Balázs Barbara: Játszani szeretek. Minél többet, minél többfélét

Pepita Magazin 2022.07.25. A jövő nagyjai

Balázs Barbara: Játszani szeretek. Minél többet, minél többfélét

Fotó: Albert Anna

Hargitai Iván nagyon erős Szutyok-rendezését, amolyan egy levegővel néztem végig. Ott láttam Balázs Barbarát. A túl rendes, szerető kis feleség unalmából szinte észrevétlenül magával vitt egy emberi nagysággá ébredő asszonyig. Elképesztő volt vele az út. Kíváncsi voltam merre visz ennek a mindenre érzékeny fiatal lánynak az útja.

Poggyasz - Cikk közben

– Hogy sikerültek a felvételik?

– Mindenhol elsőre kiestem. Nem igaz, mert a METU-n még utolsó körön benn vagyok Filmszínész szakon. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem felvételijére nem mentem el, úgy éreztem, hogy most nem állok készen. Ezek a felvételik azért megviselik az embert. Tavaly is voltam Marosvásárhelyen, nem sikerült, de alig vártam, hogy újra megpróbálhassam, aztán mégsem mentem el. Pedig nagyon jó ott a közeg. Úgy érzem, egyelőre itt fogok maradni a Pesti Magyar Színiakadémián, Hargita Iván „nyakán”. Amúgy nagyon félelmetes érzés, amikor rájössz, hogy mit is szeretnél csinálni. Egyrészt óriási felelősség, másrészt megérkeznek a komoly döntések. Mit teszel meg érte? Elmész Marosvásárhelyre felvételizni, vagy sem? Megvettem a vonatjegyemet. Összepakoltam a bőröndömbe. Aztán leültem mellé és elkezdtem bőgni, mert úgy érzetem, most képtelen vagyok lemenni. A legjobb barátnőmmel mentünk volna az előkészítő hétre, ő le is ment és továbbjutott. Én meg maradtam.

– Miért is nem vagy erre felkészülve?

– Valamiért azt érzem, hogy most Budapesten kell maradnom. Nem tudom, hogy miért. Hetek óta nem tudtam dűlőre jutni és ha valamiről már ennyit kell agyalni, akkor nincs sok értelme.

– Attól féltél, hogy felvesznek?

– Lehetséges.

– Oké, de elvileg azért csinálod ezt az egészet, hogy felvegyenek és legyen jogosultságod, hogy színpadon játszhass, legyen egy színi diplomád.

– Igen, ilyenkor az lett volna a megoldás, hogy valaki a bőröndömmel együtt felhajít a vonatra. De most úgy érzem, ha lenne választási lehetőségem, akkor a fizikai színházat választanám, mert szeretek táncolni, mozogni és a testtel rengeteg mindent ki lehet fejezni. Sajnálom, hogy nem adtam be Horváth Csabához a jelentkezésemet, de nyuszi voltam.

– Játék közben figyeled magad? Kívülről.

– Érzem, hogy mit csinálok. Kicsit nézem is, látom is magam kívülről, de koránt sincs bennem az a megfelelési kényszer, ami eddig volt. Ezt Hargitai Iván osztályfőnökömnek köszönhetem.

(fotó: Albert Anna)

– Mikor volt olyan pillanatod a Szutyok közben, amikor gátlástalanul belemerültél a játékba?

– Az utolsó előadásokat már nem koncentráltam végig. Ott már játszottam. A tánc részét is imádom az előadásnak, meg a végén a buszos jelenetnél meg kellett tanulnom, hogy hogyan sírjam el magam. Kifejlesztettem egy saját technikát, ha ásítok egyet belülről, akkor elindul a sírás. De ha ez nincs, akkor a partner sokat segíthet. Olyan is volt, hogy zokogtam.

– Értékeled a színész-színész közti játék minőségét. Mit jelent a te értelmezésedben a kapcsolódás?

– Nagyon fontos, hogy hogyan kapcsolódunk a partnerrel. Úgy csinálok valamit, hogy az kiváltson belőle valamit, amivel aztán vissza tud csatlakozni hozzám. Ez egyfajta szimbiózis.

– Ezt bárkivel meg lehet csinálni?

– Nem. Akivel jó a kémiája az embernek, azzal könnyű. Előfordult, hogy nagy beszélgetésbe torkollt a próba, ez pedig sokat számított a barátság kialakulásában is.

– A Szutyok című darabot osztályfőnökötök Hargitai Iván rendezte. Szerintem, nagyon szerencsések vagytok.

– Tudjuk. Igazából a színészetről szinte mindent tőle tanultunk. Habár nem színész, mégis rettenetesen jó színészvezető. Amikor felvételi felkészítőt tartott, egy vagy két versig jutottunk, viszont végig beszélgettünk 2 órát. Nagyon jó elemző és emberismerő. Viccesen rá tud érezni dolgokra. Van neki valamilyen sokadik érzéke. Volt, hogy próbán sírva kirohantam, mert nagyon nem éreztem jól magam egy adott jelenetben, de elém állt és azt mondta, „Szedjed össze magad, jövő héten jobb lesz.”, aztán ott hagyott. Viszont mindig jókor mondja az éppen legjobbat. Össze is szedtem magam.

– Érezhetően nagyon sok munka volt benne.

– Tavaly októbertől márciusig próbáltunk. Rengeteget dolgoztunk. Az egész darab nagyon nehéz volt, hisz a depresszió különböző fajtáit megélni Irén által, - akit játszom – és ezeket a nagyon fura negatív attitűdöket percről percre előhozni úgy, hogy még ilyet nem is éreztem igazán, nem volt könnyű feladat. Iván koncepciói rengeteget segítettek.

– Melyik jelenet jelentette a legnagyobb kihívást számodra?

– Az utolsó jelenet, amikor elmegy a férjem, nem tudjuk hova, én meg ott maradok egyedül. Egyrészt azért volt nehéz, mert jóban vagyok azzal a fiúval, aki Attilát játssza. Nehéz volt őt annyira gyűlölnöm, hogy ki tudjam mondani, menjen el! Másrészt egy ilyen elszakadós jelenetnél bele kellett képzelnem magam egy már megtörtént helyzetbe, amikor muszáj volt elengednem valakit, pedig nem szerettem volna. Szerencsére annyira felhevült állapotba kerültem addigra, hogy ki tudtam magamból hozni.

– Igen díszletszegény darabról beszélünk, mégsem hiányoztak, mert a kreatív megoldások és a játék feledtette. A szimbólumok viszont nagyon erősen jelen voltak a darabban, ahogy a dagasztás is.

– Az jól ment, mert tudok dagasztani. Nagynéném tanított. Bár ruhát most dagasztottam először. Jobban szeretem az alternatív színházi eszköztárat. Amikor nincs pénz és meg kell oldani okosan, kreatívan bizonyos dolgokat, azt imádom. Ez sokkal izgalmasabb, hisz a közönség ilyenkor nem a díszleteket, hanem inkább azt nézi, hogyan létezünk a színpadon.

– Az éneklés mennyire fontos az életedben?

– Van egy zenei diplomám. Az ELTE-n végeztem ének-zene, zenekultúra szakon két évvel ezelőtt. Előtte dráma-ének tagozatra jártam, elég komolyan énekeltem is. Volt egy zenekarom Debrecenben, jazz feldolgozásokat, alternatív magyar zenét és persze saját dalokat játszottunk, de eljöttem az egyetemre, így megszakadt a közös munka. Iskolában tanítani nem szeretnék, bár vannak magán tanítványaim, igazából az ének szeretetét igyekszem nekik átadni. Olyan dalokat és hangképzést tanítok nekik, amely hasznos lehet. Jazzének szakra szívesen mentem volna, de végül így alakult. Tulajdonképpen szakítottam a zenével. Mármint a komoly jövőt meghatározó szinten. Túl nagy volt az elvárás velem szemben e téren. Édesapám zenész, sokáig dobolt, gitározott, énekelt és annyira hitt bennem, hogy azt szerette volna, ha a zenei pályát választom. A szüleim nem kényszerítettek erre sosem. Én csak annyit tudok, hogy a kizárólagos éneklés, nem az én utam. Láttak a Szutyokban és azt mondták, hogy most már mindent értenek és szerintük is ez lesz az én jövőm.

(fotó: Horn-Barta Csengele /Felzárkózás vizsgafilm)

– De hát nagyon jól énekelsz is!

– De ezt fel tudom használni máshol, máshogyan. A zenés darabokkal semmi problémám nincs. Sőt, nagyszerű dolognak tartom!

– Mesélj olyan zenés darabról, amelyben nagyon jól érezted magad!

– Olyan még nem volt. De bármikor nagyon szívesen megcsinálnám mindkét nagyon banális álomszerepemet, az egyik Roxie a Chicagoból, a másik Eponine a Nyomorultakból.

– Nyitott vagy a nem egészen komoly dolgokra is?

– Lesz egy nagyon izgalmas darab, amit nyáron kezdünk majd próbálni. Táncos, énekesként leszek benne, nagyon örültem a felkérésnek. Van még egy számomra nagyon inspiráló darab, amelynek decemberben lesz a premierje. Nagyon izgalmas, orvostanhallgatókról szól és tipikusan alternatív közegben alkotjuk.

– A kőszínház nem is opció a számodra?

– Honnan tudod, hogy nagyon ellene voltam a kőszínházas létnek? Most jutottam el oda, hogy egyre inkább vonz! Játszani szeretek. Minél többet, minél többfélét. A pénz engem soha nem motivált. Ha valami olyat vállalok, amit egyébként nem szeretnék, akkor persze fizessenek ki rendesen, de nem ez a mozgató erő. Most is egy olyan produkcióban dolgozom, amelynél pályázni fogunk, de egyelőre nincs arról szó, hogy mennyit fogunk keresni. Élvezzük, így bevállaltuk és majd meglátjuk, mi lesz.

– 30 évesen szerinted mit fogsz csinálni? Hol leszel?

– Biztos, hogy valamiben ezerrel fogok pörögni. Mondhatnám azt is, hogy látok három gyereket, sok kutyát, de nem. Most kezdtem el pultozni a Manyi Kulturális Műhelyben. Ezt fiatalok működtetik, persze zömmel művészeti tanulmányokon edződött társaságról van szó. Ez egy közösségi tér, van színház, koncertek, kiállítás, filmklub, táncház, próba. A diplomámmal biztos felvennének vagy egy iskolába, vagy művészeti rendezvényszervezőnek, de az nem én lennék. Iszonyatosan motivál ez a közeg és egyáltalán nem érzem magam rosszul attól, hogy még hajnali háromkor is csapolok. Remélem, még a szüleim is azt mondanák: Kislányom dolgozol az álmaidért!

Írta: Tarnócai Éva

További cikkek

Reklám

Merk IT 3 - Cikkajánló utáni
Merk IT 4 - Cikkajánló utáni
Merk IT 2 - Cikkajánló utáni
Merk IT 1 - Cikkajánló utáni

Napi téma

Kováts Adél kapja a Páger Antal-színészdíjat

Pepita Magazin 2022.11.24.
Kováts Adél kapja a Páger Antal-színészdíjat a makói képviselő-testület szerdai döntése értelmében - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.

Meghirdette következő évadának programját a Szegedi Szabadtéri Játékok

Pepita Magazin 2022.11.23.
A Dóm téren zenés darabokkal, az Újszegedi Szabadtéri Színpadon pedig koncertsorozattal várja a közönséget jövő nyáron a Szegedi Szabadtéri Játékok - tájékoztatta a fesztivál sajt...

Kezdődik a Desiré kortárs színházi fesztivál Szabadkán

Pepita Magazin 2022.11.23.
A budapesti Stúdió K Színház Heilbronni Katica című előadásával kezdődik péntek este az idei Desiré Central Station kortárs nemzetközi színházi fesztivál Szabadkán, amely november 25. és ...

Járt ösvény

Seress Zoltán: Ez olyan érzés, mint meztelenül úszni a tengerben…

Pepita Magazin 2022.11.24.
Első színháza volt a Vígszínház, két éve ismét itt játszik. Közben társulati tag volt Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Szolnokon és persze a Bárka Színházban, amelynek megsz...

Horváth Károly: Az élet túl rövid ahhoz, hogy csak egyféle dologgal foglalkozzak

Pepita Magazin 2022.10.26.
Először beszélgettem polihisztorral. Szinte azonos fajsúllyal és tehetséggel dübörögnek benne a színpadi szerepek, mint a leírt betűk, sőt a zene bűvölete és a festészet iránti kegy is oly magasra repí...

Koltai Róbert: Minden vígjátékban van egy kis fájdalom is

Pepita Magazin 2022.09.05.
Tetőtől talpig színész, és egyedülálló egyéniség. Ugyanis csak egy olyan tehetség képes ilyen humorral, vígjátéki vénával megvillanni közel ötvenöt éven át a sz&iacut...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

Hangadó

Mezei Kitty: Színészként az őrült figura izgalmasabb tud lenni

Pepita Magazin 2022.10.29.
Mezei Kitty néhány éve az év legjobb női szinkronhangja lett. A szinkronstúdiók világába egyenesen a táncparkettről került be egy furcsa szituáció és egy nyelvtörő miatt. Bár váratlanul &ea...

Bogdányi Titanilla: Szélsőséges ember vagyok

Pepita Magazin 2022.09.12.
Bogdányi Titanilla rengetegszer adta már a hangját külföldi színésznőknek, imádnivaló mesehősöknek, filmes karaktereknek. 28 éve szinkronizál. Emellett több napi tévés sorozatban is játszott, j&...

Szilágyi Tibor: Óvom a hangom minőségét, a hangszeremet, ahogy egy muzsikus a hegedűjét

Pepita Magazin 2022.04.27.
Szilágyi Tibor már fiatal színészként jól keresett a szinkronizálással. Messze zengő, férfiasan öblös, igencsak karakteres hangja, ma is keresett „portéka”. Úgy gondolja, a szinkronizálá...

Kritika

Kényszeres mániák – Csoportterápia, kis sikerekkel

Pepita Magazin 2022.11.29.
Mulattató kedvességgel mutatja be a kényszeres mániákat a Tok-tok, avagy hogy pattog a kocka? előadása a Belvárosi Színházban. Rengeteget nevetünk mások, vagy akár a saját gyengeségeinken.

Profanizált zsenialitás – Bartók és Kodály mint bohócpáros

Pepita Magazin 2022.11.28.
Ifj. Vidnyánszky Attila rendezése, Vecsei H. Miklós szövege, az Ifjú barbárok, lerántja a szobortalapzatról Bartók Bélát és Kodály Zoltánt. Némiképp profanizálják őket. Kicsit...

Kis magyar mustra – Új Alföldi rendezés, új darab

Pepita Magazin 2022.11.10.
Se veled, se nélküled típusú család tagjait mutatja Alföldi Róbert rendezése a Centrál Színházban, a magyartenger, ami Bíró Bence dramaturg első színpadra került darabja. Telivéren életk...
MBVK 4 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között

A tanár

Fessük az ördögöt a falra! - Az agresszor logikája és lélektana

Pepita Magazin 2022.11.27.
Az életben nagyobb biztonságot ad, ha látjuk, hogy az agresszornak mi a logikája és a lélektana, mondja Vidovszky György, rendező, drámatanár. Sok olyan kemény produkciót állított színpadra, amiben erős...

Fullajtár Andrea: Igen csúnya kör volt

Pepita Magazin 2022.10.24.
Fullajtár Andrea továbbra is osztályfőnök szeretett volna maradni a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, de többek között ezt mondja: „Amikor már délutánonként zokogógörcseid vannak m...

Benedek Miklós: Magamra voltam hagyva

Pepita Magazin 2022.09.27.
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész csaknem húsz évig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Tőle aztán igazán lehetett belső és külső eleganciát tanulni. Maj...

Legendák

Alföldi 55

Pepita Magazin 2022.11.22.
A ma 55 éves Alföldi Róbertet imádják és utálják. Valószínűleg sokkal többen vannak akik szeretik,  mint akik akár egyenesen gyűlölik. Az biztos, hogy tényező, és, hogy mindenki ismeri.

Maros Gábor halálára

Pepita Magazin 2022.10.27.
Másodéves főiskolásként, Sancho Pansaként az Operettszínházban, a La Mancha lovagjában, robbant be a színi világba, és 75 éves múlt, amikor immár lényegében eltűnve belőle, Szeksz&aacut...

Szacsvay 75

Pepita Magazin 2022.10.27.
Szacsvay László, a kis szerepek nagy színésze, ma 75 éves. Amikor elvétve főszerepet kapott, igencsak bizonyította, hogy erre is alkalmas. De gyakran egyetlen nézésbe többet sikerül belesűrítenie, mint másnak ny...
MBVK 2 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

A rendező

Gémes Antos: Nem kell ahhoz sanyarú sors, hogy küszködni tudjon az ember

Pepita Magazin 2022.11.08.
Fújd el a gyertyát, ami nem fog kialaludni, de úgy csináld, hogy ne hibának tűnjön, hanem gegnek. Oké. No, még egyszer. Jó, majd gondolkozunk még rajta – instruálta a Madagaszkár című musical prób...

Lengyel Ferenc: Az életünkben mindig van valami, ami miatt szerepelnünk kell egy kicsit

Pepita Magazin 2022.10.12.
Ezúttal a szédítően mámorító, vérpezsdítően vad rock and roll volt az, amelynek hatására Lengyel Ferenc Jászai Mari-díjas színművész és rendező is felcsavarta a szőnyeget a József Att...

Gaál Ildikó: Nincs más út, mint együtt. Erre való a színház

Pepita Magazin 2022.09.28.
 „Mindig beleszeretek abba a történetbe, amit csinálok éppen, a vele való munka - akkor és ott - a legfontosabb számomra.” Gaál Ildikó rendezőt mindig izgatták a férfi-női titkok, annak lélektani ker...

A jövő nagyjai

Hartai Petra: A próbák alatt felfestődik egy élet

Pepita Magazin 2022.11.29.
Hartai Petra idén Junior Prima Díjat kapott színészi munkájának elismeréseként. Már nagyon fiatalon képernyőre került, gyerekműsorokban láthattuk, bár önironikusan ő úgy fogalmazott: „Akkor ...

Mosolygó Sára: A színházban érzed, ha megáll a levegő

Pepita Magazin 2022.10.25.
Mosolygó Sára nemrég fejezte be a nagyszabású Most vagy soha! című film forgatását, amiben Petőfi Sándor feleségét, Szendrey Júliát alakítja. A színésznő a vásznon és a sz...

Szivák-Tóth Viktor: Szabad világ a színházi nevelés

Pepita Magazin 2022.09.30.
Szivák-Tóth Viktor színész, drámatanár, művészeti vezető, színházpedagógus, aki egyébként vegyészmérnöknek készült. Színházi nevelési előadásokat rendez, ...
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 4 - Kategóriák között

"A zene az kell..."

Gaál Attila Csaba: Most nagy erővel, nagy tetteket tudok végrehajtani

Pepita Magazin 2022.11.21.
A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színész és rendező szakának hallgatója volt, ma a Veszprémi Petőfi Színház színművésze. A Nyitott ablak című előadásában nyújtott alak&iacu...

Fekete Gábor: Nem akarok olyan ember lenni, aki a múltjában ragadt, vagy a jövőjében él

Pepita Magazin 2022.10.24.
A színészek együttes munkája akkor lesz igazán értékes, akkor tudnak csapatként is nagyszerűt varázsolni a színpadra, ha a színész személyisége külön-külön is szabadon kiteljesedik. E...

Bende Kinga: Ha akkor nem lépünk… nem mertünk volna változtatni

Pepita Magazin 2022.09.20.
Bende Kinga színésznő komolyan vette a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban bemutatott, A pillangók szabadok című Vaszkó Bence által rendezett  darab  üzenetét. Nem szabad megkötni az emberek ...

Emlékek

Szűcs Erzsi: A jó gyártásvezető legyen empatikus

Pepita Magazin 2022.10.29.
60 éve dolgozik a filmes szakmában. 1500 reklámfilmet készített, többek között a Malévnek, a Fabulonnak, a Nescafénak. Három napig együtt lehetett A.L. Webberrel, mert ők forgatták a dokumentumfilmet a világh&...

Viczián Ottó: Nincs olyan szerepem, amit félgőzzel csinálnék

Pepita Magazin 2022.04.30.
A Jászai Mari-díjas színművész 1996-ban kezdte pályafutását. Ahogy kikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közül, Fegyka szerepében találta magát, a Kerényi-fél...

Piroch Gábor: Rám angyalok vigyáztak

Pataki József 2022.01.31.
A legnagyobb hollywoodi filmekbe dolgozta be magát kaszkadőrként. Verekedett Az emlékmásban, ő hajtotta Julius Caesar szekerét a Kleopátrában, szőrén lovagolt Anthony Hopkins lován a Thorban, neki húzott be Bud Spencer, a Vil&a...
MBVK 1 - Kategóriák között
MBVK 3 - Kategóriák között
MBVK 5 - Kategóriák között

Felvétel

Nari Nguyen: A múlthoz való ragaszkodás akkor jár tisztelettel, ha az az embert szolgálja

Pepita Magazin 2022.11.16.
A legszebb Európában élő vietnámi lánynak választották Berlinben 11 évvel ezelőtt Nari Nguyent. A szépségkirálynő ezúttal Az almafa virága címet viselő magyar-vietnámi romantikus film é...

György Lea: Közelről tapasztaltam, miként ápolják a magyar hagyományokat a Távol-Keleten

Pepita Magazin 2022.10.19.
Angol-matematika szakon végzett, majd felköltözött Budapestre szerencsét próbálni. Külkereskedő szeretett volna lenni, mégis gyártásvezető lett egy animációs stúdióban. Azóta dolgozik a filmparb...

Bereményi Géza: Ezek angyali pillanatok voltak…

Pepita Magazin 2022.09.14.
Négy éves kora óta rendszeresen olvas, Dantén nevelkedett. Bölcsészkaron végzett, magyar és olasz szakon. Bereményi Géza kultikus alakja a magyar irodalomnak, a Nemzet Művésze, Kossuth-, József Attila és Bal&aa...