Mi van a hang mögött? - A beszédhibák a személyiséget, a lélektani hibákat is tükrözik

Pepita Magazin 2023.04.26. A tanár

Mi van a hang mögött? - A beszédhibák a személyiséget, a lélektani hibákat is tükrözik

Illés Györgyi színésznő, egyetemi oktató, coach. Művészi beszédet tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Most főleg vállalatvezetőkkel foglalkozik és színjátszókört vezet.

Poggyasz - Cikk közben

Színészből lettél beszédtanár, és már csak elvétve gyakorlod a színészetet. Ez nem egészen szokványos.

Szerintem azért van erre példa. Az az általános, hogy külön kezelik a logopédiát, tehát a technikát és a művészi beszéd tanítását. Tán az a különleges abban, ahogy ezt én tanítottam az egyetemen, hogy ötvöztem a kettőt. Sok technika volt benne, ami aztán művészi színvonallá fejlődött.

A logopédia kicsit olyan, mint a szolfézs az énektanuláshoz, amit szinte mindenki utál, mert sokat kell gyakorolni, monoton és unalmas? Aztán erre kell ráépíteni a művészetet.

Van olyan része ami monoton. A hallgatók a logopédusokkal azt korrigálják, ha elrontott hang, pöszítés, rossz légvétel van. A művészi beszédet pedig rendszerint színész tanároktól sajátítják el. Én beszédművészetet tanítottam, és nálam a technika nem a javításról szólt, hanem arról a kifejező technikáról ami eljuttat a művészi megvalósításig. A beszédben csaknem ugyanazt tudjuk használni, mint a zenében. Tempót, ritmust, hangerőt, szünetet, dallamot. Nagyon jó hasonlat a szolfézs, ahogy egy zenésznek meg kell tanulnia a technikát, és mindennap gyakorolnia kell, amiből aztán a művészi megvalósítás lesz. Enélkül nem megy.

A színésznek különböző embereket kell megformálnia, akik máshogy beszélnek.

Ez így van. Körülbelül az első év végéig tanultunk meg szépen beszélni. Olyan szépen, hogy akár elmehet valaki hírolvasónak. De utána ezt a szép beszédet kezdtük elrontani, amit csak akkor lehet megcsinálni, ha már mindent tudsz róla. Akkor tudod kivenni a beszédnek azt a kis szeletét, amit úgymond elrontasz benne. A tempóval, a ritmussal, a hanggal csinálsz valamit, akkor már ezt olyan technikával tudod megtenni, hogy nem megy bele tönkre a hangod.

Vegyünk egy példát, amit mindenki ismer: Elizát a Pygmalionból, vagy annak zenés változatából, a My fair Ladyből. Iszonytatóan rondán beszél, és miután egy fonetikus professzor kezelésbe veszi, rohamtempóban javul. Hogyan tud erre felkészülni a színész?

Nagyon érdekes, hogy ebbe belekérdeztél, mert mielőtt a Centrál Színházban próbálni kezdték a My fair Ladyt, Puskás Tamás rendező, igazgató felhívott engem, hogy segítsek neki ebben. Tompos Kátya játszotta Elizát. Az volt az érdekessége ennek a munkának, hogy nem Kátyával dolgoztam, hanem ketten ültünk le Tamással, és a szövegkönyvben kezdtünk dolgozni azon, hogy milyen hangokat cseréljünk ki ahhoz, hogy egy olyan tájszólást találjunk, ami nem létezik, de bizonyos magánhangzók helyett másokat mondjon a virágárus lány. Ahogy javult a beszéde egyre több hangzót mondott helyesen, ehhez a hangja is jobb lett, így sikerült elérni, hogy egy igen rossz beszédből nagyon jó legyen.

De ő nem csak hangokat cserél fel, hanem kezdetben kellemetlen, sipító, vásárian harsány a beszéde.

Ez azon múlik, hogy milyen rezonáns üregeket használ. Ha helyesen beszélünk, a testünkben lévő összes rezonáns üreget használjuk. Ezekből ki lehet választani egyet, egyet ahhoz, hogy fejhangon, orrhangon vagy torokból beszéljek, tehát ki tudom választani, hogy mi lenne az adott szerephez megfelelő.

A beszéd az egész embert jellemzi. Tehát nem csak a tájszólást vagy a pöszeséget kell korrigálni, hanem, ha például valaki hadar, annak lélektani oka is van, hogy miért beszél ilyen zaklatott, felfokozott módon. A rossz beszéd „mögöttesét” tudod-e kezelni?

Én pontosan ezzel foglalkozom. Hosszú évek óta nem csak színészekkel, hanem civil emberekkel is foglalkozom, főleg vállalatvezetőkkel. Az esetükben nagyon fontos, hogyan hatnak a munkatársaikra. Nem feltétlenül beszédhibákat kell javítani, hanem ezek mögé kell nézni, mert ezekben benne van a személyiségük, benne vannak a lélektani hibáik is. Coachként is végeztem, és most kapom a legújabb diplomámat meditáció vezető tanárként. Például a hadarás, a dadogás mögött mindig van valamilyen lelki probléma, ezért szükséges, hogy coachként is tudjak segíteni. Harminc éve tanítok, nagyon érdekes, hogy füle lesz arra az embernek, hogy mi van a hang mögött, és ehhez a problémához hogyan lehet hozzányúlni. Az is nagyon izgalmas, hogy a lélek és a hang oldaláról is lehet kezelni. Ha beszédtechnikát tanítok, és a hang kezd szebben csengeni, a légzés megnyugodni, az artikuláció ellazulni, akkor az komolyan hat befelé, a lélekre is.

Valószínű, hogy politikusok is bekerültek a tanítványaid közé…

Voltak politikusok.

Azt is meg tudod tanítani, hogy valaki hitelesebben hazudjon, aminek akár még a vállalatvezetők is hasznát vehetik. Sokukon észre lehet venni, hogy hamukálnak, megbicsaklik a hangjuk, a mimikájuk, a gesztusrendszerük ellentétbe kerül azzal, amit mondanak. Szükséged van-e arra, hogy minél hitelesebb hazugságot is taníts?

Általában nincs szükségem rá. A vállalati, főleg a multi világban, bármilyen furcsa is a kívülállónak, eléggé tiszták ezek a helyzetek. Egy vezető akkor hiteles, ha őszintén bemeri vallani, hogy valamit nem tud, valamiben bizonytalan. Úgy tud erőt, hitet adni az embereinek, hogy őszinte hozzájuk. Ehhez kellő önismeretre van szükség, és arra is, hogy elég karizmatikus legyen ahhoz, hogy hatást tudjon gyakorolni a kollégáira. Az az emberi hatás a fontos, amivel az életben is hatunk. Ezzel találkoznak a szavazók is. Akármennyire is ügyesen hazudik valaki, az mindig észrevehető. A néző, a választó vagy a munkatárs mindig azt veszi észre, hogy a vezető milyen állapotban van, milyen energiát sugároz. Azt, hogy igazat mond vagy sem, megérzi. Nem feltétlenül tudja, hogy hazudik, hanem olyan érzése támad, hogy ebben az emberben nem bízik. Ha a rossz színész megpróbál a színpadon valamit kamuzni, az sohasem hat. Az igazság hat. Ugyanez van a politikusoknál is. De már nem nagyon tanítok politikusokat. Sok mindent elhagytam az életemből, most a legfőbb csapásirány a vállalati kommunikáció. Emellett megint nagyon érdekel, nem is a színházi, hanem a civil ember. Ahol most élek, egy kisvárosban, Dabason, ahová a pandémia alatt már majdnem teljesen visszavonultam, elkezdtem civileknek színjátszókört vezetni, ami csodálatos, életem egyik legnagyobb élménye. Meglehetősen fontosnak tartom a művészet felhasználását a mindennapokban. Megtanít olyan készségeket, képességeket, amelyek segítségével szót tudunk érteni egymással.

Miért adtad föl a színészetet? Látszólag jól indultál, a Katona József Színházban voltál társulati tag, ahol egy ideig beszédtrénerként is dolgoztál.

Azt nem mondanám, hogy feladtam, de a színészet mellett annyira megerősödött ez a másik énem, hogy ebben sokkal jobban kifejezhetem magam, mint a színészetben. Azt gondolom, hogy én nem vagyok igazán annyira színész, hogy mindent feladjak azért, hogy játsszam. A színészet nagyon kiszolgáltatott világ. Érdekes volt belecsöppenni egy másik világba, amiből sokkal jobban megélek, és sokkal inkább megbecsülnek. Elképesztően hálásak azok akikkel foglalkozom, mert ha ők jól kommunikálnak, jobban megy a termelés. Számokkal mérhető az, hogy ők jobb vezetők, hatással vannak az embereikre, ettől minden szempontból sikeresebbek.

Írta: Bóta Gábor

Borítókép: Zelenák Anna

További cikkek

Reklám

Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Kováts Adél kapta a Páger Antal-színészdíjat

Pepita Magazin 2023.05.16.
A művész vasárnap vette át elismerését.

Elhunyt Máthé Erzsi

Pepita Magazin 2023.05.09.
Kilencvenöt éves korában halt meg, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja...

Bejelentette az új bemutatóit a Vígszínház

Pepita Magazin 2023.05.03.
Bejelentette 2023/24-es évadának bérletes bemutatóit a Vígszínház. Az üvegcipő című vígjáték Mohácsi János, a Pinokkió zenés változata Keresztes Tamás, az Ármán...

Járt ösvény

R. Kárpáti Péter: Szeresd, amit csinálsz és mindig ott legyél jelen, ahol éppen vagy!

Pepita Magazin 2023.04.13.
Azt mindenki tudja, hogy ő volt Berényi András, de azt kevesen, hogy eljátszhatta a világirodalom legszebb szerepeit, kiváló szervező és remekül ír. Sokat jelentenek számára Dusán sorai. „Tudod, a számla...

Szerednyey Béla: A hatalmas fájdalom ellenére meg kell nevettetni a közönséget

Pepita Magazin 2023.03.24.
Több, mint 40 évet töltött a Madách Színházban, most szabadúszó. Imádtam a Macskákban Rumliként, ahogy gitározott, zongorázott a táncoslányok lábain. A Páratlan párosban csa...

Gazdag Tibor: Sok mindent le lehet bontani egyetlen emberről

Pepita Magazin 2023.02.27.
Hat éve a Van, aki forrón szereti című musicalban láttam Osgood Fieldinget, a hóbortos milliomost játszani a Pesti Magyar Színházban.  Meg is lepődtem, hisz Gazdag Tibor ritka vendége a vígjátéknak, szá...
mbvk 4
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

Hangadó

Molnár Levente: Az improvizáció olyan közös nyelv, ami összeköt minket

Pepita Magazin 2023.02.02.
Molnár Levente gyerekkora óta, harminc éve szinkronizál. Hangját már a gyermekei is felismerik a mesefilmes karaktereknél épp úgy, ahogy a filmekben és reklámfilmekben is. Több mint tíz éve filmeket &eacu...

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Kritika

Kiborul a bili – Szerelemgyerek a Legközelebbi ember a Radnótiban

Pepita Magazin 2023.05.31.
Hajdu Szabolcs rendszeresen a képünkbe tolja hogyan élünk. Közelképeket mutat. Valósággal beledugja az orrunkat más emberek, családok életébe, amelyek először teljesen normálisnak, szokványosnak tűnnek...

Eszenyi Enikő visszatérése – Ünneplés, üdvrivalgások, kételyek

Pepita Magazin 2023.05.09.
Eszenyi Enikő színpadra való visszatérésének premierjén nincs hatásos, fogadótapssal kísért, primadonnás bejövetel. Nem ünnepelteti magát kapásból, hogy íme újra itt van, v&aacu...

Végveszélyben a Cseresznyéskert

Pepita Magazin 2023.04.30.
Tötyögünk egy helyben, méltán érezzük úgy, hogy kihúzzák a lábunk alól a talajt, nem jutunk egyről a kettőre, elértéktelenítik, megsemmisítik azt, amit még mindig próbálunk ...
mbvk 8
mbvk 1
mbvk 4

A tanár

Mi van a hang mögött? - A beszédhibák a személyiséget, a lélektani hibákat is tükrözik

Pepita Magazin 2023.04.26.
Illés Györgyi színésznő, egyetemi oktató, coach. Művészi beszédet tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Most főleg vállalatvezetőkkel foglalkozik és színjátszókört...

„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Pepita Magazin 2023.03.16.
„Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is&r...

Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

Pepita Magazin 2023.02.25.
„A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogy nem lehet kifejezni”, mondja Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, volt rektora, aki a Kanadai Nemzeti Sz&i...

Legendák

Andorai Péter 75 – Megjárta és meg is mutatta a poklot

Pepita Magazin 2023.04.25.
Ma lenne 75 éves Andorai Péter. Hatodszorra vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, a felvételiztetők nem túl nagy dicsőségére. Számba kellene venni hányan vannak azok a Kossuth-dí...

Békés Itala 96 – „Kossuth-díjas nagy színész, vagány örökifjú”

Pepita Magazin 2023.03.23.
Ma 96 éves Békés Itala, az örökifjúság megtestesülése. Az egészséges, de mégis totálisan szertelen életmód apostola, színházi és filmszerepek garmadájának alakí...

Cserhalmi György 75 – „Jelen van, köztünk van, nem csak papíron a Nemzet Színésze”

Pepita Magazin 2023.02.17.
Ma 75 éves Cserhalmi György, aki gyakran felkiáltójelként volt a színpadon, szinte lakmuszpapírként mutatta meg, hogy ez sincs rendben, az sincs, meg amaz sincs. Most rendezőként, interjúkban teszi ugyanezt, mert sajnos a betegs&ea...
mbvk 8
MBVK 1 - Kategóriák között
mbvk 5

A rendező

Puskás Samu: Ilyen szülőkkel az ember örökletesen kötődik a színházhoz

Pepita Magazin 2023.04.20.
A tavalyi év legsikeresebb West End darabját tűzi műsorra hamarosan a budapesti Centrál Színház. WhatsOnStage Awards legjobb darabja, Suzie Miller Az ártatlanság vélelme (Prima Facie) című drámájának hazai ősbemu...

Szelei Dóra: Jobban érdekel a rendezés, mint a játék

Pepita Magazin 2023.03.15.
Két doboz cipelése közben találkoztam vele, közös barátnőnk költöztetésekor. Gyönyörű és fiatal, tele határozott mondatokkal, hatalmas göndör hajkoronával. Sosem láttam előtte. Ki lehet? Az...

Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Pepita Magazin 2023.02.16.
Miközben néztem Az almafa virágát, egyszerre voltam jelen a múltban és a jelenben, Magyarországon és Vietnámban, minden helyszín otthonos volt és lenyűgöző, maradtam volna benne, és éltem volna tová...

A jövő nagyjai

Koncz Andrea: Mindenhol kicsit idegennek érzem magam és egy kicsit otthon

Pepita Magazin 2023.05.17.
A Marosvásárhelyről jött Koncz Andrea játéka megindítóan őszinte, teljes érzelemmel alakítja figuráit, nem egyszer felszaladnánk hozzá a színpadra, megmenteni, átölelni, vagy éppen felemelni...

Gréczy Balázs: Hajszoltam magam és folyamatosan bűntudatom volt

Pepita Magazin 2023.03.29.
Zongorázik, gitározik, dobol és persze énekel a Pesti Magyar Színház fiatal tehetsége, Gréczy Balázs, akit Bütyök szerepében láthatunk a Tüskevárban.

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...
mbvk 5
MBVK 2 - Kategóriák között
mbvk 3

"A zene az kell..."

Bodrogi Enikő: Üvöltve éneklem ki magamból a fájdalmat

Pepita Magazin 2023.05.19.
Egész gyerekkorában úszott és vízilabdázott, így a víz is egyfajta örömforrást jelent számára. De Bodrogi Enikő színpadra született, az X-Faktor élő adásaiban megismerhettük mosoly...

Eszenszky Gergely: Akkor lennék a legboldogabb, ha öt év múlva is ezen az úton lehetnék

Pepita Magazin 2023.04.11.
A kutyasétáltatás közben a fiatal színésszel készült interjút Timon, az örökbefogadott kiskutyája színesítette, akár a Tüskevár sztoriját Matula bácsi Csikasza. Nem vélet...

A Tüskevár törvényei a Pesti Magyar Színházban

Pepita Magazin 2023.03.20.
El nem tudtam képzelni, hogy a Tüskevár, a Kis-Balaton és a Berek, hogyan fog életre kelni a Pesti Magyar Színházban. És átjött az érzés! A nomád nyaralás igénye, a természetközeli var&aa...

Emlékek

Voith Ágnes: Sosem voltam az a klasszikus értékeken edződött színésznő

Pepita Magazin 2023.05.08.
Mikor kislányként, az Irány Mexikó című filmet néztük a szüleimmel, óriási hatással volt rám Voith Ági, aki tornászként az olimpiai válogatott tagjaként debütált. Imá...

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...
MBVK 4 - Kategóriák között
mbvk 2
mbvk 8

Felvétel

A Műanyag égbolt új korszakot nyit az animációs filmek világában

Pepita Magazin 2023.04.24.
Az élőszereplős, mégis animációs technikával készült Műanyag égbolt egy posztapokaliptikus mű, amely 2123 Budapestjén játszódik. A város egy kupola alatt létezik, mivel a Föld élővilága k...

Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Pepita Magazin 2023.02.10.
Nemcsak azért volt jó választás az első magyar-vietnámi film, Az almafa virága egyik főszerepére a zalamerenyei Sütő András, mert a ’70-es évek Magyarországához nagyon illő karakteres arca van, hanem az&eacut...

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...