Benedek Miklós: Magamra voltam hagyva

Pepita Magazin 2022.09.27. A tanár

Benedek Miklós: Magamra voltam hagyva

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész csaknem húsz évig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Tőle aztán igazán lehetett belső és külső eleganciát tanulni. Majd behívatta a rektor, és közölte vele, hogy amit ő tud, az most nem kell.

Poggyasz - Cikk közben

– Ki hívott a Színház- és Filmművészeti Főiskolára tanítani?

– Először Zsámbéki Gábor osztálya, majd Kerényi Imre osztálya kért, hogy kuplékat, operett és kabaré jeleneteket tanítsak nekik.

– Az egykori kabaré, orfeumi világ ismerete a specialitásodnak számít. Valami miatt fontosnak tartották, hogy ezt is tudják? Ezt amúgy nem nagyon szokás tanítani.

– Ezt egyáltalán nem szokás tanítani. Akkoriban volt nagy sikere a Budapest orfeum című előadásnak, amit Császár Angélával, Szacsvay Lászlóval játszottunk. Körülbelül négyszázszor adtuk elő. Ezt valószínűleg látták, vagy hallottak róla.

– Hogyan kezdtél hozzá a tanításhoz?

– Először meg akartam ismerni a növendékeket. Beszélgettem velük, kértem, hogy néhány verset mondjanak el, énekeljenek pár nótát. Vittem nekik kuplékat, és a dalokon keresztül foglalkozni kezdtem velük.

– Egy-egy kuplé, sanzon lényegében kis dráma. Ugyanúgy lehet elemezni, mint a darabokat?

– A diákok nem ismerték már ezt a világot. Már az első világháború előtt létezett a kabaré, a sanzonok világa, mi a németektől, a franciáktól vettük át. Ez már elég távol áll a mai gyerekektől. Csaknem húsz évig tanítottam, és saját osztályaim is lettek. A sanzon, ahogy mondtad, kis dráma, van eleje, közepe, vége, és a végén ott egy poén. Az előadása akkor jó, ha sikerül elmondani a benne lévő történetet. Az egykori aktualitásokról van bennük szó, például Gábor Andor a fölemelt tejárról, a villamoson lógó emberekről, a nem működő telefonról írt. De Szép Ernő írásai is akár már rögtön versbe szedve, először újságokban jelentek meg, és akkor Reinitz Béla, Szirmai Albert…, megzenésítették ezeket. A dalokból híres, sokak által fütyült, slágerek lettek. Ady is írt olyan verseket, amelyeket később megzenésítettek. Ezek sokáig műsoron voltak, aztán kissé kikoptak, helyettük inkább a zenés darabok jöttek divatba.

– Miért érdemes ma ezeket tanulnia a színinövendékeknek?

– Velük együtt én mindig történelmet is tanítottam, ahogy a korszak irodalmát is. A műfajhoz hozzá illő öltözet is tartozik, amit kell tudni viselni. Ennek megfelelő módon kell bejönni a színpadra, és kell kimenni onnan. Kell tudni bánni a kellékekkel, a monoklival, a sétapálcával, a Girardi kalappal. Operettjátszáskor ezek mind felhasználhatók.

– Mennyire tudnak a fiatalok színpadon elegánsak lenni, frakkot, szmokingot, nagyestélyit viselni?

– Nagy általánosságban azt kell mondanom, hogy egyáltalán nem tudnak. A darabokat rendszerint ma már inkább játsszák farmerben, mint frakkban, szmokingban, estélyiben.

– És, ha mégis elegáns holmikat kell hordaniuk, áll rajtuk, mint tehénen a gatya?

– Nagyon kevesen tudják már ezeket viselni. Szmokinghoz akár hétköznapi inget vesznek föl, fekete lakkcipőhöz fehér zoknit. Olykor szörnyű parókákat, bajuszt adnak rájuk, hogy öregbítsék őket, ezekben gyakran rettenetes a kinézetük. A színésznek pedig tisztában kell lennie azzal, hogyan kell állnia egy nadrágnak, zakónak, ingnek, nyakkendőnek.

– Híresen elegáns színész vagy, hol tanultad ezt?

– Most ellentmondok magamnak, de az elegancia nem mindig az öltözéken múlik, bár persze azért azon is. Annak belülről is kell fakadnia. Nem véletlen, hogy régen a színészek nem közlekedhettek villamossal, omnibusszal, nehogy kapcsolatba kerüljenek a nézőkkel, mert akkor oda az illúzió.

– Benkő Gyula mesélte nekem, hogy ifjú színészként Jób Dánieltől, a Vígszínház legendás igazgatójától, külön pénzt kapott arra, hogy vegyen magának tisztességes civil ruhákat. De ma már a primadonnák, bonvivánok, Kossuth-díjas művészek is simán felszállnak villamosra, nem túl fényes jövedelmük miatt akár rá is kényszerülnek erre.

– Igen, sajnos. A lakhatásuk sem feltétlen olyan, mint ami megilletné őket. Valaha a vígszínházi színészek szinte mind a Lipótvárosban éltek.

– Te akkor végül is hol tanultad az eleganciát?

– Láttam Ajtay Andort és a többi nagy színészt. Akkor a Jókai Színházban játszott, és apám is ott lépett fel. Aztán amikor a Vidám Színpadhoz szerződött, láttam, hogy ott is elegánsak a színészek. Kazal László, Kellér Dezső, Keleti Laci bácsi egyaránt elegánsak voltak. Nem lehetett csak úgy odamenni hozzájuk, és rájuk „ugatni”, vagy hátba verni őket. Az elegancia járt némi távolságtartással is. De már ez az elegancia kikopott. Volt olyan színész kollégám, aki nem tudott egy csokornyakkendőt megkötni, nem tudott egy zsebórával, mandzsetta gombbal, nyakkendőtűvel mit kezdeni. A főiskolán például mindössze egyetlen olyan sétapálca volt, amivel például egy Tarpataky báró bejöhet a Csókos asszonyban. Az elegáns ruhákat pedig színházaktól kellett kölcsönkérni.

– Nemcsak egy korszakot tanítottál, kétszer osztályfőnök is voltál.

– Elsőben mindig helyzetgyakorlatokat csinálnak a diákok. Próbáltam rávenni őket, hogy ezek a kis három percek is szóljanak valamiről. A második félévben pedig önismereti vizsgát szoktak tartani, például Horvai István, akit sokan szerettek, levetkőztette őket csaknem meztelenre, hogy legyenek olyan őszinték, hogy lássák a maguk testét.

– Ezzel szemben a te módszered milyen volt?

– Hogy pontosan milyen is, annak megítéléséhez kellett volna a külső szem, de nekem soha senki nem mondott semmit. Csináltam én olyan vizsgát, hogy a fal adta a másikat, de arra se mondott senki semmit. Olyat is csináltam, ami isteni volt, de arra se mondtak semmit. Bejöttek tanárok, maguk között megbeszélték, de nekem nem szóltak semmit. Teljesen magamra voltam hagyva. Azt is egyedül találtam ki, hogy mit csináljunk. Az enyém nem volt sztárosztály. Az volt Ascher Tamásé, Zsámbéki Gáboré. Az enyém elhanyagolt osztály volt.

– Azok a végzősök szoktak rendszerint jól járni, akiknek igazgató, főrendező az osztályfőnökük, mert közülük többeket szerződtet a színházába.

– Amikor Zsámbéki megkérdezett, hogy akarok-e osztályt, a szívemhez kaptam, és nagyon megörültem. Ekkor még nem gondoltam arra, nem előnyös az, hogy nem vagyok igazgató, főrendező. Zsámbéki érezte, hogy van bennem pedagógiai hajlam. Sok volt akkor a tehetséges gyerek, nem lehetett egy osztályt indítani, kettőt kellett. Nyilván ez is közrejátszott abban, hogy osztályfőnök lehettem. Képzeld el, nem az történt, hogy Zsámbéki elvitte a legjobb felvételizőket, hanem kalapból húztuk ki, hogy ki kihez kerüljön. Egy-egy növendéket mindenki választhatott magának. Erős osztályom lett, szinte mindenki azóta is a pályán van. Amikor eljutottunk a negyedik osztályig, bizony el kellett kezdeni lobbizni. Telefonálgattam ide, oda, amoda, hogy helyet találjak nekik. Meglehetősen sokat kellett lobbizni, ez nehéz volt. Mindkét osztállyal sok jó vizsgát csináltam. Több előadást a profi színházak is átvettek.

– Hogyan lett számodra vége a tanításnak?

– Behívatott a rektor, és közölte, hogy amit én tudok, az most nem kell. Leépítés van, és rám nincs most szükség. Fájt, a szívemre vettem, de már elmúlt. Azóta nem megyek az egyetemre. Egyszer hívott a híres énektanárnő, Bagó Gizi, és nem rég is hívtak kétszer. Mondtam, hogy most aztán pláne nem megyek!

Írta: Bóta Gábor

További cikkek

Reklám

Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Világhírű színházi és utcaszínházi társulatok érkeznek a 10. VéNégy Fesztiválra

Pepita Magazin 2023.03.13.
Világhírű színházi és utcaszínházi társulatok érkeznek a Dunakanyarba; a 10. jubileumát tartó VéNégy Fesztivál június 22. és 25. között a 10. Színházi Olimpia r&ea...

A helység kalapácsa című vendégelőadással ünnepelnek Kolozsváron

Pepita Magazin 2023.03.13.
A budapesti Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciója, A helység kalapácsa című vendégelőadás lesz látható március 15-én, sz...

Jubileumi előadásokkal ünnepli a Macskák bemutatásának 40. évfordulóját a Madách Színház

Pepita Magazin 2023.03.09.
Március 25-én lesz 40 éve, hogy a Madách Színház bemutatta a Macskák című musicalt; az évforduló alkalmából ezen a napon különleges, jubileumi előadásokkal várják a közöns&e...

Járt ösvény

Gazdag Tibor: Sok mindent le lehet bontani egyetlen emberről

Pepita Magazin 2023.02.27.
Hat éve a Van, aki forrón szereti című musicalban láttam Osgood Fieldinget, a hóbortos milliomost játszani a Pesti Magyar Színházban.  Meg is lepődtem, hisz Gazdag Tibor ritka vendége a vígjátéknak, szá...

Peremartoni Krisztina: A színészet nekem egy eszköz amivel megélhetem a saját szabadságomat

Pepita Magazin 2023.01.16.
Szenvedélyes világutazó, de leginkább a földdel bensőséges viszonyt ápoló kultúrákat szereti. Önkénteskedett Szumátrán egy orangután rehabilitációs központban, volt favág&o...

Újvári Zoltán: Valami felfalja az embert. Valami kényszer

Pepita Magazin 2022.12.20.
Pécsről eljött egy Janus Pannonius-díjjal, a következő évben megkapta a Jászai Mari-díjat, majd kamaraszínházi színészként elsőként, a legjobb férfialakítás díját is neki &iac...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

Hangadó

Molnár Levente: Az improvizáció olyan közös nyelv, ami összeköt minket

Pepita Magazin 2023.02.02.
Molnár Levente gyerekkora óta, harminc éve szinkronizál. Hangját már a gyermekei is felismerik a mesefilmes karaktereknél épp úgy, ahogy a filmekben és reklámfilmekben is. Több mint tíz éve filmeket &eacu...

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Kritika

Vérfagyasztás és poétikus báj –„Ez tényleg életveszély!”

Pepita Magazin 2023.03.21.
Tébolyító életveszély és lírai szépség, humor és feszült drámaiság egyaránt jelen van a Szenzáció! című nemzetközi produkcióban, ami a legnagyobb hazai vándorcirku...

Pusztulás és remény – Szabadkai előadások Budapesten

Pepita Magazin 2023.02.28.
Az Amikor Isten hasba rúg meglehetősen erőteljes cím, és remekül illik a kiváló szabadkai rendezőhöz, Urbán Andráshoz, akiről mondhatni, hogy átvitt értelemben, meglehetősen szereti hasba rúgni a nézőket.

Szavazz a gyilkosra! - Komikus hajmeresztés

Pepita Magazin 2023.02.26.
A Hajmeresztő demokratikus krimi. A nézők megszavazhatják, hogy ki legyen a gyilkos, és aznap este a színészek úgy alakítják a történetet, hogy tényleg ő is lesz.
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

A tanár

„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Pepita Magazin 2023.03.16.
„Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is&r...

Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

Pepita Magazin 2023.02.25.
„A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogy nem lehet kifejezni”, mondja Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, volt rektora, aki a Kanadai Nemzeti Sz&i...

Meczner János: Volt tanítványom vitte tovább az osztályt

Pepita Magazin 2023.01.25.
Meczner János rendező, a Budapest Bábszínház korábbi igazgatója, kezdeményezte, hogy beinduljon a bábszakos képzés a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, amelyre amikor rákényszerí...

Legendák

Cserhalmi György 75 – „Jelen van, köztünk van, nem csak papíron a Nemzet Színésze”

Pepita Magazin 2023.02.17.
Ma 75 éves Cserhalmi György, aki gyakran felkiáltójelként volt a színpadon, szinte lakmuszpapírként mutatta meg, hogy ez sincs rendben, az sincs, meg amaz sincs. Most rendezőként, interjúkban teszi ugyanezt, mert sajnos a betegs&ea...

Jordán Tamás 80

Pepita Magazin 2023.01.15.
Jordán Tamás ma 80 éves. Kicsit lassabban mozog, mint régen, de megmaradt az egykori csillogó szemű, nagyot álmodni képes fantasztának, aki újabb és újabb dolgokat eszel ki, és amire esetleg más legyintene, h...

Húsz éve halt meg Schütz Ila

Pepita Magazin 2022.12.11.
Schütz Ilára, a karizmatikus színészre, ma 20 éve a fürdőkádjában találtak rá holtan, a gyomrában túladagolt gyógyszerekkel, a fürdővízben hajszárítóval. Máig nem tudni po...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

A rendező

Szelei Dóra: Jobban érdekel a rendezés, mint a játék

Pepita Magazin 2023.03.15.
Két doboz cipelése közben találkoztam vele, közös barátnőnk költöztetésekor. Gyönyörű és fiatal, tele határozott mondatokkal, hatalmas göndör hajkoronával. Sosem láttam előtte. Ki lehet? Az...

Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Pepita Magazin 2023.02.16.
Miközben néztem Az almafa virágát, egyszerre voltam jelen a múltban és a jelenben, Magyarországon és Vietnámban, minden helyszín otthonos volt és lenyűgöző, maradtam volna benne, és éltem volna tová...

Vaszkó Bence: Nem égettem fel magam mögött semmit

Pepita Magazin 2023.01.10.
A József Attila Színházból egy hatalmas isztiméri farmra repítette családját Vaszkó Bence színművész, aki nem sokkal előtte Anastasius volt A pápanőben. Három évvel korábban a nyíregyh&...

A jövő nagyjai

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...

Kopek Janka: Mindig egy új világba csöppenek

Pepita Magazin 2022.12.19.
Kopek Janka színésznő, műsorvezető, a Vígszínház társulatának tagja. Színpadi és filmes munkák mellett nemzetközi menedzsmenttel is foglalkozik. Nemrégiben cukrász végzettséget is szerzett. Vele...

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

A Tüskevár törvényei a Pesti Magyar Színházban

Pepita Magazin 2023.03.20.
El nem tudtam képzelni, hogy a Tüskevár, a Kis-Balaton és a Berek, hogyan fog életre kelni a Pesti Magyar Színházban. És átjött az érzés! A nomád nyaralás igénye, a természetközeli var&aa...

MÁZS: Nekem a színház a nyilvánvaló, a meghitt alapkötelék

Pepita Magazin 2023.02.23.
Ha a színpadi jelenlétet, a zabolátlan tehetséget és az önbizalmat tanítani lehetne, akkor Mészáros Árpád Zsolthoz küldeném az erre hivatottakat. A Rómeó és Júliában hallottam ő...

Mester Dávid: A saját határaim állandó feszegetése természetes

Pepita Magazin 2023.01.26.
Azóta figyelem, mióta először meghallottam a Félkegyelműben, a Háború és békében majd a Liliomban a felcsendülő zenéjét. Nem megszokott, a nagy tudás mentén letér az útról és ...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

Felvétel

Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Pepita Magazin 2023.02.10.
Nemcsak azért volt jó választás az első magyar-vietnámi film, Az almafa virága egyik főszerepére a zalamerenyei Sütő András, mert a ’70-es évek Magyarországához nagyon illő karakteres arca van, hanem az&eacut...

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...

Thuróczy Szabolcs: Ez a szakma eléget, miközben hamuvá válik az ember

Pepita Magazin 2022.12.16.
Nem sok jogi egyetemet végzett színészünk van, sőt olyan sem sok, aki ennyiszer megkapta a legjobb férfi alakítás díját, mint Thuróczy Szabolcs. Olyan színészünk meg végképp nem sok van, aki kar&aac...