Márkus Luca: Lehet, hogy rossz korba születtem

Pepita Magazin 2022.05.23. Felvétel

Márkus Luca: Lehet, hogy rossz korba születtem

Fotók: The Orbital Strangers Project

Egy fiatal csapat felnőtté válásáról szól a sorozat a 80-as évek Magyarországán. Ez A besúgó, az HBO Max első, saját ötletből készült magyar sorozata. Márkus Luca (Panka), a most fiatal színésznő szemével gondolkodtunk arról a korról, amelyben nem is élt, a Kádár-rendszer ellen szervezkedő egyetemi diákcsoportról, melynek része lett, a magas szinten kitalált és kivitelezett projekről, a csapatszellemről, és a személyes találkozások varázsáról.

csanyi cikk

– Mitől volt más ez a casting, forgatás?

– Átkapcsolt bennem valamit. Így is lehet? Igényesen, figyelmesen? Az a szellemiség, ahogyan Szentgyörgyi Bálint - aki író-rendezője is a sorozatnak - castingolt, végigvonult az egész sorozaton. Az, hogy a 29 évével milyen tehetségesen, érzékenyen nyúlt hozzá mindenhez, számomra elképesztő élmény volt. Hitt a csapatban és erősítette azt. Szerintem minden kockán érződik, hogy milyen jól működtünk együtt mi, az egyetemistákat alakító fiatal színészek.

– Milyen a sorsszerű kiválasztódottság érzése?

– Olyan „nekünkdolgunkvanegymással” érzés. Ott, akkor, azokkal az emberekkel nem nekem van dolgom. Ha pedig nem jön össze egy munka, akkor arra gondolok, hogy azzal nincs dolgom. Ez a felfogás segít, mert így elengedek egy csomó görcsöt.

– A forgatás kapcsán volt olyan jel, amely arra utalt, hogy ez a sorozat nagyot fog ütni?

– Már a ruhapróba is ilyen volt. Ott még nem találkoztak a szereplők egymással, viszont jelen voltak az alkotók, a rendezők, a producerek, akik leokézták, hogy hogyan fogsz kinézni a sorozatban. Drága Brekcl Jani volt a jelmeztervezőnk, aki azóta sajnos nincs köztünk. Már akkor biztonságban éreztem magam, mikor felvettem a ruhákat. Ha nem volt jó rám valamelyik, szűk volt, vagy nagyon előnytelen, akkor nem az történt, mint sok más ruhapróbán, hogy azt éreztették velem, hogy bele kellene férnem az adott ruhába, hanem mosolyogva azt mondták: ,,Dobd le gyorsan, próbáld fel inkább ezt!” Ez így egy egészen más hozzáállás! Az első, amit megkérdeztek, hogy hogy érzem magam a ruhában. Ezek olyan apróságok, amelyek nagyon sokat számítanak. A csapattal kapcsolatos pillanatok között nehéz találnom ilyen meghatározó momentumot, mert már az elején kiderült, hogy nagyon jó lesz együtt dolgozni. Egy hosszú forgatási időszak alatt vannak nehéz időszakok is, de ez a jó közösség azokon is átsegített.

– Átjött neked az az életérzés, amely átlengte ezt a korszakot?

– Láng Imola olyan díszletet tervezett, hogy csak ámuldoztunk. Ezeket a részletgazdag tereket nem volt nehéz megtölteni élettel, mert adta magát. Én nem éltem ebben az időszakban, de azért még én is találkoztam a kor maradványaival mondjuk a dédimamámnál, és a családi fotók is sokat meséltek, szóval néha azért megdobbant a szívem, ha láttam ugyanazokat a tárgyakat, bútorokat a díszletben.

– A szervezkedés titkos, tiltott láza milyen hatással volt rád?

– Érdekes volt találkozni azzal a ráhangoló jelenséggel, hogy milyen elindulni egy tüntetésre. A sorozatban találkoztam életemben először azzal az élménnyel, hogy vonulok, kokárdát tűzök, zászlót lengetek és egy emberként üvöltök sok fiatal lélekkel együtt. Függetlenül attól, hogy mit gondolok a rendszerről, mint magánember, odáig valahogy nem jutok el, hogy kimenjek az utcára. Egyszerűen nem vagyok ez az alkat. Mégis volt ennek egy olyan ereje, amit nagyon jó volt megtapasztalni.

– A karaktered mennyiben változott a történet közben?

– A történet szempontjából Panka alapvetően nem egy központi figura, viszonylag keveset tudunk meg róla, de szerves része a társaságnak. Panka egy nagyon kedves, jókedélyű, vicces lány, de Karcsi csatolmánya. Róluk mindig lehet valamit hallani a kollégiumban. Üvöltöznek, szakítanak, kibékülnek, aztán ugyanez fordítva. Ez egy szenvedélyes szerelmi kapcsolat. Karcsi kapcsán kerül be Panka a változást akaró egyetemi közegbe. Nyilván a sztori kapcsán a vele való viszonya domborodik ki leginkább. Át tudtam emelni magamból bizonyos elemeket Pankába, hisz egyébként egy talpraesett, önazonos, bátor csaj, aki támogató csapatjátékos is egyben. Jó energiái vannak és mindig ott van, amikor kell. Lehet, hogy néha naivan szólal meg, de azt is vállalja. Izgalmas volt, hogy a háttérben, akkor is, amikor nem rajtam van a fókusz, megtaláljak a jellemében valami olyat, ami érdekes lehet, attól függetlenül, hogy nem ő a mozgató rugója a történetnek.

– Érdekes, de a  néző tudja, érzi hogy a társaságból mindenki ott van, még ha a kamera fókuszában csak a főbb szereplőket látjuk!

– Ilyen esetben akár legyinthet is az ember, hogy úgysem látszom, nem rajtam van a kamera.  Pontosan attól lesz ez a sorozat izgalmas, élő, mert a háttérben lévő tíz ember is ugyanolyan fontosnak érzi a dolgát, mint azok, akik premier plánban látszanak. Ettől lesz életszagú. Ettől szeretik olyan sokan, mert akik hátrébb ülnek, nem csak statisztálnak, hanem élik az életüket. Erre nagyon figyelt mindhárom rendező. Egyszer Miklauzic Bence odajött hozzám az egyik jelenet után, és elmondta, hogy számára nagyon fontos, hogy amikor Száva Zsolt kimondja azt a bizonyos mondatot, milyen tempóban nézek át a Karcsira. Pedig ezzel általában nem foglalkoznak a rendezők. Sokszor pont annyira voltam kezelve, mint amilyen messze vagyok a kamerától. Ez a pici dolog is megmutatja, hogy milyen igényes munka folyik A besúgó kapcsán.

– Ez a fajta munkamorál mennyire változtatta meg a hozzáállásodat más munkák irányában?

– Lett egy szint, amit minden szempontból megütött ez a sorozat. Ehhez képest a következő munkákat el lehet helyezni valahova. Adott egyfajta tartást ez a sorozat. Ezzel együtt tisztában vagyok, hogy egy napi sorozatnál nincs annyi idő, pénz és ezek olyan tényezők, amelyek mellett nem lehet elmenni. De a kategóriáján belül A besúgó mindenképpen egy minőségi lenyomat. És büszke vagyok rá, hogy ennek én is a részese vagyok.

– Tudnál szeretni egy ilyen besúgót?

– Mindenkit meg lehet zsarolni valakivel, vagy valamivel. Ha Geri történetét nézem és beleképzelem magam az ő helyébe, elgondolkodtató a szituáció. Ha engem zsarolnának, mondjuk a bátyámmal, nem biztos, hogy azt mondanám, nem teszem meg, amit kérnek. Amúgy is azt vallom, hogy minden esetben törekedni kell arra, hogy megértsük a másikat, és megismerjük a dolgok hátterét, mielőtt véleményt formálunk. Nem zárnám ki, hogy tudnék szeretni egy ilyen besúgót, aki a családja miatt tett olyasmit, ami amúgy elítélendő. Lehet erkölcsi hálókat építgetni magunk köré, és mondogathatjuk, hogy milyen elvek szerint élünk, aztán történik valami és borul az egész! Nem érdemes ítélkezni, mert az ember nem tudhatja, hogy hogyan cselekedne egy ilyen szituációban, amíg meg nem történik vele.

– A 80-as években, nem volt telefon, mégis tudtuk, hogy egy baráti társaságon belül ki hol van éppen és mit csinál. Ez a társadalmi attitűd is nagyon átjött A besúgóban. Neked hogy tetszett?

– Éreztem is ezt minden pillanatban. Amellett, hogy manapság egy kattintással elérhetem a barátaimat, jobban vágynék arra, hogy ezek személyes találkozások legyenek. A besúgóban van egy jelenet, amikor a Rambo közös megtekintésére gyűlnek össze a fiatalok. Ez egy titkos videózás másolt kazettával, így fordulhat elő, hogy nem azt a filmet nézik, amit beharangoztak. Nyilván nem éltem abban a korban, de a forgatáson beleszagolhattunk abba, hogy ez milyen lehetett. Anyukáméknál vidéken az utcában volt egy tévé, úgyhogy odament mindenki és bámulta az egyetlen képernyőt. Vagy például nekünk volt először vonalas telefonunk a bérházban, ezért hozzánk jártak fel telefonálni.

– Tudnál élni abban a korban?

– Igen. Jobban vágynék arra a fajta közösségi erőre. Engem zavar, hogy megszámlálhatatlan mennyiségben ömlik ránk az információ. Minden elérhető. Ezért nincs már értéke annak, amink van. Tudom, hogy mekkora dolog volt például, ha valakinek lett egy jó farmere. És azt meg is becsülték. Régen úgy mentünk nyaralni, hogy egy film volt nálunk, ha az betelt, betelt. Így megválogattuk, hogy mit fényképezünk le. Mikor kézbe veszem azokat a képeket, sokat jelentenek nekem. Lehet, hogy rossz korba születtem. Szívesebben élnék egy olyan korban, ahol még számítottak a valódi emberi találkozások. Mindent jobban megélve éltek az emberek. Ez a sorozat sok mindenre felnyitotta a szememet. A sok rossz mellett azért voltak jó dolgok is abban a korban.

Írta: Tarnócai Éva

További cikkek

Reklám

Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Balázs Zoltán rendezte előadással nyílik a Via Carpatia nevű lengyelországi színházi fesztivál

Pepita Magazin 2022.10.05.
Balázs Zoltán rendezése, Adam Mickiewicz lengyel romantikus szerző Ősök című drámájából készült előadás nyitja szombaton a Via Carpatia nevű közép-európai színházi fesztivált ...

Kihirdették a Prima Primissima Díj 2022-es jelöltjeit

Pepita Magazin 2022.10.04.
A korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki idén a Prima Primissima Díj jelöltjei, mert az elismerés több kategóriáját is kibővítették. Az elismeréseket decemberben vehetik át a d&iac...

Bodó Viktor rendezésében mutatják be A kastélyt a Vígszínházban

Pepita Magazin 2022.10.03.
A kastély című előadás premierje látható október 8-án, szombaton a Vígszínház nagyszínpadán. A Kafka regénye alapján készült darabot Bodó Viktor rendezésében mutatj&aa...

Járt ösvény

Koltai Róbert: Minden vígjátékban van egy kis fájdalom is

Pepita Magazin 2022.09.05.
Tetőtől talpig színész, és egyedülálló egyéniség. Ugyanis csak egy olyan tehetség képes ilyen humorral, vígjátéki vénával megvillanni közel ötvenöt éven át a sz&iacut...

Bajomi Nagy György: A színészek sosem nőnek fel igazán

Pepita Magazin 2022.08.12.
A Tűzvonalban című tévésorozat szereplőjeként óriási népszerűségre tett szert a Jászai Mari-díjas Bajomi Nagy György. A Jordán Tamás igazgatta szombathelyi színháznak  11 évig volt ...

Balázsovits Lajos: Magyar színpadon akarok magyar színész lenni

Pepita Magazin 2022.07.06.
Balázsovits Lajos a Nemzet Színésze! 1946-ban született Nagykanizsán. 1969-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Ugyanabban az évben csatlakozott a Madách Színház társulat&a...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

Hangadó

Bogdányi Titanilla: Szélsőséges ember vagyok

Pepita Magazin 2022.09.12.
Bogdányi Titanilla rengetegszer adta már a hangját külföldi színésznőknek, imádnivaló mesehősöknek, filmes karaktereknek. 28 éve szinkronizál. Emellett több napi tévés sorozatban is játszott, j&...

Szilágyi Tibor: Óvom a hangom minőségét, a hangszeremet, ahogy egy muzsikus a hegedűjét

Pepita Magazin 2022.04.27.
Szilágyi Tibor már fiatal színészként jól keresett a szinkronizálással. Messze zengő, férfiasan öblös, igencsak karakteres hangja, ma is keresett „portéka”. Úgy gondolja, a szinkronizálá...

Csankó Zoltán: Nem túl akarok lenni rajta, hanem jól szeretném megcsinálni

Pepita Magazin 2022.03.29.
Csankó Zoltán a legkeresettebb szinkronhangok viadalában idén a második, tavaly az első lett. Bámulatosan el tudja változtatni a hangját, egészen különböző karaktereket tud megformálni vele. Például ...

Kritika

Gyűlölet és béke

Pepita Magazin 2022.09.29.
Hamar fájdalmas indulat, gyilkos düh követi a kedvesen bukolikus betlehemes játékot. Vérbe fordul az idillikus jelenet. A Gólem Színház kávéházi előterében, ahol kényelmes fotelokban ülünk, kezde...

Korrupció és iratmegsemmisítés – Magunkon is röhögtünk

Pepita Magazin 2022.09.06.
Az iratmegsemmisítő gép azon nyomban működésbe lép, amint bejelentik, hogy revizor érkezik a városba. Nem kell előásni valahonnan, kéznél van az íróasztalon, hosszan hallatszik a zümmögése.

Szerelmi téboly

Pepita Magazin 2022.08.30.
Tele viháncolják a színpadot a Szentivánéji álom színészei. Árad belőlük a játékkedv. Nem férnek a bőrükbe a Városmajori Szabadtéri Színpadon, a Budaörsi Latinovits Szính&...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

A tanár

Benedek Miklós: Magamra voltam hagyva

Pepita Magazin 2022.09.27.
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész csaknem húsz évig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Tőle aztán igazán lehetett belső és külső eleganciát tanulni. Maj...

Jordán Tamás: Nincs igazán képem arról, hogyan kell a színészetet tanulni

Pepita Magazin 2022.08.29.
Jordán Tamás úgy volt osztályfőnök a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, hogy ő maga nem folytatott színi tanulmányokat. Úgy gondolja, nem csak ismereteket, hanem személyiséget is át kell adni....

Földessy Margit: Nem vagyok jó alattvaló

Pepita Magazin 2022.07.30.
Földessy Margit túl közel engedi magához a gyerekeket, nincs távolságtartás, és nincs benne semmi tanáros. Miközben az általa harminckilencedik éve vezetett Földessy Margit Színjáték és Dr&...

Legendák

Mucsi 65 – Idegnyugtatóként is szolgál

Pepita Magazin 2022.09.09.
A ma 65 éves Mucsi Zoltánról a szerepei alapján tévesen gondolják sokan, hogy civilben is gyakran kiabál, sűrűn van felpaprikázott hangulatban, totálisan kiakadva, és széles mozdulatokkal, ingerülten hadonászi...

Öt éve halt meg Lorán Lenke – Áradt a humora

Pepita Magazin 2022.08.27.
Lorán Lenke ma öt esztendeje hunyt el. Kirobbanó energiái voltak csaknem a hosszú élete végéig.

Bíró Eszter 45 – Alkotóereje teljében van

Pepita Magazin 2022.07.21.
Bíró Eszter ma 45 éves. 17 esztendősen robbant be a magyar színházi köztudatba. Válogatáson kapta meg a Miss Saigon címszerepét. Ráadásul a jogtulajdonos kikötötte, hogy a Szegedi Szabadtéri Já...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

A rendező

Gaál Ildikó: Nincs más út, mint együtt. Erre való a színház

Pepita Magazin 2022.09.28.
 „Mindig beleszeretek abba a történetbe, amit csinálok éppen, a vele való munka - akkor és ott - a legfontosabb számomra.” Gaál Ildikó rendezőt mindig izgatták a férfi-női titkok, annak lélektani ker...

Szabó Szonja: Mindig ösztönösen írtam

Pepita Magazin 2022.08.30.
Filmjei, gondolatai értéket hordoznak és valahogy mindig ott felejtődnek egy-egy szereplője arcán. Ezek az ő speciális effektjei. Szabó Szonja rendező megtanult másképp gondolkozni, mégis minden kisfilmje után úgy &eacu...

Kerkay Rita: Nem kell, hogy az emberrel minden megtörténjen ahhoz, hogy színész legyen

Pepita Magazin 2022.07.29.
Mikor megkérdeztem tőle, miért lett rendező, azonnal rávágta, hogy ő nem az. Ő színésznő. A székesfehérvári Vörösmarty Színház művésze. Olyan színésznő, aki rendez is. Úgy tűnik...

A jövő nagyjai

Szivák-Tóth Viktor: Szabad világ a színházi nevelés

Pepita Magazin 2022.09.30.
Szivák-Tóth Viktor színész, drámatanár, művészeti vezető, színházpedagógus, aki egyébként vegyészmérnöknek készült. Színházi nevelési előadásokat rendez, ...

Jámbor Nándor: A sikernek kőkemény ára van

Pepita Magazin 2022.08.31.
Mikor gyerekkorában megkérdezték, mi szeretne lenni, azt válaszolta, hogy a Nemzeti Színház igazgatója. Ma már nem ez a vágya Jámbor Nándornak, de csak nem esett messze az álmaitól, hisz hat éven &aacut...

Kovács Virág: Hatalmas terheket sikerült a színpadon hagynom

Pepita Magazin 2022.08.01.
Kovács Virág zenészcsaládból származik, édesapja, nővére és húga is zenével foglalkoznak, ám ő igazi lázadó, középső gyermekként mégis inkább a színésze...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Bende Kinga: Ha akkor nem lépünk… nem mertünk volna változtatni

Pepita Magazin 2022.09.20.
Bende Kinga színésznő komolyan vette a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban bemutatott, A pillangók szabadok című Vaszkó Bence által rendezett  darab  üzenetét. Nem szabad megkötni az emberek ...

Zsuffa Tünde: Már nem tudom elképzelni a regényemet a musical nélkül

Pepita Magazin 2022.08.22.
Nem olvastam őt, csak Az Ég tartja a földet című musicalt láttam - az Erkel Színházban, - amelynek dramaturgja volt, és a történetet is ő írta.  Bevallom, az interjú után, belevetettem magam a Paprika rummal c&ia...

Széles Flóra: Az álmokat kitartóan folytatni kell!

Pepita Magazin 2022.07.14.
A Jakyll és Hyde-ban Emma szerepében énekelt, a komoly énektechnikai és szakmai tudást igénylő érzelmileg telített dalbetétei lenyűgözőek, ám ez a rendkívüli hang még kicsit beelőzi az egyé...

Emlékek

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

Felvétel

Bereményi Géza: Ezek angyali pillanatok voltak…

Pepita Magazin 2022.09.14.
Négy éves kora óta rendszeresen olvas, Dantén nevelkedett. Bölcsészkaron végzett, magyar és olasz szakon. Bereményi Géza kultikus alakja a magyar irodalomnak, a Nemzet Művésze, Kossuth-, József Attila és Bal&aa...

Benkő Bence: Érdemes megtartani a gerincünket, még akkor is, ha folyamatos szembeszél van

Pepita Magazin 2022.08.23.
Gyermekként minden este a könyvlapozásra aludt el, édesanyja szerettette meg vele az olvasást olyannyira, hogy amikor nem forgat, a szabadúszó színészként dolgozó Benkő Bence könyveket ment, illetve árul egy szek...

Lábodi Ádám: Sokszor el tudom felejteni, hogy dolgozom

Pepita Magazin 2022.06.28.
A Portugál című darab házasságból menekült Bece szerepére igen jó döntés volt választani Lábodi Ádámot, aki nagyon felépítette az otthonról elvágyódó, újat ...