Jámbor Nándor: A sikernek kőkemény ára van

Pepita Magazin 2022.08.31. A jövő nagyjai

Jámbor Nándor: A sikernek kőkemény ára van

Mikor gyerekkorában megkérdezték, mi szeretne lenni, azt válaszolta, hogy a Nemzeti Színház igazgatója. Ma már nem ez a vágya Jámbor Nándornak, de csak nem esett messze az álmaitól, hisz hat éven át volt a szombathelyi Weöres Sándor Színház társulatának tagja, ebben az évadban pedig már a Thália csapatát erősíti.           

csanyi cikk

– Azért egészen jó úton haladsz a gyermekkori kijelentésed felé.

– Amikor azt éreztem, hogy körülöttem túl sokan akarják azt, amit én, elért a tinédzserkori lázadás, ami abban nyilvánult meg, hogy csak azért sem akartam színész lenni. Voltak zenekaraim, volt jó hangom, így egyfajta rocksztár jövőt képzeltem el magamnak. Aztán az utolsó pillanatban mégis a színészetet ikszeltem be a felvételi előtt.

– Orosháza, Szentes, Kaposvár, Szombathely, Budapest. Mit jelentek számodra ezek a városok?

– Orosházán éltünk, Szentesen jártam a dráma tagozatos gimnáziumba, Kaposváron végeztem az Egyetem Művészeti Karán, a szombathelyi Weöres Sándor Színház lett az anyaszínházam a diploma illetve a gyakorlatos évek után, majd mostantól Budapest, ugyanis a Thália Színház színészeként folytatom pályafutásomat.

– Nem hiányzott a Színház és Filmművészeti Egyetem?

– Nem, ugyanis Csapó Virág és Kocsis Pál művészházaspár nagyon nagy odaadással voltak színész osztályunkért. Kaposváron nem is volt nagyon esélyünk mással foglalkozni a színészmesterségen kívül. Az első évben egy nagyon erős alapozáson estünk át, másod évben pedig meghívott rendező tanárokkal közösen készítettük el a vizsgaelőadásainkat. Kelemen Józsefnek abban is nagy szerepe volt, hogy a szombathelyi társulathoz kerültem, ugyanis azzal a Három nővér vizsgaelőadással mentünk el Szombathelyre, amelyet ő rendezett. Ez alapján válogatott ki ötünket Jordán Tamás. Ennek idestova 8 éve.

– Úristen, hány éves vagy?

–Novemberben leszek 30.

– Nagyon szerencsés vagy! 17-nek nézel ki.

– A kölyökképem ellenére ma már szerencsére meg-megtalálnak a komolyabb szerepek is.

– Olyannyira, hogy nagy váltás történt az életedben.

– Annyira friss az élmény és olyan sűrű volt ez az évad, hogy még az öröm sem tudott utolérni. Izgatott vagyok, mert annyira megfordult körülöttem a világ és olyan hirtelen történt minden, hogy csak kapkodom a fejemet. Azért lassan megérkezem, mert holnap már olvasó próbám van a Tháliában, egy fergeteges angol vígjátékkal kezdek, Komédia egy bankrablásról címmel. Ezúttal egy pitiáner bűnöző bőrébe fogok bújni.

– Nemrég hallottam tőled egy József Attila verset. Azokat a tartalmakat, amelyeket nem ma írtak, valahogy olyan módon juttatod el a mai fülhöz, hogy nemcsak érettebbnek, hanem természetesen nagyon mainak is tűntél.

– Régóta foglalkoztat a vers, nagyon nagy kihívást látok benne. A szombathelyi WSSz évadzáróján is mondtam búcsúzásképpen egy József Attila verset és az a csodálatos élmény ért, hogy Jordán Tamás, aki örökös társulati tagságot kapott elmondta Kosztolányi Hajnali részegségét. Jordán Tamás megközelítése a versmondásban egy olyan cél, amely önmagában komoly tanulást igényel. Mikor őt hallgattam, akkor ébredtem rá, hogy milyen varázslatos pillanatokkal ajándékozhat meg a vers és milyen kiaknázatlan, időtlen lehetőségek, távlatok vannak a versmondás műfajában.

– Kihagytál néhány „apróságot”. Mikor Jordán Tamás örökös tagságot kapott, te közönségdíjas lettél. És az, ahogy búcsúztál, igen torokszorító volt.

– Ő tanította, hogy először tedd magadévá a költő gondolatait, majd mondd el olyan természetességgel, mintha a tied lenne. Csak remélhetem, hogy egyszer elsajátítom, de már vannak pillanatok, mikor ráérzek erre a csodára.

– Szerinted mi az amit az ő  generációjától lehet tanulni?

– Szemléletet. A szombathelyi társulatban szocializálódtam, ezáltal a társulat számomra a nyitottságot, az egymásra figyelést, a családiasságot jelenti. A csapatjátékos szellem ott ivódott belém. Az pedig egyéni feladat, hogy ki mennyit les el a másiktól. Meghatározó színész, mentor és barát az életemben Bajomi Nagy György. Közös pont volt nálunk az is, hogy mindketten Szentesen végeztünk a dráma tagozatos gimnáziumban. Semmiféle „nagyöreges” pedagógia nem volt a stílusában, mindent annyira természetesen tudott megosztani. Egy-egy hozzászólással mindig egy kicsit más megvilágításba helyezett dolgokat. Pont jókor mondott jókat és ebből nagyon sokat profitáltam.

– Azért a kellemes bariton hangod mellett sem mehetünk el, nagyon sokan dicsérik énektudásodat is.

– Szerencsés vagyok a hangi adottságaim miatt. Kiváló énektanáraim voltak, nagyon sokat foglalkozott velem Falusi Anikó. A rockoperában, a Sztárcsinálókban, Nérót alakítottam, a Sweeth Charity musicalben Oscar Lindquist szerepét énekeltem, de az operett műfaja sem áll távol tőlem, a Mágnás Miskában voltam Baracs István, vasútépítő mérnök. Szeretek énekelni.

– A Mágnás Miska kapcsán ezt írták rólad: „Jámbor Nándor alakítása bőven meghálálja a főszereppel járó felelősséget”.

– Nagyon szeretem a zenés darabokat. Az is jó volt vidéken, hogy megtalált a sokszínűség, így mindenféle műfajban kipróbálhattam magamat.

– Milyen filmet forgattál?

– Egy nyolc részes tévésorozatot. Februárban kezdtük el és májusban fejeztük be. A történetet Szilágyi Andor írta és ő is rendezte, a címe Legyetek szeretettel. A sorozat az 1956-os eseményeket követő egyházüldözés mártírhalált halt vértanújáról, Boldog Brenner János atya életéről szól. Különösen érdekes, hogy a forgatás autentikus helyszíneken zajlott, a szombathelyi és a zalaegerszegi vagyis a vasmegyei színtársulatok alkották a szereplőgárda magját. Nagyon élveztem, nekem ez volt az első komolyabb forgatási munkám.

– Film vagy színház?

– Egyértelműen színház, de ezt a szerelmet időnként megcsalom a filmmel. Ez egy másik szakma, amit másképp kell űzni. Technikai dolgokon múlik, hogy a jelenlét, a mögöttes tartalom mondjuk annál a belső fénynél, egy másik fejtartásnál, vagy egy bizonyos kameraszögnél ugyanúgy jön-e át, ahogy azt az ember belül gondolja és az látszik-e az arcán? Nem biztos, hogy amit teljes átéléssel, emocionális odaadással megfogalmazok, ugyanaz jön vissza a képernyőn. Ezeken az arányokon sokat kell „finomhangolni,” hisz ezt ezelőtt soha nem csináltam. Ebben nagy segítségemre volt Tóth Zsolt operatőr. Sokat tanultam ezen a forgatáson és várom a következő feladatot.

– Ha egy olyan embert kell alakítanod, akinek a sorsát még soha nem ismerted és érezted át, hogy oldod meg?

– Empátiával. Vagy éppen a túlérzékenységemmel. Amikor egy hozzám közel álló ember mesél egy szomorú történetet, sokszor annyira átérzem a fájdalmát, hogy az már nem is feltétlenül egészséges. A színpadi munkában ezt úgy tudom használni, hogy ezt a fajta érzékenységemet ráeresztem a szerepre és megpróbálom körbejárni, kipuhatolózni és lehet, hogy találok is valamit, amitől már a magamévá tudom tenni. Nagyon szeretem a kosztümös szerepeket, talán a történelem iránti kötődésem miatt. Ha nem színész lettem volna, biztos archeológusnak készülök. Talán ezért játszanék szívesen híres történelmi személyiségeket. A színészetben ez a kalandvágy visz előre.

– És az életben?

– Most a hobbim újra az úszás. Eldöntöttem, hogy két próba között elmegyek úszni. Újabb és újabb célokat tűzök ki magamnak a medencében is. Számomra nézni is nagy adrenalin, mondjuk egy úszó Eb-t, hisz tudom, milyen elkötelezettség, fanatizmus, alázat kell ahhoz, hogy kihozd magadból a maximumot.

– Akár a színészetben.

– Valóban, de azt mindig is éreztem, hogy a színészetben ez nekem jobban megy. Az elkötelezettség egyfajta felkiáltójel számomra, amely szerénységre int. Tudom, könnyű felülni az egyszerű és könnyen jött sikernek. Viszont mindig elhivatottságot, alázatot, és munkába fektetett energiát láttam magam körül, amelynek mindig megvolt az eredménye, hisz a sikernek kőkemény ára van.

Írta: Tarnócai Éva

További cikkek

Reklám

Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Óz, a varázsló - A klasszikus mese új köntösben a Kolibri színpadán

Pepita Magazin 2023.01.18.
Az idei évad első nagyszínpadi produkciójaként egy klasszikus mesét láthat új köntösben a Kolibri Színház közönsége; január 28-án, szombaton mutatják be az Óz, a varázsl&oacu...

Évkezdés a Radnóti Színházban

Pepita Magazin 2023.01.18.
A magyar kultúra napján a repertoár darabjai mellett közönségtalálkozóval, rendhagyó irodalomórákkal, jubileumi Szerb Antal-esttel, vendégprodukciókkal és könyvbemutatóval is várja a n&ea...

A Pick Szeged Zrt.-nél próbálnak a Szegedi Nemzeti Színház művészei

Pepita Magazin 2023.01.17.
Az önkormányzati fenntartású intézmények ideiglenes bezárása miatt a Pick Szeged Zrt. által felajánlott helyszínen folynak a Szegedi Nemzeti Színház egyik márciusi bemutatója, a Hegedűs a há...

Járt ösvény

Peremartoni Krisztina: A színészet nekem egy eszköz amivel megélhetem a saját szabadságomat

Pepita Magazin 2023.01.16.
Szenvedélyes világutazó, de leginkább a földdel bensőséges viszonyt ápoló kultúrákat szereti. Önkénteskedett Szumátrán egy orangután rehabilitációs központban, volt favág&o...

Újvári Zoltán: Valami felfalja az embert. Valami kényszer

Pepita Magazin 2022.12.20.
Pécsről eljött egy Janus Pannonius-díjjal, a következő évben megkapta a Jászai Mari-díjat, majd kamaraszínházi színészként elsőként, a legjobb férfialakítás díját is neki &iac...

Seress Zoltán: Ez olyan érzés, mint meztelenül úszni a tengerben…

Pepita Magazin 2022.11.24.
Első színháza volt a Vígszínház, két éve ismét itt játszik. Közben társulati tag volt Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Szolnokon és persze a Bárka Színházban, amelynek megsz...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

Hangadó

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Mezei Kitty: Színészként az őrült figura izgalmasabb tud lenni

Pepita Magazin 2022.10.29.
Mezei Kitty néhány éve az év legjobb női szinkronhangja lett. A szinkronstúdiók világába egyenesen a táncparkettről került be egy furcsa szituáció és egy nyelvtörő miatt. Bár váratlanul &ea...

Kritika

Látszatélet – Magányos emberek a Kamrában

Pepita Magazin 2023.01.23.
Betódulunk a Magányos emberek szereplőinek házába. Nem zavar bennünket, hogy többen otthon vannak közülük. Végig bámuljuk a lakásukat, a vécétől a könyvespolc köteteiig.

Dühös vígjáték – A Szeget szeggel a Vígszínházban, Rudolf Péter rendezésében

Pepita Magazin 2022.12.30.
Totálisan elzüllött, romlott város, rossz törvényeit nem betartó népét látjuk karneváli forgatagban, örök mozgásban, álarcban, vagy anélkül, a Szeget szeggel Rudolf Péter által re...

Vidámság és pusztulás – Az Egy szerelem három éjszakája ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében

Pepita Magazin 2022.12.29.
Halálhírt hozva is mókáznak a Három királyok az Egy szerelem három éjszakája előadásának elején, ifj Vidnyánszky Attila rendezésében, a Pesti Színházban. Még privatizá...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

A tanár

Meczner János: Volt tanítványom vitte tovább az osztályt

Pepita Magazin 2023.01.25.
Meczner János rendező, a Budapest Bábszínház korábbi igazgatója, kezdeményezte, hogy beinduljon a bábszakos képzés a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, amelyre amikor rákényszerí...

Nincs megfelelő követelményrendszer – Szakály György a táncképzésről

Pepita Magazin 2022.12.27.
„Már nem lehet azt mondani, hogy kövér vagy, kicsit le kellene fogyni, nem vagy elég ügyes”, mondja Szakály György, nemzetközi hírű, Kossuth-díjas táncos, a Magyar Táncművészeti Egyetem egykori rektora. ...

Fessük az ördögöt a falra! - Az agresszor logikája és lélektana

Pepita Magazin 2022.11.27.
Az életben nagyobb biztonságot ad, ha látjuk, hogy az agresszornak mi a logikája és a lélektana, mondja Vidovszky György, rendező, drámatanár. Sok olyan kemény produkciót állított színpadra, amiben erős...

Legendák

Jordán Tamás 80

Pepita Magazin 2023.01.15.
Jordán Tamás ma 80 éves. Kicsit lassabban mozog, mint régen, de megmaradt az egykori csillogó szemű, nagyot álmodni képes fantasztának, aki újabb és újabb dolgokat eszel ki, és amire esetleg más legyintene, h...

Húsz éve halt meg Schütz Ila

Pepita Magazin 2022.12.11.
Schütz Ilára, a karizmatikus színészre, ma 20 éve a fürdőkádjában találtak rá holtan, a gyomrában túladagolt gyógyszerekkel, a fürdővízben hajszárítóval. Máig nem tudni po...

Alföldi 55

Pepita Magazin 2022.11.22.
A ma 55 éves Alföldi Róbertet imádják és utálják. Valószínűleg sokkal többen vannak akik szeretik,  mint akik akár egyenesen gyűlölik. Az biztos, hogy tényező, és, hogy mindenki ismeri.
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

A rendező

Vaszkó Bence: Nem égettem fel magam mögött semmit

Pepita Magazin 2023.01.10.
A József Attila Színházból egy hatalmas isztiméri farmra repítette családját Vaszkó Bence színművész, aki nem sokkal előtte Anastasius volt A pápanőben. Három évvel korábban a nyíregyh&...

Puskás Tamás: Szellemek vannak mindaddig, amíg a szeretet hiányt szenved

Pepita Magazin 2022.12.14.
Nemrég olvastam egy interjút Esztergályos Károllyal, aki azt nyilatkozta, hogy szerinte az egész életművéből, egy Csehov kisregényből készült filmje, aminek történetesen az a színházigazgató volt ...

Gémes Antos: Nem kell ahhoz sanyarú sors, hogy küszködni tudjon az ember

Pepita Magazin 2022.11.08.
Fújd el a gyertyát, ami nem fog kialaludni, de úgy csináld, hogy ne hibának tűnjön, hanem gegnek. Oké. No, még egyszer. Jó, majd gondolkozunk még rajta – instruálta a Madagaszkár című musical prób...

A jövő nagyjai

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...

Kopek Janka: Mindig egy új világba csöppenek

Pepita Magazin 2022.12.19.
Kopek Janka színésznő, műsorvezető, a Vígszínház társulatának tagja. Színpadi és filmes munkák mellett nemzetközi menedzsmenttel is foglalkozik. Nemrégiben cukrász végzettséget is szerzett. Vele...

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Mester Dávid: A saját határaim állandó feszegetése természetes

Pepita Magazin 2023.01.26.
Azóta figyelem, mióta először meghallottam a Félkegyelműben, a Háború és békében majd a Liliomban a felcsendülő zenéjét. Nem megszokott, a nagy tudás mentén letér az útról és ...

Viktória grófnő Veszprémben

Pepita Magazin 2022.12.22.
Egy szórakoztató, mégis komoly drámai ívvel megkomponált Viktória előadást láthattunk a Veszprémi Petőfi Színházban, az igazgató, Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, Érdemes műv&eac...

Gaál Attila Csaba: Most nagy erővel, nagy tetteket tudok végrehajtani

Pepita Magazin 2022.11.21.
A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színész és rendező szakának hallgatója volt, ma a Veszprémi Petőfi Színház színművésze. A Nyitott ablak című előadásában nyújtott alak&iacu...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

Felvétel

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...

Thuróczy Szabolcs: Ez a szakma eléget, miközben hamuvá válik az ember

Pepita Magazin 2022.12.16.
Nem sok jogi egyetemet végzett színészünk van, sőt olyan sem sok, aki ennyiszer megkapta a legjobb férfi alakítás díját, mint Thuróczy Szabolcs. Olyan színészünk meg végképp nem sok van, aki kar&aac...

Nari Nguyen: A múlthoz való ragaszkodás akkor jár tisztelettel, ha az az embert szolgálja

Pepita Magazin 2022.11.16.
A legszebb Európában élő vietnámi lánynak választották Berlinben 11 évvel ezelőtt Nari Nguyent. A szépségkirálynő ezúttal Az almafa virága címet viselő magyar-vietnámi romantikus film é...