Zsuffa Tünde: Már nem tudom elképzelni a regényemet a musical nélkül

Pepita Magazin 2022.08.22. "A zene az kell..."

Zsuffa Tünde: Már nem tudom elképzelni a regényemet a musical nélkül

Nem olvastam őt, csak Az Ég tartja a földet című musicalt láttam - az Erkel Színházban, - amelynek dramaturgja volt, és a történetet is ő írta.  Bevallom, az interjú után, belevetettem magam a Paprika rummal című regényébe. Zsuffa Tündének nemcsak a személyisége magával ragadó, az ahogy ír, ahogy viszi soraival az embert, elképesztő…

csanyi cikk

– Elindultál Magyarországról, apáca akartál lenni, teológiát tanultál, de nem lett belőled apáca, viszont a bécsi nagykövetségen belemerültél a politikába, a diplomáciába, a sajtó világába, végül visszatérve Magyarországra izgalmas történelmi könyveket írtál, miközben bizonyos szempontból az egyház kötelékébe is megérkeztél, mint a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus sajtófőnöke. Írónak készültél, vagy csak úgy megtörtént?

– Nyolc évesen bementem a hentes apám pusztaszabolcsi műhelyébe, felültem a húsos ládák tetejére, majd két bárdcsapás közben közöltem vele, hogy író leszek. Nem nevetett ki, mindig hitt bennem. Később kaptam tőle egy naplót és megkért, hogy ne azt vessem papírra, ami történik velem, hanem, inkább azokról az érzéseimről írjak, amit a történések okoznak.

– Mikor érezted azt a pillanatot, hogy „író lettem”?

– Amikor apám meghalt, indult el a folyamat. Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy az író, olyan, mint a dudás. Pokolra kell annak menni… Ezen én már túl vagyok. A tragédiák, a fájdalmak meggyötörtek, de cserébe valóra válthattam a gyerekkori álmomat. A bőrömön tapasztaltam meg a küzdelmeket, és az abból kovácsoló erőt, amiről írok.

– Jócskán megtépázott az élet. A halállal is szembe néztél.…

– Sokáig voltam beteg. Amikor a többi 16 évesnek nyiladozott a világ, mentek át a gyerekkorból a felnőtt létbe, én a haláltól rettegtem az onkológián. Mikor meggyógyultam, hittem abban, hogy azért kaptam vissza az életemet, mert sokat imádkoztam. Ezért úgy éreztem, apácának kell menjek.  Sajnos tévedtem. A zárda, a bezártság, a befelé figyelés, nem nekem való volt. Folyton lázadtam, olyasmi ellen, amit én választottam. Az idős apácák azonban ennek ellenére szerettek. Emlékeztettem őket egy vígkedélyű tanítványukra, akiből aztán a híres mayerlingi kármelita kolostor főnöknője lett. Kiküldtek hozzá. Nagyon szerettem ott élni, megcsapott a történelem szele. Mayerlingben halt meg ugyanis rejtelmes körülmények között Sissi és Ferenc József egyetlen fia, Rudolf trónörökös, valamint a szerelme, Vetsera Mária. A császár aztán az apácáknak ajándékozta ezt a vadászkastélyt, amiből kolostor lett. De vissza a főnöknőhöz! Bubu néni – így hívtam – egy nap behívott abba a kápolnába, amely azelőtt Rudolfék hálószobája volt, és közölte velem, nem vagyok én apácának való, az én helyem a világban van, nem a négy fal között.  „Alkotnod és nevelned kell, légy a népek apostola, taníts, gyermekem!” – mondta. Bubu néni maga mellett tartott a vendéglakásban, és kitaníttatott.  Európa legnagyobb gondolkodóinál hallgattam előadásokat, többek között Ratzinger bíborosnál, a későbbi XVI: Benedek pápánál. Heiligenkreuzban, a mai napig büszkék rám, mert én voltam az első nő az egyetem történelmében, aki oda betehette a lábát és diplomát szerezhetett.

– Hogy kerültél haza?

– Az egyetem után visszatértem Magyarországra, nyelviskolákat alapítottam és tanítottam. Szerettem volna, ha a falusi gyerekeknek ugyanúgy kinyithatom a világra a kaput, ahogy azt velem is megtették. Néhány év múlva aztán újra Ausztriában kötöttem ki, de már egy kisgyerekkel. Nincs mit szépíteni… Ért néhány feldolgozhatatlan tragédia az életemben, ami elől menekültem… A sebek csak távol tudtak gyógyulni. Persze újra Bubu néni állt mellém, amiben tudott segített, egyengette a fiam és az én életemet. Már rendeződni látszott minden, szerettem a munkámat is a bécsi nagykövetségen, tehát, amikor végre kisüthetett volna a Nap, meghalt az apám. Még meg tudtam kérdezni tőle, hogy mi lesz velem nélküle. „Most leszel író!” A temetés után nem sokkal megismerkedtem a követségen Lezsák Sándorral. Tudtam, hogy az egyik legjobb kortárs drámaíró, ezért jelentett nekem sokat a biztatása. Megegyeztünk, mire visszajön Bécsbe, addigra megírom az első könyvemet. Ez volt a Paprika rummal. Álltam a szavam. Ő pedig már hazafelé a buszon elolvasta a történetet és azonnal felhívott, hogy mutassam be Lakiteleken ezt a könyvet. Innentől kezdve Lezsák szárnyai alatt nőttem fel… Benne egyébként nem a politikust látom, hanem az érzékeny lelkű alkotót. Ezért is esik jól, hogy büszke rám, de azt is látom, hogy nagyon elfogult velem. Tizenegy év elteltével kijelenthetem, hogy Lezsák is apám égi ajándéka. Ő kellett, hogy író lehessek. Rajta keresztül ismertem meg azokat, például Agócs Sándor költőt, akik segítettek felnőni az írók világába.

– Írásaidra különös hatással volt Hemingway is.

– Kislány korom óta rajongok érte. Olyan, mintha ismertem volna, érzem őt. Mindig arról álmodoztam, hogy úgy szeretnék írni, ahogy ő. Rövid, egyszerű mondatokban, felesleges jelzők nélkül. Csak a lényegre figyelt, a történetei mozgalmasak, nem veszett el a részletekben.

– Hogyan lett Szent Erzsébetből musical?

– Gondviselés. Szikora Róberttel 2019-ben ismerkedtem meg, az Eucharisztikus Kongresszus kapcsán. Egy hónap múlva beállított hozzám boldog újévet kívánni, mellesleg megkért írjak neki szövegkönyvet Szent Erzsébet musicalhez, a zenei betétek már készen vannak. Biztos voltam benne, hogy nem csinálom meg, közöm sincs hozzá, meg egyébként sem szeretem a musicalt, nem az én műfajom. Akkor még azt is mondtam - a nyomaték kedvéért, - hogy sem Szent Erzsébet, sem a rózsacsoda nem érdekel. Én küzdelmes életutakról írok, kémekről, politikáról. Robi azonban csak nem adta fel: ő kért, én meg visszautasítottam. Aztán egyszer elmesélte, hogy amikor felkerestem a kongresszussal kapcsolatban, aznap volt a szülinapja. Egy templomban imádkozott, és azt kérte, hogy szeretne egy olyan musicalt csinálni Szent Erzsébetről, amit akár a nemzetközi Eucharisztikus kongresszuson is elő lehetne adni. Még aznap jelentkeztem nála ismeretlenül: író és sajtófőnök egyszemélyben. No, ez az információ szíven ütött. Elkezdtem foglalkozni Szent Erzsébet korával és rájöttem, hogy óriási áthallások vannak a XXI. századra: a politikai helyzet és a társadalmi megosztottság miatt. Gertrúd királyné meggyilkolása kihozta belőlem a lázadás érzését, főleg, hogy Katona József nem a valóságot írta meg a Bánk bánban, és Szent Erzsébet édesanyja messze nem volt olyan gonosz, ahogy azt a közvélemény gondolja. Így kezdtem el írni… de sokáig nem találtam meg Szent Erzsébet helyét a róla szóló regényemben. Aztán megérkezett… és ez engem is megváltoztatott, mert szinte éreztem az egész lényét. Erzsébet ereje abban rejlik, hogy még azokat is szerette, akiken nincs mit szeretni. Minden cselekedetét ez a szolgálat határozta meg. Ő nem csak egy szent, akit oltárra emeltek, hanem egy hús-vér nő volt. Szenvedélyesen szerette a férjét, tudott sírni a gyászában, oda tudott menni a nélkülözőkhöz, erős volt, határozott és életvidám. Biztos vagyok benne, ha most élne, ugyanígy tenne. Minden korban példaképpé tehető. Szóval annyira megérintett a személyisége, hogy mikor befejeztem a regényt, sírva hívtam Robit: Igazad volt, ezt a történetet nekem kellett papírra vetnem.

– Nem féltél színpadon látni a művedet?

– Dehogynem! Ám Cseke Péter, a rendező érezte, hogy mit akarok látni. Egy Kossuth-díjas színész-rendező maga mellé vett, de nem csupán biodíszletnek, hanem számított neki, amit mondok. Még a castingon is mellette lehettem.

– Volt olyan, hogy valamelyik színészt te választottad? A te szavad számított?

– Igen (nevet). A gyáva és részeges Frater Vincentius szerepére nem volt mindegy, ki jön. Ő jelenti a történetben a humort. Mikor megláttam a Szűcs Sanyit, végem volt. Azóta is nagy kedvencem. Kiválóan alakítja ezt a figurát. Őt én választottam.

– Megszeretted ezt a zenei nyelvet?

– A színpad, a zene hangulata és szövege adja vissza azt a világot így együtt, ami a fejemben megszületett. Tartottam tőle, néha aggódtam is… de már tudom, felesleges volt. Mi, négyen, Lezsák Sándor dalszövegíró, Szikora Robi zeneszerző, Cseke Péter rendező egy egység vagyunk. Szétválaszthatatlanok. Mindannyiunk szíve-lelke benne van a musicalben. Remélem, folytatjuk, mert hiányzik a közös munka.

– Kell a zene a történetedhez?

– Mindenképpen. Már nem tudom elképzelni a regényemet a musical nélkül. Mint mondtam, az írott anyag és a színpadra került darab olyan egységbe került, hogy már írom a folytatást, Az Ég tartja a királyt. Szent Erzsébet testvére, IV. Béla király itt a főszereplő. Minden vágyam, hogy a négyes fogatunk dübörögjön tovább, és ez is színpadra kerüljön.

Írta: Tarnócai Éva

Fotók: Wagner Csapó József

 

További cikkek

Reklám

Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Kováts Adél kapta a Páger Antal-színészdíjat

Pepita Magazin 2023.05.16.
A művész vasárnap vette át elismerését.

Elhunyt Máthé Erzsi

Pepita Magazin 2023.05.09.
Kilencvenöt éves korában halt meg, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja...

Bejelentette az új bemutatóit a Vígszínház

Pepita Magazin 2023.05.03.
Bejelentette 2023/24-es évadának bérletes bemutatóit a Vígszínház. Az üvegcipő című vígjáték Mohácsi János, a Pinokkió zenés változata Keresztes Tamás, az Ármán...

Járt ösvény

R. Kárpáti Péter: Szeresd, amit csinálsz és mindig ott legyél jelen, ahol éppen vagy!

Pepita Magazin 2023.04.13.
Azt mindenki tudja, hogy ő volt Berényi András, de azt kevesen, hogy eljátszhatta a világirodalom legszebb szerepeit, kiváló szervező és remekül ír. Sokat jelentenek számára Dusán sorai. „Tudod, a számla...

Szerednyey Béla: A hatalmas fájdalom ellenére meg kell nevettetni a közönséget

Pepita Magazin 2023.03.24.
Több, mint 40 évet töltött a Madách Színházban, most szabadúszó. Imádtam a Macskákban Rumliként, ahogy gitározott, zongorázott a táncoslányok lábain. A Páratlan párosban csa...

Gazdag Tibor: Sok mindent le lehet bontani egyetlen emberről

Pepita Magazin 2023.02.27.
Hat éve a Van, aki forrón szereti című musicalban láttam Osgood Fieldinget, a hóbortos milliomost játszani a Pesti Magyar Színházban.  Meg is lepődtem, hisz Gazdag Tibor ritka vendége a vígjátéknak, szá...
mbvk 3
MBVK 5 - Kategóriák között
mbvk 5

Hangadó

Molnár Levente: Az improvizáció olyan közös nyelv, ami összeköt minket

Pepita Magazin 2023.02.02.
Molnár Levente gyerekkora óta, harminc éve szinkronizál. Hangját már a gyermekei is felismerik a mesefilmes karaktereknél épp úgy, ahogy a filmekben és reklámfilmekben is. Több mint tíz éve filmeket &eacu...

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Kritika

Kiborul a bili – Szerelemgyerek a Legközelebbi ember a Radnótiban

Pepita Magazin 2023.05.31.
Hajdu Szabolcs rendszeresen a képünkbe tolja hogyan élünk. Közelképeket mutat. Valósággal beledugja az orrunkat más emberek, családok életébe, amelyek először teljesen normálisnak, szokványosnak tűnnek...

Eszenyi Enikő visszatérése – Ünneplés, üdvrivalgások, kételyek

Pepita Magazin 2023.05.09.
Eszenyi Enikő színpadra való visszatérésének premierjén nincs hatásos, fogadótapssal kísért, primadonnás bejövetel. Nem ünnepelteti magát kapásból, hogy íme újra itt van, v&aacu...

Végveszélyben a Cseresznyéskert

Pepita Magazin 2023.04.30.
Tötyögünk egy helyben, méltán érezzük úgy, hogy kihúzzák a lábunk alól a talajt, nem jutunk egyről a kettőre, elértéktelenítik, megsemmisítik azt, amit még mindig próbálunk ...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
mbvk 8

A tanár

Mi van a hang mögött? - A beszédhibák a személyiséget, a lélektani hibákat is tükrözik

Pepita Magazin 2023.04.26.
Illés Györgyi színésznő, egyetemi oktató, coach. Művészi beszédet tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Most főleg vállalatvezetőkkel foglalkozik és színjátszókört...

„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Pepita Magazin 2023.03.16.
„Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is&r...

Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

Pepita Magazin 2023.02.25.
„A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogy nem lehet kifejezni”, mondja Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, volt rektora, aki a Kanadai Nemzeti Sz&i...

Legendák

Andorai Péter 75 – Megjárta és meg is mutatta a poklot

Pepita Magazin 2023.04.25.
Ma lenne 75 éves Andorai Péter. Hatodszorra vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, a felvételiztetők nem túl nagy dicsőségére. Számba kellene venni hányan vannak azok a Kossuth-dí...

Békés Itala 96 – „Kossuth-díjas nagy színész, vagány örökifjú”

Pepita Magazin 2023.03.23.
Ma 96 éves Békés Itala, az örökifjúság megtestesülése. Az egészséges, de mégis totálisan szertelen életmód apostola, színházi és filmszerepek garmadájának alakí...

Cserhalmi György 75 – „Jelen van, köztünk van, nem csak papíron a Nemzet Színésze”

Pepita Magazin 2023.02.17.
Ma 75 éves Cserhalmi György, aki gyakran felkiáltójelként volt a színpadon, szinte lakmuszpapírként mutatta meg, hogy ez sincs rendben, az sincs, meg amaz sincs. Most rendezőként, interjúkban teszi ugyanezt, mert sajnos a betegs&ea...
mbvk 4
MBVK 4 - Kategóriák között
mbvk 8

A rendező

Puskás Samu: Ilyen szülőkkel az ember örökletesen kötődik a színházhoz

Pepita Magazin 2023.04.20.
A tavalyi év legsikeresebb West End darabját tűzi műsorra hamarosan a budapesti Centrál Színház. WhatsOnStage Awards legjobb darabja, Suzie Miller Az ártatlanság vélelme (Prima Facie) című drámájának hazai ősbemu...

Szelei Dóra: Jobban érdekel a rendezés, mint a játék

Pepita Magazin 2023.03.15.
Két doboz cipelése közben találkoztam vele, közös barátnőnk költöztetésekor. Gyönyörű és fiatal, tele határozott mondatokkal, hatalmas göndör hajkoronával. Sosem láttam előtte. Ki lehet? Az...

Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Pepita Magazin 2023.02.16.
Miközben néztem Az almafa virágát, egyszerre voltam jelen a múltban és a jelenben, Magyarországon és Vietnámban, minden helyszín otthonos volt és lenyűgöző, maradtam volna benne, és éltem volna tová...

A jövő nagyjai

Koncz Andrea: Mindenhol kicsit idegennek érzem magam és egy kicsit otthon

Pepita Magazin 2023.05.17.
A Marosvásárhelyről jött Koncz Andrea játéka megindítóan őszinte, teljes érzelemmel alakítja figuráit, nem egyszer felszaladnánk hozzá a színpadra, megmenteni, átölelni, vagy éppen felemelni...

Gréczy Balázs: Hajszoltam magam és folyamatosan bűntudatom volt

Pepita Magazin 2023.03.29.
Zongorázik, gitározik, dobol és persze énekel a Pesti Magyar Színház fiatal tehetsége, Gréczy Balázs, akit Bütyök szerepében láthatunk a Tüskevárban.

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...
MBVK 2 - Kategóriák között
mbvk 2
mbvk 3

"A zene az kell..."

Bodrogi Enikő: Üvöltve éneklem ki magamból a fájdalmat

Pepita Magazin 2023.05.19.
Egész gyerekkorában úszott és vízilabdázott, így a víz is egyfajta örömforrást jelent számára. De Bodrogi Enikő színpadra született, az X-Faktor élő adásaiban megismerhettük mosoly...

Eszenszky Gergely: Akkor lennék a legboldogabb, ha öt év múlva is ezen az úton lehetnék

Pepita Magazin 2023.04.11.
A kutyasétáltatás közben a fiatal színésszel készült interjút Timon, az örökbefogadott kiskutyája színesítette, akár a Tüskevár sztoriját Matula bácsi Csikasza. Nem vélet...

A Tüskevár törvényei a Pesti Magyar Színházban

Pepita Magazin 2023.03.20.
El nem tudtam képzelni, hogy a Tüskevár, a Kis-Balaton és a Berek, hogyan fog életre kelni a Pesti Magyar Színházban. És átjött az érzés! A nomád nyaralás igénye, a természetközeli var&aa...

Emlékek

Voith Ágnes: Sosem voltam az a klasszikus értékeken edződött színésznő

Pepita Magazin 2023.05.08.
Mikor kislányként, az Irány Mexikó című filmet néztük a szüleimmel, óriási hatással volt rám Voith Ági, aki tornászként az olimpiai válogatott tagjaként debütált. Imá...

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...
MBVK 3 - Kategóriák között
mbvk 4
MBVK 5 - Kategóriák között

Felvétel

A Műanyag égbolt új korszakot nyit az animációs filmek világában

Pepita Magazin 2023.04.24.
Az élőszereplős, mégis animációs technikával készült Műanyag égbolt egy posztapokaliptikus mű, amely 2123 Budapestjén játszódik. A város egy kupola alatt létezik, mivel a Föld élővilága k...

Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Pepita Magazin 2023.02.10.
Nemcsak azért volt jó választás az első magyar-vietnámi film, Az almafa virága egyik főszerepére a zalamerenyei Sütő András, mert a ’70-es évek Magyarországához nagyon illő karakteres arca van, hanem az&eacut...

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...