Gaál Ildikó: Nincs más út, mint együtt. Erre való a színház

Pepita Magazin 2022.09.28. A rendező

Gaál Ildikó: Nincs más út, mint együtt. Erre való a színház

 „Mindig beleszeretek abba a történetbe, amit csinálok éppen, a vele való munka - akkor és ott - a legfontosabb számomra.” Gaál Ildikó rendezőt mindig izgatták a férfi-női titkok, annak lélektani keresgélése, mert szerinte a legizgalmasabb dolgok mindig két ember között történnek. Ahogy közte és Koltai Róbert között is megtörténtek. „Gaálildisen” hatalmas, derűs energiával igyekszik körbeölelni a művészt, ahogy teszi az Alkotás a Lélekkel. Szeretve és gyógyítóan.

csanyi cikk

– Soha nem vonzott a színészi pálya?

– Dehogynem! Egyszer felvételiztem, bizonyos exhibicionizmus van bennem, de annyi, amennyi ehhez a pályához kell, sosem volt. Ezirányú igényemet tökéletesen kielégíti a rádiózás. Majdnem 30 éve csinálom. Másfél éve a Klubrádióban, de előtte voltam szinte mindenhol. A miskolci kereskedelmi rádió indulásánál is ott voltam, de különböző vidéki csatornáknál is dolgoztam, még a régi Kossuth Rádióban is. A rádiós pályafutásom is a színházi vonzalmamból alakult ki. Tizenhárom éves koromban láttam egy hirdetést a Rádió Televízió Újságban, a Magyar Rádió Gyermekstúdiója felvételt hirdetett. Rettenetesen izgultam a felvételin, végül felvettek. Klassz három év volt, hangjátékokat készítettünk, tanultunk beszélni és ájultan néztük a nagy színészeket a Pagodában. Életnagyságban láttam Sinkovitsot, Törőcsik Marit, Kálmán Györggyel még dolgoztam is. Gyűjtöttük az aláírásokat. Sosem tagadtam, amolyan rajongó alkat vagyok.

– Rajongóból hogy lesz rendező az ember?

– Gyerekkoromban mindig a nagymamámékat szórakoztattam, majd az ovistársaimnak találtam ki különböző szereposztásban bizonyos játékokat. Ez a fajta érdeklődés és hozzáállás végigkísérte a diákévemet is, gimis társaimnak már egy komplett műsort rendeztem az Almássy tér színpadára, ez volt az első rendezésem. A jövőmet illetően viszont volt egy szülői akarat teljesítés. „Legyen lányom egy rendes szakmád, mert a színházasdi nem egy komoly megélhetési perspektíva.” Így lett egy magyar-ének szakos diplomám, amivel persze sok mindent nem kezdtem, de megcsináltam, majd azzal a lendülettel elmentem a Miskolci Nemzeti Színházba rendezőasszisztensnek. Egyetlen célom volt ezzel, hogy színház közelében létezhessek. Az asszisztens egy gyakorlati szakma. Elszalad, megveszi, megszervezi, átlátja, értesíti, elintézi és megjegyez mindent. Soha nem felejtem el, mikor M. Kecskés András megkért, vegyek az előadáshoz egy zászlót. Megkérdeztem, hogy milyen színűt, erre ő: hogyhogy milyen színűt, hát zászlószínűt. Igaza volt, de én akkor ezekkel az instrukciókkal nem tudtam mit kezdeni, nem voltam elég gyakorlatias, egy lánglelkű, röpdöső lány voltam, akinek mindig volt saját véleménye.

– Ezek szerint mindig jöttek a saját gondolatok, kezdted kinőni az asszisztensi munkakört…

– Fogalmazzunk inkább úgy, hogy nem voltam jó asszisztens. Én jobban szerettem kitalálni a dolgok lelkét, megfejteni, hogy mi az, ami mozgatja a történetet. Mi a rendező elv, a gerinc, amire egy-egy gondolat felépül.

– Sokáig elsősorban anya voltál. Mikor sikerült meglépni azt, ami szakmailag is kielégített?

– Alapvetően dokumentumfilm rendezőként végeztem 1996-ban. Színházat szerettem volna mindig, de erre volt lehetőségem akkor. Ami akkor tartalmazta a „rendező” szót, arra jelentkeztem, akkor már egy kisgyermekkel. A felvételi utolsó fordulójában interjút kellett készíteni, ami rutinfeladatnak számított a rádiós tapasztalataimnak köszönhetően. Egy magát látnoknak gondoló hölggyel beszélgettem, aki eltűnt személyek után kutatott és kicsit őrült volt, azt hiszem. Szerintem miatta, vagyis a vele készült beszélgetés miatt vettek fel. Akkor közölték, hogy ide nem járhatok gyerekkel és ígérjem meg, hogy a következő években nem fogok szülni. Megígértem, felvettek, szeptember végén elkezdődött az egyetem és októberben ismét terhes lettem. Így csináltam végig a három évet. A diploma után, gyorsan elmentem pénzt keresni. A férjem, Mucsi Sándor színművész volt, de mivel a színészlét anyagilag teljesen kiszámíthatatlan, két kisgyermek mellé kellett a stabilitás, így lettem művelődési ház igazgató Soroksáron, majd Maglódon. Ez a gyereknevelős, civil dolgos időszakom majdnem húsz évig tartott.

– Mikor volt az első rendezésed?

– A Jordán Tamás által vezetett Nemzeti Színházban, 2008-ban volt az első kamaraszínházi rendezésem. A Titokzatos Világválogatott, egy Darvasi László szövegen alapuló interaktív játék volt, Huzella Péter tolmácsolásában, aki az edzőt alakította. A nézőknek kulcsfontosságú szerep jutott, hisz belőlük került ki a focicsapat. A kiválasztás után a nézők még a színpadról is kimentek, de csak hogy pillanatok múlva visszajöjjenek, mint igazi csapat, indulóval, csapatkapitánnyal. Mindegyik csapatról készült egy fotó, ezek a képek a díszlet részei lettek. Így lett tele közönségből kovácsolódott csapatfotókkal az öltöző fala. Ez volt az első kőszínházas rendezésem. Csoportból csapattá lenni ma is a legfőbb cél.  Az első nagyszínpadi rendezésem a Kreutzer szonáta volt, Tolsztoj kisregényéből Gyurkovits Tibor által készített átirat alapján. Egy rendező kaszting után kaptam meg az Újszínház vezetésétől a megbízást. Rendezői koncepciót kellett írni, erről a szerelmi történetről, egy háromszögről, amelyben erősen jelen van a féltékenység is, gyilkossággal a végén. A történet azon része,  - hogy az ember életébe betoppan a szerelem, mert akkora a hiány,  - kifejezetten az akkori életemről szólt és mérhetetlenül szíven ütött. Talán emiatt sikerült olyan ütősre a koncepció, a tizenhat jelentkezőből én kaptam meg a lehetőséget. Ez a darab ment utána hét évig.

– A Kreutzer szonátának köze van Koltai Róberttel való kapcsolatodhoz?

– Igen. Honnan tudja?

– Megérzés…

– Már három éve futott a darab, mikor kerestem, hogy megnézhető-e bárhol ugyanebből a témából, de más feldolgozásban készült előadás. És igen, az eredeti Tolsztoj szövegből a Tháliában játszották a Végállomást. Pozdnisevet Koltai Róbert alakította. A férjem Mucsi Sándor és Robi annak idején kollégák voltak a Kaposvári Színházban, de mi sosem találkoztunk, viszont ismerősök voltunk a Facebook-on. Gondoltam, ráírok. Megírtam neki, hogy megrendeztem a Kreutzer szonátát, de kíváncsi lennék az ő feldolgozásukra is, meg tudnám-e nézni. Kiderült, hogy aznap délután játsszák és azonnal megkérdezte, hányan jönnénk. A kisebbik fiammal néztem meg, másnap írtam neki egy smst, hogy mi tetszett az előadásban és megállapítottam, hogy én nőként próbáltam megfejteni egy férfititkot, ő meg férfiként világított rá valami egészen másra. Felajánlottam, hogy szívesen megmutatnám neki a saját munkámat, ha érdekli. Eljött, megnézte és onnantól egy éven keresztül minden nap beszéltünk. Sokáig erről. Akkor már jó ideje özvegyként éltem. Tulajdonképpen Tolsztojnak is köszönhető ez a kapcsolat. Majdnem egy év után lett belőle komolyabb kapcsolódás és rögtön munka is.

– Milyen munka?

– Christian Gundlach német karmester darabja, a Batang felé, egy demencia történet. Én rendeztem, Robi játszotta az egyik szerepet, a demensét, a másikat pedig Szirtes Balázs. (Tudjuk, a fontos dolgok két ember között történnek…) A betegségnek ez egy olyan megközelítése, amelyben van egy kis derű, humor. Ebben az egyébként nagyon tragikus és sokakat érintő kórban. Arról próbált szólni, hogy hogyan tud adni egymásnak két idegen ember életlehetőségeket, értelmet és hogy tud a szeretet az utolsó pillanatok után is hatni. Amikor már gondolat sincs, semmi sincs, csak szeretet van. Különleges előadás volt. Robi foglalkozását tekintve könyvelőt játszik, aki már régóta egy álomvilágban él, tengerésznek érzi magát. Az ápoló persze tengerészként kezeli őt, végighallgatja a soha meg nem történt tengerészsztorijait, közben kialakul köztük egy érdekes barátság. Robi már nem tud magáról gondoskodni, tiltakozik, de nincs mese, otthonba kell vonulnia. Végül, élete egyetlen és utolsó kincsét, a kapitányi sapkát - ami ebből az álomvilágból maradt neki, - az utolsó tiszta pillanatban leveszi a fejéről és Szirtes Balázs fejére teszi. Ezzel együtt mindazt, amiért élnie érdemes. Adni akar.

– Mit szólna most az a 13 éves kislány, aki anno felvételizett a Magyar Rádió Stúdiójába, ha látna most?

– Örülne. Most egy jó ideje pont azt és pont úgy csinálom, ahogy mindig is szerettem volna. Az, hogy nem feltétlenül tartok ott, ahol talán tarthatnék, ha mondjuk nem születik két szuper fiam, nem olyan nagy baj. Szakmailag kimaradtak az évek, de lett két nagyon tehetséges művész belőlük. A többit meg majd meglátjuk. Amikor a fiaim elkezdtek működni a szakmában, nem emberöltővel jártam előttük e téren, hanem csak néhány évvel, így hasonlóak voltak a problémáink. Mindig is rádiózni akartam, írni és színházat csinálni. Most itt van minden! És imádok főzni is! Minden nyáron szervezünk egy Szenti Iván-i tűzugrós partit, színészek, zenészek ülnek a kertünkben, Darvas Feri zongorázik, mi meg átugráljuk a tüzet.

– Mi az, amit mégis szeretnél?

– A nyáron, egy koncerten hallgattam egy roma zenekar, a Parno Graszt dalát, ami úgy szól, hogy már nem szédülök a fényben, és a poharam félig tele van. Szeretek így élni. Sőt, szeretek élni! Tudom, hogy körülöttünk fenekestül fordult fel a világ, mégis muszáj összekapaszkodnunk. Nincs más út, mint együtt. Erre való a színház.  Magánéletileg pedig Robi legyen egészséges, meg a gyerekek is. És tudjunk olyat mondani, ami másoknak is segít.

Írta: Tarnócai Éva

Fotó: Jakkel Rudolf

További cikkek

Reklám

Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Világhírű színházi és utcaszínházi társulatok érkeznek a 10. VéNégy Fesztiválra

Pepita Magazin 2023.03.13.
Világhírű színházi és utcaszínházi társulatok érkeznek a Dunakanyarba; a 10. jubileumát tartó VéNégy Fesztivál június 22. és 25. között a 10. Színházi Olimpia r&ea...

A helység kalapácsa című vendégelőadással ünnepelnek Kolozsváron

Pepita Magazin 2023.03.13.
A budapesti Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciója, A helység kalapácsa című vendégelőadás lesz látható március 15-én, sz...

Jubileumi előadásokkal ünnepli a Macskák bemutatásának 40. évfordulóját a Madách Színház

Pepita Magazin 2023.03.09.
Március 25-én lesz 40 éve, hogy a Madách Színház bemutatta a Macskák című musicalt; az évforduló alkalmából ezen a napon különleges, jubileumi előadásokkal várják a közöns&e...

Járt ösvény

Gazdag Tibor: Sok mindent le lehet bontani egyetlen emberről

Pepita Magazin 2023.02.27.
Hat éve a Van, aki forrón szereti című musicalban láttam Osgood Fieldinget, a hóbortos milliomost játszani a Pesti Magyar Színházban.  Meg is lepődtem, hisz Gazdag Tibor ritka vendége a vígjátéknak, szá...

Peremartoni Krisztina: A színészet nekem egy eszköz amivel megélhetem a saját szabadságomat

Pepita Magazin 2023.01.16.
Szenvedélyes világutazó, de leginkább a földdel bensőséges viszonyt ápoló kultúrákat szereti. Önkénteskedett Szumátrán egy orangután rehabilitációs központban, volt favág&o...

Újvári Zoltán: Valami felfalja az embert. Valami kényszer

Pepita Magazin 2022.12.20.
Pécsről eljött egy Janus Pannonius-díjjal, a következő évben megkapta a Jászai Mari-díjat, majd kamaraszínházi színészként elsőként, a legjobb férfialakítás díját is neki &iac...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

Hangadó

Molnár Levente: Az improvizáció olyan közös nyelv, ami összeköt minket

Pepita Magazin 2023.02.02.
Molnár Levente gyerekkora óta, harminc éve szinkronizál. Hangját már a gyermekei is felismerik a mesefilmes karaktereknél épp úgy, ahogy a filmekben és reklámfilmekben is. Több mint tíz éve filmeket &eacu...

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Kritika

Vérfagyasztás és poétikus báj –„Ez tényleg életveszély!”

Pepita Magazin 2023.03.21.
Tébolyító életveszély és lírai szépség, humor és feszült drámaiság egyaránt jelen van a Szenzáció! című nemzetközi produkcióban, ami a legnagyobb hazai vándorcirku...

Pusztulás és remény – Szabadkai előadások Budapesten

Pepita Magazin 2023.02.28.
Az Amikor Isten hasba rúg meglehetősen erőteljes cím, és remekül illik a kiváló szabadkai rendezőhöz, Urbán Andráshoz, akiről mondhatni, hogy átvitt értelemben, meglehetősen szereti hasba rúgni a nézőket.

Szavazz a gyilkosra! - Komikus hajmeresztés

Pepita Magazin 2023.02.26.
A Hajmeresztő demokratikus krimi. A nézők megszavazhatják, hogy ki legyen a gyilkos, és aznap este a színészek úgy alakítják a történetet, hogy tényleg ő is lesz.
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

A tanár

„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Pepita Magazin 2023.03.16.
„Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is&r...

Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

Pepita Magazin 2023.02.25.
„A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogy nem lehet kifejezni”, mondja Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, volt rektora, aki a Kanadai Nemzeti Sz&i...

Meczner János: Volt tanítványom vitte tovább az osztályt

Pepita Magazin 2023.01.25.
Meczner János rendező, a Budapest Bábszínház korábbi igazgatója, kezdeményezte, hogy beinduljon a bábszakos képzés a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, amelyre amikor rákényszerí...

Legendák

Cserhalmi György 75 – „Jelen van, köztünk van, nem csak papíron a Nemzet Színésze”

Pepita Magazin 2023.02.17.
Ma 75 éves Cserhalmi György, aki gyakran felkiáltójelként volt a színpadon, szinte lakmuszpapírként mutatta meg, hogy ez sincs rendben, az sincs, meg amaz sincs. Most rendezőként, interjúkban teszi ugyanezt, mert sajnos a betegs&ea...

Jordán Tamás 80

Pepita Magazin 2023.01.15.
Jordán Tamás ma 80 éves. Kicsit lassabban mozog, mint régen, de megmaradt az egykori csillogó szemű, nagyot álmodni képes fantasztának, aki újabb és újabb dolgokat eszel ki, és amire esetleg más legyintene, h...

Húsz éve halt meg Schütz Ila

Pepita Magazin 2022.12.11.
Schütz Ilára, a karizmatikus színészre, ma 20 éve a fürdőkádjában találtak rá holtan, a gyomrában túladagolt gyógyszerekkel, a fürdővízben hajszárítóval. Máig nem tudni po...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

A rendező

Szelei Dóra: Jobban érdekel a rendezés, mint a játék

Pepita Magazin 2023.03.15.
Két doboz cipelése közben találkoztam vele, közös barátnőnk költöztetésekor. Gyönyörű és fiatal, tele határozott mondatokkal, hatalmas göndör hajkoronával. Sosem láttam előtte. Ki lehet? Az...

Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Pepita Magazin 2023.02.16.
Miközben néztem Az almafa virágát, egyszerre voltam jelen a múltban és a jelenben, Magyarországon és Vietnámban, minden helyszín otthonos volt és lenyűgöző, maradtam volna benne, és éltem volna tová...

Vaszkó Bence: Nem égettem fel magam mögött semmit

Pepita Magazin 2023.01.10.
A József Attila Színházból egy hatalmas isztiméri farmra repítette családját Vaszkó Bence színművész, aki nem sokkal előtte Anastasius volt A pápanőben. Három évvel korábban a nyíregyh&...

A jövő nagyjai

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...

Kopek Janka: Mindig egy új világba csöppenek

Pepita Magazin 2022.12.19.
Kopek Janka színésznő, műsorvezető, a Vígszínház társulatának tagja. Színpadi és filmes munkák mellett nemzetközi menedzsmenttel is foglalkozik. Nemrégiben cukrász végzettséget is szerzett. Vele...

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

A Tüskevár törvényei a Pesti Magyar Színházban

Pepita Magazin 2023.03.20.
El nem tudtam képzelni, hogy a Tüskevár, a Kis-Balaton és a Berek, hogyan fog életre kelni a Pesti Magyar Színházban. És átjött az érzés! A nomád nyaralás igénye, a természetközeli var&aa...

MÁZS: Nekem a színház a nyilvánvaló, a meghitt alapkötelék

Pepita Magazin 2023.02.23.
Ha a színpadi jelenlétet, a zabolátlan tehetséget és az önbizalmat tanítani lehetne, akkor Mészáros Árpád Zsolthoz küldeném az erre hivatottakat. A Rómeó és Júliában hallottam ő...

Mester Dávid: A saját határaim állandó feszegetése természetes

Pepita Magazin 2023.01.26.
Azóta figyelem, mióta először meghallottam a Félkegyelműben, a Háború és békében majd a Liliomban a felcsendülő zenéjét. Nem megszokott, a nagy tudás mentén letér az útról és ...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között

Felvétel

Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Pepita Magazin 2023.02.10.
Nemcsak azért volt jó választás az első magyar-vietnámi film, Az almafa virága egyik főszerepére a zalamerenyei Sütő András, mert a ’70-es évek Magyarországához nagyon illő karakteres arca van, hanem az&eacut...

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...

Thuróczy Szabolcs: Ez a szakma eléget, miközben hamuvá válik az ember

Pepita Magazin 2022.12.16.
Nem sok jogi egyetemet végzett színészünk van, sőt olyan sem sok, aki ennyiszer megkapta a legjobb férfi alakítás díját, mint Thuróczy Szabolcs. Olyan színészünk meg végképp nem sok van, aki kar&aac...