Puskás Tamás: Szellemek vannak mindaddig, amíg a szeretet hiányt szenved

Pepita Magazin 2022.12.14. A rendező

Puskás Tamás: Szellemek vannak mindaddig, amíg a szeretet hiányt szenved

Nemrég olvastam egy interjút Esztergályos Károllyal, aki azt nyilatkozta, hogy szerinte az egész életművéből, egy Csehov kisregényből készült filmje, aminek történetesen az a színházigazgató volt a főszereplője 26 évesen. Ő ma a Centrál Színházat vezeti. A rendező Puskás Tamás, aki nemcsak főnöke, hanem a férje is Básti Julinak. Szép kapcsolat az övék, talán ezért is kerül annyi párkapcsolati darab a Centrálba. Vagy nem?

csanyi cikk

Mennyiben változott a gondolkodás módja a darab (2:22) kapcsán?

Most azt kérdezi, hogy miként vélekedtem a szellemekről akkor és most?

Lefordítva igen, hisz a 2:22 sok más mellett felteszi a kérdést, léteznek-e szellemek?

Alapvetően nem változott a véleményem. A darab iránti kedvem, szeretetem független attól, hogy miként vélekedem a kisértetekről. Szkeptikus vagyok. Viszont olyan színházcsináló ember vagyok, aki a lélektan dolgai iránt erősen érdeklődik. Ez a szellemek dolog igencsak az érzelmeinkben és lelkünkben zajló sötétlő, örvénylő dolgokhoz kapcsolódik, és ezeknek a valódiságában viszont nagyon hiszek. Rájöttem, hogy a szellemtörténet mindig a kriminalitásban és a szeretetben keresendő, mert ez többnyire egy befejezetlen dolog, egy azzal kapcsolatos adósság.  Két okból kísért a szellem, vagy nem tud elmenni, mert valakinek befejezetlen dolga van, vagy ő követett el valamit, ahogy például a Karácsonyi énekben Marly szelleme, aki láncon húzza maga után mindenét, mert soha nem gyakorolta a szeretet erényét. Addig kell kísértenie, míg meg nem érti, mekkora nagyot hibázott a földi életében. Vagy a másik, példa Hamlet atyjának a szelleme, akit szeretetében csaltak meg, orvgyilkosság áldozata lett. Minden kísértethistória a viktoriánus Angliában élte reneszánszát, hisz ott komoly hagyománya van. Erdély kapcsán azért dicsekedhetünk mi is egyfajta vámpírok őshazájának címével, de mi nem vagyunk és nem is voltunk soha igazi kísértet ország. Talán az „Aranyballadák kivételével, amelyek hemzsegnek a kísértetektől. Anglia azért más, talán a köd miatt az angol kultúrát áthatja ez a fojtott érzelem és a szeretet ki nem mutatása, meg nem élése. Elképzelhető, hogy a kísértetek innen erednek. Könyves Kálmán azt mondta, hogy boszorkányok pedig nincsenek, én azt kell mondjam: Szellemek vannak mindaddig, amíg a szeretet hiányt szenved!

Miért vagyunk ennyire fogékonyak arra, mikor hiányt szenved a szeretet?

Mikor nincs befejezve a szeretet dolga, arra a legjobb példa egy barátom esete, aki 21 évvel ezelőtt egy viharos nyári estén halt meg. A saját autója esett rá. Néhány perccel a baleset után érkeztem a helyszínre. A felesége, még hamarabb, de nem tudtunk segíteni rajta. Lehet, hogy még éppen élt, mikor odaértem. És ez fontos, mert utána néhány nappal, a leghatározottabban kényszerítenem kellett magam arra, hogy a szokásos esti sétámat az ő házuk felé kerülve tegyem meg. Hogy miért? Mert erős rettegésem volt, hogy az az ember, akit hirtelen elragadott a halál, - otthagyta befejezetlenül a festő életpályáját, a családját, és minket, a barátait,- ezért az volt az érzésem, hogy mint szellem egyszer csak rám ugrik a sötétben és számon kéri, hogy mit tettünk vele. Persze semmit, de ez az érzése van az embernek. Tudtam, hogy muszáj arra mennem, mert különben később soha nem fogom tudni megtenni. Az ember nagyon fogékony erre, mert a szeretet elrendezetlen dolgainak a halál nem szabhat határt.

A szeretet nyelvei megjelennek a darabban?

A hiánya mutatkozik meg. A nem cselekvő szeretetet nem tudom hova tenni. A darabnak az a címe, hogy 2:22, ha a két pontot nullára cseréljük, 2022-t látnánk. Ez az idei év. A szerzőnek feltétlenül dolga van ezzel az évvel. Lehetünk sok mindenre büszkék, - találmányokra, vívmányokra, sporteredményekre - de ez a kor mintha hitét vesztett, magányos kor volna. Ez az év vádolható. Ez a valami hatja át ezt a darabot. Ezek krimik, de nem gyilkost keresünk, hanem arra keressük a választ, hogy ki kísért és miért. Ki adós még? Ezt fejti meg a darab. Az utánozhatatlan befejezés is megragadott és az, hogy ebben a hitetlen, gyökértelen, magányos korban az ember bármivel büszkélkedhet, például azzal, hogy sokunkon túlszaladt a technika, de ha a szeretet hiányzik, akkor ez sem értékelhető. Sőt, ha a szeretet nem tud működni, akkor ezeknek a győzelmeinknek semmi értelme.

Mire van szükség ezután a „gyökértelen, magányos év” után?

Én egy színházigazgató vagyok, gyakorlatiasan gondolkozom. Egy ilyen Covid,- háború,- és rezsiválság sújtotta év után nekem speciális megfontolásaim voltak a műsor összeállítása kapcsán. Tudtam, hogy olyan darabokat kell csináljunk, aminek itt van az ideje, amire bejönnek a nézők és mindenféle metafora nélkül azt hallják, ami velük történik, amiben róluk van szó. Most olyan korban élünk, amikor arra éhesek az emberek, hogy megtudják, mi is történik velük. Hallják, lássák, érezzék. A színház egy jó hely a párbeszédre. A Nemek és igenek, is egy ilyen darab. Egy férjről és egy feleségről szól, akik Rómeó és Júlia voltak az egyetemen, aztán született egy gyerekük, de mi van, mi lett a házasságukkal? Aztán kiderül, hogy minden úgy történt, hogy a férfinak kedvezett. A gyereket is a férfi akarta, meg amúgy mindent, aztán zátonyra futott a házasságuk. Elgondolkodtató. Ma már más világ van. A férfi mond egyet, meg a nő is. Aztán eldől. Ezekkel a gondolatokkal bíbelődtünk a darabban. Azért annak a világnak már vége van, hogy a férfi a kereső, a nő meg otthon duruzsol. Ma már egyenrangú felek vannak…

Milyen gondolat vezérelt darabot rendezne, vagy rendeztetne a színházában 2023-ban?

Van egy darab, ami Londonban is egy igaz szenzáció volt, egy ügyvédnőről szól, aki szexuális abúzussal vádolt embereket véd. Mivel nagyon jó ügyvéd, ezért sok perben sikerül felmentetnie a vád alól az ügyfeleit. Egyszer összejön egy másik ügyvéddel, hirtelen egymásnak esnek, majd randizni kezdenek. Egy vacsora után hazafelé tartanak, jól érzik magukat, vesznek egy bort, majd otthon ismét elkezdődik a szex, de a nő rosszul lesz. Visszafekszenek az ágyba, a nő továbbra sincs jól, de a pasi annyira beindul, hogy nem tud leállni, hiába kéri a nő, hogy ne… Remegve kirohan a lakásból, majd feljelenti a férfit szexuális abúzusért. Egy év múlva kitűzik a tárgyalást, ő védi magát és elveszíti a pert. Iszonyú erős darab. Még meg kell kapjuk a jogot, de ez a következő év nagy várományosa. Óriási igény van a vígjátékokra, de kicsit kezdünk eltolódni a komolyabb műfajok felé. Ami egy ideig nem baj, de később muszáj lesz újra a vidám darabok felé fordulnunk. Nagy keresésben vagyunk. Négy évtizede szeretném megrendezni a Rómeó és Júliát is, sok Shakespeare-t rendeztem, de ez valahogy kimaradt.

Színészként végzett…

Majd eljátszottam egy gyerekdarabot, Szegény Dzsoni és Árnika főszerepét, de ennyi. A feleségemet, Básti Julit szoktam kérdezni, - aki az ország ünnepelt sztárja volt harmincegynéhány évesen, - hogy mit látott bennem anno? Sosem tudott szabatos választ adni erre. Úgy gondolom, már akkor egészségesen biztos voltam magamban és abban, hogy a pályám valóságos, bár még nem tartok ott, ahol már akkor sejtettem magam. Színészként bizonytalan voltam, hisz csupa álomból lettem színész, ellentétben Julival, aki gyerekkora óta a színházban töltötte az életét. Mikor színészi gyakorlatra a Nemzeti Színház színpadára kerültem, attól féltem, hogy vékonyka, képzetlen hangom még a zenekari árok előtt leesik a színpadra, természetesen a nézők hallótávolságán kívül.

Később Ádám Ottó osztályában végzett rendezőként...

És 26 évesen a Tolnai Klárit, Sztankay Istvánt, Moór Mariannt rendeztem Molnár Ferenc Hattyú című darabjában és akkor már nagyon biztos voltam magamban.

Az egészséges önbizalomra van valamilyen receptje?

Szerencsés vagyok, mert második gyerekként születtem a családba. Utána még jött három testvérem. Így elég korán rám került a felelősség. Végül öten voltunk testvérek. Azt látom, hogy a nyelvtudás nagyon sokat számít. Idegen nyelven sajnos nem beszélek jól, de magyarul szerencsére igen és jól is tudom használni. Ez is nagy előny.

Mikor ismerte fel, hogy bármilyen gondolatot képes látni, megfogalmazni a színpad nyelvén?

­­­­­Nyolc évesen, mikor Pinokkiót rendeztem a ház lakóinak. Egyébként ovis korom óta szerettem mesélni is, soha nem egy vadul csapongó fantáziára támaszkodva, hanem ahogy valójában emlékeztem a mesékre. A színház eszközeivel ugyanúgy mesélem tovább ezeket a történeteket. Ami nekem nagyon fontos, az a hiteles, erős szöveg, amely akkor válik izgalmassá számomra, amikor a szöveg életre kel bennem, és látom a díszleteiben, a jelmezekkel, és azokat, akiknek a képében szólal meg a legjobban. Fiatal koromban az autók esetében tudtam megmondani, hogy éppen mire vágyik egy magyar ember, ma azt tudom, érzem, hogy a színházban mit szeretne látni egy magyar néző.

Írta: Tarnócai Éva

További cikkek

Reklám

Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Kováts Adél kapta a Páger Antal-színészdíjat

Pepita Magazin 2023.05.16.
A művész vasárnap vette át elismerését.

Elhunyt Máthé Erzsi

Pepita Magazin 2023.05.09.
Kilencvenöt éves korában halt meg, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja...

Bejelentette az új bemutatóit a Vígszínház

Pepita Magazin 2023.05.03.
Bejelentette 2023/24-es évadának bérletes bemutatóit a Vígszínház. Az üvegcipő című vígjáték Mohácsi János, a Pinokkió zenés változata Keresztes Tamás, az Ármán...

Járt ösvény

R. Kárpáti Péter: Szeresd, amit csinálsz és mindig ott legyél jelen, ahol éppen vagy!

Pepita Magazin 2023.04.13.
Azt mindenki tudja, hogy ő volt Berényi András, de azt kevesen, hogy eljátszhatta a világirodalom legszebb szerepeit, kiváló szervező és remekül ír. Sokat jelentenek számára Dusán sorai. „Tudod, a számla...

Szerednyey Béla: A hatalmas fájdalom ellenére meg kell nevettetni a közönséget

Pepita Magazin 2023.03.24.
Több, mint 40 évet töltött a Madách Színházban, most szabadúszó. Imádtam a Macskákban Rumliként, ahogy gitározott, zongorázott a táncoslányok lábain. A Páratlan párosban csa...

Gazdag Tibor: Sok mindent le lehet bontani egyetlen emberről

Pepita Magazin 2023.02.27.
Hat éve a Van, aki forrón szereti című musicalban láttam Osgood Fieldinget, a hóbortos milliomost játszani a Pesti Magyar Színházban.  Meg is lepődtem, hisz Gazdag Tibor ritka vendége a vígjátéknak, szá...
mbvk 3
MBVK 4 - Kategóriák között
mbvk 4

Hangadó

Molnár Levente: Az improvizáció olyan közös nyelv, ami összeköt minket

Pepita Magazin 2023.02.02.
Molnár Levente gyerekkora óta, harminc éve szinkronizál. Hangját már a gyermekei is felismerik a mesefilmes karaktereknél épp úgy, ahogy a filmekben és reklámfilmekben is. Több mint tíz éve filmeket &eacu...

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Kritika

Kiborul a bili – Szerelemgyerek a Legközelebbi ember a Radnótiban

Pepita Magazin 2023.05.31.
Hajdu Szabolcs rendszeresen a képünkbe tolja hogyan élünk. Közelképeket mutat. Valósággal beledugja az orrunkat más emberek, családok életébe, amelyek először teljesen normálisnak, szokványosnak tűnnek...

Eszenyi Enikő visszatérése – Ünneplés, üdvrivalgások, kételyek

Pepita Magazin 2023.05.09.
Eszenyi Enikő színpadra való visszatérésének premierjén nincs hatásos, fogadótapssal kísért, primadonnás bejövetel. Nem ünnepelteti magát kapásból, hogy íme újra itt van, v&aacu...

Végveszélyben a Cseresznyéskert

Pepita Magazin 2023.04.30.
Tötyögünk egy helyben, méltán érezzük úgy, hogy kihúzzák a lábunk alól a talajt, nem jutunk egyről a kettőre, elértéktelenítik, megsemmisítik azt, amit még mindig próbálunk ...
mbvk 2
MBVK 2 - Kategóriák között
mbvk 1

A tanár

Mi van a hang mögött? - A beszédhibák a személyiséget, a lélektani hibákat is tükrözik

Pepita Magazin 2023.04.26.
Illés Györgyi színésznő, egyetemi oktató, coach. Művészi beszédet tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Most főleg vállalatvezetőkkel foglalkozik és színjátszókört...

„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Pepita Magazin 2023.03.16.
„Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is&r...

Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

Pepita Magazin 2023.02.25.
„A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogy nem lehet kifejezni”, mondja Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, volt rektora, aki a Kanadai Nemzeti Sz&i...

Legendák

Andorai Péter 75 – Megjárta és meg is mutatta a poklot

Pepita Magazin 2023.04.25.
Ma lenne 75 éves Andorai Péter. Hatodszorra vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, a felvételiztetők nem túl nagy dicsőségére. Számba kellene venni hányan vannak azok a Kossuth-dí...

Békés Itala 96 – „Kossuth-díjas nagy színész, vagány örökifjú”

Pepita Magazin 2023.03.23.
Ma 96 éves Békés Itala, az örökifjúság megtestesülése. Az egészséges, de mégis totálisan szertelen életmód apostola, színházi és filmszerepek garmadájának alakí...

Cserhalmi György 75 – „Jelen van, köztünk van, nem csak papíron a Nemzet Színésze”

Pepita Magazin 2023.02.17.
Ma 75 éves Cserhalmi György, aki gyakran felkiáltójelként volt a színpadon, szinte lakmuszpapírként mutatta meg, hogy ez sincs rendben, az sincs, meg amaz sincs. Most rendezőként, interjúkban teszi ugyanezt, mert sajnos a betegs&ea...
MBVK 1 - Kategóriák között
mbvk 8
mbvk 4

A rendező

Puskás Samu: Ilyen szülőkkel az ember örökletesen kötődik a színházhoz

Pepita Magazin 2023.04.20.
A tavalyi év legsikeresebb West End darabját tűzi műsorra hamarosan a budapesti Centrál Színház. WhatsOnStage Awards legjobb darabja, Suzie Miller Az ártatlanság vélelme (Prima Facie) című drámájának hazai ősbemu...

Szelei Dóra: Jobban érdekel a rendezés, mint a játék

Pepita Magazin 2023.03.15.
Két doboz cipelése közben találkoztam vele, közös barátnőnk költöztetésekor. Gyönyörű és fiatal, tele határozott mondatokkal, hatalmas göndör hajkoronával. Sosem láttam előtte. Ki lehet? Az...

Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Pepita Magazin 2023.02.16.
Miközben néztem Az almafa virágát, egyszerre voltam jelen a múltban és a jelenben, Magyarországon és Vietnámban, minden helyszín otthonos volt és lenyűgöző, maradtam volna benne, és éltem volna tová...

A jövő nagyjai

Koncz Andrea: Mindenhol kicsit idegennek érzem magam és egy kicsit otthon

Pepita Magazin 2023.05.17.
A Marosvásárhelyről jött Koncz Andrea játéka megindítóan őszinte, teljes érzelemmel alakítja figuráit, nem egyszer felszaladnánk hozzá a színpadra, megmenteni, átölelni, vagy éppen felemelni...

Gréczy Balázs: Hajszoltam magam és folyamatosan bűntudatom volt

Pepita Magazin 2023.03.29.
Zongorázik, gitározik, dobol és persze énekel a Pesti Magyar Színház fiatal tehetsége, Gréczy Balázs, akit Bütyök szerepében láthatunk a Tüskevárban.

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...
mbvk 2
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Bodrogi Enikő: Üvöltve éneklem ki magamból a fájdalmat

Pepita Magazin 2023.05.19.
Egész gyerekkorában úszott és vízilabdázott, így a víz is egyfajta örömforrást jelent számára. De Bodrogi Enikő színpadra született, az X-Faktor élő adásaiban megismerhettük mosoly...

Eszenszky Gergely: Akkor lennék a legboldogabb, ha öt év múlva is ezen az úton lehetnék

Pepita Magazin 2023.04.11.
A kutyasétáltatás közben a fiatal színésszel készült interjút Timon, az örökbefogadott kiskutyája színesítette, akár a Tüskevár sztoriját Matula bácsi Csikasza. Nem vélet...

A Tüskevár törvényei a Pesti Magyar Színházban

Pepita Magazin 2023.03.20.
El nem tudtam képzelni, hogy a Tüskevár, a Kis-Balaton és a Berek, hogyan fog életre kelni a Pesti Magyar Színházban. És átjött az érzés! A nomád nyaralás igénye, a természetközeli var&aa...

Emlékek

Voith Ágnes: Sosem voltam az a klasszikus értékeken edződött színésznő

Pepita Magazin 2023.05.08.
Mikor kislányként, az Irány Mexikó című filmet néztük a szüleimmel, óriási hatással volt rám Voith Ági, aki tornászként az olimpiai válogatott tagjaként debütált. Imá...

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...
mbvk 8
MBVK 2 - Kategóriák között
mbvk 5

Felvétel

A Műanyag égbolt új korszakot nyit az animációs filmek világában

Pepita Magazin 2023.04.24.
Az élőszereplős, mégis animációs technikával készült Műanyag égbolt egy posztapokaliptikus mű, amely 2123 Budapestjén játszódik. A város egy kupola alatt létezik, mivel a Föld élővilága k...

Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Pepita Magazin 2023.02.10.
Nemcsak azért volt jó választás az első magyar-vietnámi film, Az almafa virága egyik főszerepére a zalamerenyei Sütő András, mert a ’70-es évek Magyarországához nagyon illő karakteres arca van, hanem az&eacut...

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...