Gréczy Balázs: Hajszoltam magam és folyamatosan bűntudatom volt

Pepita Magazin 2023.03.29. A jövő nagyjai

Gréczy Balázs: Hajszoltam magam és folyamatosan bűntudatom volt

Zongorázik, gitározik, dobol és persze énekel a Pesti Magyar Színház fiatal tehetsége, Gréczy Balázs, akit Bütyök szerepében láthatunk a Tüskevárban.

csanyi cikk

Kicsit idősebb „gyereknek”, mint akit játszol a Tüskevárban, mit üzent ez a történet?

Mindenképpen azt, ahogy vélekedtem az iskoláról, a barátságról és legfőképpen a lányokról ebben a fiatal korban, hisz serdülőként igencsak túltengtek a hormonok! Szerencsére nagyon jó barátaim voltak mind általános iskolában, mind gimnáziumban. Volt egy nagyon közeli barátom, ahogy a darabban Bütyöknek Tutajos, mi is együtt voltunk jóban, rosszban, együtt fociztunk, együtt csináltuk a balhékat.

Volt a Tüskevárhoz hasonló nyári kalandban részed?

Volt, mert szerencsére a nagyszüleim elég hamar elvitt magával engem és a bátyámat kempingezni, vagyis ez a sátorban alvós, kicsit vadregényes, horgászós, halat filézős majd a fogott zsákmány elfogyasztásának semmihez sem hasonlító élménye nekem is megvolt. Nem egészen olyan volt, mint Bütyöknek és Tutajosnak ott a Berekben, nem lőttünk puskával, nem volt harcsa kalandom, de volt részem ilyesmiben. Minden gyermeknek fontos, hogy kialakuljon a természet szeretete, ahhoz pedig közel kell menniük a természethez. Például megélni azt, hogy előttünk van a barna kánya és miért ne lőjük le, azt nagyon fontos tudniuk!!

Hangilag mennyire tett próbára ez az előadás?

Nem gondolom, hogy próbára tett, viszont a dalokra írt szövegek elég bonyolultak voltak. Inkább ritmikailag és hangmagasság tekintetében volt nehéz.

Mikor érezted először a karriered alatt azt a bizonyos emelkedett állapotot a színpadon?

Már nagyon kicsiként, kilenc évesen, gyerekszereplőként, az István a királyban már megérintett ez a fajta emelkedett hangulat, hisz az Arénában többszörös teltházas előadást játszottunk tizenkétezres közönség előtt. Ezen a 2008-as jubileumi előadáson éreztem először, hogy ez a színpadon „levés” egy súlyos dolog, pláne, ha egy ilyen monumentális műről beszélünk, mint az István, a király.  De már a 2003-as Csíksomlyói előadást is láttam édesapámmal, hisz ő volt a sajtófőnök, így már négy évesen megkaptam az első „István a király” oltást.

Vigyük tovább ezt a gondolatot… Mikor érezted azt először, hogy otthon vagy a színpadon?

Amikor a Kolimusical Színpad nevű kis társulatnál a Rómeó és Júlia musicalben eljátszhattam Rómeót. Ott éreztem, hogy ez nekem való, hogy ez vagyok én. Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptam, ami megerősített. Felfogtam, hogy mekkora felelősség az, hogy a világirodalom egyik legnagyobb hősének a bőrébe bújhatok és az emberek fizetnek a jegyért, hogy lássák. Mindez elkötelezetté tett. Azt éreztem, hogy ez már valami, még akkor is, ha ez egy kisebb társulat.

Nagyon jól énekelsz. Kapsz a hangodnak megfelelő feladatokat?

Most lóg a levegőben egy nagyobb szerep itt a Pesti Magyar Színházban, amely akkora feladat és kihívás lesz, hogy ezt magam sem merem kimondani… Erről nem beszélhetek még, de egyre inkább olyan feladatokat kapok, amelyben megmutathatom a hangi és testi adottságaimat egyaránt.

Előadói kvalitásaidat a pop műfajában is megmutattad. E téren történt valami?

Jelenleg egy lemezkiadóval állok kapcsolatban, van két új szerzeményem és a napokban fog kiderülni, hogy akarnak-e velem dolgozni. Amúgy szeretném kicsit finomítgatni a zenei stílusomat. Zeneileg lehet valami könnyed műfajú, de a szövegeimmel szeretnék kicsit karcolni. Ne mindig csak nőről és szakításról szóljanak a dalaim, hanem idővel legyen benne egy kis társadalmi kritika is. Persze még meg kell találnom a közönségemet… Ez pedig egy hosszú folyamat.

Ez két külön szakma. Eldöntötted, hogy melyik mellett teszed le a voksodat?

Ez a billegés a mai napig tart. Ha ügyes az ember, mind a kettőt tudja csinálni, csak nehéz összeegyeztetni…

Nem ismerünk olyan előadót, aki egyik nap a Budapest Parkban énekel, táncol, másnap pedig Hamletet játszik a színházban.

Valószínűleg én sem leszek Hamlet, de könnyebb műfajban meg tudom magamat mérettetni. Nem tudom, mit hoz a jövő. A pop zene nagyon friss az életemben, de az egyre nagyobb lehetőségek miatt újra kezdek visszaszeretni a színházba.

Miért, kiszerettél belőle?

Volt egy olyan időszakom, ami a kiégés határaihoz sodort. Rengeteget dolgoztunk, mégis többen úgy éreztük, hogy nem a képességeinknek megfelelő feladatokat kapunk. Szerencsére a Tüskevár kapcsán sikerült ebből az állapotból kimozdulni.

Milyen érzés a kiégés közeli állapot egy ilyen fiatal srác esetében, mint te?

Szörnyű. A kiégés a színházban úgy 50, 60 év felett éri el az embert, amikor már szinte mindent eljátszott, amit szeretett volna. Persze ez nem vonatkozik mindenkire. A legszomorúbb az, hogy engem ez a kór pár hónapja, 22-23 évesen kerülgetett és nem csak rólam volt szó. Ez egy mókuskerék, amelyből úgy érzed, nincs kiút. Akkor még futott egy darabom a Madáchban, állandóan egyeztetni kellett, ami persze sosem sikerült úgy, hogy jó legyen, plusz volt egy külső független társulattal is egy előadás, akkor azt hittem, hogy megőrülök. Közben kínlódás volt a színpadon, mert úgy éreztem, hogy nem akarom csinálni, de annál inkább erőlködtem, hogy úgy tűnjön, megy ez nekem. Hajszoltam magam és folyamatosan bűntudatom volt, hogy nem tudom azt nyújtani, amit az emberek megérdemelnének, de persze törekedtem rá. Mivel az nem egy őszinte folyamat, egyre inkább beszűkült körülöttem a világ. És akkor szerencsére jött Gémes Antos, aki úgy gondolta, hogy én és még néhány kollégám képes lesz megugrani a Tüskevár feladatot. Az új kihívás életmentő volt.

Így találtál vissza a színházi szerelemhez?

Igen, mert ez egy súlyos, szerelem és őszinteség nélkül nem működő szakma.

Azt a könnyed szárnyaló érzést mikor érezted utoljára?

Most a Tüskevár alkalmával az első nyilvános főpróbán. Azért hozzá kell tenni, hogy itt a drukker közönség volt jelen, de ezzel együtt, olyan jó energiákat kaptunk vissza és olyan jó formában voltunk, hogy fantasztikus érzés volt. Ott akkor azt éreztem, hogy az előadás mintha 10 perc alatt ment volna le. Csak úgy gurult lendülettel, csodás érzés volt.

Ha kapnál egy videót a jövőből, mi az, amit szívesen látnál önmagadról?

Országosan elismert zenei előadó, hat főszereppel a háta mögött.

És a film?

Hú, nagyon szeretem. Most az utóbbi két évben részese lehettem a Hadik című produkciónak. Frigyes szárnysegédjeként szerepeltem és ez volt az első magyar film, amelyben a kamera túloldalán vettem részt. Eddig asszisztensi munkákat vállaltam, Kern András filmjében, Herendi Gábor Valami Amerika 3. című filmjében, és a legnagyobb büszkeségem Szabó István Zárójelentésében lehettem harmad asszisztens. Dagadtam a büszkeségtől, mert bármerre néztem, Oscar-díjas, vagy Oscar-díjra jelölt filmesekkel dolgozhattam. Nagyon szeretem ezt a közeget és most novemberben egy Disney+-os sorozatban is szerepelhettem, nagyon élveztem a kamerák, mikrofonok általi pezsgést.

Ki az, aki nagy hatással van rád a színházban?

Akire nagyon felnézek, felnézünk, az Soltész Bözse, elképesztő, hogy a semmiből képes olyan energiákat megmozgatni, ami kihat ránk is. Mindig hálásak vagyunk neki, hogy egyszemélyben egy középkorú művésznő így meg tud mozgatni húsz fiatal csimaszt. Tisztelem, ahogy Fillár Istvánt is, akivel zseniális volt együtt dolgozni, sokat segített, volt, hogy Antossal ketten rendeztek meg bizonyos jeleneteket. Rancsó Dezső is nagyon jó kollega, mivel kettős szereposztásban fut a Tüskevár, volt szerencsém mindkettőjükkel együtt dolgozni.

Hogy tudsz feltöltődni?

Nekem a Balaton a Riviéra. Az utóbbi időben pedig- egy nagyon kedves ismerősömnek köszönhetően -, a lovaglás. A kollega itt ügyel a színházban, és ha lehetőségem van rá, kimegyünk terepre, az erdőbe és akkor érzem, hogy kezd kisimulni az idegrendszerem. És persze a zenélés. Most jól vagyok. Bizakodó. Jön a tavasz.

Írta: Tarnócai Éva

További cikkek

Reklám

Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Kováts Adél kapta a Páger Antal-színészdíjat

Pepita Magazin 2023.05.16.
A művész vasárnap vette át elismerését.

Elhunyt Máthé Erzsi

Pepita Magazin 2023.05.09.
Kilencvenöt éves korában halt meg, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja...

Bejelentette az új bemutatóit a Vígszínház

Pepita Magazin 2023.05.03.
Bejelentette 2023/24-es évadának bérletes bemutatóit a Vígszínház. Az üvegcipő című vígjáték Mohácsi János, a Pinokkió zenés változata Keresztes Tamás, az Ármán...

Járt ösvény

R. Kárpáti Péter: Szeresd, amit csinálsz és mindig ott legyél jelen, ahol éppen vagy!

Pepita Magazin 2023.04.13.
Azt mindenki tudja, hogy ő volt Berényi András, de azt kevesen, hogy eljátszhatta a világirodalom legszebb szerepeit, kiváló szervező és remekül ír. Sokat jelentenek számára Dusán sorai. „Tudod, a számla...

Szerednyey Béla: A hatalmas fájdalom ellenére meg kell nevettetni a közönséget

Pepita Magazin 2023.03.24.
Több, mint 40 évet töltött a Madách Színházban, most szabadúszó. Imádtam a Macskákban Rumliként, ahogy gitározott, zongorázott a táncoslányok lábain. A Páratlan párosban csa...

Gazdag Tibor: Sok mindent le lehet bontani egyetlen emberről

Pepita Magazin 2023.02.27.
Hat éve a Van, aki forrón szereti című musicalban láttam Osgood Fieldinget, a hóbortos milliomost játszani a Pesti Magyar Színházban.  Meg is lepődtem, hisz Gazdag Tibor ritka vendége a vígjátéknak, szá...
mbvk 2
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

Hangadó

Molnár Levente: Az improvizáció olyan közös nyelv, ami összeköt minket

Pepita Magazin 2023.02.02.
Molnár Levente gyerekkora óta, harminc éve szinkronizál. Hangját már a gyermekei is felismerik a mesefilmes karaktereknél épp úgy, ahogy a filmekben és reklámfilmekben is. Több mint tíz éve filmeket &eacu...

Penke Bence: Saját magamat is észreveszem néha a jelenetekben

Pepita Magazin 2022.12.28.
Penke Bence gyerekkora óta szinkronizál. Fiatal kora ellenére már 20 év tapasztalattal dolgozik a stúdiókban. Hangja összeforrt néhány emblematikus szitkom karakterével is. A színpadon imád rögtönö...

Szabó Máté: Szeretek nevettetni

Pepita Magazin 2022.11.30.
Szabó Máté már egészen kisgyerekként belekóstolt abba az élménybe, amit a színpadi létezés öröme nyújt. Ő maga szérumnak, szerelmi bájitalnak nevezi azt az adrenalinlöketet, amive...

Kritika

Kiborul a bili – Szerelemgyerek a Legközelebbi ember a Radnótiban

Pepita Magazin 2023.05.31.
Hajdu Szabolcs rendszeresen a képünkbe tolja hogyan élünk. Közelképeket mutat. Valósággal beledugja az orrunkat más emberek, családok életébe, amelyek először teljesen normálisnak, szokványosnak tűnnek...

Eszenyi Enikő visszatérése – Ünneplés, üdvrivalgások, kételyek

Pepita Magazin 2023.05.09.
Eszenyi Enikő színpadra való visszatérésének premierjén nincs hatásos, fogadótapssal kísért, primadonnás bejövetel. Nem ünnepelteti magát kapásból, hogy íme újra itt van, v&aacu...

Végveszélyben a Cseresznyéskert

Pepita Magazin 2023.04.30.
Tötyögünk egy helyben, méltán érezzük úgy, hogy kihúzzák a lábunk alól a talajt, nem jutunk egyről a kettőre, elértéktelenítik, megsemmisítik azt, amit még mindig próbálunk ...
mbvk 1
mbvk 3
mbvk 4

A tanár

Mi van a hang mögött? - A beszédhibák a személyiséget, a lélektani hibákat is tükrözik

Pepita Magazin 2023.04.26.
Illés Györgyi színésznő, egyetemi oktató, coach. Művészi beszédet tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Most főleg vállalatvezetőkkel foglalkozik és színjátszókört...

„Szeretem valakiből kihúzni a jót” – Mohácsi János tanított Kaposváron, ameddig tehette

Pepita Magazin 2023.03.16.
„Nem azok közé a rendezők közé tartozom, akik letojják a színészeket, ordítoznak velük, és stresszben tartják őket. Szeretek velük együtt melózni, és ugyanez történik a gyerekekkel is&r...

Gondolatokat fejez ki a tér – Csanádi Judit egykor Kanadába menekült

Pepita Magazin 2023.02.25.
„A díszlet megtestesíthet olyan mély érzéseket is, amelyeket máshogy nem lehet kifejezni”, mondja Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, volt rektora, aki a Kanadai Nemzeti Sz&i...

Legendák

Andorai Péter 75 – Megjárta és meg is mutatta a poklot

Pepita Magazin 2023.04.25.
Ma lenne 75 éves Andorai Péter. Hatodszorra vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, a felvételiztetők nem túl nagy dicsőségére. Számba kellene venni hányan vannak azok a Kossuth-dí...

Békés Itala 96 – „Kossuth-díjas nagy színész, vagány örökifjú”

Pepita Magazin 2023.03.23.
Ma 96 éves Békés Itala, az örökifjúság megtestesülése. Az egészséges, de mégis totálisan szertelen életmód apostola, színházi és filmszerepek garmadájának alakí...

Cserhalmi György 75 – „Jelen van, köztünk van, nem csak papíron a Nemzet Színésze”

Pepita Magazin 2023.02.17.
Ma 75 éves Cserhalmi György, aki gyakran felkiáltójelként volt a színpadon, szinte lakmuszpapírként mutatta meg, hogy ez sincs rendben, az sincs, meg amaz sincs. Most rendezőként, interjúkban teszi ugyanezt, mert sajnos a betegs&ea...
mbvk 2
mbvk 3
MBVK 1 - Kategóriák között

A rendező

Puskás Samu: Ilyen szülőkkel az ember örökletesen kötődik a színházhoz

Pepita Magazin 2023.04.20.
A tavalyi év legsikeresebb West End darabját tűzi műsorra hamarosan a budapesti Centrál Színház. WhatsOnStage Awards legjobb darabja, Suzie Miller Az ártatlanság vélelme (Prima Facie) című drámájának hazai ősbemu...

Szelei Dóra: Jobban érdekel a rendezés, mint a játék

Pepita Magazin 2023.03.15.
Két doboz cipelése közben találkoztam vele, közös barátnőnk költöztetésekor. Gyönyörű és fiatal, tele határozott mondatokkal, hatalmas göndör hajkoronával. Sosem láttam előtte. Ki lehet? Az...

Szűcs Dóra: Az időben elveszni egyenlő azzal, hogy benne vagyunk a varázslatban

Pepita Magazin 2023.02.16.
Miközben néztem Az almafa virágát, egyszerre voltam jelen a múltban és a jelenben, Magyarországon és Vietnámban, minden helyszín otthonos volt és lenyűgöző, maradtam volna benne, és éltem volna tová...

A jövő nagyjai

Koncz Andrea: Mindenhol kicsit idegennek érzem magam és egy kicsit otthon

Pepita Magazin 2023.05.17.
A Marosvásárhelyről jött Koncz Andrea játéka megindítóan őszinte, teljes érzelemmel alakítja figuráit, nem egyszer felszaladnánk hozzá a színpadra, megmenteni, átölelni, vagy éppen felemelni...

Gréczy Balázs: Hajszoltam magam és folyamatosan bűntudatom volt

Pepita Magazin 2023.03.29.
Zongorázik, gitározik, dobol és persze énekel a Pesti Magyar Színház fiatal tehetsége, Gréczy Balázs, akit Bütyök szerepében láthatunk a Tüskevárban.

Boldoghy Borbála: Jó, amikor megvan a csodapillanat

Pepita Magazin 2023.01.20.
Színész, előadó, tanár, aki 8 éves kora óta imádja az improvizációs műfajt. Egészen kicsi gyerekként olyan nagy nevek mellett játszhatott tévéfilmben, mint Margitai Ági, vagy Koltai Róbe...
mbvk 4
mbvk 5
mbvk 1

"A zene az kell..."

Bodrogi Enikő: Üvöltve éneklem ki magamból a fájdalmat

Pepita Magazin 2023.05.19.
Egész gyerekkorában úszott és vízilabdázott, így a víz is egyfajta örömforrást jelent számára. De Bodrogi Enikő színpadra született, az X-Faktor élő adásaiban megismerhettük mosoly...

Eszenszky Gergely: Akkor lennék a legboldogabb, ha öt év múlva is ezen az úton lehetnék

Pepita Magazin 2023.04.11.
A kutyasétáltatás közben a fiatal színésszel készült interjút Timon, az örökbefogadott kiskutyája színesítette, akár a Tüskevár sztoriját Matula bácsi Csikasza. Nem vélet...

A Tüskevár törvényei a Pesti Magyar Színházban

Pepita Magazin 2023.03.20.
El nem tudtam képzelni, hogy a Tüskevár, a Kis-Balaton és a Berek, hogyan fog életre kelni a Pesti Magyar Színházban. És átjött az érzés! A nomád nyaralás igénye, a természetközeli var&aa...

Emlékek

Voith Ágnes: Sosem voltam az a klasszikus értékeken edződött színésznő

Pepita Magazin 2023.05.08.
Mikor kislányként, az Irány Mexikó című filmet néztük a szüleimmel, óriási hatással volt rám Voith Ági, aki tornászként az olimpiai válogatott tagjaként debütált. Imá...

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...
mbvk 3
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

Felvétel

A Műanyag égbolt új korszakot nyit az animációs filmek világában

Pepita Magazin 2023.04.24.
Az élőszereplős, mégis animációs technikával készült Műanyag égbolt egy posztapokaliptikus mű, amely 2123 Budapestjén játszódik. A város egy kupola alatt létezik, mivel a Föld élővilága k...

Sütő András: Merjünk egymás szemébe nézni és merjük egymást szeretni

Pepita Magazin 2023.02.10.
Nemcsak azért volt jó választás az első magyar-vietnámi film, Az almafa virága egyik főszerepére a zalamerenyei Sütő András, mert a ’70-es évek Magyarországához nagyon illő karakteres arca van, hanem az&eacut...

Rujder Vivien: Tudatosan lemondtam a szerepálmaimról

Pepita Magazin 2023.01.24.
Hihetetlen kisugárzású hölgy, a pókerarcot csak akkor hozza, ha el kell játszania, egyébként minden érzelem tökéletesen leolvasható az arcáról. Rujder Vivien Junior Prima-díjas színész,...