Fullajtár Andrea: Igen csúnya kör volt

Pepita Magazin 2022.10.24. A tanár

Fullajtár Andrea: Igen csúnya kör volt

Fullajtár Andrea továbbra is osztályfőnök szeretett volna maradni a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, de többek között ezt mondja: „Amikor már délutánonként zokogógörcseid vannak minden nap, akkor sejthető, hogy ennek nem lesz jó vége. Naponta történt valami, rendszeresen jött egy zártkörű e-mail, amiből kiderült, hogy mi lesz a következő kis taktikája az új vezetőségnek, ami egy idő után már követhetetlen volt.”

csanyi cikk

– Mi adott inspirációt ahhoz, hogy tanítani kezdj?

– Zsámbéki Gáborral akartam egy interjú kötetet készíteni, arról, hogyan tanít, hogy a módszereinek legyen valami lenyomata. Mindig tiltakozott ez ellen, hogy nincs erről mit beszélni, nincs ebben semmi különös. Aztán egyszer azt mondta, hogy „tudod mit, vezessünk együtt osztályt, és akkor megfigyelheted.” Nagyon jól működtünk együtt. Életkorban pont a fiatalok és Gábor között voltam, ezért tudtam közvetíteni közte és a hallgatók között. Igen jó páros lettünk. Jól kiegészítettük egymást.

– Zsámbéki volt az osztályfőnököd, akkor nem láttad, hogy milyen a módszere?

– Színészgenerációkat nevelt fel, egy négyéves tanítási periódusból nem lehet megmondani, hogy a tanár milyen módszerekkel dolgozik. Sok osztálya volt, és mindegyikben kicsit mást csinált, engem az érdekelt, hogy mi az ami az ő fejében van, miközben különböző osztályokban dolgozik. Mi két különböző színészosztályt vezettünk, és attól függően, hogy milyen volt a dinamikájuk, más-más feladatokat adott. Erről gyakran beszélgettünk. Ma sem tudnám neked összefoglalni, mi az, hogy Zsámbéki-módszer, de az biztos, hogy nagyon a munkára koncentrál, és a gondolkodó színész híve. Iszonyú fontos számára, hogy a színészek ne csak színészként gondoljanak magukra, hanem mint olyan színházcsinálókra, akik minden színházi folyamatba bele tudnak kapcsolódni. Kifejezetten arra biztatta a színészhallgatókat, hogy írjanak színdarabot, foglalkozzanak szcenikával, ne csak abban legyenek jók, hogyan kell elmondani egy szöveget.

– A te módszered miben azonos az övével, és miben tér el tőle?

– Mindig arra igyekeztem rávenni őket, merjenek magukra úgy gondolni, hogy nem csak egy típusú szerepkörre alkalmasak, komikus és tragikus szerepek egyaránt lehessenek a palettájukon. Fontos, hogy alkotótársakként gondoljanak magukra, ne végrehajtóként.

– Miben volt eltérő a két osztályod?

– A csoportdinamikájuk volt nagyon más. A második osztály annyira önálló volt az első perctől kezdve, hogy igazából csak finoman terelgetni kellett őket. Rendkívül önálló személyiségek. Nem csak jeleneteket csináltak, hanem darabokat írtak, kisfilmeket forgattak. A korábbi osztályban viszont rendkívül érzékeny színészalkatok gyűltek össze, igen sokat kellett foglalkoznunk a lelkükkel. Meglehetősen fontos, hogy azoknak, akik ezen a pályán vannak, rendben legyen a lelkük. Sok érzékeny alkat volt az előző osztályban, és mindannyian megtalálták a helyüket a pályán, aminek nagyon örülök.

– Ki ápolta a lelküket? Annak idején köztudottan jó osztályfőnök páros volt Kerényi Imre és Versényi Ida. Az előbbi „munkakutyákat” igyekezett nevelni, az utóbbi mindenki anyukájaként ápolta a lelkeket.

A mi esetünkben is volt hasonló munkamegosztás, a lelki problémákkal inkább hozzám fordultak a hallgatók, mint Gáborhoz. Ő volt viszont az apafigura.

– Amikor Médeiát játszottál, és előtte nem rég szültél, tudom, hogy gondot okozott neked, hogy a szereped szerint a színpadon meg kellett volna ölnöd a két gyerekedet. Ezért végül nem a szemünk láttára történt a gyilkosság. Azt is meg lehet tanítani, hogy lelkileg hogyan lehet elviselni, ha olyan kegyetlenséget, aljasságot kell elkövetni a színpadon, ami a színésztől távol áll? Vagy persze ki tudja, nem feltétlenül sejthető kiben mi lakik, amit esetleg egy szerep előhoz belőle.

– Ezt megtanítani nem lehet, de elmondható, hogy én miket találtam ki, és ezzel példák adhatók arra, hogy mit tudtam csinálni ilyen helyzetekben. Ez olyan, mint amikor a szülő nem tudja megoldani a gyermeke életét, de példákkal elöl járhat.

– Te mit találtál ki ebben a helyzetben?

– Az segített nagyon sokat, hogy különböző apró rituálékat építettem be, amik az idegrendszeremet arra figyelmeztették, hogy zajlik ez az előadás, de mindjárt vége van, ez azért nem a valóság. Volt egy bizonyos pont, amikor kimentem a takarásba, több ponton figyelmeztettem az idegrendszeremet, hogy ez munka, aminek ez most valamelyik fázisa. Mindig megvolt a rituáléja annak, hogy azonnal beállok a zuhany alá, amint lementem a színpadról. Az idegrendszerem szép lassan megtanulta, hogy ez szerep, ez előadás, nem úgy valóság, mint ahogyan az ember beleképzeli magát.

– Egyszer beszéltünk róla, hogy a Médeia előadások után akár órákat ültél még a színházban levezetésként, nem tudtál hazamenni.

– Igen, meglehetősen sokat kivett belőlem a szerep. Ezt nem lehet megúszni. Ha az ember rengeteg energiát fektet egy szerepbe, akkor ez olyan mértékig le tudja meríteni a testet, annyira kifáradsz, hogy muszáj még egy darabig üldögélned, mire össze tudod szedni magadat. Nincs az a módszer, amivel ezt meg lehet spórolni.

– Az is megviselheti a színész lelkét, ha meztelenre kell vetkőznie a színpadon. Nyilván van az a típus, aki simán ledobja a ruháját, de valószínűleg ők vannak kevesebben.

– Igen, abszolút ők vannak kevesebben.

– Tudom, hogy Gothár Péter rendező az esetedben kivárta mire a Kés a tyúkban próbáin már te is úgy érzed, hogy le kell venni a ruhádat.

– Én sose éreztem úgy, hogy le kell venni, de végül megcsináltam. Ezeket a szituációkat előre nem lehet megtanítani, mint egy tankönyvi anyagot. Ott kell lenni a tanítványnál azoknál a kihívásoknál, amelyekben része van.

– Ugyanúgy ott vagy ahogy például Bagó Gizella énekmester eljár a volt tanítványai főpróbáira, premierjeire is, és segít nekik beénekelni?

– Amikor engem megkeresnek, hogy szükség van rám, mindig ott vagyok. Bármikor fel lehet hívni, ha valami olyan probléma van, ami egy szereppel, premierrel kapcsolatos.

– Amikor a Színház- és Filmművészeti Egyetemen megkezdődtek, a nagy ellenállás dacára végbevitt változások, többen azt a taktikát folytatták, amit ti is. Ha két osztályfőnök volt, az egyikük felállt, a másik tovább vitte az osztályt. Te azt mondtad, hogy maradsz, és ez így volt egy ideig. Aztán miért távoztál te is?

– Mert nem tudtam mire vállalkozom. Amikor már dübörgött a modellváltás, és megjelentek az új vezetők, akik rendszeresen raportra hívták a tanárokat, már nem volt annyira egyértelmű, hogy én ezt kibírom.

– Téged is raportra hívtak?

– Persze, abszolút.

– Mit mondtak?

– Gyakorlatilag a szemünkbe hazudtak arról, hogyan fog zajlani ez az egész folyamat. Például délután négykor azt mondták, hogy békés átmenet lesz, és aznap éjjel a parlament elfogadta a Lex SZFE-et, törvénybe iktatták, hogy a tiltakozásuk miatt érvényteleníthető a hallgatók féléve.

– Ezt aztán visszaszívták…

– Azért, mert annyi ponton támadtuk meg ezt az egészet, hogy belátták, ez kivitelezhetetlen.

– Tehát nem működött az a szisztéma, amit többen gyakorolnak, hogy a tanár becsukja maga mögött az ajtót, és mindennek dacára, azt tanít amit akar?

– Nagyon nem ez volt már a helyzet ott. Van aki erre lelkileg alkalmas. Én is azt gondoltam magamról, hogy alkalmas vagyok, de fizikailag nem bírtam már. Amikor már az egészségem látta kárát ennek az egésznek, azt éreztem, hogy ez így nem mehet tovább. Amikor már délutánonként zokogógörcseid vannak minden nap, akkor sejthető, hogy ennek nem lesz jó vége. Naponta történt valami, rendszeresen jött egy zártkörű email, amiből kiderült, hogy mi lesz a következő kis taktikája az új vezetőségnek, ami egy idő után már követhetetlen volt. Zoomon folyamatosan tartani kellett a kapcsolatot a tanári karral, mindenki mást gondolt arról, hogy valamit hogyan kell megoldani. Egy idő után úgy éreztem, hogy követhetetlen ez a folyamat, csinálja az, aki mindenképpen ott akar maradni.

– Hogy reagáltak az osztály tagjai, amikor azzal mentél be hozzájuk, hogy te ezt nem bírod tovább?

– Sírtunk. Már az is nagyon megviselte őket, hogy Gábor elment.

– Harmadikosok voltak, amikor ez történt.

– Igen. Ott volt már Tárnoki Márk osztályfőnökként, és mellé jött még Jákfalvi Magdolna. Tudni lehetett, hogy tovább viszi őket valaki. Erre volt két alkalmas ember.

– Tartottál nekik még akár lakáson, „zugórákat?”

– Abban segítettem, hogy például Mohácsi János rendezze őket, hogy meglegyen a következő projektjük helyszíne. Természetesen sok mindenben segítettem. Már ötödévesek a diplomamunkájukat kezdik írni.

– Mennyire heverted ki ami történt?

– Szerintem ez még sok év. Még most is, ha bárki az SZFE körüli balhékról kérdez, mindig összeszorul a gyomrom. És ez szerintem mindenkivel így van, aki ebben a folyamatban részt vett. Igen csúnya kör volt, amit velünk végig csináltak.

– Szeretnél még tanítani?

– Azt gondolom, hogy igen. Nagyon szeretek fiatalokkal foglalkozni.

Írta: Bóta Gábor

Fotók: Dömölky Dániel

További cikkek

Reklám

Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Világhírű színházi és utcaszínházi társulatok érkeznek a 10. VéNégy Fesztiválra

Pepita Magazin 2023.03.13.
Világhírű színházi és utcaszínházi társulatok érkeznek a Dunakanyarba; a 10. jubileumát tartó VéNégy Fesztivál június 22. és 25. között a 10. Színházi Olimpia r&ea...

A helység kalapácsa című vendégelőadással ünnepelnek Kolozsváron

Pepita Magazin 2023.03.13.
A budapesti Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciója, A helység kalapácsa című vendégelőadás lesz látható március 15-én, sz...

Jubileumi előadásokkal ünnepli a Macskák bemutatásának 40. évfordulóját a Madách Színház

Pepita Magazin 2023.03.09.
Március 25-én lesz 40 éve, hogy a Madách Színház bemutatta a Macskák című musicalt; az évforduló alkalmából ezen a napon különleges, jubileumi előadásokkal várják a közöns&e...

Járt ösvény

Gazdag Tibor: Sok mindent le lehet bontani egyetlen emberről

Pepita Magazin 2023.02.27.
Hat éve a Van, aki forrón szereti című musicalban láttam Osgood Fieldinget, a hóbortos milliomost játszani a Pesti Magyar Színházban.  Meg is lepődtem, hisz Gazdag Tibor ritka vendége a vígjátéknak, szá...

Peremartoni Krisztina: A színészet nekem egy eszköz amivel megélhetem a saját szabadságomat

Pepita Magazin 2023.01.16.
Szenvedélyes világutazó, de leginkább a földdel bensőséges viszonyt ápoló kultúrákat szereti. Önkénteskedett Szumátrán egy orangután rehabilitációs központban, volt favág&o...

Újvári Zoltán: Valami felfalja az embert. Valami kényszer

Pepita Magazin 2022.12.20.
Pécsről eljött egy Janus Pannonius-díjjal, a következő évben megkapta a Jászai Mari-díjat, majd kamaraszínházi színészként elsőként, a legjobb férfialakítás díját is neki &iac...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

Hangadó

Molnár Levente: Az improvizáció olyan közös nyelv, ami összeköt minket

Pepita Magazin 2023.02.02.
Molnár Levente gyerekkora óta, harminc éve szinkronizál. Hangját már a gyermekei is felismerik a mesefilmes karaktereknél épp úgy, ahogy a filmekben és reklámfilmekben is. Több mint tíz éve filmeket &eacu...

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Kritika

Vérfagyasztás és poétikus báj –„Ez tényleg életveszély!”

Pepita Magazin 2023.03.21.
Tébolyító életveszély és lírai szépség, humor és feszült drámaiság egyaránt jelen van a Szenzáció! című nemzetközi produkcióban, ami a legnagyobb hazai vándorcirku...

Pusztulás és remény – Szabadkai előadások Budapesten

Pepita Magazin 2023.02.28.
Az Amikor Isten hasba rúg meglehetősen erőteljes cím, és remekül illik a kiváló szabadkai rendezőhöz, Urbán Andráshoz, akiről mondhatni, hogy átvitt értelemben, meglehetősen szereti hasba rúgni a nézőket.

Szavazz a gyilkosra! - Komikus hajmeresztés

Pepita Magazin 2023.02.26.
A Hajmeresztő demokratikus krimi. A nézők megszavazhatják, hogy ki legyen a gyilkos, és aznap este a színészek úgy alakítják a történetet, hogy tényleg ő is lesz.
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

A tanár

„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Pepita Magazin 2023.03.16.
„Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is&r...

Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

Pepita Magazin 2023.02.25.
„A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogy nem lehet kifejezni”, mondja Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, volt rektora, aki a Kanadai Nemzeti Sz&i...

Meczner János: Volt tanítványom vitte tovább az osztályt

Pepita Magazin 2023.01.25.
Meczner János rendező, a Budapest Bábszínház korábbi igazgatója, kezdeményezte, hogy beinduljon a bábszakos képzés a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, amelyre amikor rákényszerí...

Legendák

Cserhalmi György 75 – „Jelen van, köztünk van, nem csak papíron a Nemzet Színésze”

Pepita Magazin 2023.02.17.
Ma 75 éves Cserhalmi György, aki gyakran felkiáltójelként volt a színpadon, szinte lakmuszpapírként mutatta meg, hogy ez sincs rendben, az sincs, meg amaz sincs. Most rendezőként, interjúkban teszi ugyanezt, mert sajnos a betegs&ea...

Jordán Tamás 80

Pepita Magazin 2023.01.15.
Jordán Tamás ma 80 éves. Kicsit lassabban mozog, mint régen, de megmaradt az egykori csillogó szemű, nagyot álmodni képes fantasztának, aki újabb és újabb dolgokat eszel ki, és amire esetleg más legyintene, h...

Húsz éve halt meg Schütz Ila

Pepita Magazin 2022.12.11.
Schütz Ilára, a karizmatikus színészre, ma 20 éve a fürdőkádjában találtak rá holtan, a gyomrában túladagolt gyógyszerekkel, a fürdővízben hajszárítóval. Máig nem tudni po...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

A rendező

Szelei Dóra: Jobban érdekel a rendezés, mint a játék

Pepita Magazin 2023.03.15.
Két doboz cipelése közben találkoztam vele, közös barátnőnk költöztetésekor. Gyönyörű és fiatal, tele határozott mondatokkal, hatalmas göndör hajkoronával. Sosem láttam előtte. Ki lehet? Az...

Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Pepita Magazin 2023.02.16.
Miközben néztem Az almafa virágát, egyszerre voltam jelen a múltban és a jelenben, Magyarországon és Vietnámban, minden helyszín otthonos volt és lenyűgöző, maradtam volna benne, és éltem volna tová...

Vaszkó Bence: Nem égettem fel magam mögött semmit

Pepita Magazin 2023.01.10.
A József Attila Színházból egy hatalmas isztiméri farmra repítette családját Vaszkó Bence színművész, aki nem sokkal előtte Anastasius volt A pápanőben. Három évvel korábban a nyíregyh&...

A jövő nagyjai

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...

Kopek Janka: Mindig egy új világba csöppenek

Pepita Magazin 2022.12.19.
Kopek Janka színésznő, műsorvezető, a Vígszínház társulatának tagja. Színpadi és filmes munkák mellett nemzetközi menedzsmenttel is foglalkozik. Nemrégiben cukrász végzettséget is szerzett. Vele...

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

A Tüskevár törvényei a Pesti Magyar Színházban

Pepita Magazin 2023.03.20.
El nem tudtam képzelni, hogy a Tüskevár, a Kis-Balaton és a Berek, hogyan fog életre kelni a Pesti Magyar Színházban. És átjött az érzés! A nomád nyaralás igénye, a természetközeli var&aa...

MÁZS: Nekem a színház a nyilvánvaló, a meghitt alapkötelék

Pepita Magazin 2023.02.23.
Ha a színpadi jelenlétet, a zabolátlan tehetséget és az önbizalmat tanítani lehetne, akkor Mészáros Árpád Zsolthoz küldeném az erre hivatottakat. A Rómeó és Júliában hallottam ő...

Mester Dávid: A saját határaim állandó feszegetése természetes

Pepita Magazin 2023.01.26.
Azóta figyelem, mióta először meghallottam a Félkegyelműben, a Háború és békében majd a Liliomban a felcsendülő zenéjét. Nem megszokott, a nagy tudás mentén letér az útról és ...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

Felvétel

Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Pepita Magazin 2023.02.10.
Nemcsak azért volt jó választás az első magyar-vietnámi film, Az almafa virága egyik főszerepére a zalamerenyei Sütő András, mert a ’70-es évek Magyarországához nagyon illő karakteres arca van, hanem az&eacut...

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...

Thuróczy Szabolcs: Ez a szakma eléget, miközben hamuvá válik az ember

Pepita Magazin 2022.12.16.
Nem sok jogi egyetemet végzett színészünk van, sőt olyan sem sok, aki ennyiszer megkapta a legjobb férfi alakítás díját, mint Thuróczy Szabolcs. Olyan színészünk meg végképp nem sok van, aki kar&aac...