Benkő Bence: Érdemes megtartani a gerincünket, még akkor is, ha folyamatos szembeszél van

Pepita Magazin 2022.08.23. Felvétel

Benkő Bence: Érdemes megtartani a gerincünket, még akkor is, ha folyamatos szembeszél van

Gyermekként minden este a könyvlapozásra aludt el, édesanyja szerettette meg vele az olvasást olyannyira, hogy amikor nem forgat, a szabadúszó színészként dolgozó Benkő Bence könyveket ment, illetve árul egy szekéren. Számára ezek a napok is felérnek egy fellépéssel. Így igaz, láttam az utcán egy igazi színielőadást, ahol Bence volt a színész, a könyvek és a szekér volt a díszlet, az utca embere pedig a közönség.

Poggyasz - Cikk közben

– Erdélyben forgattátok Poór István rendezésében a Zord idők csillaga munkacímű filmet, Márton Áron püspökről. Első hallásra igen nehéz volt elképzelnem téged a mély istenhittel megáldott Gróf Eszterházy János szerepében.

– Gróf Eszterházy Jánost alakítottam, aki a felvidéki magyarságnak, a kisebbségek védelmének szentelte életét. Nemcsak a nácik üldözték, hanem a kommunisták is. Nagyon bele tudtam bújni a bőrébe, hisz csodálatos ember volt, kiállt a zsidók mellett a szlovák parlamentben, nyíltan szembe szállva a náci ideológiával. Másrészt vígkedélyű ember volt, ő is szeretett bulizni a saját korszakában persze. Szlovákiában máig hazaárulóként, fasiszta háborús bűnösként tartják számon. Nagy dolognak éreztem azt, hogy én lehetek ő. Arisztokrata származása ellenére nem szerette, ha grófnak szólítják. Úgy gondolom, semmi nem véletlen, ahogy az sem, hogy éppen ezt a szerepet kaptam. Ez egy istentisztelő film lesz, ami úgy gondoltam nem feltétlenül az én rezgésem, de úgy tűnik éppen nekem kellett a gróf öntudatra ébresztő személyiségét megformálnom.

– Meg kellett tanulnod valamit általa?

– Megerősített abban, hogy érdemes kiállni a jóért. Érdemes megtartani a gerincünket, még akkor is, ha folyamatos szembeszél van. A szavai által csak erősödött bennem a tudat, hogy a karakán egyéniség, a szembenállás, és a hit nem bűn. Számomra azt üzente Gróf Eszterházy küzdelme, hogy ne veszítsem el saját magamba vetett hitemet, hogy mindig tudjam, miért élek, miért dolgozom. Még akkor is, ha a világ nem feltétlenül támogat ebben.

– Színészi léted mellett, azt kiegészítve, nem csapolsz, nem felszolgálsz, hanem könyveket árulsz. Volt kibillenésed, amikor úgy érezted, kár a harcért…?

– Volt. A Covid alatt és után is. Mivel nem vagyok a tűz közelében, többször elgondolkoztam, hogy biztos ez az én utam? Mindig megérkezett a válasz. Igen, ez az én utam. Volt, hogy dolgoztam építkezéseken. Háromszor fogtam meg a talicskát, amely tele volt sóderrel, mind a háromszor kiborítottam. Azonnal éreztem, hogy az nem az én utam. Mindig éppen a legjobbkor talált meg egy-egy szerep.

– Komfort érzésed van a kamera előtt?

– Sokat segített egy technika, amit Heath Ledgertől olvastam. Volt idő, mikor ő is folyamatosan kamerába beszélt otthon. Én is ezt tettem. Talán ennek is köszönhetően másfél évig voltam a Jóban rosszban, mint Zentai Bence.

– Aztán meghaltál, nem is akárhogyan.

– Lelöktek a tetőről. Nem én ugrottam, hanem a dublőröm, de a lényeg, hogy megöltek. Amúgy engem, ha vesz a kamera, tuti meghalok. Először fordult elő, hogy nem haltam meg, ebben a Poór István filmben, azóta is várom, hogy a rendező felhív, kéne még egy jelenet, amelyben csak meghal a gróf. A Hadik Andrásról szóló történelmi kalandfilmben forgattam télen, ott is odajött hozzám Szikora János rendező, figyelj, most lesz egy közelid, utána felrobbansz. Mondtam, hogy nem ért meglepetés, már vártam.

– Milyen iskolát végeztél?

– A Keleti István Művészeti iskolát. Van bábszínészi végzettségem is. Ez a Kolibri Színház stúdiója. Az első kőszínházi szerepem is itt volt, a Kolibri Színházban. Sok utazó színházzal dolgoztam, de nem mindig éreztem azt, hogy mennyire fontos a gyerekeknek játszani. Novák János rendező világában tanultam meg, hogy mennyire fontos a gyerekszínház. Mindegyik előadásában van egy olyan mondat amitől könnyes lesz a szemem. A gyerek nem hazudik, nem uralkodik az érzésein! Ők megmondják, ha valami nem tetszik, de azt is, ha valami nagyon! Csináltunk egy Róbert gida és barátai bábelőadást a Tükörteremben. Tudni kell, hogy a nézőtér és a színpad között kábé 2 méter a távolság. Róbert gidát játszottam, egy sapka, meg egy hózentróger volt a jelmezem. Az előadást után, mikor lementem a színpadról és odamentem az unokaöcséimhez, akik csak néztek. Majd miután levettem a sapkámat, akkor jött a SziaBence! Amíg rajtam volt a jelmez, nem ismertek meg, pedig a családban sülve-főve együtt vagyunk.

– Ha érdeklődne irántad egy producer, mit mutatnál meg neki?

– Az Equusból Alan Strang szerepében szívesen bemutatkoznék. A dráma egy pszichológiai intézetben játszódik, Alan egy beteg fiú, aki egyébként sokkal közelebb kerül az élet igazságához, mint az őt kezelő orvosa. Ezt már próbáltuk… A József és a szélesvásznú álomkabátban bármelyik szerepet, bármikor eljátszanám. Annyira tetszett. A Holdvilág kamaraszínházzal szívesen játszanám tovább az Egy szerelem három éjszakája című musicalt. Főszerepet játszottam, imádtam. Oda is elhívnám a producert. Amit még megmutatnék neki, Szinovál Gyula Szép Ernő Színházában a Panni és az álommanókat, mert sokat improvizálunk benne, folyamatos párbeszédben vagyunk a gyerekekkel, ezért végig toppon kell lenni. Kancsali álommanót játszom benne. Ja és persze elhívnám a szekérhez, nézze meg, hogy árulok könyvet.

– Azért szeretnéd ezt megmutatni, mert értesz a könyvekhez, vagy azért, mert értesz az emberekhez?

– Inkább, ahogy dolgozom az emberekkel. Amennyire értek a könyvekhez, azt anyukámnak köszönhetem, akivel egy szoba-konyhában nőttem fel. Én a galérián aludtam, ő pedig lenn, de hajnali háromig csak azt hallottam, ahogy lapozza a könyveket. Minden este. Több száz könyvet elolvasott. Így szerettem meg én is az olvasást. A gyerekemmel ugyanazt fogom csinálni, amit velem tett anyukám. Ha viselkedtem, kaptam egy könyvet.

– Merre van a te utad?

– A színházat nagyon szeretem, de forgatni még jobban. Csodálatos világ. Engem elvarázsolt. A stábbal együtt dolgozni, számomra igazi közösséget jelent.

– A gesztusrendszer tekintetében honnan tudod, hogy a kamera előtt hol a határ?

– Érezni lehet csak. Ha nincs meg bennem, hogy meddig mehetek el, akkor megette a fene az egészet. A Forrest Gumpból egy részlet ugrik be, mikor Tom Hanks a látogatás után megtudja, hogy Jenny fia az övé, akkor van egy csodálatos arcjátéka. Tulajdonképpen nem mozdul semmije, szerintem az a színészet, amit ő akkor megcsinál. Magyar példát is említek. A Becsúszó szerelemben Ötvös Andrisnak is van egy felejthetetlen közelije. Mikor beszól neki a csaj Andrisnak megrándul a szeme, nohát az gyönyörű. Az ilyen pillanatokból nagyon sokat lehet tanulni. Volt egy magyar vígjátéksorozat, Fapad címmel. Amit a háttérben művelt Gados Béla, nagyon tetszett. Személyesen Kövesdi László színművésztől és Szinovál Gyula színész, rendező, is sokat tanultam. Mérai Katival a Budapest fölött az ég című filozofikus vígjátékban játszunk együtt az RS9 Színházban. Egészen másképp fogta meg a szerep lényegét, mint az elődje, de zseniális. Ott állok vele szemben a színpadon és alig bírom ki nevetés nélkül.

– Hol szeretnél tartani 5 év múlva?

– A filmvásznon. A premierre elvinném az édesanyámat és az akkori barátnőmet. A példaképeim Seth Rogen, Jonah Hill, Danny McBride, Jay Baruchel, Craig Robinson, akik egy csapatként működnek, nagyon jól érzik magukat együtt és ez kihat a filmjeikre is. Ők a vígjátékok veteránjai, imádom őket. Az Itt a vége című filmjük arról szól, hogy egy ismert amerikai színész óriási hollywoodi házibulit tart színész barátainak és egyszer csak eljön az apokalipszis. Az ilyen őrületek lenyűgöznek. Nagyon szívesen viszont látnám magam valami hasonlóban, megérné öt évet várni rá.

– Milyen voltál 18 évesen?

– Tüzes. Többet kellett volna gondolkozzak, mielőtt kimondok valamit. Akkor megbánthattam jónéhány embert, mert rosszul fogalmaztam. Ma már egészen jól használom ezt a szarkasztikus oldalamat. Régebben csak én értettem igazán a vicceimet. Ma már szerencsére mások is.

Írta: Tarnócai Éva

Fotók: Váradi Vivien

További cikkek

Reklám

Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Óz, a varázsló - A klasszikus mese új köntösben a Kolibri színpadán

Pepita Magazin 2023.01.18.
Az idei évad első nagyszínpadi produkciójaként egy klasszikus mesét láthat új köntösben a Kolibri Színház közönsége; január 28-án, szombaton mutatják be az Óz, a varázsl&oacu...

Évkezdés a Radnóti Színházban

Pepita Magazin 2023.01.18.
A magyar kultúra napján a repertoár darabjai mellett közönségtalálkozóval, rendhagyó irodalomórákkal, jubileumi Szerb Antal-esttel, vendégprodukciókkal és könyvbemutatóval is várja a n&ea...

A Pick Szeged Zrt.-nél próbálnak a Szegedi Nemzeti Színház művészei

Pepita Magazin 2023.01.17.
Az önkormányzati fenntartású intézmények ideiglenes bezárása miatt a Pick Szeged Zrt. által felajánlott helyszínen folynak a Szegedi Nemzeti Színház egyik márciusi bemutatója, a Hegedűs a há...

Járt ösvény

Peremartoni Krisztina: A színészet nekem egy eszköz amivel megélhetem a saját szabadságomat

Pepita Magazin 2023.01.16.
Szenvedélyes világutazó, de leginkább a földdel bensőséges viszonyt ápoló kultúrákat szereti. Önkénteskedett Szumátrán egy orangután rehabilitációs központban, volt favág&o...

Újvári Zoltán: Valami felfalja az embert. Valami kényszer

Pepita Magazin 2022.12.20.
Pécsről eljött egy Janus Pannonius-díjjal, a következő évben megkapta a Jászai Mari-díjat, majd kamaraszínházi színészként elsőként, a legjobb férfialakítás díját is neki &iac...

Seress Zoltán: Ez olyan érzés, mint meztelenül úszni a tengerben…

Pepita Magazin 2022.11.24.
Első színháza volt a Vígszínház, két éve ismét itt játszik. Közben társulati tag volt Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Szolnokon és persze a Bárka Színházban, amelynek megsz...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

Hangadó

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Mezei Kitty: Színészként az őrült figura izgalmasabb tud lenni

Pepita Magazin 2022.10.29.
Mezei Kitty néhány éve az év legjobb női szinkronhangja lett. A szinkronstúdiók világába egyenesen a táncparkettről került be egy furcsa szituáció és egy nyelvtörő miatt. Bár váratlanul &ea...

Kritika

Látszatélet – Magányos emberek a Kamrában

Pepita Magazin 2023.01.23.
Betódulunk a Magányos emberek szereplőinek házába. Nem zavar bennünket, hogy többen otthon vannak közülük. Végig bámuljuk a lakásukat, a vécétől a könyvespolc köteteiig.

Dühös vígjáték – A Szeget szeggel a Vígszínházban, Rudolf Péter rendezésében

Pepita Magazin 2022.12.30.
Totálisan elzüllött, romlott város, rossz törvényeit nem betartó népét látjuk karneváli forgatagban, örök mozgásban, álarcban, vagy anélkül, a Szeget szeggel Rudolf Péter által re...

Vidámság és pusztulás – Az Egy szerelem három éjszakája ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében

Pepita Magazin 2022.12.29.
Halálhírt hozva is mókáznak a Három királyok az Egy szerelem három éjszakája előadásának elején, ifj Vidnyánszky Attila rendezésében, a Pesti Színházban. Még privatizá...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

A tanár

Meczner János: Volt tanítványom vitte tovább az osztályt

Pepita Magazin 2023.01.25.
Meczner János rendező, a Budapest Bábszínház korábbi igazgatója, kezdeményezte, hogy beinduljon a bábszakos képzés a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, amelyre amikor rákényszerí...

Nincs megfelelő követelményrendszer – Szakály György a táncképzésről

Pepita Magazin 2022.12.27.
„Már nem lehet azt mondani, hogy kövér vagy, kicsit le kellene fogyni, nem vagy elég ügyes”, mondja Szakály György, nemzetközi hírű, Kossuth-díjas táncos, a Magyar Táncművészeti Egyetem egykori rektora. ...

Fessük az ördögöt a falra! - Az agresszor logikája és lélektana

Pepita Magazin 2022.11.27.
Az életben nagyobb biztonságot ad, ha látjuk, hogy az agresszornak mi a logikája és a lélektana, mondja Vidovszky György, rendező, drámatanár. Sok olyan kemény produkciót állított színpadra, amiben erős...

Legendák

Jordán Tamás 80

Pepita Magazin 2023.01.15.
Jordán Tamás ma 80 éves. Kicsit lassabban mozog, mint régen, de megmaradt az egykori csillogó szemű, nagyot álmodni képes fantasztának, aki újabb és újabb dolgokat eszel ki, és amire esetleg más legyintene, h...

Húsz éve halt meg Schütz Ila

Pepita Magazin 2022.12.11.
Schütz Ilára, a karizmatikus színészre, ma 20 éve a fürdőkádjában találtak rá holtan, a gyomrában túladagolt gyógyszerekkel, a fürdővízben hajszárítóval. Máig nem tudni po...

Alföldi 55

Pepita Magazin 2022.11.22.
A ma 55 éves Alföldi Róbertet imádják és utálják. Valószínűleg sokkal többen vannak akik szeretik,  mint akik akár egyenesen gyűlölik. Az biztos, hogy tényező, és, hogy mindenki ismeri.
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

A rendező

Vaszkó Bence: Nem égettem fel magam mögött semmit

Pepita Magazin 2023.01.10.
A József Attila Színházból egy hatalmas isztiméri farmra repítette családját Vaszkó Bence színművész, aki nem sokkal előtte Anastasius volt A pápanőben. Három évvel korábban a nyíregyh&...

Puskás Tamás: Szellemek vannak mindaddig, amíg a szeretet hiányt szenved

Pepita Magazin 2022.12.14.
Nemrég olvastam egy interjút Esztergályos Károllyal, aki azt nyilatkozta, hogy szerinte az egész életművéből, egy Csehov kisregényből készült filmje, aminek történetesen az a színházigazgató volt ...

Gémes Antos: Nem kell ahhoz sanyarú sors, hogy küszködni tudjon az ember

Pepita Magazin 2022.11.08.
Fújd el a gyertyát, ami nem fog kialaludni, de úgy csináld, hogy ne hibának tűnjön, hanem gegnek. Oké. No, még egyszer. Jó, majd gondolkozunk még rajta – instruálta a Madagaszkár című musical prób...

A jövő nagyjai

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...

Kopek Janka: Mindig egy új világba csöppenek

Pepita Magazin 2022.12.19.
Kopek Janka színésznő, műsorvezető, a Vígszínház társulatának tagja. Színpadi és filmes munkák mellett nemzetközi menedzsmenttel is foglalkozik. Nemrégiben cukrász végzettséget is szerzett. Vele...

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Mester Dávid: A saját határaim állandó feszegetése természetes

Pepita Magazin 2023.01.26.
Azóta figyelem, mióta először meghallottam a Félkegyelműben, a Háború és békében majd a Liliomban a felcsendülő zenéjét. Nem megszokott, a nagy tudás mentén letér az útról és ...

Viktória grófnő Veszprémben

Pepita Magazin 2022.12.22.
Egy szórakoztató, mégis komoly drámai ívvel megkomponált Viktória előadást láthattunk a Veszprémi Petőfi Színházban, az igazgató, Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, Érdemes műv&eac...

Gaál Attila Csaba: Most nagy erővel, nagy tetteket tudok végrehajtani

Pepita Magazin 2022.11.21.
A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színész és rendező szakának hallgatója volt, ma a Veszprémi Petőfi Színház színművésze. A Nyitott ablak című előadásában nyújtott alak&iacu...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

Felvétel

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...

Thuróczy Szabolcs: Ez a szakma eléget, miközben hamuvá válik az ember

Pepita Magazin 2022.12.16.
Nem sok jogi egyetemet végzett színészünk van, sőt olyan sem sok, aki ennyiszer megkapta a legjobb férfi alakítás díját, mint Thuróczy Szabolcs. Olyan színészünk meg végképp nem sok van, aki kar&aac...

Nari Nguyen: A múlthoz való ragaszkodás akkor jár tisztelettel, ha az az embert szolgálja

Pepita Magazin 2022.11.16.
A legszebb Európában élő vietnámi lánynak választották Berlinben 11 évvel ezelőtt Nari Nguyent. A szépségkirálynő ezúttal Az almafa virága címet viselő magyar-vietnámi romantikus film é...