Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Pepita Magazin 2023.02.10. Felvétel

Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Nemcsak azért volt jó választás az első magyar-vietnámi film, Az almafa virága egyik főszerepére a zalamerenyei Sütő András, mert a ’70-es évek Magyarországához nagyon illő karakteres arca van, hanem azért is, mert remekül formálta az egyetem sármőrjének szerelembeesését egy vietnámi lánnyal, az akkori politikai tiltások ellenére is.

csanyi cikk

A film gerince felidézi a ’70-es évek magyar egyetemi diákéletének különlegesen pezsgő hangulatát, fűszerezve a megfigyelt vietnámi diákok távolságtartásával.

A film két idősíkban játszódik, egyik része a múltban: a ’70-es évekbeli szocialista Magyarországon, másik része ugyanitt, napjainkban, de elrepít az akkori és a mai Vietnámba is. A film a jelenben kezdődik, mikor egy fiatal vietnámi nő, Song Ha abból a célból érkezik Magyarországra, hogy felfedezze családi gyökereit. A Duna parton egy különleges helyzetben megismerkedik egy magyar fiatalemberrel és ketten kutatják tovább a múltat.

Te vagy a múltbéli szerelem. Mikor érezted, hogy ez egy ilyen jó szerep lesz?

Már a válogatáson kapott jelenetek felkeltették az érdeklődésemet. Miután elolvastam a forgatókönyvet, éreztem, hogy nagyon jó az alapanyag. Annak külön örültem, hogy visszamehetek a 70-es évekbe, mert szeretek olyan korban játszani, amiben már soha nem élhetek. Amikor felvettem a jelmezt és Gulyás Attila megcsinálta a korabeli fizimiskámat, barkóval, körszakállal, azonnal megmutattam Szűcs Dórának, a rendezőnek. Mikor meglátott, tetszett neki ez a külső megjelenés, pedig eredetileg puszta képpel képzelte el Tibor karakterét.

Mikor megláttad magad a vásznon, mit éreztél?

Úr isten, ki ez az ember?! Sokkal inkább egy másik karaktert láttam, mint aki valójában vagyok! A film egészének megtekintésekor ez a külső most kimondottan segített távolságot tartani saját magamtól és segített, hogy nézővé váljak. Azért is remélem, hogy sikeres lesz ez a produkció, mert engem is beszippantott a történet és kifejezetten meghatott a vége. Egy idő után végre nem azt figyeltem folyamatosan, mit hogyan csinálok, vagy hogyan kellett volna.

Nem tudsz nézővé válni, ha a vásznon úgy nézel ki, ahogy a valóságban?

Nem, vagyis nehezebben. A másik, hogy nem frissen kellett reagálnom a filmre, mert 2020 őszén forgattunk, a legnagyobb járványügyi óvintézkedések mellett. Azóta eltelt 2,5 év. Hiába telt el sok idő, első körben így sem a filmre koncentráltam, hanem a forgatásokról felidéződött emlékekre, élményekre. Például rengeteget futottam a filmben. Az egyetemen a sóhajok hídján, utcán autó után, a pályaudvaron a vonat után… Emlékszem, hányszor felvettük a futást a Keletiben, és mennyire hideg volt akkor.

Akkor te is meghatódtál a premieren?

Igen, hisz a film gerince egy elég reménytelen helyzetet mutat be, a végén mégis pozitív kicsengéssel zárul. A történet át tudott fordulni, és még rám is tudott hatni úgy, hogy közben benne vagyok az alkotásban. Ilyen azért nagyon ritkán történik meg velem. És akikkel beszéltem a bemutató után, különböző korosztályú és nemű ismerősökkel, barátokkal, mindenkiben megszületett ez az érzés a végén. Bízom benne, hogy szeretni fogják a nézők és ők is mennek majd a cselekménnyel. Ha ez sikerül, akkor ezekben a kilátástalan időkben, valami olyat kaphatnak majd, amire akkora szüksége van most, mint egy falat kenyérre. Reményt. És a felismerést, hogy soha nem késő.

A szerelem hevében sok mindenre képes az ember. Ezt az őrületet sikerült áthoznod a 70-es évekből a Puskin moziba….

Nekem segített, hogy egy kicsit idősebb voltam, mint a karakterem a filmben, és már megéltem, megfutottam azokat a köröket, amiket Tibor átél. Míg a filmben még az érzéseimtől vezérelt fejjel futottam a falnak, ma már jóval megfontoltabb vagyok, de szerencsére volt hová nyúlni. Örültem, hogy bejárhatok így egy ívet. Ez a második filmfőszerepem, az első a Viharsarok Szabolcsa. Érdekesség, hogy ez is, az is egy szerelmi történet. Az előbbiben egy identitását kereső, szerelmi háromszögbe kerülő meleg szerelmet kellett megmutatni, most pedig az volt a különleges, hogy egy vietnámi hölggyel kerültem szerelembe, a múltban. Szerelmesnek lenni jó és persze tud rossz is lenni, gondolom ez ismerős mindenki számára. Az, hogy egy szerelemes fiatalember lehetek a vásznon - miközben én nem tartom magam férfiideálnak sem termetre, sem arcra, - szerencse, hogy ez megadatott nekem két különböző filmben is.

Milyen egy fiatal színésznek szerelmest játszani, amikor ő maga is szerelmes valaki egészen másba?

Fura és új volt a helyzet, mert a feleségemmel rég együtt vagyunk, mégis úgy kellett fordulnom valaki más felé, mint az általam szeretett személy felé. De ha úgy viszonyulok filmbéli partneremhez, akkor az beindítja azt az érzést. Nekem jót tett, hogy akkor menyasszonyom volt, - most már feleségem, - és a partnerem karaktere is először találkozik a nagybetűs szerelemmel, de neki is segített szerintem, hogy a magánéletben párkapcsolatban él. Talán ez volt az a közös kapocs, aminek köszönhetően ennyire őszintének hathat ez az érzés a filmvásznon is. Alapvetően a vietnámi színészek zárkózottabbak voltak a magyar szereplőknél,- a forgatáson egy ideig – ez persze kulturális különbségekből is fakadhat. Egyes jeleneteknek voltak próbái a forgatást megelőzően, így hangolódtunk egymásra. A bizalmat ki kellett érdemelni és ez komoly feladat volt.

A filmkészítés leginkább férfiak által irányított szakma, Az almafa virágáról mégsem mondható ez el.

Hát ez az! Hogy itt ennyi professzionális szakember vehetett körül, aki mind nő. A két producer György Lea és Sipos Anna, a rendező Szűcs Dóra, aki a forgatókönyvírója is a filmnek, Csepeli Eszter, a vezető operatőr, akinek a csodaszép látványvilágot köszönhetjük, Szűcs Edit, jelmeztervező és nem beszélve a két főszereplőről, Nari Ngujenről és Dzhulliya Lamról, vagy Juhász Jázminról és Takács Katalinról. Szóval ennyi jó nővel és jó női szakemberrel még soha nem dolgoztam együtt egy filmben. Ezért is szerencsésnek érzem magam. Szokták mondani, hogy egy sikeres férfi mögött egy sikeresnő áll, ez itt most hatványozott volt, hálás vagyok nekik!

Nem a Színművészeti Egyetemen végeztél és nem is Kaposváron.

Nem, de itt vagyok. Az Emberke tragédiájával kezdődött minden. 11 éves koromban Újudvaron, akkori osztályfőnököm, Szabóné Konkoly Teréz hozta létre velünk ezt a darabot, majd javasolta, hogy vegyek részt egy dráma táborban, Egerváron, amit Lázár Péter vezetett. Azon a nyáron egyből két hétig maradtam, majd az ő drámacsoportjában gyerekszínészkedtem egészen 18 éves koromig. Ezt követően Budapesten az ELTE Egyetemi Színpadának maradványát kerestem meg, a Radikális Szabadidő Színházat, amelyet Formanek Csaba vezetett. 2007-11-ig voltam ott társulati tag. Nagyon jó előadásokat hoztunk létre, utána Fodor Tamás dolgoztunk a Stúdió K-ban, mellette játszhattam az Újszínházban, a Kolibriben, és a Bárkán. Jelenleg pedig a Rózsavölgyi Szalonban, az Átriumban, a Karinthy Színházban, és magánprodukciókban szerepelek. Szabadúszóként egyik munka hozza a másikat. Jelenleg 10-11műsoron lévő előadásom van. Most mutattuk be először Katona József Bánk bánját, ez egy tantermi színházi előadás. Két különböző karaktert játszom benne, Meráni herceget, Ottót és Tiborc is én vagyok.

Mindig színész akartál lenni, vagy volt B terv?

Nem volt. Tulajdonképpen tudat alatt idáig végigszínészkedtem az életemet. Kisgyerekként állandóan különböző karakterek életébe helyeztem bele magam. Például egy-egy film hatására, amit láttam, azt játszottam, hogy mindig megváltoztattam a személyiségemet, viszonyomat a többiekhez és a környezetemhez. Egyébként a rendezők, - legyen az színházi, vagy film - teljesen más karaktert látnak bennem, akik jobban ismernek, azok nagyobb feladatokat bíznak rám, akik a külsőm alapján látnak bennem fantáziát, azok erős karakterszerepekre kérnek fel. Ilyen volt a Blokád című film is, ahol a fiatal Göncz Árpád bőrében vagyok látható, sokan nem is ismertek meg. Májusban lesz a bemutatója Rózsa Gábor Legénybúcsú EXTRA című filmjének, amiben az eddigiektől teljesen eltérő karakter leszek, egy egyetemi matektanár, Tóni, aki egy visszafogott totál kocka, mégis bizonyos helyzetek által hihetetlenül kinyílik.

Az almafa virága által mit üzennél az egymásra találtaknak, vagy az egymásra nem találóknak?

Ha ezáltal egy pici bátorságot merítenek maguknak az emberek ahhoz, hogy ki merjék mutatni az érzéseiket, hogy meg merjék mutatni ezt annak az embernek, akire ez a leginkább tartozna, elértük célunkat. Mert valahogy a mai világban mindenkire rárakódott egy szerep, erősnek akarjuk mutatni magunkat, miközben esendők vagyunk mind.  Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni, mert ezek az érzések egy életen át tartó munícióként szolgálhatnak. Ahogy telnek az évek, rájövünk, hogy ezek a pillanatok a motorjai az életünknek. Emlékezhessünk és legyen minek leperegnie az utolsó pillanatokban.

Írta: Tarnócai Éva

Fotók: Vertigo Média

További cikkek

Reklám

Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Dichterliebe – A tizenkét óriás

Pepita Magazin 2023.03.22.
A színház, a zene és a film különleges összművészeti találkozása.

Világhírű színházi és utcaszínházi társulatok érkeznek a 10. VéNégy Fesztiválra

Pepita Magazin 2023.03.13.
Világhírű színházi és utcaszínházi társulatok érkeznek a Dunakanyarba; a 10. jubileumát tartó VéNégy Fesztivál június 22. és 25. között a 10. Színházi Olimpia r&ea...

A helység kalapácsa című vendégelőadással ünnepelnek Kolozsváron

Pepita Magazin 2023.03.13.
A budapesti Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciója, A helység kalapácsa című vendégelőadás lesz látható március 15-én, sz...

Járt ösvény

Szerednyey Béla: A hatalmas fájdalom ellenére meg kell nevettetni a közönséget

Pepita Magazin 2023.03.24.
Több, mint 40 évet töltött a Madách Színházban, most szabadúszó. Imádtam a Macskákban Rumliként, ahogy gitározott, zongorázott a táncoslányok lábain. A Páratlan párosban csa...

Gazdag Tibor: Sok mindent le lehet bontani egyetlen emberről

Pepita Magazin 2023.02.27.
Hat éve a Van, aki forrón szereti című musicalban láttam Osgood Fieldinget, a hóbortos milliomost játszani a Pesti Magyar Színházban.  Meg is lepődtem, hisz Gazdag Tibor ritka vendége a vígjátéknak, szá...

Peremartoni Krisztina: A színészet nekem egy eszköz amivel megélhetem a saját szabadságomat

Pepita Magazin 2023.01.16.
Szenvedélyes világutazó, de leginkább a földdel bensőséges viszonyt ápoló kultúrákat szereti. Önkénteskedett Szumátrán egy orangután rehabilitációs központban, volt favág&o...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
mbvk 8

Hangadó

Molnár Levente: Az improvizáció olyan közös nyelv, ami összeköt minket

Pepita Magazin 2023.02.02.
Molnár Levente gyerekkora óta, harminc éve szinkronizál. Hangját már a gyermekei is felismerik a mesefilmes karaktereknél épp úgy, ahogy a filmekben és reklámfilmekben is. Több mint tíz éve filmeket &eacu...

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Kritika

Macskák 40 – Életet követel magának

Pepita Magazin 2023.03.27.
Boldogsághormon cunami a Macskák, vitalitás özön, amibe költői szépség, melankólia, némi fájdalom vegyül. A színpadi történések, a mozgalmas képek, amik fergeteges táncokból, p...

Vérfagyasztás és poétikus báj –„Ez tényleg életveszély!”

Pepita Magazin 2023.03.21.
Tébolyító életveszély és lírai szépség, humor és feszült drámaiság egyaránt jelen van a Szenzáció! című nemzetközi produkcióban, ami a legnagyobb hazai vándorcirku...

Pusztulás és remény – Szabadkai előadások Budapesten

Pepita Magazin 2023.02.28.
Az Amikor Isten hasba rúg meglehetősen erőteljes cím, és remekül illik a kiváló szabadkai rendezőhöz, Urbán Andráshoz, akiről mondhatni, hogy átvitt értelemben, meglehetősen szereti hasba rúgni a nézőket.
MBVK 1 - Kategóriák között
mbvk 4
mbvk 1

A tanár

„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Pepita Magazin 2023.03.16.
„Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is&r...

Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

Pepita Magazin 2023.02.25.
„A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogy nem lehet kifejezni”, mondja Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, volt rektora, aki a Kanadai Nemzeti Sz&i...

Meczner János: Volt tanítványom vitte tovább az osztályt

Pepita Magazin 2023.01.25.
Meczner János rendező, a Budapest Bábszínház korábbi igazgatója, kezdeményezte, hogy beinduljon a bábszakos képzés a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, amelyre amikor rákényszerí...

Legendák

Békés Itala 96 – „Kossuth-díjas nagy színész, vagány örökifjú”

Pepita Magazin 2023.03.23.
Ma 96 éves Békés Itala, az örökifjúság megtestesülése. Az egészséges, de mégis totálisan szertelen életmód apostola, színházi és filmszerepek garmadájának alakí...

Cserhalmi György 75 – „Jelen van, köztünk van, nem csak papíron a Nemzet Színésze”

Pepita Magazin 2023.02.17.
Ma 75 éves Cserhalmi György, aki gyakran felkiáltójelként volt a színpadon, szinte lakmuszpapírként mutatta meg, hogy ez sincs rendben, az sincs, meg amaz sincs. Most rendezőként, interjúkban teszi ugyanezt, mert sajnos a betegs&ea...

Jordán Tamás 80

Pepita Magazin 2023.01.15.
Jordán Tamás ma 80 éves. Kicsit lassabban mozog, mint régen, de megmaradt az egykori csillogó szemű, nagyot álmodni képes fantasztának, aki újabb és újabb dolgokat eszel ki, és amire esetleg más legyintene, h...
mbvk 5
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

A rendező

Szelei Dóra: Jobban érdekel a rendezés, mint a játék

Pepita Magazin 2023.03.15.
Két doboz cipelése közben találkoztam vele, közös barátnőnk költöztetésekor. Gyönyörű és fiatal, tele határozott mondatokkal, hatalmas göndör hajkoronával. Sosem láttam előtte. Ki lehet? Az...

Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Pepita Magazin 2023.02.16.
Miközben néztem Az almafa virágát, egyszerre voltam jelen a múltban és a jelenben, Magyarországon és Vietnámban, minden helyszín otthonos volt és lenyűgöző, maradtam volna benne, és éltem volna tová...

Vaszkó Bence: Nem égettem fel magam mögött semmit

Pepita Magazin 2023.01.10.
A József Attila Színházból egy hatalmas isztiméri farmra repítette családját Vaszkó Bence színművész, aki nem sokkal előtte Anastasius volt A pápanőben. Három évvel korábban a nyíregyh&...

A jövő nagyjai

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...

Kopek Janka: Mindig egy új világba csöppenek

Pepita Magazin 2022.12.19.
Kopek Janka színésznő, műsorvezető, a Vígszínház társulatának tagja. Színpadi és filmes munkák mellett nemzetközi menedzsmenttel is foglalkozik. Nemrégiben cukrász végzettséget is szerzett. Vele...

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...
mbvk 8
MBVK 2 - Kategóriák között
mbvk 2

"A zene az kell..."

A Tüskevár törvényei a Pesti Magyar Színházban

Pepita Magazin 2023.03.20.
El nem tudtam képzelni, hogy a Tüskevár, a Kis-Balaton és a Berek, hogyan fog életre kelni a Pesti Magyar Színházban. És átjött az érzés! A nomád nyaralás igénye, a természetközeli var&aa...

MÁZS: Nekem a színház a nyilvánvaló, a meghitt alapkötelék

Pepita Magazin 2023.02.23.
Ha a színpadi jelenlétet, a zabolátlan tehetséget és az önbizalmat tanítani lehetne, akkor Mészáros Árpád Zsolthoz küldeném az erre hivatottakat. A Rómeó és Júliában hallottam ő...

Mester Dávid: A saját határaim állandó feszegetése természetes

Pepita Magazin 2023.01.26.
Azóta figyelem, mióta először meghallottam a Félkegyelműben, a Háború és békében majd a Liliomban a felcsendülő zenéjét. Nem megszokott, a nagy tudás mentén letér az útról és ...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 5 - Kategóriák között
mbvk 2
MBVK 4 - Kategóriák között

Felvétel

Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Pepita Magazin 2023.02.10.
Nemcsak azért volt jó választás az első magyar-vietnámi film, Az almafa virága egyik főszerepére a zalamerenyei Sütő András, mert a ’70-es évek Magyarországához nagyon illő karakteres arca van, hanem az&eacut...

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...

Thuróczy Szabolcs: Ez a szakma eléget, miközben hamuvá válik az ember

Pepita Magazin 2022.12.16.
Nem sok jogi egyetemet végzett színészünk van, sőt olyan sem sok, aki ennyiszer megkapta a legjobb férfi alakítás díját, mint Thuróczy Szabolcs. Olyan színészünk meg végképp nem sok van, aki kar&aac...