Szabó Szonja: Mindig ösztönösen írtam

Pepita Magazin 2022.08.30. A rendező

Szabó Szonja: Mindig ösztönösen írtam

Filmjei, gondolatai értéket hordoznak és valahogy mindig ott felejtődnek egy-egy szereplője arcán. Ezek az ő speciális effektjei. Szabó Szonja rendező megtanult másképp gondolkozni, mégis minden kisfilmje után úgy érzi az ember, hogy amit elmesélt húsz perc alatt, bőven megért volna másfél órát.

Poggyasz - Cikk közben

– Mitől gondolkozol másképp, mint egy közönségfilmes rendező?

– Azt tudom, hogy jó vagyok színészvezetésben, meg az atmoszféra teremtésben és nagyon érdekelnek a kis rezdülések, azok a pillanatok, amik a színész arcán születnek meg minden szó és magyarázat nélkül.

– Ezért hagyod őket sokszor improvizálni?

– Mértékkel. Amikor kötött forgatókönyvről van szó, akkor kevesebb erre a mozgásterünk, de én akkor is szeretem azt, ha a színészek úgy mondják ki a forgatókönyvben leírt mondatokat, hogy az a saját szájuk íze szerint legyen való. Mikor saját projektekről, szerzői filmről van szó, az én munkamódszerem, hogy a színészeknek felvázolom a jelenet tartalmát, cselekményét, majd ha megszületett néhány kulcsmondat a fejemben, akkor azt is elmondom, amennyiben szeretném, hogy benne legyen a filmben. Megbeszéljük azt is, hogy miről szól a jelenet, melyik szereplő éppen milyen lelkiállapotban van és utána hagyom őket improvizálni. Ideális esetben ezeket az improvizációkat rögzítjük, majd ezekből a felvételekből összeáll a végleges dialóg. Azért szeretem ezt a módszert, mert így kevésbé papírszagú a szöveg, valahogy élőbbek lesznek a megszólalások. Mert bármennyire is igyekszem élőbeszédszerűen írni, a színészek mindig hozzá tudnak tenni ehhez.

– Amikor a színészen meglátsz egy-egy ilyen pillanatot, amikor a helyzet, a színész képessége és az általad teremtett atmoszféra megteremti azt a valamit, amit elképzeltél, akkor megérintenek ott legbelül?

– A filmkészítésnek többféle módja van. Amire nekünk lehetőségünk van, az nem hasonlítható az amerikai nagyszabású produkciók költségvetéséhez. Ezért a vizualitást egyszerű eszközökkel kell megoldani. Egy amerikai közönségfilmben általában a speciális effekteknek nagyon nagy szerepe van, mi, akik kevesebb pénzből dolgozunk, arra érdemes helyezni a hangsúlyt, amely nem kerül annyiba. A színész ott van és az, hogy az ő arca fogalmazzon meg egy gondolatot, felér egy jó effekttel.

– Mikor érezted először, hogy rendezel?

– A főiskola végén, mikor a Roadmovie című filmemet forgattam. Nagyon izgalmas volt. Először dolgoztam együtt színészekkel úgy,- Bánfalvi Eszterrel és Polgár Csabával – ahogy szerintem érdemes dolgozni színészekkel. Valójában azóta azt az élményt keresem. Ott én voltam a rendező és az operatőr is. Két segítőm volt és két színész. Ennyi volt a stáb. Ezt a filmet játékból csináltuk meg, semmiféle ideális és klasszikus mondható filmes körülmény nem volt adott. Talán ezért élveztük annyira.

– Itt a filmes körülményeken a stábot és a pénzt érted?

– Amikor ezek a körülmények belépnek, akkor ez a varázs változik egy kicsit. Az a jó forgatás, amikor ebből a varázsból mindig megjelenik valami. Amikor mindenki ugyanazt akarja. Azt hiszem, az emberek érzik, ha valami olyat csinálnak, ami értékes, olyankor mindenkinek csillog a szeme.

– A forgatókönyvírás számodra eszköze a rendezésnek?

– Igen. Sosem tanultam forgatókönyvírást. Mindig ösztönösen írtam. Szerintem a dramaturgiai érzékem nagyon jó, persze rengeteg olyan fortély van, amit mások már kitaláltak. Most kezdtem el komolyabban foglalkozni a témával, angol nyelvű forgatókönyvírásról szóló könyveket olvasok.

– Úgy érzem, te az a típusú rendező vagy, aki szeret mindent kézben tartani. Ez egyrészt hálás, másrészt terhes hozzáállás. El tudsz engedni bizonyos feladatokat?

– Persze. Hála az égnek már forgattam három olyan filmet, ami nem önerőből készült, vagyis készítettem már olyan kisjátékfilmet, amire kaptam állami támogatást. Egy tévéfilm alsó határa Magyarországon 400 millió Ft, - ami 55 perc, - egy kisjátékfilmé pedig 6 millió Ft. Ez utóbbit kaptam én, de ebből már tudtam hívni szakembereket, akik jók a saját területükön. Amikor tudod, hogy valaki jó a szakmájában, akkor kialakul közöttetek egyfajta bizalmi viszony és ilyenkor már nagyon könnyű átadni ezt a kontrollt.

– Vannak körülötted olyan fiatalok, akik rászolgálnak a bizalmadra?

– A fiatalokkal annyi a kapcsolatom, hogy tanítom őket. Szeretek tanítani. Tanítottam az ELTE média szakán, a Pesti Magyar Színiakadémián, meg tavaly a METU-n filmszakosokat és vannak olykor magántanítványam, akiket felvételire készítek fel.

– Mikor voltál utoljára szakmai eufóriában?

– Régen. Pici, jó élményeim vannak, de nagyon várom, hogy megcsinálhassam az első nagyjátékfilmemet, egy szerzői filmet. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem készítenék műfaji filmeket, de mindenképpen szeretnék egy olyat, ami az én lelkemből szól, azokról az értékekről, problémákról, amik nekem fontosak.

– Nézve a filmjeidet, minden történeted egy olyan érzésből születik meg, ami mint egy mag fejlődik a film folyamán, hatalmasra nő, aztán egy arcon látjuk kivetülni.

– Vagy inkább mozaikokból tevődik össze. Beugrik egy táj, épület, meghallok mellé egy dallamot, majd felrémlik hozzá egy arc. És ezek a dolgok elkezdik megírni magukat. Általában persze nem így dolgoznak az írók. Van egy tételmondat, arra építenek fel mindent. Én a mozaikdarabok között kutatom a saját tételmondatot. Mindig azt kérik, hogy mondd el egy mondatban a filmedet, mert ha nem tudod elmondani, akkor bele se kezdjél. Szerintem az írói folyamatnak ez a legnehezebb része. A szerzői filmeknél még nehezebb ezt az egy mondatot elmondani, mert nem klasszikus filmnyelven íródnak általában. Az a filmtervem, ami az utolsó fordulóban esett ki az Inkubátor pályázaton, egy mondatban arról szól, hogy van egy kamaszlány, aki óriási szeretetlenségben él, miközben vágyik arra, hogy szeretve legyen, és ez motiválja minden cselekvését. Ez így senkit nem érdekel, de ha a történetet egy másik aspektusból fogalmaznám meg, akkor azt emelném ki, hogy a lány apja börtönbe kerül, és illegális kutyaviadalok vannak a háttérben, ami sokkal színesebbé tenné azt az egy mondatot. De amiről a film igazán szól, az a lelki vetülete és hajtóereje a filmnek.

– Kislánykorodbeli önmagadat meg tudnád nyugtatni valamivel a jelenedből?

– Nem biztos. Amit kislányként képzeltem arról, hogy milyen lesz az élet, az jobb vízió volt, mint ami az életemben lett. Azt tudom, hogy szakmailag még elérhetem azt, amit szeretnék, bár úgy érzem, hogy sok évet vesztegettem el. Amikor ötödikes voltam, akkor azon gondolkodtam, hogy belsőépítész leszek, vagy pszichológus. Mind a két szakma gyönyörű és azt gondolom, mind a kettőben jó is lennék. Aztán a gimnáziumban volt egy csodálatos magyar tanárnőm és el kezdtem írni. A Színművészetivel párhuzamosan végeztem el a Pázmány bölcsészkarán az írott sajtó szakirányt, és valószínű, hogy az újságírás is jól ment volna, de beleszerettem a rendezésbe, a képbe, a színészekkel való közös munkába, és már nem tudtam elengedni. Ez az út viszont nem egyenes és egyértelmű. Mindezek ellenére az elmúlt éveim munkáit határozottan szeretem és büszke vagyok a filmjeimre. Persze a kisfilmjeim után, minden kritikában felvetődik a kérdés, hogy miért nem nagyjátékfilm? Alapvetően mindig nagyívű dolgokban gondolkodom, de a körülmények miatt lett mindig kisfilm belőlük. Mostanában sok olyan projektem volt, amelyek alapvetően megélhetést szolgáló iparos munkák voltak. Ez nem is lenne baj, ha balanszban lennének a szívemnek kedves projektekkel. Jó lenne már végre megmutatni a nagyjátékfilmre komponált gondolataimat!

Írta: Tarnócai Éva

További cikkek

Reklám

Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Kováts Adél kapta a Páger Antal-színészdíjat

Pepita Magazin 2023.05.16.
A művész vasárnap vette át elismerését.

Elhunyt Máthé Erzsi

Pepita Magazin 2023.05.09.
Kilencvenöt éves korában halt meg, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja...

Bejelentette az új bemutatóit a Vígszínház

Pepita Magazin 2023.05.03.
Bejelentette 2023/24-es évadának bérletes bemutatóit a Vígszínház. Az üvegcipő című vígjáték Mohácsi János, a Pinokkió zenés változata Keresztes Tamás, az Ármán...

Járt ösvény

R. Kárpáti Péter: Szeresd, amit csinálsz és mindig ott legyél jelen, ahol éppen vagy!

Pepita Magazin 2023.04.13.
Azt mindenki tudja, hogy ő volt Berényi András, de azt kevesen, hogy eljátszhatta a világirodalom legszebb szerepeit, kiváló szervező és remekül ír. Sokat jelentenek számára Dusán sorai. „Tudod, a számla...

Szerednyey Béla: A hatalmas fájdalom ellenére meg kell nevettetni a közönséget

Pepita Magazin 2023.03.24.
Több, mint 40 évet töltött a Madách Színházban, most szabadúszó. Imádtam a Macskákban Rumliként, ahogy gitározott, zongorázott a táncoslányok lábain. A Páratlan párosban csa...

Gazdag Tibor: Sok mindent le lehet bontani egyetlen emberről

Pepita Magazin 2023.02.27.
Hat éve a Van, aki forrón szereti című musicalban láttam Osgood Fieldinget, a hóbortos milliomost játszani a Pesti Magyar Színházban.  Meg is lepődtem, hisz Gazdag Tibor ritka vendége a vígjátéknak, szá...
MBVK 5 - Kategóriák között
mbvk 3
mbvk 5

Hangadó

Molnár Levente: Az improvizáció olyan közös nyelv, ami összeköt minket

Pepita Magazin 2023.02.02.
Molnár Levente gyerekkora óta, harminc éve szinkronizál. Hangját már a gyermekei is felismerik a mesefilmes karaktereknél épp úgy, ahogy a filmekben és reklámfilmekben is. Több mint tíz éve filmeket &eacu...

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Kritika

Kiborul a bili – Szerelemgyerek a Legközelebbi ember a Radnótiban

Pepita Magazin 2023.05.31.
Hajdu Szabolcs rendszeresen a képünkbe tolja hogyan élünk. Közelképeket mutat. Valósággal beledugja az orrunkat más emberek, családok életébe, amelyek először teljesen normálisnak, szokványosnak tűnnek...

Eszenyi Enikő visszatérése – Ünneplés, üdvrivalgások, kételyek

Pepita Magazin 2023.05.09.
Eszenyi Enikő színpadra való visszatérésének premierjén nincs hatásos, fogadótapssal kísért, primadonnás bejövetel. Nem ünnepelteti magát kapásból, hogy íme újra itt van, v&aacu...

Végveszélyben a Cseresznyéskert

Pepita Magazin 2023.04.30.
Tötyögünk egy helyben, méltán érezzük úgy, hogy kihúzzák a lábunk alól a talajt, nem jutunk egyről a kettőre, elértéktelenítik, megsemmisítik azt, amit még mindig próbálunk ...
mbvk 5
mbvk 1
mbvk 4

A tanár

Mi van a hang mögött? - A beszédhibák a személyiséget, a lélektani hibákat is tükrözik

Pepita Magazin 2023.04.26.
Illés Györgyi színésznő, egyetemi oktató, coach. Művészi beszédet tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Most főleg vállalatvezetőkkel foglalkozik és színjátszókört...

„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Pepita Magazin 2023.03.16.
„Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is&r...

Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

Pepita Magazin 2023.02.25.
„A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogy nem lehet kifejezni”, mondja Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, volt rektora, aki a Kanadai Nemzeti Sz&i...

Legendák

Andorai Péter 75 – Megjárta és meg is mutatta a poklot

Pepita Magazin 2023.04.25.
Ma lenne 75 éves Andorai Péter. Hatodszorra vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, a felvételiztetők nem túl nagy dicsőségére. Számba kellene venni hányan vannak azok a Kossuth-dí...

Békés Itala 96 – „Kossuth-díjas nagy színész, vagány örökifjú”

Pepita Magazin 2023.03.23.
Ma 96 éves Békés Itala, az örökifjúság megtestesülése. Az egészséges, de mégis totálisan szertelen életmód apostola, színházi és filmszerepek garmadájának alakí...

Cserhalmi György 75 – „Jelen van, köztünk van, nem csak papíron a Nemzet Színésze”

Pepita Magazin 2023.02.17.
Ma 75 éves Cserhalmi György, aki gyakran felkiáltójelként volt a színpadon, szinte lakmuszpapírként mutatta meg, hogy ez sincs rendben, az sincs, meg amaz sincs. Most rendezőként, interjúkban teszi ugyanezt, mert sajnos a betegs&ea...
MBVK 5 - Kategóriák között
mbvk 3
MBVK 1 - Kategóriák között

A rendező

Puskás Samu: Ilyen szülőkkel az ember örökletesen kötődik a színházhoz

Pepita Magazin 2023.04.20.
A tavalyi év legsikeresebb West End darabját tűzi műsorra hamarosan a budapesti Centrál Színház. WhatsOnStage Awards legjobb darabja, Suzie Miller Az ártatlanság vélelme (Prima Facie) című drámájának hazai ősbemu...

Szelei Dóra: Jobban érdekel a rendezés, mint a játék

Pepita Magazin 2023.03.15.
Két doboz cipelése közben találkoztam vele, közös barátnőnk költöztetésekor. Gyönyörű és fiatal, tele határozott mondatokkal, hatalmas göndör hajkoronával. Sosem láttam előtte. Ki lehet? Az...

Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Pepita Magazin 2023.02.16.
Miközben néztem Az almafa virágát, egyszerre voltam jelen a múltban és a jelenben, Magyarországon és Vietnámban, minden helyszín otthonos volt és lenyűgöző, maradtam volna benne, és éltem volna tová...

A jövő nagyjai

Koncz Andrea: Mindenhol kicsit idegennek érzem magam és egy kicsit otthon

Pepita Magazin 2023.05.17.
A Marosvásárhelyről jött Koncz Andrea játéka megindítóan őszinte, teljes érzelemmel alakítja figuráit, nem egyszer felszaladnánk hozzá a színpadra, megmenteni, átölelni, vagy éppen felemelni...

Gréczy Balázs: Hajszoltam magam és folyamatosan bűntudatom volt

Pepita Magazin 2023.03.29.
Zongorázik, gitározik, dobol és persze énekel a Pesti Magyar Színház fiatal tehetsége, Gréczy Balázs, akit Bütyök szerepében láthatunk a Tüskevárban.

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...
mbvk 1
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Bodrogi Enikő: Üvöltve éneklem ki magamból a fájdalmat

Pepita Magazin 2023.05.19.
Egész gyerekkorában úszott és vízilabdázott, így a víz is egyfajta örömforrást jelent számára. De Bodrogi Enikő színpadra született, az X-Faktor élő adásaiban megismerhettük mosoly...

Eszenszky Gergely: Akkor lennék a legboldogabb, ha öt év múlva is ezen az úton lehetnék

Pepita Magazin 2023.04.11.
A kutyasétáltatás közben a fiatal színésszel készült interjút Timon, az örökbefogadott kiskutyája színesítette, akár a Tüskevár sztoriját Matula bácsi Csikasza. Nem vélet...

A Tüskevár törvényei a Pesti Magyar Színházban

Pepita Magazin 2023.03.20.
El nem tudtam képzelni, hogy a Tüskevár, a Kis-Balaton és a Berek, hogyan fog életre kelni a Pesti Magyar Színházban. És átjött az érzés! A nomád nyaralás igénye, a természetközeli var&aa...

Emlékek

Voith Ágnes: Sosem voltam az a klasszikus értékeken edződött színésznő

Pepita Magazin 2023.05.08.
Mikor kislányként, az Irány Mexikó című filmet néztük a szüleimmel, óriási hatással volt rám Voith Ági, aki tornászként az olimpiai válogatott tagjaként debütált. Imá...

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
mbvk 8

Felvétel

A Műanyag égbolt új korszakot nyit az animációs filmek világában

Pepita Magazin 2023.04.24.
Az élőszereplős, mégis animációs technikával készült Műanyag égbolt egy posztapokaliptikus mű, amely 2123 Budapestjén játszódik. A város egy kupola alatt létezik, mivel a Föld élővilága k...

Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Pepita Magazin 2023.02.10.
Nemcsak azért volt jó választás az első magyar-vietnámi film, Az almafa virága egyik főszerepére a zalamerenyei Sütő András, mert a ’70-es évek Magyarországához nagyon illő karakteres arca van, hanem az&eacut...

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...