Vári János: Ha valamit csinálok, abba szinte belehalok

Pataki József 2022.01.24. A rendező

Vári János: Ha valamit csinálok, abba szinte belehalok

Színészként végzett Békéscsabán, saját döntése volt, hogy lejött a színpadról, de nem bánta meg, hiszen olyan kevés a jó szakember, aki a színfalak mögött, a színész és a rendező között jól mozog. Vári János sok-sok színész örömére rendezőasszisztensként talált önmagára.

Poggyasz - Cikk közben

– Mennyire tudta használni a színészi kvalitásait rendezőasszisztensként?

– Eleinte nagyon figyeltem arra, hogy ne befolyásoljon. Fiatalon óhatatlanul felmerült bennem, hogyan csináltam volna meg egy adott szituációt, de ezen hamar túlléptem. Más oldalról viszont óriási segítség volt, hogy értem, érzem, mennyire zavarban tud lenni az olvasópróbán a színész, minek van kitéve egy hosszú próbafolyamat alatt vagy mennyire macerás az élete a főpróbahéten. Javarészt vidéki színházaknál dolgoztam, ahol a társulat olyan, mint egy család. A büfében, a magánéletben nincs köztünk különbség, hisz barátok vagyunk. A Diótörő és az Egérkirály című musicaleket mutattuk be Békéscsabán, amikor egyik este az Egérkirálynőt játszó színésznő eltörte a lábát. Rendezőasszisztensként azonnal felhívtam az igazgató urat, hiszen másnap dupla előadással futottunk, hogy mégis, kit ugrasszunk. Szó szót követett, az igazgató hajthatatlan volt, az előadás nem maradhat el. Akkor bedobtam, hogy megcsinálom én. Először nagy csend volt a vonal túlsó végén, végül zöld utat kaptam. Próbálni nem tudtam, a kollégák el sem hitték. Ez volt az egyik legnehezebb beugrásom. Bár ilyenkor az ember nem lehet rossz, mert eleve más az elvárás, hiszen meg kell menteni egy előadást.

– Színészként jobban izgul, mint asszisztensként?

– Nem, rendezőasszisztensként izgulok jobban, mert ott nem tudok segíteni, mert már megy az előadás. Színészként tudom, hogy rajtam múlnak a dolgok, csak magamra számíthatok. Általában nem mérlegelek sokáig dolgokat, mert az még soha nem jött be. Színházat is úgy váltottam: jött a lehetőség, mentem. Mindig szeretek előre nézni és előre mozdulni. Ez persze munkásabb. Amúgy minden vonz, ami a kultúrához kötődik és tágítja a látókörömet. Szerintem olyan rövid az élet, hogy muszáj belemenni a változásokba. Főleg a háttérszakmákban. A függöny mögött sok ember boldogtalan. Ha nem tanulják meg, hogy a taps nekik, nekünk is szól, akkor soha nem is lesznek boldogok. Én ezzel már megküzdöttem, éppen emiatt kell meghozni bizonyos döntéseket, különben belefásul az ember.

– Most hol dolgozik?

– A TBG Productionnál vagyok, előadásokat hozunk létre, és menedzselünk. A produkciók teljes gyártását irányítjuk, ami a szerző és a színészek kiválasztásával kezdődik. Itt nincs védőháló, így a felelősség is nagyobb. Kevesen vagyunk, ezért művészeti titkárként is közreműködöm, tehát a színészek kiválasztása, és a velük való egyeztetés is a feladatom.

– Projektekben gondolkoznak, de nincs anyaszínház. Lehet ez az út egyfajta variáció a jövő színházára?

– Nagyon sajnálnám, ha a társulati létezés megszűnne vagy átalakulna, mert nagyon fontos közösségi élmény egy társulathoz tartozni. Mindenki ismer mindenkit, belelát a másik munkájába, magánéletébe, egymást segítve, kézenfogva, olykor egymás agyára menve, de együtt léteznek.

– A színházi létezés nem fordul át később egyfajta befogadó színházzá?

– Vannak erre utaló jelek, de nem hiszem, hogy a következő pár évben ez akkorát fordulna. De lehet, hogy később teljesen átalakul. Nem tudom, mennyire lesz jó vagy rossz. Az a szerencsénk, hogy nekünk a művészeket nemcsak a művészi, hanem az emberi értékeiket is figyelembe véve választhatjuk ki. A Vadak ura című produkcióhoz is egy ragyogó, összetartó csapat jött létre.

– A rendező és a színész között áll. De melyikhez húz inkább?

– Nem mondanám, hogy bármelyik oldalon is állnék. Úgy gondolom, az a fő feladatom, hogy az előadás jó legyen. Olykor a színésznek, olykor a rendezőnek kell igazat adnunk. Nagyon felkészültnek kell lenni, hogy akár az egyik, akár a másik oldalon hiteles lehessen a véleményed. Ha úgy látom, a színésznek igaza lehet, hogy másképp csinálna egy adott jelenetet, akkor azt nagyon meg kell indokolnom a rendezőnek. Persze ehhez a rendezőt is ismerni kell. Úgy kell érvelnem, hogy befogadóvá váljon. Ez fordítva is igaz. Ha látom, hogy a színész nem feltétlenül ért egyet a rendezővel, de úgy gondolom, a rendezőnek van igaza, akkor megkérem a színészt, vegyen egy nagy levegőt, gondolja át, és próbálja ki, amit a rendező kér. Alapvetően rendezőközpontú a magyar színházi élet. Ez azért van, mert a rendező kézhez kap egy darabot, vagy maga választja ki és ajánlja az igazgatónak, de akkor is lépéselőnyben van a színésszel szemben, hiszen a próbafolyamat első heteiben a rendező tud a legtöbbet az adott darabról. Aztán ennek meg kell fordulnia, mire a főpróbahétre érkezünk, addigra már a színésznek is birtokolnia kell a szerepet. Nekem is szép lassan fel kell nőnöm odáig, hogy mindent tudjak egy jeleneten belül is.

– Milyen tulajdonságokkal, képességekkel kell rendelkeznie egy rendezőasszisztensnek?

– Türelem, empátia, hihetetlen figyelni tudás és hatalmas munkabírás.

– Milyen aranyszabályai vannak a munkájának?

– Nagyon kell szeretni ezt a munkát, de nem szeretem a szabályokat. Rólam köztudott, hogy nagyon a saját utamat járom és megvan a véleményem mindenről. Nyilván ésszel és mértékkel. Ott kell lenni a próbán, időben kell érkezni, mindennek a helyén kell lennie, de nem szeretem magam beszorítani. Nem tudok ott hagyni valamit a levegőben, amiről tudom, látom, hogy nem jó.

– Mit kell tudni a Tesla-produkcióról?

– A különleges személyiségű tudós életéről szól a Nikola Tesla – Végtelen energia című musical. Egressy Zoltán írta a szövegét, Müller Péter Sziámi a dalszövegeket, ő a dramaturg is, a zenéjét pedig Sebestyén Áron szerezte. Szabó Anikó koreografálta, és Radó Denise rendezte. Ez egy musicalshow. Nagyon erősek a vizuális ingerek, a képi kreatívok, ledfalakkal dolgozunk. Huszonnégy fős a tánckar, az egész produkció hatvan fő munkáját igényli. A pandémia előtt mutattuk be először, és most indulnánk be igazán, de a maszkhasználat és az óvintézkedések azért tompítják az élményt. A legnagyobb tiszteletünk a nézőinké, akik eljönnek és végigülnek két órát maszkban. Amíg ezek a szigorítások tartanak, nehezebb kultúrát csempészni az emberek életébe.

– Rendezőasszisztensként motiváltabb, mint korábban színészként?

– Nem. Ugyanannyira vagyok motivált. Ahhoz, hogy az embert elismerjék, intenzívebben kell jelen lennie. Talán sokoldalúbbnak kell lennem, de egy biztos: ha valamit csinálok, abba szinte belehalok.

– Többektől hallottam már, hogy a szívét-lelkét beleteszi ebbe a munkába.

– Vannak olyan helyzetek, amikor úgy érzem, többet adok, mint amennyi visszajön, de ez nem baj. Itt az embernek sokkal többet kell belepakolnia, hogy valami pici visszajöjjön. De ez így van jól. Még akkor is, ha úgy érzem, biztos unalmas, hogy ennyire nyomom a dolgokat, meg talán kevesebb energiával is lehet ezt csinálni. Mégis úgy érzem, hogy olyan koncentrációval és szaktudással kell dolgozni, mint egy baleseti sebésznek. Ha a sebész elszúr valamit, a beteg meghal. Ha én valamit nem úgy csinálok, ahogy kell, akkor vagy a néző nem kap olyan élményt, vagy a színész nem kap olyan támogatást, amilyenre szüksége lenne. Olyan körülményeket kell biztosítsak, amely könnyebbé teszi az alkotómunkát.

– Miért mondják, hogy bizonyos színházi munkák elviszik az embert, mert rámegy a magánéletük?

– Sok minden más nehéz, az ember nem tud kikapcsolni, mert egyfolytában a színház dolgain pörög. Most is azon dolgozom, azt keresem, hogyan tudok olyan hasznos időt nyerni, amely nem a munkához kapcsolódik. Olyan rövid az élet, és még annyi minden vár az emberre!

– Mikor érezte azt, hogy a helyén van?

– Szerintem soha nem éreztem. Mindig van valamilyen hiányérzetem.

– Mikor volt utoljára flowban?

– Nem tudok erre válaszolni. Nem tudom, volt-e ilyen… Ez nem azt jelenti, hogy örök elégedetlen és boldogtalan vagyok. Vannak pillanatok, amelyek jóérzéssel töltenek el, de alapjában szélsőséges ember vagyok. Nagyon el tudok kenődni, de nagyon tudok örülni is. Megélem a jót is, a rosszat is. Nyilván arra oda kell figyelnem, hogy ne ássam bele magam annyira abba, ami rossz. Amikor az ember boldog, azt szerintem nem kell behatárolni, annak áradnia kell.

Írta: Tarnócai Éva

További cikkek

Reklám

Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Tíz bemutatót tervez a következő évadban a Weöres Sándor Színház

Pepita Magazin 2022.05.19.
Tíz új bemutatót tervez a következő évadban a szombathelyi Weöres Sándor Színház - közölte az MTI-vel a teátrum csütörtökön.

Húsz előadás lesz látható a Nemzetközi Bábfesztiválon Békéscsabán

Pepita Magazin 2022.05.18.
Június 22-26. között 18. alkalommal rendezi meg a Békéscsabai Napsugár Bábszínház a Nemzetközi Bábfesztivált. Öt nap alatt 18 társulat 20 előadást tart a békési megyeszékhelyen - k&...

Jubileumi programokkal várja a közönséget a Városmajori Szabadtéri Színpad

Pepita Magazin 2022.05.18.
Fennállásának 100. évfordulóját ünnepli az idén a Városmajori Szabadtéri Színpad, amely mintegy nyolcvan produkcióval, ősbemutatókkal, koncertekkel, filmvetítésekkel, fotókiáll&iacut...

Járt ösvény

Várfi Sándor: Nincs annál fontosabb küldetésem, minthogy a színház létezzen, működjön

Pepita Magazin 2022.05.12.
Annyira nevettető, amennyire képes csendet is teremteni. Talán a hatáskeltés az, ami taníthatatlanul Várfi Sándor sajátja. Mikor beszél akkor is képes belekapaszkodni az ember figyelmének ezer idegszálába &ua...

Szűcs Sándor: Ha érzem a szeretetet, akkor sokkal többre vagyok képes

Pepita Magazin 2022.04.25.
Ő volt Dagi, az óriások csupaszív királya a Tündér Lalában, felejthetetlenné tette a Pacsirtát, az állandóan viccelődő Környei Bálint megformálásával. A Pesti Magyar Színház m...

Kalocsai Zsuzsa: Minden szerepemben ott vagyok

Pepita Magazin 2022.03.16.
Miért kéne egy műfajnak másnak lennie, amint ami, hisz ez egy szórakoztató, önazonos műfaj. A Budapesti Operettszínház művésze Kalocsai Zsuzsa vallja, hogy az operett mindig reményt ad, elvarázsol és pozitív ...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

Hangadó

Szilágyi Tibor: Óvom a hangom minőségét, a hangszeremet, ahogy egy muzsikus a hegedűjét

Pepita Magazin 2022.04.27.
Szilágyi Tibor már fiatal színészként jól keresett a szinkronizálással. Messze zengő, férfiasan öblös, igencsak karakteres hangja, ma is keresett „portéka”. Úgy gondolja, a szinkronizálá...

Csankó Zoltán: Nem túl akarok lenni rajta, hanem jól szeretném megcsinálni

Pepita Magazin 2022.03.29.
Csankó Zoltán a legkeresettebb szinkronhangok viadalában idén a második, tavaly az első lett. Bámulatosan el tudja változtatni a hangját, egészen különböző karaktereket tud megformálni vele. Például ...

Bercsényi Péter: A színpadon azt éreztem, tilos hibázni

Pataki József 2021.11.04.
Közel egy évre eltűnt a népszerű színész, dacára annak, hogy számos, nagysikerű előadásban láthatta a közönség az utóbbi több mint 15 évben. A váltás okairól és a jöv...

Kritika

A vértanú és az ősgonosz – Ütős musical ősbemutató a Madách Színházban

Pepita Magazin 2022.04.29.
Jókora merészség egy aradi vértanút musical főhősnek megtenni. Hát még olyat, aki nem is tartozik bele a 13-ba. Ahogy a darab címe is jelzi, ő A tizenötödik, akinek létéről eddig tán sokan nem is tudtak.

Óriási ribillió – Az imposztor Benedek Miklóssal

Pepita Magazin 2022.04.22.
Benedek Miklós, nagy színész játszik nagy színészt, Az imposztor előadásában, a József Attila Színházban. Spiró György darabjában ő Boguslawski, aki már túl van a fénykorán, ...

Önsorsrontás – Trianon mai szemmel, tragikomikusan

Pepita Magazin 2022.03.31.
„Te nem vagy kisebbség”, vágja Alföldi Róbert fejéhez Fülöp Tímea szabadkai színész, és Alföldi gunyoros hangsúllyal, elfintorított arccal visszakérdez, hogy „én nem vagyok kiseb...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

A tanár

„A Színművészeti különleges ékkő volt” – Hegedűs D. Géza a tanításról

Pepita Magazin 2022.05.16.
A Színház- és Filmművészeti Egyetemmel szemben elhangzott vádak, pedagógiai, szakmai szempontból értelmezhetetlen, üres, fedezetlen szavak voltak, mondja Hegedűs D. Géza, Kossuth-díjas színész, rendező, oszt&...

Szinetár Miklós: Miért kellett mindent összetörni?

Pepita Magazin 2022.03.30.
Szinetár Miklós szerint, - aki 51 évig tanított a Színművészetin, - az egyetemet renoválás helyett „felgyújtották”, megspékelve baromságokkal. Az egyik ilyen rossz döntés, hogy megszünte...

Legendák

25 éve halt meg Kibédi Ervin – Rövid jelenetekben volt nagy

Pepita Magazin 2022.05.05.
„Én nem hiszem, hogy normális vagyok” – énekelte Kibédi Ervin egy kupléban, és ebből a fanyar előadói stílusa, az eleve fancsali ábrázata miatt, amit a színpadon még el is túlzott, hatalmas...

Oszvald Marika 70 – Szubrettből komika

Pepita Magazin 2022.04.12.
A ma 70 éves Oszvald Marika nem fért a bőrébe szubrettként, szórta a poénokat, sokszorozta a cigánykerekeket, szaporázta a változatos táncfigurákat, energiái kiapadhatatlannak tűntek, sziporkázott a sz&iacut...

Bajor Imre 65 – Legenda vált belőle

Pepita Magazin 2022.03.09.
Bajor Imre ma lenne 65 éves. Az ország egyik legkedveltebb színészét, aki temérdek alkalommal nevettette meg az embereket, 57 évesen gyűrte le a gyilkos kór.
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

A rendező

Bednai Natália: Mindig az volt az álmom, hogy legyen egy csapatom

Pepita Magazin 2022.04.26.
Mesejátékokat ír gyerekeknek, állandóan szervez, játszik, felnőtt darabokat rendez, díszleteket tervez, a színház az élete. Tulajdonképpen már gyerekkorában is ezt csinálta, de azóta már ...

Cziczó Attila: A kortárs művészetnek életben kell maradnia

Pepita Magazin 2022.03.27.
Cziczó Attila kortárs író, színházi rendező, zenész, néha színész, a Fészek Színház és a FÉM Arts & Café alapítója. Színházi rendezései filmes hat&a...

Vass György: A szerelmem a századforduló

Pepita Magazin 2022.02.18.
Az Újszínházban rendezte Mikszáth Noszty fiú esetét Tóth Marival, az Art-Színtér Produkciós Irodánál Molnár Ferenc 112 éves vígjátékát, A testőrt, a Neptun Brigád &ea...

A jövő nagyjai

Bérczi Zsófia: A zarándoklatunk végső céljaként elérkezünk a rózsakert közepébe

Pataki József 2021.10.26.
Az előadóművész A szőnyeg: Sivatagi zarándoklat a belső béke megtalálásáért című előadásában egyszerre feszeget feminista és lételméleti kérdéseket.

Házhoz viszi a színházat Kroó Balázs

Pataki József 2021.09.26.
Kedvesével együtt járják a budapesti bérházakat interaktív színházi előadásukkal, amit még a pandémia alatt is tudtak játszani.
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Kónya Merlin Renáta: Nem érkeztem meg sehova, de jó úton vagyok

Pepita Magazin 2022.05.19.
A bűbájos, tehetséges fiatal színésznő, Kónya Merlin Renáta utolsó generációs jugoszláv, szabadkai születésű, vajdasági lány. Négyszer született újjá előttem, először N...

Hábermann Lívia: Fontos az olthatatlan kíváncsiság és az állandó tudásszomj

Pepita Magazin 2022.04.20.
Húsz éve foglalkozik drámapedagógiával. Ebből tizet Földessy Margit drámastúdiójában töltött asszisztensként, majd három éve a Pesti Magyar Színház színésze és sz&ia...

Hoffmann Richárd: Az éneklés a küldetésem

Pepita Magazin 2022.03.21.
Az ország talán legtöbb végzettségével és szakmájával rendelkező szín- és énekesművész Hoffmann Richárd, aki mindemellett kulturális menedzser, drámapedagógus, beszédtechniku...

Emlékek

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

Felvétel

Sőth Sándor: Néha igenis jó leülni barátokkal a világfájdalomról beszélgetni

Pepita Magazin 2022.04.09.
Filmes pályája 17 évesen színészként indult, ő volt a Megáll az idő Pierje, aki magyar élményanyagból táplálkozva végül rendező lett Németországban, majd producerként összehoz...

Demián József: Mást várnak tőlem az emberek

Pataki József 2021.10.18.
Október 28-án indul a mozikban Demian József Éjjeli őrjárat című filmje, melynek ő volt az írója, rendezője és operatőre is. Az alkotó nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Nunta de piatra vagy a Melbo...

Anton Lachky: Nincs recept arra, hogyan lehet a testünkkel elmesélni egy történetet

Pataki József 2021.10.11.
A világhírű táncos-koreográfus a Bunker című új, formabontó filmjének munkálatairól mesélt a Pepitának, ami szlovak-magyar-cseh koprodukcióban készült, a Pusztai Ferenc vezette KMH Film...