Dávid

Rendezte: Bártfay Rita

 

A monodráma elsősorban a magyar széthúzás történelmi okait vizsgálja, ám tárgyilagos betekintést enged a sorsával és küldetésével tépelődő Széchenyi magánéletébe is, ugyanakkor hatalmas erővel és magával ragadóan mutatja fel nemzeti hagyományaink és a keresztény értékrend fontosságát. „Istent nem szabad száműzni a társadalomból!”- jelenti ki Fazekas főhőse, majd így folytatja: „A liberális franciák és a pitiáner módon bürokrata Metternich egyformán ezt teszik. Ez a szellemet-lelkeket megfojtó, a legbenső vágyakat elhamvasztó politika fogja egyszer egész Európát lángokba borítani.”

A darab Gróf Széchenyi István alakját személyes ismerősként mutatja be: politikusként, szerelmes férfiként, tépelődő, Istenfélő emberként, országáért aggódó „legnagyobb magyarként”, Jánosi Dávid nyers, érzékeny alakításában.

 

19.00 BÉKEDIKTÁTUM– TRIANON 100 - Nagyszínpad

a Veszprémi Petőfi Színház előadása

Rendező: Oberfrank Pál, Jászai Mari-díjas, Érdemes művész

A nyers igazsággal való kényszerű szembesülésen túl, a lelki és érzelmi megtisztuláson át, a végső összetartozás katarzisában lehetséges feloldódás megélésére hívja és várja a fiatal és idősebb generációkat az előadás…

Szereplők:

Kőrősi Csaba, Módri Györgyi, Keresztes Gábor, Cservenák Vilmos, Gaál Attila Csaba, Lukács Dániel, Keller Márton, Pásztor Márk, Kulcsár-Székely Attila, Oberfrank Pál

Közreműködik: Pingiczer Szilárd és zenekara

 

2021. november 6. szombat

16.30 ABIGÉL TITKAI – PIROS ILDIKÓ estje két részben – Bubik István Stúdiószínpad

Töredékek szólalnak meg Szabó Magda csodálatos életművéből Piros Ildikó Kossuth - és Jászai Mari-díjas, Érdemes művész előadásában és szerkesztésében.

A művésznő felvillantja az írónő életútjának legjelentősebb eseményeit, kiemelkedő alkotásaiból idéz, és beavatja a közönséget az Abigél című film születésének titkaiba is.

Részlet hangzik el a Für Elise című regényéből, amelynek témája a 101 éves trianoni katasztrófa elsiratása.

19.00 ANGYALSZÁRNYAK

A SZENT EFRÉM FÉRFIKAR KONCERTJE - Nagyszínpad

A Szent Efrém Férfikar 2019-ben jelentette meg Wings című lemezét, amely egy szakrális utazás a világ körül, négy kontinens dallamaival. Azonban minden utazás, amelyen mindenféle kalandot él meg az ember újabb utak kiindulópontjává válik, ezért az együttes tovább keresi azokat a zenéket, amelyek beépülhetnek sajátos repertoárjába a világ minden tájáról. Az ország legkedveltebb vokális együttese vizuális tartalmakkal kiegészítve folytatja a kutatást a közönséggel együtt.

Művészeti vezető: Bubnó Tamás

 

2021. november 7., vasárnap

 

18.00 Fazekas István: ZRÍNYI ILONA – Bubik István Stúdiószínpad

történelmi monodráma

Zrínyi Ilona szerepében: Brunner Márta

Caraffa generális hangja: Dörner György

Zenék és zajok: Ács Bálint

Rendező: Bártfay Rita

Fazekas István monodrámája azt a történelmi pillanatot idézi elénk, amikor a munkácsi vár elárulásának következményeként a császári csapatok parancsnoka, Caraffa generális egy különös vádalkut kínál Zrínyi Ilonának. Ha elfogadja, becstelenné válik, de megmenti a várnép életét, ha elutasítja, a biztos halálba küldi embereit. Mit is tehet egy ilyen helyzetben az a Krisztus-követő ember, akinek Isten után a hazája az első? Van-e ilyenkor lehetőségünk arra, hogy a veszteségeket nyereségre változtassuk át? A színdarab – Bártfay Rita dinamikus rendezésében – megadja a választ. Egy felemelő, hősi pillanat a magyar múltból.

19.00 Kerényi Imre – Balogh Elemér – Rossa László:

CSÍKSOMLYÓI PASSIÓ - Nagyszínpad

passiójáték két részben

az Újszínház előadása

Rendező: Nagy Viktor

Az előadást az Újszínház Kerényi Imre emlékének ajánlja

Csíksomlyó ősi Szűz Mária kegyhely mivolta, történeti és spirituális hivatása, a tradíciót és a népet megtartó ereje adta azt a szellemi és lelki légkört, melyben a XVIII. század során a híres nagypénteki szenvedéstörténeti misztériumdrámák elhangozhattak. Jelképes és egyúttal talán sorsszerű, hogy a drámák kéziratai a kommunista diktatúra első évtizedeiben a Szűz Mária-szobor alatti dobogóban rejtőzködtek, amíg 1980. augusztus 22-én egy felújítás során, teljesen ép állapotban fel nem lelték őket. Balogh Elemér és Kerényi Imre 1981-ben a legendás várszínházi előadáshoz készített egy szövegváltozatot „Csíksomlyói passió“ címmel, amelyet hosszú évekig hatalmas sikerrel játszottak itthon és külföldön. Az előadáshoz Rossa László gondosan megválogatott, a drámához szorosan kapcsolódó zenei anyagot készített, részben a passiókban gyakran szereplő egyházi énekek felhasználásával.

További cikkek

Reklám

Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni

Pepita plusz

Tassonyi Zsolt: Végre egyensúlyban érezhetem magam

Pataki József 2021.11.25.
Idősebb Tassonyi Zsolt klarinétművész és Zalay Lídia énekes–színésznő fia, öccse, Balázs épp zenés színésznek tanul, a felesége pedig fuvolaművész. Első diplomája után a ko...

Pacskó Dorka: Magammal szemben is maximalista vagyok

Pataki József 2021.11.25.
Hétéves korától játszik zenés darabokban, táncolt, énekelt. A színház iránti vonzalma a Pécsi Nemzeti Színházban kezdődött. Hamarosan a Doktor Szöszi musical címszerepében, a Vámpírok b&aa...

Béres Attila: Mindig mind az ötünk véleménye számít

Pataki József 2021.11.25.
Sok éve rendez, főképp prózát, de már Verdi-opera is felkerült a repertoárjára. Csapatban gondolkodik, csapatban szeret dolgozni, 2015-ben is ezzel a szemlélettel foglalta el a Miskolci Nemzeti Színház egyhangú dö...

Heti friss

Macskakő Salgótarjánban

Pataki József 2021.12.01.
A Zenthe 100 pályázat nyertes alkotása készül a Salgótarjáni Színházban.

Vidor fesztivál: Indul a nevezés!

Pataki József 2021.12.01.
A XXI. VIDOR Fesztivál 2022. augusztus 26. – szeptember 3. között lesz.

Lehoczky Zsuzsa gálaest az M5-ön

Pataki József 2021.12.01.
A Nemzet Színésze utóljára lép a világot jelentő deszkákra. 
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

Életút

Kolti Helga: A Versünnepen nem lesznek helyezések, itt mindenki nyerni fog

Pataki József 2021.11.21.
A színművész 16 éve alapította meg a Versünnep Alapítványt, aminek elnökeként több ezer amatőr és profi előadónak adott lehetőséget művészetük bemutatására és a magyar költ...

Koltai János: Nekem csak másodpercek voltak az életemben, amik olyan fantasztikusak voltak

Pataki József 2021.11.15.
Hatvan éve mutatták be a Két félidő a pokolban című filmet. A Szomszédok Gábor Gábora egy ideje visszavonultam él vidéki otthonában. Évek óta nem adott interjút, azonban most kivételt tett a la...

Bercsényi Péter: A színpadon azt éreztem, tilos hibázni

Pataki József 2021.11.04.
Közel egy évre eltűnt a népszerű színész, dacára annak, hogy számos, nagysikerű előadásban láthatta a közönség az utóbbi több mint 15 évben. A váltás okairól és a jöv...