„A Színművészeti különleges ékkő volt” – Hegedűs D. Géza a tanításról

Pepita Magazin 2022.05.16. A tanár

„A Színművészeti különleges ékkő volt” – Hegedűs D. Géza a tanításról

Fotó: Emmer László

A Színház- és Filmművészeti Egyetemmel szemben elhangzott vádak, pedagógiai, szakmai szempontból értelmezhetetlen, üres, fedezetlen szavak voltak, mondja Hegedűs D. Géza, Kossuth-díjas színész, rendező, osztályvezető egyetemi tanár. Úgy gondolja, hogy az intézmény szakmailag megfellebbezhetetlen, különleges ékköve volt a magyar felsőoktatásnak.

Poggyasz - Cikk közben

– Igen régóta tanítasz…

– 1987 óta. A volt mestereim, Horvai István és Kapás Dezső hívtak vissza maguk mellé, az akkor indított osztályukba. A hallgatók között volt például Murányi Tünde, Alföldi Róbert... Színészmesterséget, beszédet tanítottam. Amikor végzett az osztály, úgy döntöttem, hogy visszaülök az egyetem padjaiba, rendezői szakra. Ez a periódus kimaradt a tanításból. Miután megszereztem a diplomát, Marton László indított osztályt, és úgy gondolta, csináljuk ezt együtt. Több osztályt vezettünk közösen. Később Forgács Péter rendező barátom is csatlakozott hozzánk. De olyan is volt, hogy egyedül vittem végig egy színészosztályt.

– Marton a zaklatási ügye miatt nem taníthatott tovább.

– Nem taníthatott tovább, de akkor már korábbi növendékünk, ifj. Vidnyánszky Attila is ott volt velünk, akivel azóta is közösen tanítunk. Amikor Marton már nem is élt szegény, az új osztályomat, akik most másodévesek, már Attilával indítottam.

– Jó ideig sokan úgy gondolták, hogy a Horvai-Kapás osztályba a legnagyobb mázli kerülni. Ha ez igaz, miért volt ez így?

– Az igen jó tanárok között, a 70-es évek elejétől, iskolateremtő mesterekké váltak Horvaiék. Ők nagyon szigorúan követeltek, jól kiegészítették egymást, és a korábbi nemzedékkel ellentétben, minden órát megtartottak.

– Diáklázadás is volt amiatt, hogy az egyik osztályfőnök sokszor nem járt be az óráira. Nálunk többségében gyakorló művészek tanítanak, és például a színészek, rendezők esetében, ha éppen nagyobb munkájuk van, főpróbahetük, vagy forgatnak, elmaradnak az óráik. Más színházkultúrájú országokban van más szisztéma is, ahol leginkább művészeti képzésre szakosodott tanárok, vagy már a pályájukon túllévők alkotják a képzés gerincét. Mindkét módszernek vannak előnyei és hátrányai.

– Azért is vezetnek társ-osztályvezetők egy-egy osztályt, hogy óra soha ne maradjon el, valaki mindig ott van. Ha mégis pótolni kell, akkor pedig szombaton vagy vasárnap is bemegyünk, vagy valamelyik szabad este. Horvait és Kapást követte az egyetemen Zsámbéki Gábor, Székely Gábor, Máté Gábor, Ascher Tamás, Novák Eszter, Selmeczi György, Zsótér Sándor… Hihetetlenül erős, sokszínű, próba-, munka- és gondolkodás-központú, odaadó munkát követelő pedagógusokból állt a tanári kar. Mindegyik más színházesztétikai világ, de a minőségérzék, a munkacentrikusság, a tág horizontú világszemlélet, az emberség közös bennük. Ez közös szellemiség. Elmondtuk egymásnak mindig a véleményünket. Meczner János, Csizmadia Tibor a bábszakos osztályokban végeztek kiváló munkát, ahogy a zenés színész osztályban Novák, Selmeczi György, a fizikai színháziban Horváth Csaba, a kiváló rendező és koreográfus. Minden szakmai igényt, új színházi törekvést igyekezett integrálni az egyetem, és próbálta fölnevelni azokat a művészeket, akik azóta valamennyi színházi műfajban jelen vannak. Horvai, Kapás remek újítást hoztak a felvételi vizsgákon, amit aztán minden tanár átvett a későbbiekben. Korábban is három fordulós volt a felvételi, hozni kellett tíz verset, öt monológot, öt dalt. Ezekből válogattak a felvételiztetők. Mire a harmadik fordulóig eljutottak, a 900-1000 jelentkezőből, már csak 30-40 aspiráns maradt, és közülük választották ki az osztály tagjait. Horvaiék úgy gondolták, hogy az utolsó periódust elmélyültebben kellene lebonyolítani. Ezért a harmadik fordulóba jutottakkal egy hétig, reggeltől estig együtt töltjük az időt, ez az úgynevezett “együttélés”. Úgy vannak jelen, mintha egyetemre járnának, vannak mozgásórák, beszédórák, táncórák, énekórák, hangképzés órák. Jeleneteket kapnak, amelyeket elő kell adniuk. Valamennyi készségfejlesztő tanár ott van, jegyzetel, leírja a fiatalok képességeit, hiányosságait. Készül mindenkivel, külön-külön, egy nagy, mozgóképes interjú is, amit rögzítünk. Megpróbáljuk minél gazdagabban megmozgatni, körbejárni őket, hogy minél inkább láthatók legyenek kívül-belül. Ennek alapján választjuk ki az osztályba kerülőket. Ilyenkor alapszabály, hogy senki ellen nem lehet beszélni. Csak valaki mellett lehet felszólalni. Egyenként mindenkiről szavazunk. És egyszer csak összeadódnak a dolgok. A kiválasztás nagy felelősséggel járó, pedagógiai, szakmai folyamat.

– Ahogy így erről beszélsz, úgy tűnik, hogy semmi különösebb gond nem volt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, aztán mégiscsak bekövetkezett, a tiltakozások, tizenötezer fős tüntetés ellenére a drasztikus átalakítása.

– Azt hiszem, hogy szakmailag megfellebbezhetetlen, különleges ékköve volt a magyar felsőoktatásnak a mi intézményünk, fantasztikus művész tanárokkal, készségfejlesztő tanárokkal. Természetesen mindig igen fontosak voltak az elméleti tárgyak is, a hallgatók szellemi megalapozása. Zsámbéki Gábor mondta, ahogy a papoknak fontos, hogy elsajátítsák a szent iratokat, mielőtt a szószékre lépnek, ugyanúgy a színészhallgatóknak is el kell sajátítaniuk a színházi „szent iratokat”, mert ezek ismerete, tudása nélkül nem léphetnek színpadra. Egyetértek ezzel, műveltségre van szükség, a készségek abszolút megalapozottságára, önálló gondolkodásra. Meg kell tanulni csapatban tudni próbálni, alázatosan dolgozni. Mindehhez meg kell felelni a színészetika vastörvényeinek.

– Tehát nem volt igaz az, amivel vádolták az intézményt, hogy egy oldalra húzó ideológiai oktatás folyt?

– Az elhangzott vádak, pedagógiai, szakmai szempontból értelmezhetetlen, üres, fedezetlen szavak voltak. Más szempontok pedig úgy gondolom, hogy az oktatáson kívül esnek, semmi közük az egyetemhez, a művészképzéshez. Abban nem tudok vitatkozni, hogy mindent lehet jobban csinálni. De ez minőségi, évtizedeken keresztül okos, tudatos generációk által átadott tudáson alapuló oktatás volt. Nagyon elmélyült, intellektuálisan, művészi és szakmai szempontból felkészült, nagyszerű tanári közösséggel. A tanárok kiválasztása is a leglelkiismeretesebben, a legkörültekintőbben történt. A jövő színház- és filmművészeinek a legmagasabb szintű oktatása történt ebben az intézményben. Majdnem százhetven év tapasztalata volt benne. Ez a tapasztalat azt tanítja, hogy benne kell lennünk a saját időnkben, a saját korunkban, az érzékenységünkkel, a kíváncsiságunkkal, a tehetségünkkel és azoknak az emberi tartalmaknak, problémáknak a hordozói kell, hogy legyenek az innen kikerülő művészek, amelyek most jelentkeznek. A színház mindig az itt és most, a jelenvalóság művészete. A nézők a mi kortársaink, velük találkozunk esténként, nem lehet elképzelt nézőnek színházat csinálni, mert az múzeum. Benne kell lenni az eleven világban.

– A régi tanári gárdának csak nyomai maradtak, te vagy az egyik „nyom”. Nagyon sokan felálltak. Te miért maradtál?

– Új osztályt indítottunk ifj. Vidnyánszky Attilával, egykori növendékemmel, a különleges tehetségű színésszel és rendezővel. A drámai események sodrában is tanulni kellett és tanítani. De ők, a mi növendékeink, még, úgymond, „kicsik” voltak és semmit sem tanultak, semmit sem tudtak. Úgy döntöttünk tanár társaimmal és a hallgatóinkkal - öt hölggyel és hét fiatalemberrel -, hogy minden nehézség ellenére együtt maradunk, és végig csináljuk ezt az öt évet. Akik a Freeszfe-be, a mestereik után mentek, főleg negyed és ötödévesek voltak. Ők a nagyon erős, hat félévből álló, alapozó időszakot megkapták. Már gyakornokoskodtak valahol. Velünk együtt két első, egy második és egy harmadik színészosztály bent maradt az egyetemen. Praktikusan azért, mert se az infrastruktúrát, se az osztályunkban tanító huszonöt készségfejlesztő, és elméleti tanárt nem tudtuk volna nekik biztosítani. Ezek a növendékek még szinte semmit sem tanultak, nem engedhettük őket ki a semmibe, hiszen nem tudtunk volna nekik szállást, ösztöndíjat adni. A hallgatóinknak családjaik vannak, idehaza és határon túl, ők a szüleik jövőt ígérő „projektjei”. Nekik is felelősséggel tartozunk. Úgy döntöttünk, hogy tanítani fogunk. Mi választottuk ki őket, ők pedig azért is jöttek, mert én indítottam osztályt, a társaimmal. Tehát ez a mi közös ügyünk, ifj. Vidnyánszky Attilával, a színpadi beszédet tanító, csodálatos színésszel, Orosz Ákossal, a zenés mesterséget tanító Nagy Péter István, fiatal rendező és koreográfus kollégámmal, és egy másik fiatal tehetséggel, Kovács Adrián zeneszerzővel. Azokkal taníthatok, akikkel én szeretnék, és úgy tanítok, ahogy én elképzelem, hogy hasznos. Nagyon nehéz perióduson vagyunk túl, de mi nem hagytuk el egymást. Összeforrott az osztály, összetartunk, irgalmatlanul sokat dolgoznak a hallgatók, és nagyon tehetségesek.

Írta: Bóta Gábor 

(Borítókép: Emmer László)

További cikkek

Reklám

Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Kováts Adél kapta a Páger Antal-színészdíjat

Pepita Magazin 2023.05.16.
A művész vasárnap vette át elismerését.

Elhunyt Máthé Erzsi

Pepita Magazin 2023.05.09.
Kilencvenöt éves korában halt meg, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja...

Bejelentette az új bemutatóit a Vígszínház

Pepita Magazin 2023.05.03.
Bejelentette 2023/24-es évadának bérletes bemutatóit a Vígszínház. Az üvegcipő című vígjáték Mohácsi János, a Pinokkió zenés változata Keresztes Tamás, az Ármán...

Járt ösvény

R. Kárpáti Péter: Szeresd, amit csinálsz és mindig ott legyél jelen, ahol éppen vagy!

Pepita Magazin 2023.04.13.
Azt mindenki tudja, hogy ő volt Berényi András, de azt kevesen, hogy eljátszhatta a világirodalom legszebb szerepeit, kiváló szervező és remekül ír. Sokat jelentenek számára Dusán sorai. „Tudod, a számla...

Szerednyey Béla: A hatalmas fájdalom ellenére meg kell nevettetni a közönséget

Pepita Magazin 2023.03.24.
Több, mint 40 évet töltött a Madách Színházban, most szabadúszó. Imádtam a Macskákban Rumliként, ahogy gitározott, zongorázott a táncoslányok lábain. A Páratlan párosban csa...

Gazdag Tibor: Sok mindent le lehet bontani egyetlen emberről

Pepita Magazin 2023.02.27.
Hat éve a Van, aki forrón szereti című musicalban láttam Osgood Fieldinget, a hóbortos milliomost játszani a Pesti Magyar Színházban.  Meg is lepődtem, hisz Gazdag Tibor ritka vendége a vígjátéknak, szá...
mbvk 4
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

Hangadó

Molnár Levente: Az improvizáció olyan közös nyelv, ami összeköt minket

Pepita Magazin 2023.02.02.
Molnár Levente gyerekkora óta, harminc éve szinkronizál. Hangját már a gyermekei is felismerik a mesefilmes karaktereknél épp úgy, ahogy a filmekben és reklámfilmekben is. Több mint tíz éve filmeket &eacu...

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Kritika

Kiborul a bili – Szerelemgyerek a Legközelebbi ember a Radnótiban

Pepita Magazin 2023.05.31.
Hajdu Szabolcs rendszeresen a képünkbe tolja hogyan élünk. Közelképeket mutat. Valósággal beledugja az orrunkat más emberek, családok életébe, amelyek először teljesen normálisnak, szokványosnak tűnnek...

Eszenyi Enikő visszatérése – Ünneplés, üdvrivalgások, kételyek

Pepita Magazin 2023.05.09.
Eszenyi Enikő színpadra való visszatérésének premierjén nincs hatásos, fogadótapssal kísért, primadonnás bejövetel. Nem ünnepelteti magát kapásból, hogy íme újra itt van, v&aacu...

Végveszélyben a Cseresznyéskert

Pepita Magazin 2023.04.30.
Tötyögünk egy helyben, méltán érezzük úgy, hogy kihúzzák a lábunk alól a talajt, nem jutunk egyről a kettőre, elértéktelenítik, megsemmisítik azt, amit még mindig próbálunk ...
mbvk 3
mbvk 8
MBVK 5 - Kategóriák között

A tanár

Mi van a hang mögött? - A beszédhibák a személyiséget, a lélektani hibákat is tükrözik

Pepita Magazin 2023.04.26.
Illés Györgyi színésznő, egyetemi oktató, coach. Művészi beszédet tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Most főleg vállalatvezetőkkel foglalkozik és színjátszókört...

„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Pepita Magazin 2023.03.16.
„Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is&r...

Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

Pepita Magazin 2023.02.25.
„A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogy nem lehet kifejezni”, mondja Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, volt rektora, aki a Kanadai Nemzeti Sz&i...

Legendák

Andorai Péter 75 – Megjárta és meg is mutatta a poklot

Pepita Magazin 2023.04.25.
Ma lenne 75 éves Andorai Péter. Hatodszorra vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, a felvételiztetők nem túl nagy dicsőségére. Számba kellene venni hányan vannak azok a Kossuth-dí...

Békés Itala 96 – „Kossuth-díjas nagy színész, vagány örökifjú”

Pepita Magazin 2023.03.23.
Ma 96 éves Békés Itala, az örökifjúság megtestesülése. Az egészséges, de mégis totálisan szertelen életmód apostola, színházi és filmszerepek garmadájának alakí...

Cserhalmi György 75 – „Jelen van, köztünk van, nem csak papíron a Nemzet Színésze”

Pepita Magazin 2023.02.17.
Ma 75 éves Cserhalmi György, aki gyakran felkiáltójelként volt a színpadon, szinte lakmuszpapírként mutatta meg, hogy ez sincs rendben, az sincs, meg amaz sincs. Most rendezőként, interjúkban teszi ugyanezt, mert sajnos a betegs&ea...
MBVK 4 - Kategóriák között
mbvk 5
mbvk 3

A rendező

Puskás Samu: Ilyen szülőkkel az ember örökletesen kötődik a színházhoz

Pepita Magazin 2023.04.20.
A tavalyi év legsikeresebb West End darabját tűzi műsorra hamarosan a budapesti Centrál Színház. WhatsOnStage Awards legjobb darabja, Suzie Miller Az ártatlanság vélelme (Prima Facie) című drámájának hazai ősbemu...

Szelei Dóra: Jobban érdekel a rendezés, mint a játék

Pepita Magazin 2023.03.15.
Két doboz cipelése közben találkoztam vele, közös barátnőnk költöztetésekor. Gyönyörű és fiatal, tele határozott mondatokkal, hatalmas göndör hajkoronával. Sosem láttam előtte. Ki lehet? Az...

Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Pepita Magazin 2023.02.16.
Miközben néztem Az almafa virágát, egyszerre voltam jelen a múltban és a jelenben, Magyarországon és Vietnámban, minden helyszín otthonos volt és lenyűgöző, maradtam volna benne, és éltem volna tová...

A jövő nagyjai

Koncz Andrea: Mindenhol kicsit idegennek érzem magam és egy kicsit otthon

Pepita Magazin 2023.05.17.
A Marosvásárhelyről jött Koncz Andrea játéka megindítóan őszinte, teljes érzelemmel alakítja figuráit, nem egyszer felszaladnánk hozzá a színpadra, megmenteni, átölelni, vagy éppen felemelni...

Gréczy Balázs: Hajszoltam magam és folyamatosan bűntudatom volt

Pepita Magazin 2023.03.29.
Zongorázik, gitározik, dobol és persze énekel a Pesti Magyar Színház fiatal tehetsége, Gréczy Balázs, akit Bütyök szerepében láthatunk a Tüskevárban.

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...
mbvk 2
MBVK 4 - Kategóriák között
mbvk 4

"A zene az kell..."

Bodrogi Enikő: Üvöltve éneklem ki magamból a fájdalmat

Pepita Magazin 2023.05.19.
Egész gyerekkorában úszott és vízilabdázott, így a víz is egyfajta örömforrást jelent számára. De Bodrogi Enikő színpadra született, az X-Faktor élő adásaiban megismerhettük mosoly...

Eszenszky Gergely: Akkor lennék a legboldogabb, ha öt év múlva is ezen az úton lehetnék

Pepita Magazin 2023.04.11.
A kutyasétáltatás közben a fiatal színésszel készült interjút Timon, az örökbefogadott kiskutyája színesítette, akár a Tüskevár sztoriját Matula bácsi Csikasza. Nem vélet...

A Tüskevár törvényei a Pesti Magyar Színházban

Pepita Magazin 2023.03.20.
El nem tudtam képzelni, hogy a Tüskevár, a Kis-Balaton és a Berek, hogyan fog életre kelni a Pesti Magyar Színházban. És átjött az érzés! A nomád nyaralás igénye, a természetközeli var&aa...

Emlékek

Voith Ágnes: Sosem voltam az a klasszikus értékeken edződött színésznő

Pepita Magazin 2023.05.08.
Mikor kislányként, az Irány Mexikó című filmet néztük a szüleimmel, óriási hatással volt rám Voith Ági, aki tornászként az olimpiai válogatott tagjaként debütált. Imá...

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...
mbvk 5
MBVK 3 - Kategóriák között
mbvk 4

Felvétel

A Műanyag égbolt új korszakot nyit az animációs filmek világában

Pepita Magazin 2023.04.24.
Az élőszereplős, mégis animációs technikával készült Műanyag égbolt egy posztapokaliptikus mű, amely 2123 Budapestjén játszódik. A város egy kupola alatt létezik, mivel a Föld élővilága k...

Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Pepita Magazin 2023.02.10.
Nemcsak azért volt jó választás az első magyar-vietnámi film, Az almafa virága egyik főszerepére a zalamerenyei Sütő András, mert a ’70-es évek Magyarországához nagyon illő karakteres arca van, hanem az&eacut...

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...