„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Pepita Magazin 2023.03.16. A tanár

„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Fotó: Pinti Attila/Székelyhon

„Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is”, mondja Mohácsi János, akinek el kellett hagynia a kaposvári egyetemet, de most például rendezett két vizsgaelőadást Marosvásárhelyen.

csanyi cikk

Nem végeztél Színművészetit, mégis egyetemi tanár lettél, ahogy például Jordán Tamás és Lukáts Andor is. Hogyan kerültél a kaposvári egyetemre színészeket tanítani?

Amikor a kaposvári színháznál voltam, Babarczy László igazgató és Leitner Sándor, aki a művészeti kar dékánja volt, 2000 után kezdtek el melózni azon, hogy legyen színész szak, azért, mert még egy művészeti szak kellett ahhoz, hogy a kaposvári tanítóképző főiskola egyetem lehessen. Szükség volt tanári karra. Az első évben úgy voltunk ott, hogy még nem volt diák, de már lennie kellett a szaknak. Laci minden döntést magához vont, ahogy szokta, mindent Leitnerrel intézett, de ez nem is volt baj, mert semmi kedvem nem lett volna az akkreditációs folyamatba bekapcsolódni. Amikor elindult az első évfolyam, mindenki borzasztó energiával tette bele magát a munkába. Aztán harmadévben már olyan vizsgaelőadást sikerült csinálnom, Paul Foster I. Erzsébet című darabjából, amit a színház nagyszínpadán is szériában játszottak. Tizennyolc fős osztályt vettünk föl, és ezt végig is kellett vinni, mert fejkvóta alapján fizették a képzést.

Szíved szerint kirostáltál volna diákokat?

Szerintem csak olyannak szabad elvégeznie egy ilyen szakot, aki mindenáron akar és tud színész lenni. Akiről kiderül, hogy nem megy ez majd neki, sokkal jobbat teszünk vele, ha azt egy év után megmondjuk. Még mindig jobb egy évet elpazarolni, mint ötöt. Egy ideig Babarczy volt mindegyik osztály főnöke, majd amikor Csáki Judit lett a tanszékvezető, lett osztályfőnöki rendszer. Egyszerűen azért, mert valakit el kell tudniuk érni a gyerekeknek a problémáikkal. Ha nincs elég pénzük, vagy elmarad az órájuk, vagy más bajaik vannak, magánügyben, az oktatással kapcsolatban, akkor szükségük van valakire, aki akár az egyetemmel, akár a tanáraikkal szemben is képviseli az érdekeiket.

Te mindig elérhető voltál?

Én ott éltem Kaposváron, ott volt a családom, és nagyon sokat voltam az egyetemen. Minden időt, amit a színház meg a magánélet megengedett, az egyetemen töltöttem.

Miért volt ez neked annyira fontos?

Mert nagyon bírtam ezt a munkát. Az első felvételinél összesz@rtam magam a felelősségtől. Az amatőr múltam miatt igen sokat dolgoztam kezdőkkel, én is az voltam még akkor, meglehetősen szeretem kihúzni valakiből a jót. A színpadi próbákon is ez történik. Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is. Csak hatványozottan, mert nem lehet azt követelni tőlük, mint a gyakorló színészektől. Arra rájönni, hogy mennyivel többet tudhatnak, mint amit eddig tudtak, izgalmas folyamat, amit fölöttébb szeretek.

Elméletet nem is tanítottál?

Én csak a manualitással foglalkoztam. Azzal, hogy mi a színész dolga egy szituációban, hogyan kell zenés előadásban játszani. Mindig rendezésen keresztül foglalkoztam a diákokkal, ebből lehet a legtöbbet tanulni. Én is úgy tanultam meg rendezni, hogy rendezgettem. Elméletileg nem lehet megtanulni úszni sem.

Tehát mindig próbáltatok egy-egy darabot, és közben tanítottál?

Igen, és aztán ebből általában előadás lett. Volt olyan eset, hogy Rusznyák Gábor osztályával nem sikerült eljutni az előadásig, mert akkor már Vidnyánszky Attila betette a lábát az intézménybe, és teljesen bizonytalan lett ott a helyzet.

Nyilván voltak olyanok, akiket nem vettek föl a Színművészetire, és azért mentek Kaposvárra, és olyanok is, akik eleve oda jelentkeztek.

A vége felé voltak akik eleve hozzánk adták be a jelentkezésüket. Az is időbe telik, míg elterjed, hogy milyen Kaposváron a felvételi, és milyen Pesten. Ezt Babarczy nagyon jól csinálta. Nálunk is volt első- másod- és harmad rosta. Mindegyik után kiküldtük a felvételizőt, megbeszéltük mi történjen, visszahívtuk, majd megpróbáltuk neki elmondani miért döntöttünk úgy, hogy menjen vagy ne menjen tovább. Nem az történt, hogy a hivatalszolga olvasta fel a neveket, és azok akik nem jutottak tovább sírtak, összeomlottak, és azt sem tudták, hogy mit csináljanak. Mindenkivel személyesen megbeszéltük, hogy miért igen, és miért nem. Ez munkás módszer, de nagyon lényeges különbség. Nem egy gyerektől halottam azt, hogy Pesten belekezdett egy versbe, és az első sor után azt mondták, hogy „köszönjük, viszontlátásra.” Ilyen nálunk nem fordult elő. Aki szemmel láthatóan nem értett semmihez, azzal is beszélgettünk, hogy honnan jött, mit akar csinálni? Legkevesebb húsz percet mindenki eltöltött nálunk.

A kaposvári színházra jellemző volt, hogy olyanokban, akik nem feltétlenül szabályos alkatok, is meglátta a tehetséget. Ilyen volt például Csákányi Eszter, Pogány Judit, Jordán Tamás. Legendás történet, hogy Lukáts Andor elment segédszínésznek felvételizni Zsámbéki Gáborhoz, belesült A falu végén kurta kocsmába, nem tudott énekelni, táncolni, beszédhibás volt. Zsámbéki mégis fölvette, látta a lázas hevületét, és azt az elszántságot, hogy mindenképpen színész akar lenni.

Kelemen Márta, aki nálunk a beszédtanárok vezetője volt, szenzációsan tanított. Felvételizett például egy olyan gyerek, aki egészen elképesztően selypített. Azt mondta, higgyük el, hogy ő három hónap alatt megszünteti ezt a beszédhibát. Ehhez persze a gyereknek is rengeteget kellett dolgoznia. Azért tudjuk, hogy bemenni felvételizni tíz ember elé, akik mégiscsak gyakorló színházi emberek, iszonyatos stressz. Ezt föl kellett oldani az első rostán, mindenkivel megbeszélni, hogy ne görcsöljön, hanem amit tud, azt próbálja összeszedni.

Jól hallottam, hogy mielőtt elkerültél Kaposvárról, már meghirdették, hogy te indítasz osztályt, és végül Vidnyánszky Attila indított?

Akkor mondta, hogy nem én fogok osztályt indítani, hanem ő. Az első rostában még felvételiztettem, de utána már nem engedtek dolgozni. Azt meg kell mondanom, hogy nagyjából egyezett Vidnyánszkyval a véleményünk. Én attól a pillanattól minden rendezői meghívást elfogadtam, ami csak érkezett.

Rád hogyan hatott a tanítás?

Iszonyúan jól. Ha fiatalokkal foglalkozol, megtanulod a nyelvüket, a gondolkodásmódjukat. Rengeteget voltam velük akár a magánéletükben is, akár a próbák után, akár hosszabb tanulmányi együttléteken, vagy együtt főztünk. Ami Kaposváron az életünk volt, azt vittük tovább az egyetemen is. Igyekeztünk a diákokkal jóban lenni. Ezt nem is lehet máshogy csinálni. Ha délután kettőkor, a próba végén, kapásból elmegyek, és ott hagyom őket a francban, akkor nem érek el semmit. Ez nem az a foglalkozás, ahol le lehet tenni a szikét, és ott hagyni őket. Tudnod kell a magánéletükről, arról, hogy érzik magukat, mivel foglalkoznak, mi jár a fejükben?

Tegeződtetek?

Kifejezetten ragaszkodtam a tegeződéshez. Nem is tudok jól magázódni. Elmagázódom, de nem szeretem. Színházban is mindenki tegeződik.

Haverok voltatok, vagytok?

Hát remélem. Bízom benne, hogy igen.

Gondolom, hiányzik a tanítás.

Persze, hiányzik. De sok mindent megéltem, és azt is kifundáltam már nagyon korán, hogy elég sok mindenbe érdemes belehalni, a színházba biztosan nem. Úgy voltam ezzel, ha elvették a labdát, majd szerzek pingpong labdát. És aztán szerencsére meghívott Fullajtár Andrea tanítani az akkor még színművészetis osztályába, ott tudtam folytatni. Most két évfolyammal is csináltunk Marosvásárhelyen előadást, ez is nagyon jólesett.

Írta: Bóta Gábor

 

További cikkek

Reklám

Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Dichterliebe – A tizenkét óriás

Pepita Magazin 2023.03.22.
A színház, a zene és a film különleges összművészeti találkozása.

Világhírű színházi és utcaszínházi társulatok érkeznek a 10. VéNégy Fesztiválra

Pepita Magazin 2023.03.13.
Világhírű színházi és utcaszínházi társulatok érkeznek a Dunakanyarba; a 10. jubileumát tartó VéNégy Fesztivál június 22. és 25. között a 10. Színházi Olimpia r&ea...

A helység kalapácsa című vendégelőadással ünnepelnek Kolozsváron

Pepita Magazin 2023.03.13.
A budapesti Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciója, A helység kalapácsa című vendégelőadás lesz látható március 15-én, sz...

Járt ösvény

Szerednyey Béla: A hatalmas fájdalom ellenére meg kell nevettetni a közönséget

Pepita Magazin 2023.03.24.
Több, mint 40 évet töltött a Madách Színházban, most szabadúszó. Imádtam a Macskákban Rumliként, ahogy gitározott, zongorázott a táncoslányok lábain. A Páratlan párosban csa...

Gazdag Tibor: Sok mindent le lehet bontani egyetlen emberről

Pepita Magazin 2023.02.27.
Hat éve a Van, aki forrón szereti című musicalban láttam Osgood Fieldinget, a hóbortos milliomost játszani a Pesti Magyar Színházban.  Meg is lepődtem, hisz Gazdag Tibor ritka vendége a vígjátéknak, szá...

Peremartoni Krisztina: A színészet nekem egy eszköz amivel megélhetem a saját szabadságomat

Pepita Magazin 2023.01.16.
Szenvedélyes világutazó, de leginkább a földdel bensőséges viszonyt ápoló kultúrákat szereti. Önkénteskedett Szumátrán egy orangután rehabilitációs központban, volt favág&o...
mbvk 1
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

Hangadó

Molnár Levente: Az improvizáció olyan közös nyelv, ami összeköt minket

Pepita Magazin 2023.02.02.
Molnár Levente gyerekkora óta, harminc éve szinkronizál. Hangját már a gyermekei is felismerik a mesefilmes karaktereknél épp úgy, ahogy a filmekben és reklámfilmekben is. Több mint tíz éve filmeket &eacu...

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Kritika

Macskák 40 – Életet követel magának

Pepita Magazin 2023.03.27.
Boldogsághormon cunami a Macskák, vitalitás özön, amibe költői szépség, melankólia, némi fájdalom vegyül. A színpadi történések, a mozgalmas képek, amik fergeteges táncokból, p...

Vérfagyasztás és poétikus báj –„Ez tényleg életveszély!”

Pepita Magazin 2023.03.21.
Tébolyító életveszély és lírai szépség, humor és feszült drámaiság egyaránt jelen van a Szenzáció! című nemzetközi produkcióban, ami a legnagyobb hazai vándorcirku...

Pusztulás és remény – Szabadkai előadások Budapesten

Pepita Magazin 2023.02.28.
Az Amikor Isten hasba rúg meglehetősen erőteljes cím, és remekül illik a kiváló szabadkai rendezőhöz, Urbán Andráshoz, akiről mondhatni, hogy átvitt értelemben, meglehetősen szereti hasba rúgni a nézőket.
mbvk 5
mbvk 2
mbvk 8

A tanár

„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Pepita Magazin 2023.03.16.
„Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is&r...

Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

Pepita Magazin 2023.02.25.
„A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogy nem lehet kifejezni”, mondja Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, volt rektora, aki a Kanadai Nemzeti Sz&i...

Meczner János: Volt tanítványom vitte tovább az osztályt

Pepita Magazin 2023.01.25.
Meczner János rendező, a Budapest Bábszínház korábbi igazgatója, kezdeményezte, hogy beinduljon a bábszakos képzés a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, amelyre amikor rákényszerí...

Legendák

Békés Itala 96 – „Kossuth-díjas nagy színész, vagány örökifjú”

Pepita Magazin 2023.03.23.
Ma 96 éves Békés Itala, az örökifjúság megtestesülése. Az egészséges, de mégis totálisan szertelen életmód apostola, színházi és filmszerepek garmadájának alakí...

Cserhalmi György 75 – „Jelen van, köztünk van, nem csak papíron a Nemzet Színésze”

Pepita Magazin 2023.02.17.
Ma 75 éves Cserhalmi György, aki gyakran felkiáltójelként volt a színpadon, szinte lakmuszpapírként mutatta meg, hogy ez sincs rendben, az sincs, meg amaz sincs. Most rendezőként, interjúkban teszi ugyanezt, mert sajnos a betegs&ea...

Jordán Tamás 80

Pepita Magazin 2023.01.15.
Jordán Tamás ma 80 éves. Kicsit lassabban mozog, mint régen, de megmaradt az egykori csillogó szemű, nagyot álmodni képes fantasztának, aki újabb és újabb dolgokat eszel ki, és amire esetleg más legyintene, h...
mbvk 4
mbvk 8
MBVK 3 - Kategóriák között

A rendező

Szelei Dóra: Jobban érdekel a rendezés, mint a játék

Pepita Magazin 2023.03.15.
Két doboz cipelése közben találkoztam vele, közös barátnőnk költöztetésekor. Gyönyörű és fiatal, tele határozott mondatokkal, hatalmas göndör hajkoronával. Sosem láttam előtte. Ki lehet? Az...

Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Pepita Magazin 2023.02.16.
Miközben néztem Az almafa virágát, egyszerre voltam jelen a múltban és a jelenben, Magyarországon és Vietnámban, minden helyszín otthonos volt és lenyűgöző, maradtam volna benne, és éltem volna tová...

Vaszkó Bence: Nem égettem fel magam mögött semmit

Pepita Magazin 2023.01.10.
A József Attila Színházból egy hatalmas isztiméri farmra repítette családját Vaszkó Bence színművész, aki nem sokkal előtte Anastasius volt A pápanőben. Három évvel korábban a nyíregyh&...

A jövő nagyjai

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...

Kopek Janka: Mindig egy új világba csöppenek

Pepita Magazin 2022.12.19.
Kopek Janka színésznő, műsorvezető, a Vígszínház társulatának tagja. Színpadi és filmes munkák mellett nemzetközi menedzsmenttel is foglalkozik. Nemrégiben cukrász végzettséget is szerzett. Vele...

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

A Tüskevár törvényei a Pesti Magyar Színházban

Pepita Magazin 2023.03.20.
El nem tudtam képzelni, hogy a Tüskevár, a Kis-Balaton és a Berek, hogyan fog életre kelni a Pesti Magyar Színházban. És átjött az érzés! A nomád nyaralás igénye, a természetközeli var&aa...

MÁZS: Nekem a színház a nyilvánvaló, a meghitt alapkötelék

Pepita Magazin 2023.02.23.
Ha a színpadi jelenlétet, a zabolátlan tehetséget és az önbizalmat tanítani lehetne, akkor Mészáros Árpád Zsolthoz küldeném az erre hivatottakat. A Rómeó és Júliában hallottam ő...

Mester Dávid: A saját határaim állandó feszegetése természetes

Pepita Magazin 2023.01.26.
Azóta figyelem, mióta először meghallottam a Félkegyelműben, a Háború és békében majd a Liliomban a felcsendülő zenéjét. Nem megszokott, a nagy tudás mentén letér az útról és ...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 5 - Kategóriák között
mbvk 5
MBVK 2 - Kategóriák között

Felvétel

Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Pepita Magazin 2023.02.10.
Nemcsak azért volt jó választás az első magyar-vietnámi film, Az almafa virága egyik főszerepére a zalamerenyei Sütő András, mert a ’70-es évek Magyarországához nagyon illő karakteres arca van, hanem az&eacut...

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...

Thuróczy Szabolcs: Ez a szakma eléget, miközben hamuvá válik az ember

Pepita Magazin 2022.12.16.
Nem sok jogi egyetemet végzett színészünk van, sőt olyan sem sok, aki ennyiszer megkapta a legjobb férfi alakítás díját, mint Thuróczy Szabolcs. Olyan színészünk meg végképp nem sok van, aki kar&aac...