Szabó Szonja: Mindig ösztönösen írtam

Pepita Magazin 2022.08.30. A rendező

Szabó Szonja: Mindig ösztönösen írtam

Filmjei, gondolatai értéket hordoznak és valahogy mindig ott felejtődnek egy-egy szereplője arcán. Ezek az ő speciális effektjei. Szabó Szonja rendező megtanult másképp gondolkozni, mégis minden kisfilmje után úgy érzi az ember, hogy amit elmesélt húsz perc alatt, bőven megért volna másfél órát.

Poggyasz - Cikk közben

– Mitől gondolkozol másképp, mint egy közönségfilmes rendező?

– Azt tudom, hogy jó vagyok színészvezetésben, meg az atmoszféra teremtésben és nagyon érdekelnek a kis rezdülések, azok a pillanatok, amik a színész arcán születnek meg minden szó és magyarázat nélkül.

– Ezért hagyod őket sokszor improvizálni?

– Mértékkel. Amikor kötött forgatókönyvről van szó, akkor kevesebb erre a mozgásterünk, de én akkor is szeretem azt, ha a színészek úgy mondják ki a forgatókönyvben leírt mondatokat, hogy az a saját szájuk íze szerint legyen való. Mikor saját projektekről, szerzői filmről van szó, az én munkamódszerem, hogy a színészeknek felvázolom a jelenet tartalmát, cselekményét, majd ha megszületett néhány kulcsmondat a fejemben, akkor azt is elmondom, amennyiben szeretném, hogy benne legyen a filmben. Megbeszéljük azt is, hogy miről szól a jelenet, melyik szereplő éppen milyen lelkiállapotban van és utána hagyom őket improvizálni. Ideális esetben ezeket az improvizációkat rögzítjük, majd ezekből a felvételekből összeáll a végleges dialóg. Azért szeretem ezt a módszert, mert így kevésbé papírszagú a szöveg, valahogy élőbbek lesznek a megszólalások. Mert bármennyire is igyekszem élőbeszédszerűen írni, a színészek mindig hozzá tudnak tenni ehhez.

– Amikor a színészen meglátsz egy-egy ilyen pillanatot, amikor a helyzet, a színész képessége és az általad teremtett atmoszféra megteremti azt a valamit, amit elképzeltél, akkor megérintenek ott legbelül?

– A filmkészítésnek többféle módja van. Amire nekünk lehetőségünk van, az nem hasonlítható az amerikai nagyszabású produkciók költségvetéséhez. Ezért a vizualitást egyszerű eszközökkel kell megoldani. Egy amerikai közönségfilmben általában a speciális effekteknek nagyon nagy szerepe van, mi, akik kevesebb pénzből dolgozunk, arra érdemes helyezni a hangsúlyt, amely nem kerül annyiba. A színész ott van és az, hogy az ő arca fogalmazzon meg egy gondolatot, felér egy jó effekttel.

– Mikor érezted először, hogy rendezel?

– A főiskola végén, mikor a Roadmovie című filmemet forgattam. Nagyon izgalmas volt. Először dolgoztam együtt színészekkel úgy,- Bánfalvi Eszterrel és Polgár Csabával – ahogy szerintem érdemes dolgozni színészekkel. Valójában azóta azt az élményt keresem. Ott én voltam a rendező és az operatőr is. Két segítőm volt és két színész. Ennyi volt a stáb. Ezt a filmet játékból csináltuk meg, semmiféle ideális és klasszikus mondható filmes körülmény nem volt adott. Talán ezért élveztük annyira.

– Itt a filmes körülményeken a stábot és a pénzt érted?

– Amikor ezek a körülmények belépnek, akkor ez a varázs változik egy kicsit. Az a jó forgatás, amikor ebből a varázsból mindig megjelenik valami. Amikor mindenki ugyanazt akarja. Azt hiszem, az emberek érzik, ha valami olyat csinálnak, ami értékes, olyankor mindenkinek csillog a szeme.

– A forgatókönyvírás számodra eszköze a rendezésnek?

– Igen. Sosem tanultam forgatókönyvírást. Mindig ösztönösen írtam. Szerintem a dramaturgiai érzékem nagyon jó, persze rengeteg olyan fortély van, amit mások már kitaláltak. Most kezdtem el komolyabban foglalkozni a témával, angol nyelvű forgatókönyvírásról szóló könyveket olvasok.

– Úgy érzem, te az a típusú rendező vagy, aki szeret mindent kézben tartani. Ez egyrészt hálás, másrészt terhes hozzáállás. El tudsz engedni bizonyos feladatokat?

– Persze. Hála az égnek már forgattam három olyan filmet, ami nem önerőből készült, vagyis készítettem már olyan kisjátékfilmet, amire kaptam állami támogatást. Egy tévéfilm alsó határa Magyarországon 400 millió Ft, - ami 55 perc, - egy kisjátékfilmé pedig 6 millió Ft. Ez utóbbit kaptam én, de ebből már tudtam hívni szakembereket, akik jók a saját területükön. Amikor tudod, hogy valaki jó a szakmájában, akkor kialakul közöttetek egyfajta bizalmi viszony és ilyenkor már nagyon könnyű átadni ezt a kontrollt.

– Vannak körülötted olyan fiatalok, akik rászolgálnak a bizalmadra?

– A fiatalokkal annyi a kapcsolatom, hogy tanítom őket. Szeretek tanítani. Tanítottam az ELTE média szakán, a Pesti Magyar Színiakadémián, meg tavaly a METU-n filmszakosokat és vannak olykor magántanítványam, akiket felvételire készítek fel.

– Mikor voltál utoljára szakmai eufóriában?

– Régen. Pici, jó élményeim vannak, de nagyon várom, hogy megcsinálhassam az első nagyjátékfilmemet, egy szerzői filmet. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem készítenék műfaji filmeket, de mindenképpen szeretnék egy olyat, ami az én lelkemből szól, azokról az értékekről, problémákról, amik nekem fontosak.

– Nézve a filmjeidet, minden történeted egy olyan érzésből születik meg, ami mint egy mag fejlődik a film folyamán, hatalmasra nő, aztán egy arcon látjuk kivetülni.

– Vagy inkább mozaikokból tevődik össze. Beugrik egy táj, épület, meghallok mellé egy dallamot, majd felrémlik hozzá egy arc. És ezek a dolgok elkezdik megírni magukat. Általában persze nem így dolgoznak az írók. Van egy tételmondat, arra építenek fel mindent. Én a mozaikdarabok között kutatom a saját tételmondatot. Mindig azt kérik, hogy mondd el egy mondatban a filmedet, mert ha nem tudod elmondani, akkor bele se kezdjél. Szerintem az írói folyamatnak ez a legnehezebb része. A szerzői filmeknél még nehezebb ezt az egy mondatot elmondani, mert nem klasszikus filmnyelven íródnak általában. Az a filmtervem, ami az utolsó fordulóban esett ki az Inkubátor pályázaton, egy mondatban arról szól, hogy van egy kamaszlány, aki óriási szeretetlenségben él, miközben vágyik arra, hogy szeretve legyen, és ez motiválja minden cselekvését. Ez így senkit nem érdekel, de ha a történetet egy másik aspektusból fogalmaznám meg, akkor azt emelném ki, hogy a lány apja börtönbe kerül, és illegális kutyaviadalok vannak a háttérben, ami sokkal színesebbé tenné azt az egy mondatot. De amiről a film igazán szól, az a lelki vetülete és hajtóereje a filmnek.

– Kislánykorodbeli önmagadat meg tudnád nyugtatni valamivel a jelenedből?

– Nem biztos. Amit kislányként képzeltem arról, hogy milyen lesz az élet, az jobb vízió volt, mint ami az életemben lett. Azt tudom, hogy szakmailag még elérhetem azt, amit szeretnék, bár úgy érzem, hogy sok évet vesztegettem el. Amikor ötödikes voltam, akkor azon gondolkodtam, hogy belsőépítész leszek, vagy pszichológus. Mind a két szakma gyönyörű és azt gondolom, mind a kettőben jó is lennék. Aztán a gimnáziumban volt egy csodálatos magyar tanárnőm és el kezdtem írni. A Színművészetivel párhuzamosan végeztem el a Pázmány bölcsészkarán az írott sajtó szakirányt, és valószínű, hogy az újságírás is jól ment volna, de beleszerettem a rendezésbe, a képbe, a színészekkel való közös munkába, és már nem tudtam elengedni. Ez az út viszont nem egyenes és egyértelmű. Mindezek ellenére az elmúlt éveim munkáit határozottan szeretem és büszke vagyok a filmjeimre. Persze a kisfilmjeim után, minden kritikában felvetődik a kérdés, hogy miért nem nagyjátékfilm? Alapvetően mindig nagyívű dolgokban gondolkodom, de a körülmények miatt lett mindig kisfilm belőlük. Mostanában sok olyan projektem volt, amelyek alapvetően megélhetést szolgáló iparos munkák voltak. Ez nem is lenne baj, ha balanszban lennének a szívemnek kedves projektekkel. Jó lenne már végre megmutatni a nagyjátékfilmre komponált gondolataimat!

Írta: Tarnócai Éva

További cikkek

Reklám

Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Balázs Zoltán rendezte előadással nyílik a Via Carpatia nevű lengyelországi színházi fesztivál

Pepita Magazin 2022.10.05.
Balázs Zoltán rendezése, Adam Mickiewicz lengyel romantikus szerző Ősök című drámájából készült előadás nyitja szombaton a Via Carpatia nevű közép-európai színházi fesztivált ...

Kihirdették a Prima Primissima Díj 2022-es jelöltjeit

Pepita Magazin 2022.10.04.
A korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki idén a Prima Primissima Díj jelöltjei, mert az elismerés több kategóriáját is kibővítették. Az elismeréseket decemberben vehetik át a d&iac...

Bodó Viktor rendezésében mutatják be A kastélyt a Vígszínházban

Pepita Magazin 2022.10.03.
A kastély című előadás premierje látható október 8-án, szombaton a Vígszínház nagyszínpadán. A Kafka regénye alapján készült darabot Bodó Viktor rendezésében mutatj&aa...

Járt ösvény

Koltai Róbert: Minden vígjátékban van egy kis fájdalom is

Pepita Magazin 2022.09.05.
Tetőtől talpig színész, és egyedülálló egyéniség. Ugyanis csak egy olyan tehetség képes ilyen humorral, vígjátéki vénával megvillanni közel ötvenöt éven át a sz&iacut...

Bajomi Nagy György: A színészek sosem nőnek fel igazán

Pepita Magazin 2022.08.12.
A Tűzvonalban című tévésorozat szereplőjeként óriási népszerűségre tett szert a Jászai Mari-díjas Bajomi Nagy György. A Jordán Tamás igazgatta szombathelyi színháznak  11 évig volt ...

Balázsovits Lajos: Magyar színpadon akarok magyar színész lenni

Pepita Magazin 2022.07.06.
Balázsovits Lajos a Nemzet Színésze! 1946-ban született Nagykanizsán. 1969-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Ugyanabban az évben csatlakozott a Madách Színház társulat&a...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

Hangadó

Bogdányi Titanilla: Szélsőséges ember vagyok

Pepita Magazin 2022.09.12.
Bogdányi Titanilla rengetegszer adta már a hangját külföldi színésznőknek, imádnivaló mesehősöknek, filmes karaktereknek. 28 éve szinkronizál. Emellett több napi tévés sorozatban is játszott, j&...

Szilágyi Tibor: Óvom a hangom minőségét, a hangszeremet, ahogy egy muzsikus a hegedűjét

Pepita Magazin 2022.04.27.
Szilágyi Tibor már fiatal színészként jól keresett a szinkronizálással. Messze zengő, férfiasan öblös, igencsak karakteres hangja, ma is keresett „portéka”. Úgy gondolja, a szinkronizálá...

Csankó Zoltán: Nem túl akarok lenni rajta, hanem jól szeretném megcsinálni

Pepita Magazin 2022.03.29.
Csankó Zoltán a legkeresettebb szinkronhangok viadalában idén a második, tavaly az első lett. Bámulatosan el tudja változtatni a hangját, egészen különböző karaktereket tud megformálni vele. Például ...

Kritika

Gyűlölet és béke

Pepita Magazin 2022.09.29.
Hamar fájdalmas indulat, gyilkos düh követi a kedvesen bukolikus betlehemes játékot. Vérbe fordul az idillikus jelenet. A Gólem Színház kávéházi előterében, ahol kényelmes fotelokban ülünk, kezde...

Korrupció és iratmegsemmisítés – Magunkon is röhögtünk

Pepita Magazin 2022.09.06.
Az iratmegsemmisítő gép azon nyomban működésbe lép, amint bejelentik, hogy revizor érkezik a városba. Nem kell előásni valahonnan, kéznél van az íróasztalon, hosszan hallatszik a zümmögése.

Szerelmi téboly

Pepita Magazin 2022.08.30.
Tele viháncolják a színpadot a Szentivánéji álom színészei. Árad belőlük a játékkedv. Nem férnek a bőrükbe a Városmajori Szabadtéri Színpadon, a Budaörsi Latinovits Szính&...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

A tanár

Benedek Miklós: Magamra voltam hagyva

Pepita Magazin 2022.09.27.
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész csaknem húsz évig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Tőle aztán igazán lehetett belső és külső eleganciát tanulni. Maj...

Jordán Tamás: Nincs igazán képem arról, hogyan kell a színészetet tanulni

Pepita Magazin 2022.08.29.
Jordán Tamás úgy volt osztályfőnök a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, hogy ő maga nem folytatott színi tanulmányokat. Úgy gondolja, nem csak ismereteket, hanem személyiséget is át kell adni....

Földessy Margit: Nem vagyok jó alattvaló

Pepita Magazin 2022.07.30.
Földessy Margit túl közel engedi magához a gyerekeket, nincs távolságtartás, és nincs benne semmi tanáros. Miközben az általa harminckilencedik éve vezetett Földessy Margit Színjáték és Dr&...

Legendák

Mucsi 65 – Idegnyugtatóként is szolgál

Pepita Magazin 2022.09.09.
A ma 65 éves Mucsi Zoltánról a szerepei alapján tévesen gondolják sokan, hogy civilben is gyakran kiabál, sűrűn van felpaprikázott hangulatban, totálisan kiakadva, és széles mozdulatokkal, ingerülten hadonászi...

Öt éve halt meg Lorán Lenke – Áradt a humora

Pepita Magazin 2022.08.27.
Lorán Lenke ma öt esztendeje hunyt el. Kirobbanó energiái voltak csaknem a hosszú élete végéig.

Bíró Eszter 45 – Alkotóereje teljében van

Pepita Magazin 2022.07.21.
Bíró Eszter ma 45 éves. 17 esztendősen robbant be a magyar színházi köztudatba. Válogatáson kapta meg a Miss Saigon címszerepét. Ráadásul a jogtulajdonos kikötötte, hogy a Szegedi Szabadtéri Já...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

A rendező

Gaál Ildikó: Nincs más út, mint együtt. Erre való a színház

Pepita Magazin 2022.09.28.
 „Mindig beleszeretek abba a történetbe, amit csinálok éppen, a vele való munka - akkor és ott - a legfontosabb számomra.” Gaál Ildikó rendezőt mindig izgatták a férfi-női titkok, annak lélektani ker...

Szabó Szonja: Mindig ösztönösen írtam

Pepita Magazin 2022.08.30.
Filmjei, gondolatai értéket hordoznak és valahogy mindig ott felejtődnek egy-egy szereplője arcán. Ezek az ő speciális effektjei. Szabó Szonja rendező megtanult másképp gondolkozni, mégis minden kisfilmje után úgy &eacu...

Kerkay Rita: Nem kell, hogy az emberrel minden megtörténjen ahhoz, hogy színész legyen

Pepita Magazin 2022.07.29.
Mikor megkérdeztem tőle, miért lett rendező, azonnal rávágta, hogy ő nem az. Ő színésznő. A székesfehérvári Vörösmarty Színház művésze. Olyan színésznő, aki rendez is. Úgy tűnik...

A jövő nagyjai

Szivák-Tóth Viktor: Szabad világ a színházi nevelés

Pepita Magazin 2022.09.30.
Szivák-Tóth Viktor színész, drámatanár, művészeti vezető, színházpedagógus, aki egyébként vegyészmérnöknek készült. Színházi nevelési előadásokat rendez, ...

Jámbor Nándor: A sikernek kőkemény ára van

Pepita Magazin 2022.08.31.
Mikor gyerekkorában megkérdezték, mi szeretne lenni, azt válaszolta, hogy a Nemzeti Színház igazgatója. Ma már nem ez a vágya Jámbor Nándornak, de csak nem esett messze az álmaitól, hisz hat éven &aacut...

Kovács Virág: Hatalmas terheket sikerült a színpadon hagynom

Pepita Magazin 2022.08.01.
Kovács Virág zenészcsaládból származik, édesapja, nővére és húga is zenével foglalkoznak, ám ő igazi lázadó, középső gyermekként mégis inkább a színésze...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Bende Kinga: Ha akkor nem lépünk… nem mertünk volna változtatni

Pepita Magazin 2022.09.20.
Bende Kinga színésznő komolyan vette a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban bemutatott, A pillangók szabadok című Vaszkó Bence által rendezett  darab  üzenetét. Nem szabad megkötni az emberek ...

Zsuffa Tünde: Már nem tudom elképzelni a regényemet a musical nélkül

Pepita Magazin 2022.08.22.
Nem olvastam őt, csak Az Ég tartja a földet című musicalt láttam - az Erkel Színházban, - amelynek dramaturgja volt, és a történetet is ő írta.  Bevallom, az interjú után, belevetettem magam a Paprika rummal c&ia...

Széles Flóra: Az álmokat kitartóan folytatni kell!

Pepita Magazin 2022.07.14.
A Jakyll és Hyde-ban Emma szerepében énekelt, a komoly énektechnikai és szakmai tudást igénylő érzelmileg telített dalbetétei lenyűgözőek, ám ez a rendkívüli hang még kicsit beelőzi az egyé...

Emlékek

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

Felvétel

Bereményi Géza: Ezek angyali pillanatok voltak…

Pepita Magazin 2022.09.14.
Négy éves kora óta rendszeresen olvas, Dantén nevelkedett. Bölcsészkaron végzett, magyar és olasz szakon. Bereményi Géza kultikus alakja a magyar irodalomnak, a Nemzet Művésze, Kossuth-, József Attila és Bal&aa...

Benkő Bence: Érdemes megtartani a gerincünket, még akkor is, ha folyamatos szembeszél van

Pepita Magazin 2022.08.23.
Gyermekként minden este a könyvlapozásra aludt el, édesanyja szerettette meg vele az olvasást olyannyira, hogy amikor nem forgat, a szabadúszó színészként dolgozó Benkő Bence könyveket ment, illetve árul egy szek...

Lábodi Ádám: Sokszor el tudom felejteni, hogy dolgozom

Pepita Magazin 2022.06.28.
A Portugál című darab házasságból menekült Bece szerepére igen jó döntés volt választani Lábodi Ádámot, aki nagyon felépítette az otthonról elvágyódó, újat ...