Puskás Tamás: Szellemek vannak mindaddig, amíg a szeretet hiányt szenved

Pepita Magazin 2022.12.14. A rendező

Puskás Tamás: Szellemek vannak mindaddig, amíg a szeretet hiányt szenved

Nemrég olvastam egy interjút Esztergályos Károllyal, aki azt nyilatkozta, hogy szerinte az egész életművéből, egy Csehov kisregényből készült filmje, aminek történetesen az a színházigazgató volt a főszereplője 26 évesen. Ő ma a Centrál Színházat vezeti. A rendező Puskás Tamás, aki nemcsak főnöke, hanem a férje is Básti Julinak. Szép kapcsolat az övék, talán ezért is kerül annyi párkapcsolati darab a Centrálba. Vagy nem?

csanyi cikk

Mennyiben változott a gondolkodás módja a darab (2:22) kapcsán?

Most azt kérdezi, hogy miként vélekedtem a szellemekről akkor és most?

Lefordítva igen, hisz a 2:22 sok más mellett felteszi a kérdést, léteznek-e szellemek?

Alapvetően nem változott a véleményem. A darab iránti kedvem, szeretetem független attól, hogy miként vélekedem a kisértetekről. Szkeptikus vagyok. Viszont olyan színházcsináló ember vagyok, aki a lélektan dolgai iránt erősen érdeklődik. Ez a szellemek dolog igencsak az érzelmeinkben és lelkünkben zajló sötétlő, örvénylő dolgokhoz kapcsolódik, és ezeknek a valódiságában viszont nagyon hiszek. Rájöttem, hogy a szellemtörténet mindig a kriminalitásban és a szeretetben keresendő, mert ez többnyire egy befejezetlen dolog, egy azzal kapcsolatos adósság.  Két okból kísért a szellem, vagy nem tud elmenni, mert valakinek befejezetlen dolga van, vagy ő követett el valamit, ahogy például a Karácsonyi énekben Marly szelleme, aki láncon húzza maga után mindenét, mert soha nem gyakorolta a szeretet erényét. Addig kell kísértenie, míg meg nem érti, mekkora nagyot hibázott a földi életében. Vagy a másik, példa Hamlet atyjának a szelleme, akit szeretetében csaltak meg, orvgyilkosság áldozata lett. Minden kísértethistória a viktoriánus Angliában élte reneszánszát, hisz ott komoly hagyománya van. Erdély kapcsán azért dicsekedhetünk mi is egyfajta vámpírok őshazájának címével, de mi nem vagyunk és nem is voltunk soha igazi kísértet ország. Talán az „Aranyballadák kivételével, amelyek hemzsegnek a kísértetektől. Anglia azért más, talán a köd miatt az angol kultúrát áthatja ez a fojtott érzelem és a szeretet ki nem mutatása, meg nem élése. Elképzelhető, hogy a kísértetek innen erednek. Könyves Kálmán azt mondta, hogy boszorkányok pedig nincsenek, én azt kell mondjam: Szellemek vannak mindaddig, amíg a szeretet hiányt szenved!

Miért vagyunk ennyire fogékonyak arra, mikor hiányt szenved a szeretet?

Mikor nincs befejezve a szeretet dolga, arra a legjobb példa egy barátom esete, aki 21 évvel ezelőtt egy viharos nyári estén halt meg. A saját autója esett rá. Néhány perccel a baleset után érkeztem a helyszínre. A felesége, még hamarabb, de nem tudtunk segíteni rajta. Lehet, hogy még éppen élt, mikor odaértem. És ez fontos, mert utána néhány nappal, a leghatározottabban kényszerítenem kellett magam arra, hogy a szokásos esti sétámat az ő házuk felé kerülve tegyem meg. Hogy miért? Mert erős rettegésem volt, hogy az az ember, akit hirtelen elragadott a halál, - otthagyta befejezetlenül a festő életpályáját, a családját, és minket, a barátait,- ezért az volt az érzésem, hogy mint szellem egyszer csak rám ugrik a sötétben és számon kéri, hogy mit tettünk vele. Persze semmit, de ez az érzése van az embernek. Tudtam, hogy muszáj arra mennem, mert különben később soha nem fogom tudni megtenni. Az ember nagyon fogékony erre, mert a szeretet elrendezetlen dolgainak a halál nem szabhat határt.

A szeretet nyelvei megjelennek a darabban?

A hiánya mutatkozik meg. A nem cselekvő szeretetet nem tudom hova tenni. A darabnak az a címe, hogy 2:22, ha a két pontot nullára cseréljük, 2022-t látnánk. Ez az idei év. A szerzőnek feltétlenül dolga van ezzel az évvel. Lehetünk sok mindenre büszkék, - találmányokra, vívmányokra, sporteredményekre - de ez a kor mintha hitét vesztett, magányos kor volna. Ez az év vádolható. Ez a valami hatja át ezt a darabot. Ezek krimik, de nem gyilkost keresünk, hanem arra keressük a választ, hogy ki kísért és miért. Ki adós még? Ezt fejti meg a darab. Az utánozhatatlan befejezés is megragadott és az, hogy ebben a hitetlen, gyökértelen, magányos korban az ember bármivel büszkélkedhet, például azzal, hogy sokunkon túlszaladt a technika, de ha a szeretet hiányzik, akkor ez sem értékelhető. Sőt, ha a szeretet nem tud működni, akkor ezeknek a győzelmeinknek semmi értelme.

Mire van szükség ezután a „gyökértelen, magányos év” után?

Én egy színházigazgató vagyok, gyakorlatiasan gondolkozom. Egy ilyen Covid,- háború,- és rezsiválság sújtotta év után nekem speciális megfontolásaim voltak a műsor összeállítása kapcsán. Tudtam, hogy olyan darabokat kell csináljunk, aminek itt van az ideje, amire bejönnek a nézők és mindenféle metafora nélkül azt hallják, ami velük történik, amiben róluk van szó. Most olyan korban élünk, amikor arra éhesek az emberek, hogy megtudják, mi is történik velük. Hallják, lássák, érezzék. A színház egy jó hely a párbeszédre. A Nemek és igenek, is egy ilyen darab. Egy férjről és egy feleségről szól, akik Rómeó és Júlia voltak az egyetemen, aztán született egy gyerekük, de mi van, mi lett a házasságukkal? Aztán kiderül, hogy minden úgy történt, hogy a férfinak kedvezett. A gyereket is a férfi akarta, meg amúgy mindent, aztán zátonyra futott a házasságuk. Elgondolkodtató. Ma már más világ van. A férfi mond egyet, meg a nő is. Aztán eldől. Ezekkel a gondolatokkal bíbelődtünk a darabban. Azért annak a világnak már vége van, hogy a férfi a kereső, a nő meg otthon duruzsol. Ma már egyenrangú felek vannak…

Milyen gondolat vezérelt darabot rendezne, vagy rendeztetne a színházában 2023-ban?

Van egy darab, ami Londonban is egy igaz szenzáció volt, egy ügyvédnőről szól, aki szexuális abúzussal vádolt embereket véd. Mivel nagyon jó ügyvéd, ezért sok perben sikerül felmentetnie a vád alól az ügyfeleit. Egyszer összejön egy másik ügyvéddel, hirtelen egymásnak esnek, majd randizni kezdenek. Egy vacsora után hazafelé tartanak, jól érzik magukat, vesznek egy bort, majd otthon ismét elkezdődik a szex, de a nő rosszul lesz. Visszafekszenek az ágyba, a nő továbbra sincs jól, de a pasi annyira beindul, hogy nem tud leállni, hiába kéri a nő, hogy ne… Remegve kirohan a lakásból, majd feljelenti a férfit szexuális abúzusért. Egy év múlva kitűzik a tárgyalást, ő védi magát és elveszíti a pert. Iszonyú erős darab. Még meg kell kapjuk a jogot, de ez a következő év nagy várományosa. Óriási igény van a vígjátékokra, de kicsit kezdünk eltolódni a komolyabb műfajok felé. Ami egy ideig nem baj, de később muszáj lesz újra a vidám darabok felé fordulnunk. Nagy keresésben vagyunk. Négy évtizede szeretném megrendezni a Rómeó és Júliát is, sok Shakespeare-t rendeztem, de ez valahogy kimaradt.

Színészként végzett…

Majd eljátszottam egy gyerekdarabot, Szegény Dzsoni és Árnika főszerepét, de ennyi. A feleségemet, Básti Julit szoktam kérdezni, - aki az ország ünnepelt sztárja volt harmincegynéhány évesen, - hogy mit látott bennem anno? Sosem tudott szabatos választ adni erre. Úgy gondolom, már akkor egészségesen biztos voltam magamban és abban, hogy a pályám valóságos, bár még nem tartok ott, ahol már akkor sejtettem magam. Színészként bizonytalan voltam, hisz csupa álomból lettem színész, ellentétben Julival, aki gyerekkora óta a színházban töltötte az életét. Mikor színészi gyakorlatra a Nemzeti Színház színpadára kerültem, attól féltem, hogy vékonyka, képzetlen hangom még a zenekari árok előtt leesik a színpadra, természetesen a nézők hallótávolságán kívül.

Később Ádám Ottó osztályában végzett rendezőként...

És 26 évesen a Tolnai Klárit, Sztankay Istvánt, Moór Mariannt rendeztem Molnár Ferenc Hattyú című darabjában és akkor már nagyon biztos voltam magamban.

Az egészséges önbizalomra van valamilyen receptje?

Szerencsés vagyok, mert második gyerekként születtem a családba. Utána még jött három testvérem. Így elég korán rám került a felelősség. Végül öten voltunk testvérek. Azt látom, hogy a nyelvtudás nagyon sokat számít. Idegen nyelven sajnos nem beszélek jól, de magyarul szerencsére igen és jól is tudom használni. Ez is nagy előny.

Mikor ismerte fel, hogy bármilyen gondolatot képes látni, megfogalmazni a színpad nyelvén?

­­­­­Nyolc évesen, mikor Pinokkiót rendeztem a ház lakóinak. Egyébként ovis korom óta szerettem mesélni is, soha nem egy vadul csapongó fantáziára támaszkodva, hanem ahogy valójában emlékeztem a mesékre. A színház eszközeivel ugyanúgy mesélem tovább ezeket a történeteket. Ami nekem nagyon fontos, az a hiteles, erős szöveg, amely akkor válik izgalmassá számomra, amikor a szöveg életre kel bennem, és látom a díszleteiben, a jelmezekkel, és azokat, akiknek a képében szólal meg a legjobban. Fiatal koromban az autók esetében tudtam megmondani, hogy éppen mire vágyik egy magyar ember, ma azt tudom, érzem, hogy a színházban mit szeretne látni egy magyar néző.

Írta: Tarnócai Éva

További cikkek

Reklám

Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Óz, a varázsló - A klasszikus mese új köntösben a Kolibri színpadán

Pepita Magazin 2023.01.18.
Az idei évad első nagyszínpadi produkciójaként egy klasszikus mesét láthat új köntösben a Kolibri Színház közönsége; január 28-án, szombaton mutatják be az Óz, a varázsl&oacu...

Évkezdés a Radnóti Színházban

Pepita Magazin 2023.01.18.
A magyar kultúra napján a repertoár darabjai mellett közönségtalálkozóval, rendhagyó irodalomórákkal, jubileumi Szerb Antal-esttel, vendégprodukciókkal és könyvbemutatóval is várja a n&ea...

A Pick Szeged Zrt.-nél próbálnak a Szegedi Nemzeti Színház művészei

Pepita Magazin 2023.01.17.
Az önkormányzati fenntartású intézmények ideiglenes bezárása miatt a Pick Szeged Zrt. által felajánlott helyszínen folynak a Szegedi Nemzeti Színház egyik márciusi bemutatója, a Hegedűs a há...

Járt ösvény

Peremartoni Krisztina: A színészet nekem egy eszköz amivel megélhetem a saját szabadságomat

Pepita Magazin 2023.01.16.
Szenvedélyes világutazó, de leginkább a földdel bensőséges viszonyt ápoló kultúrákat szereti. Önkénteskedett Szumátrán egy orangután rehabilitációs központban, volt favág&o...

Újvári Zoltán: Valami felfalja az embert. Valami kényszer

Pepita Magazin 2022.12.20.
Pécsről eljött egy Janus Pannonius-díjjal, a következő évben megkapta a Jászai Mari-díjat, majd kamaraszínházi színészként elsőként, a legjobb férfialakítás díját is neki &iac...

Seress Zoltán: Ez olyan érzés, mint meztelenül úszni a tengerben…

Pepita Magazin 2022.11.24.
Első színháza volt a Vígszínház, két éve ismét itt játszik. Közben társulati tag volt Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Szolnokon és persze a Bárka Színházban, amelynek megsz...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

Hangadó

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Mezei Kitty: Színészként az őrült figura izgalmasabb tud lenni

Pepita Magazin 2022.10.29.
Mezei Kitty néhány éve az év legjobb női szinkronhangja lett. A szinkronstúdiók világába egyenesen a táncparkettről került be egy furcsa szituáció és egy nyelvtörő miatt. Bár váratlanul &ea...

Kritika

Ész, szív, bátorság – Gothár Péter karizmatikus Óz rendezése

Pepita Magazin 2023.01.31.
Sziporkázó humorral, megható momentumokkal, üde, friss játékossággal teli, az Óz, a varázsló előadása a Kolibri Színházban, Gothár Péter rendezésében. Sejthető volt, ha ő több...

Szín a színtelenségben – A Made in Hungária „újratöltve”

Pepita Magazin 2023.01.30.
Akár poros is lehetne a Made in Hungária, az egykori óriási siker felmelegítése, de nagyon nem az. Élettel teli, sodró lendületű előadás született ismét Fenyő Miklós dalaiból, élettörté...

Látszatélet – Magányos emberek a Kamrában

Pepita Magazin 2023.01.23.
Betódulunk a Magányos emberek szereplőinek házába. Nem zavar bennünket, hogy többen otthon vannak közülük. Végig bámuljuk a lakásukat, a vécétől a könyvespolc köteteiig.
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

A tanár

Meczner János: Volt tanítványom vitte tovább az osztályt

Pepita Magazin 2023.01.25.
Meczner János rendező, a Budapest Bábszínház korábbi igazgatója, kezdeményezte, hogy beinduljon a bábszakos képzés a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, amelyre amikor rákényszerí...

Nincs megfelelő követelményrendszer – Szakály György a táncképzésről

Pepita Magazin 2022.12.27.
„Már nem lehet azt mondani, hogy kövér vagy, kicsit le kellene fogyni, nem vagy elég ügyes”, mondja Szakály György, nemzetközi hírű, Kossuth-díjas táncos, a Magyar Táncművészeti Egyetem egykori rektora. ...

Fessük az ördögöt a falra! - Az agresszor logikája és lélektana

Pepita Magazin 2022.11.27.
Az életben nagyobb biztonságot ad, ha látjuk, hogy az agresszornak mi a logikája és a lélektana, mondja Vidovszky György, rendező, drámatanár. Sok olyan kemény produkciót állított színpadra, amiben erős...

Legendák

Jordán Tamás 80

Pepita Magazin 2023.01.15.
Jordán Tamás ma 80 éves. Kicsit lassabban mozog, mint régen, de megmaradt az egykori csillogó szemű, nagyot álmodni képes fantasztának, aki újabb és újabb dolgokat eszel ki, és amire esetleg más legyintene, h...

Húsz éve halt meg Schütz Ila

Pepita Magazin 2022.12.11.
Schütz Ilára, a karizmatikus színészre, ma 20 éve a fürdőkádjában találtak rá holtan, a gyomrában túladagolt gyógyszerekkel, a fürdővízben hajszárítóval. Máig nem tudni po...

Alföldi 55

Pepita Magazin 2022.11.22.
A ma 55 éves Alföldi Róbertet imádják és utálják. Valószínűleg sokkal többen vannak akik szeretik,  mint akik akár egyenesen gyűlölik. Az biztos, hogy tényező, és, hogy mindenki ismeri.
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

A rendező

Vaszkó Bence: Nem égettem fel magam mögött semmit

Pepita Magazin 2023.01.10.
A József Attila Színházból egy hatalmas isztiméri farmra repítette családját Vaszkó Bence színművész, aki nem sokkal előtte Anastasius volt A pápanőben. Három évvel korábban a nyíregyh&...

Puskás Tamás: Szellemek vannak mindaddig, amíg a szeretet hiányt szenved

Pepita Magazin 2022.12.14.
Nemrég olvastam egy interjút Esztergályos Károllyal, aki azt nyilatkozta, hogy szerinte az egész életművéből, egy Csehov kisregényből készült filmje, aminek történetesen az a színházigazgató volt ...

Gémes Antos: Nem kell ahhoz sanyarú sors, hogy küszködni tudjon az ember

Pepita Magazin 2022.11.08.
Fújd el a gyertyát, ami nem fog kialaludni, de úgy csináld, hogy ne hibának tűnjön, hanem gegnek. Oké. No, még egyszer. Jó, majd gondolkozunk még rajta – instruálta a Madagaszkár című musical prób...

A jövő nagyjai

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...

Kopek Janka: Mindig egy új világba csöppenek

Pepita Magazin 2022.12.19.
Kopek Janka színésznő, műsorvezető, a Vígszínház társulatának tagja. Színpadi és filmes munkák mellett nemzetközi menedzsmenttel is foglalkozik. Nemrégiben cukrász végzettséget is szerzett. Vele...

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Mester Dávid: A saját határaim állandó feszegetése természetes

Pepita Magazin 2023.01.26.
Azóta figyelem, mióta először meghallottam a Félkegyelműben, a Háború és békében majd a Liliomban a felcsendülő zenéjét. Nem megszokott, a nagy tudás mentén letér az útról és ...

Viktória grófnő Veszprémben

Pepita Magazin 2022.12.22.
Egy szórakoztató, mégis komoly drámai ívvel megkomponált Viktória előadást láthattunk a Veszprémi Petőfi Színházban, az igazgató, Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, Érdemes műv&eac...

Gaál Attila Csaba: Most nagy erővel, nagy tetteket tudok végrehajtani

Pepita Magazin 2022.11.21.
A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színész és rendező szakának hallgatója volt, ma a Veszprémi Petőfi Színház színművésze. A Nyitott ablak című előadásában nyújtott alak&iacu...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

Felvétel

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...

Thuróczy Szabolcs: Ez a szakma eléget, miközben hamuvá válik az ember

Pepita Magazin 2022.12.16.
Nem sok jogi egyetemet végzett színészünk van, sőt olyan sem sok, aki ennyiszer megkapta a legjobb férfi alakítás díját, mint Thuróczy Szabolcs. Olyan színészünk meg végképp nem sok van, aki kar&aac...

Nari Nguyen: A múlthoz való ragaszkodás akkor jár tisztelettel, ha az az embert szolgálja

Pepita Magazin 2022.11.16.
A legszebb Európában élő vietnámi lánynak választották Berlinben 11 évvel ezelőtt Nari Nguyent. A szépségkirálynő ezúttal Az almafa virága címet viselő magyar-vietnámi romantikus film é...