„A Színművészeti különleges ékkő volt” – Hegedűs D. Géza a tanításról

Pepita Magazin 2022.05.16. A tanár

„A Színművészeti különleges ékkő volt” – Hegedűs D. Géza a tanításról

Fotó: Emmer László

A Színház- és Filmművészeti Egyetemmel szemben elhangzott vádak, pedagógiai, szakmai szempontból értelmezhetetlen, üres, fedezetlen szavak voltak, mondja Hegedűs D. Géza, Kossuth-díjas színész, rendező, osztályvezető egyetemi tanár. Úgy gondolja, hogy az intézmény szakmailag megfellebbezhetetlen, különleges ékköve volt a magyar felsőoktatásnak.

Poggyasz - Cikk közben

– Igen régóta tanítasz…

– 1987 óta. A volt mestereim, Horvai István és Kapás Dezső hívtak vissza maguk mellé, az akkor indított osztályukba. A hallgatók között volt például Murányi Tünde, Alföldi Róbert... Színészmesterséget, beszédet tanítottam. Amikor végzett az osztály, úgy döntöttem, hogy visszaülök az egyetem padjaiba, rendezői szakra. Ez a periódus kimaradt a tanításból. Miután megszereztem a diplomát, Marton László indított osztályt, és úgy gondolta, csináljuk ezt együtt. Több osztályt vezettünk közösen. Később Forgács Péter rendező barátom is csatlakozott hozzánk. De olyan is volt, hogy egyedül vittem végig egy színészosztályt.

– Marton a zaklatási ügye miatt nem taníthatott tovább.

– Nem taníthatott tovább, de akkor már korábbi növendékünk, ifj. Vidnyánszky Attila is ott volt velünk, akivel azóta is közösen tanítunk. Amikor Marton már nem is élt szegény, az új osztályomat, akik most másodévesek, már Attilával indítottam.

– Jó ideig sokan úgy gondolták, hogy a Horvai-Kapás osztályba a legnagyobb mázli kerülni. Ha ez igaz, miért volt ez így?

– Az igen jó tanárok között, a 70-es évek elejétől, iskolateremtő mesterekké váltak Horvaiék. Ők nagyon szigorúan követeltek, jól kiegészítették egymást, és a korábbi nemzedékkel ellentétben, minden órát megtartottak.

– Diáklázadás is volt amiatt, hogy az egyik osztályfőnök sokszor nem járt be az óráira. Nálunk többségében gyakorló művészek tanítanak, és például a színészek, rendezők esetében, ha éppen nagyobb munkájuk van, főpróbahetük, vagy forgatnak, elmaradnak az óráik. Más színházkultúrájú országokban van más szisztéma is, ahol leginkább művészeti képzésre szakosodott tanárok, vagy már a pályájukon túllévők alkotják a képzés gerincét. Mindkét módszernek vannak előnyei és hátrányai.

– Azért is vezetnek társ-osztályvezetők egy-egy osztályt, hogy óra soha ne maradjon el, valaki mindig ott van. Ha mégis pótolni kell, akkor pedig szombaton vagy vasárnap is bemegyünk, vagy valamelyik szabad este. Horvait és Kapást követte az egyetemen Zsámbéki Gábor, Székely Gábor, Máté Gábor, Ascher Tamás, Novák Eszter, Selmeczi György, Zsótér Sándor… Hihetetlenül erős, sokszínű, próba-, munka- és gondolkodás-központú, odaadó munkát követelő pedagógusokból állt a tanári kar. Mindegyik más színházesztétikai világ, de a minőségérzék, a munkacentrikusság, a tág horizontú világszemlélet, az emberség közös bennük. Ez közös szellemiség. Elmondtuk egymásnak mindig a véleményünket. Meczner János, Csizmadia Tibor a bábszakos osztályokban végeztek kiváló munkát, ahogy a zenés színész osztályban Novák, Selmeczi György, a fizikai színháziban Horváth Csaba, a kiváló rendező és koreográfus. Minden szakmai igényt, új színházi törekvést igyekezett integrálni az egyetem, és próbálta fölnevelni azokat a művészeket, akik azóta valamennyi színházi műfajban jelen vannak. Horvai, Kapás remek újítást hoztak a felvételi vizsgákon, amit aztán minden tanár átvett a későbbiekben. Korábban is három fordulós volt a felvételi, hozni kellett tíz verset, öt monológot, öt dalt. Ezekből válogattak a felvételiztetők. Mire a harmadik fordulóig eljutottak, a 900-1000 jelentkezőből, már csak 30-40 aspiráns maradt, és közülük választották ki az osztály tagjait. Horvaiék úgy gondolták, hogy az utolsó periódust elmélyültebben kellene lebonyolítani. Ezért a harmadik fordulóba jutottakkal egy hétig, reggeltől estig együtt töltjük az időt, ez az úgynevezett “együttélés”. Úgy vannak jelen, mintha egyetemre járnának, vannak mozgásórák, beszédórák, táncórák, énekórák, hangképzés órák. Jeleneteket kapnak, amelyeket elő kell adniuk. Valamennyi készségfejlesztő tanár ott van, jegyzetel, leírja a fiatalok képességeit, hiányosságait. Készül mindenkivel, külön-külön, egy nagy, mozgóképes interjú is, amit rögzítünk. Megpróbáljuk minél gazdagabban megmozgatni, körbejárni őket, hogy minél inkább láthatók legyenek kívül-belül. Ennek alapján választjuk ki az osztályba kerülőket. Ilyenkor alapszabály, hogy senki ellen nem lehet beszélni. Csak valaki mellett lehet felszólalni. Egyenként mindenkiről szavazunk. És egyszer csak összeadódnak a dolgok. A kiválasztás nagy felelősséggel járó, pedagógiai, szakmai folyamat.

– Ahogy így erről beszélsz, úgy tűnik, hogy semmi különösebb gond nem volt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, aztán mégiscsak bekövetkezett, a tiltakozások, tizenötezer fős tüntetés ellenére a drasztikus átalakítása.

– Azt hiszem, hogy szakmailag megfellebbezhetetlen, különleges ékköve volt a magyar felsőoktatásnak a mi intézményünk, fantasztikus művész tanárokkal, készségfejlesztő tanárokkal. Természetesen mindig igen fontosak voltak az elméleti tárgyak is, a hallgatók szellemi megalapozása. Zsámbéki Gábor mondta, ahogy a papoknak fontos, hogy elsajátítsák a szent iratokat, mielőtt a szószékre lépnek, ugyanúgy a színészhallgatóknak is el kell sajátítaniuk a színházi „szent iratokat”, mert ezek ismerete, tudása nélkül nem léphetnek színpadra. Egyetértek ezzel, műveltségre van szükség, a készségek abszolút megalapozottságára, önálló gondolkodásra. Meg kell tanulni csapatban tudni próbálni, alázatosan dolgozni. Mindehhez meg kell felelni a színészetika vastörvényeinek.

– Tehát nem volt igaz az, amivel vádolták az intézményt, hogy egy oldalra húzó ideológiai oktatás folyt?

– Az elhangzott vádak, pedagógiai, szakmai szempontból értelmezhetetlen, üres, fedezetlen szavak voltak. Más szempontok pedig úgy gondolom, hogy az oktatáson kívül esnek, semmi közük az egyetemhez, a művészképzéshez. Abban nem tudok vitatkozni, hogy mindent lehet jobban csinálni. De ez minőségi, évtizedeken keresztül okos, tudatos generációk által átadott tudáson alapuló oktatás volt. Nagyon elmélyült, intellektuálisan, művészi és szakmai szempontból felkészült, nagyszerű tanári közösséggel. A tanárok kiválasztása is a leglelkiismeretesebben, a legkörültekintőbben történt. A jövő színház- és filmművészeinek a legmagasabb szintű oktatása történt ebben az intézményben. Majdnem százhetven év tapasztalata volt benne. Ez a tapasztalat azt tanítja, hogy benne kell lennünk a saját időnkben, a saját korunkban, az érzékenységünkkel, a kíváncsiságunkkal, a tehetségünkkel és azoknak az emberi tartalmaknak, problémáknak a hordozói kell, hogy legyenek az innen kikerülő művészek, amelyek most jelentkeznek. A színház mindig az itt és most, a jelenvalóság művészete. A nézők a mi kortársaink, velük találkozunk esténként, nem lehet elképzelt nézőnek színházat csinálni, mert az múzeum. Benne kell lenni az eleven világban.

– A régi tanári gárdának csak nyomai maradtak, te vagy az egyik „nyom”. Nagyon sokan felálltak. Te miért maradtál?

– Új osztályt indítottunk ifj. Vidnyánszky Attilával, egykori növendékemmel, a különleges tehetségű színésszel és rendezővel. A drámai események sodrában is tanulni kellett és tanítani. De ők, a mi növendékeink, még, úgymond, „kicsik” voltak és semmit sem tanultak, semmit sem tudtak. Úgy döntöttünk tanár társaimmal és a hallgatóinkkal - öt hölggyel és hét fiatalemberrel -, hogy minden nehézség ellenére együtt maradunk, és végig csináljuk ezt az öt évet. Akik a Freeszfe-be, a mestereik után mentek, főleg negyed és ötödévesek voltak. Ők a nagyon erős, hat félévből álló, alapozó időszakot megkapták. Már gyakornokoskodtak valahol. Velünk együtt két első, egy második és egy harmadik színészosztály bent maradt az egyetemen. Praktikusan azért, mert se az infrastruktúrát, se az osztályunkban tanító huszonöt készségfejlesztő, és elméleti tanárt nem tudtuk volna nekik biztosítani. Ezek a növendékek még szinte semmit sem tanultak, nem engedhettük őket ki a semmibe, hiszen nem tudtunk volna nekik szállást, ösztöndíjat adni. A hallgatóinknak családjaik vannak, idehaza és határon túl, ők a szüleik jövőt ígérő „projektjei”. Nekik is felelősséggel tartozunk. Úgy döntöttünk, hogy tanítani fogunk. Mi választottuk ki őket, ők pedig azért is jöttek, mert én indítottam osztályt, a társaimmal. Tehát ez a mi közös ügyünk, ifj. Vidnyánszky Attilával, a színpadi beszédet tanító, csodálatos színésszel, Orosz Ákossal, a zenés mesterséget tanító Nagy Péter István, fiatal rendező és koreográfus kollégámmal, és egy másik fiatal tehetséggel, Kovács Adrián zeneszerzővel. Azokkal taníthatok, akikkel én szeretnék, és úgy tanítok, ahogy én elképzelem, hogy hasznos. Nagyon nehéz perióduson vagyunk túl, de mi nem hagytuk el egymást. Összeforrott az osztály, összetartunk, irgalmatlanul sokat dolgoznak a hallgatók, és nagyon tehetségesek.

Írta: Bóta Gábor 

(Borítókép: Emmer László)

További cikkek

Reklám

Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Balázs Zoltán rendezte előadással nyílik a Via Carpatia nevű lengyelországi színházi fesztivál

Pepita Magazin 2022.10.05.
Balázs Zoltán rendezése, Adam Mickiewicz lengyel romantikus szerző Ősök című drámájából készült előadás nyitja szombaton a Via Carpatia nevű közép-európai színházi fesztivált ...

Kihirdették a Prima Primissima Díj 2022-es jelöltjeit

Pepita Magazin 2022.10.04.
A korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki idén a Prima Primissima Díj jelöltjei, mert az elismerés több kategóriáját is kibővítették. Az elismeréseket decemberben vehetik át a d&iac...

Bodó Viktor rendezésében mutatják be A kastélyt a Vígszínházban

Pepita Magazin 2022.10.03.
A kastély című előadás premierje látható október 8-án, szombaton a Vígszínház nagyszínpadán. A Kafka regénye alapján készült darabot Bodó Viktor rendezésében mutatj&aa...

Járt ösvény

Koltai Róbert: Minden vígjátékban van egy kis fájdalom is

Pepita Magazin 2022.09.05.
Tetőtől talpig színész, és egyedülálló egyéniség. Ugyanis csak egy olyan tehetség képes ilyen humorral, vígjátéki vénával megvillanni közel ötvenöt éven át a sz&iacut...

Bajomi Nagy György: A színészek sosem nőnek fel igazán

Pepita Magazin 2022.08.12.
A Tűzvonalban című tévésorozat szereplőjeként óriási népszerűségre tett szert a Jászai Mari-díjas Bajomi Nagy György. A Jordán Tamás igazgatta szombathelyi színháznak  11 évig volt ...

Balázsovits Lajos: Magyar színpadon akarok magyar színész lenni

Pepita Magazin 2022.07.06.
Balázsovits Lajos a Nemzet Színésze! 1946-ban született Nagykanizsán. 1969-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Ugyanabban az évben csatlakozott a Madách Színház társulat&a...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

Hangadó

Bogdányi Titanilla: Szélsőséges ember vagyok

Pepita Magazin 2022.09.12.
Bogdányi Titanilla rengetegszer adta már a hangját külföldi színésznőknek, imádnivaló mesehősöknek, filmes karaktereknek. 28 éve szinkronizál. Emellett több napi tévés sorozatban is játszott, j&...

Szilágyi Tibor: Óvom a hangom minőségét, a hangszeremet, ahogy egy muzsikus a hegedűjét

Pepita Magazin 2022.04.27.
Szilágyi Tibor már fiatal színészként jól keresett a szinkronizálással. Messze zengő, férfiasan öblös, igencsak karakteres hangja, ma is keresett „portéka”. Úgy gondolja, a szinkronizálá...

Csankó Zoltán: Nem túl akarok lenni rajta, hanem jól szeretném megcsinálni

Pepita Magazin 2022.03.29.
Csankó Zoltán a legkeresettebb szinkronhangok viadalában idén a második, tavaly az első lett. Bámulatosan el tudja változtatni a hangját, egészen különböző karaktereket tud megformálni vele. Például ...

Kritika

Gyűlölet és béke

Pepita Magazin 2022.09.29.
Hamar fájdalmas indulat, gyilkos düh követi a kedvesen bukolikus betlehemes játékot. Vérbe fordul az idillikus jelenet. A Gólem Színház kávéházi előterében, ahol kényelmes fotelokban ülünk, kezde...

Korrupció és iratmegsemmisítés – Magunkon is röhögtünk

Pepita Magazin 2022.09.06.
Az iratmegsemmisítő gép azon nyomban működésbe lép, amint bejelentik, hogy revizor érkezik a városba. Nem kell előásni valahonnan, kéznél van az íróasztalon, hosszan hallatszik a zümmögése.

Szerelmi téboly

Pepita Magazin 2022.08.30.
Tele viháncolják a színpadot a Szentivánéji álom színészei. Árad belőlük a játékkedv. Nem férnek a bőrükbe a Városmajori Szabadtéri Színpadon, a Budaörsi Latinovits Szính&...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

A tanár

Benedek Miklós: Magamra voltam hagyva

Pepita Magazin 2022.09.27.
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész csaknem húsz évig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Tőle aztán igazán lehetett belső és külső eleganciát tanulni. Maj...

Jordán Tamás: Nincs igazán képem arról, hogyan kell a színészetet tanulni

Pepita Magazin 2022.08.29.
Jordán Tamás úgy volt osztályfőnök a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, hogy ő maga nem folytatott színi tanulmányokat. Úgy gondolja, nem csak ismereteket, hanem személyiséget is át kell adni....

Földessy Margit: Nem vagyok jó alattvaló

Pepita Magazin 2022.07.30.
Földessy Margit túl közel engedi magához a gyerekeket, nincs távolságtartás, és nincs benne semmi tanáros. Miközben az általa harminckilencedik éve vezetett Földessy Margit Színjáték és Dr&...

Legendák

Mucsi 65 – Idegnyugtatóként is szolgál

Pepita Magazin 2022.09.09.
A ma 65 éves Mucsi Zoltánról a szerepei alapján tévesen gondolják sokan, hogy civilben is gyakran kiabál, sűrűn van felpaprikázott hangulatban, totálisan kiakadva, és széles mozdulatokkal, ingerülten hadonászi...

Öt éve halt meg Lorán Lenke – Áradt a humora

Pepita Magazin 2022.08.27.
Lorán Lenke ma öt esztendeje hunyt el. Kirobbanó energiái voltak csaknem a hosszú élete végéig.

Bíró Eszter 45 – Alkotóereje teljében van

Pepita Magazin 2022.07.21.
Bíró Eszter ma 45 éves. 17 esztendősen robbant be a magyar színházi köztudatba. Válogatáson kapta meg a Miss Saigon címszerepét. Ráadásul a jogtulajdonos kikötötte, hogy a Szegedi Szabadtéri Já...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

A rendező

Gaál Ildikó: Nincs más út, mint együtt. Erre való a színház

Pepita Magazin 2022.09.28.
 „Mindig beleszeretek abba a történetbe, amit csinálok éppen, a vele való munka - akkor és ott - a legfontosabb számomra.” Gaál Ildikó rendezőt mindig izgatták a férfi-női titkok, annak lélektani ker...

Szabó Szonja: Mindig ösztönösen írtam

Pepita Magazin 2022.08.30.
Filmjei, gondolatai értéket hordoznak és valahogy mindig ott felejtődnek egy-egy szereplője arcán. Ezek az ő speciális effektjei. Szabó Szonja rendező megtanult másképp gondolkozni, mégis minden kisfilmje után úgy &eacu...

Kerkay Rita: Nem kell, hogy az emberrel minden megtörténjen ahhoz, hogy színész legyen

Pepita Magazin 2022.07.29.
Mikor megkérdeztem tőle, miért lett rendező, azonnal rávágta, hogy ő nem az. Ő színésznő. A székesfehérvári Vörösmarty Színház művésze. Olyan színésznő, aki rendez is. Úgy tűnik...

A jövő nagyjai

Szivák-Tóth Viktor: Szabad világ a színházi nevelés

Pepita Magazin 2022.09.30.
Szivák-Tóth Viktor színész, drámatanár, művészeti vezető, színházpedagógus, aki egyébként vegyészmérnöknek készült. Színházi nevelési előadásokat rendez, ...

Jámbor Nándor: A sikernek kőkemény ára van

Pepita Magazin 2022.08.31.
Mikor gyerekkorában megkérdezték, mi szeretne lenni, azt válaszolta, hogy a Nemzeti Színház igazgatója. Ma már nem ez a vágya Jámbor Nándornak, de csak nem esett messze az álmaitól, hisz hat éven &aacut...

Kovács Virág: Hatalmas terheket sikerült a színpadon hagynom

Pepita Magazin 2022.08.01.
Kovács Virág zenészcsaládból származik, édesapja, nővére és húga is zenével foglalkoznak, ám ő igazi lázadó, középső gyermekként mégis inkább a színésze...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Bende Kinga: Ha akkor nem lépünk… nem mertünk volna változtatni

Pepita Magazin 2022.09.20.
Bende Kinga színésznő komolyan vette a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban bemutatott, A pillangók szabadok című Vaszkó Bence által rendezett  darab  üzenetét. Nem szabad megkötni az emberek ...

Zsuffa Tünde: Már nem tudom elképzelni a regényemet a musical nélkül

Pepita Magazin 2022.08.22.
Nem olvastam őt, csak Az Ég tartja a földet című musicalt láttam - az Erkel Színházban, - amelynek dramaturgja volt, és a történetet is ő írta.  Bevallom, az interjú után, belevetettem magam a Paprika rummal c&ia...

Széles Flóra: Az álmokat kitartóan folytatni kell!

Pepita Magazin 2022.07.14.
A Jakyll és Hyde-ban Emma szerepében énekelt, a komoly énektechnikai és szakmai tudást igénylő érzelmileg telített dalbetétei lenyűgözőek, ám ez a rendkívüli hang még kicsit beelőzi az egyé...

Emlékek

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

Felvétel

Bereményi Géza: Ezek angyali pillanatok voltak…

Pepita Magazin 2022.09.14.
Négy éves kora óta rendszeresen olvas, Dantén nevelkedett. Bölcsészkaron végzett, magyar és olasz szakon. Bereményi Géza kultikus alakja a magyar irodalomnak, a Nemzet Művésze, Kossuth-, József Attila és Bal&aa...

Benkő Bence: Érdemes megtartani a gerincünket, még akkor is, ha folyamatos szembeszél van

Pepita Magazin 2022.08.23.
Gyermekként minden este a könyvlapozásra aludt el, édesanyja szerettette meg vele az olvasást olyannyira, hogy amikor nem forgat, a szabadúszó színészként dolgozó Benkő Bence könyveket ment, illetve árul egy szek...

Lábodi Ádám: Sokszor el tudom felejteni, hogy dolgozom

Pepita Magazin 2022.06.28.
A Portugál című darab házasságból menekült Bece szerepére igen jó döntés volt választani Lábodi Ádámot, aki nagyon felépítette az otthonról elvágyódó, újat ...