Kerkay Rita: Nem kell, hogy az emberrel minden megtörténjen ahhoz, hogy színész legyen

Pepita Magazin 2022.07.29. A rendező

Kerkay Rita: Nem kell, hogy az emberrel minden megtörténjen ahhoz, hogy színész legyen

Mikor megkérdeztem tőle, miért lett rendező, azonnal rávágta, hogy ő nem az. Ő színésznő. A székesfehérvári Vörösmarty Színház művésze. Olyan színésznő, aki rendez is. Úgy tűnik folyamatosan. Sokoldalúságát, a mélyben gyökerező gondolatiságát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Göncz Árpád Mérleg című darabját augusztus 3-án mutatják be a Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban, melynek rendezője: Kerkay Rita.

Poggyasz - Cikk közben

– Göncz Árpád drámájának hajdani szerelmeseit, - akiket a történelem viharai évtizedekre elsodortak egymástól, - Varga Mária és Zsótér Sándor alakítják, ez egy kétszereplős darab. Miért tetszett meg neked?

– Akik kiválasztották – Gerlits Réka és Mészáros Piroska a Terminál Workhouse művészeti és produkciós vezetői és Boronkay Soma az előadás dramaturgja, - fontosnak érezték a történet aktualitását és erősnek azt a magánéleti szálat, amely meghatározza a művet. Amikor elkezdtem foglalkozni a darabbal a nyelvezete ragadott meg leginkább, a töredezettsége. Nem könnyű olvasni. Eleinte bosszantott, hogy nem értem a szöveget. Aztán rájöttem, hogy a szerző ezzel az írástechnikával jellemzi a szereplők beszédmódját. Vagyis inkább a hallgatásukat. Egy olyan országban, ahol, ha suttog is ver.  Megismerünk két teljesen különböző embert, álláspontot, teljesen eltérő élettörténeteket és a legnehezebbet, hogy abból mennyit mernek megosztani egymással.

– Ez ennyire nehéz lenne?

– Persze. Nagyon nehéz felvállalni egy másik embert. Illetve magunkat egy másik ember bizalmában tudni, elhelyezni, egy életre szóló feladat.

– Ez a lélek bugyraiban játszódhat…

– Valóban, a női karakter mondja is, hogy sorsmérgezése van. Saját családjának terheit, a transzgenerációs traumáit, az apja elvesztését a holokauszt során, sem tudja cipelni, feldolgozni, nemhogy egy másik ember sorsát. Szerette volna, ha végre az ő sorsát vállalja fel valaki.

– Amikor két ember találkozik és hozzák a maguk történetét, az érzelem mélyül, akkor a másik nélkül korábban megélt érzelmek ebben az új szituációban felerősödnek, más megvilágításba kerülnek. Ez a szituáció valamilyen formában megjelenik a darabban?

– Érdekes, mert Zsótér Sándorral, a férfi főszereplővel beszéltünk éppen erről. Sokszor az ember egy másik ember által ismeri fel azt, hogy amiben élt addig, az mekkora érték. Az által, hogy egy másik ember előtt beszélünk a hétköznapinak vélt dolgairól, idegen szemmel tudunk rácsodálkozni azok valós értékeire. Amikor a férfi magánéletéről, házasságáról beszélnek, a nő azt mondja: Azért vetted el a hétköznapjaidat, mert neked ünnepre már nincs szükséged. Elsőre úgy tűnhet, hogy ez egy minősítés. Épp ellenkezőleg, az ember igazán a hétköznapjaival tud együtt élni. A legtöbbünk talán ezért vágyik inkább az állandóságra, mint a rendkívülire. Holott a rendkívüliben van egyfajta izgalom is, a félelem mellett.

– Miben különbözik a Mérleg férfija a nőtől?

– Varga Mária, női karaktere egészen speciálisan tud beszélni saját magáról, kegyetlen őszinteséggel. Olvasva csábított arra a szöveg, hogy azt higgyem, hogy számonkérő típus, pedig nem az, csak teljesen könyörtelen saját magával szemben. Zsótér Sándor az egyik próbán azt mondta, hogy minden szembesítés akkor érdekes, amikor dupla tét van. Hisz attól is tart az ember, hogy milyen választ kap, ugyanakkor hajtja a kíváncsiság. Én úgy gondolom, semmi nem lehet annál rosszabb, mint amit önmagáról gondol az ember. A férfi karakter pedig éppen mindent önmagába folyt. Egyfajta szorongásból adódóan képtelen kimondani olykor fontos dolgokat.

– Díszletszegény darab, ami viszont a színpadon van, az nagy jelentőséggel bír.

– Követtük azt az irányt, amit Göncz Árpád leírt. Van egy körfüggöny, egy dívány, egy padlóváza, egy asztal és a nippek. Ők jelenítik meg az összes szereplőt, akikre utalnak, de nem jelennek meg a darabban. A darab elején van egy instrukció a térre vonatkozóan, ami nagyon megtetszett: Csak annyi kellék lehet a térben, amit a darabban konkrétan használnak a színészek. Nem sok tárgy van, mégsem tartom díszletszegénynek az előadást. A tárgyakon keresztül kezdtem kapcsolódni a darabhoz. Nagymamám nippjeit hoztam el és eszembe jutott, amikor gyerekként álltam a vitrin előtt, miközben azon gondolkoztam, hogy miért pont úgy állnak egymás mellett a porcelánfigurák, ahogy. És elindult a fejemben egy történet, jeleneteket találtam ki, mit mondanának, mit játszanának és, ha más sorrendben lennének, akkor mi történne. Volt ilyen vágyam és egyszer csak jött ez a darab…

(fotó: Gordon Eszter)

– Mivé fejlődik ennek a két embernek a kapcsolata?

– Két teljesen más nézőpontból és attitűdből eljutnak arra a pontra, hogy megtanulják elfogadni egymást és akceptálni, amit a másik képvisel. Ennek a darabnak annyi a cselekménye, hogy két ember találkozik több, mint 20 év után és együtt töltenek majdnem annyi órát, amennyit a közönség is lát. Azért nehéz beszélni erről, mert ez az ő szellemi párbajuk, amely nem vita, hanem egy spirálisan egyre mélyülő utazás egymásban és önmagukban.

– Mennyire volt nehéz a darab történelmi hátterét bemutatni?

– A történelmi hátteret a szöveg nyelvezete rekonstruálja, az elhallgatás, a félmondatok. Mi ezeket igyekeztünk kibontani és a stilizált eszközhasználattal láthatóvá tenni. Mi sem tudjuk igazán, hogy most éppen miben is élünk. És az, hogy amiben most élünk, milyen módon hat a magánéletünkre, no, azt végképp nehéz lenne megjósolni. Egyébként a darab érdekes kérdése, hogy az az adott történelmi helyzet, amiben élünk, vajon mennyiben befolyásolja privát döntéseinket.

– Menni vagy maradni?

– Igen, de egy kapcsolatba beleállni, legalább annyira nagy feladat, mint eldönteni azt, hogy elhagyom-e az országot, vagy nem.  Az adott ember képzelettartományába, neveltetésébe, különböző lépések férnek bele. Valaki megtud barátkozni az ismeretlennel, valaki nem.

– Miért ajánlanád a mai fiataloknak, hogy nézzék meg ezt a darabot?

– Mert rettentően hozzá vannak szokva a fordulatokhoz és vágynak a mozgalmasságra. Ez meg attól érdekes, mert nincsenek benne sem látványos trükkök, sem mozgalmas jelenetek, mégis humoros, és nagyon fordulatos, csak másképp. Két ember - két fantasztikus színész - be van zárva és beszélgetnek, a cselekmény pedig bennük történik, szembe néznek magukkal és egymással, amit mindenkinek meg kellene tennie, ez egyfajta lenyűgöző önismereti utazás.

– Miért lettél rendező?

– Nem lettem. Színésznő vagyok. A rendezés nem volt vágyam, hanem csak úgy jött. Vannak szerencsés véletlenek. Az első rendezésemre a színház vezetése kért fel, ez volt az Odaadó hívetek, Surik, majd a következő évben Csukás István Diótörőcskéjét rendezhettem meg. Nem tanultam rendezni, tehát nem kötődöm hozzá és nem akarok megfeleni senkinek. Talán éppen ez érdekel benne. Nagyon jó benne lenni, teljesen leszív, másfajta odafigyelést igényel és óriási felelősség. Éppen ezáltal rengeteget tanultam és sokkal inkább megértem, hogy egy rendező mennyi mindenen megy keresztül. Színészként teljesen más nézőpontból láttam a dolgokat. Azóta sokkal nagyobb bennem az empátia és színészként is sokkal türelmesebb lettem. E munka során Varga Máriától és Zsótér Sándortól rengeteget tanultam színészként, hogy lehet ennyire bátran, szabadon próbálni. Mindig is lenyűgözött, ahogyan a színházról gondolkodnak, nagyon boldog vagyok, hogy együtt dolgozhatok velük. Akár az alkotótársaimmal, hisz rengeteg ötlet jött a dramaturgtól Boronkay Somától, a zeneszerzőtől Matkó Tamástól, és a rendezőasszisztenstől Tusor Reginától. Ez egy erős közösségi munka, közös alkotói folyamat, hisz ebbe a munkába mindenki bekapcsolta a saját élményanyagát.

– Miért választottad ezt a pályát?

– Rettenetesen szorongtam, nemcsak most, korábban is, ezért úgy gondoltam, ha nagyobb terhelésnek teszem ki magam, és ha a félelmeimmel szembe tudok nézni, akkor tovább léphetek. A szövegek nagyon érdekeltek. A hittudományi karon találkoztam az Ebed Jahve dalokkal, amelyeknek a szövegét elemeztük. Ekkor kezdett érdekelni, hogy egy szövegnek milyen mögöttes története lehet és milyen rétegekből áll össze. Ezért jelentkeztem a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahol Zsámbéki Gábor és Zsótér Sándor osztályba jártam. Nem voltak terveim, csak benn akartam maradni és tanulni.

– Benn maradtál, sőt az egyetem után a Székesfehérvár Színház szerződtetett és azóta is ott játszol. Érzékenységed közismert.

– Érdekes, hogy a színészetben nem csak a sokféle karakter eljátszásának lehetőségét érzem fontosnak, hanem egyrészt azt a fajta mélységet, amely segít a szerepek által felismerni magunkban egyes tulajdonságokat, másrészt az esélyt arra, hogy kellő fantáziával miként lehet beleképzelni magunkat egyes szituációkba.

(Fotó: Molnár Artúr)

– És ez elég?

– Nem kell, hogy az emberrel minden megtörténjen ahhoz, hogy színész legyen. Viszont képzelőerő mindenképpen szükséges.

– A Mérleg kapcsán mit fedeztél fel magadban?

– A férfi karakter nagyon sok aspektusában hasonlít hozzám. A szorongás, a múltba kapaszkodás, az hogy az ember a régmúltból táplálkozva próbál meg választ keresni a jelenben hozott döntéseire. A női karakterben pedig nagyon vonzó, hogy mindenféle érdek nélkül tud egyenesen fogalmazni. Nincs benne bántás, manipuláció, egyszerűen csak azt mondja, amit gondol. És vállalja.

– Drámát, vígjátékot, zenés játékot, musicalt, sorsjátékot, pszichodrámát, tragikomédiát, operettet, dokumentumfilmet vagy akciófilmet rendeznél legszívesebben?

– Engem minden érdekel, ami színház. Ősztől Bagó Bertalan rendezésében William Shakespeare Julius Caesarjában Portiát fogom majd játszani. És még előttem áll Ulickaja, Unokám, Benjámin című darabjának megrendezése, amit nagyon várok. De ha választanom kell, talán a mese áll hozzám legközelebb! Azért szeretem, mert ebben a varázslatos műfajban gazdagon lehet az eszközöket használni, mind vizuálisan, mind zeneileg. Talán ezért vagyok szerelmes a mesékbe.

Göncz Árpád Mérleg című drámáját augusztus 3-án mutatják be a Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban, a néhai köztársasági elnök beiktatásának évfordulóján, ezzel tisztelegve a 100 éve született volt köztársasági elnök és író emléke előtt.

Írta: Tarnócai Éva

(Borítókép: Torma Sándor)

További cikkek

Reklám

Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Világhírű színházi és utcaszínházi társulatok érkeznek a 10. VéNégy Fesztiválra

Pepita Magazin 2023.03.13.
Világhírű színházi és utcaszínházi társulatok érkeznek a Dunakanyarba; a 10. jubileumát tartó VéNégy Fesztivál június 22. és 25. között a 10. Színházi Olimpia r&ea...

A helység kalapácsa című vendégelőadással ünnepelnek Kolozsváron

Pepita Magazin 2023.03.13.
A budapesti Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciója, A helység kalapácsa című vendégelőadás lesz látható március 15-én, sz...

Jubileumi előadásokkal ünnepli a Macskák bemutatásának 40. évfordulóját a Madách Színház

Pepita Magazin 2023.03.09.
Március 25-én lesz 40 éve, hogy a Madách Színház bemutatta a Macskák című musicalt; az évforduló alkalmából ezen a napon különleges, jubileumi előadásokkal várják a közöns&e...

Járt ösvény

Gazdag Tibor: Sok mindent le lehet bontani egyetlen emberről

Pepita Magazin 2023.02.27.
Hat éve a Van, aki forrón szereti című musicalban láttam Osgood Fieldinget, a hóbortos milliomost játszani a Pesti Magyar Színházban.  Meg is lepődtem, hisz Gazdag Tibor ritka vendége a vígjátéknak, szá...

Peremartoni Krisztina: A színészet nekem egy eszköz amivel megélhetem a saját szabadságomat

Pepita Magazin 2023.01.16.
Szenvedélyes világutazó, de leginkább a földdel bensőséges viszonyt ápoló kultúrákat szereti. Önkénteskedett Szumátrán egy orangután rehabilitációs központban, volt favág&o...

Újvári Zoltán: Valami felfalja az embert. Valami kényszer

Pepita Magazin 2022.12.20.
Pécsről eljött egy Janus Pannonius-díjjal, a következő évben megkapta a Jászai Mari-díjat, majd kamaraszínházi színészként elsőként, a legjobb férfialakítás díját is neki &iac...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

Hangadó

Molnár Levente: Az improvizáció olyan közös nyelv, ami összeköt minket

Pepita Magazin 2023.02.02.
Molnár Levente gyerekkora óta, harminc éve szinkronizál. Hangját már a gyermekei is felismerik a mesefilmes karaktereknél épp úgy, ahogy a filmekben és reklámfilmekben is. Több mint tíz éve filmeket &eacu...

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Kritika

Vérfagyasztás és poétikus báj –„Ez tényleg életveszély!”

Pepita Magazin 2023.03.21.
Tébolyító életveszély és lírai szépség, humor és feszült drámaiság egyaránt jelen van a Szenzáció! című nemzetközi produkcióban, ami a legnagyobb hazai vándorcirku...

Pusztulás és remény – Szabadkai előadások Budapesten

Pepita Magazin 2023.02.28.
Az Amikor Isten hasba rúg meglehetősen erőteljes cím, és remekül illik a kiváló szabadkai rendezőhöz, Urbán Andráshoz, akiről mondhatni, hogy átvitt értelemben, meglehetősen szereti hasba rúgni a nézőket.

Szavazz a gyilkosra! - Komikus hajmeresztés

Pepita Magazin 2023.02.26.
A Hajmeresztő demokratikus krimi. A nézők megszavazhatják, hogy ki legyen a gyilkos, és aznap este a színészek úgy alakítják a történetet, hogy tényleg ő is lesz.
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

A tanár

„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Pepita Magazin 2023.03.16.
„Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is&r...

Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

Pepita Magazin 2023.02.25.
„A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogy nem lehet kifejezni”, mondja Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, volt rektora, aki a Kanadai Nemzeti Sz&i...

Meczner János: Volt tanítványom vitte tovább az osztályt

Pepita Magazin 2023.01.25.
Meczner János rendező, a Budapest Bábszínház korábbi igazgatója, kezdeményezte, hogy beinduljon a bábszakos képzés a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, amelyre amikor rákényszerí...

Legendák

Cserhalmi György 75 – „Jelen van, köztünk van, nem csak papíron a Nemzet Színésze”

Pepita Magazin 2023.02.17.
Ma 75 éves Cserhalmi György, aki gyakran felkiáltójelként volt a színpadon, szinte lakmuszpapírként mutatta meg, hogy ez sincs rendben, az sincs, meg amaz sincs. Most rendezőként, interjúkban teszi ugyanezt, mert sajnos a betegs&ea...

Jordán Tamás 80

Pepita Magazin 2023.01.15.
Jordán Tamás ma 80 éves. Kicsit lassabban mozog, mint régen, de megmaradt az egykori csillogó szemű, nagyot álmodni képes fantasztának, aki újabb és újabb dolgokat eszel ki, és amire esetleg más legyintene, h...

Húsz éve halt meg Schütz Ila

Pepita Magazin 2022.12.11.
Schütz Ilára, a karizmatikus színészre, ma 20 éve a fürdőkádjában találtak rá holtan, a gyomrában túladagolt gyógyszerekkel, a fürdővízben hajszárítóval. Máig nem tudni po...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

A rendező

Szelei Dóra: Jobban érdekel a rendezés, mint a játék

Pepita Magazin 2023.03.15.
Két doboz cipelése közben találkoztam vele, közös barátnőnk költöztetésekor. Gyönyörű és fiatal, tele határozott mondatokkal, hatalmas göndör hajkoronával. Sosem láttam előtte. Ki lehet? Az...

Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Pepita Magazin 2023.02.16.
Miközben néztem Az almafa virágát, egyszerre voltam jelen a múltban és a jelenben, Magyarországon és Vietnámban, minden helyszín otthonos volt és lenyűgöző, maradtam volna benne, és éltem volna tová...

Vaszkó Bence: Nem égettem fel magam mögött semmit

Pepita Magazin 2023.01.10.
A József Attila Színházból egy hatalmas isztiméri farmra repítette családját Vaszkó Bence színművész, aki nem sokkal előtte Anastasius volt A pápanőben. Három évvel korábban a nyíregyh&...

A jövő nagyjai

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...

Kopek Janka: Mindig egy új világba csöppenek

Pepita Magazin 2022.12.19.
Kopek Janka színésznő, műsorvezető, a Vígszínház társulatának tagja. Színpadi és filmes munkák mellett nemzetközi menedzsmenttel is foglalkozik. Nemrégiben cukrász végzettséget is szerzett. Vele...

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

A Tüskevár törvényei a Pesti Magyar Színházban

Pepita Magazin 2023.03.20.
El nem tudtam képzelni, hogy a Tüskevár, a Kis-Balaton és a Berek, hogyan fog életre kelni a Pesti Magyar Színházban. És átjött az érzés! A nomád nyaralás igénye, a természetközeli var&aa...

MÁZS: Nekem a színház a nyilvánvaló, a meghitt alapkötelék

Pepita Magazin 2023.02.23.
Ha a színpadi jelenlétet, a zabolátlan tehetséget és az önbizalmat tanítani lehetne, akkor Mészáros Árpád Zsolthoz küldeném az erre hivatottakat. A Rómeó és Júliában hallottam ő...

Mester Dávid: A saját határaim állandó feszegetése természetes

Pepita Magazin 2023.01.26.
Azóta figyelem, mióta először meghallottam a Félkegyelműben, a Háború és békében majd a Liliomban a felcsendülő zenéjét. Nem megszokott, a nagy tudás mentén letér az útról és ...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

Felvétel

Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Pepita Magazin 2023.02.10.
Nemcsak azért volt jó választás az első magyar-vietnámi film, Az almafa virága egyik főszerepére a zalamerenyei Sütő András, mert a ’70-es évek Magyarországához nagyon illő karakteres arca van, hanem az&eacut...

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...

Thuróczy Szabolcs: Ez a szakma eléget, miközben hamuvá válik az ember

Pepita Magazin 2022.12.16.
Nem sok jogi egyetemet végzett színészünk van, sőt olyan sem sok, aki ennyiszer megkapta a legjobb férfi alakítás díját, mint Thuróczy Szabolcs. Olyan színészünk meg végképp nem sok van, aki kar&aac...