Jordán Tamás: Nincs igazán képem arról, hogyan kell a színészetet tanulni

Pepita Magazin 2022.08.29. A tanár

Jordán Tamás: Nincs igazán képem arról, hogyan kell a színészetet tanulni

Jordán Tamás úgy volt osztályfőnök a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, hogy ő maga nem folytatott színi tanulmányokat. Úgy gondolja, nem csak ismereteket, hanem személyiséget is át kell adni. Bajnak tartja, hogy a mai iskolarendszer olyan, amilyen.

csanyi cikk

– Már a kaposvári színházban foglalkoztatok fiatalokkal, akkori feleségeddel, Lázár Katival. Miért gondoltátok, hogy ezt nektek csinálnotok kell?

– A nyolcvanas években kezdtünk Kaposváron fiatalokkal foglalkozni, és remek előadásokat hoztunk velük létre. Olyannyira, hogy a Bernarda Alba háza előadásáért egy Barcelona melletti fesztiválon megkaptuk az első díjat. Azért is rendkívül értékes ez a díj, mert a Franco diktatúra alatt akkor Spanyolországban még nem volt szabad Lorcát játszani. És, hogy mi mégis játszottunk, az az egész spanyol szakmai közvéleményt felizgatta. Kati rendezte, és én voltam a címszereplő. Az pedig, hogy férfi adja a női szerepet, teljes mértékben deviáns dolognak számított. Szép emlék, hogy később, amikor a Szkéné Színházban vendégszerepeltünk vele, ott volt a nagy színésznő, Ruttkai Éva. Megvárt minket az előadás után, és könnyezett. Babarczy Lászlónak, az akkori kaposvári igazgatónak, annyira tetszett amit a fiatalokkal csináltunk, hogy 1989-ben azt mondta, miénk a stúdiószínpad, és azt csinálunk a fiatalokkal, amit akarunk. Annyira szerettük ezt a munkát, hogy Katival azt gondoltuk, nekünk tanítani kellene, ezért kitaláltuk, hogy létrehozunk egy iskolát. Kaposváron ekkor még nem voltak meg ennek a feltételei, így Budapesten kezdtünk helyet keresni. Ami a Merlin épülete lett, a fővárosi tanácsnak a klubja volt. Én pedig a műszaki egyetem után, mint földmérő mérnök, két évig ott dolgoztam a fővárosnál. Nagyon jól ismertem ezt az épületet, mert ünnepeken ott mondtam verset. A Merlinben minden volt, ami beletartozik az agora, fórum, találkozóhely hármas jelszavába. És persze ott volt a tanítás is.

– Milyen a tanítási módszered?

– Ahhoz, hogy ezt elmondjam, kénytelen vagyok beszélni a tehetség fogalmáról. Azt gondolom, hogy egy négy-öt évesforma gyerekről meg lehet állapítani, tehetséges-e? Nem lehet még tudni, hogy mihez van tehetsége. De azt látni lehet, hogy úgy villan a szeme, olyan a tekintete, úgy reagál, hogy ebből észrevehetően ügyes, motoszkál benne valami. Hogy mi lesz a tehetséges gyerekekből, azt leginkább a körülmények határozzák meg. Igen lényeges, hogy a fiataloknak nagyon hamar kell jelentős személyiségekkel találkozniuk. Azért vagyok elkeseredve, hogy a magyar oktatás olyan, amilyen, mert az első négy osztályban nem kapják meg azt, amire szükségük lenne. A tanárokat nem fizetik meg, ezért kevés értékes ember vállal munkát általános iskolai pedagógusként. Ha pénzügyminiszter lennék, olyan fizetést adnék az alsó tagozatban tanítóknak, mint az egyetemi tanároknak.

– Az se valami sok, úgyhogy ezzel nem mondtál túl nagyot.

– Sajnos igazad van, de azt akartam ezzel mondani, hogy azért kell, hogy az általános iskolában fontos személyiségek legyenek, mert nem csak a tudást kell átadni, hanem a személyiséget is, amit a tanár hordoz.

– Te is átadsz személyiséget?

– Személyiséget keresek. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen Lukáts Andorral úgy lettem osztályfőnök, hogy egyikünk se járt a színművészetire. Ez egy paradoxon.

– Attól, hogy nem volt szakirányú végzettségetek, még taníthattatok?

– Nem tudom, hogy milyen szabályok vannak. Ma már feltételezem, hogy szigorúan vesznek ilyesmit. De akkor Székely Gábor volt a rektor, és úgy gondolta, hogy mi erre alkalmasok vagyunk.

– Miután téged nem vettek föl, te hogyan felvételiztettél?

– Tisztában vagyok vele, hogy mennyire lehet izgulni. A fiatalok várakoznak a folyosón, nem is tudják milyen a terem, ahová behívják őket, azt sem, kik várnak rájuk. Tapasztalatból tudom, mert én is kétszer buktam el felvételin, hogy micsoda szorongás van a gyerekekben. Az első számú feladatomnak azt tekintettem, hogy amennyire lehet, ezt a szorongó feszültséget meg kell próbálni csillapítani, vagy megszüntetni. Andorral azt kértük minden jelentkezőtől, hogy írjanak egy oldalnyi önéletrajzot. Ez arra volt jó, hogy amikor látható izgalommal bejött a növendékjelölt, azt mondtam neki, „jó napot kívánok, foglaljon helyet!” Leült tőlem úgy hetven centire. Az önéletrajzzal a kezemben, beszélgetni kezdtem vele. Megkérdeztem, hogy például Ferencnek, vagy Ferinek szólítják otthon. Ha azt válaszolta, hogy Ferinek, megkértem, hadd szólítsam én is úgy. Majd valami olyasmivel folytattam, hogy „olvasom az önéletrajzában, nagyon szereti a kutyákat. Hát milyen kutyája van?” Ezután a kutyákról kezdtünk diskurálni. Az önéletrajzok mindegyikénél található olyan pont, amiről lehet fecsegni. Ettől általában oldódik a feszültség, a diákjelölt látja, hogy esetleges elképzeléseivel ellentétben, mégsem vagyok emberevő. Eközben a metakommunikáció is fontos. Megtapasztalom, hogy ez a fiú vagy ez a lány, érdekel engem, vagy sem. Nem abból döntöm ezt el, hogy a kutyájáról mit mond, hanem ahogyan mondja. Ahogy fogalmaz, néz, szünetet tart, elmosolyodik, elkomorodik. Aztán megkértem, hogy mondjon el egy verset, bár már akkor is meggyőződésem volt, hogy egy tizennyolc éves gyerek nem tud verset mondani. Nem is vártam el a teljesítményt. Arra voltam kíváncsi, milyen az a vers, miért választotta? Beszélgettünk róla. Nekem nem kellett, hogy jól mondja. A szörnyűség akkor volt, amikor rájöttem, hogy ezt a gyereket betanították, mert ebből nehéz volt megállapítani, hogy mi van benne. De azért nem becsültem le a produkció szerepét sem, például figyeltem arra, hogyan beszél.

– Nyilván az is fontos, milyen az énekhangja.

– Szerencsés esetben ült bent valaki, aki ezt bírálta el, mert nekem aztán énekelhet akárki, szinte akármit. Ennyi idős koromra bevallom, hogy totálisan botfülű vagyok. Azért volt nagy pechem, mert az általános iskolában az énektanárnőtől kaptam húsz fillért, vagy nem tudom mennyit, hogy én ne énekeljek a többiekkel, ne rontsam el a jól kialakult összhangzatot. Ez vétkes pedagógiai gondolat, mert nem megtanítani akart, hanem lebeszélni.

– Hogyan fogtál hozzá tanításhoz?

– Azzal kezdtem, hogy be kell vallanom, nincs igazán képem arról, hogyan kell a színészetet tanulni. Azt el tudom mondani, mit gondolok magáról a színészetről. Ennek kapcsán egy mesét mondtam el arról, hogy van egy négy-ötévesforma gyerek a játszótéren, azt képzeli, hogy egyedül van. A bokor mögött állok, ezért nem lát. Én viszont azt látom, hogy a combjai közé vesz egy faágat, és elkezd rajta nyargalni. Ő az indián lovas. Teljesen beleéli magát ebbe, elpirul, hátranéz, nem jön-e az ellenség, lehúzza a fejét, hogy ne akadjon bele a képzeletbeli faágakba. Meglát valamit, megrémül, ösztökéli a lovát, majd valamit célba vesz. Látom rajta, hogy minden porcikájában ő az indián lovas, mert ezt a maga által vállalt szerepet ő éli. Ha előjövök a bokorból, és azt mondom, „idefigyelj, nagyon tetszett amit csináltál, megmutatnád nekem még egyszer?,” ,megmutatja, ugyanazokat csinálja, de nem jó a ritmusa, mert már csak mutatja, nem éli az indián lovast. Én olyan színészetet szeretnék tanítani, amiben a növendékek megpróbálják megélni azt, amit a szerepük megkíván. Magam is ilyen vagyok. A két véglet, ami úgysincs, az illusztrálós, meg az átélős színész. Azokat a színészeket, akik tökéletesen tudnak illusztrálni, vagyis teljes mértékben el lehet hinni, hogy amit mutatnak, az velük megtörténik, mert olyan a szakmai tudásuk, például ilyen volt szegény Haumann Péter, ilyen Kern Andris, elfogadom. De, ha nem ennyire tökéletes a tudás, akkor abban mindig van ritmushiba, mindig van valami, ami nem stimmel, mert nem éli, hanem mutatja. Ahhoz pedig igen nagy technikai tudás kell, hogy olyan tökéletesen mutassa, hogy azt el lehessen hinni.

– A Merlint most felújítják, és te jelezted, hogy esetleg szívesen igazgatnád újra. Tanítani is szeretnél még?

– A tanítást nem zárom ki. Már beszéltem a főpolgármesterrel, ha a Merlint, amit én csináltam, újra építik, az a látszat, hogy azt ismét nekem kellene vezetni. De nyolcvan fölött nem szeretném azt a hibát elkövetni, hogy jelentkezem igazgatónak, mert amilyen világban élünk, céltáblává válnék az életkorom miatt. Tuti, hogy rengeteg támadást kapnék én is, meg az is, aki arra biztatott, hogy legyek én az igazgató.

– De erőt és kedvet érzel még magadban ehhez?

– Hogyne! Legesleginkább ezt csinálnám. Erőt is, kedvet is érzek. De bármi lesz a Merlinnel, az ottani munkában szívesen részt veszek. Azt, hogy agora, fórum, találkozóhely, a Merlinben ismét komolyan gondolnám.

Írta: Bóta Gábor

További cikkek

Reklám

Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Kováts Adél kapta a Páger Antal-színészdíjat

Pepita Magazin 2023.05.16.
A művész vasárnap vette át elismerését.

Elhunyt Máthé Erzsi

Pepita Magazin 2023.05.09.
Kilencvenöt éves korában halt meg, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja...

Bejelentette az új bemutatóit a Vígszínház

Pepita Magazin 2023.05.03.
Bejelentette 2023/24-es évadának bérletes bemutatóit a Vígszínház. Az üvegcipő című vígjáték Mohácsi János, a Pinokkió zenés változata Keresztes Tamás, az Ármán...

Járt ösvény

R. Kárpáti Péter: Szeresd, amit csinálsz és mindig ott legyél jelen, ahol éppen vagy!

Pepita Magazin 2023.04.13.
Azt mindenki tudja, hogy ő volt Berényi András, de azt kevesen, hogy eljátszhatta a világirodalom legszebb szerepeit, kiváló szervező és remekül ír. Sokat jelentenek számára Dusán sorai. „Tudod, a számla...

Szerednyey Béla: A hatalmas fájdalom ellenére meg kell nevettetni a közönséget

Pepita Magazin 2023.03.24.
Több, mint 40 évet töltött a Madách Színházban, most szabadúszó. Imádtam a Macskákban Rumliként, ahogy gitározott, zongorázott a táncoslányok lábain. A Páratlan párosban csa...

Gazdag Tibor: Sok mindent le lehet bontani egyetlen emberről

Pepita Magazin 2023.02.27.
Hat éve a Van, aki forrón szereti című musicalban láttam Osgood Fieldinget, a hóbortos milliomost játszani a Pesti Magyar Színházban.  Meg is lepődtem, hisz Gazdag Tibor ritka vendége a vígjátéknak, szá...
mbvk 5
mbvk 1
MBVK 5 - Kategóriák között

Hangadó

Molnár Levente: Az improvizáció olyan közös nyelv, ami összeköt minket

Pepita Magazin 2023.02.02.
Molnár Levente gyerekkora óta, harminc éve szinkronizál. Hangját már a gyermekei is felismerik a mesefilmes karaktereknél épp úgy, ahogy a filmekben és reklámfilmekben is. Több mint tíz éve filmeket &eacu...

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Kritika

Kiborul a bili – Szerelemgyerek a Legközelebbi ember a Radnótiban

Pepita Magazin 2023.05.31.
Hajdu Szabolcs rendszeresen a képünkbe tolja hogyan élünk. Közelképeket mutat. Valósággal beledugja az orrunkat más emberek, családok életébe, amelyek először teljesen normálisnak, szokványosnak tűnnek...

Eszenyi Enikő visszatérése – Ünneplés, üdvrivalgások, kételyek

Pepita Magazin 2023.05.09.
Eszenyi Enikő színpadra való visszatérésének premierjén nincs hatásos, fogadótapssal kísért, primadonnás bejövetel. Nem ünnepelteti magát kapásból, hogy íme újra itt van, v&aacu...

Végveszélyben a Cseresznyéskert

Pepita Magazin 2023.04.30.
Tötyögünk egy helyben, méltán érezzük úgy, hogy kihúzzák a lábunk alól a talajt, nem jutunk egyről a kettőre, elértéktelenítik, megsemmisítik azt, amit még mindig próbálunk ...
mbvk 5
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

A tanár

Mi van a hang mögött? - A beszédhibák a személyiséget, a lélektani hibákat is tükrözik

Pepita Magazin 2023.04.26.
Illés Györgyi színésznő, egyetemi oktató, coach. Művészi beszédet tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Most főleg vállalatvezetőkkel foglalkozik és színjátszókört...

„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Pepita Magazin 2023.03.16.
„Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is&r...

Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

Pepita Magazin 2023.02.25.
„A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogy nem lehet kifejezni”, mondja Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, volt rektora, aki a Kanadai Nemzeti Sz&i...

Legendák

Andorai Péter 75 – Megjárta és meg is mutatta a poklot

Pepita Magazin 2023.04.25.
Ma lenne 75 éves Andorai Péter. Hatodszorra vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, a felvételiztetők nem túl nagy dicsőségére. Számba kellene venni hányan vannak azok a Kossuth-dí...

Békés Itala 96 – „Kossuth-díjas nagy színész, vagány örökifjú”

Pepita Magazin 2023.03.23.
Ma 96 éves Békés Itala, az örökifjúság megtestesülése. Az egészséges, de mégis totálisan szertelen életmód apostola, színházi és filmszerepek garmadájának alakí...

Cserhalmi György 75 – „Jelen van, köztünk van, nem csak papíron a Nemzet Színésze”

Pepita Magazin 2023.02.17.
Ma 75 éves Cserhalmi György, aki gyakran felkiáltójelként volt a színpadon, szinte lakmuszpapírként mutatta meg, hogy ez sincs rendben, az sincs, meg amaz sincs. Most rendezőként, interjúkban teszi ugyanezt, mert sajnos a betegs&ea...
MBVK 1 - Kategóriák között
mbvk 1
mbvk 8

A rendező

Puskás Samu: Ilyen szülőkkel az ember örökletesen kötődik a színházhoz

Pepita Magazin 2023.04.20.
A tavalyi év legsikeresebb West End darabját tűzi műsorra hamarosan a budapesti Centrál Színház. WhatsOnStage Awards legjobb darabja, Suzie Miller Az ártatlanság vélelme (Prima Facie) című drámájának hazai ősbemu...

Szelei Dóra: Jobban érdekel a rendezés, mint a játék

Pepita Magazin 2023.03.15.
Két doboz cipelése közben találkoztam vele, közös barátnőnk költöztetésekor. Gyönyörű és fiatal, tele határozott mondatokkal, hatalmas göndör hajkoronával. Sosem láttam előtte. Ki lehet? Az...

Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Pepita Magazin 2023.02.16.
Miközben néztem Az almafa virágát, egyszerre voltam jelen a múltban és a jelenben, Magyarországon és Vietnámban, minden helyszín otthonos volt és lenyűgöző, maradtam volna benne, és éltem volna tová...

A jövő nagyjai

Koncz Andrea: Mindenhol kicsit idegennek érzem magam és egy kicsit otthon

Pepita Magazin 2023.05.17.
A Marosvásárhelyről jött Koncz Andrea játéka megindítóan őszinte, teljes érzelemmel alakítja figuráit, nem egyszer felszaladnánk hozzá a színpadra, megmenteni, átölelni, vagy éppen felemelni...

Gréczy Balázs: Hajszoltam magam és folyamatosan bűntudatom volt

Pepita Magazin 2023.03.29.
Zongorázik, gitározik, dobol és persze énekel a Pesti Magyar Színház fiatal tehetsége, Gréczy Balázs, akit Bütyök szerepében láthatunk a Tüskevárban.

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...
mbvk 1
mbvk 5
mbvk 2

"A zene az kell..."

Bodrogi Enikő: Üvöltve éneklem ki magamból a fájdalmat

Pepita Magazin 2023.05.19.
Egész gyerekkorában úszott és vízilabdázott, így a víz is egyfajta örömforrást jelent számára. De Bodrogi Enikő színpadra született, az X-Faktor élő adásaiban megismerhettük mosoly...

Eszenszky Gergely: Akkor lennék a legboldogabb, ha öt év múlva is ezen az úton lehetnék

Pepita Magazin 2023.04.11.
A kutyasétáltatás közben a fiatal színésszel készült interjút Timon, az örökbefogadott kiskutyája színesítette, akár a Tüskevár sztoriját Matula bácsi Csikasza. Nem vélet...

A Tüskevár törvényei a Pesti Magyar Színházban

Pepita Magazin 2023.03.20.
El nem tudtam képzelni, hogy a Tüskevár, a Kis-Balaton és a Berek, hogyan fog életre kelni a Pesti Magyar Színházban. És átjött az érzés! A nomád nyaralás igénye, a természetközeli var&aa...

Emlékek

Voith Ágnes: Sosem voltam az a klasszikus értékeken edződött színésznő

Pepita Magazin 2023.05.08.
Mikor kislányként, az Irány Mexikó című filmet néztük a szüleimmel, óriási hatással volt rám Voith Ági, aki tornászként az olimpiai válogatott tagjaként debütált. Imá...

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...
mbvk 3
mbvk 4
MBVK 5 - Kategóriák között

Felvétel

A Műanyag égbolt új korszakot nyit az animációs filmek világában

Pepita Magazin 2023.04.24.
Az élőszereplős, mégis animációs technikával készült Műanyag égbolt egy posztapokaliptikus mű, amely 2123 Budapestjén játszódik. A város egy kupola alatt létezik, mivel a Föld élővilága k...

Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Pepita Magazin 2023.02.10.
Nemcsak azért volt jó választás az első magyar-vietnámi film, Az almafa virága egyik főszerepére a zalamerenyei Sütő András, mert a ’70-es évek Magyarországához nagyon illő karakteres arca van, hanem az&eacut...

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...