Nincs megfelelő követelményrendszer – Szakály György a táncképzésről

Pepita Magazin 2022.12.27. A tanár

Nincs megfelelő követelményrendszer – Szakály György a táncképzésről

„Már nem lehet azt mondani, hogy kövér vagy, kicsit le kellene fogyni, nem vagy elég ügyes”, mondja Szakály György, nemzetközi hírű, Kossuth-díjas táncos, a Magyar Táncművészeti Egyetem egykori rektora. Aki szerint a növendékek nem hiszik el, hogy valamit meg kell próbálni tízszer, százszor, ezerszer.

csanyi cikk

Tizenegy évesen kerültél be a Balettintézetbe. Ez mindenki esetében igen nagy lutri. Kiskölyökként ráteszik az ember életét valamire, ami nem biztos, hogy bejön, és, ha igen, akkor is meglehetősen rövid ez a pálya. Ez mind a szülőknek, mind a tanároknak elképesztő felelősség.

Ez a mai világban még inkább így van. Azt tapasztalják az emberek, hogy bemegy valaki egy tévéműsorba, vakkant kettőt, és másnap róla szól a sajtó. Sztár lesz, celeb lesz, hívják ide, hívják oda. Aztán lehet, hogy összeroppan, mert egy idő után rájönnek, hogy nincs mögötte semmi, és ejtik. Azt látom a Magyar Táncművészeti Egyetemen is, hogy a növendékek, ha nem megy valami elsőre, simán feladják. Lehet pedig, hogy meg kell próbálni tízszer, százszor, ezerszer. Nem hiszik el, hogy ennyit kell gyakorolni, nem értik, hogy egy-egy lépés miért nem jó úgy, ahogy van. Én 14-15-16 éveseket tanítottam, ők már az alapokat tudták. Az egykori balettmesterem, Gál Jenő, remek karaktertáncos volt az Operában. Később, amikor az egyetemen tanítottam, az ő évfolyamait kaptam meg. Ő nagyon jól megalapozta a gyerekek tudását, ezért sok problémám nem volt. Tizenhét évig tanítottam folyamatosan, korábban másfél évig, de akkor voltam az Opera balettigazgatója, friss házas, az első babánkat vártuk, és még táncoltam. Ezért egy időre abbahagytam a tanári munkát.

Valaha bent voltam néhány balettórán, amelyeken a monotonitásig menően kellett gyakorolni bizonyos lépéseket. Elég rémisztőnek tűnt, kemény fizikai munkának, a tanár részéről pedig drillnek. Nem lehet ezt máshogyan csinálni?

Azt javaslom mindenkinek, aki ezt így éli meg, ahogyan te, hogy menjen el egy szertorna, vagy ritmikus sportgimnasztika edzésre, ha lehet, akkor Kínába. Az sokkal keményebb. Amúgy pedig most már semmit nem lehet mondani, hogy például kövér vagy, kicsit le kellene fogyni, nem vagy elég ügyes.

Ez már rögtön abúzus?

Igen. És ezzel nagyon is tisztában vannak a gyerekek.

Tehát amikor például a közismert színházigazgató azt mondta egy színésznek, hogy ha lefogy 8 kilót, akkor kap meg egy szerepet, és mindezt le is mérte a szobájában található mérlegen, akkor ez már abúzus volt?

Ez már nem megy. Nincs megfelelő követelményrendszer, miközben szükség lenne jó táncosokra. Ha a növendékben magától nincs olyan elszántság, hogy hétfőtől szombatig minden reggel 8-tól oda kell állni a rúdhoz, akkor nem jut előre.

A Magyar Táncművészeti Egyetemről elterjedt, hogy a tanárok részéről sok az abúzus. Mennyi ebből ami a munka velejárójának mondható, és mennyi amiről már te is úgy látod, hogy túlkapás? Csattant el például pofon?

Nem tudok pofonról. Visszautasítom azt, amit sértett gyerekek mesterségesen generálnak. Akadtak akik csak halálosan lusták voltak, orrot húzva jöttek be, és még emésztésjavítónak sem jó gyakorlatokat csináltak. Sportolóként sem lehet valaki világbajnok, ha nem dolgozik kutya keményen. Kilenc komoly könyvben fektették le annak a kilenc évnek az anyagát, aminek megtanítását elvárják a pedagógusoktól. És év végén meg is nézik, hogy mit tanítottál meg, mit nem, mi az amit megtanítottál, de rosszul csinálják, ki a hibás, te vagy a gyerek? Azt lehet látni valakiről, hogy esetleg technikailag nem annyira jó, de a színpadon kinyílik, jó előadó lesz. Nem kell mindenkinek szupersztárnak lennie, sőt. Kevés sztárra van szükség, a többieknek a karban kell táncolniuk.

Fölkészíthetők arra, hogy a zömük nem tűnik ki, a karban táncol majd? És persze nagy kérdés, hogy ezért érdemes-e ennyit gürizni?

Vannak akik ettől nagyon boldogak, nem is akarnak szólisták lenni. Az túl nagy falat, túlzott bukás lehetőség nekik. Őszintén tudnak szurkolni a szólistáknak, ami megható.

 

(Szakály György a Spartacusban Metzger Mártával)

Gyakran látom azt is, hogy a technika ugyan megvan, de például A Párizs lángjai táncosairól azt egyáltalán nem hiszem, hogy forradalmi lázban égnek, meghalni is készek az eszméikért. Inkább arra figyelnek, hogy ugorjanak, forogjanak akkorát, annyit, amennyit előírtak nekik. Amikor te táncoltad a Spartacust, végtelenül elszánt, tűzben-lázban égő embereket láttam a színpadon, akik képesek áttörni minden gátat. Hogyan lehetne elérni, hogy a táncosok színészi szempontból is jók, vagy legalább elfogadhatók legyenek?

A Facebookra fel szokták rakni szuper táncosok produkcióit, én is ámulok rajtuk, gyakran visszatekerem a mutatványukat, hogy valamit hogy a fenébe csináltak? Ez önmagában csak akrobatika. Sajnos elment a világ az akrobatikus klasszikus balett felé, és kevésbé figyel az előadó-művészetre.

A cirkusz viszont mindinkább átvesz színházi elemeket, így gyakran az akrobata mutatványok, artistaszámok jelentős része lényegében jelenetté válik.

A magyar közönség nem is annyira vevő – bár azért egyre inkább -. a technikai bravúrokra, főleg a cselekményes baletteket kedveli. Seregi László mindig azt mondta, hogy „nem érdekel a technika, beszéljél, testnyelvvel mond el a történetet.”

Mennyire tanítják meg a növendékeket arra, hogy tudják is mit táncolnak, és legyen megfelelő kifejező erejük?

Magamról tudok beszélni. Én mindig megkérdeztem, hogy valaki tudja-e, hogy melyik felvonásban megy, és mit fejez ki az éppen gyakorolt táncfigura. Valaha mi nem prózával tanultuk a színészetet, hanem a balettekből vettünk egy-egy részt, például a Rómeó és Júlia kripta jelenetét, vagy a Spartacusból egy vívást, amelyekben hangsúlyos színészi játékra is szükség volt. Hidas Hedvig és Menyhárt Jacqueline tanították. Imádtam. Igazából ekkor kezdtem ráérezni, hogy nem táncos leszek, hanem színész. Aztán prózai színészek tanították a színészetet, ők nem a tánc felől közelítettek, prózai feladatokat adtak. Volt akire rácsodálkoztam, hogy jé, milyen jó színész!, és volt aki ezt nem bírta se hanggal, se előadásmóddal. A színészi mesterség már hetedik-nyolcadikban, a művészképzőben van, és sokan nem vették elég komolyan. Sok versenyen voltam zsűri, Helsinkiben, Párizsban, New Yorkban, Tokióban, Kiotóban. Egyetlen olyan emberről tudok, aki nyert ezeken, és karriert csinált. A nagy versenyeknek a nyertesei igazából sehol nem állták meg a helyüket különböző együttesekben.

Főleg csak technikát tudnak?

Technikát. Ez volt számukra a lényeg. Megnyerték a versenyt, fölmarkoltak tízezer dollárt, és mentek a következő versenyre.

Hosszú ideje tartó vita, perpatvar, tán ellenségeskedés is, hogy az Operaház nemigen szerződtet táncost a Táncművészeti Egyetemről, azzal az érvvel, hogy nincs kit szerződtetni, mert mindenki elmegy külföldre, ezért viszont sok a külföldi táncos az Operában.

Ez így nagy hazugság, de azért fizikai atrocitásra nem került sor a balettigazgatóval, Solymosi Tamással.

Mennének a hallgatók az Operába, de „fasírtban” van egymással a két intézmény?

Így van. Én igen sok mindent megtanultam a Balettintézetben, utána egy évig rengeteget tanultam Leningrádban, de, hogy balettművész lettem, azt a Magyar Állami Operaháznak köszönhetem. Volt akiket fölvett az egyetemről, de nem használta őket, igyekezett úgy intézni, hogy maguktól menjenek el.

Ő ennek nyilván az ellenkezőjét állítanák…

Nyilván. Egy 21 éves növendékemet öregnek titulálták, úgy rakták ki a Giselle balettkarából, hogy ő már nem elég fiatal erre a szerepre. Most Amerikában van, koreografál, együttest vezet, szólista.

De mi ennek az oka?

Sértettség. Többször pályázott rektornak, de egyszer sem sikerült. Sértettségből alapították meg a Magyar Nemzeti Balettintézetet, amit én nagyon kifogásoltam, mert ez a Táncművészeti Egyetem jogelődjének a neve, ezt nem lehetne bitorolni. Sokan megszokták, hogy ez a Balettintézet, amiből kinőtt a főiskola, majd az egyetem. Ezért azt hiszik, hogy a Magyar Nemzeti Balettintézetben majd diplomát kapnak a gyerekek.

És nem kapnak?

Ott nem adnak diplomát. Ez amatőr képzésnek is felfogható.

Hogyhogy amatőr képzés? Nem profik tanítanak?

Profik tanítanak kicsiket… Főleg arra van kitalálva az iskola, hogy például a Diótörőbe beállítsák a gyerekeket.

Nem jelentkeznek mind kevesebben balett-táncosnak?

Üzenem a vészmadaraknak, hogy az operettet is temették, az opera műfaját is, nem sikerült. Most a klasszikus balettet akarják temetni, ez sem sikerül majd. Mindenkit szeretettel vár a Táncművészeti Egyetem a nyílt napokon, az előadásokon. Hogy kevesebben jelentkeznek, az tény és való. Nem is lesz már soha többé 2700 jelentkező a balett szakra, mint amikor 1967-ben én felvételiztem. Harminckettőnket vették fel, ebből öten végeztünk. Most sokkal többen végeznek, igaz, sokkal több együttes is van, és kinyílt a világ. Tehát úgy látom, hogy összességében a táncművészet él és virul, és vannak tehetséges, elhivatott növendékek, akik jó utánpótlást jelenthetnek.

Írta: Bóta Gábor

További cikkek

Reklám

Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Kováts Adél kapta a Páger Antal-színészdíjat

Pepita Magazin 2023.05.16.
A művész vasárnap vette át elismerését.

Elhunyt Máthé Erzsi

Pepita Magazin 2023.05.09.
Kilencvenöt éves korában halt meg, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja...

Bejelentette az új bemutatóit a Vígszínház

Pepita Magazin 2023.05.03.
Bejelentette 2023/24-es évadának bérletes bemutatóit a Vígszínház. Az üvegcipő című vígjáték Mohácsi János, a Pinokkió zenés változata Keresztes Tamás, az Ármán...

Járt ösvény

R. Kárpáti Péter: Szeresd, amit csinálsz és mindig ott legyél jelen, ahol éppen vagy!

Pepita Magazin 2023.04.13.
Azt mindenki tudja, hogy ő volt Berényi András, de azt kevesen, hogy eljátszhatta a világirodalom legszebb szerepeit, kiváló szervező és remekül ír. Sokat jelentenek számára Dusán sorai. „Tudod, a számla...

Szerednyey Béla: A hatalmas fájdalom ellenére meg kell nevettetni a közönséget

Pepita Magazin 2023.03.24.
Több, mint 40 évet töltött a Madách Színházban, most szabadúszó. Imádtam a Macskákban Rumliként, ahogy gitározott, zongorázott a táncoslányok lábain. A Páratlan párosban csa...

Gazdag Tibor: Sok mindent le lehet bontani egyetlen emberről

Pepita Magazin 2023.02.27.
Hat éve a Van, aki forrón szereti című musicalban láttam Osgood Fieldinget, a hóbortos milliomost játszani a Pesti Magyar Színházban.  Meg is lepődtem, hisz Gazdag Tibor ritka vendége a vígjátéknak, szá...
mbvk 8
MBVK 3 - Kategóriák között
mbvk 5

Hangadó

Molnár Levente: Az improvizáció olyan közös nyelv, ami összeköt minket

Pepita Magazin 2023.02.02.
Molnár Levente gyerekkora óta, harminc éve szinkronizál. Hangját már a gyermekei is felismerik a mesefilmes karaktereknél épp úgy, ahogy a filmekben és reklámfilmekben is. Több mint tíz éve filmeket &eacu...

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Kritika

Kiborul a bili – Szerelemgyerek a Legközelebbi ember a Radnótiban

Pepita Magazin 2023.05.31.
Hajdu Szabolcs rendszeresen a képünkbe tolja hogyan élünk. Közelképeket mutat. Valósággal beledugja az orrunkat más emberek, családok életébe, amelyek először teljesen normálisnak, szokványosnak tűnnek...

Eszenyi Enikő visszatérése – Ünneplés, üdvrivalgások, kételyek

Pepita Magazin 2023.05.09.
Eszenyi Enikő színpadra való visszatérésének premierjén nincs hatásos, fogadótapssal kísért, primadonnás bejövetel. Nem ünnepelteti magát kapásból, hogy íme újra itt van, v&aacu...

Végveszélyben a Cseresznyéskert

Pepita Magazin 2023.04.30.
Tötyögünk egy helyben, méltán érezzük úgy, hogy kihúzzák a lábunk alól a talajt, nem jutunk egyről a kettőre, elértéktelenítik, megsemmisítik azt, amit még mindig próbálunk ...
MBVK 3 - Kategóriák között
mbvk 5
mbvk 2

A tanár

Mi van a hang mögött? - A beszédhibák a személyiséget, a lélektani hibákat is tükrözik

Pepita Magazin 2023.04.26.
Illés Györgyi színésznő, egyetemi oktató, coach. Művészi beszédet tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Most főleg vállalatvezetőkkel foglalkozik és színjátszókört...

„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Pepita Magazin 2023.03.16.
„Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is&r...

Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

Pepita Magazin 2023.02.25.
„A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogy nem lehet kifejezni”, mondja Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, volt rektora, aki a Kanadai Nemzeti Sz&i...

Legendák

Andorai Péter 75 – Megjárta és meg is mutatta a poklot

Pepita Magazin 2023.04.25.
Ma lenne 75 éves Andorai Péter. Hatodszorra vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, a felvételiztetők nem túl nagy dicsőségére. Számba kellene venni hányan vannak azok a Kossuth-dí...

Békés Itala 96 – „Kossuth-díjas nagy színész, vagány örökifjú”

Pepita Magazin 2023.03.23.
Ma 96 éves Békés Itala, az örökifjúság megtestesülése. Az egészséges, de mégis totálisan szertelen életmód apostola, színházi és filmszerepek garmadájának alakí...

Cserhalmi György 75 – „Jelen van, köztünk van, nem csak papíron a Nemzet Színésze”

Pepita Magazin 2023.02.17.
Ma 75 éves Cserhalmi György, aki gyakran felkiáltójelként volt a színpadon, szinte lakmuszpapírként mutatta meg, hogy ez sincs rendben, az sincs, meg amaz sincs. Most rendezőként, interjúkban teszi ugyanezt, mert sajnos a betegs&ea...
mbvk 8
MBVK 1 - Kategóriák között
mbvk 3

A rendező

Puskás Samu: Ilyen szülőkkel az ember örökletesen kötődik a színházhoz

Pepita Magazin 2023.04.20.
A tavalyi év legsikeresebb West End darabját tűzi műsorra hamarosan a budapesti Centrál Színház. WhatsOnStage Awards legjobb darabja, Suzie Miller Az ártatlanság vélelme (Prima Facie) című drámájának hazai ősbemu...

Szelei Dóra: Jobban érdekel a rendezés, mint a játék

Pepita Magazin 2023.03.15.
Két doboz cipelése közben találkoztam vele, közös barátnőnk költöztetésekor. Gyönyörű és fiatal, tele határozott mondatokkal, hatalmas göndör hajkoronával. Sosem láttam előtte. Ki lehet? Az...

Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Pepita Magazin 2023.02.16.
Miközben néztem Az almafa virágát, egyszerre voltam jelen a múltban és a jelenben, Magyarországon és Vietnámban, minden helyszín otthonos volt és lenyűgöző, maradtam volna benne, és éltem volna tová...

A jövő nagyjai

Koncz Andrea: Mindenhol kicsit idegennek érzem magam és egy kicsit otthon

Pepita Magazin 2023.05.17.
A Marosvásárhelyről jött Koncz Andrea játéka megindítóan őszinte, teljes érzelemmel alakítja figuráit, nem egyszer felszaladnánk hozzá a színpadra, megmenteni, átölelni, vagy éppen felemelni...

Gréczy Balázs: Hajszoltam magam és folyamatosan bűntudatom volt

Pepita Magazin 2023.03.29.
Zongorázik, gitározik, dobol és persze énekel a Pesti Magyar Színház fiatal tehetsége, Gréczy Balázs, akit Bütyök szerepében láthatunk a Tüskevárban.

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...
MBVK 1 - Kategóriák között
mbvk 5
MBVK 5 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Bodrogi Enikő: Üvöltve éneklem ki magamból a fájdalmat

Pepita Magazin 2023.05.19.
Egész gyerekkorában úszott és vízilabdázott, így a víz is egyfajta örömforrást jelent számára. De Bodrogi Enikő színpadra született, az X-Faktor élő adásaiban megismerhettük mosoly...

Eszenszky Gergely: Akkor lennék a legboldogabb, ha öt év múlva is ezen az úton lehetnék

Pepita Magazin 2023.04.11.
A kutyasétáltatás közben a fiatal színésszel készült interjút Timon, az örökbefogadott kiskutyája színesítette, akár a Tüskevár sztoriját Matula bácsi Csikasza. Nem vélet...

A Tüskevár törvényei a Pesti Magyar Színházban

Pepita Magazin 2023.03.20.
El nem tudtam képzelni, hogy a Tüskevár, a Kis-Balaton és a Berek, hogyan fog életre kelni a Pesti Magyar Színházban. És átjött az érzés! A nomád nyaralás igénye, a természetközeli var&aa...

Emlékek

Voith Ágnes: Sosem voltam az a klasszikus értékeken edződött színésznő

Pepita Magazin 2023.05.08.
Mikor kislányként, az Irány Mexikó című filmet néztük a szüleimmel, óriási hatással volt rám Voith Ági, aki tornászként az olimpiai válogatott tagjaként debütált. Imá...

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...
MBVK 3 - Kategóriák között
mbvk 1
mbvk 2

Felvétel

A Műanyag égbolt új korszakot nyit az animációs filmek világában

Pepita Magazin 2023.04.24.
Az élőszereplős, mégis animációs technikával készült Műanyag égbolt egy posztapokaliptikus mű, amely 2123 Budapestjén játszódik. A város egy kupola alatt létezik, mivel a Föld élővilága k...

Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Pepita Magazin 2023.02.10.
Nemcsak azért volt jó választás az első magyar-vietnámi film, Az almafa virága egyik főszerepére a zalamerenyei Sütő András, mert a ’70-es évek Magyarországához nagyon illő karakteres arca van, hanem az&eacut...

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...