Koncz Andrea: Mindenhol kicsit idegennek érzem magam és egy kicsit otthon

Pepita Magazin 2023.05.17. A jövő nagyjai

Koncz Andrea: Mindenhol kicsit idegennek érzem magam és egy kicsit otthon

Fotó: Yan Indri

A Marosvásárhelyről jött Koncz Andrea játéka megindítóan őszinte, teljes érzelemmel alakítja figuráit, nem egyszer felszaladnánk hozzá a színpadra, megmenteni, átölelni, vagy éppen felemelni jó magasra. A vele való beszélgetés is ennek megfelelő intenzitással zajlott, minden mondatát egyfajta szenvedélyes szabadság lengte körül.

Poggyasz - Cikk közben

Egy erdélyi színész, egy erős színházi háttérrel rendelkező városból miért vágyódik Budapestre?

Mikor Vásárhelyen végeztem a Színművészeti Egyetemen, a Nagyváradi Állami Színház akart leszerződtetni. Csakhogy a szerelmem akkor már Budapesten élt. A kíváncsiság és a szívem is hajtott, hogy itt kezdjem el a pályát. Így 2010-ben kijöttem a szerelmem után és a nulláról kezdtem felépíteni a pályám.

Nulláról?

Egyetemistaként már játszottam a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban, és a Yorick Stúdióban. Elkezdődött valami.

Kijöttél független színházi életet élni Magyarországra.

Két évig csináltam. Játszottam a Gózon Gyula Kamaraszínházban, a Budaörsi Latinovits Színházban, a Szkénében, a Tűzraktérben. Ez az életforma nagyon leterhelt, szerettem volna már társulathoz tartozni.

Mi miatt volt leterhelő?

Igazából úgy terhelt le, hogy minden meghívás, felkérés magában hordozta a bizonytalansági faktort. Amikor összejött egy produkció, rögtön felmerült bennem, hogy ez meddig fog tartani?

Amikor kaptál egy felkérést, milyen szempont szerint értékelted a munkát? A karakter, a társulat, a darab, illetve maga a színház felől?

Nem voltam ennyire tudatos akkor. Inkább a hatalmas játékéhség volt az, ami meghatározta az igényeimet. Az volt a fontos, hogy rendezőkkel, pályatársakkal találkozzak, együtt gondolkodjak, hisz a nulláról kellett kialakítanom a kapcsolatrendszeremet is. Annak megtapasztalása volt a fő célom, hogy megtudjam, milyen a budapesti színházcsinálás. Meg kell, hogy mondjam, teljesen más, mint a vásárhelyi. Kellett egy kis idő, mire összeállt a fejemben, hogy miben különbözik a két ország színházi világa, kultúrája.

Meg tudod már fogalmazni?

A román színjátszási hagyomány megtermékenyítő hatással volt az erdélyi magyar színjátszásra. Ennek a fúziójából született egy sokkal intenzívebb, expresszívebb forma, kifejezésmód. Ugyanis a romániai színjátszásra a francia, míg a magyarra a német színházi hagyományok gyakoroltak erősebb hatást.

Ez a gyakorlatban miként nyilvánul meg?

Erdélyben az az impresszióm, hogy sokkal szenvedélyesebben, impulzívabban játszunk és sokkal expresszívebb formákat keresnek a színházakban. Magyarországon analitikusabban, elmélkedősebben nyúlnak egy-egy darabhoz. Itt egy színdarab elemzésének része, hogy intellektuális szinten fejtődjön meg a darab és úgy jöjjön létre a cselekménysor. A román színjátszás talán szenvedélyesebb, erőteljesen érzelmi alapú… legalább is az én szubjektív megítélésem alapján. Nekem nyers volt a tapasztalatom, mikor eljöttem, de azt érzékeltem, hogy nagyon jó hatással volt a román színházkultúra az erdélyi magyar színjátszásra. Dúsított rajta.

("Se itt, se ott" c. előadás, Vera szerepében. Partner: Esztergályos Cecília,  rendezte: Nagy Viktor)

Hiányzik az a fajta játék?

Igen. Most mutatja be itt Budapesten a Nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház, A megesett hercegnő történetét a különleges stílusáról ismert Silviu Purcărete rendezésében a Nemzetiben. A darab a megszállott szerelem katartikus mélyét itatja át bosszúval, gyilkossággal, öniróniával. De a Kolozsvári Állami Magyar Színház Ionesco Maccbetjét is láthatjuk Silviu Purcărete rendezésében a 10. Színházi Olimpia rendezvénysorozatának részeként. Cirkuszi környezetbe helyezi a beszűkült gondolkodású emberek vezényelte háborús politikát. Nagyon feltölt, elvarázsol Purcărete világa.

A Földindulást játszottad színházban, majd elkészült a film is. Mennyiben volt más játszani a két műfajt?

Teljesen más koncentráltságot kíván a film. Nem biztos, hogy segített az, hogy ismerem, játszottam a darabot. Ha bepróbálsz egy darabot és színpadra szokod, majd elviszed kamera elé, hogy ez szerencsés, vagy nem, nem tudom eldönteni.

Érzi azt egy újságíró, ha valakinek határozott véleménye van dolgokról. Neked van. Hogyan éled ki ezt a színházban?

Rám jellemző módon a színpadon szabadabban megélem a véleményemet,  mint mondjuk egy interjú alatt. A saját  vélemény formálásomat a szerepem mögé tehetem és kiélhetem a saját szabadságomat, amely viszonylag elég kötött és zárt, de akkor is én szivárgok át és az én gondolataim erősítenek, vagy támasztanak meg egy-egy szerepet. Tapasztalataim vannak, de a nyilvános véleményformálással óvatos vagyok. Mély ismeretek nélkül a véleményformálás néha póznak tűnik. Olykor az az érzésem, hogy egy véleményország vesz körül, ahol sokan a szent, megrendíthetetlen véleményüket hangoztatják tények ismerete nélkül, kizárólag emocionális vonalon. Ezért óvatos vagyok e téren, kivéve ha nem egy ügyért kell felszólalni, ami fontos.

Akkor tekinthetjük egy ilyen ügynek Kacsák Tamás kortárs magyar képzőművész családon belüli erőszak ellen felkiáltó, izzó témájú – az Art and Antique kiállítás és vásár a Bálnában – nagyméretű munkáit, amely egyikén te vagy látható.  Impulzívitásod, véleményformálásod megmutatkozott itt is, hisz ebbe álltál bele te is, adva arcodat a témához.

Tamás nagyon közeli barátom, mély gyökerekkel, nekem pedig volt egy nagyon nagy krízisem a válásom kapcsán. Tamás jelen volt ebben a krízisben és barátként végig támogatott. Így lett szemtanúja annak, hogy milyen nehéz, mentálisan és lelkileg megterhelő egy elromlott kapcsolat. Hogyan hajlik el egy mérgező légkör agresszivitásba. Két évig tartott ez a krízis, és utána fogalmazódott meg Tamásban, hogy ő valamilyen formában be akar világítani az erős nők lélektanába. Hogy milyen nehéz felvállalni egy ilyen lelki és egzisztenciális krízist, majd egyedül álló anyaként kilépni és újrakezdeni az életet. Arról nem beszélve, hogy ez a fajta seb mélyen beépül a jellembe. Ez motiválta ezeket a képeket. Tamás úgy gondolta, hogy ezekkel a munkáival rója le a tiszteletét minden olyan nő előtt, aki ki mer lépni az ártó kapcsolatból, vállalva annak minden kockázatát.

(Koncz Andrea a "GIRL PØWER" c. képzőművészeti alkotások egyik portréján készítő: Kacsák Tamás)

Egy ilyen átélt életszakasz segít, vagy hátráltat a művészetedben?

Hosszútávon egyértelműen segíti. Legalább is szeretném azt hinni. Most kezdem azt érezni, hogy minden megélt fájdalom és szenvedés, ha van egy megtartó közeg és van a saját erő, akkor helyére kerülnek a dolgok és a személyiség is gazdagodik. No meg plusz képességek nőnek ki ezekből a sérelmekből. Művészként mindig jó tárhely a fájdalomraktár, mert abból lehet dolgozni. A fájdalom, a szenvedés jó múzsa. Azokat megszelídíteni, megfogalmazni, felhozni, átformálni ettől lesz tartalmasabb a játék.

Volt olyan szerep, próba, előadás, amikor te magad is meglepődtél, hogy a fájdalom által átélt raktárban micsoda eszköztárad gyűlt össze!

A legutóbbi bemutatón Hernádi Gyula Királyi vadászat című Nagy Viktor rendezte darabban, az Újszínházban a női főszerepet játszottam és az volt a felismerés, hogy a nehéz életszakasz után sokkal erősebben tudok kapaszkodni a kicsi örömforrásokba és azt úgy fel tudom duzzasztani, hogy ezáltal felértékelődik. Ez egy örömzónámban zajló, nagyon jó alkotási folyamat volt. Ekkor jöttem rá, hogy sokkal jobban becsülöm azokat az élethelyzeteket, amelyekben stabilitást, örömet, derűt érzékelek, tudva azt, hogy az életnek vannak erősen árnyékolt zónái is.

Megérte feljönni Budapestre?

Persze, hogy megérte. Ez egy kunderai kérdés, de igen. És ha nem is érte volna meg, akkor beismerném magamnak? Mindig van bennem elvágyódás és mindenhonnan elvágyódom. Ez a program állandóan fut bennem. Azt is el tudom képzelni, hogy máshol éljek. Egy harmadik helyen. A színház, az alkotás nagy szerelem. Az köt. Enélkül nehezen tudom elképzelni az életemet, hisz a hétköznapi életben az utcán is jeleneteket, gesztusokat látok. A színházi lencsém mindig aktív. Mindenhol kicsit idegennek érzem magam és egy kicsit otthon, de ebben az idegenségben nagyon otthonosan mozgok.

Írta: Tarnócai Éva

További cikkek

Reklám

Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Kováts Adél kapta a Páger Antal-színészdíjat

Pepita Magazin 2023.05.16.
A művész vasárnap vette át elismerését.

Elhunyt Máthé Erzsi

Pepita Magazin 2023.05.09.
Kilencvenöt éves korában halt meg, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja...

Bejelentette az új bemutatóit a Vígszínház

Pepita Magazin 2023.05.03.
Bejelentette 2023/24-es évadának bérletes bemutatóit a Vígszínház. Az üvegcipő című vígjáték Mohácsi János, a Pinokkió zenés változata Keresztes Tamás, az Ármán...

Járt ösvény

R. Kárpáti Péter: Szeresd, amit csinálsz és mindig ott legyél jelen, ahol éppen vagy!

Pepita Magazin 2023.04.13.
Azt mindenki tudja, hogy ő volt Berényi András, de azt kevesen, hogy eljátszhatta a világirodalom legszebb szerepeit, kiváló szervező és remekül ír. Sokat jelentenek számára Dusán sorai. „Tudod, a számla...

Szerednyey Béla: A hatalmas fájdalom ellenére meg kell nevettetni a közönséget

Pepita Magazin 2023.03.24.
Több, mint 40 évet töltött a Madách Színházban, most szabadúszó. Imádtam a Macskákban Rumliként, ahogy gitározott, zongorázott a táncoslányok lábain. A Páratlan párosban csa...

Gazdag Tibor: Sok mindent le lehet bontani egyetlen emberről

Pepita Magazin 2023.02.27.
Hat éve a Van, aki forrón szereti című musicalban láttam Osgood Fieldinget, a hóbortos milliomost játszani a Pesti Magyar Színházban.  Meg is lepődtem, hisz Gazdag Tibor ritka vendége a vígjátéknak, szá...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
mbvk 3

Hangadó

Molnár Levente: Az improvizáció olyan közös nyelv, ami összeköt minket

Pepita Magazin 2023.02.02.
Molnár Levente gyerekkora óta, harminc éve szinkronizál. Hangját már a gyermekei is felismerik a mesefilmes karaktereknél épp úgy, ahogy a filmekben és reklámfilmekben is. Több mint tíz éve filmeket &eacu...

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Kritika

Kiborul a bili – Szerelemgyerek a Legközelebbi ember a Radnótiban

Pepita Magazin 2023.05.31.
Hajdu Szabolcs rendszeresen a képünkbe tolja hogyan élünk. Közelképeket mutat. Valósággal beledugja az orrunkat más emberek, családok életébe, amelyek először teljesen normálisnak, szokványosnak tűnnek...

Eszenyi Enikő visszatérése – Ünneplés, üdvrivalgások, kételyek

Pepita Magazin 2023.05.09.
Eszenyi Enikő színpadra való visszatérésének premierjén nincs hatásos, fogadótapssal kísért, primadonnás bejövetel. Nem ünnepelteti magát kapásból, hogy íme újra itt van, v&aacu...

Végveszélyben a Cseresznyéskert

Pepita Magazin 2023.04.30.
Tötyögünk egy helyben, méltán érezzük úgy, hogy kihúzzák a lábunk alól a talajt, nem jutunk egyről a kettőre, elértéktelenítik, megsemmisítik azt, amit még mindig próbálunk ...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
mbvk 2

A tanár

Mi van a hang mögött? - A beszédhibák a személyiséget, a lélektani hibákat is tükrözik

Pepita Magazin 2023.04.26.
Illés Györgyi színésznő, egyetemi oktató, coach. Művészi beszédet tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Most főleg vállalatvezetőkkel foglalkozik és színjátszókört...

„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Pepita Magazin 2023.03.16.
„Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is&r...

Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

Pepita Magazin 2023.02.25.
„A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogy nem lehet kifejezni”, mondja Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, volt rektora, aki a Kanadai Nemzeti Sz&i...

Legendák

Andorai Péter 75 – Megjárta és meg is mutatta a poklot

Pepita Magazin 2023.04.25.
Ma lenne 75 éves Andorai Péter. Hatodszorra vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, a felvételiztetők nem túl nagy dicsőségére. Számba kellene venni hányan vannak azok a Kossuth-dí...

Békés Itala 96 – „Kossuth-díjas nagy színész, vagány örökifjú”

Pepita Magazin 2023.03.23.
Ma 96 éves Békés Itala, az örökifjúság megtestesülése. Az egészséges, de mégis totálisan szertelen életmód apostola, színházi és filmszerepek garmadájának alakí...

Cserhalmi György 75 – „Jelen van, köztünk van, nem csak papíron a Nemzet Színésze”

Pepita Magazin 2023.02.17.
Ma 75 éves Cserhalmi György, aki gyakran felkiáltójelként volt a színpadon, szinte lakmuszpapírként mutatta meg, hogy ez sincs rendben, az sincs, meg amaz sincs. Most rendezőként, interjúkban teszi ugyanezt, mert sajnos a betegs&ea...
mbvk 5
mbvk 2
mbvk 3

A rendező

Puskás Samu: Ilyen szülőkkel az ember örökletesen kötődik a színházhoz

Pepita Magazin 2023.04.20.
A tavalyi év legsikeresebb West End darabját tűzi műsorra hamarosan a budapesti Centrál Színház. WhatsOnStage Awards legjobb darabja, Suzie Miller Az ártatlanság vélelme (Prima Facie) című drámájának hazai ősbemu...

Szelei Dóra: Jobban érdekel a rendezés, mint a játék

Pepita Magazin 2023.03.15.
Két doboz cipelése közben találkoztam vele, közös barátnőnk költöztetésekor. Gyönyörű és fiatal, tele határozott mondatokkal, hatalmas göndör hajkoronával. Sosem láttam előtte. Ki lehet? Az...

Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Pepita Magazin 2023.02.16.
Miközben néztem Az almafa virágát, egyszerre voltam jelen a múltban és a jelenben, Magyarországon és Vietnámban, minden helyszín otthonos volt és lenyűgöző, maradtam volna benne, és éltem volna tová...

A jövő nagyjai

Koncz Andrea: Mindenhol kicsit idegennek érzem magam és egy kicsit otthon

Pepita Magazin 2023.05.17.
A Marosvásárhelyről jött Koncz Andrea játéka megindítóan őszinte, teljes érzelemmel alakítja figuráit, nem egyszer felszaladnánk hozzá a színpadra, megmenteni, átölelni, vagy éppen felemelni...

Gréczy Balázs: Hajszoltam magam és folyamatosan bűntudatom volt

Pepita Magazin 2023.03.29.
Zongorázik, gitározik, dobol és persze énekel a Pesti Magyar Színház fiatal tehetsége, Gréczy Balázs, akit Bütyök szerepében láthatunk a Tüskevárban.

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...
MBVK 3 - Kategóriák között
mbvk 5
mbvk 2

"A zene az kell..."

Bodrogi Enikő: Üvöltve éneklem ki magamból a fájdalmat

Pepita Magazin 2023.05.19.
Egész gyerekkorában úszott és vízilabdázott, így a víz is egyfajta örömforrást jelent számára. De Bodrogi Enikő színpadra született, az X-Faktor élő adásaiban megismerhettük mosoly...

Eszenszky Gergely: Akkor lennék a legboldogabb, ha öt év múlva is ezen az úton lehetnék

Pepita Magazin 2023.04.11.
A kutyasétáltatás közben a fiatal színésszel készült interjút Timon, az örökbefogadott kiskutyája színesítette, akár a Tüskevár sztoriját Matula bácsi Csikasza. Nem vélet...

A Tüskevár törvényei a Pesti Magyar Színházban

Pepita Magazin 2023.03.20.
El nem tudtam képzelni, hogy a Tüskevár, a Kis-Balaton és a Berek, hogyan fog életre kelni a Pesti Magyar Színházban. És átjött az érzés! A nomád nyaralás igénye, a természetközeli var&aa...

Emlékek

Voith Ágnes: Sosem voltam az a klasszikus értékeken edződött színésznő

Pepita Magazin 2023.05.08.
Mikor kislányként, az Irány Mexikó című filmet néztük a szüleimmel, óriási hatással volt rám Voith Ági, aki tornászként az olimpiai válogatott tagjaként debütált. Imá...

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...
mbvk 5
mbvk 4
MBVK 5 - Kategóriák között

Felvétel

A Műanyag égbolt új korszakot nyit az animációs filmek világában

Pepita Magazin 2023.04.24.
Az élőszereplős, mégis animációs technikával készült Műanyag égbolt egy posztapokaliptikus mű, amely 2123 Budapestjén játszódik. A város egy kupola alatt létezik, mivel a Föld élővilága k...

Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Pepita Magazin 2023.02.10.
Nemcsak azért volt jó választás az első magyar-vietnámi film, Az almafa virága egyik főszerepére a zalamerenyei Sütő András, mert a ’70-es évek Magyarországához nagyon illő karakteres arca van, hanem az&eacut...

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...