Széles Flóra: Az álmokat kitartóan folytatni kell!

Pepita Magazin 2022.07.14. "A zene az kell..."

Széles Flóra: Az álmokat kitartóan folytatni kell!

A Jakyll és Hyde-ban Emma szerepében énekelt, a komoly énektechnikai és szakmai tudást igénylő érzelmileg telített dalbetétei lenyűgözőek, ám ez a rendkívüli hang még kicsit beelőzi az egyébként csodaszép Széles Flóra színpadi jelenlétét. Viszont amit elénk tár, az nagyon komoly pályafutást sejtet.

csanyi cikk

– Mikor léptél először színpadra?

– Három éves koromban kezdtem klasszikus balettet tanulni, utána jött a jazz balett, a kortárs táncok, majd a hegedű, kamaszkoromban pedig az ének tanulás. Nagyon sokszor éreztem azt is, hogy ebből nem lesz művészi pálya. Mikor először jelentkeztem a színművészetire, nem sikerült és mivel a tanulás maga mindig fontos volt számomra, ezért a Jogi Egyetemre kezdtem el járni Szegeden. Megmaradtak ugyan zenés fellépéseim, műsorvezetések, de csak hat év múlva próbáltam meg ismét a Színművészeti Egyetemet.

– Fel is vettek! De előtte elvégezted a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karát is?

– Majdnem. Néhány vizsga hiányzott. Már az államvizsgánál tartottam. A szakdolgozatomat is megírtam, megvédtem. Mindig éreztem, hogy az nem az én utam. Láttam az évfolyamtársaimat, akik a szabadidejüket is azzal töltötték, hogy utána jártak dolgoknak, folyamatosan nézték a híreket én meg mikor letudtam a vizsgát, szó szerint magam mögött hagytam az egyetemet.

– Vetted már hasznát a jogi ismereteidnek?

– Jobban értem a szerződéseket. Tudom, hogy mit írok alá.

– Hat év után szerencsére visszataláltál oda, ahova mindig is tartoztál. Milyen érzés volt felvételt nyerni, per helyett?

– Az eredményhirdetés estéjén semmit nem aludtam, zsibongtak a gondolatok a fejemben, mérhetetlenül boldog voltam, sőt annyira boldog, hogy szinte sokkot kaptam.

– Mikor jött el az a pillanat, amikor rájöttél, hogy milyen nehéz szakmát választottál?

– Az egyetem első évében végig ezt éreztem. Ez az időszak arról szólt, hogy legalább egy kis magabiztosságot szerezzek. A túl alázatos kategóriába tartoztam, aki egyetlen lépést sem mert megtenni önállóan. A hangom adott egyedül tartást az életemben, az egyetlen vizsga volt, amitől nem féltem. A mesterség órákon szinte bujkáltam, rettegtem attól, hogy meg kell mutatnom magam. Úgy éreztem, hogy biztos nem értékelhető az, amit csinálok. Azt kívántam, bárcsak a háttérből figyelhetném az eseményeket. Dehát ez nem így lett.

– Kik azok, akik sokat segítettek neked ebben az időszakban?

– Novák Eszter, Selmeczi György, ők voltak az osztályfőnökeim. Nem hagyták, hogy elmeneküljek a feladatok elől, pedig próbálkoztam rendesen. Amikor nagyon elgyengültem és egyáltalán nem hittem magamban, akkor Eszter elvitt beszélgetni és a szavai óriási erőt adtak. Elmondta, hogy velem ellentétben ő mit lát bennem.

(fotó: Juhász Éva)

– Mikor hitted el igazán, hogy ezen a pályán helyed van?

– Az Egyetemen, mikor a Koldusoperát játszottuk és Lucy lehettem. Ez volt az első nagy átlépés. Aztán az Operettszínházban a Carousel -Liliomnál éreztem, hogy nagyon kötődök Julie-hoz. Átéreztem, hogyan reagál dolgokra és ez adott egyfajta magabiztosságot. Hajlamos vagyok kívülről nézni magam, ami jó egy ideig, de amikor átengedem magam a jelenetnek, amikor maguktól történnek meg olyan dolgok, amiket nem találtam ki előre, akkor mindig megszületik valami. Azóta bízom abban, hogy érdemes és kell is önállóan gondolkoznom, fel kell vállalnom a véleményemet egy-egy szerepről, vagy jelenetről. Most már azt is megtanultam, ha valamire azt mondják, hogy ez nem jó, vagy azt ne úgy csináljam, ahogy elképzeltem, azt nem kell magamra venni, mert ez egy tanulási folyamat. Nagyon izgalmas az is, amikor mondanak egy instrukciót és még nem tudom, hogy honnan fogom előásni magamból. A Marica grófnőben Lizát játszva éreztem ezt. Liza egy cserfes lány, össze-vissza pattog, hihetetlen energiái vannak és nagyon szenvedélyes. Ezzel szemben én egy befelé forduló típus vagyok, aki hatszor meggondolja, hogy kimondja-e azt, amit gondol és kifejezetten szeret egyedül lenni. Liza az ellentétem. Azt az energiát, amivel ő létezik, nekem tudatosan kell előtornáznom magamból.

– A Jakyll és Hyde-ban Emmát játszod. A szólód után már tudtam, hogy beszélgetnünk kell. Az önfeláldozást fémjelző tiszta szív, tiszta hang, magával ragadó volt!

– Emma a megtestesült szeretet. Nincsenek benne kérdések, nincs benne ítélkezés. Nekem nagyon megható volt, hogy kimondja Jakyllnek, hogy bármit csinálsz, bármi történik, te az én szerelmem vagy. Nemcsak a szívemmel szeretlek, hanem ez egy döntés. Teljes mértékben tudtam ezzel azonosulni. Azt gondolom, ha igent mondanék valakinek, akkor azt nagyon komolyan is gondolnám, bármi történne, kitartanék amellett az ember mellett. Ez a házasság lényege.

– A történetben van egy másik nő is. Azt is tolerálnád?

– Igen. Úgy gondolom, hogy bármilyen jól működő és szeretetteljes kapcsolatban is élünk, bármikor találkozhatunk számunkra különleges emberekkel. Ebben nincs semmi különös, ez természetes. Az a lényeg, hogy egy ilyen találkozás után milyen döntéseket hozunk, kezdünk-e ezzel az érzéssel bármit is. Jekyll-nek nagy találkozása van Lucy-val de ő nem árulja el Emmát. Azt Hyde teszi. Emma pedig soha nem vájkál Jakyll tőle távol töltött perceiben. Emma szóló dalában ki is mondja, hogy rám nézel, de nem látsz engem, szólok hozzád, nem szólsz vissza. Mégsem kérdez semmit, amilyen csendben bemegy a laboratóriumba, ugyanolyan csendben távozik. Tulajdonképpen az esküvőre is úgy megy el, hogy nem volt rendben a kapcsolatuk, mégis ott van és megvédi az apjával szemben is a szerelmét.

(Fotó: Art&Lens Photography)

– Van szerepálmod?

– Igen! Eliza Doolittle, a My fair Ladyből. Izgat, hogy színészként a teljes szélsőségek felé is el lehet menni. Diák színjátszós koromban már játszottam Elizát. Kíváncsi lennék, hogy most hogyan fogalmaznám őt meg?

– A színész szerepe egyfajta alkalmazotti szerepkör. Fogod tudni játszani egy életen át?

– Nekem ezzel sosem volt problémám. Már a balettórákon megtanultam, hogy amit a mester mond, az úgy van. Ez az alárendeltség, ami a rendező és a színész között megvan, engem sosem tudott bántani, vagy zavarni. Egy próbafolyamatot amúgy is tapogatózva kezdek, vagyis még jól is esik, ha fogva van a kezem. Később, amikor már beindulnak dolgok és rálátok a darabra és a szerepemre, akkor szoktak nálam beindulni az ötletek. Annyira szerencsés voltam, hogy ebben eddig még mindig partner volt a rendező.

– Van olyan tulajdonságod, amelyben segítenek a szerepek?

– Sok félsz van bennem. Még mindig vannak olyan napjaim, amikor visszaszívódok önmagamba. Ezen nagyon tud segíteni ez a pálya. Hogy kiegyensúlyozott lelkiállapotban létezzek. Amúgy nagyon türelmes vagyok. Valahogy megérkeznek hozzám a dolgok. Megérnek. Én meg kivárom és észreveszem azokat. A helyzeteket is észreveszem. És azt is, amikor lépnem kell. Így jött el az idő arra, mikor újra felvételiztem a Színművészetire. Éreztem, hogy abban az évben mindenképpen be kell adnom a jelentkezésemet. Játék közben is voltak ilyen bevillanásaim, ezek hirtelen ötletek, de általában jól sülnek el. Éppen Homonnay Zsolttal próbáltam a Jakyll és Hyde-ban – pedig amúgy Dolhai Attila a partnerem - Emma szóló dal- jelenetét. A dal végén Emma el akar menni, de Zsolt megfogta a kezemet és azt énekelte, hogy ne hagyj el, szeretlek. Nem gondolkodtam, hanem odahajoltam és megcsókoltam, mert akkor azt úgy éreztem. A rendező és Zsolt is azt mondta, hogy ugyan nem gondoltak erre, de dramaturgiailag is nagyon jó az ötlet.

– Ha valaki gyerekkorodban megjósolja neked, hogy ekkora sikered lesz, mondjuk Emmaként, elhitted volna?

– Azt nem tudom, de ha igen, akkor biztos sokkal könnyebben zajlott volna a kamaszkorom. Mikor nem vettek fel, teljesen elveszítettem a hitemet magamban, úgy éreztem, hogy alkalmatlan vagyok erre a pályára és senkinek nem fogok kelleni. Ezért üzenném mindenkinek, hogy ha valami nem sikerül elsőre, az nem azt jelenti, hogy azonnal fel kell adni és egy teljesen más dologba kellene belekezdeni. Sőt, tilos! Az álmokat kitartóan folytatni kell...

Írta: Tarnócai Éva

(Borítókép: Art&Lens Photography)

További cikkek

Reklám

Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Már forog A helység kalapácsa című tévéfilm

Pepita Magazin 2022.08.18.
Javában zajlik A helység kalapácsa című tévéfilm forgatása Dombrovszky Linda rendezésében. Petőfi Sándor azonos című komikus eposzának adaptációját a tervek szerint jövő januárban...

Több mint 150 programmal várja a látogatókat a Vidor Fesztivál Nyíregyházán

Pepita Magazin 2022.08.17.
Több mint 150 programmal várja a látogatókat a 21. Vidor Fesztivál Nyíregyházán augusztus 26. és szeptember 3. között - közölték a szervezők az MTI-vel kedden.

Ismét megrendezik a Szigetköz legnagyobb összművészeti fesztiválját

Pepita Magazin 2022.08.17.
Öt helyszínen, négy színpadon mintegy húsz produkcióval várják a látogatókat augusztus 19-én és 20-án Mosonmagyaróvár történelmi belvárosában, a Szigetköz legnagyobb ...

Járt ösvény

Bajomi Nagy György: A színészek sosem nőnek fel igazán

Pepita Magazin 2022.08.12.
A Tűzvonalban című tévésorozat szereplőjeként óriási népszerűségre tett szert a Jászai Mari-díjas Bajomi Nagy György. A Jordán Tamás igazgatta szombathelyi színháznak  11 évig volt ...

Balázsovits Lajos: Magyar színpadon akarok magyar színész lenni

Pepita Magazin 2022.07.06.
Balázsovits Lajos a Nemzet Színésze! 1946-ban született Nagykanizsán. 1969-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Ugyanabban az évben csatlakozott a Madách Színház társulat&a...

Balogh Bodor Attila: A színésznek a teste, a memóriája, a szellemisége, a személyisége, a hangja az eszköze.

Pepita Magazin 2022.06.23.
A groteszk filozófiát és érzelmes emberi minőséget hordozó főeunuchot játssza, voltaképp egyetlen kellékkel, valami ékszerfélével s ennek gyűrögetésével, hajigálásával, keze...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

Hangadó

Szilágyi Tibor: Óvom a hangom minőségét, a hangszeremet, ahogy egy muzsikus a hegedűjét

Pepita Magazin 2022.04.27.
Szilágyi Tibor már fiatal színészként jól keresett a szinkronizálással. Messze zengő, férfiasan öblös, igencsak karakteres hangja, ma is keresett „portéka”. Úgy gondolja, a szinkronizálá...

Csankó Zoltán: Nem túl akarok lenni rajta, hanem jól szeretném megcsinálni

Pepita Magazin 2022.03.29.
Csankó Zoltán a legkeresettebb szinkronhangok viadalában idén a második, tavaly az első lett. Bámulatosan el tudja változtatni a hangját, egészen különböző karaktereket tud megformálni vele. Például ...

Bercsényi Péter: A színpadon azt éreztem, tilos hibázni

Pataki József 2021.11.04.
Közel egy évre eltűnt a népszerű színész, dacára annak, hogy számos, nagysikerű előadásban láthatta a közönség az utóbbi több mint 15 évben. A váltás okairól és a jöv...

Kritika

Pásztor Erzsi nekiszabadul – A nevetőizmok csúcsra járatása

Pepita Magazin 2022.07.27.
Pásztor Erzsi örökifjú közönségkedvenc sokad virágzását éli. Sztár. Szeptemberben lesz 86 éves, de változatlanul rendszeresen játszik. Az egyik interjút adja a másik után. Bám...

Presser kavalkád – Egy naggyá lett ember

Pepita Magazin 2022.07.07.
Presser Gábor régi és „fiatalabb” dalai egyaránt élnek, virulnak, hatnak. Huszonegy is elhangzik belőlük az Egyedül nem megy előadásában a 6SZÍN-ben. Hét színész „megmártózik&rdqu...

Illetéktelen behatoló – A tűz és víz egymásra találása

Pepita Magazin 2022.06.30.
Schneider Zoltán és Nagy-Kálózy Eszter jutalomjátéka a Behavazva előadása. Két fölöttébb ellentétes karakterű ember, a mackós, az örök magányos, a hallgatag agglegény és az impulz&...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

A tanár

Földessy Margit: Nem vagyok jó alattvaló

Pepita Magazin 2022.07.30.
Földessy Margit túl közel engedi magához a gyerekeket, nincs távolságtartás, és nincs benne semmi tanáros. Miközben az általa harminckilencedik éve vezetett Földessy Margit Színjáték és Dr&...

„A Színművészeti különleges ékkő volt” – Hegedűs D. Géza a tanításról

Pepita Magazin 2022.05.16.
A Színház- és Filmművészeti Egyetemmel szemben elhangzott vádak, pedagógiai, szakmai szempontból értelmezhetetlen, üres, fedezetlen szavak voltak, mondja Hegedűs D. Géza, Kossuth-díjas színész, rendező, oszt&...

Szinetár Miklós: Miért kellett mindent összetörni?

Pepita Magazin 2022.03.30.
Szinetár Miklós szerint, - aki 51 évig tanított a Színművészetin, - az egyetemet renoválás helyett „felgyújtották”, megspékelve baromságokkal. Az egyik ilyen rossz döntés, hogy megszünte...

Legendák

Bíró Eszter 45 – Alkotóereje teljében van

Pepita Magazin 2022.07.21.
Bíró Eszter ma 45 éves. 17 esztendősen robbant be a magyar színházi köztudatba. Válogatáson kapta meg a Miss Saigon címszerepét. Ráadásul a jogtulajdonos kikötötte, hogy a Szegedi Szabadtéri Já...

Kováts Adél 60 – Az egyik fénykorában van

Pepita Magazin 2022.06.16.
Gyönyörű volt, és most is szép a 60 éves nagy színész, Kováts Adél. Nem véletlenül osztották rá Júlia szerepét a Nemzeti Színházban. Bele lehetett szeretni rendesen. Megvolt hozz&aa...

25 éve halt meg Kibédi Ervin – Rövid jelenetekben volt nagy

Pepita Magazin 2022.05.05.
„Én nem hiszem, hogy normális vagyok” – énekelte Kibédi Ervin egy kupléban, és ebből a fanyar előadói stílusa, az eleve fancsali ábrázata miatt, amit a színpadon még el is túlzott, hatalmas...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

A rendező

Kerkay Rita: Nem kell, hogy az emberrel minden megtörténjen ahhoz, hogy színész legyen

Pepita Magazin 2022.07.29.
Mikor megkérdeztem tőle, miért lett rendező, azonnal rávágta, hogy ő nem az. Ő színésznő. A székesfehérvári Vörösmarty Színház művésze. Olyan színésznő, aki rendez is. Úgy tűnik...

Hargitai Iván: Óriási adománya a földi kultúrának, hogy létezik a színház!

Pepita Magazin 2022.06.21.
Megrendezte a Kartonpapát, ezt a groteszk, imádnivalóan drámai, vagy talán cinikusan tragikomikus történetet arról, hogy képesek vagyunk-e illetve készen állunk-e élni szabadon, miután szinte egész &eacut...

Hoffer Károly: Mindannyiunkban ott van a késztetés, hogy újra és újra leképezzük saját magunkat és legyen egy halhatatlan lenyomatunk

Pepita Magazin 2022.05.28.
Úgy teremtett új nyelvet a báb világában a Junior Prima–díjas Hoffer Károly, hogy közben a legnagyobb tisztelettel adózik a hagyományoknak. És nemcsak játszik, hanem zenél, rendez, tervez, alkot, figyel, k...

A jövő nagyjai

Kovács Virág: Hatalmas terheket sikerült a színpadon hagynom

Pepita Magazin 2022.08.01.
Kovács Virág zenészcsaládból származik, édesapja, nővére és húga is zenével foglalkoznak, ám ő igazi lázadó, középső gyermekként mégis inkább a színésze...

Balázs Barbara: Játszani szeretek. Minél többet, minél többfélét

Pepita Magazin 2022.07.25.
Hargitai Iván nagyon erős Szutyok-rendezését, amolyan egy levegővel néztem végig. Ott láttam Balázs Barbarát. A túl rendes, szerető kis feleség unalmából szinte észrevétlenül magával vitt...

Nagy Johanna: Szerencsésnek és áldottnak gondolom magam, amiért ennyi lehetőséget kaptam a sorstól

Pepita Magazin 2022.06.27.
A gyönyörű színésznő, Nagy Johanna 2017-ben került ki a Kaposvári Egyetem Színész szakáról, ahonnan előbb Győrben, majd Zalaegerszegen kamatoztatta kivételes tehetségét a színészethez. Femme fatale...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Széles Flóra: Az álmokat kitartóan folytatni kell!

Pepita Magazin 2022.07.14.
A Jakyll és Hyde-ban Emma szerepében énekelt, a komoly énektechnikai és szakmai tudást igénylő érzelmileg telített dalbetétei lenyűgözőek, ám ez a rendkívüli hang még kicsit beelőzi az egyé...

Kádár Szabolcs János: Az önkontroll és tudatosság mellé sikerült végre bekapcsolni az ösztönöket is

Pepita Magazin 2022.06.15.
Megérintő előadásmód, nagyívű hang. Akár egy hangszer. Önfeledten játszik rajta. Azóta gondolkodom, hogy mi az, ami miatt ennyire izgalmasak Kádár Szabolcs János karakterei? Inkább vele próbáltam megfe...

Kónya Merlin Renáta: Nem érkeztem meg sehova, de jó úton vagyok

Pepita Magazin 2022.05.19.
A bűbájos, tehetséges fiatal színésznő, Kónya Merlin Renáta utolsó generációs jugoszláv, szabadkai születésű, vajdasági lány. Négyszer született újjá előttem, először N...

Emlékek

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

Felvétel

Lábodi Ádám: Sokszor el tudom felejteni, hogy dolgozom

Pepita Magazin 2022.06.28.
A Portugál című darab házasságból menekült Bece szerepére igen jó döntés volt választani Lábodi Ádámot, aki nagyon felépítette az otthonról elvágyódó, újat ...

Márkus Luca: Lehet, hogy rossz korba születtem

Pepita Magazin 2022.05.23.
Egy fiatal csapat felnőtté válásáról szól a sorozat a 80-as évek Magyarországán. Ez A besúgó, az HBO Max első, saját ötletből készült magyar sorozata. Márkus Luca (Panka), a most fiatal sz&...

Sőth Sándor: Néha igenis jó leülni barátokkal a világfájdalomról beszélgetni

Pepita Magazin 2022.04.09.
Filmes pályája 17 évesen színészként indult, ő volt a Megáll az idő Pierje, aki magyar élményanyagból táplálkozva végül rendező lett Németországban, majd producerként összehoz...