A Műanyag égbolt új korszakot nyit az animációs filmek világában

Pepita Magazin 2023.04.24. Felvétel

A Műanyag égbolt új korszakot nyit az animációs filmek világában

Az élőszereplős, mégis animációs technikával készült Műanyag égbolt egy posztapokaliptikus mű, amely 2123 Budapestjén játszódik. A város egy kupola alatt létezik, mivel a Föld élővilága kihalt. Se termőföld, se állat, csak az emberi húsból táplálkozó fák adják az élelmet. A Műanyag égbolt alkotói Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta első egész estés animációs filmje, melynek világpremierje a Berlinálén volt.

csanyi cikk

Egyrészt rosszul voltam ettől a történettől, másrészt elindított egy olyan úton, amitől még mindig nem térek észhez. Amit odavágtatok, olyan elképesztő erejű, hogy esélyem sem volt, hogy kilépjek a sztoriból, de sosem gondoltam volna, hogy ezt az élményt egy animációs film kapcsán élem meg. Nem tudom mit vártam, de nem ezt. Tény az, hogy nagyon megviselt.

Sarolta: Őszintén örülök annak, hogy ez téged megviselt. Ugyanis egy olyan sztorit szerettünk volna írni Tiborral, ami bár belevisz egy szokásos, globális katasztrófa történetbe, a néző mégis bele tud helyezkedni, és a saját bőrén érezheti ennek a valóságát, miközben mélyen megérinti lelkileg, érzelmileg. Ez volt az, amiről rengeteget beszélgettünk, miközben fejlesztettük a projektet.

Tibor: Az volt az alapvetés, hogy azt a fajta reményt, amit az ilyen filmek végén megkap a néző, azt mi nem fogjuk megadni. Mikor beülünk a moziba, azt látjuk a katasztrófa filmekben, hogy a világnak vége van, de az emberiség mindig valahogy kikecmereg ezekből a helyzetekből. A mi emberiségünk ugyan nem győz, de igyekeztünk egy olyan happy endet csinálni, ami lehet, hogy a legszomorúbb, legbizarrabb vég, de mégis egyfajta feloldozás. Azt látjuk, hogy ez különbözően hat az emberekre, van olyan hatása, ami megnyugtató, van, aki úgy érzi, ez is egy út, mert valami lesz utánunk, valami más. Nem könnyű film, nem könnyű a vége sem.

Sci -fi, de mégsem az.

Tibor: Valóban nem tiszta tudományos fantasztikum. Vagyis nem az a sci-fi, amit a közönség rögtön erről a zsánerről gondol. És nem is az a sci-fi, ami reményt ad.

De a szerelem mentén mégis kap valamit az ember. A férfi meg akarja menteni a nőt, akit szeret. Nem engedi el, aztán, ahelyett, hogy megmentené, a nő menti meg őt. Vagy nem?

Sarolta: Mi egy olyan történetet akartunk elmesélni, amelyben a szereplőink nem tipikus hősök. Itt nem az a megszokott felállás, hogy jön a hős, megmenti a nőt. Mi azt akartuk, hogy legyen egy mély emberi kapcsolat, még úgy is, hogy az elején talán nem is nagyon szeretjük, ahogy ez a férfi viselkedik, amilyen agresszívan megmásítja felesége döntését. Azt szerettük volna, hogy ezt az apokaliptikus történetet egy pici emberi drámán keresztül lehessen elmondani.

Azért ez egy nagyon egyedi, mély szerelem, nem szokványos párbeszédekkel…

Tibor: Amikor kész lett a film, akkor döbbentünk rá, hogy időnként a tudatalatti döntések motiváltak minket. És mennyi minden van belőlünk a karakterekben. Nyilván nem véletlen, hogy éppen egy ilyen történetet akartunk elmesélni. Természetesen mindentől függetlenül ezek fikciós karakterek.

Sarolta: Az is célunk volt, hogy minden szereplő, aki felbukkan a történetben, a saját döntéseivel árnyalja a történet filozófiáját. Mindenki más válaszokat, megoldásokat mutat arra vonatkozóan, hogyan lehet vagy kellene túlélni.

Tibor: Mindegyik karakterben van egy kis önzés. Ez az önzés mindig a kapcsolatokról szól, választásról a család, szerelem és világ között. És természetesen ez bizonyul számukra a legnehezebb döntésnek. Mindannyian válaszút előtt állunk a Földön, hamarosan meg kell hoznunk olyan döntéseket, amelyek nagyon fájdalmasak lesznek. De jelenleg az látszik, hogy még a legapróbb döntéseket is nehéz meglépni. Amikor majd dönteni kell a családunk, vagy egy tágabb, nagyobb cél között, lehet, hogy mi emberek nem leszünk erre képesek. Lehet, hogy ezért van a sorsunk megpecsételve. A férfialakunk, Stefán, Nórával marad ugyan, de egészen másképp. Hogy miért? Ez is az önzés egy fajtája, vagy rájön, hogy az élet csak így tud tovább menni?

Vagy Nóra tudja, hogy így többet tehetnek… nem magukért…

Tibor: Vagy magukért is, hisz így többszáz évet tud faként a feleségével élni.

Az emberi faj megmentése érdekében olyan rendszert hoztatok létre, amely szerint az 50. év betöltésekor az embereket beoltják, majd elszállítják egy ültetvényre, ahol fákká alakulnak.

Sarolta: Amikor elkezdtük írni ezt a sztorit, épp betöltöttem a 40-et. Eleinte 60 éves élethosszban gondolkodtunk, de elég hamar rájöttünk, hogy rövidebbre kell szabni ezt az időt, annyira, ami alatt még ki tud teljesedni egy ember élete. Alkothat, dolgozhat, gyereket nevelhet. Azt szerettük volna, hogy ez az életkor „fájjon” a nézőnek, hisz ma az 50 éves életkor egy olyan határ, ami megérint egy húsz évest is, hisz a szüleiről van szó, vagy megérinti azokat az ötveneseket, akik úgy érzik, épp egy új fejezet nyílik az életükben.

Elképesztő, hogyan tudtok eljutni egy vonatból Miskolcon át a semmibe…

Sarolta: Ez az utazás olyan, mintha az emberiség történetében visszafelé haladnánk. Visszajutunk a kezdethez, ami szereplőinknek egyaránt a vég és mégis egy új kezdet. Mire elérnek a Tátrába, és a ruháikat hátrahagyva belesétálnak a tóba, azzal a pár lépéssel a civilizáció teljes maguk mögött hagyását jelképezik.

Az ötlettől a megvalósulásig eltelt 7 év. Úgy gondolom, a Műanyag égbolt történelmi léptékkel mérve is új korszakot nyit az animációs filmek világában…

Tibor: Nekünk kapóra jött az Inkubátor program frissessége, hisz olyan animációs projekteket is igyekezett támogatni, ami nem feltétlenül gyerek- vagy családi film.

Az élet a filmetek fejlesztése közben bőven produkált előjeleket a távolinak hitt jövőtökhöz. Ez a jövő már itt kopogtat. Ha most kezdenétek, milyen filmet csinálnátok?

Sarolta: Akkor biztos más film lenne, hisz mi is sokat változtunk a hét év alatt. Az biztos, ha ugyanezt a témát most kezdenénk feldolgozni, az ennek a filmnek egy másik verziója lenne. De nem hiszem, hogy optimistábbak lettünk az elmúlt évek alatt, és azt sem gondolnám, hogy kevésbé kegyetlen kifutást realizálnánk.

Tibor: Amikor elkezdtük írni a történetet, az eleinte sokkal inkább fikciónak tűnt a számunkra. A világ összeomlása távolibbnak látszott, és ez megkönnyítette az írást. Gyártás közben kezdett “közelebb jönni” az a világ, amit addig elképzeltünk. A Covid is egy ilyen élmény volt, majd a gyártás legvégén kirobbanó orosz-ukrán háború. Akkor volt bennünk félelem, hogy ez a film már nem egészen sci-fi, nem annyira fikciós, ki fogja ezt megnézni? Ha ma elkezdenénk, máshogy nyúlnánk hozzá. Talán nem lennénk olyan bátrak, mint amikor elkezdtük.

Sarolta: Amiről 2015-ben azt gondolták, hogy csak 2060 körül lesz probléma, arról ma azt mondják, hogy talán már 20 éven belül bekövetkezhet. A film elején eredetileg sokkal több információt osztottunk meg a nézőkkel a filmbeli világ összeomlásának körülményeiről. De ahogy történtek körülöttünk az események, egyre több mindent kidobtunk ebből, mert úgy éreztük, hogy felesleges ezt elmesélni. Bárki nézi ezt a filmet, az első 10 perc után el tudja képzelni a saját alternatív történetét arról, hogy a világ miként jutott el idáig.

Tibor: Az összeomlás oka már nem érdekes, annyi minden okozhatja. Nem is ez volt az izgalmas számunkra, hanem az, hogy mi épül fel ebből? Mi jön ezután? Ez a mi fikciós válaszunk arra, hogy miként épül újjá egy város, egy társadalom.

(Fotó: Tarnócai Éva)

A mai fiatal generációnak sokkal nehezebb élete lesz?

Sarolta: A mi kis életünket, amit eddig nagyon kényelmesen élhettünk, könnyen elveszíthetjük. Ijesztő belegondolni, hogy ez mennyire közel lehet.

Tibor: Bár az emberiség olyan jól adaptálódott a történelem során mindenhez, hogy talán ehhez is sikerülni fog. Lehet, máshogy fogunk élni, de élni fogunk.

Melyikőtök az optimistább?

Sarolta: Egyik nap én, másik nap Tibor.

A munkában hogy tudtok ennyire együtt mozogni, gondolkozni?

Tibor: Nyilván kell, hogy megbízzunk egymás tehetségében, ízlésében és munkabírásában. A nagy kérdésekben mindig egyfelé megyünk…

Sarolta: ...de rengeteget vitatkozunk. És ez tök jó dolog.

Tibor: Ez a munka állandó párbeszédet igényel, pingpongozást az ötletekkel. Nincs a filmnek olyan része, amit ne egyeztetnénk és beszélnénk át. Mind a ketten nagy egók vagyunk, de van nálunk egy nagyobb ego, és az a film. Bármennyit vitatkoztunk valamin, végül mindig az az ötlet győzött, amiről úgy éreztük, hogy a filmnek jó.

Tegyük fel, hogy most ott vagyunk benne a filmetek világában. Akkor mit csináltok? Mit alkottok?

Tibor: Az a kérdés, hogy egy olyan világban lesz-e a művészetnek értelme? Bertolt Brecht azt kérdezi, hogy ha jönnek a sötét idők, miről fogunk énekelni? A válasza az, hogy akkor a sötét időkről fogunk énekelni.

Sarolta: Valamilyen művészetre biztosan szükség lesz, csak azt most még nem tudjuk elképzelni, mert annyira más lesz.

Írta: Tarnócai Éva

Borítókép: Petrucz Krstan

További cikkek

Reklám

Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Kováts Adél kapta a Páger Antal-színészdíjat

Pepita Magazin 2023.05.16.
A művész vasárnap vette át elismerését.

Elhunyt Máthé Erzsi

Pepita Magazin 2023.05.09.
Kilencvenöt éves korában halt meg, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja...

Bejelentette az új bemutatóit a Vígszínház

Pepita Magazin 2023.05.03.
Bejelentette 2023/24-es évadának bérletes bemutatóit a Vígszínház. Az üvegcipő című vígjáték Mohácsi János, a Pinokkió zenés változata Keresztes Tamás, az Ármán...

Járt ösvény

R. Kárpáti Péter: Szeresd, amit csinálsz és mindig ott legyél jelen, ahol éppen vagy!

Pepita Magazin 2023.04.13.
Azt mindenki tudja, hogy ő volt Berényi András, de azt kevesen, hogy eljátszhatta a világirodalom legszebb szerepeit, kiváló szervező és remekül ír. Sokat jelentenek számára Dusán sorai. „Tudod, a számla...

Szerednyey Béla: A hatalmas fájdalom ellenére meg kell nevettetni a közönséget

Pepita Magazin 2023.03.24.
Több, mint 40 évet töltött a Madách Színházban, most szabadúszó. Imádtam a Macskákban Rumliként, ahogy gitározott, zongorázott a táncoslányok lábain. A Páratlan párosban csa...

Gazdag Tibor: Sok mindent le lehet bontani egyetlen emberről

Pepita Magazin 2023.02.27.
Hat éve a Van, aki forrón szereti című musicalban láttam Osgood Fieldinget, a hóbortos milliomost játszani a Pesti Magyar Színházban.  Meg is lepődtem, hisz Gazdag Tibor ritka vendége a vígjátéknak, szá...
mbvk 2
mbvk 3
MBVK 5 - Kategóriák között

Hangadó

Molnár Levente: Az improvizáció olyan közös nyelv, ami összeköt minket

Pepita Magazin 2023.02.02.
Molnár Levente gyerekkora óta, harminc éve szinkronizál. Hangját már a gyermekei is felismerik a mesefilmes karaktereknél épp úgy, ahogy a filmekben és reklámfilmekben is. Több mint tíz éve filmeket &eacu...

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Kritika

Kiborul a bili – Szerelemgyerek a Legközelebbi ember a Radnótiban

Pepita Magazin 2023.05.31.
Hajdu Szabolcs rendszeresen a képünkbe tolja hogyan élünk. Közelképeket mutat. Valósággal beledugja az orrunkat más emberek, családok életébe, amelyek először teljesen normálisnak, szokványosnak tűnnek...

Eszenyi Enikő visszatérése – Ünneplés, üdvrivalgások, kételyek

Pepita Magazin 2023.05.09.
Eszenyi Enikő színpadra való visszatérésének premierjén nincs hatásos, fogadótapssal kísért, primadonnás bejövetel. Nem ünnepelteti magát kapásból, hogy íme újra itt van, v&aacu...

Végveszélyben a Cseresznyéskert

Pepita Magazin 2023.04.30.
Tötyögünk egy helyben, méltán érezzük úgy, hogy kihúzzák a lábunk alól a talajt, nem jutunk egyről a kettőre, elértéktelenítik, megsemmisítik azt, amit még mindig próbálunk ...
mbvk 5
mbvk 8
MBVK 3 - Kategóriák között

A tanár

Mi van a hang mögött? - A beszédhibák a személyiséget, a lélektani hibákat is tükrözik

Pepita Magazin 2023.04.26.
Illés Györgyi színésznő, egyetemi oktató, coach. Művészi beszédet tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Most főleg vállalatvezetőkkel foglalkozik és színjátszókört...

„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Pepita Magazin 2023.03.16.
„Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is&r...

Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

Pepita Magazin 2023.02.25.
„A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogy nem lehet kifejezni”, mondja Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, volt rektora, aki a Kanadai Nemzeti Sz&i...

Legendák

Andorai Péter 75 – Megjárta és meg is mutatta a poklot

Pepita Magazin 2023.04.25.
Ma lenne 75 éves Andorai Péter. Hatodszorra vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, a felvételiztetők nem túl nagy dicsőségére. Számba kellene venni hányan vannak azok a Kossuth-dí...

Békés Itala 96 – „Kossuth-díjas nagy színész, vagány örökifjú”

Pepita Magazin 2023.03.23.
Ma 96 éves Békés Itala, az örökifjúság megtestesülése. Az egészséges, de mégis totálisan szertelen életmód apostola, színházi és filmszerepek garmadájának alakí...

Cserhalmi György 75 – „Jelen van, köztünk van, nem csak papíron a Nemzet Színésze”

Pepita Magazin 2023.02.17.
Ma 75 éves Cserhalmi György, aki gyakran felkiáltójelként volt a színpadon, szinte lakmuszpapírként mutatta meg, hogy ez sincs rendben, az sincs, meg amaz sincs. Most rendezőként, interjúkban teszi ugyanezt, mert sajnos a betegs&ea...
mbvk 3
mbvk 2
MBVK 3 - Kategóriák között

A rendező

Puskás Samu: Ilyen szülőkkel az ember örökletesen kötődik a színházhoz

Pepita Magazin 2023.04.20.
A tavalyi év legsikeresebb West End darabját tűzi műsorra hamarosan a budapesti Centrál Színház. WhatsOnStage Awards legjobb darabja, Suzie Miller Az ártatlanság vélelme (Prima Facie) című drámájának hazai ősbemu...

Szelei Dóra: Jobban érdekel a rendezés, mint a játék

Pepita Magazin 2023.03.15.
Két doboz cipelése közben találkoztam vele, közös barátnőnk költöztetésekor. Gyönyörű és fiatal, tele határozott mondatokkal, hatalmas göndör hajkoronával. Sosem láttam előtte. Ki lehet? Az...

Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Pepita Magazin 2023.02.16.
Miközben néztem Az almafa virágát, egyszerre voltam jelen a múltban és a jelenben, Magyarországon és Vietnámban, minden helyszín otthonos volt és lenyűgöző, maradtam volna benne, és éltem volna tová...

A jövő nagyjai

Koncz Andrea: Mindenhol kicsit idegennek érzem magam és egy kicsit otthon

Pepita Magazin 2023.05.17.
A Marosvásárhelyről jött Koncz Andrea játéka megindítóan őszinte, teljes érzelemmel alakítja figuráit, nem egyszer felszaladnánk hozzá a színpadra, megmenteni, átölelni, vagy éppen felemelni...

Gréczy Balázs: Hajszoltam magam és folyamatosan bűntudatom volt

Pepita Magazin 2023.03.29.
Zongorázik, gitározik, dobol és persze énekel a Pesti Magyar Színház fiatal tehetsége, Gréczy Balázs, akit Bütyök szerepében láthatunk a Tüskevárban.

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...
mbvk 8
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Bodrogi Enikő: Üvöltve éneklem ki magamból a fájdalmat

Pepita Magazin 2023.05.19.
Egész gyerekkorában úszott és vízilabdázott, így a víz is egyfajta örömforrást jelent számára. De Bodrogi Enikő színpadra született, az X-Faktor élő adásaiban megismerhettük mosoly...

Eszenszky Gergely: Akkor lennék a legboldogabb, ha öt év múlva is ezen az úton lehetnék

Pepita Magazin 2023.04.11.
A kutyasétáltatás közben a fiatal színésszel készült interjút Timon, az örökbefogadott kiskutyája színesítette, akár a Tüskevár sztoriját Matula bácsi Csikasza. Nem vélet...

A Tüskevár törvényei a Pesti Magyar Színházban

Pepita Magazin 2023.03.20.
El nem tudtam képzelni, hogy a Tüskevár, a Kis-Balaton és a Berek, hogyan fog életre kelni a Pesti Magyar Színházban. És átjött az érzés! A nomád nyaralás igénye, a természetközeli var&aa...

Emlékek

Voith Ágnes: Sosem voltam az a klasszikus értékeken edződött színésznő

Pepita Magazin 2023.05.08.
Mikor kislányként, az Irány Mexikó című filmet néztük a szüleimmel, óriási hatással volt rám Voith Ági, aki tornászként az olimpiai válogatott tagjaként debütált. Imá...

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...
mbvk 2
mbvk 5
mbvk 1

Felvétel

A Műanyag égbolt új korszakot nyit az animációs filmek világában

Pepita Magazin 2023.04.24.
Az élőszereplős, mégis animációs technikával készült Műanyag égbolt egy posztapokaliptikus mű, amely 2123 Budapestjén játszódik. A város egy kupola alatt létezik, mivel a Föld élővilága k...

Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Pepita Magazin 2023.02.10.
Nemcsak azért volt jó választás az első magyar-vietnámi film, Az almafa virága egyik főszerepére a zalamerenyei Sütő András, mert a ’70-es évek Magyarországához nagyon illő karakteres arca van, hanem az&eacut...

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...