Eszenszky Gergely: Akkor lennék a legboldogabb, ha öt év múlva is ezen az úton lehetnék

Pepita Magazin 2023.04.11. "A zene az kell..."

Eszenszky Gergely: Akkor lennék a legboldogabb, ha öt év múlva is ezen az úton lehetnék

A kutyasétáltatás közben a fiatal színésszel készült interjút Timon, az örökbefogadott kiskutyája színesítette, akár a Tüskevár sztoriját Matula bácsi Csikasza. Nem véletlen a párhuzam, hiszen Gergely alakítja Tutajos szerepét a Pesti Magyar Színházban.

csanyi cikk

Sokat tettél azért, hogy a Fekete István által megálmodott mondanivaló élvezhető legyen a mai fiatalok számára is. A Tüskevár főszerepére hogy történt a kiválasztásod?

Egy szép napsütéses délutánon ültem kinn a színház művészbejárójánál a padon és Gémes Antos rendező odaült mellém: Eszenszky, tudsz énekelni? Annyit mondtam: „Hááát…”, ő annyit: „Nem baj, mert ez a Tutajos és ez a szerep nagyon rád illik.” Két-három hónapig még nem volt hivatalos a hír, aztán egyszer csak kijött a színlap, és akkor vált számomra is bizonyossá, hogy én leszek Tutajos. Nagyon örültem, hisz állandóan arra vágyik a színészember, hogy egy kicsit nagyobbat, valami szépet, valami jót eljátszhasson, de legvadabb álmaimban sem gondoltam volna, hogy ez egy zenés előadás főszerepe lesz.

Miért nem?

Mert nem a legnagyobb erősségem az éneklés, vagy a tánc. Mindig is a prózai színházat szerettem jobban, mert abban nagyobb kvalitásom van. Azzal a tánc és énektudással rendelkezem, amit az évek alatt meg tudtam tanulni, - folyamatosan fejlesztem persze, - de ez nem egy profi szint.

Nálad hogyan alakult ki a színházi létezés felé fordulás igénye?

A versek szeretetével kezdődött minden. Általános iskola felső tagozatában volt egy magyar tanárom, aki osztotta a rajongásom. Ekkor kezdtem el verseket tanulni. Így kezdett el érdekelni az irodalom, majd mikor ki kellett választani, hogy hova jelentkezzek, a Dózsa György Gimnázium drámatagozatát választottam. Ott döntöttem el, hogy a színészettel szeretnék foglalkozni. Kissé pátoszos a felfogásom ezen téren. Az amikor az ember szócsőként átadhat valamit nézők százainak, vagy akár csak tíz embernek, gondolkodásra ösztönözheti azokat, akik megtisztelik figyelmükkel, csodálatos érzés.

Volt valamilyen emocionáls élményed a Tüskevár című regénnyel, vagy filmmel kapcsolatban?

A regényt gyerekkoromban olvastam, filmélményem viszont nem volt. A regény üzenete nagyon tetszett, és amikor kiderült, hogy színre visszük, újra olvastam. A mai felgyorsult világunkban igen lassú, darabosabb nyelvezetű mű, de aprólékos, szemléletes tájleírásaival, Fekete István utánozhatatlan humorával, a varjak beszélgetéseivel, van egy megfoghatatlan varázsa. Egy fiú számára az apa, vagy a nagyapa figura megtalálásával, a férfivá válás folyamata szinte észrevétlenül elindul, miközben egy csomó mindent megtanul az életről.

Volt olyan jelenet, hangulati elem, amit sok más mellett ugyan, de mégis a legjobban vártál, élveztél?

Inkább a színészekkel való együtt játszás élménye volt az, amit nagyon vártam. A legizgalmasabb pillanat az volt, mikor megláttam a színlapot! Fillár István és Rancsó Dezső, játszották Matulát. Hatalmas színészek. Már négy éve a Pesti Magyar Színházban dolgozom, több előadásban láttam őket és néhány jelenetben én is ott voltam, ha nem is közvetlenül velük, mellettük. Ettől izgultam a legjobban. Borzasztó jó volt velük dolgozni, segítőkészek voltak, sokat bátorítottak, tanácsokat adtak. Mikor szünetben odajöttek, és azt mondták, hogy ha itt és itt ezt csinálnánk, és próbáljuk ki, mert lehet, hogy az jobban állna, nagyon hálás voltam. Szóval én ezt a velük való közös munkát vártam a legjobban.

Voltak kétségeim, hogy miként varázsoljátok elénk a Tüskevár illatát, neszeit, hangulatát, hogy fognak csiripelni a madarak, hogy eveztek és hogyan fogtok halakat. Nekem átjött, de azt nem gondoltam volna, hogy a mellettem ülő tizenkét éves forma kisfiú az előadás után azt mondja az anyukájának, hogy mégis szeretne elmenni nyáron a horgász táborba.

Ez őszintén feldobta a napom!

Most volt a premierje egy új színházi nevelési előadásnak, a Kő, papír, ollónak a Pesti Magyar Színházban, amely gimnazistákat foglalkoztató témát feszeget. Mint egyik főszereplő, hogy éled meg a félelmektől terhes, döntés előtt álló gyerekek helyzetét?

Ezt az előadást egyébként már általános iskola hetedik osztályától játszuk egészen a végzősökig. Ez egy olyan előadás, amelyben kérdéseket, gondolatokat vetünk fel, majd ahelyett hogy haza küldenénk őket, egy foglalkozás keretén belül együtt agyalunk és játszunk tovább a felvetett kérdéseken. A téma a pályaválasztás, a „hogyan tovább?”, a nagy döntés, hogy mi legyen belőlem, hol tanuljak tovább, ezzel a stresszel egyedül vagyok-e, vagy vannak így mások is? Ez a történet három tizenkettedikes, pályaválasztás előtt álló fiatalról szól. Két fiúról és egy lányról, akik között még egy szerelmi háromszög is kialakul. Így hatványozottan is izgalmas a sztori.

Nézőként szereted az ilyen bevonós, beszélgetős előadásokat?

Szeretem, nagyon is, de akkor inkább megfigyelő státuszba helyezkedem. Olyankor kíváncsian figyelem a többieket, viszont színészként csinálni sokkal izgalmasabb.

Benned változtatott valamit a Tüskevár, vagy a Kő, papír, olló?

Azt gondolom minden szerep eljátszásánál van valami, amit tanulhat az ember, akár a szerep kapcsán, akár a partnereitől, akár a rendezőtől, vagy akár saját magától. Például a Tüskevárnál meg kellett tanulnom, hogyan működik egy horgászbot, és fogalmam sem volt róla, vagy hogyan kell helyesen evezni. Ezek a gyakorlati dolgok mind hozzátesznek ahhoz az emberhez, aki ezt eljátssza. A Kő, papír, olló esetében Keresztény Tamás, a darab rendezője sokszor elmondta nekünk, hogy ne felejtsük el, ezek a tizennyolc éves fiatalok, akiket játszunk, nagyon szeretnek élni. A szerep által újra rádöbbentem, mennyire király dolog is élni! Ez az érzés fiatalokban benne van, viszont a felnőttek ezt néha elfelejtik.

Nálad miben nyilvánult meg az élet szeretete?

Gimnazistaként, amikor a barátokkal kiültünk a térre, vagy a Gellérthegyre hajnalokig dumáltunk az élet nagy dolgairól. Sajnos ez ma már egyre ritkábban fordul elő. Munkahely és kutya mellett napfelkeltéig beszélgetni igen fárasztó. Azért jó, ha az embernek időnként eszébe jut, hogy ez milyen jó dolog is volt! És visszahozni időnként, kell is! Ha nem is a Gellérthegyen, de egy padon, vagy egy asztalnál mindenképp.

Melyik az az út, amelyen szívesen találkoznál és mesélnél nekem úgy öt év múlva?

Igazából reménykedem, hogy valahogy ugyanitt. Nem feltétlenül vannak olyan vágyaim, hogy melyik színház a menő, vagy mekkora színpadtól ájul el a színész. Én hiszek a színész feladatában, hogy közvetítsen. Szerintem most jó úton haladok, jó projektekben veszek részt, szép és elgondolkodtató dolgokról beszélhetek a színpadon. Szerintem ez egy szép út. Akkor lennék a legboldogabb, ha öt év múlva is ezen az úton lehetnék.

Írta: Tarnócai Éva

Fotók: Juhász Éva

További cikkek

Reklám

Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Kováts Adél kapta a Páger Antal-színészdíjat

Pepita Magazin 2023.05.16.
A művész vasárnap vette át elismerését.

Elhunyt Máthé Erzsi

Pepita Magazin 2023.05.09.
Kilencvenöt éves korában halt meg, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja...

Bejelentette az új bemutatóit a Vígszínház

Pepita Magazin 2023.05.03.
Bejelentette 2023/24-es évadának bérletes bemutatóit a Vígszínház. Az üvegcipő című vígjáték Mohácsi János, a Pinokkió zenés változata Keresztes Tamás, az Ármán...

Járt ösvény

R. Kárpáti Péter: Szeresd, amit csinálsz és mindig ott legyél jelen, ahol éppen vagy!

Pepita Magazin 2023.04.13.
Azt mindenki tudja, hogy ő volt Berényi András, de azt kevesen, hogy eljátszhatta a világirodalom legszebb szerepeit, kiváló szervező és remekül ír. Sokat jelentenek számára Dusán sorai. „Tudod, a számla...

Szerednyey Béla: A hatalmas fájdalom ellenére meg kell nevettetni a közönséget

Pepita Magazin 2023.03.24.
Több, mint 40 évet töltött a Madách Színházban, most szabadúszó. Imádtam a Macskákban Rumliként, ahogy gitározott, zongorázott a táncoslányok lábain. A Páratlan párosban csa...

Gazdag Tibor: Sok mindent le lehet bontani egyetlen emberről

Pepita Magazin 2023.02.27.
Hat éve a Van, aki forrón szereti című musicalban láttam Osgood Fieldinget, a hóbortos milliomost játszani a Pesti Magyar Színházban.  Meg is lepődtem, hisz Gazdag Tibor ritka vendége a vígjátéknak, szá...
mbvk 4
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

Hangadó

Molnár Levente: Az improvizáció olyan közös nyelv, ami összeköt minket

Pepita Magazin 2023.02.02.
Molnár Levente gyerekkora óta, harminc éve szinkronizál. Hangját már a gyermekei is felismerik a mesefilmes karaktereknél épp úgy, ahogy a filmekben és reklámfilmekben is. Több mint tíz éve filmeket &eacu...

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Kritika

Kiborul a bili – Szerelemgyerek a Legközelebbi ember a Radnótiban

Pepita Magazin 2023.05.31.
Hajdu Szabolcs rendszeresen a képünkbe tolja hogyan élünk. Közelképeket mutat. Valósággal beledugja az orrunkat más emberek, családok életébe, amelyek először teljesen normálisnak, szokványosnak tűnnek...

Eszenyi Enikő visszatérése – Ünneplés, üdvrivalgások, kételyek

Pepita Magazin 2023.05.09.
Eszenyi Enikő színpadra való visszatérésének premierjén nincs hatásos, fogadótapssal kísért, primadonnás bejövetel. Nem ünnepelteti magát kapásból, hogy íme újra itt van, v&aacu...

Végveszélyben a Cseresznyéskert

Pepita Magazin 2023.04.30.
Tötyögünk egy helyben, méltán érezzük úgy, hogy kihúzzák a lábunk alól a talajt, nem jutunk egyről a kettőre, elértéktelenítik, megsemmisítik azt, amit még mindig próbálunk ...
mbvk 1
MBVK 3 - Kategóriák között
mbvk 8

A tanár

Mi van a hang mögött? - A beszédhibák a személyiséget, a lélektani hibákat is tükrözik

Pepita Magazin 2023.04.26.
Illés Györgyi színésznő, egyetemi oktató, coach. Művészi beszédet tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Most főleg vállalatvezetőkkel foglalkozik és színjátszókört...

„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Pepita Magazin 2023.03.16.
„Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is&r...

Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

Pepita Magazin 2023.02.25.
„A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogy nem lehet kifejezni”, mondja Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, volt rektora, aki a Kanadai Nemzeti Sz&i...

Legendák

Andorai Péter 75 – Megjárta és meg is mutatta a poklot

Pepita Magazin 2023.04.25.
Ma lenne 75 éves Andorai Péter. Hatodszorra vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, a felvételiztetők nem túl nagy dicsőségére. Számba kellene venni hányan vannak azok a Kossuth-dí...

Békés Itala 96 – „Kossuth-díjas nagy színész, vagány örökifjú”

Pepita Magazin 2023.03.23.
Ma 96 éves Békés Itala, az örökifjúság megtestesülése. Az egészséges, de mégis totálisan szertelen életmód apostola, színházi és filmszerepek garmadájának alakí...

Cserhalmi György 75 – „Jelen van, köztünk van, nem csak papíron a Nemzet Színésze”

Pepita Magazin 2023.02.17.
Ma 75 éves Cserhalmi György, aki gyakran felkiáltójelként volt a színpadon, szinte lakmuszpapírként mutatta meg, hogy ez sincs rendben, az sincs, meg amaz sincs. Most rendezőként, interjúkban teszi ugyanezt, mert sajnos a betegs&ea...
mbvk 4
mbvk 8
MBVK 4 - Kategóriák között

A rendező

Puskás Samu: Ilyen szülőkkel az ember örökletesen kötődik a színházhoz

Pepita Magazin 2023.04.20.
A tavalyi év legsikeresebb West End darabját tűzi műsorra hamarosan a budapesti Centrál Színház. WhatsOnStage Awards legjobb darabja, Suzie Miller Az ártatlanság vélelme (Prima Facie) című drámájának hazai ősbemu...

Szelei Dóra: Jobban érdekel a rendezés, mint a játék

Pepita Magazin 2023.03.15.
Két doboz cipelése közben találkoztam vele, közös barátnőnk költöztetésekor. Gyönyörű és fiatal, tele határozott mondatokkal, hatalmas göndör hajkoronával. Sosem láttam előtte. Ki lehet? Az...

Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Pepita Magazin 2023.02.16.
Miközben néztem Az almafa virágát, egyszerre voltam jelen a múltban és a jelenben, Magyarországon és Vietnámban, minden helyszín otthonos volt és lenyűgöző, maradtam volna benne, és éltem volna tová...

A jövő nagyjai

Koncz Andrea: Mindenhol kicsit idegennek érzem magam és egy kicsit otthon

Pepita Magazin 2023.05.17.
A Marosvásárhelyről jött Koncz Andrea játéka megindítóan őszinte, teljes érzelemmel alakítja figuráit, nem egyszer felszaladnánk hozzá a színpadra, megmenteni, átölelni, vagy éppen felemelni...

Gréczy Balázs: Hajszoltam magam és folyamatosan bűntudatom volt

Pepita Magazin 2023.03.29.
Zongorázik, gitározik, dobol és persze énekel a Pesti Magyar Színház fiatal tehetsége, Gréczy Balázs, akit Bütyök szerepében láthatunk a Tüskevárban.

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...
mbvk 8
MBVK 5 - Kategóriák között
mbvk 4

"A zene az kell..."

Bodrogi Enikő: Üvöltve éneklem ki magamból a fájdalmat

Pepita Magazin 2023.05.19.
Egész gyerekkorában úszott és vízilabdázott, így a víz is egyfajta örömforrást jelent számára. De Bodrogi Enikő színpadra született, az X-Faktor élő adásaiban megismerhettük mosoly...

Eszenszky Gergely: Akkor lennék a legboldogabb, ha öt év múlva is ezen az úton lehetnék

Pepita Magazin 2023.04.11.
A kutyasétáltatás közben a fiatal színésszel készült interjút Timon, az örökbefogadott kiskutyája színesítette, akár a Tüskevár sztoriját Matula bácsi Csikasza. Nem vélet...

A Tüskevár törvényei a Pesti Magyar Színházban

Pepita Magazin 2023.03.20.
El nem tudtam képzelni, hogy a Tüskevár, a Kis-Balaton és a Berek, hogyan fog életre kelni a Pesti Magyar Színházban. És átjött az érzés! A nomád nyaralás igénye, a természetközeli var&aa...

Emlékek

Voith Ágnes: Sosem voltam az a klasszikus értékeken edződött színésznő

Pepita Magazin 2023.05.08.
Mikor kislányként, az Irány Mexikó című filmet néztük a szüleimmel, óriási hatással volt rám Voith Ági, aki tornászként az olimpiai válogatott tagjaként debütált. Imá...

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...
mbvk 5
mbvk 8
MBVK 5 - Kategóriák között

Felvétel

A Műanyag égbolt új korszakot nyit az animációs filmek világában

Pepita Magazin 2023.04.24.
Az élőszereplős, mégis animációs technikával készült Műanyag égbolt egy posztapokaliptikus mű, amely 2123 Budapestjén játszódik. A város egy kupola alatt létezik, mivel a Föld élővilága k...

Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Pepita Magazin 2023.02.10.
Nemcsak azért volt jó választás az első magyar-vietnámi film, Az almafa virága egyik főszerepére a zalamerenyei Sütő András, mert a ’70-es évek Magyarországához nagyon illő karakteres arca van, hanem az&eacut...

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...