Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Pepita Magazin 2023.02.16. A rendező

Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Miközben néztem Az almafa virágát, egyszerre voltam jelen a múltban és a jelenben, Magyarországon és Vietnámban, minden helyszín otthonos volt és lenyűgöző, maradtam volna benne, és éltem volna tovább a szereplőkkel, akiknek sorsa az első pillanattól kezdve érdekelt. Hol féltettem, hol aggódtam, hol éreztem a tiszteletet, a megértő szerelmet és a nagyon erős kultúrát. Nem gondoltam volna, hogy egy magyar–vietnámi film lesz az, amely ennyire beszippant, majd ott felejt a Puskin moziban. Hát ezért beszélgettem a rendező-forgatókönyvíróval, Szűcs Dórával.

Poggyasz - Cikk közben

Az, ahogy átúsztok múltból a jövőbe és vissza, lenyűgöző. Különösen, amikor a napjaink szerelmesei átfutnak a múltba, ugyanazon helyen, az Agrártudomány Egyetem sóhajok hídján. A végén az egymásra találás pillanatai ejtettek rabul, a régi, fiatal kezek érintése az idős, mély érzések mentén igazán megható volt.

Azért érdekes, hogy ezt említed, mert eredetileg nem ez lett volna a film vége. Ugyanis a vietnámi színésznő nem tudott idejönni Magyarországra. Dublőr volt a helyén. Majdnem egy év múlva külön felvettük egyedül Vietnámban, ahogy áll egy kék háttér előtt és néz maga előtt, egy piros pontot, aki történet szerint Dunai Tamás. Nem volt könnyű megoldani.

Jól hallottam, hogy az egyik meghatározó vietnámi jelenet alatt egy magyar dal szól?

Igen ez az Iszom a bort című dal, Kollár-Klementz László írta. Amikor a vietnámi lány, aki bizonyos okok miatt Magyarországról visszakerül a hazájába, lélekben már egy kicsit magyar, viszi magával a kultúránkat, lelkületünket, és talán egy kicsit Magyarországon is hagyja a szívét. Ezért szól Vietnámban magyar dal.

„Iszom a bort, ölelem a babámat, Úgysem érem keresztül a hazámat, úgysem érem keresztül a világot, Elengedem most már, Nem őrzöm a lángot.” Gyönyörű és illik a helyzethez. Bár nekem mást üzent ez a magyar dal Vietnámban. Azt, hogy „vissza fogok jönni”.

Igen ez is benne van, hisz akkor a lány még tervezte, hogy visszajön…

Mi volt az, amiről érezted, hogy nagyon bele kell kerüljön a filmbe? Gondolom volt is rá időtök, hisz 2020-ban kezdtetek forgatni.

Mindössze 24+2 napot forgattunk Magyarországon és hatot Vietnámban. Biztos lett volna rá időnk, de ha a forgatási napok számát nézzük, akkor nem igazán. A top shotokhoz nagyon ragaszkodtam. Ezek olyan felvételek, amelyek közvetlenül lefelé néznek a jelenetre, nem pedig szögből. Ezt a felső gépállást nagyon szerettem, mert ebben a filmben - a 70-es évekről beszélünk, - nagyon erőteljesen jelen volt a fiatalok életében a hatalom, az ellenőrzés. Így kicsit mindig el voltak nyomva a kamera által is. Ez a kameraállás segít a nézők érzéseit is belevonni az adott helyzetbe. Vágás során jöttek fel olyan zenék, amelyek végig kísértek a történeten. Éreztem, hogy ezek a dalok nagyon kellenek ehhez a filmhez és nagyon ragaszkodtam hozzájuk. Így került be az LGT, meg a Még ma este, Ruby Harlem & Kohánszky Roy dala. A főcím dalunk is nagyon szép lett. A másik nagyon fontos dolog volt számomra a Keleti pályaudvar és az ott forgatott jelenetek. Egy éjszakánk volt mindent felvenni. Semmit nem engedtem kivágni. Szerintem ezzel teljes a történet.

Az lehet, de hiába a sok jó jelenet a Keletiben, Tibor mégsem éri el vietnámi szerelmét…

De mi lett volna, ha akkor eléri? Felugrik a vonatra, és…? Mi történik? Lerángatja a lányt? Leüti az őrzőit? Tulajdonképpen mit akar ez a fiú? Ez az első pillanattól kezdve tiltott szerelem volt!

Nem furcsa beszélned most Az almafa virágáról? Két és fél éve forgattátok…

De néha fura. A magyarországi felvételek valóban akkor készültek, viszont a vietnámi jeleneteket tavaly áprilisban forgattuk. Azt gondolom, valamiért így kellett lennie.

Mi fogott meg a film alapsztorijában?

Szeretem a keserédes történeteket, amelyek közben reményteliek. Nem szabad feladni a fontos dolgokat, még akkor sem, ha úgy néz ki, teljesen felesleges több energiát beletenni. Mert egyszer csak jön valami, amitől úgy érzi az ember, hogy új erőre kap a fáradozás, a várakozás.

Vietnámi társíróval együtt írtátok a forgatókönyvet. Hogyan zajlott ez a folyamat?

Ők mindig hozzászóltak, hogy részükről mi az, ami rendben van és mi az, ami nincs. Voltak javaslataik is, hogy mit tegyünk bele. Másképp gondolkodnak a filmről, mint mi. Szeretik az olyan pillanatokat, amelyben elmondjuk, hogy eddig mi történt és mi fog történni. Egyfajta összefoglalókat szerettek volna. Nagyon kedvelik az egyértelmű dolgokat. A könyvet fizikailag én írtam.

Mi volt az alapja a forgatókönyvnek?

Az volt az alap téma, hogy a 70-es években itt tanultak vietnámi diákok és tiltva volt számukra, hogy kapcsolatokat alakítsanak ki a magyar diákokkal. Egyértelműen azért, nehogy itt maradjanak. Így, kézenfekvő volt, hogy szerelemnek kell kialakulnia.

A forgatás alatt voltak „Aha-pillanataid”?

Mindegyik színésszel volt olyan, hogy ültem a monitor mögött és azért nem mondtam azt, hogy „Ennyi!”, mert éreztem, hogy színész és karaktere mennyire összekapcsolódott és olyan szép egységet formáltak, hogy öröm volt nézni. Szerintem tökéletes választás volt minden színész a saját karakterére.

Hogyan lettél rendező?

Eleinte színész akartam lenni, nyilván nem az volt az én utam, így elmentem a tévébe gyártási területre dolgozni. Voltam felvételvezető, gyártásvezető, végig jártam a lépcsőfokokat. Ez volt 6 év, aztán megszületett a lányom, és ez alatt volt időm átgondolni, mit is akarok igazán. Mindig éreztem, hogy inkább az alkotói vonal érdekel, csak addig nem volt hozzá elég bátorságom. Ebbe az irányba képeztem magam, majd vettem egy nagy levegőt és visszamentem a tévébe, de akkor már szerkesztő riporterként, rendezőként dolgoztam, és elég sokáig. Közben elindult a film is az életemben, de itt is először a gyártási, produceri részekbe, kapcsolódtam, de végül három évvel ezelőtt, sok kisebb sorozatrész, kisfilmrendezés után, megrendeztem a Patthelyzetet. Ez volt az első nagyjátékfilmem, amit két éve mutattak be.

Tudtál figyelni a nézőkre a premier előtti vetítéseken?

Igyekeztem a nézőkre is figyelni, de olyan nagy volt az izgalom, meg annyi adrenalin zubogott bennem, hogy biztosan nem vettem észe mindent, de az feltűnt, hogy ott nevettek, ahol kellett és amikor azt gondoltam, hogy itt jó lenne, ha csend lenne, ott az volt. Néha hallottam egy kis szipogást is, hát az nagyon jól esett.

Mint alkotónak, milyen érzés, hogy hatni tudsz?

Nehéz kérdés, mert a hatásvadász dolgokat nem szeretem, de bizonyos szinten ez sem igaz, mert tulajdonképpen a direkt hatásvadász dolgokat nem szeretem, de ha valami bekúszik, szinte észrevétlenül, vagy úgy mesél el a film egy történetet, hogy az hat, akkor ez a fajta hatás igenis helyén van. Ezt kifejezetten szeretem. Ez nehéz dolog, de a filmnek kapcsolatot kell teremtenie a nézővel, mert akkor történik meg a varázslat!

Varázslat nélkül nem tudnál élni?

Nem. Szomorú lenne. Az az érzés, mikor kijöttek az emberek a filmről és örültek, és beszélgettünk, nagyon jó volt.

Miért fontosak egy alkotónak azok a pillanatok, amikor nem érzik az időt?

Mert az az a pillanat, amikor annyira elveszel egy történetben, hogy semmi nem számít. Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban.

Írta: Tarnócai Éva

Fotók: Vertigo Media

További cikkek

Reklám

Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Dichterliebe – A tizenkét óriás

Pepita Magazin 2023.03.22.
A színház, a zene és a film különleges összművészeti találkozása.

Világhírű színházi és utcaszínházi társulatok érkeznek a 10. VéNégy Fesztiválra

Pepita Magazin 2023.03.13.
Világhírű színházi és utcaszínházi társulatok érkeznek a Dunakanyarba; a 10. jubileumát tartó VéNégy Fesztivál június 22. és 25. között a 10. Színházi Olimpia r&ea...

A helység kalapácsa című vendégelőadással ünnepelnek Kolozsváron

Pepita Magazin 2023.03.13.
A budapesti Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciója, A helység kalapácsa című vendégelőadás lesz látható március 15-én, sz...

Járt ösvény

Szerednyey Béla: A hatalmas fájdalom ellenére meg kell nevettetni a közönséget

Pepita Magazin 2023.03.24.
Több, mint 40 évet töltött a Madách Színházban, most szabadúszó. Imádtam a Macskákban Rumliként, ahogy gitározott, zongorázott a táncoslányok lábain. A Páratlan párosban csa...

Gazdag Tibor: Sok mindent le lehet bontani egyetlen emberről

Pepita Magazin 2023.02.27.
Hat éve a Van, aki forrón szereti című musicalban láttam Osgood Fieldinget, a hóbortos milliomost játszani a Pesti Magyar Színházban.  Meg is lepődtem, hisz Gazdag Tibor ritka vendége a vígjátéknak, szá...

Peremartoni Krisztina: A színészet nekem egy eszköz amivel megélhetem a saját szabadságomat

Pepita Magazin 2023.01.16.
Szenvedélyes világutazó, de leginkább a földdel bensőséges viszonyt ápoló kultúrákat szereti. Önkénteskedett Szumátrán egy orangután rehabilitációs központban, volt favág&o...
mbvk 3
mbvk 1
mbvk 8

Hangadó

Molnár Levente: Az improvizáció olyan közös nyelv, ami összeköt minket

Pepita Magazin 2023.02.02.
Molnár Levente gyerekkora óta, harminc éve szinkronizál. Hangját már a gyermekei is felismerik a mesefilmes karaktereknél épp úgy, ahogy a filmekben és reklámfilmekben is. Több mint tíz éve filmeket &eacu...

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Kritika

Macskák 40 – Életet követel magának

Pepita Magazin 2023.03.27.
Boldogsághormon cunami a Macskák, vitalitás özön, amibe költői szépség, melankólia, némi fájdalom vegyül. A színpadi történések, a mozgalmas képek, amik fergeteges táncokból, p...

Vérfagyasztás és poétikus báj –„Ez tényleg életveszély!”

Pepita Magazin 2023.03.21.
Tébolyító életveszély és lírai szépség, humor és feszült drámaiság egyaránt jelen van a Szenzáció! című nemzetközi produkcióban, ami a legnagyobb hazai vándorcirku...

Pusztulás és remény – Szabadkai előadások Budapesten

Pepita Magazin 2023.02.28.
Az Amikor Isten hasba rúg meglehetősen erőteljes cím, és remekül illik a kiváló szabadkai rendezőhöz, Urbán Andráshoz, akiről mondhatni, hogy átvitt értelemben, meglehetősen szereti hasba rúgni a nézőket.
mbvk 5
mbvk 1
mbvk 2

A tanár

„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Pepita Magazin 2023.03.16.
„Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is&r...

Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

Pepita Magazin 2023.02.25.
„A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogy nem lehet kifejezni”, mondja Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, volt rektora, aki a Kanadai Nemzeti Sz&i...

Meczner János: Volt tanítványom vitte tovább az osztályt

Pepita Magazin 2023.01.25.
Meczner János rendező, a Budapest Bábszínház korábbi igazgatója, kezdeményezte, hogy beinduljon a bábszakos képzés a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, amelyre amikor rákényszerí...

Legendák

Békés Itala 96 – „Kossuth-díjas nagy színész, vagány örökifjú”

Pepita Magazin 2023.03.23.
Ma 96 éves Békés Itala, az örökifjúság megtestesülése. Az egészséges, de mégis totálisan szertelen életmód apostola, színházi és filmszerepek garmadájának alakí...

Cserhalmi György 75 – „Jelen van, köztünk van, nem csak papíron a Nemzet Színésze”

Pepita Magazin 2023.02.17.
Ma 75 éves Cserhalmi György, aki gyakran felkiáltójelként volt a színpadon, szinte lakmuszpapírként mutatta meg, hogy ez sincs rendben, az sincs, meg amaz sincs. Most rendezőként, interjúkban teszi ugyanezt, mert sajnos a betegs&ea...

Jordán Tamás 80

Pepita Magazin 2023.01.15.
Jordán Tamás ma 80 éves. Kicsit lassabban mozog, mint régen, de megmaradt az egykori csillogó szemű, nagyot álmodni képes fantasztának, aki újabb és újabb dolgokat eszel ki, és amire esetleg más legyintene, h...
mbvk 5
mbvk 3
mbvk 8

A rendező

Szelei Dóra: Jobban érdekel a rendezés, mint a játék

Pepita Magazin 2023.03.15.
Két doboz cipelése közben találkoztam vele, közös barátnőnk költöztetésekor. Gyönyörű és fiatal, tele határozott mondatokkal, hatalmas göndör hajkoronával. Sosem láttam előtte. Ki lehet? Az...

Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Pepita Magazin 2023.02.16.
Miközben néztem Az almafa virágát, egyszerre voltam jelen a múltban és a jelenben, Magyarországon és Vietnámban, minden helyszín otthonos volt és lenyűgöző, maradtam volna benne, és éltem volna tová...

Vaszkó Bence: Nem égettem fel magam mögött semmit

Pepita Magazin 2023.01.10.
A József Attila Színházból egy hatalmas isztiméri farmra repítette családját Vaszkó Bence színművész, aki nem sokkal előtte Anastasius volt A pápanőben. Három évvel korábban a nyíregyh&...

A jövő nagyjai

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...

Kopek Janka: Mindig egy új világba csöppenek

Pepita Magazin 2022.12.19.
Kopek Janka színésznő, műsorvezető, a Vígszínház társulatának tagja. Színpadi és filmes munkák mellett nemzetközi menedzsmenttel is foglalkozik. Nemrégiben cukrász végzettséget is szerzett. Vele...

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...
MBVK 5 - Kategóriák között
mbvk 3
mbvk 4

"A zene az kell..."

A Tüskevár törvényei a Pesti Magyar Színházban

Pepita Magazin 2023.03.20.
El nem tudtam képzelni, hogy a Tüskevár, a Kis-Balaton és a Berek, hogyan fog életre kelni a Pesti Magyar Színházban. És átjött az érzés! A nomád nyaralás igénye, a természetközeli var&aa...

MÁZS: Nekem a színház a nyilvánvaló, a meghitt alapkötelék

Pepita Magazin 2023.02.23.
Ha a színpadi jelenlétet, a zabolátlan tehetséget és az önbizalmat tanítani lehetne, akkor Mészáros Árpád Zsolthoz küldeném az erre hivatottakat. A Rómeó és Júliában hallottam ő...

Mester Dávid: A saját határaim állandó feszegetése természetes

Pepita Magazin 2023.01.26.
Azóta figyelem, mióta először meghallottam a Félkegyelműben, a Háború és békében majd a Liliomban a felcsendülő zenéjét. Nem megszokott, a nagy tudás mentén letér az útról és ...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
mbvk 2
mbvk 3
MBVK 4 - Kategóriák között

Felvétel

Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Pepita Magazin 2023.02.10.
Nemcsak azért volt jó választás az első magyar-vietnámi film, Az almafa virága egyik főszerepére a zalamerenyei Sütő András, mert a ’70-es évek Magyarországához nagyon illő karakteres arca van, hanem az&eacut...

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...

Thuróczy Szabolcs: Ez a szakma eléget, miközben hamuvá válik az ember

Pepita Magazin 2022.12.16.
Nem sok jogi egyetemet végzett színészünk van, sőt olyan sem sok, aki ennyiszer megkapta a legjobb férfi alakítás díját, mint Thuróczy Szabolcs. Olyan színészünk meg végképp nem sok van, aki kar&aac...