Balázs Barbara: Játszani szeretek. Minél többet, minél többfélét

Pepita Magazin 2022.07.25. A jövő nagyjai

Balázs Barbara: Játszani szeretek. Minél többet, minél többfélét

Fotó: Albert Anna

Hargitai Iván nagyon erős Szutyok-rendezését, amolyan egy levegővel néztem végig. Ott láttam Balázs Barbarát. A túl rendes, szerető kis feleség unalmából szinte észrevétlenül magával vitt egy emberi nagysággá ébredő asszonyig. Elképesztő volt vele az út. Kíváncsi voltam merre visz ennek a mindenre érzékeny fiatal lánynak az útja.

Poggyasz - Cikk közben

– Hogy sikerültek a felvételik?

– Mindenhol elsőre kiestem. Nem igaz, mert a METU-n még utolsó körön benn vagyok Filmszínész szakon. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem felvételijére nem mentem el, úgy éreztem, hogy most nem állok készen. Ezek a felvételik azért megviselik az embert. Tavaly is voltam Marosvásárhelyen, nem sikerült, de alig vártam, hogy újra megpróbálhassam, aztán mégsem mentem el. Pedig nagyon jó ott a közeg. Úgy érzem, egyelőre itt fogok maradni a Pesti Magyar Színiakadémián, Hargita Iván „nyakán”. Amúgy nagyon félelmetes érzés, amikor rájössz, hogy mit is szeretnél csinálni. Egyrészt óriási felelősség, másrészt megérkeznek a komoly döntések. Mit teszel meg érte? Elmész Marosvásárhelyre felvételizni, vagy sem? Megvettem a vonatjegyemet. Összepakoltam a bőröndömbe. Aztán leültem mellé és elkezdtem bőgni, mert úgy érzetem, most képtelen vagyok lemenni. A legjobb barátnőmmel mentünk volna az előkészítő hétre, ő le is ment és továbbjutott. Én meg maradtam.

– Miért is nem vagy erre felkészülve?

– Valamiért azt érzem, hogy most Budapesten kell maradnom. Nem tudom, hogy miért. Hetek óta nem tudtam dűlőre jutni és ha valamiről már ennyit kell agyalni, akkor nincs sok értelme.

– Attól féltél, hogy felvesznek?

– Lehetséges.

– Oké, de elvileg azért csinálod ezt az egészet, hogy felvegyenek és legyen jogosultságod, hogy színpadon játszhass, legyen egy színi diplomád.

– Igen, ilyenkor az lett volna a megoldás, hogy valaki a bőröndömmel együtt felhajít a vonatra. De most úgy érzem, ha lenne választási lehetőségem, akkor a fizikai színházat választanám, mert szeretek táncolni, mozogni és a testtel rengeteg mindent ki lehet fejezni. Sajnálom, hogy nem adtam be Horváth Csabához a jelentkezésemet, de nyuszi voltam.

– Játék közben figyeled magad? Kívülről.

– Érzem, hogy mit csinálok. Kicsit nézem is, látom is magam kívülről, de koránt sincs bennem az a megfelelési kényszer, ami eddig volt. Ezt Hargitai Iván osztályfőnökömnek köszönhetem.

(fotó: Albert Anna)

– Mikor volt olyan pillanatod a Szutyok közben, amikor gátlástalanul belemerültél a játékba?

– Az utolsó előadásokat már nem koncentráltam végig. Ott már játszottam. A tánc részét is imádom az előadásnak, meg a végén a buszos jelenetnél meg kellett tanulnom, hogy hogyan sírjam el magam. Kifejlesztettem egy saját technikát, ha ásítok egyet belülről, akkor elindul a sírás. De ha ez nincs, akkor a partner sokat segíthet. Olyan is volt, hogy zokogtam.

– Értékeled a színész-színész közti játék minőségét. Mit jelent a te értelmezésedben a kapcsolódás?

– Nagyon fontos, hogy hogyan kapcsolódunk a partnerrel. Úgy csinálok valamit, hogy az kiváltson belőle valamit, amivel aztán vissza tud csatlakozni hozzám. Ez egyfajta szimbiózis.

– Ezt bárkivel meg lehet csinálni?

– Nem. Akivel jó a kémiája az embernek, azzal könnyű. Előfordult, hogy nagy beszélgetésbe torkollt a próba, ez pedig sokat számított a barátság kialakulásában is.

– A Szutyok című darabot osztályfőnökötök Hargitai Iván rendezte. Szerintem, nagyon szerencsések vagytok.

– Tudjuk. Igazából a színészetről szinte mindent tőle tanultunk. Habár nem színész, mégis rettenetesen jó színészvezető. Amikor felvételi felkészítőt tartott, egy vagy két versig jutottunk, viszont végig beszélgettünk 2 órát. Nagyon jó elemző és emberismerő. Viccesen rá tud érezni dolgokra. Van neki valamilyen sokadik érzéke. Volt, hogy próbán sírva kirohantam, mert nagyon nem éreztem jól magam egy adott jelenetben, de elém állt és azt mondta, „Szedjed össze magad, jövő héten jobb lesz.”, aztán ott hagyott. Viszont mindig jókor mondja az éppen legjobbat. Össze is szedtem magam.

– Érezhetően nagyon sok munka volt benne.

– Tavaly októbertől márciusig próbáltunk. Rengeteget dolgoztunk. Az egész darab nagyon nehéz volt, hisz a depresszió különböző fajtáit megélni Irén által, - akit játszom – és ezeket a nagyon fura negatív attitűdöket percről percre előhozni úgy, hogy még ilyet nem is éreztem igazán, nem volt könnyű feladat. Iván koncepciói rengeteget segítettek.

– Melyik jelenet jelentette a legnagyobb kihívást számodra?

– Az utolsó jelenet, amikor elmegy a férjem, nem tudjuk hova, én meg ott maradok egyedül. Egyrészt azért volt nehéz, mert jóban vagyok azzal a fiúval, aki Attilát játssza. Nehéz volt őt annyira gyűlölnöm, hogy ki tudjam mondani, menjen el! Másrészt egy ilyen elszakadós jelenetnél bele kellett képzelnem magam egy már megtörtént helyzetbe, amikor muszáj volt elengednem valakit, pedig nem szerettem volna. Szerencsére annyira felhevült állapotba kerültem addigra, hogy ki tudtam magamból hozni.

– Igen díszletszegény darabról beszélünk, mégsem hiányoztak, mert a kreatív megoldások és a játék feledtette. A szimbólumok viszont nagyon erősen jelen voltak a darabban, ahogy a dagasztás is.

– Az jól ment, mert tudok dagasztani. Nagynéném tanított. Bár ruhát most dagasztottam először. Jobban szeretem az alternatív színházi eszköztárat. Amikor nincs pénz és meg kell oldani okosan, kreatívan bizonyos dolgokat, azt imádom. Ez sokkal izgalmasabb, hisz a közönség ilyenkor nem a díszleteket, hanem inkább azt nézi, hogyan létezünk a színpadon.

– Az éneklés mennyire fontos az életedben?

– Van egy zenei diplomám. Az ELTE-n végeztem ének-zene, zenekultúra szakon két évvel ezelőtt. Előtte dráma-ének tagozatra jártam, elég komolyan énekeltem is. Volt egy zenekarom Debrecenben, jazz feldolgozásokat, alternatív magyar zenét és persze saját dalokat játszottunk, de eljöttem az egyetemre, így megszakadt a közös munka. Iskolában tanítani nem szeretnék, bár vannak magán tanítványaim, igazából az ének szeretetét igyekszem nekik átadni. Olyan dalokat és hangképzést tanítok nekik, amely hasznos lehet. Jazzének szakra szívesen mentem volna, de végül így alakult. Tulajdonképpen szakítottam a zenével. Mármint a komoly jövőt meghatározó szinten. Túl nagy volt az elvárás velem szemben e téren. Édesapám zenész, sokáig dobolt, gitározott, énekelt és annyira hitt bennem, hogy azt szerette volna, ha a zenei pályát választom. A szüleim nem kényszerítettek erre sosem. Én csak annyit tudok, hogy a kizárólagos éneklés, nem az én utam. Láttak a Szutyokban és azt mondták, hogy most már mindent értenek és szerintük is ez lesz az én jövőm.

(fotó: Horn-Barta Csengele /Felzárkózás vizsgafilm)

– De hát nagyon jól énekelsz is!

– De ezt fel tudom használni máshol, máshogyan. A zenés darabokkal semmi problémám nincs. Sőt, nagyszerű dolognak tartom!

– Mesélj olyan zenés darabról, amelyben nagyon jól érezted magad!

– Olyan még nem volt. De bármikor nagyon szívesen megcsinálnám mindkét nagyon banális álomszerepemet, az egyik Roxie a Chicagoból, a másik Eponine a Nyomorultakból.

– Nyitott vagy a nem egészen komoly dolgokra is?

– Lesz egy nagyon izgalmas darab, amit nyáron kezdünk majd próbálni. Táncos, énekesként leszek benne, nagyon örültem a felkérésnek. Van még egy számomra nagyon inspiráló darab, amelynek decemberben lesz a premierje. Nagyon izgalmas, orvostanhallgatókról szól és tipikusan alternatív közegben alkotjuk.

– A kőszínház nem is opció a számodra?

– Honnan tudod, hogy nagyon ellene voltam a kőszínházas létnek? Most jutottam el oda, hogy egyre inkább vonz! Játszani szeretek. Minél többet, minél többfélét. A pénz engem soha nem motivált. Ha valami olyat vállalok, amit egyébként nem szeretnék, akkor persze fizessenek ki rendesen, de nem ez a mozgató erő. Most is egy olyan produkcióban dolgozom, amelynél pályázni fogunk, de egyelőre nincs arról szó, hogy mennyit fogunk keresni. Élvezzük, így bevállaltuk és majd meglátjuk, mi lesz.

– 30 évesen szerinted mit fogsz csinálni? Hol leszel?

– Biztos, hogy valamiben ezerrel fogok pörögni. Mondhatnám azt is, hogy látok három gyereket, sok kutyát, de nem. Most kezdtem el pultozni a Manyi Kulturális Műhelyben. Ezt fiatalok működtetik, persze zömmel művészeti tanulmányokon edződött társaságról van szó. Ez egy közösségi tér, van színház, koncertek, kiállítás, filmklub, táncház, próba. A diplomámmal biztos felvennének vagy egy iskolába, vagy művészeti rendezvényszervezőnek, de az nem én lennék. Iszonyatosan motivál ez a közeg és egyáltalán nem érzem magam rosszul attól, hogy még hajnali háromkor is csapolok. Remélem, még a szüleim is azt mondanák: Kislányom dolgozol az álmaidért!

Írta: Tarnócai Éva

További cikkek

Reklám

Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Már forog A helység kalapácsa című tévéfilm

Pepita Magazin 2022.08.18.
Javában zajlik A helység kalapácsa című tévéfilm forgatása Dombrovszky Linda rendezésében. Petőfi Sándor azonos című komikus eposzának adaptációját a tervek szerint jövő januárban...

Több mint 150 programmal várja a látogatókat a Vidor Fesztivál Nyíregyházán

Pepita Magazin 2022.08.17.
Több mint 150 programmal várja a látogatókat a 21. Vidor Fesztivál Nyíregyházán augusztus 26. és szeptember 3. között - közölték a szervezők az MTI-vel kedden.

Ismét megrendezik a Szigetköz legnagyobb összművészeti fesztiválját

Pepita Magazin 2022.08.17.
Öt helyszínen, négy színpadon mintegy húsz produkcióval várják a látogatókat augusztus 19-én és 20-án Mosonmagyaróvár történelmi belvárosában, a Szigetköz legnagyobb ...

Járt ösvény

Bajomi Nagy György: A színészek sosem nőnek fel igazán

Pepita Magazin 2022.08.12.
A Tűzvonalban című tévésorozat szereplőjeként óriási népszerűségre tett szert a Jászai Mari-díjas Bajomi Nagy György. A Jordán Tamás igazgatta szombathelyi színháznak  11 évig volt ...

Balázsovits Lajos: Magyar színpadon akarok magyar színész lenni

Pepita Magazin 2022.07.06.
Balázsovits Lajos a Nemzet Színésze! 1946-ban született Nagykanizsán. 1969-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Ugyanabban az évben csatlakozott a Madách Színház társulat&a...

Balogh Bodor Attila: A színésznek a teste, a memóriája, a szellemisége, a személyisége, a hangja az eszköze.

Pepita Magazin 2022.06.23.
A groteszk filozófiát és érzelmes emberi minőséget hordozó főeunuchot játssza, voltaképp egyetlen kellékkel, valami ékszerfélével s ennek gyűrögetésével, hajigálásával, keze...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

Hangadó

Szilágyi Tibor: Óvom a hangom minőségét, a hangszeremet, ahogy egy muzsikus a hegedűjét

Pepita Magazin 2022.04.27.
Szilágyi Tibor már fiatal színészként jól keresett a szinkronizálással. Messze zengő, férfiasan öblös, igencsak karakteres hangja, ma is keresett „portéka”. Úgy gondolja, a szinkronizálá...

Csankó Zoltán: Nem túl akarok lenni rajta, hanem jól szeretném megcsinálni

Pepita Magazin 2022.03.29.
Csankó Zoltán a legkeresettebb szinkronhangok viadalában idén a második, tavaly az első lett. Bámulatosan el tudja változtatni a hangját, egészen különböző karaktereket tud megformálni vele. Például ...

Bercsényi Péter: A színpadon azt éreztem, tilos hibázni

Pataki József 2021.11.04.
Közel egy évre eltűnt a népszerű színész, dacára annak, hogy számos, nagysikerű előadásban láthatta a közönség az utóbbi több mint 15 évben. A váltás okairól és a jöv...

Kritika

Pásztor Erzsi nekiszabadul – A nevetőizmok csúcsra járatása

Pepita Magazin 2022.07.27.
Pásztor Erzsi örökifjú közönségkedvenc sokad virágzását éli. Sztár. Szeptemberben lesz 86 éves, de változatlanul rendszeresen játszik. Az egyik interjút adja a másik után. Bám...

Presser kavalkád – Egy naggyá lett ember

Pepita Magazin 2022.07.07.
Presser Gábor régi és „fiatalabb” dalai egyaránt élnek, virulnak, hatnak. Huszonegy is elhangzik belőlük az Egyedül nem megy előadásában a 6SZÍN-ben. Hét színész „megmártózik&rdqu...

Illetéktelen behatoló – A tűz és víz egymásra találása

Pepita Magazin 2022.06.30.
Schneider Zoltán és Nagy-Kálózy Eszter jutalomjátéka a Behavazva előadása. Két fölöttébb ellentétes karakterű ember, a mackós, az örök magányos, a hallgatag agglegény és az impulz&...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

A tanár

Földessy Margit: Nem vagyok jó alattvaló

Pepita Magazin 2022.07.30.
Földessy Margit túl közel engedi magához a gyerekeket, nincs távolságtartás, és nincs benne semmi tanáros. Miközben az általa harminckilencedik éve vezetett Földessy Margit Színjáték és Dr&...

„A Színművészeti különleges ékkő volt” – Hegedűs D. Géza a tanításról

Pepita Magazin 2022.05.16.
A Színház- és Filmművészeti Egyetemmel szemben elhangzott vádak, pedagógiai, szakmai szempontból értelmezhetetlen, üres, fedezetlen szavak voltak, mondja Hegedűs D. Géza, Kossuth-díjas színész, rendező, oszt&...

Szinetár Miklós: Miért kellett mindent összetörni?

Pepita Magazin 2022.03.30.
Szinetár Miklós szerint, - aki 51 évig tanított a Színművészetin, - az egyetemet renoválás helyett „felgyújtották”, megspékelve baromságokkal. Az egyik ilyen rossz döntés, hogy megszünte...

Legendák

Bíró Eszter 45 – Alkotóereje teljében van

Pepita Magazin 2022.07.21.
Bíró Eszter ma 45 éves. 17 esztendősen robbant be a magyar színházi köztudatba. Válogatáson kapta meg a Miss Saigon címszerepét. Ráadásul a jogtulajdonos kikötötte, hogy a Szegedi Szabadtéri Já...

Kováts Adél 60 – Az egyik fénykorában van

Pepita Magazin 2022.06.16.
Gyönyörű volt, és most is szép a 60 éves nagy színész, Kováts Adél. Nem véletlenül osztották rá Júlia szerepét a Nemzeti Színházban. Bele lehetett szeretni rendesen. Megvolt hozz&aa...

25 éve halt meg Kibédi Ervin – Rövid jelenetekben volt nagy

Pepita Magazin 2022.05.05.
„Én nem hiszem, hogy normális vagyok” – énekelte Kibédi Ervin egy kupléban, és ebből a fanyar előadói stílusa, az eleve fancsali ábrázata miatt, amit a színpadon még el is túlzott, hatalmas...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között

A rendező

Kerkay Rita: Nem kell, hogy az emberrel minden megtörténjen ahhoz, hogy színész legyen

Pepita Magazin 2022.07.29.
Mikor megkérdeztem tőle, miért lett rendező, azonnal rávágta, hogy ő nem az. Ő színésznő. A székesfehérvári Vörösmarty Színház művésze. Olyan színésznő, aki rendez is. Úgy tűnik...

Hargitai Iván: Óriási adománya a földi kultúrának, hogy létezik a színház!

Pepita Magazin 2022.06.21.
Megrendezte a Kartonpapát, ezt a groteszk, imádnivalóan drámai, vagy talán cinikusan tragikomikus történetet arról, hogy képesek vagyunk-e illetve készen állunk-e élni szabadon, miután szinte egész &eacut...

Hoffer Károly: Mindannyiunkban ott van a késztetés, hogy újra és újra leképezzük saját magunkat és legyen egy halhatatlan lenyomatunk

Pepita Magazin 2022.05.28.
Úgy teremtett új nyelvet a báb világában a Junior Prima–díjas Hoffer Károly, hogy közben a legnagyobb tisztelettel adózik a hagyományoknak. És nemcsak játszik, hanem zenél, rendez, tervez, alkot, figyel, k...

A jövő nagyjai

Kovács Virág: Hatalmas terheket sikerült a színpadon hagynom

Pepita Magazin 2022.08.01.
Kovács Virág zenészcsaládból származik, édesapja, nővére és húga is zenével foglalkoznak, ám ő igazi lázadó, középső gyermekként mégis inkább a színésze...

Balázs Barbara: Játszani szeretek. Minél többet, minél többfélét

Pepita Magazin 2022.07.25.
Hargitai Iván nagyon erős Szutyok-rendezését, amolyan egy levegővel néztem végig. Ott láttam Balázs Barbarát. A túl rendes, szerető kis feleség unalmából szinte észrevétlenül magával vitt...

Nagy Johanna: Szerencsésnek és áldottnak gondolom magam, amiért ennyi lehetőséget kaptam a sorstól

Pepita Magazin 2022.06.27.
A gyönyörű színésznő, Nagy Johanna 2017-ben került ki a Kaposvári Egyetem Színész szakáról, ahonnan előbb Győrben, majd Zalaegerszegen kamatoztatta kivételes tehetségét a színészethez. Femme fatale...
MBVK 5 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Széles Flóra: Az álmokat kitartóan folytatni kell!

Pepita Magazin 2022.07.14.
A Jakyll és Hyde-ban Emma szerepében énekelt, a komoly énektechnikai és szakmai tudást igénylő érzelmileg telített dalbetétei lenyűgözőek, ám ez a rendkívüli hang még kicsit beelőzi az egyé...

Kádár Szabolcs János: Az önkontroll és tudatosság mellé sikerült végre bekapcsolni az ösztönöket is

Pepita Magazin 2022.06.15.
Megérintő előadásmód, nagyívű hang. Akár egy hangszer. Önfeledten játszik rajta. Azóta gondolkodom, hogy mi az, ami miatt ennyire izgalmasak Kádár Szabolcs János karakterei? Inkább vele próbáltam megfe...

Kónya Merlin Renáta: Nem érkeztem meg sehova, de jó úton vagyok

Pepita Magazin 2022.05.19.
A bűbájos, tehetséges fiatal színésznő, Kónya Merlin Renáta utolsó generációs jugoszláv, szabadkai születésű, vajdasági lány. Négyszer született újjá előttem, először N...

Emlékek

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

Felvétel

Lábodi Ádám: Sokszor el tudom felejteni, hogy dolgozom

Pepita Magazin 2022.06.28.
A Portugál című darab házasságból menekült Bece szerepére igen jó döntés volt választani Lábodi Ádámot, aki nagyon felépítette az otthonról elvágyódó, újat ...

Márkus Luca: Lehet, hogy rossz korba születtem

Pepita Magazin 2022.05.23.
Egy fiatal csapat felnőtté válásáról szól a sorozat a 80-as évek Magyarországán. Ez A besúgó, az HBO Max első, saját ötletből készült magyar sorozata. Márkus Luca (Panka), a most fiatal sz&...

Sőth Sándor: Néha igenis jó leülni barátokkal a világfájdalomról beszélgetni

Pepita Magazin 2022.04.09.
Filmes pályája 17 évesen színészként indult, ő volt a Megáll az idő Pierje, aki magyar élményanyagból táplálkozva végül rendező lett Németországban, majd producerként összehoz...