Vári János: Ha valamit csinálok, abba szinte belehalok

Pataki József 2022.01.24. A rendező

Vári János: Ha valamit csinálok, abba szinte belehalok

Színészként végzett Békéscsabán, saját döntése volt, hogy lejött a színpadról, de nem bánta meg, hiszen olyan kevés a jó szakember, aki a színfalak mögött, a színész és a rendező között jól mozog. Vári János sok-sok színész örömére rendezőasszisztensként talált önmagára.

csanyi cikk

– Mennyire tudta használni a színészi kvalitásait rendezőasszisztensként?

– Eleinte nagyon figyeltem arra, hogy ne befolyásoljon. Fiatalon óhatatlanul felmerült bennem, hogyan csináltam volna meg egy adott szituációt, de ezen hamar túlléptem. Más oldalról viszont óriási segítség volt, hogy értem, érzem, mennyire zavarban tud lenni az olvasópróbán a színész, minek van kitéve egy hosszú próbafolyamat alatt vagy mennyire macerás az élete a főpróbahéten. Javarészt vidéki színházaknál dolgoztam, ahol a társulat olyan, mint egy család. A büfében, a magánéletben nincs köztünk különbség, hisz barátok vagyunk. A Diótörő és az Egérkirály című musicaleket mutattuk be Békéscsabán, amikor egyik este az Egérkirálynőt játszó színésznő eltörte a lábát. Rendezőasszisztensként azonnal felhívtam az igazgató urat, hiszen másnap dupla előadással futottunk, hogy mégis, kit ugrasszunk. Szó szót követett, az igazgató hajthatatlan volt, az előadás nem maradhat el. Akkor bedobtam, hogy megcsinálom én. Először nagy csend volt a vonal túlsó végén, végül zöld utat kaptam. Próbálni nem tudtam, a kollégák el sem hitték. Ez volt az egyik legnehezebb beugrásom. Bár ilyenkor az ember nem lehet rossz, mert eleve más az elvárás, hiszen meg kell menteni egy előadást.

– Színészként jobban izgul, mint asszisztensként?

– Nem, rendezőasszisztensként izgulok jobban, mert ott nem tudok segíteni, mert már megy az előadás. Színészként tudom, hogy rajtam múlnak a dolgok, csak magamra számíthatok. Általában nem mérlegelek sokáig dolgokat, mert az még soha nem jött be. Színházat is úgy váltottam: jött a lehetőség, mentem. Mindig szeretek előre nézni és előre mozdulni. Ez persze munkásabb. Amúgy minden vonz, ami a kultúrához kötődik és tágítja a látókörömet. Szerintem olyan rövid az élet, hogy muszáj belemenni a változásokba. Főleg a háttérszakmákban. A függöny mögött sok ember boldogtalan. Ha nem tanulják meg, hogy a taps nekik, nekünk is szól, akkor soha nem is lesznek boldogok. Én ezzel már megküzdöttem, éppen emiatt kell meghozni bizonyos döntéseket, különben belefásul az ember.

– Most hol dolgozik?

– A TBG Productionnál vagyok, előadásokat hozunk létre, és menedzselünk. A produkciók teljes gyártását irányítjuk, ami a szerző és a színészek kiválasztásával kezdődik. Itt nincs védőháló, így a felelősség is nagyobb. Kevesen vagyunk, ezért művészeti titkárként is közreműködöm, tehát a színészek kiválasztása, és a velük való egyeztetés is a feladatom.

– Projektekben gondolkoznak, de nincs anyaszínház. Lehet ez az út egyfajta variáció a jövő színházára?

– Nagyon sajnálnám, ha a társulati létezés megszűnne vagy átalakulna, mert nagyon fontos közösségi élmény egy társulathoz tartozni. Mindenki ismer mindenkit, belelát a másik munkájába, magánéletébe, egymást segítve, kézenfogva, olykor egymás agyára menve, de együtt léteznek.

– A színházi létezés nem fordul át később egyfajta befogadó színházzá?

– Vannak erre utaló jelek, de nem hiszem, hogy a következő pár évben ez akkorát fordulna. De lehet, hogy később teljesen átalakul. Nem tudom, mennyire lesz jó vagy rossz. Az a szerencsénk, hogy nekünk a művészeket nemcsak a művészi, hanem az emberi értékeiket is figyelembe véve választhatjuk ki. A Vadak ura című produkcióhoz is egy ragyogó, összetartó csapat jött létre.

– A rendező és a színész között áll. De melyikhez húz inkább?

– Nem mondanám, hogy bármelyik oldalon is állnék. Úgy gondolom, az a fő feladatom, hogy az előadás jó legyen. Olykor a színésznek, olykor a rendezőnek kell igazat adnunk. Nagyon felkészültnek kell lenni, hogy akár az egyik, akár a másik oldalon hiteles lehessen a véleményed. Ha úgy látom, a színésznek igaza lehet, hogy másképp csinálna egy adott jelenetet, akkor azt nagyon meg kell indokolnom a rendezőnek. Persze ehhez a rendezőt is ismerni kell. Úgy kell érvelnem, hogy befogadóvá váljon. Ez fordítva is igaz. Ha látom, hogy a színész nem feltétlenül ért egyet a rendezővel, de úgy gondolom, a rendezőnek van igaza, akkor megkérem a színészt, vegyen egy nagy levegőt, gondolja át, és próbálja ki, amit a rendező kér. Alapvetően rendezőközpontú a magyar színházi élet. Ez azért van, mert a rendező kézhez kap egy darabot, vagy maga választja ki és ajánlja az igazgatónak, de akkor is lépéselőnyben van a színésszel szemben, hiszen a próbafolyamat első heteiben a rendező tud a legtöbbet az adott darabról. Aztán ennek meg kell fordulnia, mire a főpróbahétre érkezünk, addigra már a színésznek is birtokolnia kell a szerepet. Nekem is szép lassan fel kell nőnöm odáig, hogy mindent tudjak egy jeleneten belül is.

– Milyen tulajdonságokkal, képességekkel kell rendelkeznie egy rendezőasszisztensnek?

– Türelem, empátia, hihetetlen figyelni tudás és hatalmas munkabírás.

– Milyen aranyszabályai vannak a munkájának?

– Nagyon kell szeretni ezt a munkát, de nem szeretem a szabályokat. Rólam köztudott, hogy nagyon a saját utamat járom és megvan a véleményem mindenről. Nyilván ésszel és mértékkel. Ott kell lenni a próbán, időben kell érkezni, mindennek a helyén kell lennie, de nem szeretem magam beszorítani. Nem tudok ott hagyni valamit a levegőben, amiről tudom, látom, hogy nem jó.

– Mit kell tudni a Tesla-produkcióról?

– A különleges személyiségű tudós életéről szól a Nikola Tesla – Végtelen energia című musical. Egressy Zoltán írta a szövegét, Müller Péter Sziámi a dalszövegeket, ő a dramaturg is, a zenéjét pedig Sebestyén Áron szerezte. Szabó Anikó koreografálta, és Radó Denise rendezte. Ez egy musicalshow. Nagyon erősek a vizuális ingerek, a képi kreatívok, ledfalakkal dolgozunk. Huszonnégy fős a tánckar, az egész produkció hatvan fő munkáját igényli. A pandémia előtt mutattuk be először, és most indulnánk be igazán, de a maszkhasználat és az óvintézkedések azért tompítják az élményt. A legnagyobb tiszteletünk a nézőinké, akik eljönnek és végigülnek két órát maszkban. Amíg ezek a szigorítások tartanak, nehezebb kultúrát csempészni az emberek életébe.

– Rendezőasszisztensként motiváltabb, mint korábban színészként?

– Nem. Ugyanannyira vagyok motivált. Ahhoz, hogy az embert elismerjék, intenzívebben kell jelen lennie. Talán sokoldalúbbnak kell lennem, de egy biztos: ha valamit csinálok, abba szinte belehalok.

– Többektől hallottam már, hogy a szívét-lelkét beleteszi ebbe a munkába.

– Vannak olyan helyzetek, amikor úgy érzem, többet adok, mint amennyi visszajön, de ez nem baj. Itt az embernek sokkal többet kell belepakolnia, hogy valami pici visszajöjjön. De ez így van jól. Még akkor is, ha úgy érzem, biztos unalmas, hogy ennyire nyomom a dolgokat, meg talán kevesebb energiával is lehet ezt csinálni. Mégis úgy érzem, hogy olyan koncentrációval és szaktudással kell dolgozni, mint egy baleseti sebésznek. Ha a sebész elszúr valamit, a beteg meghal. Ha én valamit nem úgy csinálok, ahogy kell, akkor vagy a néző nem kap olyan élményt, vagy a színész nem kap olyan támogatást, amilyenre szüksége lenne. Olyan körülményeket kell biztosítsak, amely könnyebbé teszi az alkotómunkát.

– Miért mondják, hogy bizonyos színházi munkák elviszik az embert, mert rámegy a magánéletük?

– Sok minden más nehéz, az ember nem tud kikapcsolni, mert egyfolytában a színház dolgain pörög. Most is azon dolgozom, azt keresem, hogyan tudok olyan hasznos időt nyerni, amely nem a munkához kapcsolódik. Olyan rövid az élet, és még annyi minden vár az emberre!

– Mikor érezte azt, hogy a helyén van?

– Szerintem soha nem éreztem. Mindig van valamilyen hiányérzetem.

– Mikor volt utoljára flowban?

– Nem tudok erre válaszolni. Nem tudom, volt-e ilyen… Ez nem azt jelenti, hogy örök elégedetlen és boldogtalan vagyok. Vannak pillanatok, amelyek jóérzéssel töltenek el, de alapjában szélsőséges ember vagyok. Nagyon el tudok kenődni, de nagyon tudok örülni is. Megélem a jót is, a rosszat is. Nyilván arra oda kell figyelnem, hogy ne ássam bele magam annyira abba, ami rossz. Amikor az ember boldog, azt szerintem nem kell behatárolni, annak áradnia kell.

Írta: Tarnócai Éva

További cikkek

Reklám

Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Balázs Zoltán rendezte előadással nyílik a Via Carpatia nevű lengyelországi színházi fesztivál

Pepita Magazin 2022.10.05.
Balázs Zoltán rendezése, Adam Mickiewicz lengyel romantikus szerző Ősök című drámájából készült előadás nyitja szombaton a Via Carpatia nevű közép-európai színházi fesztivált ...

Kihirdették a Prima Primissima Díj 2022-es jelöltjeit

Pepita Magazin 2022.10.04.
A korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki idén a Prima Primissima Díj jelöltjei, mert az elismerés több kategóriáját is kibővítették. Az elismeréseket decemberben vehetik át a d&iac...

Bodó Viktor rendezésében mutatják be A kastélyt a Vígszínházban

Pepita Magazin 2022.10.03.
A kastély című előadás premierje látható október 8-án, szombaton a Vígszínház nagyszínpadán. A Kafka regénye alapján készült darabot Bodó Viktor rendezésében mutatj&aa...

Járt ösvény

Koltai Róbert: Minden vígjátékban van egy kis fájdalom is

Pepita Magazin 2022.09.05.
Tetőtől talpig színész, és egyedülálló egyéniség. Ugyanis csak egy olyan tehetség képes ilyen humorral, vígjátéki vénával megvillanni közel ötvenöt éven át a sz&iacut...

Bajomi Nagy György: A színészek sosem nőnek fel igazán

Pepita Magazin 2022.08.12.
A Tűzvonalban című tévésorozat szereplőjeként óriási népszerűségre tett szert a Jászai Mari-díjas Bajomi Nagy György. A Jordán Tamás igazgatta szombathelyi színháznak  11 évig volt ...

Balázsovits Lajos: Magyar színpadon akarok magyar színész lenni

Pepita Magazin 2022.07.06.
Balázsovits Lajos a Nemzet Színésze! 1946-ban született Nagykanizsán. 1969-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Ugyanabban az évben csatlakozott a Madách Színház társulat&a...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

Hangadó

Bogdányi Titanilla: Szélsőséges ember vagyok

Pepita Magazin 2022.09.12.
Bogdányi Titanilla rengetegszer adta már a hangját külföldi színésznőknek, imádnivaló mesehősöknek, filmes karaktereknek. 28 éve szinkronizál. Emellett több napi tévés sorozatban is játszott, j&...

Szilágyi Tibor: Óvom a hangom minőségét, a hangszeremet, ahogy egy muzsikus a hegedűjét

Pepita Magazin 2022.04.27.
Szilágyi Tibor már fiatal színészként jól keresett a szinkronizálással. Messze zengő, férfiasan öblös, igencsak karakteres hangja, ma is keresett „portéka”. Úgy gondolja, a szinkronizálá...

Csankó Zoltán: Nem túl akarok lenni rajta, hanem jól szeretném megcsinálni

Pepita Magazin 2022.03.29.
Csankó Zoltán a legkeresettebb szinkronhangok viadalában idén a második, tavaly az első lett. Bámulatosan el tudja változtatni a hangját, egészen különböző karaktereket tud megformálni vele. Például ...

Kritika

Gyűlölet és béke

Pepita Magazin 2022.09.29.
Hamar fájdalmas indulat, gyilkos düh követi a kedvesen bukolikus betlehemes játékot. Vérbe fordul az idillikus jelenet. A Gólem Színház kávéházi előterében, ahol kényelmes fotelokban ülünk, kezde...

Korrupció és iratmegsemmisítés – Magunkon is röhögtünk

Pepita Magazin 2022.09.06.
Az iratmegsemmisítő gép azon nyomban működésbe lép, amint bejelentik, hogy revizor érkezik a városba. Nem kell előásni valahonnan, kéznél van az íróasztalon, hosszan hallatszik a zümmögése.

Szerelmi téboly

Pepita Magazin 2022.08.30.
Tele viháncolják a színpadot a Szentivánéji álom színészei. Árad belőlük a játékkedv. Nem férnek a bőrükbe a Városmajori Szabadtéri Színpadon, a Budaörsi Latinovits Szính&...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

A tanár

Benedek Miklós: Magamra voltam hagyva

Pepita Magazin 2022.09.27.
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész csaknem húsz évig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Tőle aztán igazán lehetett belső és külső eleganciát tanulni. Maj...

Jordán Tamás: Nincs igazán képem arról, hogyan kell a színészetet tanulni

Pepita Magazin 2022.08.29.
Jordán Tamás úgy volt osztályfőnök a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, hogy ő maga nem folytatott színi tanulmányokat. Úgy gondolja, nem csak ismereteket, hanem személyiséget is át kell adni....

Földessy Margit: Nem vagyok jó alattvaló

Pepita Magazin 2022.07.30.
Földessy Margit túl közel engedi magához a gyerekeket, nincs távolságtartás, és nincs benne semmi tanáros. Miközben az általa harminckilencedik éve vezetett Földessy Margit Színjáték és Dr&...

Legendák

Mucsi 65 – Idegnyugtatóként is szolgál

Pepita Magazin 2022.09.09.
A ma 65 éves Mucsi Zoltánról a szerepei alapján tévesen gondolják sokan, hogy civilben is gyakran kiabál, sűrűn van felpaprikázott hangulatban, totálisan kiakadva, és széles mozdulatokkal, ingerülten hadonászi...

Öt éve halt meg Lorán Lenke – Áradt a humora

Pepita Magazin 2022.08.27.
Lorán Lenke ma öt esztendeje hunyt el. Kirobbanó energiái voltak csaknem a hosszú élete végéig.

Bíró Eszter 45 – Alkotóereje teljében van

Pepita Magazin 2022.07.21.
Bíró Eszter ma 45 éves. 17 esztendősen robbant be a magyar színházi köztudatba. Válogatáson kapta meg a Miss Saigon címszerepét. Ráadásul a jogtulajdonos kikötötte, hogy a Szegedi Szabadtéri Já...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

A rendező

Gaál Ildikó: Nincs más út, mint együtt. Erre való a színház

Pepita Magazin 2022.09.28.
 „Mindig beleszeretek abba a történetbe, amit csinálok éppen, a vele való munka - akkor és ott - a legfontosabb számomra.” Gaál Ildikó rendezőt mindig izgatták a férfi-női titkok, annak lélektani ker...

Szabó Szonja: Mindig ösztönösen írtam

Pepita Magazin 2022.08.30.
Filmjei, gondolatai értéket hordoznak és valahogy mindig ott felejtődnek egy-egy szereplője arcán. Ezek az ő speciális effektjei. Szabó Szonja rendező megtanult másképp gondolkozni, mégis minden kisfilmje után úgy &eacu...

Kerkay Rita: Nem kell, hogy az emberrel minden megtörténjen ahhoz, hogy színész legyen

Pepita Magazin 2022.07.29.
Mikor megkérdeztem tőle, miért lett rendező, azonnal rávágta, hogy ő nem az. Ő színésznő. A székesfehérvári Vörösmarty Színház művésze. Olyan színésznő, aki rendez is. Úgy tűnik...

A jövő nagyjai

Szivák-Tóth Viktor: Szabad világ a színházi nevelés

Pepita Magazin 2022.09.30.
Szivák-Tóth Viktor színész, drámatanár, művészeti vezető, színházpedagógus, aki egyébként vegyészmérnöknek készült. Színházi nevelési előadásokat rendez, ...

Jámbor Nándor: A sikernek kőkemény ára van

Pepita Magazin 2022.08.31.
Mikor gyerekkorában megkérdezték, mi szeretne lenni, azt válaszolta, hogy a Nemzeti Színház igazgatója. Ma már nem ez a vágya Jámbor Nándornak, de csak nem esett messze az álmaitól, hisz hat éven &aacut...

Kovács Virág: Hatalmas terheket sikerült a színpadon hagynom

Pepita Magazin 2022.08.01.
Kovács Virág zenészcsaládból származik, édesapja, nővére és húga is zenével foglalkoznak, ám ő igazi lázadó, középső gyermekként mégis inkább a színésze...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Bende Kinga: Ha akkor nem lépünk… nem mertünk volna változtatni

Pepita Magazin 2022.09.20.
Bende Kinga színésznő komolyan vette a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban bemutatott, A pillangók szabadok című Vaszkó Bence által rendezett  darab  üzenetét. Nem szabad megkötni az emberek ...

Zsuffa Tünde: Már nem tudom elképzelni a regényemet a musical nélkül

Pepita Magazin 2022.08.22.
Nem olvastam őt, csak Az Ég tartja a földet című musicalt láttam - az Erkel Színházban, - amelynek dramaturgja volt, és a történetet is ő írta.  Bevallom, az interjú után, belevetettem magam a Paprika rummal c&ia...

Széles Flóra: Az álmokat kitartóan folytatni kell!

Pepita Magazin 2022.07.14.
A Jakyll és Hyde-ban Emma szerepében énekelt, a komoly énektechnikai és szakmai tudást igénylő érzelmileg telített dalbetétei lenyűgözőek, ám ez a rendkívüli hang még kicsit beelőzi az egyé...

Emlékek

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

Felvétel

Bereményi Géza: Ezek angyali pillanatok voltak…

Pepita Magazin 2022.09.14.
Négy éves kora óta rendszeresen olvas, Dantén nevelkedett. Bölcsészkaron végzett, magyar és olasz szakon. Bereményi Géza kultikus alakja a magyar irodalomnak, a Nemzet Művésze, Kossuth-, József Attila és Bal&aa...

Benkő Bence: Érdemes megtartani a gerincünket, még akkor is, ha folyamatos szembeszél van

Pepita Magazin 2022.08.23.
Gyermekként minden este a könyvlapozásra aludt el, édesanyja szerettette meg vele az olvasást olyannyira, hogy amikor nem forgat, a szabadúszó színészként dolgozó Benkő Bence könyveket ment, illetve árul egy szek...

Lábodi Ádám: Sokszor el tudom felejteni, hogy dolgozom

Pepita Magazin 2022.06.28.
A Portugál című darab házasságból menekült Bece szerepére igen jó döntés volt választani Lábodi Ádámot, aki nagyon felépítette az otthonról elvágyódó, újat ...