Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29. Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Fotók: Szűcs Barbara

60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világhírű musical szerző budapesti tartózkodásáról, a József és a szélesvásznú álomkabát musical világpremierje alkalmából. Felvételvezetőként és gyártásvezetőként szinte mindenki ismeri a szakmában Szűcs Erzsit. Döbbenetes élmény volt találkozni vele, mert első látásra alig gondolná az ember egy csinos ötvenesnek, de mikor szembesültem a korával - 76 éves - hosszú percekig meg nem tudtam szólalni…

Poggyasz - Cikk közben

– Annyit tudtam rólad, hogy jó gyártásvezető vagy, megbízhatóságod, korrektséged és személyiséged miatt szeretnek a kollegáid és te hoztad létre Magyarország első Kodak Filmlaborját KODAK Hungary néven.

– 1964 óta vagyok a szakmában. Miután leérettségiztem két választásom lehetett volna abban az időben. Egyetemre, vagy férjhez megyek. Én viszont a Budakeszi útra mentem a Filmlaborba dolgozni. Akkor ez volt Európa legmodernebb filmlaboratóruma. Minden voltam egy személyben, amolyan fregoli ember, az igazgató titkárnője, a számlázáson munkatárs, gondnok, diszpécser. 15 éven át dolgoztam ott. Mindent átláttam, mindenkivel összebarátkoztam, és ami a legfontosabb, nagyon jól megismertem az akkori technológiát. Tudtam, hogy mi mennyibe kerül, miből mennyit kell rendelni, és melyik utómunka folyamathoz, mi szükséges. A filmezés és az utómunka számvitel része akkor is jobban érdekelt, mint maga a filmkészítés, talán ezért lettem gyártásvezető.

– Hogy kerültél egyre közelebb a filmekhez?

– Mint diszpécserhez, nálam adták le a leforgatott produkciókat, így sok gyártásvezetővel, filmes szakemberrel találkoztam nap, mint nap. Kértem őket vigyenek el innen, mert a Filmlabor egyre inkább kezdett hasonlítani egy gyárhoz. Aztán egyszer csak elvittek. A Mafilm II-ben találtam magam az Üllői út és a Könyves Kálmán út sarkán. Ez egy Híradó- és Dokumentumfilm Stúdió volt, amely kivált a filmgyárból és önálló céggé alakult. Ma ez az épület a Népligeti Volánbusz pályaudvar. Rengeteg dokumentumfilmet csináltunk. Ezek azok a filmek voltak, amelyek a nagy mozifilmek előtt mentek Magyar Filmhíradó címmel. A megyék pártbizottságai által finanszírozott kisfilmekben rendszeresen bemutattuk az ország megyéit. Három évig dolgoztam itt, mígnem átcsaltak a Mahírbe, ahol Sík Endre volt a stúdió vezetője, illetve főgyártásvezető volt a Magyar Televízióban is. Nagyon sok munkát kaptunk. Ez volt a harmadik állomásom.

Hogy élted meg a rendszerváltást?

– Megalakultak a magán reklámügynökségek. A Mahírből kiváltak az agyak, Nemes Juli megcsinálta az első független magyar ügynökséget, a Spotot Merényi Évával és Rényi Andreával. Kaszás György, aki a Mahir reklámtervezési és kutatási osztályának volt a vezetője, pedig a McCann Ericksont hozta létre. Két másik emblematikus magyar ügynökség is elindult, az egyik a Kozma Péter vezette Kozmo, a másik pedig az Akció.

– És te merre mentél?

– Engem odaajándékoztak Kozma Péternek, aki rendező volt és én gyártottam neki a reklámfilmeket. Őt mindenki ismerte, ő volt a forgatókönyvírója az összes komoly hirdetésnek Magyarországon. Így lettem a gyártásvezetője a Nescafé reklámoknak, amelyek főszereplői Rékasi Károly és Rák Kati voltak. Végigjártuk Európát, és közben úgy vigyáztunk a piros kis nescafés bögrére, mint a szemünk fényére, mert csak egyetlen egy volt belőle. A Flóriánnak és a Centrum Áruházaknak is mi készítettük az összes reklámfilmjét. Hol felvételvezető voltam, hol gyártásvezető.

– Lehet, hogy a játékfilmek világa csak kirándulás volt a számodra, viszont olyan rendezőkkel dolgozhattál együtt, mint Makk Károly, és Bujtor István. Kiemelnél néhány nagyjátékfilmet, amelyben dolgoztál?

– 1981-ben felvételvezetője lettem a Szalkai Sándor rendezte Kojak Budapesten című tévéjátéknak. Olyan színészekkel dolgoztam együtt, mint Inke László, Gobbi Hilda, Márkus László. Az utolsó Bujtor film- a Zsaruvér és Csigavér 3.: A szerencse fia - meghatározó forgatási és szakmai élmény volt. Bujtor egy nagyon kedves, összeszedett rendező volt, aki mindig tudta, hogy mit akar. Ezért is tisztelték nagyon. Meg azért is, mert bármit kért, mindig szépen tette. Habitusra olyan volt, mint egy olasz, amikor valami felbosszantotta, kikiabálta magát, de öt perc múlva minden a legnagyobb rendben folyt tovább.

– Melyik volt a legutolsó nagyjátékfilmed?

– Az Így, ahogy vagytok, Makk Károly utolsó filmje, ugyan parádés szereposztással, - Törőcsik Mari, Cserhalmi György, Nagy-Kálózy Eszter, Mácsai Pál, Jordán Tamás - készült, mégis megbukott, mert valahogy műfajilag sem volt kitalálva, miközben kicsúszott az irányítás a rendező kezei közül. Ezzel együtt nagy élmény volt a magyar mozgókép nagymestere mellett dolgozni. Ez a film volt a hattyúdalom.

– Mi volt a legnagyobb élménybeli különbség a reklámfilmek és a játékfilmek gyártása között?

– Hogy felkerülhettem a játékfilmek vége főcímére, ez számomra nagyon nagy megtiszteltetés volt. Akkor éreztem, hogy abba kell hagynom a filmezést, mikor már nyugdíjasként elvállaltam egy reklámfilmet és miután megkérdeztem a rendezőtől, mikor megyünk vágni, közölte, hogy már felküldte a nyersanyagot a felhőbe, és mindjárt kész a vágás. Mondom jó. És mi lesz a hangosítással? A tesóm csinálja hozzá a zenét Amerikában, aki pedig a hangot felveszi, épp Indiában nyaral, de már felmondta a szöveget, nyugodjak meg, a stúdióban összeraknak mindent. Akkor nekem mi a dolgom az utómunkában? Ha készen leszünk, hívd fel a megrendelőt, hogy hol veheti át a kész filmet. – hangzott a válasz. No, ekkor éreztem azt, hogy immár nyugalmazott gyártásvezető vagyok. Ahhoz képest, hogy majd 50 évig a hónom alá csaptam a kazettát és a vágószobában morogtam a rendezővel, hogy nem mehet ki állandóan kajálni, mert drága a bérleti díj, csak vágjon, majd inkább kimegyek és hozok neki kaját. Ma már szinte forgatás közben vágják a filmeket. A mi stábunk 25 fős volt, a mai gyerekek már megcsinálják hárman-négyen ugyanazt.

– Mi volt a feladatod a, - mondjuk ki - retro filmkészítésben?

– Megkaptam a forgatókönyvet, és a rendező nevét a megrendelőtől. Azt tudni kell, hogy egy reklámfilm forgatása egy-két nap. Az volt a dolgom, hogy összehozzak egy stábot. Majd következtek a helyszínek kiválasztásai, leszervezése, a terepszemlék, majd a szereplőválogatás. Mikor megvoltak a szereplők, a műszaki csapat és a helyszínek, következtek a technikai igények, például milyen kamerák, lámpák, eszközök kellenek. A díszleteket, jelmezeket folyamatosan egyeztettem, és mindent ellenőriztem. Jöttek a ruhapróbák, tárgyalás berendezővel, egyeztetés a kellékessel. És mindent le kellett csekkolni, ellenőrizni, odafigyelni. Utána kezdődött minden elölről.

– Milyen tanácsod lenne a filmesek számára?

– Soha ne vessz össze senkivel, mert nem tudhatod, mikor hova, kihez sodor az élet. Soha ne tartozz senkinek! Erre nagyon büszke vagyok, mert mindig a műszakot fizettem ki először, a világosítókat, a kellékeseket, mert ők a napi megélhetésért dolgoznak. A rendező, meg az operatőr kapta meg mindig legutoljára a pénzt. A jó gyártásvezető legyen empatikus. Ez nagyon fontos. Meg az emberi hang.

– 45 év „házasság” után mentél férjhez. Ez mit jelent?

– Közös fiunk van, de nekem előző házasságaimból már volt két lányom, akik a barátaim is egyben. Fotós lányommal körbeutaztam a világot, Jamaicától Baliig. Mindannyian kérdezgették miért nem házasodunk össze? Mindig azt mondtam nekik, hogy én már kétszer megtettem, nem akarok harmadszor is férjhez menni. Engem ez a téma nem érdekelt, de hát csak 45 évet éltünk együtt, végül összeházasodtunk titokban.

– Mi az, amit szívesen megcsinálnál az életben?

– Nagyon sokat köszönhetek ennek a szakmának. Nehézségeim igen, de kudarcaim szerencsére nem voltak a szakmai életemben. Úgy gondolom, a lehetőségeimhez képest a magam területén nagyon messze jutottam. Egyet sajnálok, hogy a mi korosztályunk – 77 éves leszek – nem volt egy nagy nyelvtudós. Az oroszt és a németet tanultuk egész gyerekkoromban, mégsem tudtuk egyiket sem normálisan megtanulni. Az angol nyelv hiánya miatt nagyon sok fontos munkát veszítettem el, ezért sokszor nekiálltam angolt tanulni, még három gyerek mellett is. Pár éve – 74 évesen - jártam egy nagyon intenzív nyelvtanfolyamra, ötször egy héten, elég jól felhoztak, de nem tudtam megcsillantani a tudásomat, mert amikor kimentem a külföldön élő fiamhoz, nem volt hajlandó velem angolul beszélni, pedig direkt megkértem rá. Örült, hogy magyarul beszélhetünk. (nevet) Nagy vágyam New York, remélem a 80. szülinapomig eljutok oda is.

– A filmszakmát választanád, ha újrakezdhetnéd az életedet?

– Ha ugyanezekkel a képességekkel rendelkeznék, amivel elkezdtem ezt az életet, akkor biztos testnevelő tanár lennék, mert egyrészt sokoldalúan jó mozgású voltam, másrészt mindig jól tudtam bánni a gyerekekkel. Nagyon szerettem mindig a tesi tanáraimat, azért kezdtem el sportolni. Viszont, ha újraszületnék, akkor tuti táncosnő lennék. Imádom nézni profi táncot, legyen az bármilyen műfajú.

– Hogy látod a filmek milyen irányba fejlődnek?                       

– Szerintem a nagyon drága, szélesvásznú, látványosan érdekes amerikai filmek továbbra is hódítani fognak, kiszorítva a moziból a művészfilmeket. A tehetséges színészek pedig továbbra is rákényszerülnek, hogy televíziós sorozatokban szerepeljenek. A moziba járás örömének helyét így veszi át az otthoni tévézés kényelme.

– De ne ezzel búcsúzzunk…

– Nagyon sok verset is írtam, búcsúzzunk az egyikkel.

Tükörbe néztem,

téged láttalak,

engem néztél,

megutáltalak….

Írta: Tarnócai Éva

További cikkek

Reklám

Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Dichterliebe – A tizenkét óriás

Pepita Magazin 2023.03.22.
A színház, a zene és a film különleges összművészeti találkozása.

Világhírű színházi és utcaszínházi társulatok érkeznek a 10. VéNégy Fesztiválra

Pepita Magazin 2023.03.13.
Világhírű színházi és utcaszínházi társulatok érkeznek a Dunakanyarba; a 10. jubileumát tartó VéNégy Fesztivál június 22. és 25. között a 10. Színházi Olimpia r&ea...

A helység kalapácsa című vendégelőadással ünnepelnek Kolozsváron

Pepita Magazin 2023.03.13.
A budapesti Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciója, A helység kalapácsa című vendégelőadás lesz látható március 15-én, sz...

Járt ösvény

Szerednyey Béla: A hatalmas fájdalom ellenére meg kell nevettetni a közönséget

Pepita Magazin 2023.03.24.
Több, mint 40 évet töltött a Madách Színházban, most szabadúszó. Imádtam a Macskákban Rumliként, ahogy gitározott, zongorázott a táncoslányok lábain. A Páratlan párosban csa...

Gazdag Tibor: Sok mindent le lehet bontani egyetlen emberről

Pepita Magazin 2023.02.27.
Hat éve a Van, aki forrón szereti című musicalban láttam Osgood Fieldinget, a hóbortos milliomost játszani a Pesti Magyar Színházban.  Meg is lepődtem, hisz Gazdag Tibor ritka vendége a vígjátéknak, szá...

Peremartoni Krisztina: A színészet nekem egy eszköz amivel megélhetem a saját szabadságomat

Pepita Magazin 2023.01.16.
Szenvedélyes világutazó, de leginkább a földdel bensőséges viszonyt ápoló kultúrákat szereti. Önkénteskedett Szumátrán egy orangután rehabilitációs központban, volt favág&o...
mbvk 3
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

Hangadó

Molnár Levente: Az improvizáció olyan közös nyelv, ami összeköt minket

Pepita Magazin 2023.02.02.
Molnár Levente gyerekkora óta, harminc éve szinkronizál. Hangját már a gyermekei is felismerik a mesefilmes karaktereknél épp úgy, ahogy a filmekben és reklámfilmekben is. Több mint tíz éve filmeket &eacu...

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Kritika

Macskák 40 – Életet követel magának

Pepita Magazin 2023.03.27.
Boldogsághormon cunami a Macskák, vitalitás özön, amibe költői szépség, melankólia, némi fájdalom vegyül. A színpadi történések, a mozgalmas képek, amik fergeteges táncokból, p...

Vérfagyasztás és poétikus báj –„Ez tényleg életveszély!”

Pepita Magazin 2023.03.21.
Tébolyító életveszély és lírai szépség, humor és feszült drámaiság egyaránt jelen van a Szenzáció! című nemzetközi produkcióban, ami a legnagyobb hazai vándorcirku...

Pusztulás és remény – Szabadkai előadások Budapesten

Pepita Magazin 2023.02.28.
Az Amikor Isten hasba rúg meglehetősen erőteljes cím, és remekül illik a kiváló szabadkai rendezőhöz, Urbán Andráshoz, akiről mondhatni, hogy átvitt értelemben, meglehetősen szereti hasba rúgni a nézőket.
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
mbvk 2

A tanár

„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Pepita Magazin 2023.03.16.
„Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is&r...

Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

Pepita Magazin 2023.02.25.
„A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogy nem lehet kifejezni”, mondja Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, volt rektora, aki a Kanadai Nemzeti Sz&i...

Meczner János: Volt tanítványom vitte tovább az osztályt

Pepita Magazin 2023.01.25.
Meczner János rendező, a Budapest Bábszínház korábbi igazgatója, kezdeményezte, hogy beinduljon a bábszakos képzés a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, amelyre amikor rákényszerí...

Legendák

Békés Itala 96 – „Kossuth-díjas nagy színész, vagány örökifjú”

Pepita Magazin 2023.03.23.
Ma 96 éves Békés Itala, az örökifjúság megtestesülése. Az egészséges, de mégis totálisan szertelen életmód apostola, színházi és filmszerepek garmadájának alakí...

Cserhalmi György 75 – „Jelen van, köztünk van, nem csak papíron a Nemzet Színésze”

Pepita Magazin 2023.02.17.
Ma 75 éves Cserhalmi György, aki gyakran felkiáltójelként volt a színpadon, szinte lakmuszpapírként mutatta meg, hogy ez sincs rendben, az sincs, meg amaz sincs. Most rendezőként, interjúkban teszi ugyanezt, mert sajnos a betegs&ea...

Jordán Tamás 80

Pepita Magazin 2023.01.15.
Jordán Tamás ma 80 éves. Kicsit lassabban mozog, mint régen, de megmaradt az egykori csillogó szemű, nagyot álmodni képes fantasztának, aki újabb és újabb dolgokat eszel ki, és amire esetleg más legyintene, h...
mbvk 5
mbvk 3
MBVK 1 - Kategóriák között

A rendező

Szelei Dóra: Jobban érdekel a rendezés, mint a játék

Pepita Magazin 2023.03.15.
Két doboz cipelése közben találkoztam vele, közös barátnőnk költöztetésekor. Gyönyörű és fiatal, tele határozott mondatokkal, hatalmas göndör hajkoronával. Sosem láttam előtte. Ki lehet? Az...

Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Pepita Magazin 2023.02.16.
Miközben néztem Az almafa virágát, egyszerre voltam jelen a múltban és a jelenben, Magyarországon és Vietnámban, minden helyszín otthonos volt és lenyűgöző, maradtam volna benne, és éltem volna tová...

Vaszkó Bence: Nem égettem fel magam mögött semmit

Pepita Magazin 2023.01.10.
A József Attila Színházból egy hatalmas isztiméri farmra repítette családját Vaszkó Bence színművész, aki nem sokkal előtte Anastasius volt A pápanőben. Három évvel korábban a nyíregyh&...

A jövő nagyjai

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...

Kopek Janka: Mindig egy új világba csöppenek

Pepita Magazin 2022.12.19.
Kopek Janka színésznő, műsorvezető, a Vígszínház társulatának tagja. Színpadi és filmes munkák mellett nemzetközi menedzsmenttel is foglalkozik. Nemrégiben cukrász végzettséget is szerzett. Vele...

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...
MBVK 1 - Kategóriák között
mbvk 1
MBVK 5 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

A Tüskevár törvényei a Pesti Magyar Színházban

Pepita Magazin 2023.03.20.
El nem tudtam képzelni, hogy a Tüskevár, a Kis-Balaton és a Berek, hogyan fog életre kelni a Pesti Magyar Színházban. És átjött az érzés! A nomád nyaralás igénye, a természetközeli var&aa...

MÁZS: Nekem a színház a nyilvánvaló, a meghitt alapkötelék

Pepita Magazin 2023.02.23.
Ha a színpadi jelenlétet, a zabolátlan tehetséget és az önbizalmat tanítani lehetne, akkor Mészáros Árpád Zsolthoz küldeném az erre hivatottakat. A Rómeó és Júliában hallottam ő...

Mester Dávid: A saját határaim állandó feszegetése természetes

Pepita Magazin 2023.01.26.
Azóta figyelem, mióta először meghallottam a Félkegyelműben, a Háború és békében majd a Liliomban a felcsendülő zenéjét. Nem megszokott, a nagy tudás mentén letér az útról és ...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
mbvk 2
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

Felvétel

Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Pepita Magazin 2023.02.10.
Nemcsak azért volt jó választás az első magyar-vietnámi film, Az almafa virága egyik főszerepére a zalamerenyei Sütő András, mert a ’70-es évek Magyarországához nagyon illő karakteres arca van, hanem az&eacut...

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...

Thuróczy Szabolcs: Ez a szakma eléget, miközben hamuvá válik az ember

Pepita Magazin 2022.12.16.
Nem sok jogi egyetemet végzett színészünk van, sőt olyan sem sok, aki ennyiszer megkapta a legjobb férfi alakítás díját, mint Thuróczy Szabolcs. Olyan színészünk meg végképp nem sok van, aki kar&aac...