Fullajtár Andrea: Igen csúnya kör volt

Pepita Magazin 2022.10.24. A tanár

Fullajtár Andrea: Igen csúnya kör volt

Fullajtár Andrea továbbra is osztályfőnök szeretett volna maradni a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, de többek között ezt mondja: „Amikor már délutánonként zokogógörcseid vannak minden nap, akkor sejthető, hogy ennek nem lesz jó vége. Naponta történt valami, rendszeresen jött egy zártkörű e-mail, amiből kiderült, hogy mi lesz a következő kis taktikája az új vezetőségnek, ami egy idő után már követhetetlen volt.”

csanyi cikk

– Mi adott inspirációt ahhoz, hogy tanítani kezdj?

– Zsámbéki Gáborral akartam egy interjú kötetet készíteni, arról, hogyan tanít, hogy a módszereinek legyen valami lenyomata. Mindig tiltakozott ez ellen, hogy nincs erről mit beszélni, nincs ebben semmi különös. Aztán egyszer azt mondta, hogy „tudod mit, vezessünk együtt osztályt, és akkor megfigyelheted.” Nagyon jól működtünk együtt. Életkorban pont a fiatalok és Gábor között voltam, ezért tudtam közvetíteni közte és a hallgatók között. Igen jó páros lettünk. Jól kiegészítettük egymást.

– Zsámbéki volt az osztályfőnököd, akkor nem láttad, hogy milyen a módszere?

– Színészgenerációkat nevelt fel, egy négyéves tanítási periódusból nem lehet megmondani, hogy a tanár milyen módszerekkel dolgozik. Sok osztálya volt, és mindegyikben kicsit mást csinált, engem az érdekelt, hogy mi az ami az ő fejében van, miközben különböző osztályokban dolgozik. Mi két különböző színészosztályt vezettünk, és attól függően, hogy milyen volt a dinamikájuk, más-más feladatokat adott. Erről gyakran beszélgettünk. Ma sem tudnám neked összefoglalni, mi az, hogy Zsámbéki-módszer, de az biztos, hogy nagyon a munkára koncentrál, és a gondolkodó színész híve. Iszonyú fontos számára, hogy a színészek ne csak színészként gondoljanak magukra, hanem mint olyan színházcsinálókra, akik minden színházi folyamatba bele tudnak kapcsolódni. Kifejezetten arra biztatta a színészhallgatókat, hogy írjanak színdarabot, foglalkozzanak szcenikával, ne csak abban legyenek jók, hogyan kell elmondani egy szöveget.

– A te módszered miben azonos az övével, és miben tér el tőle?

– Mindig arra igyekeztem rávenni őket, merjenek magukra úgy gondolni, hogy nem csak egy típusú szerepkörre alkalmasak, komikus és tragikus szerepek egyaránt lehessenek a palettájukon. Fontos, hogy alkotótársakként gondoljanak magukra, ne végrehajtóként.

– Miben volt eltérő a két osztályod?

– A csoportdinamikájuk volt nagyon más. A második osztály annyira önálló volt az első perctől kezdve, hogy igazából csak finoman terelgetni kellett őket. Rendkívül önálló személyiségek. Nem csak jeleneteket csináltak, hanem darabokat írtak, kisfilmeket forgattak. A korábbi osztályban viszont rendkívül érzékeny színészalkatok gyűltek össze, igen sokat kellett foglalkoznunk a lelkükkel. Meglehetősen fontos, hogy azoknak, akik ezen a pályán vannak, rendben legyen a lelkük. Sok érzékeny alkat volt az előző osztályban, és mindannyian megtalálták a helyüket a pályán, aminek nagyon örülök.

– Ki ápolta a lelküket? Annak idején köztudottan jó osztályfőnök páros volt Kerényi Imre és Versényi Ida. Az előbbi „munkakutyákat” igyekezett nevelni, az utóbbi mindenki anyukájaként ápolta a lelkeket.

A mi esetünkben is volt hasonló munkamegosztás, a lelki problémákkal inkább hozzám fordultak a hallgatók, mint Gáborhoz. Ő volt viszont az apafigura.

– Amikor Médeiát játszottál, és előtte nem rég szültél, tudom, hogy gondot okozott neked, hogy a szereped szerint a színpadon meg kellett volna ölnöd a két gyerekedet. Ezért végül nem a szemünk láttára történt a gyilkosság. Azt is meg lehet tanítani, hogy lelkileg hogyan lehet elviselni, ha olyan kegyetlenséget, aljasságot kell elkövetni a színpadon, ami a színésztől távol áll? Vagy persze ki tudja, nem feltétlenül sejthető kiben mi lakik, amit esetleg egy szerep előhoz belőle.

– Ezt megtanítani nem lehet, de elmondható, hogy én miket találtam ki, és ezzel példák adhatók arra, hogy mit tudtam csinálni ilyen helyzetekben. Ez olyan, mint amikor a szülő nem tudja megoldani a gyermeke életét, de példákkal elöl járhat.

– Te mit találtál ki ebben a helyzetben?

– Az segített nagyon sokat, hogy különböző apró rituálékat építettem be, amik az idegrendszeremet arra figyelmeztették, hogy zajlik ez az előadás, de mindjárt vége van, ez azért nem a valóság. Volt egy bizonyos pont, amikor kimentem a takarásba, több ponton figyelmeztettem az idegrendszeremet, hogy ez munka, aminek ez most valamelyik fázisa. Mindig megvolt a rituáléja annak, hogy azonnal beállok a zuhany alá, amint lementem a színpadról. Az idegrendszerem szép lassan megtanulta, hogy ez szerep, ez előadás, nem úgy valóság, mint ahogyan az ember beleképzeli magát.

– Egyszer beszéltünk róla, hogy a Médeia előadások után akár órákat ültél még a színházban levezetésként, nem tudtál hazamenni.

– Igen, meglehetősen sokat kivett belőlem a szerep. Ezt nem lehet megúszni. Ha az ember rengeteg energiát fektet egy szerepbe, akkor ez olyan mértékig le tudja meríteni a testet, annyira kifáradsz, hogy muszáj még egy darabig üldögélned, mire össze tudod szedni magadat. Nincs az a módszer, amivel ezt meg lehet spórolni.

– Az is megviselheti a színész lelkét, ha meztelenre kell vetkőznie a színpadon. Nyilván van az a típus, aki simán ledobja a ruháját, de valószínűleg ők vannak kevesebben.

– Igen, abszolút ők vannak kevesebben.

– Tudom, hogy Gothár Péter rendező az esetedben kivárta mire a Kés a tyúkban próbáin már te is úgy érzed, hogy le kell venni a ruhádat.

– Én sose éreztem úgy, hogy le kell venni, de végül megcsináltam. Ezeket a szituációkat előre nem lehet megtanítani, mint egy tankönyvi anyagot. Ott kell lenni a tanítványnál azoknál a kihívásoknál, amelyekben része van.

– Ugyanúgy ott vagy ahogy például Bagó Gizella énekmester eljár a volt tanítványai főpróbáira, premierjeire is, és segít nekik beénekelni?

– Amikor engem megkeresnek, hogy szükség van rám, mindig ott vagyok. Bármikor fel lehet hívni, ha valami olyan probléma van, ami egy szereppel, premierrel kapcsolatos.

– Amikor a Színház- és Filmművészeti Egyetemen megkezdődtek, a nagy ellenállás dacára végbevitt változások, többen azt a taktikát folytatták, amit ti is. Ha két osztályfőnök volt, az egyikük felállt, a másik tovább vitte az osztályt. Te azt mondtad, hogy maradsz, és ez így volt egy ideig. Aztán miért távoztál te is?

– Mert nem tudtam mire vállalkozom. Amikor már dübörgött a modellváltás, és megjelentek az új vezetők, akik rendszeresen raportra hívták a tanárokat, már nem volt annyira egyértelmű, hogy én ezt kibírom.

– Téged is raportra hívtak?

– Persze, abszolút.

– Mit mondtak?

– Gyakorlatilag a szemünkbe hazudtak arról, hogyan fog zajlani ez az egész folyamat. Például délután négykor azt mondták, hogy békés átmenet lesz, és aznap éjjel a parlament elfogadta a Lex SZFE-et, törvénybe iktatták, hogy a tiltakozásuk miatt érvényteleníthető a hallgatók féléve.

– Ezt aztán visszaszívták…

– Azért, mert annyi ponton támadtuk meg ezt az egészet, hogy belátták, ez kivitelezhetetlen.

– Tehát nem működött az a szisztéma, amit többen gyakorolnak, hogy a tanár becsukja maga mögött az ajtót, és mindennek dacára, azt tanít amit akar?

– Nagyon nem ez volt már a helyzet ott. Van aki erre lelkileg alkalmas. Én is azt gondoltam magamról, hogy alkalmas vagyok, de fizikailag nem bírtam már. Amikor már az egészségem látta kárát ennek az egésznek, azt éreztem, hogy ez így nem mehet tovább. Amikor már délutánonként zokogógörcseid vannak minden nap, akkor sejthető, hogy ennek nem lesz jó vége. Naponta történt valami, rendszeresen jött egy zártkörű email, amiből kiderült, hogy mi lesz a következő kis taktikája az új vezetőségnek, ami egy idő után már követhetetlen volt. Zoomon folyamatosan tartani kellett a kapcsolatot a tanári karral, mindenki mást gondolt arról, hogy valamit hogyan kell megoldani. Egy idő után úgy éreztem, hogy követhetetlen ez a folyamat, csinálja az, aki mindenképpen ott akar maradni.

– Hogy reagáltak az osztály tagjai, amikor azzal mentél be hozzájuk, hogy te ezt nem bírod tovább?

– Sírtunk. Már az is nagyon megviselte őket, hogy Gábor elment.

– Harmadikosok voltak, amikor ez történt.

– Igen. Ott volt már Tárnoki Márk osztályfőnökként, és mellé jött még Jákfalvi Magdolna. Tudni lehetett, hogy tovább viszi őket valaki. Erre volt két alkalmas ember.

– Tartottál nekik még akár lakáson, „zugórákat?”

– Abban segítettem, hogy például Mohácsi János rendezze őket, hogy meglegyen a következő projektjük helyszíne. Természetesen sok mindenben segítettem. Már ötödévesek a diplomamunkájukat kezdik írni.

– Mennyire heverted ki ami történt?

– Szerintem ez még sok év. Még most is, ha bárki az SZFE körüli balhékról kérdez, mindig összeszorul a gyomrom. És ez szerintem mindenkivel így van, aki ebben a folyamatban részt vett. Igen csúnya kör volt, amit velünk végig csináltak.

– Szeretnél még tanítani?

– Azt gondolom, hogy igen. Nagyon szeretek fiatalokkal foglalkozni.

Írta: Bóta Gábor

Fotók: Dömölky Dániel

További cikkek

Reklám

Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Kísértettörténetet mutat be december 30-án a Centrál Színház

Pepita Magazin 2022.12.05.
December 30-án mutatják be a 2:22 (egy kísértettörténet) című produkciót a Centrál Színházban; a Magyarországon először látható darab főbb szerepeiben Martinovics Dorina, Ágoston Katalin, L...

Frida, az élet múzsája címmel tartanak bemutatót a Nemzeti Táncszínházban

Pepita Magazin 2022.12.05.
Frida, az élet múzsája címmel tart bemutatót a Duda Éva Társulat a Nemzeti Táncszínházban december 7-én, szerdán; a Frida Kahlo mexikói festőnő életét és művészetét feldol...

Ősbemutatóra készül a Déryné Társulat

Pepita Magazin 2022.11.30.
Jánosi Ferenc Szemet szemért című művét tűzi műsorra a Déryné Társulat; a darab ősbemutatóját Kis Domonkos Márk rendezésében láthatja a közönség december 9-én a Déryné...

Járt ösvény

Seress Zoltán: Ez olyan érzés, mint meztelenül úszni a tengerben…

Pepita Magazin 2022.11.24.
Első színháza volt a Vígszínház, két éve ismét itt játszik. Közben társulati tag volt Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Szolnokon és persze a Bárka Színházban, amelynek megsz...

Horváth Károly: Az élet túl rövid ahhoz, hogy csak egyféle dologgal foglalkozzak

Pepita Magazin 2022.10.26.
Először beszélgettem polihisztorral. Szinte azonos fajsúllyal és tehetséggel dübörögnek benne a színpadi szerepek, mint a leírt betűk, sőt a zene bűvölete és a festészet iránti kegy is oly magasra repí...

Koltai Róbert: Minden vígjátékban van egy kis fájdalom is

Pepita Magazin 2022.09.05.
Tetőtől talpig színész, és egyedülálló egyéniség. Ugyanis csak egy olyan tehetség képes ilyen humorral, vígjátéki vénával megvillanni közel ötvenöt éven át a sz&iacut...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

Hangadó

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Mezei Kitty: Színészként az őrült figura izgalmasabb tud lenni

Pepita Magazin 2022.10.29.
Mezei Kitty néhány éve az év legjobb női szinkronhangja lett. A szinkronstúdiók világába egyenesen a táncparkettről került be egy furcsa szituáció és egy nyelvtörő miatt. Bár váratlanul &ea...

Bogdányi Titanilla: Szélsőséges ember vagyok

Pepita Magazin 2022.09.12.
Bogdányi Titanilla rengetegszer adta már a hangját külföldi színésznőknek, imádnivaló mesehősöknek, filmes karaktereknek. 28 éve szinkronizál. Emellett több napi tévés sorozatban is játszott, j&...

Kritika

Kényszeres mániák – Csoportterápia, kis sikerekkel

Pepita Magazin 2022.11.29.
Mulattató kedvességgel mutatja be a kényszeres mániákat a Tok-tok, avagy hogy pattog a kocka? előadása a Belvárosi Színházban. Rengeteget nevetünk mások, vagy akár a saját gyengeségeinken.

Profanizált zsenialitás – Bartók és Kodály mint bohócpáros

Pepita Magazin 2022.11.28.
Ifj. Vidnyánszky Attila rendezése, Vecsei H. Miklós szövege, az Ifjú barbárok, lerántja a szobortalapzatról Bartók Bélát és Kodály Zoltánt. Némiképp profanizálják őket. Kicsit...

Kis magyar mustra – Új Alföldi rendezés, új darab

Pepita Magazin 2022.11.10.
Se veled, se nélküled típusú család tagjait mutatja Alföldi Róbert rendezése a Centrál Színházban, a magyartenger, ami Bíró Bence dramaturg első színpadra került darabja. Telivéren életk...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

A tanár

Fessük az ördögöt a falra! - Az agresszor logikája és lélektana

Pepita Magazin 2022.11.27.
Az életben nagyobb biztonságot ad, ha látjuk, hogy az agresszornak mi a logikája és a lélektana, mondja Vidovszky György, rendező, drámatanár. Sok olyan kemény produkciót állított színpadra, amiben erős...

Fullajtár Andrea: Igen csúnya kör volt

Pepita Magazin 2022.10.24.
Fullajtár Andrea továbbra is osztályfőnök szeretett volna maradni a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, de többek között ezt mondja: „Amikor már délutánonként zokogógörcseid vannak m...

Benedek Miklós: Magamra voltam hagyva

Pepita Magazin 2022.09.27.
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész csaknem húsz évig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Tőle aztán igazán lehetett belső és külső eleganciát tanulni. Maj...

Legendák

Alföldi 55

Pepita Magazin 2022.11.22.
A ma 55 éves Alföldi Róbertet imádják és utálják. Valószínűleg sokkal többen vannak akik szeretik,  mint akik akár egyenesen gyűlölik. Az biztos, hogy tényező, és, hogy mindenki ismeri.

Maros Gábor halálára

Pepita Magazin 2022.10.27.
Másodéves főiskolásként, Sancho Pansaként az Operettszínházban, a La Mancha lovagjában, robbant be a színi világba, és 75 éves múlt, amikor immár lényegében eltűnve belőle, Szeksz&aacut...

Szacsvay 75

Pepita Magazin 2022.10.27.
Szacsvay László, a kis szerepek nagy színésze, ma 75 éves. Amikor elvétve főszerepet kapott, igencsak bizonyította, hogy erre is alkalmas. De gyakran egyetlen nézésbe többet sikerül belesűrítenie, mint másnak ny...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

A rendező

Gémes Antos: Nem kell ahhoz sanyarú sors, hogy küszködni tudjon az ember

Pepita Magazin 2022.11.08.
Fújd el a gyertyát, ami nem fog kialaludni, de úgy csináld, hogy ne hibának tűnjön, hanem gegnek. Oké. No, még egyszer. Jó, majd gondolkozunk még rajta – instruálta a Madagaszkár című musical prób...

Lengyel Ferenc: Az életünkben mindig van valami, ami miatt szerepelnünk kell egy kicsit

Pepita Magazin 2022.10.12.
Ezúttal a szédítően mámorító, vérpezsdítően vad rock and roll volt az, amelynek hatására Lengyel Ferenc Jászai Mari-díjas színművész és rendező is felcsavarta a szőnyeget a József Att...

Gaál Ildikó: Nincs más út, mint együtt. Erre való a színház

Pepita Magazin 2022.09.28.
 „Mindig beleszeretek abba a történetbe, amit csinálok éppen, a vele való munka - akkor és ott - a legfontosabb számomra.” Gaál Ildikó rendezőt mindig izgatták a férfi-női titkok, annak lélektani ker...

A jövő nagyjai

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...

Mosolygó Sára: A színházban érzed, ha megáll a levegő

Pepita Magazin 2022.10.25.
Mosolygó Sára nemrég fejezte be a nagyszabású Most vagy soha! című film forgatását, amiben Petőfi Sándor feleségét, Szendrey Júliát alakítja. A színésznő a vásznon és a sz...

Szivák-Tóth Viktor: Szabad világ a színházi nevelés

Pepita Magazin 2022.09.30.
Szivák-Tóth Viktor színész, drámatanár, művészeti vezető, színházpedagógus, aki egyébként vegyészmérnöknek készült. Színházi nevelési előadásokat rendez, ...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Gaál Attila Csaba: Most nagy erővel, nagy tetteket tudok végrehajtani

Pepita Magazin 2022.11.21.
A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színész és rendező szakának hallgatója volt, ma a Veszprémi Petőfi Színház színművésze. A Nyitott ablak című előadásában nyújtott alak&iacu...

Fekete Gábor: Nem akarok olyan ember lenni, aki a múltjában ragadt, vagy a jövőjében él

Pepita Magazin 2022.10.24.
A színészek együttes munkája akkor lesz igazán értékes, akkor tudnak csapatként is nagyszerűt varázsolni a színpadra, ha a színész személyisége külön-külön is szabadon kiteljesedik. E...

Bende Kinga: Ha akkor nem lépünk… nem mertünk volna változtatni

Pepita Magazin 2022.09.20.
Bende Kinga színésznő komolyan vette a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban bemutatott, A pillangók szabadok című Vaszkó Bence által rendezett  darab  üzenetét. Nem szabad megkötni az emberek ...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

Felvétel

Nari Nguyen: A múlthoz való ragaszkodás akkor jár tisztelettel, ha az az embert szolgálja

Pepita Magazin 2022.11.16.
A legszebb Európában élő vietnámi lánynak választották Berlinben 11 évvel ezelőtt Nari Nguyent. A szépségkirálynő ezúttal Az almafa virága címet viselő magyar-vietnámi romantikus film é...

György Lea: Közelről tapasztaltam, miként ápolják a magyar hagyományokat a Távol-Keleten

Pepita Magazin 2022.10.19.
Angol-matematika szakon végzett, majd felköltözött Budapestre szerencsét próbálni. Külkereskedő szeretett volna lenni, mégis gyártásvezető lett egy animációs stúdióban. Azóta dolgozik a filmparb...

Bereményi Géza: Ezek angyali pillanatok voltak…

Pepita Magazin 2022.09.14.
Négy éves kora óta rendszeresen olvas, Dantén nevelkedett. Bölcsészkaron végzett, magyar és olasz szakon. Bereményi Géza kultikus alakja a magyar irodalomnak, a Nemzet Művésze, Kossuth-, József Attila és Bal&aa...