Wéber Tamás: Annál rosszabbat elképzelni sem lehet, hogy nézem, ahogy a többiek táncolnak, énekelnek, én meg ülök a nézőtéren felpolcolt lábbal.

Pepita Magazin 2022.02.23. "A zene az kell..."

Wéber Tamás: Annál rosszabbat elképzelni sem lehet, hogy nézem, ahogy a többiek táncolnak, énekelnek, én meg ülök a nézőtéren felpolcolt lábbal.

„Énekel a Fame-ben, komponál a fényben, élőben zongorázik, Táncol a járdán, majd partnert dob a feje fölé, és tanul a Pesti Broadway-n. Weber Tamás mindemellett végtelenül alázatos, tehetséges, érett és okos ember.” Ezt egy kiváló színész, Kiss Diána Magdolna fogalmazta meg, aki nemcsak tanárt alakít a Fame-ben, hanem zsűriként is részt vett a tinédzser szereplők castingján. 

csanyi cikk

– Úgy tűnik jelenleg igen sok lovat ülsz meg egyetlen fenékkel. Fiatal vagy, de kérdés meddig feszítheted ezt a helyzetet?

– Ugyan vannak nyugis időszakok az életemben, de azok mostanában csak 1-2 hétig tartanak, mert novembertől kezdődően szinte minden egyszerre összejött. Felvettünk három koncertfilmet, az egyik Bársony Bálintékkal készült, a Magyar Rapszody Projekttel, akik régi népdalokat, ősmagyar dallamokat írnak át könnyebben fogyasztható, kicsit jazzesebb stílusra. A másik; fantasztikus világosító munkám volt Nédó Olga hegedűművésznő koncertfilmjében, a Magyar Vöröskereszt kulturális és jószolgálati nagykövete szintén népdalokat ötvöz korszerű hangzásvilággal. A harmadik munkám a gyors ritmusa miatt is bravúros Fricska együttes innovatív néptáncshowja volt. Mindeközben végzem a Pesti Broadway Musical Stúdió operett és musical szakát, dolgozom az Operettszínházban és játszom Székesfehérváron a Fame-ben. December végén még ezt a sűrű időszakot is megfejeltem. Két ünnep között ugye Schlomot játszottam a Fame-ben, a 6szín Teátrumban fénytervezője voltam Szabó P. Szilveszter rendezésének, az Édeskettes hármasban című musicalnek, szilveszterkor és elsején pedig Mága Zoltán gáláján programoztam a világítást.

– Vagyis megtartottad az Operettszínházban a világosító állásodat, miközben készülsz a musicalszínészi pályádra és végzed a Musical iskolát. Milyen végzettséged lesz?

– Mi még úgymond a „régi” képzésben edződtünk, így sikeres vizsga után kapunk egy gyakorlatos színész papírt, majd lesz egy erre épülő év az új rendszer szerint, s azt elvégezve megkapom a színész 1-et. Az iskolának van egy együttműködése az Operettszínházzal, így reggelente itt vannak a tánc,- és a színészmesterség órák is. Tanulunk korrepetíciót, beszédtechnikát és színháztörténetet is. A zeneóráink, az ének és hangképzés, valamint a szolfézs-zeneelmélet pedig a vasutas zeneiskolában vannak.

– Vörösmarty Színház castingot hirdetett a Fame című musical bemutatójára, ahova 350-en jelentkeztek, te bekerültél a 22 fiatal énekes-táncos közé, és megkaptad Schlomo szerepét. Mit jelent neked a Fame?

– Sokmindent. Miután nyáron megtanultuk az összes kórusanyagot, elkezdődtek a táncpróbák Rovó Tamás koreográfussal és Beliczai Béla koreográfus-asszisztenssel. Mikor kapcsolódtunk a próbákhoz, a táncosok már tudták a tizenegy perces nyitányt. Egy hét alatt azért mi is megtanultuk ezt, sőt, a címadó dalban tánc közben feldobok egy lányt, aki a levegőben spárgázik egyet, miközben átszaladok alatta. Többször sikerült ez a látványos táncelem, de egyszer valamilyen oknál fogva, letapadt a jobb lábam, a lány ráesett, másnapra nem tudtam ráállni. Szerencsére nem tört el, némi pihenés után úgy döntöttem mozgás közben fogom gyógyítani ezt a durva húzódást, mert annál rosszabbat elképzelni sem lehet, hogy nézem, ahogy a többiek táncolnak, énekelnek, én meg ülök a nézőtéren felpolcolt lábbal.

– Úgy hallottam a Fame tanári kara is kivette a részét a próbafolyamatból!

– A tanáraink a Vörösmarty Színház színészei voltak, Kiss Diána Magdolna, Kozáry Ferenc, és Sághy Tamás. A beválogatott diákcsapat egy része még pályakezdő színész, így Hargitai Iván rendező egykézben fogta az előadást, ő volt az, aki nagyon nagy türelemmel vezetett minket, közösen elemeztük, boncolgattuk a szerepeinket. Végül összeállt minden és nagyon jó csapat lettünk.

– Talán emiatt is sikerült olyan jól az előadás, érződött az energia, az összetartás... 

–Bárkihez fordult az ember, mindenki segített, olyan érzés volt, mintha évek óta ismernénk már egymást. Az Ott megy ő, egy hat perces szám, azt is végigtáncoljuk, a címadó dalt és a Táncol a járdánt is. A nyári próbákon röpültek rólam a kilók. Amúgy a szeptemberi próbák alatt, a premier előtt az volt a legnehezebb, hogy egy hét alatt visszanyerjük azt a kondíciót, amit a nyári próbák alatt, június elejétől július végéig megszereztünk.

– Erre szükséged is volt, hisz az előadás teljes ideje alatt folyamatosan a színpadon vagy!

– Ez így van. 3 óra 20 perc a darab szünettel együtt, a tiszta játékidő 3 óra. Szinte senki nem jön le a színpadról. A második felvonás a „Nyílt nappal” kezdődik, mindenki egy kicsit elegánsabb ruhában van, utána a két oldalra kimennek átöltözni és van egy kis pihenő idejük. Eddig fel sem tűnt, de én vagyok az egyetlen, aki ezt a három órát folyamatosan bent tölti a színpadon, mert a „Nyílt nap” után azonnal átülök a következő jelenetbe.

– Énekelni tanulni marad időd?

– Hogyne. A stúdióban is van rendszeresen énekóra, Lukács Anitánál tanulok, de évek óta járok Kéringer Lászlóhoz. Kiválóak a szakmájukban.

– Van kilátásban valamilyen musical feladat?

– Presser Gábor önéletrajzi regényéből Zenés Életút címmel hirdetett castingot a 6Szín csapata. Simon Kornél fogja rendezni, jelentkeztem, nagyon várom. Úgy hirdették meg, hogy egy lírai és egy sodró lendületű dalt kell vinni úgy, hogy saját magát kísérni tudja a jelentkező. Nyilván zongorán fogom magam kísérni, hisz a Fame-ben is elég sokat billentyűzöm élőben. Megpróbálom.

– Mi lesz akkor, ha musical színészként egyre több feladatod lesz, és olyan helyzetbe kerülsz, hogy egyik este a színház pultja mögött kellene világosítanod, ugyanakkor a színpadon is énekelhetnél?

– Úgy, hogy nagy szerencsénkre a Stúdió vizsgáira elszokott jönni Kiss-B. Attila a Budapesti Operettszínház főigazgatója. Követi a fejlődésünket, érdekli, hogy a tehetség párosul-e folyamatos motivációval. Bízom abban, ha látja a vizsgáimat, akkor egyszer csak azt gondolja, hogy no, erre a srácra már lehet bízni feladatokat.

Írta: Tarnócai Éva

További cikkek

Reklám

Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Tíz bemutatót tervez a következő évadban a Weöres Sándor Színház

Pepita Magazin 2022.05.19.
Tíz új bemutatót tervez a következő évadban a szombathelyi Weöres Sándor Színház - közölte az MTI-vel a teátrum csütörtökön.

Húsz előadás lesz látható a Nemzetközi Bábfesztiválon Békéscsabán

Pepita Magazin 2022.05.18.
Június 22-26. között 18. alkalommal rendezi meg a Békéscsabai Napsugár Bábszínház a Nemzetközi Bábfesztivált. Öt nap alatt 18 társulat 20 előadást tart a békési megyeszékhelyen - k&...

Jubileumi programokkal várja a közönséget a Városmajori Szabadtéri Színpad

Pepita Magazin 2022.05.18.
Fennállásának 100. évfordulóját ünnepli az idén a Városmajori Szabadtéri Színpad, amely mintegy nyolcvan produkcióval, ősbemutatókkal, koncertekkel, filmvetítésekkel, fotókiáll&iacut...

Járt ösvény

Várfi Sándor: Nincs annál fontosabb küldetésem, minthogy a színház létezzen, működjön

Pepita Magazin 2022.05.12.
Annyira nevettető, amennyire képes csendet is teremteni. Talán a hatáskeltés az, ami taníthatatlanul Várfi Sándor sajátja. Mikor beszél akkor is képes belekapaszkodni az ember figyelmének ezer idegszálába &ua...

Szűcs Sándor: Ha érzem a szeretetet, akkor sokkal többre vagyok képes

Pepita Magazin 2022.04.25.
Ő volt Dagi, az óriások csupaszív királya a Tündér Lalában, felejthetetlenné tette a Pacsirtát, az állandóan viccelődő Környei Bálint megformálásával. A Pesti Magyar Színház m...

Kalocsai Zsuzsa: Minden szerepemben ott vagyok

Pepita Magazin 2022.03.16.
Miért kéne egy műfajnak másnak lennie, amint ami, hisz ez egy szórakoztató, önazonos műfaj. A Budapesti Operettszínház művésze Kalocsai Zsuzsa vallja, hogy az operett mindig reményt ad, elvarázsol és pozitív ...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

Hangadó

Szilágyi Tibor: Óvom a hangom minőségét, a hangszeremet, ahogy egy muzsikus a hegedűjét

Pepita Magazin 2022.04.27.
Szilágyi Tibor már fiatal színészként jól keresett a szinkronizálással. Messze zengő, férfiasan öblös, igencsak karakteres hangja, ma is keresett „portéka”. Úgy gondolja, a szinkronizálá...

Csankó Zoltán: Nem túl akarok lenni rajta, hanem jól szeretném megcsinálni

Pepita Magazin 2022.03.29.
Csankó Zoltán a legkeresettebb szinkronhangok viadalában idén a második, tavaly az első lett. Bámulatosan el tudja változtatni a hangját, egészen különböző karaktereket tud megformálni vele. Például ...

Bercsényi Péter: A színpadon azt éreztem, tilos hibázni

Pataki József 2021.11.04.
Közel egy évre eltűnt a népszerű színész, dacára annak, hogy számos, nagysikerű előadásban láthatta a közönség az utóbbi több mint 15 évben. A váltás okairól és a jöv...

Kritika

A vértanú és az ősgonosz – Ütős musical ősbemutató a Madách Színházban

Pepita Magazin 2022.04.29.
Jókora merészség egy aradi vértanút musical főhősnek megtenni. Hát még olyat, aki nem is tartozik bele a 13-ba. Ahogy a darab címe is jelzi, ő A tizenötödik, akinek létéről eddig tán sokan nem is tudtak.

Óriási ribillió – Az imposztor Benedek Miklóssal

Pepita Magazin 2022.04.22.
Benedek Miklós, nagy színész játszik nagy színészt, Az imposztor előadásában, a József Attila Színházban. Spiró György darabjában ő Boguslawski, aki már túl van a fénykorán, ...

Önsorsrontás – Trianon mai szemmel, tragikomikusan

Pepita Magazin 2022.03.31.
„Te nem vagy kisebbség”, vágja Alföldi Róbert fejéhez Fülöp Tímea szabadkai színész, és Alföldi gunyoros hangsúllyal, elfintorított arccal visszakérdez, hogy „én nem vagyok kiseb...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

A tanár

„A Színművészeti különleges ékkő volt” – Hegedűs D. Géza a tanításról

Pepita Magazin 2022.05.16.
A Színház- és Filmművészeti Egyetemmel szemben elhangzott vádak, pedagógiai, szakmai szempontból értelmezhetetlen, üres, fedezetlen szavak voltak, mondja Hegedűs D. Géza, Kossuth-díjas színész, rendező, oszt&...

Szinetár Miklós: Miért kellett mindent összetörni?

Pepita Magazin 2022.03.30.
Szinetár Miklós szerint, - aki 51 évig tanított a Színművészetin, - az egyetemet renoválás helyett „felgyújtották”, megspékelve baromságokkal. Az egyik ilyen rossz döntés, hogy megszünte...

Legendák

25 éve halt meg Kibédi Ervin – Rövid jelenetekben volt nagy

Pepita Magazin 2022.05.05.
„Én nem hiszem, hogy normális vagyok” – énekelte Kibédi Ervin egy kupléban, és ebből a fanyar előadói stílusa, az eleve fancsali ábrázata miatt, amit a színpadon még el is túlzott, hatalmas...

Oszvald Marika 70 – Szubrettből komika

Pepita Magazin 2022.04.12.
A ma 70 éves Oszvald Marika nem fért a bőrébe szubrettként, szórta a poénokat, sokszorozta a cigánykerekeket, szaporázta a változatos táncfigurákat, energiái kiapadhatatlannak tűntek, sziporkázott a sz&iacut...

Bajor Imre 65 – Legenda vált belőle

Pepita Magazin 2022.03.09.
Bajor Imre ma lenne 65 éves. Az ország egyik legkedveltebb színészét, aki temérdek alkalommal nevettette meg az embereket, 57 évesen gyűrte le a gyilkos kór.
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

A rendező

Bednai Natália: Mindig az volt az álmom, hogy legyen egy csapatom

Pepita Magazin 2022.04.26.
Mesejátékokat ír gyerekeknek, állandóan szervez, játszik, felnőtt darabokat rendez, díszleteket tervez, a színház az élete. Tulajdonképpen már gyerekkorában is ezt csinálta, de azóta már ...

Cziczó Attila: A kortárs művészetnek életben kell maradnia

Pepita Magazin 2022.03.27.
Cziczó Attila kortárs író, színházi rendező, zenész, néha színész, a Fészek Színház és a FÉM Arts & Café alapítója. Színházi rendezései filmes hat&a...

Vass György: A szerelmem a századforduló

Pepita Magazin 2022.02.18.
Az Újszínházban rendezte Mikszáth Noszty fiú esetét Tóth Marival, az Art-Színtér Produkciós Irodánál Molnár Ferenc 112 éves vígjátékát, A testőrt, a Neptun Brigád &ea...

A jövő nagyjai

Bérczi Zsófia: A zarándoklatunk végső céljaként elérkezünk a rózsakert közepébe

Pataki József 2021.10.26.
Az előadóművész A szőnyeg: Sivatagi zarándoklat a belső béke megtalálásáért című előadásában egyszerre feszeget feminista és lételméleti kérdéseket.

Házhoz viszi a színházat Kroó Balázs

Pataki József 2021.09.26.
Kedvesével együtt járják a budapesti bérházakat interaktív színházi előadásukkal, amit még a pandémia alatt is tudtak játszani.
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Kónya Merlin Renáta: Nem érkeztem meg sehova, de jó úton vagyok

Pepita Magazin 2022.05.19.
A bűbájos, tehetséges fiatal színésznő, Kónya Merlin Renáta utolsó generációs jugoszláv, szabadkai születésű, vajdasági lány. Négyszer született újjá előttem, először N...

Hábermann Lívia: Fontos az olthatatlan kíváncsiság és az állandó tudásszomj

Pepita Magazin 2022.04.20.
Húsz éve foglalkozik drámapedagógiával. Ebből tizet Földessy Margit drámastúdiójában töltött asszisztensként, majd három éve a Pesti Magyar Színház színésze és sz&ia...

Hoffmann Richárd: Az éneklés a küldetésem

Pepita Magazin 2022.03.21.
Az ország talán legtöbb végzettségével és szakmájával rendelkező szín- és énekesművész Hoffmann Richárd, aki mindemellett kulturális menedzser, drámapedagógus, beszédtechniku...

Emlékek

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

Felvétel

Sőth Sándor: Néha igenis jó leülni barátokkal a világfájdalomról beszélgetni

Pepita Magazin 2022.04.09.
Filmes pályája 17 évesen színészként indult, ő volt a Megáll az idő Pierje, aki magyar élményanyagból táplálkozva végül rendező lett Németországban, majd producerként összehoz...

Demián József: Mást várnak tőlem az emberek

Pataki József 2021.10.18.
Október 28-án indul a mozikban Demian József Éjjeli őrjárat című filmje, melynek ő volt az írója, rendezője és operatőre is. Az alkotó nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Nunta de piatra vagy a Melbo...

Anton Lachky: Nincs recept arra, hogyan lehet a testünkkel elmesélni egy történetet

Pataki József 2021.10.11.
A világhírű táncos-koreográfus a Bunker című új, formabontó filmjének munkálatairól mesélt a Pepitának, ami szlovak-magyar-cseh koprodukcióban készült, a Pusztai Ferenc vezette KMH Film...