György Lea: Közelről tapasztaltam, miként ápolják a magyar hagyományokat a Távol-Keleten

Pepita Magazin 2022.10.19. Felvétel

György Lea: Közelről tapasztaltam, miként ápolják a magyar hagyományokat a Távol-Keleten

Angol-matematika szakon végzett, majd felköltözött Budapestre szerencsét próbálni. Külkereskedő szeretett volna lenni, mégis gyártásvezető lett egy animációs stúdióban. Azóta dolgozik a filmparban, és ma már sikeres producer. Az ő nevéhez fűződik a Wichmann Tamásról szóló díjnyertes Magyar lapát című dokumentumfilm és hamarosan bemutatják az első magyar-vietnámi koprodukciós filmjét, Az almafa virágát.

Poggyasz - Cikk közben

– Amikor belecsöppentél a film világába, érezted, hogy a helyeden vagy?

– Az első év nagyon nehéz volt, hisz azt sem tudtam, mi az a storyboard, hogyan készül a forgatókönyv, hogy színezik a figurákat? De nyitott voltam és napi 12-14 órákat dolgoztam, hogy megtanuljak mindent, ami ehhez a szakmához kapcsolódik. Egy idő után főgyártásvezető lettem. Az utómunka részt, a kifestést és a koprodukciókat irányítottam. Így sikerült együtt dolgoznom Dél-Koreával, a Sony Pictures Animationnal, a New York-i és a Los Angeles-i irodával. Ezalatt igen magas szinten sikerült elsajátítanom a szakmai angolt, valamint a speciális animációs filmnyelvet is. Tetszett a pörgés. 2002-ig dolgoztam animációs területen, majd megszülettek a gyermekeim. Szerencsére sok felkérést kaptam, így nem estem ki a szakmából. 2007-ben végül létrehoztam a saját produkciós cégemet.

– Mikor fordultál az „igazi” filmek irányába?

– Nagyon sok pályázatot készítettem, benne voltam számtalan filmterv fejlesztésében és egyre inkább megtetszett a játékfilmes világ. Több nagyjátékfilmet is legyártottam, számtalan kisfilmet készítettem. Egyszer egy ismerősöm, egy esküvőn felvetette, hogy miért nem csinálunk közösen dokumentumfilmet? Utánaolvastam, aztán elkezdett belülről piszkálni a gondolat, csak nőtt bennem, majd egyszer csak arra ébredtem, hogy miért nem csinálok filmet olyan vietnámiakról, akik Magyarországon tanultak a 70-es években, majd visszamentek hazájukba. Mi lett velük? Elkezdtük kifejteni ezt a gondolatot és megszervezni a film megvalósítását. Inkább üzletembereket kezdtünk felkutatni. Kiderült, hogy közülük sokan az államigazgatás, az oktatás, a kultúra, és a gazdaság meghatározó szereplőivé váltak.  Sikerült a Magyar Média Mecenatúra Pályázatán pénzt nyerni, 2016-ban így Vietnámba utaztam. Nagy kihívás volt, hisz olyan országban kellett interjúkat, tárgyalásokat szervezni, ahol addig soha nem jártam. Szerencsére jó kapcsolatunk volt a saigoni és a hanoi Magyar-Vietnámi Baráti Társasággal. Mindkét szervezetet olyan vietnámi diákok alapították, akik Magyarországon tanultak. Meglepetésemre mindenki nyitott volt, akit megkerestünk ebben az országban. Reggel 8-tól este 11-ig betábláztak minket, ismerkedtünk az országgal, találkoztunk kommunista vezetőkkel, a városi párttitkárral, és rengeteg programot szerveztek nekünk. Az egész olyan volt, mint egy időutazás a 70-es évek Magyarországában. Közben leforgattuk a filmünket, producer társam volt Garami Szilvia. Dunának, Mekongnak egy a hangja című filmünket először a M1-en mutatták be.

– Lett folytatása ennek a vietnámi vonalnak?

– Következő évben felkeresett egy vietnámi producer, hogy szeretnének velünk együtt egy nagyjátékfilmet készíteni. A forgatókönyvet közösen írnánk meg, magyar rendezővel és a finanszírozás is közös lenne. Közben Vietnámi küldetés címmel már elkészült egy újabb dokumentumfilmünk, amely a Magyarországról kiküldött katonákról szólt, akik részt vettek a vietnámi háborúban.

– Harcoltak magyarok a vietnámi háborúban?

– 1973-as párizsi békét követően a Magyar Népköztársaság is küldött katonákat a térségbe, mintegy kétszáz békefenntartót, többségükben hírszerzőket. De készítettünk dokumentumfilmet Partizán szerelem címmel is, amely egy olyan vietnami hölgyről szól, aki 17 évesen a vietnámi háborúban harcolt a Ho Si Minh-ösvényen, itt tanult Magyarországon, de nem költözött vissza a szülőhazájába, hanem magyar férfihoz ment feleségül. Jelenleg Gödöllőn él nyugdíjasként, de genetikusként dolgozott. A nagyjátékfilmes koprodukciós megállapodást ugyan nem sikerült megkötnünk, de a forgatókönyv elkészült. 2019 novemberében kezdtük újra a tárgyalásokat és akkor felpörgetve az állóvizet aláírtam egy megállapodást, miszerint vállaltam, hogy magyar részről 80 %-os beszállási arányban vállaljuk a film költségeit. Blöfföltem egy kicsit, gondoltam bátraké a szerencse! A Filmintézetnél egyre nyitottabbak lettek a koprodukciós filmek iránt. Előzetesen megmutattam a kész forgatókönyvet és mondtam, hogy 2020 februárjában már szeretném aláírni a végleges koprodukciós megállapodást Vietnámban. Az egyik forgatókönyvíró vietnámi volt, a másik magyar, Szűcs Dóra, aki rendezte is a filmet. Hihetetlennek tűnt, de erre azt mondták, hogy jó, írjuk alá a szerződést! Mikor márciusban hazajöttem, jött a Covid és teljesen újra kellett szervezni a dolgokat. Gyártás előkészítésre szerettünk volna pályázni, de azt a választ kaptuk, hogy mivel évek óta „előkészül” a film, adjuk be egyből gyártásra! Ez júniusban történt. Megköszöntük a bizalmat és másfél hét alatt éjjel-nappal dolgoztunk, de megcsináltuk a pályázatot. Minden készen állt, rendező, gyártásvezető, jelmeztervező, lelkesen vártuk a forgatást.

– Ez minden szempontból egy kuriózum filmnek is tekinthető! Bejött a blöff, a bátorság ezúttal aranyat ért!

– Júliusban pozitívan elbírálták a pályázatunkat, augusztus elején kezdtük előkészíteni a filmet. Mivel a Covid második hullámában voltunk, nagyon oda kellett figyelnünk, hogy mi fog kinyitni. Engedélyezték a filmgyártást, így a megfelelő óvintézkedésekkel október 16-án elkezdtünk forgatni. Egyetlen kérésem volt mindenki felé, hogy a forgatás előtt két héttel senki ne menjen buliba és ne utazzon tömegközlekedéssel. Mindenki biciklizett, vagy autózott. Nálunk semmilyen leállás nem volt a Covid miatt. A film egyik részét a BME-n, a Keleti pályaudvaron, vidéken, almás kertben, a Brunszvik kastélyban, a VIII. kerület régi utcáiban, valamint Észak-, és Dél- Vietnámban forgattuk. A film két idősíkban játszódik, a 70-es években és a mában. Sikerült két gyönyörű lányt találnunk Nguyen Narit és Lam Dzhuliy-át valamint két ragyogó fiatal színészt, Koltai-Nagy Balázst és Sütő Andrást. Sokszor elgondolkodom azon, hogy ki az a bolond, aki a Covid közepén életében először kér pénzt a Nemzeti Filmintézettől, megkapja, és neki áll forgatni egy koprodukciós filmet, nem is Európában, hanem a Távol Keleten.

– Mikor lesz látható az Almafa virága, illetve Budapest, ahol a szerelem kezdődik?

– Pontosan egy év csúszásban vagyunk. 2022 március végén kimentem tárgyalni a koprodukciós partnerrel, hogyan állnak, hisz két év lezárásuk volt. Végül áprilisban kiutazott a négyfős stáb két színésznővel, hat nap forgatásunk volt, két nap előkészítéssel. Most fejeztük be az utószinkront, a zenei anyagot elfogadták, a film fényelése megtörtént és október második felében a master végső hangkeverése is elkészült. 2023 február 16-tól lesz a mozikban látható.

– Miért mondják erre a filmre, hogy női film?

– A producerek nők, a rendező nő, a fő operatőr nő (Csepeli Eszter) a jelmeztervező (Szűcs Edit) nő. Persze voltak férfiak is, a világosítók például és azért a férfiak nyújtottak számunkra egyfajta biztonságot.

– Számodra mi volt a legszebb pillanat a filmben?

– Amikor megláttam vásznon a filmet, ugyanis pont így képzeltem el, visszakaptam azt a színvilágot, azt a melegséget, amely 70-es évek varázsát jelképezi sokunk számára, de ugyanúgy visszaköszönt napjaink frissessége is. Úgy gondolom mindkét ország szépségét, báját megmutatja ez a film, ugyanakkor Vietnám hagyományai, a család iránti tisztelet, a szabályok, a szigorúság is megjelenik. 

– 2019-ben is készültek filmjeid! Sőt, Bujtor István-díjat kaptatok a kilencszeres kajak-kenu világbajnok, Wichmann Tamás életét bemutató Kövessy Róbet által rendezett Magyar lapát című portréfilmért. 

– Az egyik film a Patthelyzet, Szűcs Dóra rendezésében. A különdíjas filmünk pedig a Simpla Manus, aminek eredeti címe a Parkolóban volt, Magyar Attila rendezésben, a két főszereplő Szőlőskei Tímea és Hajdú Steve. 2022 november 3-tól kerül a mozikba. Wichmann Tamás Magyar lapát című filmjét is mi készíthettük el. Egyszer csak felhívtak, hogy bezárják Wichmann Tamás kocsmáját. Nagyon gyorsan és hirtelen beadtuk rá a pályázatot és meg is nyertük. 2019 márciusában kezdtük a forgatást, de tudtuk, hogy Tamás már beteg. Olyan akaraterő sugárzott belőle, akkora tisztelettel voltunk iránta, hogy kéthetente forgattunk vele és még kenuzni is megtanított néhányunkat. Sikerült Tamást is beültetnünk a kenuba. Először abba a kenuba szeretett volna beülni, amelyben világbajnokságot nyert, - amúgy kilencszer! - de azt a kemoterápiás kezelések miatt már nem tudta megtartani. Három kamerával vettük… Mindenki érezte, hogy ezt meg kell csinálni, mert nekünk adatott meg ez az utolsó felvétel. És éreztük azt a hatalmas szeretetet, tiszteletet, ami körbe ölelte ezt a nagyszerű embert, és kiváló sportolót.

– Milyen plusz „mellékhatást” adományozott számodra a filmkészítés?

– Nagyon sok emberrel ismerkedtem meg, akiktől sokat tanultam, fiataloktól, idősektől egyaránt. Nem lettem külkereskedő, de rengeteget utaztam. Közelről tapasztaltam, miként ápolják a magyar hagyományokat a Távol-Keleten. Minden út egy-egy tanulság volt, de legjobban hazajönni szeretek. A dokumentumfilmeket teljes egészében a kezemben tartom. Alacsony költségvetéssel dolgozunk ugyan, de figyelek arra, hogy mindenki elégedett legyen. Úgy érzem, mindig össze tudtam tartani a csapatot.

Írta: Tarnócai Éva

További cikkek

Reklám

Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Kísértettörténetet mutat be december 30-án a Centrál Színház

Pepita Magazin 2022.12.05.
December 30-án mutatják be a 2:22 (egy kísértettörténet) című produkciót a Centrál Színházban; a Magyarországon először látható darab főbb szerepeiben Martinovics Dorina, Ágoston Katalin, L...

Frida, az élet múzsája címmel tartanak bemutatót a Nemzeti Táncszínházban

Pepita Magazin 2022.12.05.
Frida, az élet múzsája címmel tart bemutatót a Duda Éva Társulat a Nemzeti Táncszínházban december 7-én, szerdán; a Frida Kahlo mexikói festőnő életét és művészetét feldol...

Ősbemutatóra készül a Déryné Társulat

Pepita Magazin 2022.11.30.
Jánosi Ferenc Szemet szemért című művét tűzi műsorra a Déryné Társulat; a darab ősbemutatóját Kis Domonkos Márk rendezésében láthatja a közönség december 9-én a Déryné...

Járt ösvény

Seress Zoltán: Ez olyan érzés, mint meztelenül úszni a tengerben…

Pepita Magazin 2022.11.24.
Első színháza volt a Vígszínház, két éve ismét itt játszik. Közben társulati tag volt Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Szolnokon és persze a Bárka Színházban, amelynek megsz...

Horváth Károly: Az élet túl rövid ahhoz, hogy csak egyféle dologgal foglalkozzak

Pepita Magazin 2022.10.26.
Először beszélgettem polihisztorral. Szinte azonos fajsúllyal és tehetséggel dübörögnek benne a színpadi szerepek, mint a leírt betűk, sőt a zene bűvölete és a festészet iránti kegy is oly magasra repí...

Koltai Róbert: Minden vígjátékban van egy kis fájdalom is

Pepita Magazin 2022.09.05.
Tetőtől talpig színész, és egyedülálló egyéniség. Ugyanis csak egy olyan tehetség képes ilyen humorral, vígjátéki vénával megvillanni közel ötvenöt éven át a sz&iacut...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

Hangadó

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Mezei Kitty: Színészként az őrült figura izgalmasabb tud lenni

Pepita Magazin 2022.10.29.
Mezei Kitty néhány éve az év legjobb női szinkronhangja lett. A szinkronstúdiók világába egyenesen a táncparkettről került be egy furcsa szituáció és egy nyelvtörő miatt. Bár váratlanul &ea...

Bogdányi Titanilla: Szélsőséges ember vagyok

Pepita Magazin 2022.09.12.
Bogdányi Titanilla rengetegszer adta már a hangját külföldi színésznőknek, imádnivaló mesehősöknek, filmes karaktereknek. 28 éve szinkronizál. Emellett több napi tévés sorozatban is játszott, j&...

Kritika

Kényszeres mániák – Csoportterápia, kis sikerekkel

Pepita Magazin 2022.11.29.
Mulattató kedvességgel mutatja be a kényszeres mániákat a Tok-tok, avagy hogy pattog a kocka? előadása a Belvárosi Színházban. Rengeteget nevetünk mások, vagy akár a saját gyengeségeinken.

Profanizált zsenialitás – Bartók és Kodály mint bohócpáros

Pepita Magazin 2022.11.28.
Ifj. Vidnyánszky Attila rendezése, Vecsei H. Miklós szövege, az Ifjú barbárok, lerántja a szobortalapzatról Bartók Bélát és Kodály Zoltánt. Némiképp profanizálják őket. Kicsit...

Kis magyar mustra – Új Alföldi rendezés, új darab

Pepita Magazin 2022.11.10.
Se veled, se nélküled típusú család tagjait mutatja Alföldi Róbert rendezése a Centrál Színházban, a magyartenger, ami Bíró Bence dramaturg első színpadra került darabja. Telivéren életk...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

A tanár

Fessük az ördögöt a falra! - Az agresszor logikája és lélektana

Pepita Magazin 2022.11.27.
Az életben nagyobb biztonságot ad, ha látjuk, hogy az agresszornak mi a logikája és a lélektana, mondja Vidovszky György, rendező, drámatanár. Sok olyan kemény produkciót állított színpadra, amiben erős...

Fullajtár Andrea: Igen csúnya kör volt

Pepita Magazin 2022.10.24.
Fullajtár Andrea továbbra is osztályfőnök szeretett volna maradni a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, de többek között ezt mondja: „Amikor már délutánonként zokogógörcseid vannak m...

Benedek Miklós: Magamra voltam hagyva

Pepita Magazin 2022.09.27.
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész csaknem húsz évig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Tőle aztán igazán lehetett belső és külső eleganciát tanulni. Maj...

Legendák

Alföldi 55

Pepita Magazin 2022.11.22.
A ma 55 éves Alföldi Róbertet imádják és utálják. Valószínűleg sokkal többen vannak akik szeretik,  mint akik akár egyenesen gyűlölik. Az biztos, hogy tényező, és, hogy mindenki ismeri.

Maros Gábor halálára

Pepita Magazin 2022.10.27.
Másodéves főiskolásként, Sancho Pansaként az Operettszínházban, a La Mancha lovagjában, robbant be a színi világba, és 75 éves múlt, amikor immár lényegében eltűnve belőle, Szeksz&aacut...

Szacsvay 75

Pepita Magazin 2022.10.27.
Szacsvay László, a kis szerepek nagy színésze, ma 75 éves. Amikor elvétve főszerepet kapott, igencsak bizonyította, hogy erre is alkalmas. De gyakran egyetlen nézésbe többet sikerül belesűrítenie, mint másnak ny...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

A rendező

Gémes Antos: Nem kell ahhoz sanyarú sors, hogy küszködni tudjon az ember

Pepita Magazin 2022.11.08.
Fújd el a gyertyát, ami nem fog kialaludni, de úgy csináld, hogy ne hibának tűnjön, hanem gegnek. Oké. No, még egyszer. Jó, majd gondolkozunk még rajta – instruálta a Madagaszkár című musical prób...

Lengyel Ferenc: Az életünkben mindig van valami, ami miatt szerepelnünk kell egy kicsit

Pepita Magazin 2022.10.12.
Ezúttal a szédítően mámorító, vérpezsdítően vad rock and roll volt az, amelynek hatására Lengyel Ferenc Jászai Mari-díjas színművész és rendező is felcsavarta a szőnyeget a József Att...

Gaál Ildikó: Nincs más út, mint együtt. Erre való a színház

Pepita Magazin 2022.09.28.
 „Mindig beleszeretek abba a történetbe, amit csinálok éppen, a vele való munka - akkor és ott - a legfontosabb számomra.” Gaál Ildikó rendezőt mindig izgatták a férfi-női titkok, annak lélektani ker...

A jövő nagyjai

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...

Mosolygó Sára: A színházban érzed, ha megáll a levegő

Pepita Magazin 2022.10.25.
Mosolygó Sára nemrég fejezte be a nagyszabású Most vagy soha! című film forgatását, amiben Petőfi Sándor feleségét, Szendrey Júliát alakítja. A színésznő a vásznon és a sz...

Szivák-Tóth Viktor: Szabad világ a színházi nevelés

Pepita Magazin 2022.09.30.
Szivák-Tóth Viktor színész, drámatanár, művészeti vezető, színházpedagógus, aki egyébként vegyészmérnöknek készült. Színházi nevelési előadásokat rendez, ...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Gaál Attila Csaba: Most nagy erővel, nagy tetteket tudok végrehajtani

Pepita Magazin 2022.11.21.
A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színész és rendező szakának hallgatója volt, ma a Veszprémi Petőfi Színház színművésze. A Nyitott ablak című előadásában nyújtott alak&iacu...

Fekete Gábor: Nem akarok olyan ember lenni, aki a múltjában ragadt, vagy a jövőjében él

Pepita Magazin 2022.10.24.
A színészek együttes munkája akkor lesz igazán értékes, akkor tudnak csapatként is nagyszerűt varázsolni a színpadra, ha a színész személyisége külön-külön is szabadon kiteljesedik. E...

Bende Kinga: Ha akkor nem lépünk… nem mertünk volna változtatni

Pepita Magazin 2022.09.20.
Bende Kinga színésznő komolyan vette a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban bemutatott, A pillangók szabadok című Vaszkó Bence által rendezett  darab  üzenetét. Nem szabad megkötni az emberek ...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

Felvétel

Nari Nguyen: A múlthoz való ragaszkodás akkor jár tisztelettel, ha az az embert szolgálja

Pepita Magazin 2022.11.16.
A legszebb Európában élő vietnámi lánynak választották Berlinben 11 évvel ezelőtt Nari Nguyent. A szépségkirálynő ezúttal Az almafa virága címet viselő magyar-vietnámi romantikus film é...

György Lea: Közelről tapasztaltam, miként ápolják a magyar hagyományokat a Távol-Keleten

Pepita Magazin 2022.10.19.
Angol-matematika szakon végzett, majd felköltözött Budapestre szerencsét próbálni. Külkereskedő szeretett volna lenni, mégis gyártásvezető lett egy animációs stúdióban. Azóta dolgozik a filmparb...

Bereményi Géza: Ezek angyali pillanatok voltak…

Pepita Magazin 2022.09.14.
Négy éves kora óta rendszeresen olvas, Dantén nevelkedett. Bölcsészkaron végzett, magyar és olasz szakon. Bereményi Géza kultikus alakja a magyar irodalomnak, a Nemzet Művésze, Kossuth-, József Attila és Bal&aa...