Zsuffa Tünde: Már nem tudom elképzelni a regényemet a musical nélkül

Pepita Magazin 2022.08.22. "A zene az kell..."

Zsuffa Tünde: Már nem tudom elképzelni a regényemet a musical nélkül

Nem olvastam őt, csak Az Ég tartja a földet című musicalt láttam - az Erkel Színházban, - amelynek dramaturgja volt, és a történetet is ő írta.  Bevallom, az interjú után, belevetettem magam a Paprika rummal című regényébe. Zsuffa Tündének nemcsak a személyisége magával ragadó, az ahogy ír, ahogy viszi soraival az embert, elképesztő…

csanyi cikk

– Elindultál Magyarországról, apáca akartál lenni, teológiát tanultál, de nem lett belőled apáca, viszont a bécsi nagykövetségen belemerültél a politikába, a diplomáciába, a sajtó világába, végül visszatérve Magyarországra izgalmas történelmi könyveket írtál, miközben bizonyos szempontból az egyház kötelékébe is megérkeztél, mint a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus sajtófőnöke. Írónak készültél, vagy csak úgy megtörtént?

– Nyolc évesen bementem a hentes apám pusztaszabolcsi műhelyébe, felültem a húsos ládák tetejére, majd két bárdcsapás közben közöltem vele, hogy író leszek. Nem nevetett ki, mindig hitt bennem. Később kaptam tőle egy naplót és megkért, hogy ne azt vessem papírra, ami történik velem, hanem, inkább azokról az érzéseimről írjak, amit a történések okoznak.

– Mikor érezted azt a pillanatot, hogy „író lettem”?

– Amikor apám meghalt, indult el a folyamat. Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy az író, olyan, mint a dudás. Pokolra kell annak menni… Ezen én már túl vagyok. A tragédiák, a fájdalmak meggyötörtek, de cserébe valóra válthattam a gyerekkori álmomat. A bőrömön tapasztaltam meg a küzdelmeket, és az abból kovácsoló erőt, amiről írok.

– Jócskán megtépázott az élet. A halállal is szembe néztél.…

– Sokáig voltam beteg. Amikor a többi 16 évesnek nyiladozott a világ, mentek át a gyerekkorból a felnőtt létbe, én a haláltól rettegtem az onkológián. Mikor meggyógyultam, hittem abban, hogy azért kaptam vissza az életemet, mert sokat imádkoztam. Ezért úgy éreztem, apácának kell menjek.  Sajnos tévedtem. A zárda, a bezártság, a befelé figyelés, nem nekem való volt. Folyton lázadtam, olyasmi ellen, amit én választottam. Az idős apácák azonban ennek ellenére szerettek. Emlékeztettem őket egy vígkedélyű tanítványukra, akiből aztán a híres mayerlingi kármelita kolostor főnöknője lett. Kiküldtek hozzá. Nagyon szerettem ott élni, megcsapott a történelem szele. Mayerlingben halt meg ugyanis rejtelmes körülmények között Sissi és Ferenc József egyetlen fia, Rudolf trónörökös, valamint a szerelme, Vetsera Mária. A császár aztán az apácáknak ajándékozta ezt a vadászkastélyt, amiből kolostor lett. De vissza a főnöknőhöz! Bubu néni – így hívtam – egy nap behívott abba a kápolnába, amely azelőtt Rudolfék hálószobája volt, és közölte velem, nem vagyok én apácának való, az én helyem a világban van, nem a négy fal között.  „Alkotnod és nevelned kell, légy a népek apostola, taníts, gyermekem!” – mondta. Bubu néni maga mellett tartott a vendéglakásban, és kitaníttatott.  Európa legnagyobb gondolkodóinál hallgattam előadásokat, többek között Ratzinger bíborosnál, a későbbi XVI: Benedek pápánál. Heiligenkreuzban, a mai napig büszkék rám, mert én voltam az első nő az egyetem történelmében, aki oda betehette a lábát és diplomát szerezhetett.

– Hogy kerültél haza?

– Az egyetem után visszatértem Magyarországra, nyelviskolákat alapítottam és tanítottam. Szerettem volna, ha a falusi gyerekeknek ugyanúgy kinyithatom a világra a kaput, ahogy azt velem is megtették. Néhány év múlva aztán újra Ausztriában kötöttem ki, de már egy kisgyerekkel. Nincs mit szépíteni… Ért néhány feldolgozhatatlan tragédia az életemben, ami elől menekültem… A sebek csak távol tudtak gyógyulni. Persze újra Bubu néni állt mellém, amiben tudott segített, egyengette a fiam és az én életemet. Már rendeződni látszott minden, szerettem a munkámat is a bécsi nagykövetségen, tehát, amikor végre kisüthetett volna a Nap, meghalt az apám. Még meg tudtam kérdezni tőle, hogy mi lesz velem nélküle. „Most leszel író!” A temetés után nem sokkal megismerkedtem a követségen Lezsák Sándorral. Tudtam, hogy az egyik legjobb kortárs drámaíró, ezért jelentett nekem sokat a biztatása. Megegyeztünk, mire visszajön Bécsbe, addigra megírom az első könyvemet. Ez volt a Paprika rummal. Álltam a szavam. Ő pedig már hazafelé a buszon elolvasta a történetet és azonnal felhívott, hogy mutassam be Lakiteleken ezt a könyvet. Innentől kezdve Lezsák szárnyai alatt nőttem fel… Benne egyébként nem a politikust látom, hanem az érzékeny lelkű alkotót. Ezért is esik jól, hogy büszke rám, de azt is látom, hogy nagyon elfogult velem. Tizenegy év elteltével kijelenthetem, hogy Lezsák is apám égi ajándéka. Ő kellett, hogy író lehessek. Rajta keresztül ismertem meg azokat, például Agócs Sándor költőt, akik segítettek felnőni az írók világába.

– Írásaidra különös hatással volt Hemingway is.

– Kislány korom óta rajongok érte. Olyan, mintha ismertem volna, érzem őt. Mindig arról álmodoztam, hogy úgy szeretnék írni, ahogy ő. Rövid, egyszerű mondatokban, felesleges jelzők nélkül. Csak a lényegre figyelt, a történetei mozgalmasak, nem veszett el a részletekben.

– Hogyan lett Szent Erzsébetből musical?

– Gondviselés. Szikora Róberttel 2019-ben ismerkedtem meg, az Eucharisztikus Kongresszus kapcsán. Egy hónap múlva beállított hozzám boldog újévet kívánni, mellesleg megkért írjak neki szövegkönyvet Szent Erzsébet musicalhez, a zenei betétek már készen vannak. Biztos voltam benne, hogy nem csinálom meg, közöm sincs hozzá, meg egyébként sem szeretem a musicalt, nem az én műfajom. Akkor még azt is mondtam - a nyomaték kedvéért, - hogy sem Szent Erzsébet, sem a rózsacsoda nem érdekel. Én küzdelmes életutakról írok, kémekről, politikáról. Robi azonban csak nem adta fel: ő kért, én meg visszautasítottam. Aztán egyszer elmesélte, hogy amikor felkerestem a kongresszussal kapcsolatban, aznap volt a szülinapja. Egy templomban imádkozott, és azt kérte, hogy szeretne egy olyan musicalt csinálni Szent Erzsébetről, amit akár a nemzetközi Eucharisztikus kongresszuson is elő lehetne adni. Még aznap jelentkeztem nála ismeretlenül: író és sajtófőnök egyszemélyben. No, ez az információ szíven ütött. Elkezdtem foglalkozni Szent Erzsébet korával és rájöttem, hogy óriási áthallások vannak a XXI. századra: a politikai helyzet és a társadalmi megosztottság miatt. Gertrúd királyné meggyilkolása kihozta belőlem a lázadás érzését, főleg, hogy Katona József nem a valóságot írta meg a Bánk bánban, és Szent Erzsébet édesanyja messze nem volt olyan gonosz, ahogy azt a közvélemény gondolja. Így kezdtem el írni… de sokáig nem találtam meg Szent Erzsébet helyét a róla szóló regényemben. Aztán megérkezett… és ez engem is megváltoztatott, mert szinte éreztem az egész lényét. Erzsébet ereje abban rejlik, hogy még azokat is szerette, akiken nincs mit szeretni. Minden cselekedetét ez a szolgálat határozta meg. Ő nem csak egy szent, akit oltárra emeltek, hanem egy hús-vér nő volt. Szenvedélyesen szerette a férjét, tudott sírni a gyászában, oda tudott menni a nélkülözőkhöz, erős volt, határozott és életvidám. Biztos vagyok benne, ha most élne, ugyanígy tenne. Minden korban példaképpé tehető. Szóval annyira megérintett a személyisége, hogy mikor befejeztem a regényt, sírva hívtam Robit: Igazad volt, ezt a történetet nekem kellett papírra vetnem.

– Nem féltél színpadon látni a művedet?

– Dehogynem! Ám Cseke Péter, a rendező érezte, hogy mit akarok látni. Egy Kossuth-díjas színész-rendező maga mellé vett, de nem csupán biodíszletnek, hanem számított neki, amit mondok. Még a castingon is mellette lehettem.

– Volt olyan, hogy valamelyik színészt te választottad? A te szavad számított?

– Igen (nevet). A gyáva és részeges Frater Vincentius szerepére nem volt mindegy, ki jön. Ő jelenti a történetben a humort. Mikor megláttam a Szűcs Sanyit, végem volt. Azóta is nagy kedvencem. Kiválóan alakítja ezt a figurát. Őt én választottam.

– Megszeretted ezt a zenei nyelvet?

– A színpad, a zene hangulata és szövege adja vissza azt a világot így együtt, ami a fejemben megszületett. Tartottam tőle, néha aggódtam is… de már tudom, felesleges volt. Mi, négyen, Lezsák Sándor dalszövegíró, Szikora Robi zeneszerző, Cseke Péter rendező egy egység vagyunk. Szétválaszthatatlanok. Mindannyiunk szíve-lelke benne van a musicalben. Remélem, folytatjuk, mert hiányzik a közös munka.

– Kell a zene a történetedhez?

– Mindenképpen. Már nem tudom elképzelni a regényemet a musical nélkül. Mint mondtam, az írott anyag és a színpadra került darab olyan egységbe került, hogy már írom a folytatást, Az Ég tartja a királyt. Szent Erzsébet testvére, IV. Béla király itt a főszereplő. Minden vágyam, hogy a négyes fogatunk dübörögjön tovább, és ez is színpadra kerüljön.

Írta: Tarnócai Éva

Fotók: Wagner Csapó József

 

További cikkek

Reklám

Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Óz, a varázsló - A klasszikus mese új köntösben a Kolibri színpadán

Pepita Magazin 2023.01.18.
Az idei évad első nagyszínpadi produkciójaként egy klasszikus mesét láthat új köntösben a Kolibri Színház közönsége; január 28-án, szombaton mutatják be az Óz, a varázsl&oacu...

Évkezdés a Radnóti Színházban

Pepita Magazin 2023.01.18.
A magyar kultúra napján a repertoár darabjai mellett közönségtalálkozóval, rendhagyó irodalomórákkal, jubileumi Szerb Antal-esttel, vendégprodukciókkal és könyvbemutatóval is várja a n&ea...

A Pick Szeged Zrt.-nél próbálnak a Szegedi Nemzeti Színház művészei

Pepita Magazin 2023.01.17.
Az önkormányzati fenntartású intézmények ideiglenes bezárása miatt a Pick Szeged Zrt. által felajánlott helyszínen folynak a Szegedi Nemzeti Színház egyik márciusi bemutatója, a Hegedűs a há...

Járt ösvény

Peremartoni Krisztina: A színészet nekem egy eszköz amivel megélhetem a saját szabadságomat

Pepita Magazin 2023.01.16.
Szenvedélyes világutazó, de leginkább a földdel bensőséges viszonyt ápoló kultúrákat szereti. Önkénteskedett Szumátrán egy orangután rehabilitációs központban, volt favág&o...

Újvári Zoltán: Valami felfalja az embert. Valami kényszer

Pepita Magazin 2022.12.20.
Pécsről eljött egy Janus Pannonius-díjjal, a következő évben megkapta a Jászai Mari-díjat, majd kamaraszínházi színészként elsőként, a legjobb férfialakítás díját is neki &iac...

Seress Zoltán: Ez olyan érzés, mint meztelenül úszni a tengerben…

Pepita Magazin 2022.11.24.
Első színháza volt a Vígszínház, két éve ismét itt játszik. Közben társulati tag volt Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Szolnokon és persze a Bárka Színházban, amelynek megsz...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

Hangadó

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Mezei Kitty: Színészként az őrült figura izgalmasabb tud lenni

Pepita Magazin 2022.10.29.
Mezei Kitty néhány éve az év legjobb női szinkronhangja lett. A szinkronstúdiók világába egyenesen a táncparkettről került be egy furcsa szituáció és egy nyelvtörő miatt. Bár váratlanul &ea...

Kritika

Látszatélet – Magányos emberek a Kamrában

Pepita Magazin 2023.01.23.
Betódulunk a Magányos emberek szereplőinek házába. Nem zavar bennünket, hogy többen otthon vannak közülük. Végig bámuljuk a lakásukat, a vécétől a könyvespolc köteteiig.

Dühös vígjáték – A Szeget szeggel a Vígszínházban, Rudolf Péter rendezésében

Pepita Magazin 2022.12.30.
Totálisan elzüllött, romlott város, rossz törvényeit nem betartó népét látjuk karneváli forgatagban, örök mozgásban, álarcban, vagy anélkül, a Szeget szeggel Rudolf Péter által re...

Vidámság és pusztulás – Az Egy szerelem három éjszakája ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében

Pepita Magazin 2022.12.29.
Halálhírt hozva is mókáznak a Három királyok az Egy szerelem három éjszakája előadásának elején, ifj Vidnyánszky Attila rendezésében, a Pesti Színházban. Még privatizá...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

A tanár

Meczner János: Volt tanítványom vitte tovább az osztályt

Pepita Magazin 2023.01.25.
Meczner János rendező, a Budapest Bábszínház korábbi igazgatója, kezdeményezte, hogy beinduljon a bábszakos képzés a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, amelyre amikor rákényszerí...

Nincs megfelelő követelményrendszer – Szakály György a táncképzésről

Pepita Magazin 2022.12.27.
„Már nem lehet azt mondani, hogy kövér vagy, kicsit le kellene fogyni, nem vagy elég ügyes”, mondja Szakály György, nemzetközi hírű, Kossuth-díjas táncos, a Magyar Táncművészeti Egyetem egykori rektora. ...

Fessük az ördögöt a falra! - Az agresszor logikája és lélektana

Pepita Magazin 2022.11.27.
Az életben nagyobb biztonságot ad, ha látjuk, hogy az agresszornak mi a logikája és a lélektana, mondja Vidovszky György, rendező, drámatanár. Sok olyan kemény produkciót állított színpadra, amiben erős...

Legendák

Jordán Tamás 80

Pepita Magazin 2023.01.15.
Jordán Tamás ma 80 éves. Kicsit lassabban mozog, mint régen, de megmaradt az egykori csillogó szemű, nagyot álmodni képes fantasztának, aki újabb és újabb dolgokat eszel ki, és amire esetleg más legyintene, h...

Húsz éve halt meg Schütz Ila

Pepita Magazin 2022.12.11.
Schütz Ilára, a karizmatikus színészre, ma 20 éve a fürdőkádjában találtak rá holtan, a gyomrában túladagolt gyógyszerekkel, a fürdővízben hajszárítóval. Máig nem tudni po...

Alföldi 55

Pepita Magazin 2022.11.22.
A ma 55 éves Alföldi Róbertet imádják és utálják. Valószínűleg sokkal többen vannak akik szeretik,  mint akik akár egyenesen gyűlölik. Az biztos, hogy tényező, és, hogy mindenki ismeri.
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

A rendező

Vaszkó Bence: Nem égettem fel magam mögött semmit

Pepita Magazin 2023.01.10.
A József Attila Színházból egy hatalmas isztiméri farmra repítette családját Vaszkó Bence színművész, aki nem sokkal előtte Anastasius volt A pápanőben. Három évvel korábban a nyíregyh&...

Puskás Tamás: Szellemek vannak mindaddig, amíg a szeretet hiányt szenved

Pepita Magazin 2022.12.14.
Nemrég olvastam egy interjút Esztergályos Károllyal, aki azt nyilatkozta, hogy szerinte az egész életművéből, egy Csehov kisregényből készült filmje, aminek történetesen az a színházigazgató volt ...

Gémes Antos: Nem kell ahhoz sanyarú sors, hogy küszködni tudjon az ember

Pepita Magazin 2022.11.08.
Fújd el a gyertyát, ami nem fog kialaludni, de úgy csináld, hogy ne hibának tűnjön, hanem gegnek. Oké. No, még egyszer. Jó, majd gondolkozunk még rajta – instruálta a Madagaszkár című musical prób...

A jövő nagyjai

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...

Kopek Janka: Mindig egy új világba csöppenek

Pepita Magazin 2022.12.19.
Kopek Janka színésznő, műsorvezető, a Vígszínház társulatának tagja. Színpadi és filmes munkák mellett nemzetközi menedzsmenttel is foglalkozik. Nemrégiben cukrász végzettséget is szerzett. Vele...

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Mester Dávid: A saját határaim állandó feszegetése természetes

Pepita Magazin 2023.01.26.
Azóta figyelem, mióta először meghallottam a Félkegyelműben, a Háború és békében majd a Liliomban a felcsendülő zenéjét. Nem megszokott, a nagy tudás mentén letér az útról és ...

Viktória grófnő Veszprémben

Pepita Magazin 2022.12.22.
Egy szórakoztató, mégis komoly drámai ívvel megkomponált Viktória előadást láthattunk a Veszprémi Petőfi Színházban, az igazgató, Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, Érdemes műv&eac...

Gaál Attila Csaba: Most nagy erővel, nagy tetteket tudok végrehajtani

Pepita Magazin 2022.11.21.
A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színész és rendező szakának hallgatója volt, ma a Veszprémi Petőfi Színház színművésze. A Nyitott ablak című előadásában nyújtott alak&iacu...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

Felvétel

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...

Thuróczy Szabolcs: Ez a szakma eléget, miközben hamuvá válik az ember

Pepita Magazin 2022.12.16.
Nem sok jogi egyetemet végzett színészünk van, sőt olyan sem sok, aki ennyiszer megkapta a legjobb férfi alakítás díját, mint Thuróczy Szabolcs. Olyan színészünk meg végképp nem sok van, aki kar&aac...

Nari Nguyen: A múlthoz való ragaszkodás akkor jár tisztelettel, ha az az embert szolgálja

Pepita Magazin 2022.11.16.
A legszebb Európában élő vietnámi lánynak választották Berlinben 11 évvel ezelőtt Nari Nguyent. A szépségkirálynő ezúttal Az almafa virága címet viselő magyar-vietnámi romantikus film é...