Lengyel Ferenc: Az életünkben mindig van valami, ami miatt szerepelnünk kell egy kicsit

Pepita Magazin 2022.10.12. A rendező

Lengyel Ferenc: Az életünkben mindig van valami, ami miatt szerepelnünk kell egy kicsit

Fotó: RTL/Sárosi Zoltán

Ezúttal a szédítően mámorító, vérpezsdítően vad rock and roll volt az, amelynek hatására Lengyel Ferenc Jászai Mari-díjas színművész és rendező is felcsavarta a szőnyeget a József Attila Színház színpadán. Előző évadban a Portugál című darabot, most, első musicaljét rendezte, óriási sikerrel.  Még ma is működik a hatása, átsugárzik a  skatulyába szorító normák, és az istentelen „zene-bonától” tiltó fenyegető magatartás ellen a fiatalok féktelen lázadása.

Poggyasz - Cikk közben

– Nagyon jó kritikákat kapott Portugál című rendezésed. Csak egyet emelnék ki a sok közül, Petővári Ágnesét: „Lengyel Ferenc rendezésében a Portugál kíméletlen és szerfelett pontos látlelet a második évezred előtti időről, udvariasan az eredeti tőkefelhalmozás időszakának nevezett esztendőkről.” Az Infovilág pedig az utóbbi évek egyik legjobb előadásának tartotta a József Attila Színházban. Sokat vitatott kérdés az első látásra szerelem, viszont ebben a darabban ez megtörtént Lábodi Ádámmal, Becével, akinek voltak fenntartásai ezzel a zsigeri szintű misztikus élménnyel.

– Amit nagyon nehéz a színpadon ábrázolni, az a szerelem. Attól, hogy valaki nem olyan típusú ember, hogy valakibe első látásra beleszeressen, attól még létezik olyan ember, akivel ez simán megtörténik. Két tehetséges fiatal játszotta a főszerepet, Masnit Kónya-Merlin Renáta, Becét pedig Ádám. Reniben látok egyfajta őserőt, hozott valami ösztönöset onnan, ahonnan jön, Délvidékről. Ott még megvan az a fajta őszinteség és tisztaság, amit nem lehet tanulni.

– Rendezői vénával miért fogott meg ez a darab, hisz Retek karakterét színészként 22 évvel ezelőtt a filmváltozatban Szirtes Ágival, Csuja Imrével, színpadon pedig 423-szor játszottad!

– Igen és mivel felkértek rá, így ki kellett találnom, hogy miként nyúlok hozzá. Mit szeretnék elmesélni, illetve mi az a plusz gondolat, amit még nem fogalmaztak meg a történettel kapcsolatban.

– Volt valami, ami kimaradt abból a csodajó előadásból?

– Abban az előadásban a szerelmi szál nagyon meg lett „vágva”. Nekem hiányzott. Az embereket tökéletesen ábrázoltuk, de a konfliktusból hiányzott az a tragédia, ami miatt megtörténtek azok a dolgok, amik láthatóvá váltak. Olyan ikonikus előadás volt, hogy a színészi játékok elvitték magukkal a miérteket. Arra gondoltam, hogy én viszont eljátszom a kottát. Nagyon pici változtatásokat kértem, de megmaradt a humor, sőt! Igazi chaplini megoldások kerültek a darabba. Az ízléshatáron belül lettek kipatikázva a karakterek. Nagyon fontos volt számomra az apa lánya kapcsolat is. Mekkora teher egy apának az, ha tudja, hogy a lánya nem ebbe a faluba való, mert értékesebb és több, de nem tud elmenni, mert nincs hozzávaló partner. Ez egy nagyon nehezen megélhető dolog. A lány beleszeret egy falun átutazó fiúba. Összeroppan, majd az aggodalomtól az apa is. Van megoldás? Sugalltam egyet! Lehet, hogy ezeknek az embereknek szörnyű az élete, az is lehet, hogy mind alkoholisták, buggyantak, mégis szerethetőek, mert ott vannak mindig és befogadnak. Van móka, derű, kacagás, még akkor is, ha sírunk, mert ez egy igazi közösség.

– A Made in Hungaria, is felkérésre készült, vagy te szeretted volna megcsinálni?

– Felkérésre, amit nagyon szívesen vállaltam. A hatvanas évek a gyerekkorom. A rock and roll is az életemhez tartozott. Én is léggitároztam a Csavard fel a szőnyeget című számot. Ami érdekelt még ebben a munkában, egyfajta hiányérzetből fakadt, ugyanis nem láttam még itthon olyan musicalt, előadást, vagy zenés színházat, ahol a színészek egyenrangúan táncolnak a táncosokkal, jó színészek, ráadásul kiválóan énekelnek. Ez a hármas egység az, ami nagyon ritka. Ennek összehozása komoly törekvés volt részemről. És létrejött. Spielberg West Side Storyja attól volt lenyűgöző, - nemcsak az én számomra, - hogy a táncosok a levegőben röpködnek, miközben kiválóan énekelnek és remek színészek is egyben. Erre törekedtem és a Made is Hungáriánk így lett egyszerre szórakoztató, pörgős, fordulatos, tréfás és látványos. A kor sajátosságait is sikerült szórakoztatóan belecsempészni az előadásba. Még a szörnyűségeit is, a besúgásokat, tiltásokat, miközben a fiúk szerelemre, szabadságra és a rock and rollra vágytak. A főszereplő Amerikából jön vissza és végül, fellép a barátaival a Ki Mit Tud selejtezőben. Mikor a párttitkár megfenyegeti őket, egy lázadás tör ki, és ezt fémjelzi a Viva Rock and roll! A pontos magyarázat, a gondolatom, a rendezői üzenetem a 2. felvonásban robban, mikor a rendőrök is megjelennek és a párttitkárral együtt elviszik az összes hangszert. Viszont ott marad az ünneplő tömeg és a rock banda. Mi történik? Elkezdenek akapella játszani, énekelni. Ugyanazt a számot, a Viva Rock and Rollt. Ekkor érkezik meg a kor és a darab ars poeticája. ’Mert elviheted a hangszeremet, de én akkor is tombolni fogok és felszedem az utcaköveket is, ha kell! ’ Ez a zene úgy is szólal meg, ahogyan kell, olyan hevülettel, olyan emelkedett, átütő és felemelő érzelmekkel, ökölbe szorított kezekkel, hogy nagyon hat a közönségre. Így mindenki érzi, hogy nincs megállás. Ettől vált komolyabbá a mű, a prózai részek is erősebbé. A színpad bármelyik részét nézzük, mindenhol lendület és történés van. Ehhez fantasztikus partnert találtam Gyulai Júlia koreográfus személyében, aki pontosan megérezte mire gondoltam. A másik munkatársam a díszlettervező, Ábrahám Péter, a Portugált is ő tervezte, lenyűgöző és izgalmas teret alkotott, ahogy a jelmezekben Ónodi Mara. Nagyon kevés idő állt rendelkezésre. Augusztus 22-én kezdtünk el dolgozni és alig 6 hét alatt létrehoztunk egy előadást. Egyik néző barátom fogalmazta meg a minap előadás után, hogy ilyen fajta musical még nem volt Magyarországon, ez már Amerika!

– Ha most rendezhetnél egy filmet, milyen témát, milyen műfajban dolgoznál fel?

– Mindenképpen azt érzem, hogy hiányzik a világból a humor, a nevetés és az a fajta népünnepély, amely éppen ebben a Made in Hungáriás korban dívott. Hogy tudtak örülni egymásnak az emberek! Egy korsó sörnek, egy virslinek, egy táncnak, annak, hogy kiöltözhettek, ahogy összeölelkeztek és nevettek. Ez most nincs. Akkor mindenki egyformán nyomorult volt, egyenrangú és bulizott, amikor csak tehette. Ez hiányzik. Talán kis lépésekkel, kis csoportokkal még sikerülhet. Mára beköltözött az emberek közé a bizalmatlanság. Bármilyen témához nyúlnék, humor, játékosság nélkül, nem tenném soha. Beszélgetni sem lehet anélkül. Az az ember, aki tud magán nevetni, akinek van öniróniája, nem lehet veszélyes. Azok a veszélyesek, akik túlságosan sokat képzelnek magukról. Mindenképpen olyan filmet csinálnék, - legyen az dráma, vagy bármilyen komoly történet, - hogy lehessen nevetni rajta. Miért van erre szükség? Az életünkben mindig van valami, ami miatt szerepelnünk kell egy kicsit. Teljesen sosem engedjük el magunkat. Még akkor sem, ha egyedül vagyunk.

– Ezt most komolyan mondod?

– Nagyon komolyan.

– Van azért olyan szituáció, amikor elengeded magad?

– Biztos, hogy van. Hogyne lenne!

– Nem akkor töltődsz fel igazán?

– Inkább azt mondanám, mi az, amit beengedek. Minél több dologra vagyok nyitott, annál inkább töltődöm és gazdagodok. Mostanában elengedtem a filmrendezést, mert lefoglaltak a teendőim. Befejeztük a Keresztanyu sorozatot. Befejeztem a Semmelweis-filmet Koltai Lajos rendezésében. Nagyon élvezetes munka volt, szerettem csinálni. Egyetlen olyan figura vagyok a filmben, amely nem létezett, de a történet szempontjából fontos, hisz ő a miniszteri biztos. Most pedig el fogok utazni a Kolumbiai őserdőbe, a Celeb vagyok, ments ki innen! című műsorba versenyezni. Mikor hazajövök, forgatom tovább a Drága örökösöket. Utána pedig csak olyan dolgokkal szeretnék foglalkozni, ami személyes történet, nem munka. Írom a regényemet, amelynek csak a feléig jutottam el. Szeretném befejezni.

– Azért létezhet olyan megkeresés a színház részéről, amelynek nem tudsz ellenállni?

Mindig létezik olyan ajánlat, amelyre nem lehet nemet mondani.

Írta: Tarnócai Éva

További cikkek

Reklám

Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Világhírű színházi és utcaszínházi társulatok érkeznek a 10. VéNégy Fesztiválra

Pepita Magazin 2023.03.13.
Világhírű színházi és utcaszínházi társulatok érkeznek a Dunakanyarba; a 10. jubileumát tartó VéNégy Fesztivál június 22. és 25. között a 10. Színházi Olimpia r&ea...

A helység kalapácsa című vendégelőadással ünnepelnek Kolozsváron

Pepita Magazin 2023.03.13.
A budapesti Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciója, A helység kalapácsa című vendégelőadás lesz látható március 15-én, sz...

Jubileumi előadásokkal ünnepli a Macskák bemutatásának 40. évfordulóját a Madách Színház

Pepita Magazin 2023.03.09.
Március 25-én lesz 40 éve, hogy a Madách Színház bemutatta a Macskák című musicalt; az évforduló alkalmából ezen a napon különleges, jubileumi előadásokkal várják a közöns&e...

Járt ösvény

Gazdag Tibor: Sok mindent le lehet bontani egyetlen emberről

Pepita Magazin 2023.02.27.
Hat éve a Van, aki forrón szereti című musicalban láttam Osgood Fieldinget, a hóbortos milliomost játszani a Pesti Magyar Színházban.  Meg is lepődtem, hisz Gazdag Tibor ritka vendége a vígjátéknak, szá...

Peremartoni Krisztina: A színészet nekem egy eszköz amivel megélhetem a saját szabadságomat

Pepita Magazin 2023.01.16.
Szenvedélyes világutazó, de leginkább a földdel bensőséges viszonyt ápoló kultúrákat szereti. Önkénteskedett Szumátrán egy orangután rehabilitációs központban, volt favág&o...

Újvári Zoltán: Valami felfalja az embert. Valami kényszer

Pepita Magazin 2022.12.20.
Pécsről eljött egy Janus Pannonius-díjjal, a következő évben megkapta a Jászai Mari-díjat, majd kamaraszínházi színészként elsőként, a legjobb férfialakítás díját is neki &iac...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

Hangadó

Molnár Levente: Az improvizáció olyan közös nyelv, ami összeköt minket

Pepita Magazin 2023.02.02.
Molnár Levente gyerekkora óta, harminc éve szinkronizál. Hangját már a gyermekei is felismerik a mesefilmes karaktereknél épp úgy, ahogy a filmekben és reklámfilmekben is. Több mint tíz éve filmeket &eacu...

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Kritika

Vérfagyasztás és poétikus báj –„Ez tényleg életveszély!”

Pepita Magazin 2023.03.21.
Tébolyító életveszély és lírai szépség, humor és feszült drámaiság egyaránt jelen van a Szenzáció! című nemzetközi produkcióban, ami a legnagyobb hazai vándorcirku...

Pusztulás és remény – Szabadkai előadások Budapesten

Pepita Magazin 2023.02.28.
Az Amikor Isten hasba rúg meglehetősen erőteljes cím, és remekül illik a kiváló szabadkai rendezőhöz, Urbán Andráshoz, akiről mondhatni, hogy átvitt értelemben, meglehetősen szereti hasba rúgni a nézőket.

Szavazz a gyilkosra! - Komikus hajmeresztés

Pepita Magazin 2023.02.26.
A Hajmeresztő demokratikus krimi. A nézők megszavazhatják, hogy ki legyen a gyilkos, és aznap este a színészek úgy alakítják a történetet, hogy tényleg ő is lesz.
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

A tanár

„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Pepita Magazin 2023.03.16.
„Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is&r...

Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

Pepita Magazin 2023.02.25.
„A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogy nem lehet kifejezni”, mondja Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, volt rektora, aki a Kanadai Nemzeti Sz&i...

Meczner János: Volt tanítványom vitte tovább az osztályt

Pepita Magazin 2023.01.25.
Meczner János rendező, a Budapest Bábszínház korábbi igazgatója, kezdeményezte, hogy beinduljon a bábszakos képzés a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, amelyre amikor rákényszerí...

Legendák

Cserhalmi György 75 – „Jelen van, köztünk van, nem csak papíron a Nemzet Színésze”

Pepita Magazin 2023.02.17.
Ma 75 éves Cserhalmi György, aki gyakran felkiáltójelként volt a színpadon, szinte lakmuszpapírként mutatta meg, hogy ez sincs rendben, az sincs, meg amaz sincs. Most rendezőként, interjúkban teszi ugyanezt, mert sajnos a betegs&ea...

Jordán Tamás 80

Pepita Magazin 2023.01.15.
Jordán Tamás ma 80 éves. Kicsit lassabban mozog, mint régen, de megmaradt az egykori csillogó szemű, nagyot álmodni képes fantasztának, aki újabb és újabb dolgokat eszel ki, és amire esetleg más legyintene, h...

Húsz éve halt meg Schütz Ila

Pepita Magazin 2022.12.11.
Schütz Ilára, a karizmatikus színészre, ma 20 éve a fürdőkádjában találtak rá holtan, a gyomrában túladagolt gyógyszerekkel, a fürdővízben hajszárítóval. Máig nem tudni po...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

A rendező

Szelei Dóra: Jobban érdekel a rendezés, mint a játék

Pepita Magazin 2023.03.15.
Két doboz cipelése közben találkoztam vele, közös barátnőnk költöztetésekor. Gyönyörű és fiatal, tele határozott mondatokkal, hatalmas göndör hajkoronával. Sosem láttam előtte. Ki lehet? Az...

Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Pepita Magazin 2023.02.16.
Miközben néztem Az almafa virágát, egyszerre voltam jelen a múltban és a jelenben, Magyarországon és Vietnámban, minden helyszín otthonos volt és lenyűgöző, maradtam volna benne, és éltem volna tová...

Vaszkó Bence: Nem égettem fel magam mögött semmit

Pepita Magazin 2023.01.10.
A József Attila Színházból egy hatalmas isztiméri farmra repítette családját Vaszkó Bence színművész, aki nem sokkal előtte Anastasius volt A pápanőben. Három évvel korábban a nyíregyh&...

A jövő nagyjai

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...

Kopek Janka: Mindig egy új világba csöppenek

Pepita Magazin 2022.12.19.
Kopek Janka színésznő, műsorvezető, a Vígszínház társulatának tagja. Színpadi és filmes munkák mellett nemzetközi menedzsmenttel is foglalkozik. Nemrégiben cukrász végzettséget is szerzett. Vele...

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

A Tüskevár törvényei a Pesti Magyar Színházban

Pepita Magazin 2023.03.20.
El nem tudtam képzelni, hogy a Tüskevár, a Kis-Balaton és a Berek, hogyan fog életre kelni a Pesti Magyar Színházban. És átjött az érzés! A nomád nyaralás igénye, a természetközeli var&aa...

MÁZS: Nekem a színház a nyilvánvaló, a meghitt alapkötelék

Pepita Magazin 2023.02.23.
Ha a színpadi jelenlétet, a zabolátlan tehetséget és az önbizalmat tanítani lehetne, akkor Mészáros Árpád Zsolthoz küldeném az erre hivatottakat. A Rómeó és Júliában hallottam ő...

Mester Dávid: A saját határaim állandó feszegetése természetes

Pepita Magazin 2023.01.26.
Azóta figyelem, mióta először meghallottam a Félkegyelműben, a Háború és békében majd a Liliomban a felcsendülő zenéjét. Nem megszokott, a nagy tudás mentén letér az útról és ...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

Felvétel

Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Pepita Magazin 2023.02.10.
Nemcsak azért volt jó választás az első magyar-vietnámi film, Az almafa virága egyik főszerepére a zalamerenyei Sütő András, mert a ’70-es évek Magyarországához nagyon illő karakteres arca van, hanem az&eacut...

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...

Thuróczy Szabolcs: Ez a szakma eléget, miközben hamuvá válik az ember

Pepita Magazin 2022.12.16.
Nem sok jogi egyetemet végzett színészünk van, sőt olyan sem sok, aki ennyiszer megkapta a legjobb férfi alakítás díját, mint Thuróczy Szabolcs. Olyan színészünk meg végképp nem sok van, aki kar&aac...