Meczner János: Volt tanítványom vitte tovább az osztályt

Pepita Magazin 2023.01.25. A tanár

Meczner János: Volt tanítványom vitte tovább az osztályt

Meczner János rendező, a Budapest Bábszínház korábbi igazgatója, kezdeményezte, hogy beinduljon a bábszakos képzés a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, amelyre amikor rákényszerítették az alapítványi formát, úgy érezte, hogy fel kell állnia, bár igen nehéz volt otthagynia a negyedéves növendékeit.

Poggyasz - Cikk közben

Hosszú ideig nem volt bábszakos képzés a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Hogyan jutottál arra, hogy te megpróbáld elindítani?

Amikor 1994-ben a Budapest Bábszínházhoz kerültem igazgatónak, nyilvánvaló lett számomra, hogy a társulat elöregedett.

Ez azért is volt így, mert a fiatalok zöme elment az akkor alakuló Kolibri Színházba.

Igen, de ahhoz, hogy egy színház működjön, alapvető feltétel, hogy fiatal színészek is dolgozzanak ott. Elmentem a Színház- és Filmművészeti Egyetem akkori rektorához, Babarczy Lászlóhoz, elmondtam neki, hogy a báb egy mindinkább izmosodó műfaj, szükséges, hogy saját utánpótlása legyen egyetemi szintű oktatás keretében. A rektor körülbelül egy percig hallgatott, majd azt mondta, hogy „akkor ezt meg kell csinálni.” A következő évben el is indította az első bábosztályt. Fölmerült, hogy részt vegyek az oktatásban, de úgy gondoltam, túlzás lenne, hiszen még alig ismerem a műfajt. Korábban sok felnőtteknek szóló produkciót rendeztem, majd az Arany János Színház igazgatójaként gyerekeknek való előadásokat. A Budapest Bábszínház igazgatását is csak azért mertem elvállalni, mert a bábszínház ugyanolyan színház, mint bármelyik másik. Az Arany János Színházban pedig volt a gyerek közönséggel kapcsolatom. A báb műfaját viszont a kinevezésem után kellett megtanulnom.

Bizonyos ideig eltartott amíg elfogadott a bábos szakma, aminek zöme aztán kimondottan megkedvelt. De, amikor Békés Andrást követően te indítottál osztályt Csizmadia Tiborral együtt, többen mondták, hogy két olyan ember a bábosztály vezetője, aki nem ért ehhez.

Az első bábosztályt nem mi vezettük. Ott a színészmesterséget Békés Andrást tanította, aki már évtizedek óta tanított.

Akinek szintén nem sok köze volt a bábhoz…

De a színészmesterség oktatáshoz igen. Koós Iván bábtervezőt vette maga mellé, hogy a bábos részt oktassa, ő pedig elsősorban Lengyel Pál bábrendezőre épített.

Ebből az osztályból aztán alig lett valaki bábos.

A végzéskor egy valaki lett bábos, aztán később többen is visszatértek ehhez a műfajhoz.

Jó néhányan, akiket nem vettek fel másik osztályba, jobb híján jelentkeztek oda, azzal, hogy aztán majd úgysem báboznak.

Igen, és ez a végzéskor is látszott. Bár közel sem ilyen mértékben, de ez ma is előfordul, ám nem érzem bajnak, ha valaki az „élő” színházban is kipróbálja magát. Már csak azért sem, mert biztos vagyok abban, hogy nem lehet jó bábos, akinek nincsenek komoly színészi adottságai. A bábszínésznek azonkívül, hogy jól énekel, jól táncol, jól mozog, még báboznia is kell tudni. Ilyen értelemben ő nyújtja a legkomplexebb színészi teljesítményt. Ma a bábművészet és a színházművészet közeledik egymáshoz. A múlt század végéig főleg a szóra épült a színház. Azóta mindinkább képekben gondolkozunk, és a báb, amelyik maga is egy műtárgy, ennek a stilizáltabb formának igen jól megfelel. Ma már a bábosok sem csak paraván mögött vannak, mindinkább megjelennek a színpadon, és egyre több az olyan prózai és zenés produkció, amiben bizonyos bábos elemeket is használnak. A színészmesterségen kívül a bábos hallgatóknak fejleszteni kell az animációs készségüket és meg kell tanulniuk a különböző bábtechnikákat, azt, hogyan működik a marionett, a kesztyűs figura, a bunraku, az árnyjáték, a pálcás báb… Tehetséget senkinek tudunk adni, de a szakmai alapokat próbáltuk megtanítani. Mindenekelőtt arra figyeltünk, hogy mindenkinek a saját egyéniségét fejlesszük és erősítsük meg.

Az nyilván jókora előny volt, hogy a Budapest Bábszínház akkori igazgatójaként a hallgatóidat rögtön oda vihetted gyakorlatra, és fel is vehetted egy részüket a társulatba. Van már vidéken tizenegy bábszínház, de nyilván sokan akartak Pesten maradni. Nem volt dráma amikor bizonyos növendékeidnek megmondtad, hogy őket nem szerződteted?

Ezt a kérdést erősen befolyásolta, hogy színházunkban milyen szerepkörök nincsenek betöltve. Az is előfordult, hogy valakiről azt gondoltam, jobbat tesz neki, ha egy kevés színésszel dolgozó, kisebb társulatban kezdi pályáját. Közülük nem egyet később hívtam a Budapest Bábszínházba.

Megfogalmazható, hogy milyen típus az, aki bábszínésznek áll? Hiszen különösebb sztárságra, jókora jövedelemre kevéssé számíthat. Ha kimennék az utcára, leszólítanék járókelőket azzal, hogy mondjanak öt bábszínész nevet, a zömüknek ez nagy valószínűség szerint nem sikerülne.

Az egyetemen, a szakmai körökben és úgy tapasztalom, a nézők között is, kezd megerősödni a bábszínészek presztízse.

Remek vizsgaelőadásaik voltak, kiváló rendezőkkel.

Így van. Első-másodévben Csizmadiával együtt mi tanítottuk a színészmesterséget. Harmadévtől gyakran hívtam másokat. Alföldi Róbert, Fodor Tamás, Zsótér Sándor, Gothár Péter, Szász János, Mácsai Pál egyaránt rendezett vizsgaprodukciókat. Lényeges volt, hogy alapvetően a bábhoz értő rendezők is készítsenek vizsgaprodukciókat. Nagy öröm, hogy az utolsó két osztályban szinte már kizárólag az egyetemünkön korábban diplomát szerző fiatalok tanítanak.

Amikor a Színművészetire kiadós tiltakozás, tüntetés ellenére rákényszerítették az alapítványi működési formát, sokakkal együtt te is felálltál.

Olyan értelemben jó helyzetben voltam, mint már említettem, hogy sokan a volt tanítványaim közül már tanítanak. Csizmadiával együtt, magunk mellé vettünk fiatal bábosokat. Több mint húsz év tanítás után kezdtem érezni, hogy lassan át kell adni a fiataloknak ezt a feladatot. Volt tanítványom vitte tovább az osztályt, de nagyjából ugyanúgy megbeszéltünk mindent, mint korábban.

De azzal, hogy felálltál, nyilván tiltakoztál a történtek ellen.

Egyrészt meggyőződésem, ha az egyetem korábban is megkapta volna azt a komoly anyagi támogatásnövelést, ami 2020 őszén pillanat alatt érkezett, akkor nagyon sok infrastrukturális probléma megoldódott volna. Másrészt- és ez a fontosabb-, az oktatás formájának minden egyetemen, minden korban folyamatosan fejlődnie kell, de ennek szakmai megbeszélések alapján kell történnie és nem rapid politikai megoldásokkal. Konkrétan válaszolva a kérdésre, igen, ez nehéz volt, mert nem könnyű a negyedéves növendékeket ott hagyni az oktatás közepén. Döntésemet először a hallgatóimmal beszéltem meg. Kértem, értsék meg, én úgy éreztem, hogy ezt kellett csinálnom. Felnőtt módon vették tudomásul, és azt gondolom, hogy ezzel semmit nem romlott az osztállyal való kapcsolatom.

A Budapest Bábszínház esetében nem pályáztál a következő igazgatói ciklusra.

A tanítás esetén is dilemma volt, hogy a nagy korkülönbség miatt szabad-e még egy osztályt indítanom, de azt a kérdést az élet eldöntötte. Az utolsó ötéves igazgatói ciklus megpályázásakor, biztos voltam benne, hogy ez lesz az utolsó. Amikor abbahagytam az igazgatást, már a hetvenhetedik évemben voltam. Az egyik énem azt mondja, hogy persze, tudnám én most is vezetni a színházat, a másik énem viszont azt mondta, hogy nem szabad ezt már csinálni.

Akkor most mit csinálsz?

Nyugalmasabb, kicsit ingerszegényebb életem van, ennek minden előnyével és hátrányával együtt.

Nem hiányzik nagyon?

Persze, hogy hiányzik, csak az eszem mégis azt mondja, hogy át kell adni a munkát fiataloknak. Ez most patetikusan hangzik, hogy milyen remek ember vagyok én, de már azt éreztem, hogy talán a színháznak is jobb, ha nem én vezetném. Az utódommal, a volt tanítványommal, Ellinger Edinával szoktunk beszélgetni, tanácsadóként még ott vagyok. Sok évvel ezelőtt, amikor megkérdeztem érez-e magában affinitást a feladatra, azt kértem, csak akkor vágjon bele a munkába, ha átvesz mindent, amit jónak lát, de ha nincsenek saját ötletei, ne is kezdjen bele a feladat ellátásába. Örömmel látom, hogy a színház kiválóan működik.

Írta: Bóta Gábor

Fotó: Éder Vera

További cikkek

Reklám

Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Óz, a varázsló - A klasszikus mese új köntösben a Kolibri színpadán

Pepita Magazin 2023.01.18.
Az idei évad első nagyszínpadi produkciójaként egy klasszikus mesét láthat új köntösben a Kolibri Színház közönsége; január 28-án, szombaton mutatják be az Óz, a varázsl&oacu...

Évkezdés a Radnóti Színházban

Pepita Magazin 2023.01.18.
A magyar kultúra napján a repertoár darabjai mellett közönségtalálkozóval, rendhagyó irodalomórákkal, jubileumi Szerb Antal-esttel, vendégprodukciókkal és könyvbemutatóval is várja a n&ea...

A Pick Szeged Zrt.-nél próbálnak a Szegedi Nemzeti Színház művészei

Pepita Magazin 2023.01.17.
Az önkormányzati fenntartású intézmények ideiglenes bezárása miatt a Pick Szeged Zrt. által felajánlott helyszínen folynak a Szegedi Nemzeti Színház egyik márciusi bemutatója, a Hegedűs a há...

Járt ösvény

Peremartoni Krisztina: A színészet nekem egy eszköz amivel megélhetem a saját szabadságomat

Pepita Magazin 2023.01.16.
Szenvedélyes világutazó, de leginkább a földdel bensőséges viszonyt ápoló kultúrákat szereti. Önkénteskedett Szumátrán egy orangután rehabilitációs központban, volt favág&o...

Újvári Zoltán: Valami felfalja az embert. Valami kényszer

Pepita Magazin 2022.12.20.
Pécsről eljött egy Janus Pannonius-díjjal, a következő évben megkapta a Jászai Mari-díjat, majd kamaraszínházi színészként elsőként, a legjobb férfialakítás díját is neki &iac...

Seress Zoltán: Ez olyan érzés, mint meztelenül úszni a tengerben…

Pepita Magazin 2022.11.24.
Első színháza volt a Vígszínház, két éve ismét itt játszik. Közben társulati tag volt Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Szolnokon és persze a Bárka Színházban, amelynek megsz...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

Hangadó

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Mezei Kitty: Színészként az őrült figura izgalmasabb tud lenni

Pepita Magazin 2022.10.29.
Mezei Kitty néhány éve az év legjobb női szinkronhangja lett. A szinkronstúdiók világába egyenesen a táncparkettről került be egy furcsa szituáció és egy nyelvtörő miatt. Bár váratlanul &ea...

Kritika

Ész, szív, bátorság – Gothár Péter karizmatikus Óz rendezése

Pepita Magazin 2023.01.31.
Sziporkázó humorral, megható momentumokkal, üde, friss játékossággal teli, az Óz, a varázsló előadása a Kolibri Színházban, Gothár Péter rendezésében. Sejthető volt, ha ő több...

Szín a színtelenségben – A Made in Hungária „újratöltve”

Pepita Magazin 2023.01.30.
Akár poros is lehetne a Made in Hungária, az egykori óriási siker felmelegítése, de nagyon nem az. Élettel teli, sodró lendületű előadás született ismét Fenyő Miklós dalaiból, élettörté...

Látszatélet – Magányos emberek a Kamrában

Pepita Magazin 2023.01.23.
Betódulunk a Magányos emberek szereplőinek házába. Nem zavar bennünket, hogy többen otthon vannak közülük. Végig bámuljuk a lakásukat, a vécétől a könyvespolc köteteiig.
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

A tanár

Meczner János: Volt tanítványom vitte tovább az osztályt

Pepita Magazin 2023.01.25.
Meczner János rendező, a Budapest Bábszínház korábbi igazgatója, kezdeményezte, hogy beinduljon a bábszakos képzés a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, amelyre amikor rákényszerí...

Nincs megfelelő követelményrendszer – Szakály György a táncképzésről

Pepita Magazin 2022.12.27.
„Már nem lehet azt mondani, hogy kövér vagy, kicsit le kellene fogyni, nem vagy elég ügyes”, mondja Szakály György, nemzetközi hírű, Kossuth-díjas táncos, a Magyar Táncművészeti Egyetem egykori rektora. ...

Fessük az ördögöt a falra! - Az agresszor logikája és lélektana

Pepita Magazin 2022.11.27.
Az életben nagyobb biztonságot ad, ha látjuk, hogy az agresszornak mi a logikája és a lélektana, mondja Vidovszky György, rendező, drámatanár. Sok olyan kemény produkciót állított színpadra, amiben erős...

Legendák

Jordán Tamás 80

Pepita Magazin 2023.01.15.
Jordán Tamás ma 80 éves. Kicsit lassabban mozog, mint régen, de megmaradt az egykori csillogó szemű, nagyot álmodni képes fantasztának, aki újabb és újabb dolgokat eszel ki, és amire esetleg más legyintene, h...

Húsz éve halt meg Schütz Ila

Pepita Magazin 2022.12.11.
Schütz Ilára, a karizmatikus színészre, ma 20 éve a fürdőkádjában találtak rá holtan, a gyomrában túladagolt gyógyszerekkel, a fürdővízben hajszárítóval. Máig nem tudni po...

Alföldi 55

Pepita Magazin 2022.11.22.
A ma 55 éves Alföldi Róbertet imádják és utálják. Valószínűleg sokkal többen vannak akik szeretik,  mint akik akár egyenesen gyűlölik. Az biztos, hogy tényező, és, hogy mindenki ismeri.
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

A rendező

Vaszkó Bence: Nem égettem fel magam mögött semmit

Pepita Magazin 2023.01.10.
A József Attila Színházból egy hatalmas isztiméri farmra repítette családját Vaszkó Bence színművész, aki nem sokkal előtte Anastasius volt A pápanőben. Három évvel korábban a nyíregyh&...

Puskás Tamás: Szellemek vannak mindaddig, amíg a szeretet hiányt szenved

Pepita Magazin 2022.12.14.
Nemrég olvastam egy interjút Esztergályos Károllyal, aki azt nyilatkozta, hogy szerinte az egész életművéből, egy Csehov kisregényből készült filmje, aminek történetesen az a színházigazgató volt ...

Gémes Antos: Nem kell ahhoz sanyarú sors, hogy küszködni tudjon az ember

Pepita Magazin 2022.11.08.
Fújd el a gyertyát, ami nem fog kialaludni, de úgy csináld, hogy ne hibának tűnjön, hanem gegnek. Oké. No, még egyszer. Jó, majd gondolkozunk még rajta – instruálta a Madagaszkár című musical prób...

A jövő nagyjai

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...

Kopek Janka: Mindig egy új világba csöppenek

Pepita Magazin 2022.12.19.
Kopek Janka színésznő, műsorvezető, a Vígszínház társulatának tagja. Színpadi és filmes munkák mellett nemzetközi menedzsmenttel is foglalkozik. Nemrégiben cukrász végzettséget is szerzett. Vele...

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Mester Dávid: A saját határaim állandó feszegetése természetes

Pepita Magazin 2023.01.26.
Azóta figyelem, mióta először meghallottam a Félkegyelműben, a Háború és békében majd a Liliomban a felcsendülő zenéjét. Nem megszokott, a nagy tudás mentén letér az útról és ...

Viktória grófnő Veszprémben

Pepita Magazin 2022.12.22.
Egy szórakoztató, mégis komoly drámai ívvel megkomponált Viktória előadást láthattunk a Veszprémi Petőfi Színházban, az igazgató, Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, Érdemes műv&eac...

Gaál Attila Csaba: Most nagy erővel, nagy tetteket tudok végrehajtani

Pepita Magazin 2022.11.21.
A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színész és rendező szakának hallgatója volt, ma a Veszprémi Petőfi Színház színművésze. A Nyitott ablak című előadásában nyújtott alak&iacu...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

Felvétel

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...

Thuróczy Szabolcs: Ez a szakma eléget, miközben hamuvá válik az ember

Pepita Magazin 2022.12.16.
Nem sok jogi egyetemet végzett színészünk van, sőt olyan sem sok, aki ennyiszer megkapta a legjobb férfi alakítás díját, mint Thuróczy Szabolcs. Olyan színészünk meg végképp nem sok van, aki kar&aac...

Nari Nguyen: A múlthoz való ragaszkodás akkor jár tisztelettel, ha az az embert szolgálja

Pepita Magazin 2022.11.16.
A legszebb Európában élő vietnámi lánynak választották Berlinben 11 évvel ezelőtt Nari Nguyent. A szépségkirálynő ezúttal Az almafa virága címet viselő magyar-vietnámi romantikus film é...