Fekete Gábor: Nem akarok olyan ember lenni, aki a múltjában ragadt, vagy a jövőjében él

Pepita Magazin 2022.10.24. "A zene az kell..."

Fekete Gábor: Nem akarok olyan ember lenni, aki a múltjában ragadt, vagy a jövőjében él

A színészek együttes munkája akkor lesz igazán értékes, akkor tudnak csapatként is nagyszerűt varázsolni a színpadra, ha a színész személyisége külön-külön is szabadon kiteljesedik. Ezt láttam most a József Attila Színház színpadán, a Made in Hungária előadásán. Azon belül is nagyot szárnyalt egy tehetséges színész, a kecskeméti születésű Fekete Gábor.

csanyi cikk

– Az idei egy nagyon velős, jó évadnak tűnik egy sokoldalú fiatal színész számára.

– Igen, nagyon jó lehetőségeket kaptam idén. Jelenleg hat futó előadásban vagyok benne. Az Imposztorban, a Szibériai csárdásban, a Száll a kakukk fészkére-ben, az Ágacskában, a Feketeszárú cseresznyében és a Made in Hungáriában. Október végétől Ifj. Jablonczay Kálmán szerepét próbálom Szabó Magda Régimódi történetében, valamint az évad második felében Dosztojevszkij A Karamazov testvérek művében leszek Aljosa.

– Cheswicket, Aljosát, Kálmánkát, majd Fenyő Mikit eljátszani egymás után, igen nagy kihívás. Az átlényegülés tanulható?

– Azt hiszem, hogy tanulható. Az idő és a tapasztalat mindenképpen segít. Nyilván kell ehhez képesség is, hogy át tudj lényegülni, rá tudd engedni magad és ne kamerázd magad folyamatosan kívülről.

– Ezek szerint neked is volt ilyen kívülről látó korszakod?

– Persze. Azt gondolom, kevés olyan színész van, akinek nem volt. Ennek elhagyása a legtöbb esetben a tanulási folyamat része. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ezt teljesen ki tudtam zárni az életemből, persze most már sokkal ritkábban fordul elő. Egyik tanárom mondta egyszer, hogy a pályám során keressem azokat a pillanatokat, amikor megszűnik a határ és nincs különbség aközött, hogy épp az adott szerep van jelen, vagy Fekete Gábor. Találjam meg ezeket a pillanatokat, és legyen ebből minél több.

– Úgy gondolom, Ricky esetében többször tetten értem nálad ilyen pillanatot. Van példaképed?

– Nincs egy példaképem. Sokan vannak, akikre felnézek és szeretem a művészetüket. De szerintem a színész nemcsak a szakmabeliektől tud tanulni. Vannak olyan emberek, akiknek olyan erős kisugárzásuk van, hogy ösztönösen tanul tőlük az ember. Ha tanulni akarok, mindig találok rá módot. Általában elég, ha felemelem a tekintetem és figyelek.

– Honnan tudtad, hogy ez neked ilyen nagyon jól fog menni?

– Nagyon köszönöm, hogy ezt megelőlegezed nekem. Nem tudtam, inkább éreztem, hogy érdekel, és hogy talán van is hozzá érzékem. Korán, 7-8 éves koromban elmentünk egy bábszínházi előadásra a Cirókába, nem emlékszem a darabra, de arra igen, hogy annyira megérintett, hogy utána hatalmas ürességet éreztem. Hazamentem és megpróbáltam leírni. Azt az egy mondatot úgy őriztem, mint egy nagy titkot, nem mertem megmutatni senkinek. Az volt az első katarzisom. Ekkor szippantott be a színház világa először. Aztán 2019-ben elvégeztem a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, majd a Pécsi Színházhoz kerültem és két évig voltam a társulat tagja. Tavaly óta a József Attila Színház csapatában dolgozom.

– Mi érdekelt a színészetben, mikor még nem voltál benne?

– Azt éreztem, hogy a színpadon bármi megtörténhet. Különösen, ha ez jól meg van csinálva, beszippant ez az élő műfaj és olyan szívesen lennék ott és csinálnám. Hogy még inkább részese legyek. Ne csak úgy, mint egy ember, akit bevonnak, hanem én szeretnék bevonni másokat. Én akarok varázsolni…

– Azt az érzést, az eufória utáni ürességet, érezted azóta?

– Igen. Néha nagyon intenzív érzés, olykor annyira rám tör előadás után, hogy csak nagyon nehezen tudok kilépni belőle, ha nem tudom kibeszélni, feloldani. Nem állítom, hogy ez mindig van, de igen, sokszor visszatér.

– Nagy a kontraszt a színpadi örömlét állapot, és a hétköznapok között?

– Próbálok úgy élni, hogy ne csak a színpad adjon értelmet az életemnek. Illetve, hogy a kettő egymásra hasson és kiegészítsék egymást. Tudatos ember vagyok. Szerencsére, viszonylag korán megfogalmaztam magamnak azokat a dolgokat, amelyek nekem fontosak, és amire vágyom az életben. Például folyamatosan vágyom arra, hogy kijjebb toljam a határaimat, hogy folyamatosan új ingerek érjenek. Beszívni a világból a kultúrát, tudást, az ott élő emberek gondolkodását, hogy ezeket az élményeket, ne csak könyvekből és filmekből ismerjem meg, hanem személyes tapasztalat útján. Nem akarok olyan ember lenni, aki a múltjában ragadt, vagy a jövőjében él, hanem a jelen pillanatot akarom élni.

– A Made in Hungaria idejében még kósza álom voltál, hogy tetszik neked ez a kor?

– Mindig nagyon vonzottak a más korok. Nagyon szívesen visszautaznék a 60-as, 70-es évekbe. Gondolom, ezzel nem vagyok egyedül, de ha lenne rá lehetőségem, hogy csak egy napig más időkbe lássak, egy percig sem haboznék. A másik, tudatos énem persze duruzsolna a fülembe, hogy hé’ neked itt van dolgod, ebben az életben! Álmodozó típus vagyok, ezért szeretek belegondolni, milyen volt akkor és ott az élet. Érdekelnek az emberek, és főként az, hogy mi a feladatunk ebben a világban. Egészen különleges, hogy korokon átívelően nem változunk. Más szabályok szerint élünk, más hatások érnek, de a lényeget tekintve ugyanazok vagyunk.

– Melyik világba utaznál?

– A jövőtől azért tartok egy kicsit. A múltban viszont sok korban eltöltenék egy-egy évet. Nem tudok egyet választani. De most inkább a jelenre koncentrálok. A következő szerepek előtt mindig szeretném megszerezni a kellő tudást.

– Milyen tudást?

– Háttértudást. Mindig szeretek úgy elkezdeni egy próbaidőszakot, hogy ismerem a történetet, hogy mik voltak a kor normái és a mi hatott a térségre, ahol az adott történet játszódik.

– Honnan ez a belső derű?

– Ezt egyfajta küldetésként élem meg. Szeretnék hatni a környezetemre az élethez való hozzáállásommal. Szeretek ember lenni és élni. Remélem, ezt akkor is tudom képviselni, ha érnek nehézségek. Máshol van a fókusz az életemben, és talán ez segíthet.

– Mindig színész akartál lenni?

– Sok minden akartam lenni. Karmester, régész, zenész, nyitni akartam éttermet. Most sem zárom ki, hogy ebből bármi megvalósul. Nem a pénz mozgatja a szakmai döntéseimet. Nagyon hálás vagyok, hogy nem kellett olyan dolgokat elvállalnom, amiket nem akartam. Így ahelyett, hogy megcsináltam volna egy hetedik bemutatót, inkább elmentem az El Caminóra. Imádom a színházat, de szeretek élni is, és ha nincs meg évente az a bizonyos mennyiségű szabad napom, ami alatt feltöltődhetek, amit a családommal tölthetek, vagy akár egyedül, akkor mókuskeréknek érezném ezt az egészet. Vagyis inkább lemondok dolgokról, de megteremtem magamnak ezt az időt.

– Mire vagy a legbüszkébb?

– A legeket szeretném kizárni, de most ebben a próbaidőszakban nagyon sokat jelentett, hogy többen megköszönték a hozzáállásomat, az alázatosságomat és a felkészültségemet. Ha valamire büszke vagyok az az, hogy eddig bármi ért, ember tudtam maradni.

Írta: Tarnócai Éva

További cikkek

Reklám

Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Kísértettörténetet mutat be december 30-án a Centrál Színház

Pepita Magazin 2022.12.05.
December 30-án mutatják be a 2:22 (egy kísértettörténet) című produkciót a Centrál Színházban; a Magyarországon először látható darab főbb szerepeiben Martinovics Dorina, Ágoston Katalin, L...

Frida, az élet múzsája címmel tartanak bemutatót a Nemzeti Táncszínházban

Pepita Magazin 2022.12.05.
Frida, az élet múzsája címmel tart bemutatót a Duda Éva Társulat a Nemzeti Táncszínházban december 7-én, szerdán; a Frida Kahlo mexikói festőnő életét és művészetét feldol...

Ősbemutatóra készül a Déryné Társulat

Pepita Magazin 2022.11.30.
Jánosi Ferenc Szemet szemért című művét tűzi műsorra a Déryné Társulat; a darab ősbemutatóját Kis Domonkos Márk rendezésében láthatja a közönség december 9-én a Déryné...

Járt ösvény

Seress Zoltán: Ez olyan érzés, mint meztelenül úszni a tengerben…

Pepita Magazin 2022.11.24.
Első színháza volt a Vígszínház, két éve ismét itt játszik. Közben társulati tag volt Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Szolnokon és persze a Bárka Színházban, amelynek megsz...

Horváth Károly: Az élet túl rövid ahhoz, hogy csak egyféle dologgal foglalkozzak

Pepita Magazin 2022.10.26.
Először beszélgettem polihisztorral. Szinte azonos fajsúllyal és tehetséggel dübörögnek benne a színpadi szerepek, mint a leírt betűk, sőt a zene bűvölete és a festészet iránti kegy is oly magasra repí...

Koltai Róbert: Minden vígjátékban van egy kis fájdalom is

Pepita Magazin 2022.09.05.
Tetőtől talpig színész, és egyedülálló egyéniség. Ugyanis csak egy olyan tehetség képes ilyen humorral, vígjátéki vénával megvillanni közel ötvenöt éven át a sz&iacut...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

Hangadó

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Mezei Kitty: Színészként az őrült figura izgalmasabb tud lenni

Pepita Magazin 2022.10.29.
Mezei Kitty néhány éve az év legjobb női szinkronhangja lett. A szinkronstúdiók világába egyenesen a táncparkettről került be egy furcsa szituáció és egy nyelvtörő miatt. Bár váratlanul &ea...

Bogdányi Titanilla: Szélsőséges ember vagyok

Pepita Magazin 2022.09.12.
Bogdányi Titanilla rengetegszer adta már a hangját külföldi színésznőknek, imádnivaló mesehősöknek, filmes karaktereknek. 28 éve szinkronizál. Emellett több napi tévés sorozatban is játszott, j&...

Kritika

Kényszeres mániák – Csoportterápia, kis sikerekkel

Pepita Magazin 2022.11.29.
Mulattató kedvességgel mutatja be a kényszeres mániákat a Tok-tok, avagy hogy pattog a kocka? előadása a Belvárosi Színházban. Rengeteget nevetünk mások, vagy akár a saját gyengeségeinken.

Profanizált zsenialitás – Bartók és Kodály mint bohócpáros

Pepita Magazin 2022.11.28.
Ifj. Vidnyánszky Attila rendezése, Vecsei H. Miklós szövege, az Ifjú barbárok, lerántja a szobortalapzatról Bartók Bélát és Kodály Zoltánt. Némiképp profanizálják őket. Kicsit...

Kis magyar mustra – Új Alföldi rendezés, új darab

Pepita Magazin 2022.11.10.
Se veled, se nélküled típusú család tagjait mutatja Alföldi Róbert rendezése a Centrál Színházban, a magyartenger, ami Bíró Bence dramaturg első színpadra került darabja. Telivéren életk...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

A tanár

Fessük az ördögöt a falra! - Az agresszor logikája és lélektana

Pepita Magazin 2022.11.27.
Az életben nagyobb biztonságot ad, ha látjuk, hogy az agresszornak mi a logikája és a lélektana, mondja Vidovszky György, rendező, drámatanár. Sok olyan kemény produkciót állított színpadra, amiben erős...

Fullajtár Andrea: Igen csúnya kör volt

Pepita Magazin 2022.10.24.
Fullajtár Andrea továbbra is osztályfőnök szeretett volna maradni a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, de többek között ezt mondja: „Amikor már délutánonként zokogógörcseid vannak m...

Benedek Miklós: Magamra voltam hagyva

Pepita Magazin 2022.09.27.
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész csaknem húsz évig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Tőle aztán igazán lehetett belső és külső eleganciát tanulni. Maj...

Legendák

Alföldi 55

Pepita Magazin 2022.11.22.
A ma 55 éves Alföldi Róbertet imádják és utálják. Valószínűleg sokkal többen vannak akik szeretik,  mint akik akár egyenesen gyűlölik. Az biztos, hogy tényező, és, hogy mindenki ismeri.

Maros Gábor halálára

Pepita Magazin 2022.10.27.
Másodéves főiskolásként, Sancho Pansaként az Operettszínházban, a La Mancha lovagjában, robbant be a színi világba, és 75 éves múlt, amikor immár lényegében eltűnve belőle, Szeksz&aacut...

Szacsvay 75

Pepita Magazin 2022.10.27.
Szacsvay László, a kis szerepek nagy színésze, ma 75 éves. Amikor elvétve főszerepet kapott, igencsak bizonyította, hogy erre is alkalmas. De gyakran egyetlen nézésbe többet sikerül belesűrítenie, mint másnak ny...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

A rendező

Gémes Antos: Nem kell ahhoz sanyarú sors, hogy küszködni tudjon az ember

Pepita Magazin 2022.11.08.
Fújd el a gyertyát, ami nem fog kialaludni, de úgy csináld, hogy ne hibának tűnjön, hanem gegnek. Oké. No, még egyszer. Jó, majd gondolkozunk még rajta – instruálta a Madagaszkár című musical prób...

Lengyel Ferenc: Az életünkben mindig van valami, ami miatt szerepelnünk kell egy kicsit

Pepita Magazin 2022.10.12.
Ezúttal a szédítően mámorító, vérpezsdítően vad rock and roll volt az, amelynek hatására Lengyel Ferenc Jászai Mari-díjas színművész és rendező is felcsavarta a szőnyeget a József Att...

Gaál Ildikó: Nincs más út, mint együtt. Erre való a színház

Pepita Magazin 2022.09.28.
 „Mindig beleszeretek abba a történetbe, amit csinálok éppen, a vele való munka - akkor és ott - a legfontosabb számomra.” Gaál Ildikó rendezőt mindig izgatták a férfi-női titkok, annak lélektani ker...

A jövő nagyjai

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...

Mosolygó Sára: A színházban érzed, ha megáll a levegő

Pepita Magazin 2022.10.25.
Mosolygó Sára nemrég fejezte be a nagyszabású Most vagy soha! című film forgatását, amiben Petőfi Sándor feleségét, Szendrey Júliát alakítja. A színésznő a vásznon és a sz...

Szivák-Tóth Viktor: Szabad világ a színházi nevelés

Pepita Magazin 2022.09.30.
Szivák-Tóth Viktor színész, drámatanár, művészeti vezető, színházpedagógus, aki egyébként vegyészmérnöknek készült. Színházi nevelési előadásokat rendez, ...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Gaál Attila Csaba: Most nagy erővel, nagy tetteket tudok végrehajtani

Pepita Magazin 2022.11.21.
A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színész és rendező szakának hallgatója volt, ma a Veszprémi Petőfi Színház színművésze. A Nyitott ablak című előadásában nyújtott alak&iacu...

Fekete Gábor: Nem akarok olyan ember lenni, aki a múltjában ragadt, vagy a jövőjében él

Pepita Magazin 2022.10.24.
A színészek együttes munkája akkor lesz igazán értékes, akkor tudnak csapatként is nagyszerűt varázsolni a színpadra, ha a színész személyisége külön-külön is szabadon kiteljesedik. E...

Bende Kinga: Ha akkor nem lépünk… nem mertünk volna változtatni

Pepita Magazin 2022.09.20.
Bende Kinga színésznő komolyan vette a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban bemutatott, A pillangók szabadok című Vaszkó Bence által rendezett  darab  üzenetét. Nem szabad megkötni az emberek ...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

Felvétel

Nari Nguyen: A múlthoz való ragaszkodás akkor jár tisztelettel, ha az az embert szolgálja

Pepita Magazin 2022.11.16.
A legszebb Európában élő vietnámi lánynak választották Berlinben 11 évvel ezelőtt Nari Nguyent. A szépségkirálynő ezúttal Az almafa virága címet viselő magyar-vietnámi romantikus film é...

György Lea: Közelről tapasztaltam, miként ápolják a magyar hagyományokat a Távol-Keleten

Pepita Magazin 2022.10.19.
Angol-matematika szakon végzett, majd felköltözött Budapestre szerencsét próbálni. Külkereskedő szeretett volna lenni, mégis gyártásvezető lett egy animációs stúdióban. Azóta dolgozik a filmparb...

Bereményi Géza: Ezek angyali pillanatok voltak…

Pepita Magazin 2022.09.14.
Négy éves kora óta rendszeresen olvas, Dantén nevelkedett. Bölcsészkaron végzett, magyar és olasz szakon. Bereményi Géza kultikus alakja a magyar irodalomnak, a Nemzet Művésze, Kossuth-, József Attila és Bal&aa...