Wéber Tamás: Annál rosszabbat elképzelni sem lehet, hogy nézem, ahogy a többiek táncolnak, énekelnek, én meg ülök a nézőtéren felpolcolt lábbal.

Pepita Magazin 2022.02.23. "A zene az kell..."

Wéber Tamás: Annál rosszabbat elképzelni sem lehet, hogy nézem, ahogy a többiek táncolnak, énekelnek, én meg ülök a nézőtéren felpolcolt lábbal.

„Énekel a Fame-ben, komponál a fényben, élőben zongorázik, Táncol a járdán, majd partnert dob a feje fölé, és tanul a Pesti Broadway-n. Weber Tamás mindemellett végtelenül alázatos, tehetséges, érett és okos ember.” Ezt egy kiváló színész, Kiss Diána Magdolna fogalmazta meg, aki nemcsak tanárt alakít a Fame-ben, hanem zsűriként is részt vett a tinédzser szereplők castingján. 

csanyi cikk

– Úgy tűnik jelenleg igen sok lovat ülsz meg egyetlen fenékkel. Fiatal vagy, de kérdés meddig feszítheted ezt a helyzetet?

– Ugyan vannak nyugis időszakok az életemben, de azok mostanában csak 1-2 hétig tartanak, mert novembertől kezdődően szinte minden egyszerre összejött. Felvettünk három koncertfilmet, az egyik Bársony Bálintékkal készült, a Magyar Rapszody Projekttel, akik régi népdalokat, ősmagyar dallamokat írnak át könnyebben fogyasztható, kicsit jazzesebb stílusra. A másik; fantasztikus világosító munkám volt Nédó Olga hegedűművésznő koncertfilmjében, a Magyar Vöröskereszt kulturális és jószolgálati nagykövete szintén népdalokat ötvöz korszerű hangzásvilággal. A harmadik munkám a gyors ritmusa miatt is bravúros Fricska együttes innovatív néptáncshowja volt. Mindeközben végzem a Pesti Broadway Musical Stúdió operett és musical szakát, dolgozom az Operettszínházban és játszom Székesfehérváron a Fame-ben. December végén még ezt a sűrű időszakot is megfejeltem. Két ünnep között ugye Schlomot játszottam a Fame-ben, a 6szín Teátrumban fénytervezője voltam Szabó P. Szilveszter rendezésének, az Édeskettes hármasban című musicalnek, szilveszterkor és elsején pedig Mága Zoltán gáláján programoztam a világítást.

– Vagyis megtartottad az Operettszínházban a világosító állásodat, miközben készülsz a musicalszínészi pályádra és végzed a Musical iskolát. Milyen végzettséged lesz?

– Mi még úgymond a „régi” képzésben edződtünk, így sikeres vizsga után kapunk egy gyakorlatos színész papírt, majd lesz egy erre épülő év az új rendszer szerint, s azt elvégezve megkapom a színész 1-et. Az iskolának van egy együttműködése az Operettszínházzal, így reggelente itt vannak a tánc,- és a színészmesterség órák is. Tanulunk korrepetíciót, beszédtechnikát és színháztörténetet is. A zeneóráink, az ének és hangképzés, valamint a szolfézs-zeneelmélet pedig a vasutas zeneiskolában vannak.

– Vörösmarty Színház castingot hirdetett a Fame című musical bemutatójára, ahova 350-en jelentkeztek, te bekerültél a 22 fiatal énekes-táncos közé, és megkaptad Schlomo szerepét. Mit jelent neked a Fame?

– Sokmindent. Miután nyáron megtanultuk az összes kórusanyagot, elkezdődtek a táncpróbák Rovó Tamás koreográfussal és Beliczai Béla koreográfus-asszisztenssel. Mikor kapcsolódtunk a próbákhoz, a táncosok már tudták a tizenegy perces nyitányt. Egy hét alatt azért mi is megtanultuk ezt, sőt, a címadó dalban tánc közben feldobok egy lányt, aki a levegőben spárgázik egyet, miközben átszaladok alatta. Többször sikerült ez a látványos táncelem, de egyszer valamilyen oknál fogva, letapadt a jobb lábam, a lány ráesett, másnapra nem tudtam ráállni. Szerencsére nem tört el, némi pihenés után úgy döntöttem mozgás közben fogom gyógyítani ezt a durva húzódást, mert annál rosszabbat elképzelni sem lehet, hogy nézem, ahogy a többiek táncolnak, énekelnek, én meg ülök a nézőtéren felpolcolt lábbal.

– Úgy hallottam a Fame tanári kara is kivette a részét a próbafolyamatból!

– A tanáraink a Vörösmarty Színház színészei voltak, Kiss Diána Magdolna, Kozáry Ferenc, és Sághy Tamás. A beválogatott diákcsapat egy része még pályakezdő színész, így Hargitai Iván rendező egykézben fogta az előadást, ő volt az, aki nagyon nagy türelemmel vezetett minket, közösen elemeztük, boncolgattuk a szerepeinket. Végül összeállt minden és nagyon jó csapat lettünk.

– Talán emiatt is sikerült olyan jól az előadás, érződött az energia, az összetartás... 

–Bárkihez fordult az ember, mindenki segített, olyan érzés volt, mintha évek óta ismernénk már egymást. Az Ott megy ő, egy hat perces szám, azt is végigtáncoljuk, a címadó dalt és a Táncol a járdánt is. A nyári próbákon röpültek rólam a kilók. Amúgy a szeptemberi próbák alatt, a premier előtt az volt a legnehezebb, hogy egy hét alatt visszanyerjük azt a kondíciót, amit a nyári próbák alatt, június elejétől július végéig megszereztünk.

– Erre szükséged is volt, hisz az előadás teljes ideje alatt folyamatosan a színpadon vagy!

– Ez így van. 3 óra 20 perc a darab szünettel együtt, a tiszta játékidő 3 óra. Szinte senki nem jön le a színpadról. A második felvonás a „Nyílt nappal” kezdődik, mindenki egy kicsit elegánsabb ruhában van, utána a két oldalra kimennek átöltözni és van egy kis pihenő idejük. Eddig fel sem tűnt, de én vagyok az egyetlen, aki ezt a három órát folyamatosan bent tölti a színpadon, mert a „Nyílt nap” után azonnal átülök a következő jelenetbe.

– Énekelni tanulni marad időd?

– Hogyne. A stúdióban is van rendszeresen énekóra, Lukács Anitánál tanulok, de évek óta járok Kéringer Lászlóhoz. Kiválóak a szakmájukban.

– Van kilátásban valamilyen musical feladat?

– Presser Gábor önéletrajzi regényéből Zenés Életút címmel hirdetett castingot a 6Szín csapata. Simon Kornél fogja rendezni, jelentkeztem, nagyon várom. Úgy hirdették meg, hogy egy lírai és egy sodró lendületű dalt kell vinni úgy, hogy saját magát kísérni tudja a jelentkező. Nyilván zongorán fogom magam kísérni, hisz a Fame-ben is elég sokat billentyűzöm élőben. Megpróbálom.

– Mi lesz akkor, ha musical színészként egyre több feladatod lesz, és olyan helyzetbe kerülsz, hogy egyik este a színház pultja mögött kellene világosítanod, ugyanakkor a színpadon is énekelhetnél?

– Úgy, hogy nagy szerencsénkre a Stúdió vizsgáira elszokott jönni Kiss-B. Attila a Budapesti Operettszínház főigazgatója. Követi a fejlődésünket, érdekli, hogy a tehetség párosul-e folyamatos motivációval. Bízom abban, ha látja a vizsgáimat, akkor egyszer csak azt gondolja, hogy no, erre a srácra már lehet bízni feladatokat.

Írta: Tarnócai Éva

További cikkek

Reklám

Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Balázs Zoltán rendezte előadással nyílik a Via Carpatia nevű lengyelországi színházi fesztivál

Pepita Magazin 2022.10.05.
Balázs Zoltán rendezése, Adam Mickiewicz lengyel romantikus szerző Ősök című drámájából készült előadás nyitja szombaton a Via Carpatia nevű közép-európai színházi fesztivált ...

Kihirdették a Prima Primissima Díj 2022-es jelöltjeit

Pepita Magazin 2022.10.04.
A korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki idén a Prima Primissima Díj jelöltjei, mert az elismerés több kategóriáját is kibővítették. Az elismeréseket decemberben vehetik át a d&iac...

Bodó Viktor rendezésében mutatják be A kastélyt a Vígszínházban

Pepita Magazin 2022.10.03.
A kastély című előadás premierje látható október 8-án, szombaton a Vígszínház nagyszínpadán. A Kafka regénye alapján készült darabot Bodó Viktor rendezésében mutatj&aa...

Járt ösvény

Koltai Róbert: Minden vígjátékban van egy kis fájdalom is

Pepita Magazin 2022.09.05.
Tetőtől talpig színész, és egyedülálló egyéniség. Ugyanis csak egy olyan tehetség képes ilyen humorral, vígjátéki vénával megvillanni közel ötvenöt éven át a sz&iacut...

Bajomi Nagy György: A színészek sosem nőnek fel igazán

Pepita Magazin 2022.08.12.
A Tűzvonalban című tévésorozat szereplőjeként óriási népszerűségre tett szert a Jászai Mari-díjas Bajomi Nagy György. A Jordán Tamás igazgatta szombathelyi színháznak  11 évig volt ...

Balázsovits Lajos: Magyar színpadon akarok magyar színész lenni

Pepita Magazin 2022.07.06.
Balázsovits Lajos a Nemzet Színésze! 1946-ban született Nagykanizsán. 1969-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Ugyanabban az évben csatlakozott a Madách Színház társulat&a...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

Hangadó

Bogdányi Titanilla: Szélsőséges ember vagyok

Pepita Magazin 2022.09.12.
Bogdányi Titanilla rengetegszer adta már a hangját külföldi színésznőknek, imádnivaló mesehősöknek, filmes karaktereknek. 28 éve szinkronizál. Emellett több napi tévés sorozatban is játszott, j&...

Szilágyi Tibor: Óvom a hangom minőségét, a hangszeremet, ahogy egy muzsikus a hegedűjét

Pepita Magazin 2022.04.27.
Szilágyi Tibor már fiatal színészként jól keresett a szinkronizálással. Messze zengő, férfiasan öblös, igencsak karakteres hangja, ma is keresett „portéka”. Úgy gondolja, a szinkronizálá...

Csankó Zoltán: Nem túl akarok lenni rajta, hanem jól szeretném megcsinálni

Pepita Magazin 2022.03.29.
Csankó Zoltán a legkeresettebb szinkronhangok viadalában idén a második, tavaly az első lett. Bámulatosan el tudja változtatni a hangját, egészen különböző karaktereket tud megformálni vele. Például ...

Kritika

Gyűlölet és béke

Pepita Magazin 2022.09.29.
Hamar fájdalmas indulat, gyilkos düh követi a kedvesen bukolikus betlehemes játékot. Vérbe fordul az idillikus jelenet. A Gólem Színház kávéházi előterében, ahol kényelmes fotelokban ülünk, kezde...

Korrupció és iratmegsemmisítés – Magunkon is röhögtünk

Pepita Magazin 2022.09.06.
Az iratmegsemmisítő gép azon nyomban működésbe lép, amint bejelentik, hogy revizor érkezik a városba. Nem kell előásni valahonnan, kéznél van az íróasztalon, hosszan hallatszik a zümmögése.

Szerelmi téboly

Pepita Magazin 2022.08.30.
Tele viháncolják a színpadot a Szentivánéji álom színészei. Árad belőlük a játékkedv. Nem férnek a bőrükbe a Városmajori Szabadtéri Színpadon, a Budaörsi Latinovits Szính&...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

A tanár

Benedek Miklós: Magamra voltam hagyva

Pepita Magazin 2022.09.27.
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész csaknem húsz évig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Tőle aztán igazán lehetett belső és külső eleganciát tanulni. Maj...

Jordán Tamás: Nincs igazán képem arról, hogyan kell a színészetet tanulni

Pepita Magazin 2022.08.29.
Jordán Tamás úgy volt osztályfőnök a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, hogy ő maga nem folytatott színi tanulmányokat. Úgy gondolja, nem csak ismereteket, hanem személyiséget is át kell adni....

Földessy Margit: Nem vagyok jó alattvaló

Pepita Magazin 2022.07.30.
Földessy Margit túl közel engedi magához a gyerekeket, nincs távolságtartás, és nincs benne semmi tanáros. Miközben az általa harminckilencedik éve vezetett Földessy Margit Színjáték és Dr&...

Legendák

Mucsi 65 – Idegnyugtatóként is szolgál

Pepita Magazin 2022.09.09.
A ma 65 éves Mucsi Zoltánról a szerepei alapján tévesen gondolják sokan, hogy civilben is gyakran kiabál, sűrűn van felpaprikázott hangulatban, totálisan kiakadva, és széles mozdulatokkal, ingerülten hadonászi...

Öt éve halt meg Lorán Lenke – Áradt a humora

Pepita Magazin 2022.08.27.
Lorán Lenke ma öt esztendeje hunyt el. Kirobbanó energiái voltak csaknem a hosszú élete végéig.

Bíró Eszter 45 – Alkotóereje teljében van

Pepita Magazin 2022.07.21.
Bíró Eszter ma 45 éves. 17 esztendősen robbant be a magyar színházi köztudatba. Válogatáson kapta meg a Miss Saigon címszerepét. Ráadásul a jogtulajdonos kikötötte, hogy a Szegedi Szabadtéri Já...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

A rendező

Gaál Ildikó: Nincs más út, mint együtt. Erre való a színház

Pepita Magazin 2022.09.28.
 „Mindig beleszeretek abba a történetbe, amit csinálok éppen, a vele való munka - akkor és ott - a legfontosabb számomra.” Gaál Ildikó rendezőt mindig izgatták a férfi-női titkok, annak lélektani ker...

Szabó Szonja: Mindig ösztönösen írtam

Pepita Magazin 2022.08.30.
Filmjei, gondolatai értéket hordoznak és valahogy mindig ott felejtődnek egy-egy szereplője arcán. Ezek az ő speciális effektjei. Szabó Szonja rendező megtanult másképp gondolkozni, mégis minden kisfilmje után úgy &eacu...

Kerkay Rita: Nem kell, hogy az emberrel minden megtörténjen ahhoz, hogy színész legyen

Pepita Magazin 2022.07.29.
Mikor megkérdeztem tőle, miért lett rendező, azonnal rávágta, hogy ő nem az. Ő színésznő. A székesfehérvári Vörösmarty Színház művésze. Olyan színésznő, aki rendez is. Úgy tűnik...

A jövő nagyjai

Szivák-Tóth Viktor: Szabad világ a színházi nevelés

Pepita Magazin 2022.09.30.
Szivák-Tóth Viktor színész, drámatanár, művészeti vezető, színházpedagógus, aki egyébként vegyészmérnöknek készült. Színházi nevelési előadásokat rendez, ...

Jámbor Nándor: A sikernek kőkemény ára van

Pepita Magazin 2022.08.31.
Mikor gyerekkorában megkérdezték, mi szeretne lenni, azt válaszolta, hogy a Nemzeti Színház igazgatója. Ma már nem ez a vágya Jámbor Nándornak, de csak nem esett messze az álmaitól, hisz hat éven &aacut...

Kovács Virág: Hatalmas terheket sikerült a színpadon hagynom

Pepita Magazin 2022.08.01.
Kovács Virág zenészcsaládból származik, édesapja, nővére és húga is zenével foglalkoznak, ám ő igazi lázadó, középső gyermekként mégis inkább a színésze...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Bende Kinga: Ha akkor nem lépünk… nem mertünk volna változtatni

Pepita Magazin 2022.09.20.
Bende Kinga színésznő komolyan vette a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban bemutatott, A pillangók szabadok című Vaszkó Bence által rendezett  darab  üzenetét. Nem szabad megkötni az emberek ...

Zsuffa Tünde: Már nem tudom elképzelni a regényemet a musical nélkül

Pepita Magazin 2022.08.22.
Nem olvastam őt, csak Az Ég tartja a földet című musicalt láttam - az Erkel Színházban, - amelynek dramaturgja volt, és a történetet is ő írta.  Bevallom, az interjú után, belevetettem magam a Paprika rummal c&ia...

Széles Flóra: Az álmokat kitartóan folytatni kell!

Pepita Magazin 2022.07.14.
A Jakyll és Hyde-ban Emma szerepében énekelt, a komoly énektechnikai és szakmai tudást igénylő érzelmileg telített dalbetétei lenyűgözőek, ám ez a rendkívüli hang még kicsit beelőzi az egyé...

Emlékek

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

Felvétel

Bereményi Géza: Ezek angyali pillanatok voltak…

Pepita Magazin 2022.09.14.
Négy éves kora óta rendszeresen olvas, Dantén nevelkedett. Bölcsészkaron végzett, magyar és olasz szakon. Bereményi Géza kultikus alakja a magyar irodalomnak, a Nemzet Művésze, Kossuth-, József Attila és Bal&aa...

Benkő Bence: Érdemes megtartani a gerincünket, még akkor is, ha folyamatos szembeszél van

Pepita Magazin 2022.08.23.
Gyermekként minden este a könyvlapozásra aludt el, édesanyja szerettette meg vele az olvasást olyannyira, hogy amikor nem forgat, a szabadúszó színészként dolgozó Benkő Bence könyveket ment, illetve árul egy szek...

Lábodi Ádám: Sokszor el tudom felejteni, hogy dolgozom

Pepita Magazin 2022.06.28.
A Portugál című darab házasságból menekült Bece szerepére igen jó döntés volt választani Lábodi Ádámot, aki nagyon felépítette az otthonról elvágyódó, újat ...