Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29. Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Fotók: Szűcs Barbara

60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világhírű musical szerző budapesti tartózkodásáról, a József és a szélesvásznú álomkabát musical világpremierje alkalmából. Felvételvezetőként és gyártásvezetőként szinte mindenki ismeri a szakmában Szűcs Erzsit. Döbbenetes élmény volt találkozni vele, mert első látásra alig gondolná az ember egy csinos ötvenesnek, de mikor szembesültem a korával - 76 éves - hosszú percekig meg nem tudtam szólalni…

Poggyasz - Cikk közben

– Annyit tudtam rólad, hogy jó gyártásvezető vagy, megbízhatóságod, korrektséged és személyiséged miatt szeretnek a kollegáid és te hoztad létre Magyarország első Kodak Filmlaborját KODAK Hungary néven.

– 1964 óta vagyok a szakmában. Miután leérettségiztem két választásom lehetett volna abban az időben. Egyetemre, vagy férjhez megyek. Én viszont a Budakeszi útra mentem a Filmlaborba dolgozni. Akkor ez volt Európa legmodernebb filmlaboratóruma. Minden voltam egy személyben, amolyan fregoli ember, az igazgató titkárnője, a számlázáson munkatárs, gondnok, diszpécser. 15 éven át dolgoztam ott. Mindent átláttam, mindenkivel összebarátkoztam, és ami a legfontosabb, nagyon jól megismertem az akkori technológiát. Tudtam, hogy mi mennyibe kerül, miből mennyit kell rendelni, és melyik utómunka folyamathoz, mi szükséges. A filmezés és az utómunka számvitel része akkor is jobban érdekelt, mint maga a filmkészítés, talán ezért lettem gyártásvezető.

– Hogy kerültél egyre közelebb a filmekhez?

– Mint diszpécserhez, nálam adták le a leforgatott produkciókat, így sok gyártásvezetővel, filmes szakemberrel találkoztam nap, mint nap. Kértem őket vigyenek el innen, mert a Filmlabor egyre inkább kezdett hasonlítani egy gyárhoz. Aztán egyszer csak elvittek. A Mafilm II-ben találtam magam az Üllői út és a Könyves Kálmán út sarkán. Ez egy Híradó- és Dokumentumfilm Stúdió volt, amely kivált a filmgyárból és önálló céggé alakult. Ma ez az épület a Népligeti Volánbusz pályaudvar. Rengeteg dokumentumfilmet csináltunk. Ezek azok a filmek voltak, amelyek a nagy mozifilmek előtt mentek Magyar Filmhíradó címmel. A megyék pártbizottságai által finanszírozott kisfilmekben rendszeresen bemutattuk az ország megyéit. Három évig dolgoztam itt, mígnem átcsaltak a Mahírbe, ahol Sík Endre volt a stúdió vezetője, illetve főgyártásvezető volt a Magyar Televízióban is. Nagyon sok munkát kaptunk. Ez volt a harmadik állomásom.

Hogy élted meg a rendszerváltást?

– Megalakultak a magán reklámügynökségek. A Mahírből kiváltak az agyak, Nemes Juli megcsinálta az első független magyar ügynökséget, a Spotot Merényi Évával és Rényi Andreával. Kaszás György, aki a Mahir reklámtervezési és kutatási osztályának volt a vezetője, pedig a McCann Ericksont hozta létre. Két másik emblematikus magyar ügynökség is elindult, az egyik a Kozma Péter vezette Kozmo, a másik pedig az Akció.

– És te merre mentél?

– Engem odaajándékoztak Kozma Péternek, aki rendező volt és én gyártottam neki a reklámfilmeket. Őt mindenki ismerte, ő volt a forgatókönyvírója az összes komoly hirdetésnek Magyarországon. Így lettem a gyártásvezetője a Nescafé reklámoknak, amelyek főszereplői Rékasi Károly és Rák Kati voltak. Végigjártuk Európát, és közben úgy vigyáztunk a piros kis nescafés bögrére, mint a szemünk fényére, mert csak egyetlen egy volt belőle. A Flóriánnak és a Centrum Áruházaknak is mi készítettük az összes reklámfilmjét. Hol felvételvezető voltam, hol gyártásvezető.

– Lehet, hogy a játékfilmek világa csak kirándulás volt a számodra, viszont olyan rendezőkkel dolgozhattál együtt, mint Makk Károly, és Bujtor István. Kiemelnél néhány nagyjátékfilmet, amelyben dolgoztál?

– 1981-ben felvételvezetője lettem a Szalkai Sándor rendezte Kojak Budapesten című tévéjátéknak. Olyan színészekkel dolgoztam együtt, mint Inke László, Gobbi Hilda, Márkus László. Az utolsó Bujtor film- a Zsaruvér és Csigavér 3.: A szerencse fia - meghatározó forgatási és szakmai élmény volt. Bujtor egy nagyon kedves, összeszedett rendező volt, aki mindig tudta, hogy mit akar. Ezért is tisztelték nagyon. Meg azért is, mert bármit kért, mindig szépen tette. Habitusra olyan volt, mint egy olasz, amikor valami felbosszantotta, kikiabálta magát, de öt perc múlva minden a legnagyobb rendben folyt tovább.

– Melyik volt a legutolsó nagyjátékfilmed?

– Az Így, ahogy vagytok, Makk Károly utolsó filmje, ugyan parádés szereposztással, - Törőcsik Mari, Cserhalmi György, Nagy-Kálózy Eszter, Mácsai Pál, Jordán Tamás - készült, mégis megbukott, mert valahogy műfajilag sem volt kitalálva, miközben kicsúszott az irányítás a rendező kezei közül. Ezzel együtt nagy élmény volt a magyar mozgókép nagymestere mellett dolgozni. Ez a film volt a hattyúdalom.

– Mi volt a legnagyobb élménybeli különbség a reklámfilmek és a játékfilmek gyártása között?

– Hogy felkerülhettem a játékfilmek vége főcímére, ez számomra nagyon nagy megtiszteltetés volt. Akkor éreztem, hogy abba kell hagynom a filmezést, mikor már nyugdíjasként elvállaltam egy reklámfilmet és miután megkérdeztem a rendezőtől, mikor megyünk vágni, közölte, hogy már felküldte a nyersanyagot a felhőbe, és mindjárt kész a vágás. Mondom jó. És mi lesz a hangosítással? A tesóm csinálja hozzá a zenét Amerikában, aki pedig a hangot felveszi, épp Indiában nyaral, de már felmondta a szöveget, nyugodjak meg, a stúdióban összeraknak mindent. Akkor nekem mi a dolgom az utómunkában? Ha készen leszünk, hívd fel a megrendelőt, hogy hol veheti át a kész filmet. – hangzott a válasz. No, ekkor éreztem azt, hogy immár nyugalmazott gyártásvezető vagyok. Ahhoz képest, hogy majd 50 évig a hónom alá csaptam a kazettát és a vágószobában morogtam a rendezővel, hogy nem mehet ki állandóan kajálni, mert drága a bérleti díj, csak vágjon, majd inkább kimegyek és hozok neki kaját. Ma már szinte forgatás közben vágják a filmeket. A mi stábunk 25 fős volt, a mai gyerekek már megcsinálják hárman-négyen ugyanazt.

– Mi volt a feladatod a, - mondjuk ki - retro filmkészítésben?

– Megkaptam a forgatókönyvet, és a rendező nevét a megrendelőtől. Azt tudni kell, hogy egy reklámfilm forgatása egy-két nap. Az volt a dolgom, hogy összehozzak egy stábot. Majd következtek a helyszínek kiválasztásai, leszervezése, a terepszemlék, majd a szereplőválogatás. Mikor megvoltak a szereplők, a műszaki csapat és a helyszínek, következtek a technikai igények, például milyen kamerák, lámpák, eszközök kellenek. A díszleteket, jelmezeket folyamatosan egyeztettem, és mindent ellenőriztem. Jöttek a ruhapróbák, tárgyalás berendezővel, egyeztetés a kellékessel. És mindent le kellett csekkolni, ellenőrizni, odafigyelni. Utána kezdődött minden elölről.

– Milyen tanácsod lenne a filmesek számára?

– Soha ne vessz össze senkivel, mert nem tudhatod, mikor hova, kihez sodor az élet. Soha ne tartozz senkinek! Erre nagyon büszke vagyok, mert mindig a műszakot fizettem ki először, a világosítókat, a kellékeseket, mert ők a napi megélhetésért dolgoznak. A rendező, meg az operatőr kapta meg mindig legutoljára a pénzt. A jó gyártásvezető legyen empatikus. Ez nagyon fontos. Meg az emberi hang.

– 45 év „házasság” után mentél férjhez. Ez mit jelent?

– Közös fiunk van, de nekem előző házasságaimból már volt két lányom, akik a barátaim is egyben. Fotós lányommal körbeutaztam a világot, Jamaicától Baliig. Mindannyian kérdezgették miért nem házasodunk össze? Mindig azt mondtam nekik, hogy én már kétszer megtettem, nem akarok harmadszor is férjhez menni. Engem ez a téma nem érdekelt, de hát csak 45 évet éltünk együtt, végül összeházasodtunk titokban.

– Mi az, amit szívesen megcsinálnál az életben?

– Nagyon sokat köszönhetek ennek a szakmának. Nehézségeim igen, de kudarcaim szerencsére nem voltak a szakmai életemben. Úgy gondolom, a lehetőségeimhez képest a magam területén nagyon messze jutottam. Egyet sajnálok, hogy a mi korosztályunk – 77 éves leszek – nem volt egy nagy nyelvtudós. Az oroszt és a németet tanultuk egész gyerekkoromban, mégsem tudtuk egyiket sem normálisan megtanulni. Az angol nyelv hiánya miatt nagyon sok fontos munkát veszítettem el, ezért sokszor nekiálltam angolt tanulni, még három gyerek mellett is. Pár éve – 74 évesen - jártam egy nagyon intenzív nyelvtanfolyamra, ötször egy héten, elég jól felhoztak, de nem tudtam megcsillantani a tudásomat, mert amikor kimentem a külföldön élő fiamhoz, nem volt hajlandó velem angolul beszélni, pedig direkt megkértem rá. Örült, hogy magyarul beszélhetünk. (nevet) Nagy vágyam New York, remélem a 80. szülinapomig eljutok oda is.

– A filmszakmát választanád, ha újrakezdhetnéd az életedet?

– Ha ugyanezekkel a képességekkel rendelkeznék, amivel elkezdtem ezt az életet, akkor biztos testnevelő tanár lennék, mert egyrészt sokoldalúan jó mozgású voltam, másrészt mindig jól tudtam bánni a gyerekekkel. Nagyon szerettem mindig a tesi tanáraimat, azért kezdtem el sportolni. Viszont, ha újraszületnék, akkor tuti táncosnő lennék. Imádom nézni profi táncot, legyen az bármilyen műfajú.

– Hogy látod a filmek milyen irányba fejlődnek?                       

– Szerintem a nagyon drága, szélesvásznú, látványosan érdekes amerikai filmek továbbra is hódítani fognak, kiszorítva a moziból a művészfilmeket. A tehetséges színészek pedig továbbra is rákényszerülnek, hogy televíziós sorozatokban szerepeljenek. A moziba járás örömének helyét így veszi át az otthoni tévézés kényelme.

– De ne ezzel búcsúzzunk…

– Nagyon sok verset is írtam, búcsúzzunk az egyikkel.

Tükörbe néztem,

téged láttalak,

engem néztél,

megutáltalak….

Írta: Tarnócai Éva

További cikkek

Reklám

Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Kísértettörténetet mutat be december 30-án a Centrál Színház

Pepita Magazin 2022.12.05.
December 30-án mutatják be a 2:22 (egy kísértettörténet) című produkciót a Centrál Színházban; a Magyarországon először látható darab főbb szerepeiben Martinovics Dorina, Ágoston Katalin, L...

Frida, az élet múzsája címmel tartanak bemutatót a Nemzeti Táncszínházban

Pepita Magazin 2022.12.05.
Frida, az élet múzsája címmel tart bemutatót a Duda Éva Társulat a Nemzeti Táncszínházban december 7-én, szerdán; a Frida Kahlo mexikói festőnő életét és művészetét feldol...

Ősbemutatóra készül a Déryné Társulat

Pepita Magazin 2022.11.30.
Jánosi Ferenc Szemet szemért című művét tűzi műsorra a Déryné Társulat; a darab ősbemutatóját Kis Domonkos Márk rendezésében láthatja a közönség december 9-én a Déryné...

Járt ösvény

Seress Zoltán: Ez olyan érzés, mint meztelenül úszni a tengerben…

Pepita Magazin 2022.11.24.
Első színháza volt a Vígszínház, két éve ismét itt játszik. Közben társulati tag volt Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Szolnokon és persze a Bárka Színházban, amelynek megsz...

Horváth Károly: Az élet túl rövid ahhoz, hogy csak egyféle dologgal foglalkozzak

Pepita Magazin 2022.10.26.
Először beszélgettem polihisztorral. Szinte azonos fajsúllyal és tehetséggel dübörögnek benne a színpadi szerepek, mint a leírt betűk, sőt a zene bűvölete és a festészet iránti kegy is oly magasra repí...

Koltai Róbert: Minden vígjátékban van egy kis fájdalom is

Pepita Magazin 2022.09.05.
Tetőtől talpig színész, és egyedülálló egyéniség. Ugyanis csak egy olyan tehetség képes ilyen humorral, vígjátéki vénával megvillanni közel ötvenöt éven át a sz&iacut...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

Hangadó

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Mezei Kitty: Színészként az őrült figura izgalmasabb tud lenni

Pepita Magazin 2022.10.29.
Mezei Kitty néhány éve az év legjobb női szinkronhangja lett. A szinkronstúdiók világába egyenesen a táncparkettről került be egy furcsa szituáció és egy nyelvtörő miatt. Bár váratlanul &ea...

Bogdányi Titanilla: Szélsőséges ember vagyok

Pepita Magazin 2022.09.12.
Bogdányi Titanilla rengetegszer adta már a hangját külföldi színésznőknek, imádnivaló mesehősöknek, filmes karaktereknek. 28 éve szinkronizál. Emellett több napi tévés sorozatban is játszott, j&...

Kritika

Kényszeres mániák – Csoportterápia, kis sikerekkel

Pepita Magazin 2022.11.29.
Mulattató kedvességgel mutatja be a kényszeres mániákat a Tok-tok, avagy hogy pattog a kocka? előadása a Belvárosi Színházban. Rengeteget nevetünk mások, vagy akár a saját gyengeségeinken.

Profanizált zsenialitás – Bartók és Kodály mint bohócpáros

Pepita Magazin 2022.11.28.
Ifj. Vidnyánszky Attila rendezése, Vecsei H. Miklós szövege, az Ifjú barbárok, lerántja a szobortalapzatról Bartók Bélát és Kodály Zoltánt. Némiképp profanizálják őket. Kicsit...

Kis magyar mustra – Új Alföldi rendezés, új darab

Pepita Magazin 2022.11.10.
Se veled, se nélküled típusú család tagjait mutatja Alföldi Róbert rendezése a Centrál Színházban, a magyartenger, ami Bíró Bence dramaturg első színpadra került darabja. Telivéren életk...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

A tanár

Fessük az ördögöt a falra! - Az agresszor logikája és lélektana

Pepita Magazin 2022.11.27.
Az életben nagyobb biztonságot ad, ha látjuk, hogy az agresszornak mi a logikája és a lélektana, mondja Vidovszky György, rendező, drámatanár. Sok olyan kemény produkciót állított színpadra, amiben erős...

Fullajtár Andrea: Igen csúnya kör volt

Pepita Magazin 2022.10.24.
Fullajtár Andrea továbbra is osztályfőnök szeretett volna maradni a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, de többek között ezt mondja: „Amikor már délutánonként zokogógörcseid vannak m...

Benedek Miklós: Magamra voltam hagyva

Pepita Magazin 2022.09.27.
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész csaknem húsz évig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Tőle aztán igazán lehetett belső és külső eleganciát tanulni. Maj...

Legendák

Alföldi 55

Pepita Magazin 2022.11.22.
A ma 55 éves Alföldi Róbertet imádják és utálják. Valószínűleg sokkal többen vannak akik szeretik,  mint akik akár egyenesen gyűlölik. Az biztos, hogy tényező, és, hogy mindenki ismeri.

Maros Gábor halálára

Pepita Magazin 2022.10.27.
Másodéves főiskolásként, Sancho Pansaként az Operettszínházban, a La Mancha lovagjában, robbant be a színi világba, és 75 éves múlt, amikor immár lényegében eltűnve belőle, Szeksz&aacut...

Szacsvay 75

Pepita Magazin 2022.10.27.
Szacsvay László, a kis szerepek nagy színésze, ma 75 éves. Amikor elvétve főszerepet kapott, igencsak bizonyította, hogy erre is alkalmas. De gyakran egyetlen nézésbe többet sikerül belesűrítenie, mint másnak ny...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

A rendező

Gémes Antos: Nem kell ahhoz sanyarú sors, hogy küszködni tudjon az ember

Pepita Magazin 2022.11.08.
Fújd el a gyertyát, ami nem fog kialaludni, de úgy csináld, hogy ne hibának tűnjön, hanem gegnek. Oké. No, még egyszer. Jó, majd gondolkozunk még rajta – instruálta a Madagaszkár című musical prób...

Lengyel Ferenc: Az életünkben mindig van valami, ami miatt szerepelnünk kell egy kicsit

Pepita Magazin 2022.10.12.
Ezúttal a szédítően mámorító, vérpezsdítően vad rock and roll volt az, amelynek hatására Lengyel Ferenc Jászai Mari-díjas színművész és rendező is felcsavarta a szőnyeget a József Att...

Gaál Ildikó: Nincs más út, mint együtt. Erre való a színház

Pepita Magazin 2022.09.28.
 „Mindig beleszeretek abba a történetbe, amit csinálok éppen, a vele való munka - akkor és ott - a legfontosabb számomra.” Gaál Ildikó rendezőt mindig izgatták a férfi-női titkok, annak lélektani ker...

A jövő nagyjai

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...

Mosolygó Sára: A színházban érzed, ha megáll a levegő

Pepita Magazin 2022.10.25.
Mosolygó Sára nemrég fejezte be a nagyszabású Most vagy soha! című film forgatását, amiben Petőfi Sándor feleségét, Szendrey Júliát alakítja. A színésznő a vásznon és a sz...

Szivák-Tóth Viktor: Szabad világ a színházi nevelés

Pepita Magazin 2022.09.30.
Szivák-Tóth Viktor színész, drámatanár, művészeti vezető, színházpedagógus, aki egyébként vegyészmérnöknek készült. Színházi nevelési előadásokat rendez, ...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Gaál Attila Csaba: Most nagy erővel, nagy tetteket tudok végrehajtani

Pepita Magazin 2022.11.21.
A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színész és rendező szakának hallgatója volt, ma a Veszprémi Petőfi Színház színművésze. A Nyitott ablak című előadásában nyújtott alak&iacu...

Fekete Gábor: Nem akarok olyan ember lenni, aki a múltjában ragadt, vagy a jövőjében él

Pepita Magazin 2022.10.24.
A színészek együttes munkája akkor lesz igazán értékes, akkor tudnak csapatként is nagyszerűt varázsolni a színpadra, ha a színész személyisége külön-külön is szabadon kiteljesedik. E...

Bende Kinga: Ha akkor nem lépünk… nem mertünk volna változtatni

Pepita Magazin 2022.09.20.
Bende Kinga színésznő komolyan vette a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban bemutatott, A pillangók szabadok című Vaszkó Bence által rendezett  darab  üzenetét. Nem szabad megkötni az emberek ...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

Felvétel

Nari Nguyen: A múlthoz való ragaszkodás akkor jár tisztelettel, ha az az embert szolgálja

Pepita Magazin 2022.11.16.
A legszebb Európában élő vietnámi lánynak választották Berlinben 11 évvel ezelőtt Nari Nguyent. A szépségkirálynő ezúttal Az almafa virága címet viselő magyar-vietnámi romantikus film é...

György Lea: Közelről tapasztaltam, miként ápolják a magyar hagyományokat a Távol-Keleten

Pepita Magazin 2022.10.19.
Angol-matematika szakon végzett, majd felköltözött Budapestre szerencsét próbálni. Külkereskedő szeretett volna lenni, mégis gyártásvezető lett egy animációs stúdióban. Azóta dolgozik a filmparb...

Bereményi Géza: Ezek angyali pillanatok voltak…

Pepita Magazin 2022.09.14.
Négy éves kora óta rendszeresen olvas, Dantén nevelkedett. Bölcsészkaron végzett, magyar és olasz szakon. Bereményi Géza kultikus alakja a magyar irodalomnak, a Nemzet Művésze, Kossuth-, József Attila és Bal&aa...